Dodaj do ulubionych

z dziejów wolnej prasy

20.06.05, 09:52
"Rz"
www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050620/swiat/swiat_a_2.html
"ND"
www.naszdziennik.pl/index.php?typ=sw&dat=20050620&id=sw01.txt
"Gazeta"
(......................................................................)
Obserwuj wątek
    • t-800 Re: z dziejów wolnej prasy 20.06.05, 10:05
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53621,2775287.html
      • lupus.lupus Re: z dziejów wolnej prasy 20.06.05, 10:18
        To depesza PAP, prawda? Czy w dzisiejszym papierowym wydaniu "Gazety" jest ta
        informacja?
        Na usprawiedliwienie dodam, że przejrzałem całe Forum Świat "Gazety" i nie
        znalazłem tej wiadomosci. Zapewne dlatego, że miała tylko jeden komentarz i
        chyba nie weszła na Forum.
      • ppppp7 Re: z dziejów wolnej prasy 20.06.05, 11:33
        t-800, gdzie i kiedy znalazłeś tę wiadomość? Bo szukam w dziale wiadomości i
        nie mogę znaleźć (nie chodzi mi o link do konkretnego pliku
        • t-800 Re: z dziejów wolnej prasy 20.06.05, 11:41
          Przez wyszukiwarkę:
          serwisy.gazeta.pl/wyborcza/3,0.html?t=&zywe=999&zdj=1&ile=10&F_VE_szukaj_a=hiszpania&slowo=hiszpania&sort=-data&zaj=-1&ktory=2
          • t-800 Re: z dziejów wolnej prasy 20.06.05, 11:42
            Sorry, tutaj jest:
            serwisy.gazeta.pl/wyborcza/3,0.html?t=&zywe=999&zdj=1&ile=10&F_VE_szukaj_a=hiszpania&slowo=hiszpania&sort=-data&zaj=-1&ktory=3
        • lupus.lupus Re: z dziejów wolnej prasy 20.06.05, 11:46
          To jakaś dziwna sprawa. Przejrzałem cały niedzielny serwis Wiadomości "Gazety"
          i nie znalazłem tej informacji.
          • t-800 Re: z dziejów wolnej prasy 20.06.05, 11:48
            Fakt. Tutaj też nie ma: serwisy.gazeta.pl/swiat/0,34180,886506.html
          • lupus.lupus Re: z dziejów wolnej prasy 20.06.05, 11:48
            Tutaj też jej nie ma:
            serwisy.gazeta.pl/swiat/0,34212.html
    • polonic Za duzo wymagasz od "wybiórczej". 20.06.05, 10:20

• dyl.sowizdrzal Zabawnie ośmieszasz się po raz kolejny, kolego 20.06.05, 11:48
      Nie wydaje Ci się, że istotą wolnej prasy jest właśnie to, że pisze o czym
      chce? Innymi słowy - że nie musi pisać o tym, co jej jakiś pacan nakaże?
      Że jeśli jakiś temat jej nie interesuje, to go po prostu omija? Widać "wolne
      media" też na swój sposób rozumiesz.
      • t-800 Re: Zabawnie ośmieszasz się po raz kolejny, koleg 20.06.05, 11:53
        dyl.sowizdrzal napisał:

> Nie wydaje Ci się, że istotą wolnej prasy jest właśnie to, że pisze o czym
        > chce?

Oczywiście. Tylko wtedy takiej gazety nie można nazwać niezależną i obiektywną.
        A do takich chyba „GW” chce się zaliczać?
        • dyl.sowizdrzal Re: Zabawnie ośmieszasz się po raz kolejny, koleg 20.06.05, 11:57
          t-800 napisał:

> Oczywiście. Tylko wtedy takiej gazety nie można nazwać niezależną

Dokładnie na odwrót - dopiero wtedy taką gazetę można nazwać niezależną.

> i obiektywną.

Żadna gazeta, jak i żaden człowiek, nie jest obiektywna.
          • ppppp7 Re: Zabawnie ośmieszasz się po raz kolejny, koleg 20.06.05, 12:07
            Dyl, co ty za herezje wygadujesz? Wolna prasa to taka, która pisze co chce?
            Trybuna? Nasz Dziennik? Od czego wolna? Od wiarygodności i rzetelności? Wolna i
            niezależna a wiarygodna gazeta ma OBIEKTYWNIE INFORMOWAĆ, a swoje zdanie
            przekazywać w wyraźnie oddzielonym od tekstu komentarzu.
          • t-800 Re: Zabawnie ośmieszasz się po raz kolejny, koleg 20.06.05, 12:07
            dyl.sowizdrzal napisał:

> t-800 napisał:
            >
            > > Oczywiście. Tylko wtedy takiej gazety nie można nazwać niezależną
            >
            > Dokładnie na odwrót - dopiero wtedy taką gazetę można nazwać niezależną.

Widocznie mamy inne kryteria niezależności. Przykład: dla mnie niezależność jest
            wtedy, kiedy dziennikarz o konserwatywnych poglądach, informuje o paradzie gejów
            i lesbijek (bo to znaczące wydarzenie, zgromadzenie, wiele osób bierze w nim
            udział itp.).

> > i obiektywną.
            >
            > Żadna gazeta, jak i żaden człowiek, nie jest obiektywna.

Ale każda gazeta przy byle okazji podkreśla, że jest obiektywna i niezależna.
            „GW” też.

Niezależny dziennikarz pozostawia swoje poglądy poza redakcją.
      • zardozz wolna prasa wolną prasą 20.06.05, 13:24
        Skoro Wyborcza nie żałuje stron na obszerne opisy, komentarze, reportaże i
        opinie, a wszystko dotyczące homoseksualistów i ich "praw", to fakt "ukrywania"
        dość znaczącego wydarzenia mocno związanego z tematem wydaje się być co najmniej
        dziwaczny.
        Ale o niewygodnych faktach lepiej nie mówić, nieprawdaż?
    • babariba666 o 'niewolności' polskojęzycznej prasy, to... 20.06.05, 11:55
      ...sobie u Kuczyńskiej w 'Tygodniku Solidarność' przeczytać możesz.
      Nie dowiesz się natomiast od cierpiącej na zniewolenie Kuczyńskiej, co powoduje, że w 'tysolu' jest ona tak silnie zniewolona.
      • babariba666 a Alosza Awdiejew dowcip opowiadał kiedyś... 20.06.05, 12:10
        ...o tym, jak radzieccy pisarze zapytali rosyjskojęzycznego Gruzina, Soso niejakiego, zresztą prawie duchownego prawosławnego - co mają pisać?
        - PRAWDU piszytie, PRAWDU... skazał im podobno Josif Dżugaszwili znany także jako Stalin.
    • gregorak Re: z dziejów wolnej prasy 20.06.05, 16:38
      W dyskusji toczy się spór o to czy GW można nazwać „wolnym, niezależnym i
      obiektywnym” medium. Po pierwsze uważam, że żadne medium na świecie nie spełnia
      każdego z tych warunków w 100%. Ale zgadzam się również, że powinno się „dążyć
      do ideału”.
      Po drugie rzeczywiście uważam informację o manifestacji w Hiszpanii za na tyle
      istotną, także w kontekście dyskusji toczącej się w Polsce na temat
      homoseksualizmu, iż powinna znaleźć się w papierowym wydaniu GW. Jeśli jej nie
      ma (ja też nie mogę tego sprawdzić) to dopiero wtedy można się dopierniczać do
      Wyborczej. W portalu jest (dział „Informacje agencyjne”) i jest to relacja chyba
      obszerniejsza niż w Rzepie i ND.
      I jeszcze jeden temat, który chciałem poruszyć. Codziennie przeglądam Nasz
      Dziennik i stwierdzam że wg nie „wolnym, niezależnym i obiektywnym” medium nie
      jest. Ulubiony chwyt Waszej redakcji: jeżeli jakiś fakt nie pasuje do naszej
      „wizji” świata to jej nie podajemy i po sprawie. Po co „mącić w głowach
      moherowym beretom. Lupus.lupus podał dwa źródła informacji: Rzepę i ND. Co
      wynika z artykułu z pierwszej strony ND? Cała Hiszpania przeciwko zboczeńcom,
      oprócz rządu Zapatero, który stracił zaufanie społeczeństwa (taki ich Belka).
      Ale jak się czyta Rzeczpospolitą to ND o paru faktach „zapomniał”:
      „Odnotowano nieobecność przewodniczącego episkopatu biskupa Ricardo Blazqueza,
      co dało podstawy do spekulacji, że ustawa o małżeństwach homoseksualnych
      podzieliła Kościół. Biskup pomocniczy Barcelony Joan Carrera wyraził obawę, że
      do polaryzacji może dojść nie tylko wśród hierarchii, ale i wiernych.(...) W
      sobotnim marszu uczestniczyli politycy Partii Ludowej (PP), m.in. sekretarz
      generalny Angel Acebes i Ana Botella, żona byłego premiera José Marii Aznara.
      Zabrakło przywódcy tej partii Mariano Rajoya, co dowodzi, że i w łonie prawicy
      nie ma w tej sprawie jednomyślności. Przynajmniej politycznej, wielu działaczy
      PP uważa bowiem, że jeśli partia nie pójdzie "z duchem czasu", przekreśli swe
      szanse na odzyskanie władzy. Legalizację małżeństw homoseksualnych popiera
      bowiem część elektoratu prawicy. ”
      Jak się przeczyta tych parę zdań, to obraz hiszpańskiego konfliktu wygląda
      trochę inaczej niż „wolnym, niezależnym i obiektywnym” ND...

PS W demokracji ( i nie tylko) obowiązuje zasada „widziały gały co brały”.
      Hiszpanie chcieli Zapatero nie Aznara i mają. I niech se teraz tę żabę konsumują.
    • gregorak Znajdź 1 szczegół różniący te informacje 20.06.05, 16:40
      www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20050606&typ=sw&id=sw13.txt
      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34256,2749930.html
      • ppppp7 Re: Znajdź 1 szczegół różniący te informacje 20.06.05, 18:36
        W dyskusji chodzi o to, żeby o gazecie wyborczej NIE MÓWIĆ:

"Ulubiony chwyt Waszej redakcji: jeżeli jakiś fakt nie pasuje do naszej
        „wizji” świata to jej nie podajemy i po sprawie".

Tak się składa, że przez cały weekend siedziałem przy komputerze (ach, te
        terminy) zerkając od czasu do czasu w internet i o sobotniej manifestacji w
        Madrycie nie znalazłem ani śladu artykułu na portalu w wiadomościach, ani
        komentarzy do artykułu redakcyjnego GW na forum (o tym że ETA coś tam bla bla
        zrobiła - info w portalu było). Chyba, że coś przegapiłem.
        W źródłach PAP info jest. OK. Ale to znaczy tyle, że informacja do GW dotarła i
        została nieopublikowana w wiadomościach portalu.

Wiem, że gazety mogą mieć sporą dowolność w wyborze tematów, ale w kontekście
        ostatnich marszów w Warszawie, taka informacja była bardzo ważna, choć
        zdecydowanie nie pasowała do obrazu świata wg wyborczej. Z artykułów w
        Wyborczej można odnieść wrażenie, że kościół na zachodzie jest zdecydowanie
        passe, a protesty przeciw homoseksualistom zdarzają się tylko w takich
        ciemnogrodach jak Polska.

Mam nadzieję, że przypadek Madrytu to wypadek przy pracy, a nie świadome
        działanie typu: "Ulubiony chwyt NASZEJ redakcji: jeżeli jakiś fakt nie pasuje
        do naszej „wizji” świata to jej nie podajemy i po sprawie".

Chociaż ta nadzieja wątła jakaś taka.

(Dzięki za link do PAP-u. Nie wiedziałem, że takie źródełko wiedzy jest na
        portalu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka