Dodaj do ulubionych

Niemiecki kardynał, który Polskę odwiedzał

20.04.05, 22:46
Benedykt XVI jest czlowiekiem niezwykle inteligentnym,o olbrzymiej wiedzy.
Musial byc wybinym filozofem skoro Jan Pawel II docenil jego kompetencje.
Zawsze taki ludziom ufam.
Marek z Lancuta
Obserwuj wątek
    • eva15 przy takich rodzicach mozna tylko zostac ksiedzem 20.04.05, 23:56
      Matka nowego Papieza miala na imie Maria a ojciec Jozef...
      • aaaaaby Benedykt XV bardzo pomagał Polakom??? 22.04.05, 16:00
        A jak? Bo z artukułu nie wynika nic. Chyba że to takie kurtuazyjne
        stwierdzenie...
        • rabann X.profesor a głupstwa wygaduje... 23.04.05, 08:58
    • claudio1 jak swiat ,swiatem nie byl niemiec Polakowi Bratem 21.04.05, 21:46
      czy niemcy marza o europie???????
      • puba czas na zmiany:) 22.04.05, 09:17
        Papież najpierw jest głową Kościoła a potem dopiero Niemcem...
        Benedykt naprawde szanuje Polakow i podziwia (mimo wszystko) nasz Kosciol..
        szanuje nauki JP II i innych Polakow ktorych poznal w Watykanie..
        do tego jest pokorny kryjac za tym wielki umysł.
        Podoba mi sie ten Papież..
        nasz JP Wielki usmiecha sie z gory na takiego następce:)
        a ja pojade godnie go przywitac gdy przyjedzie do nas:)

NASZ Benedykt XVI!

jak swiat ,swiatem nie byl niemiec Polakowi Bratem
        czy niemcy marza o europie???????
        • lacrima61 Re: czas na zmiany:) 22.04.05, 10:02
          Oczywiscie zgadzam sie z zdaniem powyzszym.Ratznger jest teraz papiezem a
          pozniej niemcem ale nie rozumiem dlaczego mlodzi ludzie sa i zyja w takiej
          nienawisci do niemcow.Co on Wam zrobili?? Chcecie ich osadzac za co za to oc
          robili60lat tremu? jakim prawem?? osadzajcie swoje czasy, swoj dorobek nie czas
          wojen one sa za nami!! Niemcy to bardzo przyjazny i mily kraj ludzie sa
          zyczliwi choc czasem chlodni to ich mentalnosc ale sa przy tym bardzo
          kulturalni czego niestety nie raz nam brakuje.
          Oby Przyjaciel Naszego JPII zostal godnie przyjety w kraju o jakim tyle slyszal
          z ust JPII jakim jestesmy kochajcym narodem KOchamy JPII to pokochajmy i
          Benedykta XVI
          • ree-j-bie Re: czas na zmiany:) 22.04.05, 19:33
            może to wynikać z tego, że na co dzień trzeba przed Niemcem nisko się pochylać -
            to często nasi (moi nie) pracodawcy, mają szmal, chociaż to chyba nie o to
            chodzi - tu mi się przypominają wszystkie scenki typu obsługa turysty - Niemca
            w Polsce - w rwestauracji albo sklepie - zazwyczj biegiem i z pokłonami.
            Tak już było za komuny, chociaż wtedy przyjeżdżali prawie tylko ci z NRD i tak
            jest do dzisiaj.
            Mamy kompleksy wobec Niemców?
            Może po prostu od czasu do czasu niektórzy chcą to odreagować?

:)
      • mona14 Re: jak swiat ,swiatem nie byl niemiec Polakowi B 22.04.05, 14:08
        .a może przez takich jak Ty,zarówno ze strony niemieckiej jak i polskiej????
      • travel_wawa >>JAKO I MY ODPUSZCZAMY NASZYM WINOWAJCOM... 22.04.05, 20:24
        claudio1 napisał:

> czy niemcy marza o europie???????

A znasz może ten fragment?
      • lk10 Re: jak swiat ,swiatem nie byl niemiec Polakowi B 22.04.05, 22:17
        głupota nie boli a powinna
    • claudio1 GOTT MIT UNS? ;NIE ZE MNA 21.04.05, 21:54
      OPUSZCZAM KATOLIKOW ciao
      • rezurekcja Re: GOTT MIT UNS? ;NIE ZE MNA 22.04.05, 09:23
        claudio1 napisał:

> OPUSZCZAM KATOLIKOW ciao

do zobaczenia.
        gdybys chcial wrocic, to drzwi u nas zawsze szeroko otwarte.
        • lacrima61 Re: GOTT MIT UNS? ;NIE ZE MNA 22.04.05, 10:03
          a opuszczaj kto ci zabroni!! i tak mysle ze nim nie jestes!!!
    • best_beast ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI 21.04.05, 22:30
      TU MASZ POTWIERDZENIE

www.geocities.com/lbc_1917/1438hitlerjugend.htm
      oraz

www.zim.iq.pl/papa.jpg
      • ikkepl Re: ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI 22.04.05, 07:44
        oj, naprawde pomieszalo sie wam

moj dziadek zginal w oswiecimiu

ale to bylo ponad 60 lat temu! i nie mam zamiaru o tym pamietac...
        do niemcow nic nie mam, zalozylam, ze wszyscy maja cos na sumieniu, starsi
        niemcy w szczegolnosci, ale nie rzuce w nich kamieniem bo sama nie jestem bez
        winy...
        • maya2006 Re: ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI 22.04.05, 07:47
          ikkepl:-)chyle czolo przed twoja madroscia. i ciezse sie ze znalazl sie tu ktos
          bez nienawisci
        • cham_i_prostak Re: ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI 22.04.05, 08:45
          ikkepl napisała:

> do niemcow nic nie mam, zalozylam, ze wszyscy maja cos na sumieniu, starsi
          > niemcy w szczegolnosci, ale nie rzuce w nich kamieniem bo sama nie jestem bez
          > winy...

ty zdrajco! jak mozna sprzedać swój własny kraj?!?! pewnie kablowałaś na
          swoich! przez ciebie zginęły pewnie setki moich rodaków! wstydź się! i nie
          pokazuj się więcej na ulicy!
          • rob11111 Re: ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI 22.04.05, 10:32
            Twój nick i treść wypowiedzi ... Nomen-omen. Smutne.
            • ree-j-bie Re: ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI 22.04.05, 19:36
              Polecam wywiad ze Szpilmanem:
              polish-jewish-heritage.org/Pol/listopad_szpilman.html
              "zastępca naczelnego "Spiegla", przy okazji wydania moich pamiętników w
              Niemczech zapytał mnie, czy po tym, co przeżyłem, nienawidzę Niemców."
        • j_walker Re: ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI 23.04.05, 08:04
          zamordowałaś czyjegoś dziadka?
      • szabo Re: ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI 22.04.05, 08:11
        A ciekawe ilu młodych ludzi, którzy obecnie są starymi prawicowcami szalało w
        latach pięćdzisiątych w komunistyczno totalitarnych organizacjach młodzieżowych.
        Obarczanie kogoś z jego działania przed 15 rokiem życia, poza ewidentnymi
        przypadkami jednostkowego naruszenia jakichkolwiek norm, na przykład zabójstwo w
        społeczeństwie, które nie jest zwykłe zabijać, jest niesamowitą ignorancją.
        Ludzie w tym wieku nie są jeszacze ukształowani. Z jednej strony Razinger nie
        miał wyjścia, ale nie miał bym mu też za złe, gdyby naprawdę moentami wierzył w
        te brednie, które im tam wciskali. Człowiek nie jest jeszcze ukształtowany na
        tak wczesnym etapie życia. Sam bym pewnie uwierzyŁ przy takiej indoktrynacji w
        wieku 12 lat, sami byście uwierzyli.
        • tbernard Re: ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI 22.04.05, 09:21
          Jednak nie ma przymusu przyjmowania awansów w Kościele. Człowiek skromny i
          pozbawiony pychy by odmówił i nikt by go za to nie rozstrzelał ani nie spalił w
          krematorium. Odmówiłby choćby po to aby takich kontrowersji nie wywoływać. Być
          może odmowa wstąpienia do zbrodniczej organizacji groziła śmiercią i nikt aż
          takiego poświęcenia nie powinien wymagać. Jednak w takim przypadku nie przystoi
          po prostu przyjmowania godności następcy świętego Piotra, który wolał zginąć za
          wiarę. Z drugiej strony św Piotr też miał chwilę słabości, trzy razy
          zaprzeczając, że jest uczniem Jezusa.
      • dwy75 Re: ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI 22.04.05, 09:37
        boje sie ludzi, ktorzy nie potrafia samodzielnie myslec..., czyli ciebie tez
        • tbernard myślenie i strach 22.04.05, 09:59
          dwy75 napisała:

> boje sie ludzi, ktorzy nie potrafia samodzielnie myslec..., czyli ciebie tez

A siebie też się boisz? W takim przypadku jedyne co doradzić można, to wizyta u
          jakiegoś dobrego psychologa.
        • messien Re: ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI 22.04.05, 18:06
          Chrzescijanie osadzajacy mlodosc Papieza niech nie zapominaja kim byl sw Pawel
          przed nawroceniem. Faryzeuszem nadzorujacym kamienowamie chrzescijan!!!
      • best_beast Re: ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI 22.04.05, 14:27
        Ludzie! Wylaliście (niektórzy) na mnie wiadro pomyj. Tylko dlatego, że pan
        ratzinger jest posthitlerowcem. A ja niegodny śmiałem wspomnieć o tym F A K C I
        E ?
        Nawet nie podjąłem się próby oceny, bądź krytyki tego pana. Ale to zaiste
        szlachetne i budujące, że to właśnie Wy, którzy piszczycie coś tam o naukach JP
        II z chęcią odrąbalibyście mi głowę, bo wolę FAKT od DOGMATU. Kłaniam się przed
        Wami pełen pokory i szacunku. Morze i niektórzy określili by to mianem
        nadmiernej "świętojebliwej" fanatycznej religijności.
        W konkluzji, pragnę tak bardzo ochoczo nadmienić, że nie przeszkadzałby mi
        Niemiec, Rumun, Czarnoskóry, byleby tylko był osobą KRYSZTAŁOWO CZYSTĄ.
        Rozumiem, że pan ratzinger jest dziś WSPANIAŁYM człowiekiem (naprawdę ROZUMIEM
        TO), ale skoro tak, jeśli jest taki pełen miłosierdzia, to czemu nie zajmuje
        się bezdomnymi i głodującymi dziećmi w Afryce?
        Jak ktoś słusznie tu napisał NIE MA OBOWIĄZKU by przyjmować TAKI honor.
        A skoro tak już się stało, to przyjmijmy, że może zaistnieć pewien progres i
        następnym papieżem zostanie były morderca lub były pedofil. Czy wtedy
        (zakładając, że by się oczywiście nawrócił) też to by Wam nie przeszkadzało?
        Mi wydaje się kontrowersyjne, że pan ratzinger tak ochoczo i bezkrytycznie
        przyjął ten zaszczyt. Chyba nie przewidział, że z TAKIM CV zawsze będzie budził
        kontrowersje. No ale pisze się i mówi w mediach, że to człek niezwykle światły
        i mądry.
        Czy aby do końca?
        • best_beast Re: ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI 22.04.05, 14:30
          PRZEZ TO WKURZENIE WALNĄŁEM "BYKA" " MIŁO BYĆ "MOŻE" A NIE "MORZE" :)))
        • j_walker Re: ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI 23.04.05, 08:06
          ty jesteś normalnie nienormalny - lepiej idz sie leczyć - albo kup zestaw do
          eutanazji
      • gacekstasiu Re: ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI 22.04.05, 21:53
        best_beast podajac taki link mozna odrazu zorientowac kogo popierasz jakie masz
        poglady i po jakich stronach lazisz
        parszywe jest to co publikujesz tutaj fuj
        zobaczcie ten link www.geocities.com/lbc_1917/ z ktorego pochodzi ten artykol o
        HJ i B16 i cytat "Zachęcamy jak zwykle do pisania w księdze gości i nadsyłania
        tekstów szkalujących (tzn. obiektywnych) nowego papę." ile jadu ile nienawisci
        w was zacietych novokomunistach....

• constance7 MODLĘ SIĘ ZA BENEDYKTA XVI 22.04.05, 08:35
      Pokochałam Nowego Papieża od pierwszych chwil gdy Go ujrzałam. Chociaż moim
      skromnym zdaniem liczyłam na kard. Arinze to całkowicie zdałam się na wolę Bożą
      i przyjęłam ten wybór z radością. Wierzę, że Jan Paweł II wspierać będzie
      swojego następcę z nieba a my też powinniśmy modlić się w intencji Benedykta
      XVI bo czeka go wiele wyzwań.
      • lacrima61 Re: MODLĘ SIĘ ZA BENEDYKTA XVI 22.04.05, 10:07
        bardzo sie ciesze z ze sa ludzie Ktorzy pokochali i maja szacunek do glowy
        Kosciola. Ja tez przyjelam ta decyzje z wielka radoscia i ciesze sie to wlasnie
        oN przyjaciel Naszego JPII zostal jego nastepca a co ktorzy maja inne zdanie
        mofda pisac co im sie podoba takie ich prawo ale zastanawiam sie kim oni sa ?
        dlaczego wypowiadaj sie mlodzi ludzie po nascie lat nie majacy pojecia o zyciu
        o tym ahjk byl;o 60lat temu i wpozniejszych latach! takie byly zcasy i juz!!
        Was tez ma ocenic historia ? a Wy co robicie?? krytykujecie cos co nie jest w
        Waszej gestii!!Wstyd!
        • zszywaczem Re: MODLĘ SIĘ ZA BENEDYKTA XVI 22.04.05, 10:44
          dokładnie - ja też się modlę...
          i nie rozumiem po co ludzie którzy deklarują że nie są katolikami i nie
          obchodzi ich wiara wypowiadają się na te tematy i krytykują...
          ja nie lubię kilku rzeczy np. w islamie ale nie wchodzę na fora temu poświęcone
          i nie krytykuję bo każdy ma prawo do własnego zdania i po co innym ich zdanie
          obrzydzać???
    • islay Re: Niemiecki kardynał, który Polskę odwiedzał 22.04.05, 08:44
      Prywatnie Sie Wydaje, ze Wam nienawisc i zazdrosc troche Wam w glowach
      pomieszala.. papiez nie od zawsze byl Polakiem. A co do przeszlosci Ratzingera:
      on nie mial za bardzo wyboru; to byl standard, ze chlopcy z klasy sredniej
      zostawali Hitlerjugend; a poza tym sadzac po tym, ze : 1. zostal kaplanem, 2.
      jego teologia wyglada jak wyglada, nie wiele mu z tej indoktrynacji zostalo;
      moze ta skrytosc, ktorej tak sie boimy, moze to, ze nie porywa za soba tlumow
      jak Jego Poprzednik, moze ten slynny konserwatyzm... ale paradokslanie: dla
      spokoju Kosciola potrzebny jest konserwatysta, potzrebny jest wielki teolog; a
      chyba lepszy Ratzinger od wielce zdecydowanego Polaka- kard Jozefa G?
    • rafal_koko Re: Niemiecki kardynał, który Polskę odwiedzał 22.04.05, 08:48
      Tak, tak... Będą teraz każdą pierdołę roztrząsać. Nawet wybór nowego papieża
      media ubierają dziś w szaty takiego kościelnego reality show. Ten komin w TVN-
      24, relacje na żywo, rankingi kandydatów. Jako żywo przypomina to emocje w
      stylu: kto wyjdzie z programu, a kto pozostanie... I nagle każdy się na
      papieżach wyznaje, ma swojego faworyta, temu kibicuje, a tamtego nie chce.
      Zupełnie jak z Małyszem, nagle wszyscy się znawcami skoków zrobili. Te dyskusje
      o telemarkach, podejściach do progu, prawidłowym wybiciu. Ludzi tyle nowy
      papież obchodzi, co nowa garsonka Kwaśniewskiej, to wszystko jest zwykłym
      medialnym szumem...

Telewizja kłamie
      Telewizja mnie nie złamie
      • lvlarynat Komunizm, nazizm, Europa - totalitaryzmy a my. 22.04.05, 11:36
        Pierwszym pechem Europy Środkowej, było to, że mieszkańcy tego regionu
        doświadczyli okrucieństw obu tych zbrodniczych tyranii.

Drugim - jest to, w krajach leżących na wschód i na zachód od
        środkowoeuropejskich pól śmierci - próbuje się kwestionować fakt, że II Wojna
        Światowa w Europie praktycznie przekształciła sie w Zimna Wojnę i trwała 50 lat
        i skończyła się dopiero wraz z upadkiem sowieckiego imperium komunistycznego.

Trzecim - że (choć hitlerowski faszyzm i leninowsko-stalinowski bolszewizm
        różniły się w wielu szczegółach) - to oba pozostawiły po sobie w spadku niemal
        identyczne patologie i spustoszenia moralne.

Mam wrażenie, że wiele z zagrożeń, na które kardynał Joseph Ratzinger wskazał w
        swej mowie wygłoszonej na otwarcie konklawe mają podobną etiologię,
        jak te, które zagrażają naszej suwerenności politycznej i gospodarczej oraz
        powodują gnicie postkomunistycznego państwa od środka. A zwłaszcza - jak te,
        które tak wielu, tak bardzo utrudniają wydźwignięcie swych umysłów ze stanu
        posttotalitarnego zniewolenia...

Mam również nadzieję, że przez przybranie imienia Benedykta XVI nowy papież
        pragnie zaakcentować znaczenie mentalnego zbliżenia Europejczyków w
        przezwyciężaniu skutków XIX i XX wiecznych fanatyzmów. Które nie tylko
        podzieliły (politycznie, gospodarczo, cywilizacyjnie) kontynent na "Wschód"
        i "Zachód", ale w wielu (nawet bardzo uczonych) głowach zatarły umiejętność
        odróżniania dobra od zła i odzwyczaiły od zadawania pytania: "a jak to jest
        naprawdę?".

Patrząc z takiej perspektywy - nie zastanawiam się nad marketingowo-medialnymi
        aspektami całego tego show towarzyszącego kwietniowym wydarzeniom w Watykanie
        (myślę, że ceremonie organizowano w każdej epoce, a wieści o nich
        rozpowszechniano w sposób dla niej charakterystyczny). Bardziej ciekawią mnie
        skutki i merytoryczna treść zmian, które niewątpliwie nastąpią.

Ale przecież nie o to chodzi, co kogo głównie obchodzi, tylko, żeby dać głos i
        w ten sposób "zaistnieć w temacie".
        • rafal_koko Re: Komunizm, nazizm, Europa - totalitaryzmy a m 22.04.05, 12:24
          I tym się tylko różnimy, że Tobie ten szum jest obojętny, a mnie drażni.
          Czy z mojej wypowiedzi wynika, że nie interesuje mnie czy, a jeśli tak to co
          nowego przyniesie ten pontyfikat? Nie czynię jedynie dywagacji na ten temat, bo
          uważam, że "za krótki" na to jestem. A właśnie dlatego, że ewentualnie tylko
          tym jestem zainteresowany, nie mogę znieść tego roztrząsania każdej pierdoły: a
          dlaczego dym był za mało biały, a jakie teraz ciastka w rodzinnej miejscowości
          papieża sprzedają, a to, a siamto, a owamto. To jest takie nic, jak to by tak w
          garści ścisnąć, toby nic nie pozostało...
    • oborovy Kto zaplaci za ta "wizyte duszpasterska" Podatnicy 22.04.05, 10:08
      • jedruch Re: Kto zaplaci za ta "wizyte duszpasterska" Poda 22.04.05, 10:51
        Częściowo zapłacą katolicy, którzy dają na tacę raz w roku na Watykan, a
        częściowo Kościół polski organizując pielgrzymkę i miejsca w których papież się
        znajdzie, a częściowo władze państwowe i samorządowe, które sfinansują policję,
        ochronę itp. sprawy z naszych podatków. Ja nie mam nic przeciwko, tym bardziej,
        że wiele innych wizyt i szczytów międzynarodowych, konferencyjek i durnych
        zjazdów organizowanych jest także z naszych pieniędzy.
        • oborovy Re: Kto zaplaci za ta "wizyte duszpasterska" Poda 23.04.05, 18:48
          A moze salezjany: www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=5407
    • lacrima61 Re: Niemiecki kardynał, który Polskę odwiedzał 22.04.05, 10:09
      I ja rowniez!!
    • eliza1757 Re: Niemiecki kardynał, który Polskę odwiedzał 22.04.05, 11:33
      CIESZĘ SIĘ,ŻE TO WŁAŚNIE RATZINGER ZOSTAŁ NASTĘPCĄ NASZEGO PAPIEŻA!JEST TO
      PRZEDE WSZYSTKIM PRZYJACIEL JANA PAWŁA II I JEGO CZŁOWIEK ZAUFANY-TEN KTÓRY BYŁ
      MU BLISKI I TEN KTÓRY BĘDZIE MÓGŁ POPROWADZIĆ DOROBEK JANA PAWŁA II PRZEZ
      NASTEPNE LATA ,BĘDZIE JEGO KONTYNUATOREM.UFNIE PATRZĘ W PRZYSZŁOŚĆ WIARY.JESTEM
      CZYSTEJ KRWI POLKĄ A TYLKO 4 LATA PRACOWAŁAM W NIEMCZECH.ALE PRZEZ TE LATA
      SPOTKAŁAM NA SWEJ DRODZE NAPRAWDĘ SAMYCH TYLKO POZYTYWNYCH LUDZI TEJ
      NARODOWOŚCI,KTÓRZY MI WIELE W ŻYCIU POMOGLI.NAJWIĘCEJ KRZYWDY ZAZNAŁAM TYLKO
      OD SAMYCH POLAKÓW.BEDĘ SIĘ MODLIĆ ZA NASZEGO NOWEGO PAPIEŻA BENEDYKTA XVI.
      ROBIĘ ZAKŁAD - TO BĘDZIE BARDZO PRACOWITY PAPIEŻ!
    • talking_head Re: AJ-WAJ, JAK TAK MOŻNA ? 22.04.05, 12:07
      AJ-WAJ, CO TU PISZE, AJ-WAJ !
      ŻE NIBY W 1988 ŻYLISMY W OKOWACH SOCJALIZMU ?
      JAK TAK MOŻNA, PRZECIEŻ WTENCZAS RZADZILI NAMI PRZYJACIELE
      "KOLEGI REDAKTORA", MINISTRA PRAWDY, ADASIA MICHNIKA,
      JARUZELSKI I "CZŁOWIEK HONORU" KISZCZAK,
      O JAKICH WIĘC OKOWACH PISZECIE ?
      I TO W NASZEJ, KOSZERNEJ GAZECIE ? AJ-WAJ, CO ZA WSTYD.

STAROZAKONNY
      STAROZAKONNY
      • chris30 Re: AJ-WAJ, JAK TAK MOŻNA ? 22.04.05, 13:27
        Biedny antysemito, czy naprawde przy dyskusji o Ojcu Swietym nie umiesz sie
        wyzwolic ze swoich fobii i myslisz tylko o jednym? Bede sie modlil za to, abys
        umial myslec o ludziach nie sprawdzajac ich pochodzenia. Ale troche watpie, czy
        to jeszcze uleczalne...
    • jeslitokonieczne Re: Niemiecki kardynał, który Polskę odwiedzał 22.04.05, 14:47
      Wielebny Ksieze Profesorze,
      Przyjmujac imie Benedykta XVI obecny Ojciec Swiety zlozyl hold papiezowi
      Benedyktowi XV oraz - jak wszyscy jego papiescy imiennicy - ojcu zachodniego
      monastycyzmu, sw. Benedyktowi z Nursji. Obaj Benedykci byli Wlochami, a od
      smierci tego ostatniego nasz narod dzieli 400 lat "mrokow poganstwa".
      • barrakkuda Re: Niemiecki kardynał, który Polskę odwiedzał 22.04.05, 15:08
        Jesli ktos dotarl do tekstow kardynala Ratzingera w internecie w wersji
        polskiej to bardzo prosze o linka.
        Pozdr.
        B.
        • mastakilla1 Re: Niemiecki kardynał, który Polskę odwiedzał 22.04.05, 16:59
          ucz sie jezykow obcych!!!!!
          • barrakkuda Re: Niemiecki kardynał, który Polskę odwiedzał 22.04.05, 17:26
            Dzięki za "oświecenie" Mastakilla1. Mam nadzieję, że Twoja rada wypływa nie ze
            złośliwości i braku tolerancji...? Umiem czytać i pisać, o reszcie nie powiem
            bo pycha by przeze mnie przemówiła ;P
            B.
    • spikey5 te teksty o papiezu sa naprawde zenujace... 22.04.05, 14:57
      moze jeszcze napiszecie kiedy sobie wyciera nos, napewno wszyscy by chcieli
      wiedziec
    • mark6 Re: W katolandzie wszyscy powariowali? 22.04.05, 15:51
    • trabucand Re: Niemiecki kardynał, który Polskę odwiedzał 22.04.05, 17:13
      Czytam i czytam i nadziwić się nie mogę, owieczki dyskórsy prowadzą, skacza
      sobie do gardeł, wymyślają teorie...
      A pasterze robią swoje, ostrzygą wydoją i zadbają o potomstwo.
      Czy ktoś potrafi wytłumaczyć mi, jaki wpływ mają setki milionów wiernych na
      poczynania kilkuset chierarchów koscielnych??
      • meritum3 Re: Niemiecki kardynał, który Polskę odwiedzał 22.04.05, 22:14
        Czytam i czytam i nadziwić się nie mogę, owieczki dyskórsy prowadzą, skacza
        sobie do gardeł, wymyślają teorie...
        A pasterze robią swoje, ostrzygą wydoją i zadbają o potomstwo.
        Czy ktoś potrafi wytłumaczyć mi, jaki wpływ mają setki milionów wiernych na
        poczynania kilkuset chierarchów koscielnych??

I to jest strzał w 10 BINGO masz kolego rację nie dyskutować - nie wachlować
        ozorem TYLKO NIE POZWOLIĆ SIĘ CZARNYM STRZYC i tu by się przydał MOTYLEK a ja
        mam wszystko w d..... Gratujuje tekstu- podzielam zdanie.
    • pioootr2 ReUkłon w stronę Polaków 22.04.05, 17:51
      Dziadek opowiadał że wielu jego kolegów z DYWIZIONU 303 nie wróciło do bazy-
      ktoś ich nad Niemcami zestrzelił.
      • j_walker Re: ReUkłon w stronę Polaków 23.04.05, 08:03
        To po co tam latał?
    • buffalo_bill PAPIEŻ Z MARKTL... 22.04.05, 19:01
      Papież z Marktl...
      Z Media Marktl? :-)
      W każdym razie:
      Nie dla Idiotów!

:-)))
    • travel_wawa Otoczmy Benedykta XVI tym samym ciepłem... 22.04.05, 20:23
      ...tym samym uczuciem życzliwości i miłości, którym darzyliśmy Jana Pawła.
      Wszak był Jego przyjacielem, a przyjaciele naszych przyjaciół...

Na pewno Jan Paweł Wielki widząc z Niebios, że przyjęliśmy Benedykta z radością
      i z miłością będzie się cieszył. On tego od nas oczekuje.

Mam nadzieje, że przyjazd Ojca Świetego do Polski będzie wydarzeniem doniosłym
      i wielkim egzaminem Narodu z Nauki Jana Pawła II. Egzaminem odpowiedzialnosci
      za Polske i Europę.

No i trzeba pokazać Niemcom, że nie trzeba się wstydzić tego, że się Papieża
      kocha:)
    • rkcb Re: Otoczmy Benedykta XVI tym samym ciepłem... 22.04.05, 21:11
      A może lepiej zapalnik od bomby, którą "nasi" zrzucali na niemieckie miasta?
      Wojna skończyła się 60 lat temu!! Jak długo można zatruwać się nienawiścią, nie
      patrząc na to co było później?
    • joannawie Bóg nas strzegł od poganina na Piotrowym stolcu!!! 22.04.05, 21:18
      To b. krzepiące, co pisze autor artykułu. No, no, kard. Razinger interesował
      się kościołem katolickim. Jak dobrze, że głową Kościoła nie został jakiś
      poganin! Co nie?
    • ezpa7z9 Co papa Benek XVI powie o eutanazji... 22.04.05, 21:30
      W Belgii są już zestawy do eutanazji za 50 Euro,bez recepty.Przeciwstawi się
      globalizmowi w jego najbardziej wrednej odsłonie ,czy nie?
    • meritum3 Re: Niemiecki kardynał, który Polskę odwiedzał 22.04.05, 21:56
      Dlaczego ktoś usiłuje ciągle wciskać nam tzw ciemnotę - Benedykt XV był
      przeciwnikiem i to zdecydowanym wyzwoleniu się Polski z pod zaborów chociaż by
      z tego powodu że kilka lat wcześniej zostały podpisane konkordaty z 3
      zaborcami. Pomijając już fakt że Watykan i papieżswo od zawsze popierali
      zaborców Polski, często nawołując do uległości i posłuszeństaw wobec zaborców.
      Pozatym doświadczenie wyniesione z Hitler Jugend b się Benedyktowi przyda -
      twarda szkoła życia - i jest kłamstwem że do HJ zapisywano z listy ( jak do
      TPPR ) trzeba się było zasłużyć - kto zna jhako tako historię III Rzeszy nie da
      się nabrać na takie bzdety jak przymusowe zapisywanie do HJ.
    • poltek1 Re: Niemiecki kardynał, który Polskę odwiedzał 22.04.05, 22:43
      Ukłon w stronę Polski byłby dużo wyraźniejszy, gdyby wybrał imię "Karol I".
      Benedyktynów było już wystarczająco dużo.
    • kato28 Re: Niemiecki kardynał, który Polskę odwiedzał 22.04.05, 23:06
      Ludzie przeciez to jakas farsa!!!!! Benedykt z szacunku dla Polski??? Bo
      poprzedni Benedykt interesował sie losami Polski w trakcie i po I wojnie. Toż to
      pół świata sie tym interesowała! A może Benedykt bo to imię Papieża
      przedsoborowego z postanowieniami którego Benedykt XVI nie zawsze się zgadza co
      by oznaczało że chciałby cofnąć Kośćiół do tradycji przedsoborowych??? Pomyslal
      ktos o tym? Dostały Polskie media jakiejś głupawki na tle Benedykta XVI i jego
      umiłowania dla Polski i Polaków! Totalna bzdura!!! W Niemczech media i zwykli
      ludzie podchodza do niego na zasadzie ze milo ze ich rodak ale czy on czy
      Chinczyk to w sumie wszystko jedno. U nas oczywiscie przegiecie paly! Nie ma sie
      co doszukiwac we wszystkim co robi ten czlowiek symboli i to takich ktore
      dowodza jedo milosci do jego poprzednika Polski i Polakow!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka