minimum1 13.05.05, 21:13 towarzysze,czas "wyprowadzić sztandar"... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yooreck Re: Nostalgia po PRL i strach przed prawicą 14.05.05, 00:06 Ja skończyłem już 40 lat i z PRL pamiętam dużo, ale żebym miał za nią tęsknić? Za wszędobylską milicją? Albo za towarzyszem Szmaciakiem? Oni pałowali kogo popadnie! Jak zabili, to ich resort wybronił. Gratulacje za nowy program. Ale sporo jeszcze musicie zmienić w prawie, póki jesteście u władzy. Np. sędziowie powinni mieć mozliwość wstępowania do partii. A wtedy była tylko jedna partia. Kombinujcie teraz, jak to zrobić, żeby z tego prawa wynikała przewodnia rola SLD. A tak co do towarzysza Szmaciaka, to on dalej miewa się dobrze. Jest nauczycielem na emeryturze. Pani Dyrektor jednak zatrudnia go ciągle z nadgodzinami i nie ma problemu z Urzędem Pracy. A nauczycieli(tu pierwotnie wpisałem pewną specjalność szkolną, ale jak by chcieli to by doszli do mnie) bezrobotnych jest mnóstwo. Tow. Szmaciak ma żonę w tej samej specjalności, w tej samej szkole. I zgadnijcie, co? Nie wiem czemu uczniowie Szmaciaka chodzą do Szmaciakowej na korki i odwrotnie. A wy wiecie? 60 PLN za godzine i zdają na 100%. Towarzyszu Oleksy! Precz z nieuzasadnioną krytyką! Wprowadź w końcu cenzurę, bo za dużo napiszę i dopiero będzie bałagan! Odpowiedz Link Zgłoś
yooreck Re: Nostalgia po PRL i strach przed prawicą 14.05.05, 00:12 Zapomniałem napisać wcześniej, że tow. Szmaciak długie lata był 1. sekretarzem komitetu powiatowago partii. Jakiej? Ja nie pamiętam. Ale to było ponad 20 lat temu. Jakie wtedy partie startowały w wyborach? Tow. Oleksy może podpowie... Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Strach o Polske! 14.05.05, 00:16 Jak na nauczyciela ,to piszesz słabiutko. U mnie dostałbyś pałę! Nie ma strachu przed prawicą ze strony lewicowcow, jest strach przed tym, co prawica zrobi z Polską?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yooreck Re: Strach o Polske! 14.05.05, 00:24 Ja nie jestem nauczycielem! Tego by brakowało. Daleko mi do tam. Odpowiedz Link Zgłoś
szpikulec1 Re: Strach o Polske! 14.05.05, 01:11 Joasiu, nie zartuj juz sobie, wiemy, ze Ty tylko tak na niby. A co tam u wnusia ? Czy caly czas napastuje Cie zebys zawiesila w jego pokoju zdjecie Giertycha? Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Strach o Polske! 14.05.05, 08:06 Na niby- to nie ja, szpikulcu,ale co do wnusia...Wczoraj mi zrobil głupi kawał. Otóż telefon przerwal mi pisanie postu, w ktorym odnosiłam sie do wypowiedzi jednego z internautow, i wnusio (podobno) kazał mu sie "wynosic won" z forum. Wyszło,ze to ja taka nieuprzejma... Nie jestem pewna, bo ten głos skasowano, ale, jak to często bywa, riposta pozostała, stąd cos wiem. Na wszelki wypadek przepraszam, przepraszam tez, ze kogos wyzej wzięłam za nauczyciela - droga dedukcji w tym przypadku zawiodła. Co do portretu Giertycha w pokoju wnusia...Haha, u niego wisi plakat z Che! Jest wprawdzie w domu miejsce, gdzie mógłby on powiesic portret Giertycha (którego z trzech?), ale na razie nie wpadł na ten pomysł.I jeszcze cos - komus nie podoba sie cytat z Topora. To mój ulubiony twórca (dam przy okazji jakis link)i miałam przyjemność poznać go nawet osobiscie, gdy goscił krótko w Polsce. Niestety, odszedł nie tylko z naszego kraju i wielka to strata dla kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
yooreck Re: Strach? A GDZIES ty w III RP prawice widzial? 14.05.05, 00:48 A co to jest prawica? Dla mnie to kiedyś był UPR. A teraz w tym się miści LPR, samoobr.. ,PISS. Dla mnie to socjaliści. Odpowiedz Link Zgłoś
filomena102 Re: Nostalgia po PRL i strach przed prawicą 14.05.05, 01:13 Joannob.. czasy pały się skończyły. Ach te przyzwyczajenia i nieukojona nostagia za utraconym PRL’owskim rajem. Jak już sobie dajemy ocenki, to ty u mnie masz naganną z zachowania, bo moralność i prawdomówność to dla ciebie i towarzyszy kompletna, niepojęta abstrakcja, tak prawie jak osoba Pana Boga. A co do twoich pytań egzystencjonalnych Cytat Religie są skąpe w udzielaniu odpowiedzi na pytanie, które uwielbiam: co, u diabła, robił Pan Bóg przed stworzeniem świata? Nie dziwię że ty je zadajesz, pytanie tego rodzaju nasuwa mi na myśl przesłuchanie z SB’eckiego więzienina Też służyły (pytania) ogłupianiu. Odpowiedz Link Zgłoś
diagnosta7 Re: Nostalgia po PRL i strach przed prawicą 14.05.05, 01:24 filomena102 napisała: > A co do twoich pytań egzystencjonalnych > Cytat > > Religie są skąpe w udzielaniu odpowiedzi na pytanie, które uwielbiam: co, u > diabła, robił Pan Bóg przed stworzeniem świata? > > Nie dziwię że ty je zadajesz, > pytanie tego rodzaju nasuwa mi na myśl przesłuchanie z SB’eckiego więzie > nina > > Też służyły (pytania) ogłupianiu. Filomena, Ty sie skup na PRL-u, ale Toporem sie lepiej nie zajmuj. Odpowiedz Link Zgłoś
filomena102 Re: Nostalgia po PRL i strach przed prawicą 14.05.05, 01:52 sama decyduję o tym czym mam się zajmować. co? ty też należysz do tych przyjemniaczków, którzy próbowali decydować o tym co obywatel ma mówić i jak obywatel ma myśleć? następny nostalgiczny Odpowiedz Link Zgłoś
diagnosta7 Re: Nostalgia po PRL i strach przed prawicą 14.05.05, 06:02 filomena102 napisała: > sama decyduję o tym czym mam się zajmować. > > co? ty też należysz do tych przyjemniaczków, > którzy próbowali decydować o tym co obywatel ma mówić i jak obywatel ma myśleć? > > następny nostalgiczny Nie jest dobrze,jak sie ma zawezony oglad rzeczywistosci wylacznie do PRL-u. Moja uwaga dotyczyla Topora-mistrza czarnego humoru i abstrakcji.Jezeli sympatia do pisarza rowna sie sympatii do ustroju, to niestety to pachnie paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
piekielny.twist Re: Nostalgia po PRL i strach przed prawicą 14.05.05, 02:21 Dyduch! Tylko Dyduch!! Świetnie się nadaje do tego aby zgasić swiatło. Odpowiedz Link Zgłoś
filomena102 Re: Nostalgia po PRL i strach przed prawicą 14.05.05, 10:16 Z dyskusją na temat twórczości R.Topora proponuję ci udać się na forum literackie. Jego osoba tu w tym kontekście mnie nie interesuje, więc celowo pominęłam jego nazwisko w cytacie. Choć pozwolę sobie na małą dygrsję, gdy już jesteśmy przy jego osobie. Dla mnie Roland Topor był tylko cynikiem, no dobrze, genialnym cynikiem, który swoją twórczością oprócz szyderczego śmiechu nie wniósł nic budującego. Jego twórczość służy teraz ludziom o wątpliwej moralności do czerpania wątpliwych cytatów i wątpliwych argumentów. No ale do skompletowania świata był potrzebny też Roland Topor. Mimo wszystko pokój jego duszy, tam gdzie jest otrzymał już odpowiedź na pytanie, które go prześladowało. A my wróćmy do naszej joannyb.. Na jej przykałdzie widać klarownie mechanizm, który powoduje, że wybieramy takie a nie inne cytaty by podeprzeć się nimi w dyskusji. Te wybory wiążą się bezpośrednio z naszymi przeżyciami, poglądami, oczekiwaniami. Po ich prześledzeniu można dużo się dowiedzieć o człowieku. Co też uczyniłam i skomentowałam. Odp dla ... Dyduch może zgasić światło w swoim biurze partyjnym po wyprowadzeniu sztandaru. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Nostalgia po PRL i strach przed prawicą 14.05.05, 10:54 -Filomeno 102 - nie Tobie decydowac, jakie cytaty dobiorę. Nie martw się, mam sporo w zapasie! A co do Topora- fakt jest jeden : to humor dla inteligentow. Słowo warte jeden denar,milczenie - dwa. (Megilla18 - Z madrosci zydowskich) Odpowiedz Link Zgłoś
diagnosta7 Re: Nostalgia po PRL i strach przed prawicą 14.05.05, 15:59 filomena102 napisała: > Z dyskusją na temat twórczości R.Topora proponuję ci udać się na forum > literackie. Nie bylo zadnej dyskusji,jedynie moja krotka uwaga.To Ty odnioslas sie do autora, a teraz kontynuujesz,o tu,nizej. > Jego osoba tu w tym kontekście mnie nie interesuje, więc celowo pominęłam jego > nazwisko w cytacie. > Choć pozwolę sobie na małą dygrsję, gdy już jesteśmy przy jego osobie. Dla mnie > > Roland Topor był tylko cynikiem, no dobrze, genialnym cynikiem, który swoją > twórczością oprócz szyderczego śmiechu nie wniósł nic budującego. Tworczosc musi byc zatem budujaca?Rzesze pisarzy, malarzy, filmowcow, filozofow- tak po prostu do odstrzalu? Jego > twórczość służy teraz ludziom o wątpliwej moralności do czerpania wątpliwych > cytatów i wątpliwych argumentów. > No ale do skompletowania świata był potrzebny też Roland Topor. Ta retoryka cos mi przypomina "ludzie o watpliwej moralnosci". Nie bylo moim zamiarem dyskutowanie o polityce, ale pytanie: jakies zwiazki z Wodzem?MW? > Mimo wszystko pokój jego duszy, tam gdzie jest otrzymał już odpowiedź na > pytanie, które go prześladowało. Az tak? > A my wróćmy do naszej joannyb.. > Na jej przykałdzie widać klarownie mechanizm, który powoduje, że wybieramy > takie a nie inne cytaty by podeprzeć się nimi w dyskusji. > Te wybory wiążą się bezpośrednio z naszymi przeżyciami, poglądami, > oczekiwaniami. Po ich prześledzeniu można dużo się dowiedzieć o człowieku. > Co też uczyniłam i skomentowałam. Twoje wnioski mialyby wieksza wartosc, gdyby Joanna opowiedziala Ci swoje sny. Odpowiedz Link Zgłoś
hipciaczek Re: Nostalgia po PRL i strach przed prawicą 14.05.05, 10:58 "należy mobilizować wyborców, odwołując się do nostalgii za PRL i strachu przed rządami prawicy"...a może wystarczyło rządzić uczciwie do tej pory? Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Rysunki Topora dla zainteresowanych 14.05.05, 11:03 free.art.pl/topor/rysunki.html Odpowiedz Link Zgłoś
filomena102 Re: Nostalgia po PRL i strach przed prawicą 14.05.05, 19:30 joannob.. to dla ciebie, miłośniczki Topora ten jego niedościgniony geniuszem www.rolandtopor.net/topor.html Odpowiedz Link Zgłoś
diagnosta7 Re: Nostalgia po PRL i strach przed prawicą 14.05.05, 23:13 "Shakira pozostaje wierna swojemu narzeczonemu "mimo licznych pokus", marzy o tym, żeby mieć dzieci i uprawiać pomidory". Filomeno, to jest cytat jednego z forumowiczow. Czy nalezy on do kategorii"budujacy", czy wrecz przeciwnie. Czy moglabys cos powiedziec o czlowieku poslugujacym sie tym cytatem? Odpowiedz Link Zgłoś
filomena102 Re: Nostalgia po PRL i strach przed prawicą 15.05.05, 09:38 Ten cytat nie zburzył mi dobrego, niedzielnego nastroju, więc pozostawiam forowicza, jego zainteresowania i jego wybory cytatów bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
diagnosta7 Re: Nostalgia po PRL i strach przed prawicą 16.05.05, 15:06 Hm,to znaczy,ze nie kazdy cytat pozwala Ci powiediec wiele o czlowieku. Niektorzy wciaz pozostaja zagadka. Rozszyfrowana wiec zostala tylko Joanna,a wydawalo sie,ze to bardziej wystandaryzowana metoda. Odpowiedz Link Zgłoś
x-y-z My się prawicy nie boimy, 16.05.05, 00:38 My się prawicy nie boimy, bo gorzej niż teraz już byc nie może.... trzeba przewietrzyć ten kraj, wywieje niektórych i będzie mozna zaczerpnąć świezego powietrza w płuca i odbudowywać, to co zniszczyli i zasmrodzili Odpowiedz Link Zgłoś