Dodaj do ulubionych

Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dni

16.06.05, 11:40
cokolwiek mozna powiedziec o politykach lewicy - cimoszko na tle calej polskiej sceny politycznej na pewno sie wybija. niech kandyduje :)
Obserwuj wątek
    • gaius_iulius_caesar Re: Cimoszewicz o wyborach 16.06.05, 11:55
      oj marcusie, marcusie...
      • aneta_malec Przecież Bochniarz jest lepsza! 16.06.05, 12:18
        Skoro Cimoszewicz nie może się zdecydować, to może po prostu by poparł Henrykę
        Bochniarz? To moim zdaniem silna kobieta, równie otwarta na świat i szczególnie
        Unię jak Bochniarz i na pewno byłaby dobrym prezydentem.
        • rnrr Re: Dlaczego nie należy głosować na Cimoszewicza 16.06.05, 12:55
          dulekthered napisał (w dyskusji przy okazji forum o publikacji RZEPY):

> Dlaczego nie należy głosować na Cimoszewicza:
          > 1) to postkomunista, obrońca patologicznego staus quo - czyich interesów on
          > broni naprawdę?? Oczywiście SLD!!!
          > 2) jakby był taki kryształowo uczciwy to by odszedł z SLD po roku tej kadencji
          > parlamentu, no ale oczywiśćie pecunia non olet
          > 3) nonsensem jest ciągłe podkreślanie przez lewicę, jaki to znany i uznany w
          > Europie polityk. Rotfled jest duzo lepszym od niego ministrem. Poza tym SLD
          juz ludziom wciskalo wiele razy taki kit (pamietacie jak uwielbiany na calym
          swieci e Kwachu mial zostac sekretarzem generalnym NATO buahahahahahaha!!!!!!!!)

> 4) o moralnosci Cimoszewicza najlepiej swiadczy jego postepowanie podczas
          > powodzi 1997 - ludzie!!! - czy wy naprawde macie taka krotka pamiec!!! To byl
          ogromny skandal!!!!
          > 5) Oczywiscie ze sprawa wahania sie Cimoszewicza jako tego brzydzacego sie
          > polityka (ten sam numerek wywinal wczesneij Belka - to zadna nowosc!!) to
          zabieg socjotechniczny, okaze sie, na ile skuteczny...
          6) Ciekaw jestem czy Borowski czy Bochniarz zrezygnuja z kandydowania i przekaz
          a mu swoje glosy - wtedy zonbbaczymy naprawde who is who...

> 7) I tak ma bardzo male szanse na 2-ga ture, ale tam zdecydowanie przegra al z
          Kaczorem, albo z Tuskiem - prawicowy kandydat bedzie mial poparcie elektoratu
          PiS, PO i LPR (tj. ponad 50%) i prawdopodobnie 1/2 elektoratu Religii i
          Samoobrony wiec pozamiatane. Chyba, ze 80% niezdecydowanych pojdize do wyborow
          zaglosowac na "apolitycznego" (hie hie) Cimoszewicza... Cuda sie czasem
          zdarzaja, ale trzeba im pomoc - panstwo Olejniczak, Kwasniewki, Miler, Oleksy,
          Jaskiernia, Szmajdzinski, Jakubowska, Czarzasty, Lapinski, Rywin, Siwiec,
          >Dyduch - na kolanach na Jasna Gore popierniczac!!!
          >P.S. Kwachu i Siwiec maja juz spore doswiadczenie w obrzedach parareligijnych :

Nie zgadzam sie w całości z tezami kolegi ale w wielu momentach jest coś na
          rzeczy w tym co pisze, zatem polecam do reflekscji innym czytelnikom widzącym w
          nich zbawce Polski przed Kaczyzmem. Ku przestrodze waszej!!! Takimi kryteriami
          własnie pomyslą wyborcy.
          • yeellow Re: Dlaczego nie należy głosować na Cimoszewicza 16.06.05, 13:19
            a yeellow mu odpisal:

mnie tam te argumenty nie przekonuja.
            1 - demagogia
            2 - tak samo. Krytykowal SLD bardzo mocno, a to, ze w nim byl tylko go
            uwiarygadnialo. Bardziej, niz jakby wyszedl i zalozyl wlasna partie. Nadmierne
            uogolnianie jest demagogiczne
            3 - argument emocjonalny, oparty na subiektywnych emocjach autora
            4 - przeprosil, okolicznosci byly inne i po prawdzie nie powiedzial nic
            niemoralnego. Zeby nie bylo watpliwosci, wspolczulem powodzianom, pojechalem im
            pomagac w "czynie spolecznym" i zgadzam sie, ze powinni sie ubezpieczyc. Rzad
            pomogl powodzianom i pieniadze dostali. Ale tego sie juz nie pamieta...
            5 - zaden argument
            6 - zobaczymy. Ale to nie argument przeciwko Cimoszewiczowi.
            7 - naginane argumenty. Szanse na druga ture ma spore, wieksze niz wiekszosc
            innych kandydatow. Elektoraty tak latwo sie nie dodaja i wazna jest jeszcze
            frekwencja, duzo nizsza w przypadku wyborow do parlamentu niz w przypadku
            wyborow prezydenckich. Sprawy oczywiste dla kogos, kto zna troche statystyki.

Mnie nie przekonało. Spokojnie moge przygotowac podobna liste na kazdego innego
            polityka, nie wiem tylko, czy by mi sie chcialo.

--
            homo-niewiadomo.blogspot.com/ czytales?
            • rnrr Re: Dlaczego nie należy głosować na Cimoszewicza 16.06.05, 13:38
              Coż odpowiedz demagogia. Co to za odpowiedz w ogóle. Stać Cię chyba na coś
              więcej. Też by mi się nie chciało, ale co niby takimi kategoriami nie bedą sie
              wyborcy posługiwać. A własśnie argumenty emocjonalne najbardziej do nich
              przeczą. Powódz to wpadka o której sie pamieta!!! A co do statystyk i
              przepływów elektoratu to wiesz co mam do powiedzenia w tej materii. Dokładnie
              tyle, ze ten pan ma minimalne szanse na pokonanie Kaczki w przeciwieństwie do
              dwóch innych kandydatur
              • hiob102 Dla lewaków DAĆ SŁOWO goowno znaczy. 16.06.05, 16:57
                I pewnie Cimoszko wystartuje. Nie wykluczam, że cały ten zgiełk z wycofaniem się
                na polityczna emeryturę był zrobiony pod publiczkę.
                • pyzol1 Re: Dla lewaków DAĆ SŁOWO goowno znaczy. 16.06.05, 18:11
                  "Nie wykluczam, że cały ten zgiełk z wycofaniem si
                  > ę
                  > na polityczna emeryturę był zrobiony pod publiczkę. "

A ja mysle,ze bylo troche inaczej.

Cimoszewicza wygasilo silne zainteresowanie opinii publicznej sprawa lustracji.

Teraz obserwuje, jak potocza sie losy Belki. Przypuszczam, ze Cimoszewicz ma
                  podobna do niego sytuacje.

Kaska

• dulekthered Re: Dlaczego nie należy głosować na Cimoszewicza 16.06.05, 13:48
              Coś im się dzisiaj na forum krzaczy i dubluje posty, więc opdowiadam także tu:

1 - demagogia

- tak, wiem, wg Ciebie Cimoszewicz jest czysty, uczciwy, apolityczny, z
              pewnością odpartyjni państwo, to w ogóle nowa jakość polityczna w Polsce,
              niespotykana od kilkuset lat. A czyje interesy reprezentuje - oczywiście tych
              najuboższych i pokrzywdzonych...

> 2 - tak samo. Krytykowal SLD bardzo mocno, a to, ze w nim byl tylko go
              > uwiarygadnialo. Bardziej, niz jakby wyszedl i zalozyl wlasna partie. Nadmierne
              > uogolnianie jest demagogiczne

- co zrobił, aby zmnienić patologioczne praktyki w SLD?? Nic. Sorry, ale ja
              zwracam uwagę na czyny, a nie na słowa. Dlatego bardziej jeśli chodzi o
              uzdrawianie polskiej lewicy szanuję Borowskiego... chociaż boleję bardzo nad
              tym, że nie powstała u nas zupełnie nowa, nieskażona PRL-em lewica, Ale cóż, ten
              sentymencik za PRL-em pozostał...

Idąc dalej tym tokiem rozumowania to bardziej wiarygodnymi dla Ciebie byli
              ludzie krytykujący PRL, ale pozostający do końca w partii i czerpiący z tego
              profity, niż ci, którzy z PZPR wystąpili i jako opozycja podjęli ryzyko
              budowania jakiejś realnej alternatywy, chociażby socjalizmu z ludzką twarzą...

> 3 - argument emocjonalny, oparty na subiektywnych emocjach autora

- tak, a udowodnij mi rzeczowo jaki ten Cimoszewicz jest poważany na świecie.
              Może przeprowadziłeś jakieś pomiary, masz jakieś sekretne dane empiryczne...

Poza tym emocje są ważnym argumentem - podczas wyborów... :D

> 4 - przeprosil, okolicznosci byly inne i po prawdzie nie powiedzial nic
              > niemoralnego. Zeby nie bylo watpliwosci, wspolczulem powodzianom, pojechalem im
              >
              > pomagac w "czynie spolecznym" i zgadzam sie, ze powinni sie ubezpieczyc. Rzad
              > pomogl powodzianom i pieniadze dostali. Ale tego sie juz nie pamieta...

- nie chodzi mi o tę wypowiedź ale o całokształt zachowania w pierwszych dniach
              kataklizmu, gdy liczyła sie szybka reakcja. Wtedy jego działalność sprowadzała
              się do gospodarskich wizyt a'la Gierek i oglądania wswzystkiego z pokładu
              helikoptera, podczas gdy cała walka z powodzią spoczywała na barkach samorządów
              pozbawionych większego wsparcia z centrali. Wiem o czym mówię, pochodzę z
              Dolnego Śląska, terenów najbardziej zalanych...

> 5 - zaden argument

- sorki, ale o chyba miesiąca codziennnie się o jego wahaniach w mediach słyszy.
              Temat nieustannie nagłaśniany - nie możesz zaprzeczyć faktom, chociażby
              dzisiejszej dyskusji na forum...

> 6 - zobaczymy. Ale to nie argument przeciwko Cimoszewiczowi.

- czy to nie będzie argument przeciwko Cimoszewiczowi?? Wyborcy ocenią...

> 7 -

"Szanse na druga ture ma spore, wieksze niz wiekszosc
              > innych kandydatow." - szczególnie ten cytat mi się podoba, bardzo nienaginany
              argument...

"Elektoraty tak latwo sie nie dodaja i wazna jest jeszcze
              > frekwencja, duzo nizsza w przypadku wyborow do parlamentu niz w przypadku
              > wyborow prezydenckich. Sprawy oczywiste dla kogos, kto zna troche statystyki."

- oczywiście, że napisałem o roli frekwencji (" Chyba, ze 80% niezdecydowanych
              pojdize do wyborow zaglosowac na (..) Cimoszewicza") - czytaj uwaznie i sie tak
              nie popisuj...

Pozdr
              • yeellow Re: Dlaczego nie należy głosować na Cimoszewicza 16.06.05, 13:50
                dobra, masz i tutaj:

1 - problem w tym, ze to Ty uzywasz tego argumentu. O kazdym mozna napisac, ze
                jest nieuczciwy. Bez dowodow to demagogia.
                2 - troche zrobil, chociazby jest przeciwny majstrowaniu przy ordynacji
                wyborczej, wymusil w SLD zmiane kierownictwa partii (zmiane pokoleniowa) i pare
                innych rzeczy, ktorych Ty oczywiscie nie zauwazysz. Twoja sprawa.
                3 - znowu demagogia. Ty uzyles argumentu i Ty musisz udowodnic, ze nie jest
                powazany na swiecie.
                4 - to byl kataklizm na niespotykana skale i Cimoszewicz niewiele mogl na
                poczatku zrobic. Problemem byl odpowiedni brak procedur kryzysowych, ale to
                bylo zaniedbanie wszystkich.
                5 - slyszy sie, ale to nie jest argument przeciwko Cimoszewiczowi. Nawet jezeli
                to socjotechnika, to chyba nie zakazana? Kaczynski dla przykladu pozwala sie
                fotografowac tylko od dolu, zeby wygladac na wyzszego. Normalka w polityce.
                6 - co bedzie argumentem? Twoja ciekawosc? Nie rozumiem, co sie stanie jak
                przekaza? To dobrze, czy zle? A jak nie przekaza?
                7 - Uwazasz, ze nieprawdziwe bylo moje stwierdzenie? To pokaz mi te wiekszosc
                kandydatow, ktorzy maja wieksze szanse. Bochniarz? Lepper? Tyminski? Walesa
                (jak sie zdecyduje)? Liwiusz? Szanse moga miec oprocz Cimoszewicza jeszcze Tusk
                i Religa. A Tusk w sondazach byl zdaje sie za Cimoszewiczem.
                Wiem co napisales. I nie uwazam, ze 80% niezdecydowanych musi pojsc glosowac.
                Wystarczy przekonac polowe z nich. Albo i mniej. Jezeli o to Ci chodzilo, to
                przepraszam, bo myslalem, ze twierdzisz, ze trzeba przekonac 80%.

Rozbawil mnie Twoj apel o "niepopisywanie sie". Rozumiem, ze Ty przedstawiasz
                rzeczowe argumenty, a ja sie popisuje...

• rnrr Re: Dlaczego nie należy głosować na Cimoszewicza 16.06.05, 13:59
                  Yeellow, żę Cie prawie zacytuje odnoscnie punktu trzeciego: lubisz te tenisowe
                  zagrywki
          • princealbert to sa powody dla ktorych na niego glosuje 16.06.05, 14:19
            1. postkomunista - i co z tego? Mam w nosie co ktos robil 20 lat temu.

2. pecunia non olet? A niby pozostawanie w SLD zapewnia mu kase???

3. Co ma Kwachu i jego aspiracje do Cimoszewicza?

4. Ten argument najbardziej przemawia za Cimoszewiczem. Byl jedynym, ktory
            powiedzial ludziom bolesna ale oczywista prawde.

5. Zabiegi socjotechniczne stosuja wszyscy kandydaci

6. Co to znaczy 'przekaza mu swoje glosy'? Nikt mojego glosu nie moze
            przekazac, sam decyduje na kogo glosowac.

7. Ludzie wola kogos bardziej statecznego od rozjuszonego kaczora
            • yeellow Re: to sa powody dla ktorych na niego glosuje 16.06.05, 14:31
              dobre, lepsze od mojego gledzenia :-)
            • dulekthered Re: to sa powody dla ktorych na niego glosuje 16.06.05, 14:45
              Odpowiadam:

1. Sprobuje wytlumaczyc to lopatologicznie. Jesli ktos robil kariere w partii, to:

a) byl ideowym komunista, ktory rzeczywiscie wierzyl w idee rownosci i
              sprawiedliwosci spolecznej - dlaczego po upadku PRL zmienia swoje poglady w
              jedna noc?? Trzeba sie dostosowac do nowych wymagan, po co holdowac wlasnym
              idealom... Wladza jak narkotyk

b) byl cynicznym i oportunistycznym graczem ktory nigdy w idealy socjalistyczne
              nie wierzyl, bezideowo czerpal wowczas profity, a glupim ludziom wciskal kit...

Mozliwosci (c) jesli chodzi o ludzi pelniacych wysokie stanowiska zarono przed,
              jak i po 1989 roku nie potrafie sobie wyobrazic.

2) oczywiscie minister spraw zagranicznych czy marszałek sejmu pracuja za
              darmo!!! ale mnie oswieciles!! Cimoszewicz to rzeczywiscie jakis niespotykany
              filantrop!! Moze rzeczywiscie na niego zaglosuje??

3) Jesli nie dostrzegasz korelacji to nie wiem czy sie smiac czy plakac...

4) Powtarzam - podczas powodzi zawiodl jako lider w czasie proby...

5) Zgadzam sie w zupelnosci.

6) To pewien skrot mysowy oczywiscie...

7) Pozyjemy - zobaczymy...

Pozdr
              • meth.p Re: to sa powody dla ktorych na niego glosuje 17.06.05, 01:40
                Ciekawe, wszyscy stawiaja sprawe - glosny rozbuchany Kaczor - spokojny
                Cimoszewicz. Cimoszewiczz to dupa, Kaczor to kozak, a Tuska nikt nie dostrzega?
                Sposrod wsyzstkich kandydatow wydaje sie byc calkiem rozsadnym wyborem...
          • kroczak Re: Dlaczego nie należy głosować na Cimoszewicza 16.06.05, 18:05
            MRR:.Brak ci wiedzy na temat polityki Cimoszewicz Wygra te wybory juz w 1
            turze Tusk jeszcze glizdolyk. Kaczynski parszywa postora i oszolom cecha
            malych ludzi.Nawet Walesa poznal sie natych braciszkach.
        • berssie78 Re: Przecież Bochniarz jest lepsza! 16.06.05, 14:26
          Też będę na nią głosować. A Ciszosze niech spada - choć tak go kiedyś lubiłem.
          Przesadza z tym teatrzykiem.
      • mike-great Re: Cimoszewicz o wyborach 16.06.05, 23:03
        Niech się lepiej zamknie w swoim domku w puszczy i niech świat o nim zapomni.
        Karierowicz.
        Powódź 1997 pamiętasz???

gaius_iulius_caesar napisał:

> oj marcusie, marcusie...
    • yeellow Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 12:08
      mam nadzieje, ze da sie przekonac :-).
    • kataryna.kataryna Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 12:09
      Eeee tam, znowu bajki dla naiwnych, przecież decyzja już podjęta. Cimoszewicz
      powoli popada w śmieszność z tym krygowaniem się.
      • 9111951u Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 12:10
        Rezydent TW " C A R E X" zorientował się, ze popełnił falstart i dlatego
        wystartuje za parę dni !
        • yeellow Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 12:12
          no, tak. Teraz zacznie sie okladanie teczkami. Czy ktos jeszcze dziwi sie
          wahaniu Cimoszewicza?
          • rnrr Re: Ja sie dziwię wahaniu Cimoszewicza 16.06.05, 12:58
            Tak ja sie dziwie bo ja chce mieć prezydenta konsekwentnego i odpowiedzialnego
            za swoje decyzję, a nie takiego co to wiecznie nie wie co i kiedy! To już
            objawa śmieszności czy on sobie nie zdaje sprawę, ze popada w śmiesznosć. To ma
            być człowiek niby odpowiedzialny. Ojej
          • 9111951u Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 13:24
            No jasne honor , godność i majestat RP to teczka i pewno dlatego się waha ?
            • rnrr Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 13:39
              A tam z teczkami to już oklepane. Po prostu chłopakowi sie nie chce a oni go
              przymuszają. Jeszcze go gdzieś zamkną i pranie mózg zrobią by ktoś w miare
              porządny firmował to straszną formacje.
      • yeellow Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 12:11
        zeby wszyscy nasi politycy byli smieszni z tak blahych powodow...
      • holyboy_666 Re: kataryna, jakby co odszczekam;-) 16.06.05, 12:29
        i obiecane piwo stawiam;-)
        • kataryna.kataryna Re: kataryna, jakby co odszczekam;-) 16.06.05, 12:30
          holyboy_666 napisał:

> i obiecane piwo stawiam;-)

Ale co odszczekasz?
          • holyboy_666 Re: kataryna, jakby co odszczekam;-) 16.06.05, 12:42
            do wczoraj bylem przekonany, ze nie wystartuje
            od dzisiaj czekam zaciekawiony
      • meth.p Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 17.06.05, 01:42
        Niech sie kryguje jak najdluzej, punkty w sondaz powinny opadac, przeciez to juz
        polityczna kokieterja jest.
    • dzik94 Kryguje się jak ciota. Dlaczego zabrakło go 16.06.05, 12:12
      Kryguje się jak ciota. Dlaczego zabrakło go na Paradzie Równości?????
      • yeellow Re: Kryguje się jak ciota. Dlaczego zabrakło go 16.06.05, 12:15
        homo-niewiadomo.blogspot.com/ - przeczytaj, napisalem to tez dla Ciebie
        • dzik94 Re: Kryguje się jak ciota. Dlaczego zabrakło go 16.06.05, 12:31
          Rozumiem, że geje których spotkałeś nie należeli do organizacji Act Up, która
          niedawno dała "popis" w katedrze Notre Dame?

1) Nikt w Polsce gejom nie zabrania uprawiania ich działalności w ramach
          prywatnych zainteresowań,
          2) doświadczenie uczy że niestety organizacje te stosują taktykę powolnego
          marszu i filozofię "daj kurze grzędę". To, co obserwujemy na Zachodzie to
          przejście od tolerancji do homodyktatury, np. we francuskim kodeksie karnym
          istnieje oddzielne wykroczenie "zniewagi homofibicznej"!!!
          • yeellow Re: Kryguje się jak ciota. Dlaczego zabrakło go 16.06.05, 12:39
            rzeczywiscie, jakos nie spotkalem czlonkow tej organizacji o ktorej wspominasz.
            Moze dlatego, ze ciezko trafic akurat na tych kilkanascie osob, mieszkajacych
            pare tysiecy kilometrow stad.

Widze, ze strasznie lubisz uogolnienia. Czy pedofilskie afery wsrod
            amerykanskich ksiezy rownie chetnie uogolniasz na caly polski kler?

Nic dziwnego, ze osoby doswiadczajace ciaglej przemocy (nie tylko fizycznej)
            radykalizuja sie jeszcze bardziej. Jak ktos nieslusznie siedzi w wiezieniu, to
            po opuszczeniu go nie czuje pelnej satysfakcji. I domaga sie wiecej praw. To
            naturalny proces psychologiczny. A agresja tylko go wzmacnia. Wiec sam kopiesz
            ten dolek (chociazby przez nieuprawnione, nierzetelne porownania).
      • frankowie LUDZIE!! myśleć!! 16.06.05, 13:24
        Znacie biografie Comoszewicza??Argument o postkomuniźmie jest conajmniej ponizej
        pasa.
        Pomyślcie troche, bo widze ze wpisuja sie same oszołomy ktore chca glosowac na
        Kaczynskiego.Przeciez to człowiek ktory nic nie zrobił dla Warszawy i cały czas
        mysli o rozrachunku z przesłoscia w kraju, w ktorym jest 20%!! bezrobocie. PiS
        planu gospodarczego nie ma a Kaczyński nawet nie wie co to gospodarka!! To
        ukryty
        autokrata a niektore jego wypowiedzi maja zabarwienie faszystowkie!!
        Cimoszewicz to człowiek stonowany, inteligentny. Oprocz Tuska i Borowskiego
        jedyny normalny kandydat na prezedenta!! Tyle tylko ze jest od nich
        inteligentniejszy ,bardziej obyty.
        Bardzo nie lubie SLD i nigdy na nich nie głosowałem,ale uważam ze 1)Cimoszewicz
        to nie SLD 2)głosuje sie na osobe i to co soba reprezentuje.Kazdy widzi ze jest
        to powazny marszałek i dobry polityk a argumenty ze kiedys nalezał do PZPR sa
        durne bo Kwaśniewski reż nalezał a w swoim czasie miał 80% poparcia w
        społeczeństwie.Hipokryzja??
        Przemyslcie to.....
        • dzik94 Re: Kryguje się jak ciota. Dlaczego zabrakło go 16.06.05, 13:41
          Twierdzenie że Cimoszewicz nie ma nic wspólnego z postkomuną to czysta
          demagogia. Gdzie był gdy triumfował Miller a Polska była i jest rozkradana w
          latach 2001-2005? Czy odciął się od bandyckiego zaplecza politycznego swojej
          partii? Prezydent Cimoszewicz = Kwaśniewski bis na kolejnych pięć lat.
          Podejrzewam anwet, że Kwachu mógłby zostać kimś w rodzaju "prezydenckiego
          ministra", ten facet nie zna przecież granic obciachu.

To nie Cimoszewicz jest taki super. To po prostu SLD-owskie tło, na którym się
          fotografuje jest tak wyblakłe że wygląda na nim jak megagwiazda.

- - - -
          Kanalia Cimoszewicz.
          23 listopada w olsztyńskim radiu uniwersyteckim Andrzej Lepper mówił o
          ministrze spraw zagranicznych Włodzimierzu Cimoszewiczu: "Kim był jego ojciec?
          Zbrodniarzem, który zabijał Polaków. (...) To jest jego [Cimoszewicza - red.]
          buta, bezczelność, on to wypił z mlekiem matki chyba - arogancja, chamstwo z
          niego przebija takie, że ja się dziwię, kto był za tym, żeby taka kanalia była
          ministrem spraw zagranicznych".

"Lepper przeprosił wprawdzie w sobotę Cimoszewicza "za ojca" ("zagalopowałem
          się"), ale potem znów mu przyłożył. Oklaskiwany przez tysiąc osób powtórzył we
          Włocławku inwektywy wobec szefa MSZ: - Ja dokładnie przemyślałem
          słowo "kanalia". Nie znam innego w języku polskim. Może prof. Miodek zna.
          Zważywszy na zachowanie byłego premiera w czasie powodzi, słowo "kanalia" jest
          delikatne. "
          26/11/2004
    • bazan3 Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 12:15
      Mięciąc temu, "Mam inne priorytety niż polityka" kłamał.
      • yeellow Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 12:16
        taaa. Oby wszyscy politycy tak "klamali".
        • rnrr Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 13:06
          Yellow to juz podchodzi pod fanatyzm, piszesz każdemu kto złe słowo raczy o
          Cimoszewiczu napisać. Czego kłamstwo Cimoszewicza - bo przyznajesz, że skłamał,
          skoro teraz to rozważa - od razu starasz sie zdyskredytować wrzucajac w to
          innych politykow? Akurat w przypadku startu to on wypada po prostu fatalnie jak
          tak ma wygladac prezydentura to ja dziękuje
          • yeellow Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 13:22
            a Ty fanatycznie mi odpisujesz. Lubisz takie tenisowe zagrywki?
            Nie przyznalem nigdzie, ze sklamal, pisalem cos odwrotnego. Ale juz mi sie
            znudzilo powtarzanie.
            • rnrr Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 14:08
              mówienie, że oby inni tak kłamali to zdaje sie potwierdzenie tego ze i
              Cimoszewicz kłamał. I wcale Ci nie odpisuje fanatycznie. Jesteś jedną z trzech
              najciekawszych i merytorycznie poprawnych dyskutantów z jakimi gadam wiec nie
              dziw się ze Tobie odpisuę. Po prostu tak lubię i to nie ma żadnego związku z
              fanatyzmem. Ja Tobie tak napisalem, bo poraziło mnie Twoje zaangazowanie w
              obronę Cimoszewicza. Rozumiem, ze to Twój numer jeden i masz prawo go bronić.
              Ale ta obrona po prostu mi pod fanatyzm podchodzi stąd napisałem co napisałem.
              Jak zawsze pozdrawiam
              • yeellow Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 14:17
                moze gdzies zabraklo cudzyslowia, ale wymowa miala byc ironiczna (zmiane zdania
                trudno nazwac klamstwem, co w kilku postach wyraznie uzasadnialem). Podobnie
                jak zarzucenie Ci fanatyzmu, w odpowiedzi na to samo. Nie chce mi sie liczyc
                naszych postow pro i anty Cimoszewiczowi ale pewnie mniej wiecej sie bilansuja.
                • rnrr Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 14:33
                  no chyba jednak mniej. Wiesz jaki jest mój koronny argument i niestety bede sie
                  go trzymał dopóki dopóty coś sie wyraźnie nie zmieni bo kampania sie zaczyna,
                  ale mimo kampanii wydaje mi sie to mało prawdopodobne by druga tura okazała się
                  zwycieska. Jak bedzie taki zestaw jak już nie raz pisałem to ja na przykład sie
                  nie pofatyguje na wybory.
      • geza_jung Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 21:13
        Nie kłamał, tylko się zawahał. Stąd to mało fortunne zdanie. Słowo się rzekło i nie sądze, by Cimoszewicz z niego zrezygnował. Jest jeszcze Borowski w odwodzie, a poza tym na nowo zwarta prawa strona musi przecież mieć swoje pięć minut, jak w latach 91- 93 (tym razem w wyraźniejszej wersji, bo "uwoli" już odstawili na bok i bedzie troche mniej do tekowych przetargów) Po co czołowi politycy tradycyjnie wyrafinowanej lewicy mają jej w tym przeszkadzać? Przecież publiczność się i tak nudzi po pięciu minutach i ziewa i jeszcze tak kazać jej krzywić kręgosłup na prawo, żeby kogokolwiek mogła zobaczyć i usłyszeć co mówią, bez sensu zupełnie. Samego lwa już nikt nie chce oglądać, a co dopiero, gdy umiłowany "prezio" odejdzie.
        Wszyscy będą oglądać wtedy sztuki paradne? Zasadnicze? Na pewno nie Ci z zasadniczym.
    • ax4 Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 12:16
      faktycznie, wybija sie wyjatkowym talentem clowna
      przebic go moze tylko glupota forumowiczow piszacych "mam nadzieje ze sie
      zdecyduje" skad oni sa, kto im wytlumaczyl co to internet....
      a moze dowoza ich do kafejek autobusami...)
      • yeellow Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 12:41
        co za popis dojrzalosci i madrosci. Czekam na dalsze madrosci.

--
        homo-niewiadomo.blogspot.com/ - czytales?
        • ax4 Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 12:52
          prosze bardzo
          nie uzywa sie tego samego slowa /tu:madrosci/ w 2 kolejnych zdaniach bo
          swiadczy to o kiepskim obyciu autora i slabej znajomosci polskiej
          stylistyki..popracuj nad tym i zglos sie po nastepna rade...
          • yeellow Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 13:20
            Dobrze popracowac nad interpunkcja, zamim zacznie sie udzielac porad
            stylistycznych ;-).
            • rnrr Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 13:42
              Jak się nie potrafi odpowiedzieć to najlepiej przyczepić sie do interpunkcji.
              Coż widzę, ze dla Ciebie wszystkie chwyty dozwolone. Piszę to co mi na mysl
              przychodzi i nie bawię sie w piękne słowa. Po prostu wyrażam to co mysle, a nie
              uprawiam dyplomatyczną propagande jak co niektórzy. Po to jest forum, ale jak
              to Cie razi to będę uważał.
              • yeellow Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 13:52
                Ty czytales poprzednie posty, czy po prostu wyrwales z kontekstu jedno zdanie?
                Czyzbys pisal tu pod roznymi nickami??? Bo inaczej nie bardzo rozumiem, czemu
                bierzesz wszystko personalnie do siebie...
              • chips8 Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 18:16
                propagandy chłopcze!
            • rnrr Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 13:56
              Nie nie piszę. To co napisałem to raczej efekt mojego przeskoczenia z postu na
              post i tego, ze na różnych płaszczyznach dyskutujemy i myslałem, ze mi coś
              odpisujesz i to moje niedopatrzenie. Odkad sie tu za logowałem mam
              konsekwentnie tan sam nick. A waracajac to doprawdy nie czepiajmy się
              stylistyki na tym forum bo ona nie najważniejsza
    • gold2005 Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 12:45
      Stracił u mnie szacunek kiedy dał słowo, że wycofuje się z polityki. Jak każdy
      czerwony skłamał bez mrugnięcia powieką.
      A teraz postawił się w śmiesznej sytuacji, że on nie chciałby, ale naród go
      prosi jak cara Iwana Groźnego. LOL.
      • mariunio Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 12:57
        nie wiem jak narod, ale ja go wlasnie prosze by kandydowal. I na prawde nie ma
        dla mnie znaczenia, ze jest czerwony, zielony czy jekis tam jeszcze teczowy.
        Poki co, to co mowi i to co robi ma wiecej sensu niz produkty innych politykow
        w Polsce(i z lewa, i z prawa)
        • rnrr Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 13:00
          A co on takiego robi???? Decyduję sie od dwóch miesięcy i bawi sie w
          marszałkowanie starajac sie przy tym wygladać na twardziela. A co on takiego
          znowu mówi, ze ma wiecej sensu od tych z prawa i z lewa. Pocieszajace jest że
          nie z centrum bo juz bym sie do reszty załamał
    • annafundak Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 13:15
      Zachęcam pana Cimoszewicza do udziału w wyborach- jeśli pan nie wystartuje - to
      z naszego domu nikt głosował nie będzie. Pozdrawiam i zachęcam.
    • pan.to.nima skruszała nam zmurszała dziewiczka 16.06.05, 13:20
      • 9111951u Re: skruszała nam zmurszała dziewiczka 16.06.05, 13:39
        Bohaterski Belka ( nie mylić z Blechem) co to opierał się naciskom esbecji jest
        godny wystąpić do IPNu o status pokrzywdzonego za te naciski !
    • rnrr Piszcie na ten adres by nie startował 16.06.05, 13:45
      zachęcam w imie celów wyższych. Jakich wiedzą Ci którzy czytają czasem moje
      posty.
      • 9111951u Re: Piszcie na ten adres by nie startował 16.06.05, 14:00
        No proszę , jaki ja głupi bo wydawało mi się, ze słyszałem z jego ust ,ze
        wycofuje się z życia politycznego, i nie będzie startował w wyborach na
        prezydenta. Skoro on o tym zadecyduje dopiero "za parę dni" widać muszę
        cierpieć na halucynacje, czy ktos może mi polecić dobrego lekarza od słuchu ?
        • rnrr Re: Piszcie na ten adres by nie startował 16.06.05, 14:03
          Ja Ci mogę polecic wyłaczenie telewizji co by sie tym nie emocjonować. Coż
          środowiska lewicy ruszyly na wojnę z kaczorem i dla tego mam najpier: paradę
          przez tydzień a i drugi jakby większych zmartwień nie było. Teraz mamy uwagę na
          Cimoszewiczu bo może będzie jak Wilhelm Zwyciesca. A potem pewnie do Partii
          Demokratycznej wstąpi ktoś cudowny a Bochniarz sie wycofa itd itd. By tylko
          uwaga była na nich skupiona. Myslą ze tym pokonają kaczora i sie pomylą a ja z
          chęcia niektórym to po wyborach przypomnę
          • 9111951u Re: Piszcie na ten adres by nie startował 16.06.05, 15:30
            jak mozna pisać do faceta co to już zdecydował ?
            • rnrr Re: Piszcie na ten adres by nie startował 16.06.05, 15:42
              Kto go tam wie czy już, czy już dawno temu czy już zaraz zdecyduje, a
              jeżeli "ludzie listy piszą zwykłe polecone" to czemu by nie pisać?
    • neceser Re: Cimoszewicz o wyborach: teczki wam NIE pokaze 16.06.05, 13:58
    • obywatelgkar Przeciez juz raz zrezygnowal z wielka pompa z ... 16.06.05, 14:03
      kandydowania. Facet jest niepowaznym blaznem i struga z ludzi idiotow! Po co te
      placzliwo-ckliwe wywiadziki z Liskiem na Polsacie? Gosc jest bez charakteru!
    • qfc Jak dlugo PZPR-owskie kanalie bede niszczyc Polske 16.06.05, 14:04
      Mamy 20% bezrobocia? Mamy. Mamy Kwacha prezydenta? Mamy. Kwach obiecywal tanie
      mieszkania dla mlodych malzenstw. Buhaha.... On wiedzial, ze lgal. Tak jak
      Miller obiecywal te gruszki na wierzbie.

Zalosny to kraj, w ktorym zawiaduja kanalie.
    • buffalo_bill Czy Cimoszewicz jest kobietą??? 16.06.05, 14:29
      Po tym jak Tomasz Nałęcz otwarcie wyznał, że jest gejem, towarzysz Cimoszewicz śmiało mógłby się przyznać do swojej prawdziwej płci. Śmiało, "po męsku" oświadczyć - jestem kobietą! :-) I przynajmniej nikt nie dziwiłby się w jego "wachania", w to krygowanie się, w panieńskie pąsy na twarzy i miętoszenie rąbka spódniczki. Nie dziwiłyby nikogo te wypowiedzi - niczym westchnienia nastolatki przed aktem defloracji. I chciałabym i boję się. Och..., och... :-))) A może, właśnie jak nastolatkę, mile łechcą jego próżność - te wszystkie prośby, błagania, komplementy, czułe słówka... A może jeszcze ten poprosi, a może jeszcze tamten padnie na kolana... :-)))))))))))
      I śmieszne i straszne. Że nawet "najmądrzejszy na lewicy" jest taki... mało rozgarnięty.
      • ukos W co tu się dziwić? 16.06.05, 18:52
        buffalo_bill napisał:

> (...) przynajmniej nikt nie dziwiłby się w jego "wachania" (...)

Dziwię się, że można się dziwić w coś - wszstko jedno, wąchanie czy wahanie.
    • tlindner LUDZIE NIGDY TEGO NIE ZROZUMIĘ, BYŁ W EKIPIE KTÓRA 16.06.05, 14:37
      PRZEZ 50 LAT DAWAŁA WAM W DUPĘ....TERAZ CHCECIE NA NIEGO GŁOSOWAĆ...WIDZĘ ŻE
      POLAK TAK SAMO JAK RUSKI - MUSI CHYBA CZUĆ BATA NAD SOBA....TO JEST
      KOMUNISTA..NIE MIAŁ TYLE ODWAGI ŻEBY NIE BYĆ KOMUNISTĄ...GDYBY BYŁ FASZYZM TO
      BYŁBY FASZYSTĄ..TO TAKI TYP CZŁOWIEKA...JESTEŚCIE GŁUPCAMI ....
    • tlindner JESTEŚ NIENORMALNY PISZĄC TAKIE SŁOWA 16.06.05, 14:40
      PRZEZ NIEGO I JEGO KOLESIÓW Z KCPZPR ZARABIAMY TERAZ 300 EURO NA MIESIĄC,
      ZAMIAST 2500 EURO...JESTEŚ KOMPLETNYM IDIOTĄ JEŚLI ZAPOMNIAŁEŚ O KOMUNIE, CZYLI
      RODOWODZIE TEGO CZŁOWIEKA (CIMOSZEWICZA)...JAK KOMUNISTA MOŻE BYĆ DEMOKRATĄ..A
      TAKI MAMY USTRÓJ WŁAŚNIE...POWINIEN ZOSTAĆ OSĄDZONY ZA ZBRODNIE PRZECIW
      OJCZYŹNIE...GBYBY NASTAŁ W POLSCE FASZYZM TO ON PEWNO BY SIĘ PRZEMIANOWAŁ NA
      PIERWSZEGO FASZYSTE RP...TROCHĘ GODNOŚCI...
      • pacal2 bla bla bla 16.06.05, 16:57
        jasne, w zimie miałem grypę przez Kwacha
    • jonex w sumie racja 16.06.05, 14:52
      jak mam do wyboru Cimoszewicza albo kaczora, tuska, borowskiego, relige
      (porzadny gosc ale nie wiem czy akurat dobry prezydent)...
      to cimoszwicz jest bardzo powazna kandydaturą do rozwazenia

jesli wystartuje to ma moj glos.
      • ppppp7 Re: w sumie racja??? 16.06.05, 15:31
        A mojego nie ma. Panie Cimoszewicz, jako prezydent też pan będzie zmieniał
        zdanie co dwa tygodnie, zależnie od koniunktury politycznej? Jedna chorągiewka
        na Belwederze wystarczy.
    • ben.huur czekamy na program i zapraszamy, 16.06.05, 15:52
      chcemy wolnego rynku politykow;)
    • tranquille Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 16:13
      W odróżnieniu od Lecha Kaczyńskiego, który jest przewidywalny negatywnie, i
      który swoje "spieprzaj dziadu" - jeśli zostanie prezydentem kraju - bez
      wątpienia rozciągnie na sporą część społeczeństwa, Cimoszewicz jest
      przewidywalny pozytywnie.

Brak tolerancji w odniesieniu do jego osoby (obciążanie go odpowiedzialnością za
      te czy inne działania przodków, pamiętanie o jego wstępnym stanowisku w czasie
      powodzi sprzed lat, a zapominanie, że jego rząd jednak bardzo pomógł również
      nieubezpieczonym powodzianom) sugeruje brak tolerancji, której autor powiedzenia
      "spieprzaj dziadu" tak bardzo potrzebuje dla praktykowania swej ideologii.

Cimoszewicz nie dlatego waha się ze zmianą decyzji w sprawie startu w wyborach,
      że jest "wahliwy", ale dlatego, że - jak przekonuje - chciałby uczestniczyć w
      wyścigu na czele peletonu (słabej, bo słabej, ale jednak) lewicy, a nie jej
      cząstki. Jest za poważnym politykiem, by pragnąć szarpać lewicowe sukno i być
      może zderzać się publicznie i przedwyborczo z Markiem Borowskim.

Jednocześnie jednak sytuacja stała się ostatnio bardzo już poważna. Rysuje się
      surowa perspektywa zgarnięcia przez braci Kaczyńskich całej puli wyborczej:
      prezydent plus premier, co może dla znaczącej części społeczeństwa oznaczać
      faktyczną konieczność "spieprzania". Tymczasem nie ma gdzie "spieprzać"; nie ma
      zapasowej Polski, gdzie można przetrwać czas "wyklęcia" za winy swoje i nieswoje.

Ta część społeczeństwa może znaleźć w Cimoszewiczu swego wyrozumiałego opiekuna
      (a ta część społeczeństwa, to nie tylko była komuna, esbecy i ich potomkowie
      naznaczeni po setne pokolenie - jak chcialoby wielu z prawej strony).

Cimoszewicz, jako prezydent, mając za premiera Jarosława Kaczyńskiego, czy Jana
      Rokitę - mógłby stanowić znakomitą przeciwwagę. To wyszłoby wszystkim na dobre.
      Społeczeństwu spod znaku lewicy, bo miałoby kogoś u szczytu władzy w Polsce,
      komu ufa i kto mógłby się odezwać w jego interesie; społeczeństwu spod znaku
      prawicy, bo będąc prezydentem wszystkich Polaków (jednak...), mógłby chłodzić
      zapędy jej skrajnych odłamów, co byłoby korzystne także dla tych odłamów.

Coż to bowiem za szczęście budować demokrację na gruzach przeciwnika, jakim dla
      prawicy jest wszystko po lewej stronie. Otóż w perspektywie to żadne szczęście,
      o czym prawica, rozedrgana w biegu po władzę, dramatycznie zapomina. Podobnie
      jak zapomina, jakim zjawiskiem było pierwowzór SLD w sprawowaniu tej władzy -
      AWS, i jak się to skończyło.

I jeszcze jedno: prezydent państwa - zwłaszcza w obecnych, komplikujących się
      czasach (a kiedy są nieskomplikowane...) - powinien mieć duże doświadczenie
      polityczne, międzynarodową ogładę, znać płynnie język świata, czyli angielski i
      mieć międzynarodowe przyjaźnie na wysokim szczeblu. Tylko taki może sprawnie
      pilnować interesów Polski na arenie światowej. Czy którykolwiek kandydat do
      fotela prezydenckiego z dotychczas poznanych spełnia te warunki?

Ktoś powie - tako już rzecze Kwaśniewski. I dalejże atakować cokolwiek
      Kwaśniewski powiedział, a wraz z nim komunę. No trudno - niech powie. Demokracja
      dopuszcza takie możliwości. Cimoszewicz powinien startować w wyborach, by takie
      możliwości zostały choćby w części utrzymane...

• nuny Ostatni autorytet wśród polityków upadł ! 16.06.05, 17:14
      Szkoda,naprawdę szkoda! Cimoszewicz po ogłoszeniu że nie będzie kandydował
      urósł w moich oczach i stał sie prawdziwym mężem stanu. Dziś po publikacji w
      Rzeczpospolitej nie wiem czy nie oddam swojego głosu na Tuska! To po co Pan
      panie marszałku chodził do programów publicystycznych i gadał Pan ,że nie
      będzie Pan kandydował! Widac ze brak Panu jaj i do tego jest Pan marionetką
      Kwaśniewskiego. Jest Pan tak słowny jak pana zaplecze polityczne!
    • msp1 przestańcie z tym Cimoszewiczem. 16.06.05, 18:37
      Czy ja co dzień muszę czytać, że jeszcze się nie zdecydował. Wiadomo było od
      początku,że zrezygnował żeby, jego zdaniem i towarzyszy, łatwiej wygrać. Oni
      inaczej mówią i inaczej myślą - "mówimy Lenin myślimy partia, mówimy partia
      myślimy Lenin".
    • ukos Nie-chcęęę, ale mu-szęęę 16.06.05, 18:46
      Tak o tym można było powiedzieć już na etapie krygowania się.
    • pskubi1 Cimoszewicz-kompromitacja 16.06.05, 18:53
      Jeżeli sie zgłosi to będzie to duzy zawód. Myslalem, że Cimoszewicz dołączy do
      gryp borowskiego, grupy, ktora podjela sie naprawy lewicy. Jezeli bedzie
      startowal i bedzie go popierało SLD to juz sprawa jest jasna. Twarz ma zakrywać
      stary beton. Panie Cimoszewicz na prawdę szkoda Pana autorytetu. Prezydentem
      trzeba chciec byc, a nie nie chcę - ale muszę. Cimoszewicz powinien poprezc
      Marka Borowskiego.
    • mirbar10 Re: Cimoszewicz o wyborach: Zdecyduję za kilka dn 16.06.05, 19:00
      Podzielam pogląd marcusa_crassusa. To jedyny kandydat który mógłby pokonać
      Kaczora.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka