Dodaj do ulubionych

Teczka Belki udostępniona dziennikarzom

22.06.05, 10:34
Mam nadzieje,ze jest to ostatnia Maciarewiczo-Giertychowa rozgrywka,ktorej
celem jest wkladanie kija w szprychy pojazdu pod nazwa Polska.Premierowi
zostalo 10 tygodni roboty.Niech robi swoje,a potem Hitler-Jugend Romusia
specjalnej troski,rozstrzelac moze Belke na Placu Zamkowym...
Obserwuj wątek
    • awe Re: Teczka Belki udostępniona dziennikarzom 22.06.05, 10:44
      Masz rację, niech nam sto lat, sto lat rządzą esbecy i ich agenci.
      • yaddo Re: Teczka Belki udostępniona dziennikarzom 22.06.05, 11:25
        awe napisał:

> Masz rację, niech nam sto lat, sto lat rządzą esbecy i ich agenci.

No nie, nie przesadzaj! Romuś i spółka tak długa nie pociągną!
      • mike-great Re: Teczka Belki udostępniona dziennikarzom 22.06.05, 16:32
        Nie wytrzymałem - dlaczego tak ielu chce wybielać tego pseudo-profesora i
        karierowicza, który pod przysięgą kłamał? Nie ważne czy zebrał materiały dla
        SB, czy nie. Premier kłamie! a prezydent (który też kłamał - np. odnośnie
        wyższego wykształcenia) broni kłamcę. Kłamca broni kłamcę!!! I co mają o tym
        myśleć ludzie? A potem robić? Kraść!!! Bo jak ukradnie, to powie "nie kradłem".
        Może kłamać premier, może prezydent, to i złodziej może.

W państwie prawa tak nie powinno być!!! Belka do dymisji!!! A już!!! Czerwony
        aparatczyk!!!
        • hayek1 Re: Teczka Belki udostępniona dziennikarzom 22.06.05, 18:00
          Kłamał czy nie... cóż... Kiedyś też się strasznie oburzałem, że polskim
          prezydentem zostaje kłamca. Uważałem, że to niedopuszczalne, że prezydent
          powinien być czysty jak łza itd. Potem trochę ochłonąłem i dziś tak patrzę na to
          wszystko i stwierdzam, że wolę mieć za prezydenta Kwacha kłamcę i za premiera
          Belkę, który głupio i niepotrzebnie nie przyznał się do tego świstka bez
          znaczenia, który podpisał, niż mieć za prezydentów i premierów tych wszystkich,
          którzy zawsze najgłośniej stają na straży moralności.
          • mike-great Re: Teczka Belki udostępniona dziennikarzom 22.06.05, 20:08
            A ja ich NIEWOLĘ, i w najbliższych wyborach oni popłyną!!!

hayek1 napisał:

> Kłamał czy nie... cóż... Kiedyś też się strasznie oburzałem, że polskim
            > prezydentem zostaje kłamca. Uważałem, że to niedopuszczalne, że prezydent
            > powinien być czysty jak łza itd. Potem trochę ochłonąłem i dziś tak patrzę na
            t
            > o
            > wszystko i stwierdzam, że wolę mieć za prezydenta Kwacha kłamcę i za premiera
            > Belkę, który głupio i niepotrzebnie nie przyznał się do tego świstka bez
            > znaczenia, który podpisał, niż mieć za prezydentów i premierów tych
            wszystkich,
            > którzy zawsze najgłośniej stają na straży moralności.
            • swam Re: Teczka Belki udostępniona dziennikarzom 23.06.05, 00:01
              a jaką masz alternatywę? Nie dla siebie, ale dla całego kraju. Gertycha?
              Leppera? Oleksego? Może zacznij myśleć głową a nie tym co przeczytasz w lokalnej
              gazecie lub usłyszysz przy piwie.
          • mario.osh przeszedłem podobną ewolucję. 22.06.05, 23:22
            ...kto by to pomyslał że na byłych komuchów bedę patrzył z mniejszym niesmakiem
            niż na tych którzy chcą nas od nich "wyzwolić". choć słowo niesmak nie oddaje
            najlepiej tego co czuję jak widzę tego niskoczołowego brunatnego niedorozwoja
            od teczek.
          • 4krzych1 no hayek... 22.06.05, 23:42
            nieźle ci się poje... pod czaszką... chyba masz na swoim sumieniu "cóś" na
            podobieństwo "grzeszków" kwacha i belcha... Kolejny żałosny kurdupel, tym razem
            anonimowy (pod pseudonimem)
        • woltron Re: Teczka Belki udostępniona dziennikarzom 22.06.05, 20:12
          mike-great napisał:

>Kłamca broni kłamcę!!!

I jest atakowany przez kłamcę - przypomnę mówienie pół prawdami przez posła
          Giertycha gdy wyszło, że spotkał się z Kulczykiem w Częstochowie. Co kraj to
          obyczaj.

• mike-great Re: Teczka Belki udostępniona dziennikarzom 22.06.05, 20:35
            Nic podobnego - Giertych o Kulczyku nie kłamał. Poza tym i Kulczyk i Belka
            robią ciemne interesy - tepsa, ABM Amro pseudo-konsultacje, itp., itd.

woltron napisał:

> mike-great napisał:
            >
            > >Kłamca broni kłamcę!!!
            >
            > I jest atakowany przez kłamcę - przypomnę mówienie pół prawdami przez posła
            > Giertycha gdy wyszło, że spotkał się z Kulczykiem w Częstochowie. Co kraj to
            > obyczaj.
            >
            • woltron Re: Teczka Belki udostępniona dziennikarzom 22.06.05, 21:48
              Ależ kłamał i to publicznie. Przynajmniej przez kilka dni utrzymywał, że nie
              spotkał się z Kulczykiem i szedł w tym twierdzeniu w zaparte. Potem mu się
              przypomniało, że jednak się spotkał z panem Kulczykiem i mówił o "pół prawdach".
      • parambol HWDR 22.06.05, 21:53
        Czyli Belka to po prostu przyzwoity czlowiek. Romek, odwal się wreszcie
        od "agentów" i lustruj sobie swojego papę (dla mnie autentycznego zdrajcę),
        skoro na pożyteczne działania Bozia poskąpia rozumku
    • zib11 Re: Teczka Belki udostępniona dziennikarzom 22.06.05, 10:45
      A ja mam nadzieję że to ostatnie chwile utrwalacza pezetpeerowskiej obecności w
      polityce i gospodarce.
    • maruda.r Re: Teczka Belki udostępniona dziennikarzom 22.06.05, 10:46
      2yoo4yoocorne2 napisał:

> Mam nadzieje,ze jest to ostatnia Maciarewiczo-Giertychowa rozgrywka

Z pewnością. Później sami sobie skoczą do gardeł. Mogę się na to nawet postawic
      dość wysoką sumkę, choć nie przypuszczam by ktokolwiek o zdrowych zmysłach
      zechciał się ze mna założyć.

• kropekuk JUZ skacza:pogrywaja karta mlodzienczej fascynacji 22.06.05, 12:50
        Macierewicza "Che" Guevara ;) Pojawia sie tez watek Olszewskiego,
        ktory "podejrzanym cudem" wyciagnal Antosia z wiezienia w czasie stanu
        wojennego; "podejrzana" jest tez i ucieczka Macierewicza etc.etc. Krotko
        mowiac: sponsorowani przez Lubianke i zwykli kretyni zaczynaja OPLUSKWIANIE
        nawet tych ludzi, nawet Mecenasa ;)
        • jarecky.jarecky Bzdury godne waszej gazety. Prawda sobie a gazeta 22.06.05, 15:47
          sobie. Wesolo to bedzie jak oddtajnia akta gosci z rzadu Mazowieckiego z waszym
          redakcyjnym guru na czele.
          ------------------------------
    • ossey Re: Takich słów uczyli na kursach marksizmu 22.06.05, 10:49
      i leninizmu. Z tego co ja wiem słowo Ojczyzna , Polska było zakazane chyba ze po
      nin było kolejne słowo ZSRR .
    • superkulfon Ciekawe czu gdy sie okaze ze w teczce sa pierd.... 22.06.05, 10:59
      to wspaniali polscy dziennikarze przeprosza premiera za zachowanie godne
      stalinowskich mediow? A swoja droga mamy fajne porownanie reakcji
      dziennikarskich. Najpierw ksiezula z watykanu - kapowal na kolegow przez 20 lat
      za pieniadze a dziennikarze ze to skandal ze sie o tym powiedzialo bo sie
      ksiezuli krzywde zrobilo, polecial za to prezes IPN a ksiezule nazwano w
      mediach niesfornym gadula
      Z drugiej strony premier, jakas notatka do wspolpracy ktora kazdy musial
      podpisac, pewnie niewiele wiecej poza paroma pierd... i szum na caly kraj,
      straszenie prokuratorem i nawolywania do dymisji.. Jezu czuje sie jak bysmy
      mieli PRL.
      • wicurpix Re: Ciekawe czu gdy sie okaze ze w teczce sa pier 22.06.05, 12:34
        Zapominasz, że Belka skłamał pod przysiegą i prawdopodobnie nie przewidzial takiej sytuacji, że jego teczka bedzie czytana. Nie wiedzial równiez co ta teczka zawiera wolal więc przemilczeć fakt podpisania takiego dokumentu.
        • yeellow Re: Ciekawe czu gdy sie okaze ze w teczce sa pier 22.06.05, 12:40
          Mylisz sie calkowicie. Belka mowil o tym dokumencie juz dawno temu i niczego
          nie ukrywal. I co teraz?
        • superkulfon Re: Ciekawe czu gdy sie okaze ze w teczce sa pier 22.06.05, 13:35
          jest klamstwo i klamstwo. Czy gdyby ktos ciebie zapytal czy zlamales prawo i
          zostales osadzony i poddany karze przez odpowiedni orgaz to co bys
          odpowiedzial? Oczyewiscie pytajacy chcialby udowodnic ze jestes przestepca?
          To co podpisal premier to pie.. a nie jakas tam wspolpraca. Byc moze
          sklamal bo nie traktowal tego swistka powaznie i rozumial jako wspolprace,
          wspolprace z sb a nie podpisywanie swistkow ktore wszyscy podpisywali.
        • pantanal Re: Ciekawe czu gdy sie okaze ze w teczce sa pier 22.06.05, 15:09
          Homo sapies = homo ktory sapie. Przynajmniej w Twoim wypadku
      • rebjot Re: Ciekawe czu gdy sie okaze ze w teczce sa pier 22.06.05, 13:05
        Jeśli jeszcze nie mamy to wkrótce będziemy mieli PRL "na odwyrtkę" -
        antykomunistyczny. Oczywiście w postaci IV RP. Już się kształtuje jedynie
        słuszna ideologia i już mamy nową siłę przewodnią (jak ktoś powiedział "w
        gustownym czarnym kolorze")Już słychać zapowiedzi naginania prawa w myśl zasady
        "dajcie człowieka a paragraf się znajdzie" (vide sprawa Jaruzelskiego. A
        dziennikarze czując skąd wiatr wieje po prostu się dostosowują do nowych czasów
        • pantanal Jaruzelskiego akurat bym nie bronil 22.06.05, 15:11
          rebjot napisał:

> Jeśli jeszcze nie mamy to wkrótce będziemy mieli PRL "na odwyrtkę" -
          > antykomunistyczny. Oczywiście w postaci IV RP. Już się kształtuje jedynie
          > słuszna ideologia i już mamy nową siłę przewodnią (jak ktoś powiedział "w
          > gustownym czarnym kolorze")Już słychać zapowiedzi naginania prawa w myśl zasady
          > "dajcie człowieka a paragraf się znajdzie" (vide sprawa Jaruzelskiego. A
          > dziennikarze czując skąd wiatr wieje po prostu się dostosowują do nowych czasów
      • hummer Ludzie zapomnieli, że paszporty były w sejfach 22.06.05, 13:40
        Nie jak teraz w domowej szufladzie. Pełna zgoda z przedmówcą. By wyjechać byle gdzie nawet do demoludów czy do ZSRR należało przejść rozmowę z oficerem i podpisać papiery, dopiero potem można było dostać paszport z sejfu, a po powrocie znowu rozmowa z oficerem i paszport do sejfu. Czyli ta teczka Belki to tylko poświadcza tylko to, że wyjechał z kraju. Bez niej nie mógłby wyjechać.
        • pantanal Re: Ludzie zapomnieli, że paszporty były w sejfac 22.06.05, 15:12
          Nie zawsze byla rozmowa. Ale nie bylo zadnej reguly
          • wj_2000 Re: Ludzie zapomnieli, że paszporty były w sejfac 22.06.05, 21:15
            pantanal napisał:

> Nie zawsze byla rozmowa. Ale nie bylo zadnej reguly

Reguła była. Jest to prawda niewygodna dla dzisiejszych Katonów.
            Po prostu rozmawiano z osobami wyróżniającymi się w środowisku - zdolnymi,
            majacymi szansę coś dokonać, coś osiągnąć w zawodzie (o młodym Glempie pisał
            oficer, że warto nad nim popracowac, bo zrobi karierę), coś znaczyć.
            MIERNOT zawodowych się nie czepiano. Nie daliby rady zajmować sie WSZYSTKIMI.
            Jeśli wyjeżdżałeś, a nikt Cię o nic nie pytał - wstydź się!!!!!!!!!!!!!!!
            Natomiast nie ma takich, którymi się zainteresowano przy okazji pierwszego
            stypendium, a którzy nie wymigiwali by się jak Belka, lecz "odważnie" pluli w
            twarz oficerowi - nię jestem gestapowcem, nie jestem SS manem, nie jestem
            ruskim pachołkiem.
            To durni dzisiejsi młodzieniaszkowie, tak to sobie wyobrażają.
            • 4krzych1 no wreszcie trafiłem na geniusza - wi2000 22.06.05, 23:59
        • 4krzych1 "hummer", to są twoje doświadczenia... 22.06.05, 23:57
      • kroczak Re: Ciekawe czu gdy sie okaze ze w teczce sa pier 22.06.05, 16:20

Okazalo sie ze w teczce niema nawet pie..pie..mi zostali Giertych i
        Macierewicz, oraz zgraja pismakow pierwsi ci zydki z TVN.Ale sensacja raczej
        gowniarze zbierajcie zlom moze lepiej wam pojdzie.Giertych i macierewicz to
        chorzy zakompleksieni idjoci,widocznie pracoja ala sowietow,aby osmieszyc
        polske.
      • 4krzych1 widać, że ty "superkulfon" takie instrukcje... 22.06.05, 23:45
        • 4krzych1 Re: widać, że ty "superkulfon" takie instrukcje.. 22.06.05, 23:54
          jak "Belch" to podpisywałeś "pasjami" codziennie, bo co innego znaczy twoje
          zdanie, że: (...)jakas notatka do wspolpracy ktora kazdy musial podpisac (...)

Po pierwsze nie jakaś, tylko indywidualnie skierowana, a tego nie można przecież
          było dać wcześniej nie ukształtowanemu współpracownikowi
          Po drugie - nikt nie musiał takiej instrukcji o współpracy podpisywać, chyba, że
          bardzo chciał, dał się złamać lub leżało to w zakresie jego obowiązków...

O czym ty "superkulfon" zapewne wiesz doskonale, skoro "piszesz to co piszesz",
          w ramach kolejnego zleconego ci zadania

• wowa.sopot belka z kąd ona 22.06.05, 10:59
      jak można byc porządnym obywatelem w kraju , którym rządzą prostytutki,
      pozbawione honoru i godności. I jak można wierzyc w poprawe warunków życia,
      skoro nie chce się byc prostytutką - chcesz miec stabilne życie musisz dawac
      d.... -ja w to nie wchodzę
    • loppe Re: Teczka Belki udostępniona dziennikarzom 22.06.05, 11:10
      No szkoda że premier nie odpowiedział na tamto pytanie komisji sejmowej, że
      trochę współpracował ale tylko będąc za granicą, a w kraju wcale. Teraz wielu
      ma zamieszanie w głowach niepotrzebne
      • pan.to.nima Witam funkjonalnych i funkcyjnych 22.06.05, 12:55
        -> loppe i inne ->

Przykro mi, ze po tylu dniach jeszcze nie zajarzyles
        o co chodzi (twoj przypadek nie rokuje).
        Pociesz sie, ze niejarzenie nie dotyczy wylacznie Ciebie,
        dziennikarze GW tez to maja, tez nie rokuja i tez dumnie nosza.

Belke pytano nie o wspolprace, a o podpisywanie.
        Powinien odpowiedziec, ze troche podpisal, tak ze dwie
        moze dwie i pol litery, ze nie byla to deklaracja wspolpracy
        tylko tomik wspolczesnej poezji pod zbieznym tytulem.
        Takie tam jakies tam te jakies no tego... rutynowe i niewazne.

Tak, czy inaczej Belka najpierw nie wiedzial, ze podpisal
        (odpowiedzial "nie" komisji, a przeciez nie klamal).
        Teraz juz wie, ze podpisal, ale jest przekonany, ze to bylo
        zupelnie co innego.

Pomyslcie sami, funkcyjni, czy mozna do jakiegokolwiek biurka
        dopuscic takiego betona.
        Jeszcze jakies JOWy przed samymi wyborami podpisze!

Zelazny Kanclerz i S(talowa) Belka,
        obaj nie-do-odspawania.

---
        "Z dziejow czerwonego honoru w Polsce"
        aneks do znanego szmoncesu A. Michnika,
        tegoz autora.
        Wkrotce na polkach ksiegarskich.
        • loppe Re: Witam funkjonalnych i funkcyjnych 22.06.05, 13:27
          ależ ja po prostu nie pamiętam treści pytania słowo w słowo (nie oglądam tv) -
          zatem nie o jarzenie tu chodzi
          • pan.to.nima Re: Witam funkjonalnych i funkcyjnych 22.06.05, 14:26
            Mozna sprawdzic korzystajac z Internetu.
            Nie wierz funkcyjnym, ze masz w swoim kompie tylko funkcje lizania,
            a pozostale sa odciete.

((( Tatuś ? ? ? )))
        • pantanal Wyjatkowy tuman 22.06.05, 15:13
    • agz2 Re: Teczka Belki udostępniona dziennikarzom 22.06.05, 11:13
      BŁĄD W TYTULE ARTYKUŁU. POPRAWCIE TO, please. To wyjątkowo komiczna
      pomyłka: "dwóch funkcjonariuszy FBI".
    • kaczor99 Gospodarka durniu 22.06.05, 11:22
      Gospodarka durniu - tylko to się liczy. Chiny zalewaja Europę kiblami (jutro
      samochodami) a Giertych i kaczory gadaja, gadają ..
      • www.pkb.nrd GADAJA BO DLA NICH IM BIEDNIEJ i GORZEJ TYM LEPIEJ 22.06.05, 11:27
        kiedy człowiek ma pusty żołądek wtedy wierzy we wszystko. Kiedy jednak
        najedzony wtedy przychodzi tez i czas na rachunek sumienia.
      • aron2004 Re: Gospodarka durniu 22.06.05, 12:04
        > Gospodarka durniu - tylko to się liczy. Chiny zalewaja Europę kiblami (jutro
        > samochodami) a Giertych i kaczory gadaja, gadają ..

A Belka nie gada tylko podwyższa podatki. Wiadomo że dzięki wyższym podatkom mamy szansę konkurować z Chinami.
    • chocim Re: Jak chciał jechać na zachód to trzeba było 22.06.05, 11:23
      Każdy który studiował zagranicą w tamtym okresie a jest ich wielu przypuszczam,
      że podpisywali listy i byli agentami SB lub innych służb wywiadowczych PRL-u.
      Teraz jak widzę w TV lub czytam w gazetach , że ten a ten ukończył studia
      zagranicą to juz wiem że był agentem.
      • pantanal Genialne odkrycie 22.06.05, 12:15
        chocim napisał:

> Każdy który studiował zagranicą w tamtym okresie a jest ich wielu przypuszczam,
        >
        > że podpisywali listy i byli agentami SB lub innych służb wywiadowczych PRL-u.
        > Teraz jak widzę w TV lub czytam w gazetach , że ten a ten ukończył studia
        > zagranicą to juz wiem że był agentem.
      • wicurpix Re: Jak chciał jechać na zachód to trzeba było 22.06.05, 12:37
        Ja studiowalem w 1978-82 zagranica i nie podpisywalem zadnych dokumentow o wspólpracy ani z SB ani z WW
        • 4krzych1 cholera, wiem dlaczego nie zostaliśmy premierami 23.06.05, 00:01
    • chocim Belki POLSKI J-23 jest OK. 22.06.05, 11:25

Przynajmniej znam jakiegoś abenta z telewizji
      • zib11 Re: Belki POLSKI J-23 jest OK. 22.06.05, 11:39
        Co Ty wiesz o "tych czasach",może sam "studiowałeś",a może tatko.W tych czasach
        nie dawano paszportów byle komu,tak samo jak przydziały na samochody,paszporty
        były zarezerwowane dla prawo(o przepraszam lewo)myślnych aktywistów organizacji
        związanych z reżimem(wtedy jaruzela).Paszporty normalnym obywatelom zaczeto
        przydzielac dopiero w koncu lat dziewiędziesiątych.To była calkiem inna
        rzeczywistość niz dziś się smarkaczom wydaje i nie było "studiów za granicą",no
        własciwie były,ale tylko dla funkcyjnych i ich rodzin,wśrod ktorych przekonanie
        o wiecznym zsrr było obowiązującą religią.Takich,którym odmawiano paszportu
        były setki tysięcy,wiekszość nawet nie podejmowała prób,tacy karierowicze jak
        śmiec belka podpisywali wszystkie deklaracje,ktore im podlożono,nie ze wzgledu
        na głód wiedzy,lecz ze względu na opłacalność ekonomiczną takich wyjazdów,i
        poprzez przysłużenie się "demokracji socjalistycznej" otwarcie drogi do kariery.
        Reasumując,jeśli belka nie narobił szkody,to tylko i wyłącznie dlatego że nie
        miał zbyt wiele okazji,po osiemdziesiątym roku,tacy jak on,wysyłani na
        delegację przez reżim jaruzela byli traktowani przez polonię z rezerwą,byli też
        tacy ktorzy otrzymywali "polecenie wyjazdu" od władzy ludowej,albo byli
        niepożądani w prl,albo mieli do zrealizowania cele określone przez bezpiekę-do
        której grupy zalicza się ten śmieć?
        • yeellow Re: Belki POLSKI J-23 jest OK. 22.06.05, 11:50
          "Paszporty normalnym obywatelom zaczeto przydzielac dopiero w koncu lat
          dziewiędziesiątych". Widac, ze masz duze pojecie o tamtych latach. Takie jak i
          o obecnych. Pewnie starcza demencja. A jezyk tez masz typowy dla teczkomaniakow
          ("smieci" szukaj sobie w swojej rodzinie). Kompleksy Cie zjadaja? Na truskawki
          nie mogles wyjechac?
          • zib11 Re: Belki POLSKI J-23 jest OK. 22.06.05, 12:06
            O ile sobie przypominam ta w mojej rodzine nie było smieci podpisywujacych
            wszystko dla karierki,choć zdarzyli sie nawet ideowi komuniści.Co do mnie to
            miałem książeczkę żeglarską i z racji wykonywanego zawodu,nie musiałem
            wyjeżdzać na truskawki.W prl były różne okresy,czasem wladza pozwalała na
            mniej,czasem na wiecej,lecz w 1984 po solidarności i nocy grudniwej,aby
            otrzymać paszport trzeba było np.wyjść za cudzoziemca,inaczej było z
            aktywistami pzpr i jej przybudowek,oni nie mieli problemów.Tak więc co do
            Twojej oceny tamtych czasów,to jest ona oparta chyba na lekturze Gó..a..j,albo
            byłeś członkiem wtedy uprzywilejowanego "establishmentu".
            Nie mam zamiaru Cię obrażac,jednak zgoda na zaadoptowanie do "wolnej Polski"
            elementów takich jak Ty,była chyba najwiekszym błędem historycznym.Powinno się
            (tak jak wcześniej w stosunku do nieprawomyślych)kupić wam bilet w jedną
            stronę ,choćby na kubę.
            • yeellow Re: Belki POLSKI J-23 jest OK. 22.06.05, 12:13
              Rzeczywiscie, nie masz zamiaru mnie obrazac. Belki tez nie, bo przeciez "smiec"
              jest takie pieszczotliwe.
              Rozumiem, ze z racji zawodu podrozowales po swiecie. Skoro Cie puszczali,
              musieli miec do Ciebie straszne zaufanie. Jestes wiec malo wiarygodny ;-)
            • pantanal Re: Belki POLSKI J-23 jest OK. 22.06.05, 12:18
              Od polowy lat 80-tych wyjezdzalem do Francji na winobranie. Nie mialem zadnych
              trudnosci, rozmow, ani podpisywania.
              Zapewne inaczej bylo, gdy sie jechalo na stypendium.
              • yeellow Re: Belki POLSKI J-23 jest OK. 22.06.05, 12:21
                Uwazaj, zaraz sie dowiesz, ze jestes czerwonym pajakiem i zaproponuja Ci wyjazd
                na Kube. W jedna strone, niestety :-)

--
                homo-niewiadomo.blogspot.com/
        • ghj1 Re: Belki POLSKI J-23 jest OK. 22.06.05, 12:01
          Nazywanie kogoś śmieciem jest typowe dla faszystów spod znaku giertycha i jemu
          podobnych, gratuluję. Za dużo sie nasłuchałeś bełkotu maciarewicza i
          faszystowskiego radia maryja.
          • zib11 Re: Belki POLSKI J-23 jest OK. 22.06.05, 12:10
            Coż ,jak sobie życzysz możesz to nazywac faszyzmem,czy nawet komunizmem,
            natomiast jesli chodzi o belkę,to można go nazwać peerelowskim dyspozycyjnym
            oportunistą ,to może lepiej brzmilecz znaczy to samo,zawsze bedzie oznaczalo
            ŚMIEĆ.
            • yeellow Re: Belki POLSKI J-23 jest OK. 22.06.05, 12:16
              Trzeba byc pelnym najgorszej woli, zeby w tych ujawnionych materialach
              odnalezc "dyspozycyjnego opotruniste". Fakty sa takie, ze dyspozycyjny nie byl
              i do niczego sie nie przydal.
              Ale oczywiscie, obronco moralnosci, Ty masz monopol na ocene ludzi. Znam wielu
              takich swietoszkow, ktorzy z brudem za paznokciami scigaja innych ludzi i
              wyzywaja od "smieci". Dla mnie sa zalosni.
            • ghj1 Re: Belki POLSKI J-23 jest OK. 22.06.05, 12:22
              Zgodnie z takim rozumowaniem agent hejmo to też smieć. Ciekawe dlaczego jego
              zwierzchnik zieba ograniczył sie do wyrażenia ubolewania i zapowiedzi nałożenia
              na niego pokuty, czyli przedłużenia wakacji we Włoszech.
            • turecki4 Re: Belki POLSKI J-23 jest OK. 22.06.05, 13:41
              Zib, dlaczego piłeś wtedy polskie mleko i jadłeś polski chleb? Czy nie
              wiedziałeś, że to były komusze produkty? A dlaczzego kibicowałeś polskim
              piłkarzom w 82 np.? PRawie każdy wyjeżdżający na zachód coś podpisywał, a już
              na pewno interesował się nim wywiad. Belka NIE donosił, a tylko podpisał - jest
              chyba różnica?
              • aron2004 Re: Belki POLSKI J-23 jest OK. 22.06.05, 14:17
                > Zib, dlaczego piłeś wtedy polskie mleko i jadłeś polski chleb? Czy nie
                > wiedziałeś, że to były komusze produkty? A dlaczzego kibicowałeś polskim
                > piłkarzom w 82 np.?

w 1982 to telewizja Polska cenzurowała mecze reprezentacji Polski na mistrzostwach bo Hiszpanie przynieśli na stadion transparenty ze słowem "Solidarność"
              • zib11 Odpowiedz zbiorcza. 22.06.05, 14:35
                Nie ma dowodów na to że belka aktywniej współpracował(na razie),ciekawe że tacy
                jak wy znalezione dowody(np.niejaka nowak)nazywają wytworem sb,natomiast
                przyjmując że teczki były "podrabiane" nie przyjmujecie możliwości podrobienia
                w druga stronę,to nie jest nawet żalosne,to świadczy o
                należycie "wyprofilowanym mózgu".Tak czy inaczej belka współpracował,może
                (przyjmijmy) niechętnie i skłamal pod przysięgą,malo tego całe jego rzadzenie
                sprowadziło się do umacniania koleżków z pzpr w różnych panstwowych
                instytucjach,oraz do przedłużenia okresu najgorszego sejmu od 15-tu lat.To sa
                jedyne realne osiągnięcia tego jednak śmiecia.
                Tak o.hejmo tez zasłuzł na to miano.
                Polski chleb i mleko były produktem Polskiego czlowieka,a nie komunizmu,bo ten
                poza "ideologią" nie produkował nic.
                • yeellow Re: Odpowiedz zbiorcza. 22.06.05, 14:48
                  Hehe, czyli jest, jak pisalem. Jak w teczce pustki, to tym gorzej dla Belki :-
                  ). Bo jak nie ma, to dopiero mozna snuc domysly co bylo i zniknelo... A jak
                  ktos wcale nie ma teczki, to najbardziej umoczony. Bo jak juz cala teczka
                  zniknela, to musialy tam byc jakies strasznie mocne dokumenty...

Taka paranoja jest zabawna u ziba, mniej zabawne jest, jak udziela sie aktywnym
                  politykom...
                  • zib11 Re: Odpowiedz zbiorcza. 22.06.05, 20:47
                    Widzisz pink mało mnie interesuje Twoja opinia,zapewne według Ciebie paranoja
                    jest też stwierdzenie że żyjemy w kraju w którym policja rozprowadza
                    narkotyki,sedziowie feruja wyroki według wsazowek przestepców,lekarze biorą w
                    łapę za leczenie a "politycy" przebijają w prywacie i nieposzanowaniu prawa
                    wszystkich innych.Zapewne również,zgodnie z Twoją mentalnością,wartosciowym
                    człowiekiem jest nie ten,który(bez wzgledu na karierę)służbom odmawia,tylko
                    taki ,który zawsze jest z wiatrem.To(dla mnie)życiorys belki,gdy na uczelniach
                    dawała coś pzpr,on w tym był,gdy nastapil okres,w którym korzystny był znacze
                    S,on nasil inne sztandary,potem nawrócil się znowu na własciwą wiarę,teraz jest
                    czołowym czerwonym (sic)liberałem,który twierdzi że jest NP. zwolennikiem
                    podatku liniowego,lecz tylko prywatnie!!!
                    W swoim życiu mjałem i mam do czynienia z takimi osobnikami bez kręgosłupa i
                    nazywam ich po imieniu,to nie są ludzie ,bo "czlowiek brzmi dumni"belka(dla
                    mnie i zapewne,jeszcze paru)jest synonimem smiecia,podobnie jak jego promotor
                    bezmagister.
                    W życiu można popelnić błedy,lecz czlowiek potrafi się do nich przyznac,belka
                    śmieć nie(od 1997).Zresztą w tym konkretnym przypadku nie chodzi o to czy śmieć
                    był tw,a o zwykłe krzywoprzysięstwo-rutynowe postyępowanie śmieci.
                    Zapewne marnuje czas,ale postanowiłem potraktować dzisiejszy dzień jako dzień
                    łagodnego traktowania wszelkich rózowych i czerwonych,przynajmniej takich,co do
                    których nie mogę mieć pewności że sa ,jak belka ,zwykłymi śmieciami.
        • suco Dziecko, ile masz lat? 22.06.05, 12:42
          Niewiele chyba, skoro piszesz takie głupoty...
          • ghj1 Re: Dziecko, ile masz lat? 22.06.05, 12:51
            Na pewno więcej niż myślisz. Może napiszesz coś mądrego, żebym mógł ocenić twój
            wiek ?
            • aron2004 Belka 22.06.05, 12:57
              Belka powinien przed komisją po prostu powiedzieć "podpisałem deklarację wyjazdową" i nie byłoby problemu.

A on powiedział, że nic nie podpisywał. Jakaś różnica między "Deklaracją wyjazdową" a "niczym" przecież jest.
          • aronii Re: Dziecko, ile masz lat? 22.06.05, 15:32
            Ja się tylko zastanawiam kto w takim razie utrzymywał ten komunizm jak teraz
            wszyscy nagle święci. Zastanowcie sie najpierw skad wy (wasi rodzice) mieli np
            mieszkanie, talon na samochód itp. 95% społeczenstwa utrzymywało status PRL w
            tym kraju więc milczcie i do roboty pokutować za swoich dziadków, rodziców i
            samych siebie. Wszyscy w jakimś stopniu świadomie lub nie (skąd te tłumy na
            pochodach 1 majowych) pracował na PRL i dla niego.

Mam gdzieś co kto podpisał i na kogo donosił to nie jest kryterium oceny pracy
            (nie jestem sympatykiem ani Belki ani PSL)
            • adep1 Re: Dziecko, ile masz lat? 22.06.05, 17:54
              o ile pamiętam - ze starości pamięć zwykle zawodzi - komunizm utrzymywała armia
              radziecka stacjonująca w Polsce w tak wielu miejscach, że do dziś dowiaduję się
              o nowych, wcześniej nie znanych; a gdyby nawet ktoś bardzo
              niechciał "utrzymywać komunizmu", to co miał zrobić? Emigrować się nie dało,
              można było uciec z wycieczki zagranicznej, ale to oznaczało, że już nigdy nie
              spotkasz się z własną rodziną, że nie wspomnę o drobnym fakcie, iż za granicą
              człowiek powinien gdzieś pracować (język obcy!!!) i zarabiać jakieś pieniądze..
              A jak nie emigrował, to w Polsce też przecież musiał z czegoś żyć, czyli
              pracować - czy to na tym polegało "utrzymywanie komunizmu"?
              Ech, szkoda słów...
    • chocim Re: Ja też chcę zostać agentem - 1000 zł brutto 22.06.05, 11:26

Może być 900 brutto
    • okazik Kto wyciągnął raporty z teczki Belki? Maciarewicz 22.06.05, 11:31
      czy Giertych
      • www.pkb.nrd Macierwicz ale Girtych nie mógł byc gorszym 22.06.05, 11:36
        więc zaraz dołączył do macierewicza.
    • witek.bis Re: Teczka Belki udostępniona dziennikarzom 22.06.05, 11:38
      "W teczce Belki nie ma żadnego raportu spisanego przez niego" - triumfalnie
      donosi Gazeta, zapominając przy tym, że własnoręczne sporządzanie takich
      raportów byłoby całkowicie sprzeczne z zasadami konspiracji oraz z zapisami
      istrukcji, którą Belch podpisał przed wyjazdem.
    • www.pkb.nrd maĆĄRAwicz TO SZMATA i MARNY CHRZEŚCIJANIN 22.06.05, 11:38
      Zwykłe dno moralne, kłamca i pospolity gnojek
      • tadeuszosinski48 TAK,ci hipokryci Mać-Gier igrają NASZYM KRAJEM! 22.06.05, 11:57
    • alz777 Re: Teczka Belki udostępniona dziennikarzom 22.06.05, 11:38
      Możę wreszcie nazista Giertych i ten nieudacznik Macierewicz się odwalą od
      naszej rzeczywistości i przestaną niszczyć elitę tego/naszego kraju
      • pantanal Re: Teczka Belki udostępniona dziennikarzom 22.06.05, 12:21
        alz777 napisał:

> Możę wreszcie nazista Giertych i ten nieudacznik Macierewicz się odwalą od
        > naszej rzeczywistości i przestaną niszczyć elitę tego/naszego kraju

Biedny optymisto!
    • jethrox Teczkomania - skutecznie. dr. B. Folder tel. 999 22.06.05, 11:42
      • czarek1 Re: Teczkomania - skutecznie. dr. B. Folder tel. 22.06.05, 11:50
        Kazdy w tamtych czasach byl proszony na rozmowe przed wyjechaniem do USA i bez
        tego w ostatniej chwili nie wydaliby mu paszportu. Ale, jak sie okazalo, nie ma
        w teczce ani jednego dowodu na to, ze Belka przekazywal jakiekolwiek informacje
        do SB. Giertych, zaklamany bufon, pozujacy na chrzescijanina, ma tylko jeden
        cel: macenie i szkodzenie. Bo tylko w ten sposob dzialaja tego typu
        ugrupowania, poneiwaz niczego konstruktywnego nie sa w stanie wymyslic.
      • pan.to.nima dr. Burdel Folder-Pierdel? 22.06.05, 17:11
      • pan.to.nima dr. Burdel Folder-Pierdel ? 22.06.05, 17:13
        Pierwszy Szaman
        Wszechzwiazkowej Akademii Nauk ?
    • scythepl Re: Teczka Belki udostępniona dziennikarzom 22.06.05, 11:45
      No to moze powinnismy tez rozliczyc wszystkich tych ktorzy np. jako dzieci w
      tamtych czasam powiedzieli do funkcjonariusza SB "dzien dobry" na ulicy. W koncu
      dostarczyli mu waznej informacji na temat konkretnego dnia.... Ja bym sie juz
      zaczal bac na miejscu tych osob bo Pan Giertych juz niedlugo Was odnajdzie!!
    • tadeuszosinski48 Belka,pisał raportyNIE,brał kasęNIE-Giertych PRECZ 22.06.05, 11:54
      jeżeli w teczce Belki: nie ma pisanych przez NIEGO raportów,nie ma kwitowania
      własnoręcznie otrymywanej kasy,nie ma zdjęć operacyjnych FBI,nie ma nagranych
      rozmów z jakimś Belchą (dziennikarze podają,że to były rozmowy Belki z dwoma
      agentami FBI - na jakiej podstawie wiadomo,że to były rozmowy z Belką?!) - to
      nie ma dowodów na potwierdzenie oszołoma Giertycha.
      a zatem Giertych - PRECZ !
      każdy oficer wywiadu,kotrwywiadu etc. może sobie pisać co chce - np.po to by
      awanosować,rozliczyć pobieraną kasę na działania zlecone przez szefów etc.
      przykład lojalności służb wobec państwa i prawdomówności ma się nijak do
      przypadku szpicla zwanego "głębokim gardłem" zastepcy szefa FBI- o nazwisku
      Marek Felt! Tyle.
      • ostrowiczanin Re: Belka,pisał raportyNIE,brał kasęNIE-Giertych 22.06.05, 12:10
        przecież to jest chory kraj . Nawet gazeta dołączyła do teczkomaniaków i zadała
        pytanie internautom czy Belka był agentem czy też nie? A co was to wszystko
        obchodzi , zajmijcie się głodnymi i umierającymi dziećmi , zajmijcie się 3mln
        bezrobotnych , zajmijcie się wreszcie gospodarką durnie i z lewa i z prawa.
        Dosyć tej kompromitacji . Media mają kreować odpowiednie zachowania i postawy a
        nie służyć tym oszołomom od teczek. O tym czy ktoś był czy nie był agentem
        orzeka sąd lustracyjny , a nie media i oszołomstwo , bo to już jeden krok do
        trybunałów ludowych.
        • tadeuszosinski48 Re: Belka,pisał raportyNIE,brał kasęNIE-Giertych 22.06.05, 12:21
          całkowicie się z Toba zgadzam - ostrowiczaninie - to sa najpilniejsze i
          najważniejsze problemy polskie do natychmiastowego rozwiązywania.
          Mam krytyczny stosunek do mediów - moim zdaniem media odpowiadają na zarzuty
          stawiane przez nienawiścią ziejących oszołomów "macierewiczów i giertychów" -
          zdumiony jestem że do nich przyłączył się Miodowicz Konstanty.
          • pantanal Jestes troche niesprawiedliwy w stosunku do Miodow 22.06.05, 12:28
            icza, choc we wczorajszym "Prosto w oczy" mogl pokazac wiecej "jaj"
            • tadeuszosinski48 Re: Jestes troche niesprawiedliwy w stosunku do M 22.06.05, 12:33
              w wypwiedziach publicznych,Miodowicz powiedział,że według niego,po przeczytaniu
              zawartości teczki - gdyż Kieres (nie wiem na jakiej podstawie) przekazał
              teczki komisji śledczej,Belka współpracował ze służbami.Wczoraj w TVP1,na żywo
              Miodowicz,miał możliwość jednoznacznie odciąć się od zarzutów Giertycha -
              nie zrobił tego.Choć nadal Miodowicz szanuję,to myślę,że wpisał się w ...
        • pantanal Slusznie! 22.06.05, 12:26
          To samo wczoraj powiedzial prof. Zoll, jeden z nielicznych ludzi na swieczniku,
          ktorego szanuje. Szkoda, ze odchodzi ze sluzby publicznej
    • foresta A co US na to? 22.06.05, 12:04
      Ciekawe czy teraz Amerykanie wpuszczą go do siebie chocby na wakacje?
      • pantanal Kpisz, czy o droge pytasz? 22.06.05, 12:31
        foresta napisała:

> Ciekawe czy teraz Amerykanie wpuszczą go do siebie chocby na wakacje?
      • 4krzych1 a myślisz, że FBI odmówił??? 23.06.05, 00:11
        foresta napisała:

> Ciekawe czy teraz Amerykanie wpuszczą go do siebie chocby na wakacje?

Po "pierwszym razie", takie rzeczy robi się już z nawyku (a dlaczego go tak niby
        "uhonorowali" w Iraku??? komu tam służył???)
    • lobo13 Polska musi być chyba wspaniałym krajem... 22.06.05, 12:07
      Wydaje mi się, że nie może u nas być tak źle, skoro jedynym zmartwieniem mas
      społecznych w Polsce jest to czy Belka był agentem czy też nie. Skoro bardziej
      interesuje to polaków niz służba zdrowia, bezrobocie, promocja gospodarki itp.
      to znaczy że nie mamy innych problemów chyba! Z resztą, wszyscy się spuszczają
      nad podpisem Belki pod jakąś esbecką instrukcją wyjazdową. I co do k... nędzy z
      tego? Wyobraźcie sobie sytuację następującą: lata 70 te lub 80 te, w sklepach
      pustki, zero szans na poprawę czegokolwiek a wam trafia się szansa na staż w
      USA. Gwarantuję, że 99% dzisiejszych prawicowych moralistów podpisałoby o wiele
      gorszy cyrograf po to tylko aby wyrwać się Polski i zasmakować trochę
      prawdziwego życia. Nie jestem fanem Belki, nie zamierzam go tutaj wybielać. Ale
      prawda jest taka, że prawicowe populistyczne gó.. którego nienawidzę próbuje
      szukać haków nie po to aby dotrzeć do prawdy, tylko po to by niszczyć wrogów. I
      nikt mnie nie przekona że jest inaczej. Żal mi tylko was, nędzne robaczki
      karmione drobiowym szajsem. Dla was wciąż ważniejsze jest to skąd się pochodzi
      niż co się sobą reprezentuje. To nie ważne że ktoś jest dobrym urzędnikiem
      państwowym (niekoniecznie Belka), nie ma znaczenia że wykonuje swoją pracę
      dobrze. Ma znaczenie że 30 lat temu podpisał instrukcję wyjazdową SB!!!
      Gratuluję, to dobry argument. Na koniec jedna mała prośba. Nie wiem czy ktoś
      wogóle przeczyta mój teks, ale jeżeli ktoś zamierza ze mną polemizować, niech
      wytoczy sensowne argumenty. Bo mnie nie interesuje bredzenie o członkach grup
      trzymających władzę, okrągłostołowych mafiach, maczaniu palców w największych
      aferach III RP bo na to wszystko nie ma jednoznacznych dowodów i nigdy nie
      będzie. A poza tym, machlojki III RP ciągnęły się przez wszystkie kadencje, tak
      więc wszscy rządzący są winni. Nie tylko znienawidzeni "czerwoni". Ach polacy,
      krótką pamięć macie... Ale cóż, kto mieczem wojuje, od miecza ginie. Zobaczymy
      jak szybko w następnej kadencji brudy zaczną wychodzić...
      • wowa.sopot Re: Polska musi być chyba wspaniałym krajem... 22.06.05, 12:25
        i tu sie mylisz- słabosc funkcjonariuszy publicznych jest podstawą problemów
        min. ze służbą zdrowia, prywatyzacją, gospodarką w ogóle. jeżeli człowiekowi
        bardziej zależy na własnym interesie (patrz edukacja w USA i podróże
        zagraniczne) , a nie obchodzi go za bardzo racja stanu to powinien odpuscic
        sobie piastowanie funkcji publicznych- taka jest intencja lustracji, zeby
        wyeliminowac słabe przekupne jednostki z życia publicznego, bo korupcja to rak
        państwa obywatelskiego, które od przeszło 20 lat próbujemy wskrzeszac.
        Wiadomo , ze sprawna lustracja i szybkie ujawnienie wszystkich teczek powinno
        nastąpic szybko- to podstawa. I temat zostałby zamkniety i nie stanowiłby
        pożywki dla radykalnego GIERTYCHA i walczącego z wiatrakami MACIAREWICZA.
        Oczywiste jest ,ze całkowite wyplenienie przekupstwa (tym bardziej w Polsce
        jest co najmniej trudne , jeżeli nie niemożliwe), ale trzeba je ograniczyc do
        minimum i przerwac zmowe milczenia ludzi zależnych od swojej mało szlachetnej
        przeszłości i ludzi , którzy ich szantażują i wpływają na ich "rządowe decyzje".
        • yeellow Re: Polska musi być chyba wspaniałym krajem... 22.06.05, 12:43
          jaka znowu racja stanu??? Co by sie zmienilo dla tego kraju, gdyby Belka w nim
          zostal, zamiast wyjechac na stypendium??? Dla kraju jest lepiej, jak jego
          obywatele sie ksztalca. To truizm, ale widac nie dla kazdego. Coz Belka zrobil
          zlego, przeciw racji stanu???
          Nie popadajcie w paranoje...
          • wowa.sopot Re: Polska musi być chyba wspaniałym krajem... 22.06.05, 12:59
            chyba nie przewidziałeś tego , że państwo łoży na ich edukację (grube sumy), a
            potem oni muszą opuszczac ten kraj, który ich wykształcił, żeby po prostu
            pracowac i rozwijac się dalej, akurat śledzę polskie realia akademickie i
            wiem , że za wesoło nie jest- a o pracy po studiach nie można poważnie myślec,
            skoro jest za darmo. Poruszyłeś wątek, który jest bardzo deficytowy dla naszego
            państwa. A jezeli chodzi o p. belke to mi to wisi czy wyjezdzal czy nie tylko
            jest zenujące - że "profesor" nie zabardzo kuma co podpisywał, a czego nie i
            jest premierem- lepiej byłoby dla niego zeby z jaskiernio do moskwy na studia
            pojechał a le temu w głowie był zachód - Jakiś lepszy chyba się czuje.
            P.S. ciekawe czy gdyby miał piękną żonę i ona byłaby jego kartą przetargowa też
            by ją dla swej edukacji poświęcił? ;) trzym sie ziom
            • aron2004 Re: Polska musi być chyba wspaniałym krajem... 22.06.05, 13:02
              > P.S. ciekawe czy gdyby miał piękną żonę i ona byłaby jego kartą przetargowa też by ją dla swej edukacji poświęcił? ;)

a myślisz że nie? Bab to jest, aby zdrowie było :-)
              • wowa.sopot Re: Polska musi być chyba wspaniałym krajem... 22.06.05, 13:08
                to fakt polityków to mamy kiepskich ,ale baby to mamy niezłe- ale niestety
                wyjeżdzają masowo miejmy nadzieje , ze wrócą. bo bez nich smutno bedzie
            • aronii Re: Polska musi być chyba wspaniałym krajem... 22.06.05, 15:50
              no to się uśmiałem i co usprawiedlilwiaj sie dalej (albo ma się przekonania
              albo nie a rodzina to owymówka)
      • az100 Re: Polska musi być chyba wspaniałym krajem... 22.06.05, 12:37
        Mam dylemat, bo twoje zaproszenie do polemiki jest bardzo kuszące ale
        jednocześnie podzielam twój pogląd na Belkę, sytuację w Polsce oraz manię
        teczek.
        Podejmę jednak polemikę. Problem nie polega na tym, czy Belka był/nie był
        współpracownikiem SB. Problem tkwi w prawdomówności premiera RP - a to nie jest
        już kwestia błaha. Nie śledzę specjalnie tej sytuacji ale o ile dobrze pamiętam
        Belka twierdził publicznie, że żadnych deklaracji nie podpisywał. I nagle
        okazuje sie, że jednak podpisywał co stawia go na pozycji potencjalnego kłamcy.
        Dalsze wyjaśnienia, że co innego miał na myśli itp. to już czyste wykręty.
        Żeby było jasne: Belka podpisał deklarację wyjazdową i złego słowa o tym
        powiedzieć nie można - szczególnie, że mimo nacisków SB współpracownikiem nie
        został. Nie powinien natomiast twierdzić przed komisją, że nie podpisywał
        deklaracji współpracy gdyż samo oświadczenie o zachowaniu rozmowy z SB w
        tajemnicy wskazuje na zgodę na warunki dyktowane przez SB: "Z materiałów wynika
        również, że 16 sierpnia 1984 r. w Łodzi Marek Belka napisał oświadczenie o
        zachowaniu w ścisłej tajemnicy faktu i treści rozmowy z funkcjonariuszem
        wywiadu PRL."
        Z drugiej jednak strony - ja nie pamiętam wszystkiego co podpisywałem 30 lat
        temu.
        • lobo13 Re: Polska musi być chyba wspaniałym krajem... 22.06.05, 13:39
          Słusznie prawisz, prawdomówność polityków to temat rzeka. Żaden polityk nie
          jest prawdomówny, w związku z czym gardzę politykami używającymi takich
          argumentów. Problem teczek polega na tym, że nie ma jednoznacznego odniesienia,
          żadnego dowodu prawdziwości informacji w nich zawartych (poza dokumentami z
          podpisami własnoręcznymi osób zainteresowanych oczywiście). I tu jest pies
          pogrzebany. Czy premier kłamał mówiąc że nigdy nie podpisywał dokumentow dot.
          współpracy z SB? Cała sytuacja jest wieloznaczna z następujących powodów: po
          pierwsze instrukcje wyjazdowe podpisywała co najmniej połowa kadry naukowej
          opusczającej nasz kraj w tamtych czasach. Po drugie, nawet w dzisiejszych
          czasach jeżeli zjawi się u mnie ABW, będzie chciało porozmawiać, a potem
          zarzadać tajności tej rozmowy to ja nie widzę żadnego problemu. Tyle że w
          czasach gdy rozmawiało się z SB a odmawiało się podpisywania protokołów
          tajności, można było dużo stracić (czytaj mieszkanie, pracę, szansę kariery).
          Dlatego też powyższe świstki nie stanowią żadnego dowodu, ponieważ takich
          papierków są setki tysięcy w teczkach milionów ludzi.
          Dla mnie ewidentny dowód współpracy z SB to żadne protokoły i instrukcje
          podpisywane niejednokrotnie pod presją. Ewidentny dowód to pisemne donosy,
          raporty z inwigilacji, tasmy z podsłuchami itp. dostarczone przez osobę której
          nazwisko widnieje na stronie tytułowej teczki.
          Jeżeli Belka twierdzi że nic nie podpisywał, mógł mieć na mysli dokument
          świadczący o czymś więcej niż tylko standardowy, proceduralny świstek esbecki.
          Bo to nie jest żaden dowód na jego prawdomówność bądź jej brak.
        • pantanal Re: Polska musi być chyba wspaniałym krajem... 22.06.05, 15:34
          az100 napisał:

> Mam dylemat, bo twoje zaproszenie do polemiki jest bardzo kuszące ale
          > jednocześnie podzielam twój pogląd na Belkę, sytuację w Polsce oraz manię
          > teczek.
          > Podejmę jednak polemikę. Problem nie polega na tym, czy Belka był/nie był
          > współpracownikiem SB. Problem tkwi w prawdomówności premiera RP - a to nie jest
          >
          > już kwestia błaha. Nie śledzę specjalnie tej sytuacji ale o ile dobrze pamiętam
          >
          > Belka twierdził publicznie, że żadnych deklaracji nie podpisywał. I nagle
          > okazuje sie, że jednak podpisywał co stawia go na pozycji potencjalnego kłamcy.
          >
          > Dalsze wyjaśnienia, że co innego miał na myśli itp. to już czyste wykręty.
          > Żeby było jasne: Belka podpisał deklarację wyjazdową i złego słowa o tym
          > powiedzieć nie można - szczególnie, że mimo nacisków SB współpracownikiem nie
          > został. Nie powinien natomiast twierdzić przed komisją, że nie podpisywał
          > deklaracji współpracy gdyż samo oświadczenie o zachowaniu rozmowy z SB w
          > tajemnicy wskazuje na zgodę na warunki dyktowane przez SB: "Z materiałów wynika
          >
          > również, że 16 sierpnia 1984 r. w Łodzi Marek Belka napisał oświadczenie o
          > zachowaniu w ścisłej tajemnicy faktu i treści rozmowy z funkcjonariuszem
          > wywiadu PRL."
          > Z drugiej jednak strony - ja nie pamiętam wszystkiego co podpisywałem 30 lat
          > temu.

Nawet Miodowicz wyrazil wczoraj w "Prosto w oczy" przypuszczenie, ze Belka
          rozumial pytanie Giertycha w sensie faktycznej wspolpracy z SB i dlatego
          odpowiedzial, ze nie podpisal aktu wspolpracy. Potem Miodowicz sie z tego rakiem
          wycofywal, ale przyznal, ze Belka rok wczesniej mowil o tym podp[isanym papierku
          w Rzepie. Midowicz, nie chcac odstawac od Giertycha, mowil ze wyznanie przed
          gazeta to nie to samo, co zeznanie przed komisja, ze o gazecie ludzie juz
          zapomnieli itp. Jakos nieprzekonujaco to brzmialo i sympatyczny skadinad pan M.
          wyszel na kretacza
        • jb777 Czytajcie i słuchajcie dokładnie a nie to co 22.06.05, 22:52
          chcecie usłyszeć. Wyraźnie się mówi o nakłanianiu Belki przez wywiad. SB to
          tylko wtręt. Belka podpisał instrukcję "zachowania się" za graicą wywiadowi a
          nie SB. A pytanie Rumulusa Giertychusa dotyczyło współpracy ze służbą
          bezpieczeństwa. Poza tym to rzecznik interesu publicznego oczyścił Belkę. A
          jego akurat nie podejrzewam o lewicowe sympatie. Mając taki glejt powiedziałbym
          to samo co Belka. Każdy słyczy to co chce usłyszeć. Belka nie jest moim idolem
          ale w tej sprawie wielu z forumowiczów powtarza bez namysłu wycie żądnych krwi
          wilków. Zachowanie Belki idealnie pasuje do powiedzenia Wałęsy - nie chcę ale
          muszę.
    • tadeuszosinski48 Premierze BELKA dziękuję Panu za pracę dla POLSKI! 22.06.05, 12:08
      Panie Premierze rządu mojego pięknego kraju,profesorze Marku BELKA ,
      ninieszym pragnę Panu serdecznie podziękować za pracę dla POLSKI.
      Jest Pan szanowanym i znanym ze swego profesjonalizmu - pieknie Pan reprezentuje
      nasz kraj ojczysty na salonach światowej polityki.
      Raz jeszcze z głebi serca Panu dziękuję i wyrażam mój najgłębszy szacunek.
      Jestem dumny,że mamy TAKIEGO Premiera.
      Serdecznie proszę pozostać w tym wielkim wysiłku pracy na rzecz POLSKI.
      Życzę Panu i bliskim wszekiego dobra.
      • ligorta Re: Premierze BELKA dziękuję Panu za pracę dla PO 22.06.05, 21:46
        tadeuszosinski48 napisał:

> Panie Premierze rządu mojego pięknego kraju,profesorze Marku BELKA ,
        > ninieszym pragnę Panu serdecznie podziękować za pracę dla POLSKI.
        > Jest Pan szanowanym i znanym ze swego profesjonalizmu - pieknie Pan
        reprezentuj
        > e
        > nasz kraj ojczysty na salonach światowej polityki.
        > Raz jeszcze z głebi serca Panu dziękuję i wyrażam mój najgłębszy szacunek.
        > Jestem dumny,że mamy TAKIEGO Premiera.
        > Serdecznie proszę pozostać w tym wielkim wysiłku pracy na rzecz POLSKI.
        > Życzę Panu i bliskim wszekiego dobra.
        > .......
        > uczucia przyćmiewają rozum,miłość ci wszystko wybaczy
    • pantanal Re: Teczka Belki udostępniona dziennikarzom 22.06.05, 12:10
      Nie znasz pomyslowosci tych aparatow
    • t-800 Re: Teczka Belki udostępniona dziennikarzom 22.06.05, 12:10
      Wielka mi rzecz. Giertych sam udostępnił swoją teczkę dziennikarzom...
      • alex.4 Re: Teczka Belki udostępniona dziennikarzom 22.06.05, 13:06
        z której wynikło, że M. giertych wspólpracował z SB:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka