jsw 11.07.05, 18:43 W tak pokrętny sposób mozna dowolny przepid zinterpretować jak się chce, co zresztą prawnicy z lubością czynią. Nie taka jednak była intencja ustawodawcy droga pani ekspert. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabbriell Orły temidy w akcji.RM w ataku.romuś zapluł się. 11.07.05, 18:49 Po przeczytaniu wypocin tej ...pani wiem już dlaczego z sejmu wychodzą TAKIE ustawy.To wynik działan jej eksperckiej maci. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Orły temidy w akcji.RM w ataku.romuś zapluł s 11.07.05, 18:55 gabbriell napisał: > Po przeczytaniu wypocin tej ...pani wiem już dlaczego z sejmu wychodzą TAKIE > ustawy.To wynik działan jej eksperckiej maci. Chyba ustawy uchwalają posłowie obecnie SLD -krętacze. Odpowiedz Link Zgłoś
toberson [...] 11.07.05, 21:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodek111 pamietaj aby sie nie spoznic z przepustki..... 11.07.05, 22:22 a poza tym, to wszystko u ciebie w porzadku? Odpowiedz Link Zgłoś
grzem Re: pamietaj aby sie nie spoznic z przepustki.... 11.07.05, 23:51 rzeczywiście pod wszystkimi ustawami podpisuje sie sejm. nie oznacza to jednak że są one takie jakie by chciał. sumując to nie zła pani ekspert tworzy złe prawo ale złe prawo tworz z pani ekspert złego eksperta. ps. oczywiście mogę się mylić ale takie jest moje zdanie. wszystkim wypoczywającym ciepłych wakacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
dzioobas poczytaj ustawę baranie! 12.07.05, 00:18 Art. 5. 1. Wyłączenie ze składu komisji, o którym mowa w art. 4, może nastąpić na wniosek posła lub osoby wezwanej przez komisję w celu złożenia zeznań. 2. Po rozpatrzeniu wniosku komisja decyduje, w drodze uchwały, o wyłączeniu posła; w głosowaniu nie bierze udziału poseł, którego dotyczy wyłączenie. Jeżeli wnioski dotyczą takiej liczby członków komisji, że uniemożliwia to przeprowadzenie głosowania, uchwałę w sprawie wyłączenia podejmuje Prezydium Sejmu. 3. Jeżeli poselski wniosek o wyłączenie dotyczy posła kandydującego do komisji, o skreśleniu go z listy kandydatów decyduje, w drodze uchwały, Prezydium Sejmu. 4. W przypadku, o którym mowa w ust. 2, Sejm dokonuje wyboru uzupełniającego. 5. Jeżeli niemożliwe jest uzupełnienie składu komisji, przepis art. 20 stosuje się odpowiednio. Art. 6. Jeżeli w trakcie postępowania prowadzonego przez komisję zostanie ujawniona okoliczność, która mogłaby wywołać wątpliwości co do bezstronności członka komisji przy wykonywaniu czynności przesłuchania osoby wezwanej przez komisję, ulega on wyłączeniu z tej czynności na wniosek osoby wezwanej lub członka komisji; przepis art. 5 ust. 2 stosuje się odpowiednio. Odpowiedz Link Zgłoś
gosik_p Re: Orły temidy w akcji.RM w ataku.romuś zapluł s 11.07.05, 21:42 no nie zapominajmy, ze w Sejmie jest nie tylko SLD i w chwili obecnej, zeby ucwalic ustawe, SLD potrzebuje wsparcia. Tak wiec nie demonizujmy tylko jednej partii, bo reszta tez ma sporo na sumeniu Odpowiedz Link Zgłoś
cimcipek054 CIMOSZENKO MA RACJE !!!! ŻE SPIEPSZYŁ DO LASU !!!! 12.07.05, 00:28 tam jest jego miejsce !!! a nie wsrod ludzi !! to przeciez znerwicowany psychol !!! narwany retro-bolszewik ! Odpowiedz Link Zgłoś
cimcipek054 CIMOSZENKO MA RACJE !!!! ŻE SPIEPSZYŁ DO LASU !! 12.07.05, 00:31 am jest jego miejsce !!! a nie wsrod ludzi !! to przeciez znerwicowany psychol !!! narwany retro-bolszewik ! spoko ! te wszystkie sadaze to tylko proby urabiania opini publicznej poprzez media sprzyjajace bolszewickiej mafii przy wladzy ! Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Tę też uchwaliły komuchy w 1999 (21 stycznia). 12.07.05, 02:17 Te od Mańka Krzaklewskiego oczywiście, bo wtedy AWS rządziła... Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: Ciekawa wykładnia 11.07.05, 19:14 Ciekawe co, jeśli sie okaże,ze ta OPani ma rację??? Wczytajcie sie, bo to brzmi bardzo logicznie, a brzmi dlatego, ze ustawa jest jaka jest. Kto przyjął tą wersję odsyłam na www.sej.gov.pl i popatrzy w stosowsne głosowania. Teraz mozemy sie sami w ekspertów pobić ale polecam się najpierw wczytać w to co ta pani pisze i nam sugeruje. To sie wbrew pozorom po przeczytaniu jeden raz bardzo kupy trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell masz zdecydowanie rację 11.07.05, 19:36 "bardzo kupy trzyma" WYŁĄCZNIE Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: masz zdecydowanie rację 11.07.05, 19:47 w gdzie sie nie trzyma bo na razie to tylko psioczenie na nią a zero jakiejs konstruktywnej krytyki. Moze sie doczekam wreszcie od kogoś. Odpowiedz Link Zgłoś
lisle [...] 11.07.05, 19:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 11.07.05, 19:59 Tak tylko pamietaj ze jako jedyna była przeciwko wyłączeniu Widackiego??? Niby tak dla nie poznaki pewnie???? Ciągle brak rzeczowych kontrargumentów szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 11.07.05, 20:26 rnrr napisał: > Tak tylko pamietaj ze jako jedyna była przeciwko wyłączeniu Widackiego??? > Niby tak dla nie poznaki pewnie???? Ciągle brak rzeczowych kontrargumentów > szkoda Nie oczekuj od tych krzykaczy argumetow, nie widzisz z kim masz do czynienia? To sa przedstawiciele odchodzacej w niepamiec postkomunistycznej nomenklatury, ktorzy przekrzycza wszystkich i wszystko byle tylko jak najdlurzej utrzymac swoje posadki i korzesci, to sa ludzie ktorzy,powolujac sie na prawo beda je naciagac i lamac bo tak wlasnie zyli i postepowali przez cale ich "kariery zawodowe". Teraz gdy grunt im sie pali pod nagami zaczynaja ujadac, dokladnie tak amo jak ich ostatnia ostoja W.C. Ale zycze im wszystkim zeby w nowych czasach nauczyli sie nowej jakosci zycia,bo jestesmy wszyscy Polakami, czego oni nie chca, czy tez nie potrafia zaakceptowac. Podrowienia. Kralik Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 11.07.05, 20:33 No cóż oczekuję a to dlatego, by wykazać jaką nędza intelektualna przejawia sie za ich ciagłym jazgotem. Po prostu niech krzyczą bo jak narazie tylko jeden pan hone coś tam konstruktywnie spróbował do sprawy podejsć. Daje im szanse wykazania sie a nie plucia i to gorsze niż w stylu tej komisji którą tak gardził i do której ich idol tak sie upodobnił. Dziękuję za pozdrowienia. Również zasyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 11.07.05, 20:33 Eureka. Odkryto nowe prawo fizyki. Bieguny jednoimienne przyciągaja się. Idą zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 11.07.05, 20:53 uu1 napisała: > Eureka. Odkryto nowe prawo fizyki. Bieguny jednoimienne przyciągaja się. Idą > zmiany. I czyz to nie piekne? Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 11.07.05, 21:02 Nieziemsko piękne. Jak spojrzenie A. Maciarewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 11.07.05, 22:37 uu1 napisała: > Nieziemsko piękne. Jak spojrzenie A. Maciarewicza. Znasz A.Mickiewicza? Ale chyba tylko ze slyszenia, co? Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 11.07.05, 22:46 Tego co napisał "Ojca zadżumionych"?. Znam. Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 11.07.05, 20:38 Musze zachęcić do ignorowania postaci UU1 bo nic nowego do dyskusji nie wniesie tylko kpinę wiec od razu przestrzegam przed komentarzami. Dokładnie popatrzyłem na co tą postać stać wiec szkoda czasu na jej krasomówcze riposty. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 11.07.05, 20:40 Wprowadzasz ostracyzm na forum? O take demokrację walczył L. Wałęsz? Wstydź się. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzya1 Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 11.07.05, 21:58 cimoszka is the best Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 11.07.05, 22:03 You are absolutely right in every detail. Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 11.07.05, 20:47 rnrr napisał: > Musze zachęcić do ignorowania postaci UU1 bo nic nowego do dyskusji nie wniesie > > tylko kpinę wiec od razu przestrzegam przed komentarzami. Dokładnie popatrzyłem > > na co tą postać stać wiec szkoda czasu na jej krasomówcze riposty. młody człowieku,a co tu można wnieść nowego.Nasze słowa mają taki wpływ na działanie tego kraju jak zorza polarna na miesiączkowanie pingwinów.Jest to zwykłe zabijanie czasu w pracy i tyle.Gaworzymy tu sobie,najczęsciej chyba jednak wiedząc że to tylko jak gadanie w przedziale pociągu w drodze do domu,i nic więcej.Nie zapalaj się bo to niewiele pomoże.Są wakacje,ciepły dzień,miły wieczór...co cię tak naprawdę obchodzi co "jaśniepaństwo z wiejskiej" robi.I tak zrobią co zechcą. Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 11.07.05, 20:56 Stary człowieku jeżeli tak mówisz to co tu robisz. Fakt nic z tego nie mamy. Po prostu to hobby i swietny okazja by trochę sobie podyskutować i wyminić poglądy i nie ma w tym nic złego. Chyba nikt tu nie mysli, ze świat zbawi. Jednak gdy dyskusja sprowadza sie na poziom jakiś pytanań i kpin bez odpowiedzi zazwyczaj to wówczas to hobby przestaje być interesujące i jest jeszcze większa startą czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 11.07.05, 23:27 Co tu robię,chłopcze????Zabijam czas w pracy.Robota się sama robi a jak skończy się robić to zaczynam ja.Jasne,ze nie ma w tym nic złego,ale zbytnia ekscytacja nie pozwoli Ci zasnąć,wyjedziesz na miasto odreagować,spotkasz drugiego podobnego,i się pozabijacie nawzajem. A prawda jaką widać to taka,że w tej ,,naszej"polityce,wszyscy są diabła warci a tzw prawo od lat jest tworzone przez indolentów i w złej wierze..Jeśli dodasz,że ta cała tzw.komisja dawno przestała robic to,do czego została powołana,to mimo niechęci ko czerwonych,od których jeszcze bardziej nie lubie czarnych,uważam że doprowadzenie romanka -ósmego pasażera Nostromo do stanu zaplucia się,z objawami paraliżu organu znajdującego się w mózgoczaszce,gładkiego i białego jak świeży śnieg,sądząc po zachowaniu kiedy to razem z innymi intelektualnymi inaczej debatowali nad zmuszeniem Marszałka Sejmu do powrotu przy użyciu organy temuż Marszałkowi podległego,to uwierz mi:mniej mnie obchodzi czy ułomne prawo mówi tak czy inaczej;jest to dla mojego poczucia humoru jak tabltka multivitamin.Nie mam żadnego wpływu na to co się dzieje,ale za to chociaż mogę się pośmiać.Gdyby to jeszcze działo sie na Księzycu a nie w kraju za wolność od komuny nie raz dostałem łomot i nałykałem się gazu,to byłbym szczęśliwy.A tak to z bólem muszę przyznac,że ci którzy przyszli po komunie są gorsi od niej samej.To tak jak leczenie anginy lekarstwem od którego wypadają żeby i włosy i się ślepnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 12.07.05, 00:19 Człowieku o mnie się nie martw i o mój sen. Daj sobie na wstrzymanie i poczytaj moje posty. Brak w nich charakterystycznych dla lewactwa tekstów typu: prawicowe oszołomy, faszyści itd itp. Brak w nich również tekstów o komunistach, zdrajcach i spradawczykach. Po prostu staram się dyskutować w ramach zabijania czasu z oponiami i oczekiwać jakiegoś konstruktywizum a nie tekstów w stylu": Nowaczyk jest do dupy np. I wybacz bić za poglądy w dzisiejszych czasach nie ma sensu wiec nie będe wole sobie na forumie podyskutować, a nie polemizować z takim mentorskim gadaniem jak Twoje. Zgadzam sie tylko w kwestii polityki, dlatego po raz kolejny rozważam pozostanie w domu, chyba ze uznam, ze nie chce sie przyczynić do II tury w wykonaniu WC Kaczka i wtedy pójde bo całe to towarzystko oceniam krytycznie tylko z rózną siłą krytyki. Na wieksze zasługuje lewica, choc zapewniam Cię, ze gdyby np. Kaczyński zrobił to co Cimoszewicz i sytuacja byłaby analogiczna miałbym identyczne zdanie i je wyrażała wiec nie wiem ska u ciebie tyle złości i zaciętośc w krytyce mojej osoby na forum. Rozumeim, ze rażąco odbiegam w krytyce od towarszystwa nielubiącego Cimoszewicza i pewnie to Ci przeszkadza. Nie dostrzegłem podobnych krasomówczym występów pod adrsem innych internautów. Całą swą wypowiedz okraszasz jeszcze własnym cierpieniem. Nei wiem po co w uwiarygodnieniu swojej krytyki. Mógłbyś sobie darować człowieku i zając sie pracą, a nie zwracaniem uwagi komuś, kto stara sie tu normalnie podyskutować, a nie bić sie na ulicach za poglady. Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 11.07.05, 20:40 kralik1 napisał: > rnrr napisał: > > > Tak tylko pamietaj ze jako jedyna była przeciwko wyłączeniu Widackiego??? > > Niby tak dla nie poznaki pewnie???? Ciągle brak rzeczowych kontrargumentó > w > > szkoda > > Nie oczekuj od tych krzykaczy argumetow, nie widzisz z kim masz do czynienia? > To sa przedstawiciele odchodzacej w niepamiec postkomunistycznej nomenklatury, > ktorzy przekrzycza wszystkich i wszystko byle tylko jak najdlurzej utrzymac > swoje posadki i korzesci, to sa ludzie ktorzy,powolujac sie na prawo beda je > naciagac i lamac bo tak wlasnie zyli i postepowali przez cale ich "kariery > zawodowe". Teraz gdy grunt im sie pali pod nagami zaczynaja ujadac, dokladnie > tak amo jak ich ostatnia ostoja W.C. > Ale zycze im wszystkim zeby w nowych czasach nauczyli sie nowej jakosci > zycia,bo jestesmy wszyscy Polakami, czego oni nie chca, czy tez nie potrafia > zaakceptowac. > Podrowienia. > Kralik bardzo proszę to co napisałeś wydrukować i powiesic na łóżkiem.Przyda sie jak juz będą rządzili.Takie same banialuki opowiadali różni przed wyborami 1997.I zapuść sobie brodę:będziesz miał w co pluć. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 11.07.05, 22:25 Zatem ty posiadasz caly domek wytapetowany swoimi ideologiami, natomist nie posadzam cie o posiadanie brody, jako ze ludzie twojego pokroju nie posiadaja samokrytyki.co do 1997roku to raczej sie ma nijak w porownaniu do wszystkich lat ktore zescie nam zafundowali towarzysze. Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 11.07.05, 23:37 kralik1 napisał: > Zatem ty posiadasz caly domek wytapetowany swoimi ideologiami, natomist nie > posadzam cie o posiadanie brody, jako ze ludzie twojego pokroju nie posiadaja > samokrytyki.co do 1997roku to raczej sie ma nijak w porownaniu do wszystkich > lat ktore zescie nam zafundowali towarzysze. masz dziwną manię nazywania każdego,kto uważa cię za idiote towarzyszem.Myślę (ja wiem,ze to dla ciebie nieznana czynność i obce słowo)że tak mówią ci,których rodzice i oni sami nie mają zapisanej zbyt pięknej karty w opozycji:dzieci działaczy partyjnych w rodzaju Miodowicza,czy doradców pierwszych sekretarzy w rodzaju Giertycha.Albo starych,dyspozycyjnych prokuratorów.Zgadnij kogo mam na myśli????Tak się akurat składa,ze trafiłeś bardzo obok.Bo ja akurat mam sporo dowodów i świadków na moją nieprzychylność tamtym.A ty????Ty musisz mieć pana któremu liżesz stopy jak ten od Cimoszki,a ja potrafię nie kochając jednych nie lubic drugich. Odpowiedz Link Zgłoś
100piotr Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 12.07.05, 00:00 gabbriel podpisuje sie wszystkimi mozliwymi sposobami Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: ojoj i co jeszcze gwiazdkę z nieba 12.07.05, 00:10 Masz dziwne wrażenie frasyniukizacji dyskusji. Jest taki pan frasyniuk, który czesto i gesto opowiada o tym jak to cierpiał za komuny. U kolegi widze to samo. Jednak dostrzegam w tym dużo złosci bo kolega jest o wiele milszy dla dyskutantów sympatyzujacych z lewicą i sam jasno i wyraźnie pisze o swojej nienawieści w którymś poście do jednych i drugich, ale do czarnych bardziej. Wiec w sumie nie ma co sie dziwić tej pieknej krytyce, tylko czemu ma służyć przywoływanie zasług za komuny. Uwiarygodnieniu sie w patencie na nieomyslnośc i wyższość krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Bezsensowne komentarze. Gdyby Cimoszewicz 11.07.05, 20:04 mial merytorycznie racje, komisja nigdy nie moglaby by funkcjonowac. A to z cala pewnoscia nie bylo zamiarem tworzacych ustawe. Komisja jest do tego, zeby badac przestepstwa na najwyzszej plaszczyznie administracji panstwowej, popelnione przez ludzi stojacy np. z powodu posiadanych immunitetow ponad prawem i z reguly nalezacych wlasnie do partii rzadzacej. To partia rzadzaca ma daje najwieksze mozliwosci popelniania przestepstw. A tak, kazdy baran moglby przyjsc i zabeczec: komisja nie jest obiektywna... i ciach: nie ma komisji a prezydium sejmu znajduje sie w rekach partii... rzadzacej. I w ten sposob przestepca sam by decydowal o swoim wlasnym losie! www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_050706/publicystyka_a_6-1.F.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: Bezsensowne komentarze. Gdyby Cimoszewicz 11.07.05, 20:13 > mial merytorycznie racje, komisja nigdy nie moglaby by funkcjonowac. A to z > cala pewnoscia nie bylo zamiarem tworzacych ustawe. A to niby dlaczego? Nawet zakladając, że każdy świadek by składał takie wnioski, prezydium Sejmu mogłoby równie szybko je odrzucać. Niewątpliwie spowolniłoby to prace komisji, ale nie sparaliżowało, a od tego są procedury, żeby się ich trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Bezsensowne komentarze. Gdyby Cimoszewicz 11.07.05, 20:43 fritz.fritz napisał: > a prezydium sejmu znajduje sie w rekach partii... > rzadzacej. Znaczy ,że wicemarszałkowie Ujazdowski z PiS i Tusk z PO i dziadek z PSL przeszli do SLD?????I Nałecz też wrócił???Koniec świata;))) Odpowiedz Link Zgłoś
jb777 Gdyby ... babcia 11.07.05, 22:38 miala merytorycznie racje, ustawa numeratywnie przewidywałaby kiedy to Komisja a kiedy to Prezydium roztrzyga. Ustawa nie różnicuje sytuacji więc w każdym tego rodzaju wypadku decyduje Prezydium. Stwierdzenie że " A to z cala pewnoscia nie bylo zamiarem tworzacych ustawe. " jest nadinterpretacją. Odwoływania się do ducha prawa w sytuacji kiedy litera jednoznacznie mówi nie ma sensu. A dlaczego niby ty wiesz lepiej co mieli na myśli ją uchwalający? Jesteś Bogiem? Napisałeś: "A tak, kazdy baran moglby przyjsc i zabeczec: komisja nie jest obiektywna... i ciach: nie ma komisji a prezydium sejmu znajduje sie w rekach partii... rzadzacej. I w ten sposob przestepca sam by decydowal o swoim wlasnym losie!" Ten każdy Baran to obywatel który ma okreslone prawa. Jeżeli chcesz ich tego prawa pozbawić to zdobądź władzę i zmień prawo. Rozumiem że łatwiej zrobić rewolucję. To potrafimy najlepiej. Rozpieprzać na okrągło. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyl328 Re: TA KOBITA MUSI BYC ANAL-NURKIEM TEJ KOMISJI ! 11.07.05, 20:15 Spłycasz Wać Pan całą sprawe. Jeśli masz coś do ekspertki to prosze, przedstaw na forum miejsce w którym popełniła błąd, a jesli nie potrafisz tego zrobić to po co zabierasz głos ? Odpowiedz Link Zgłoś
skatyszczur PRZECZYTAJCIE TEN ARTYKUŁ O PAN I MECENAS 11.07.05, 21:16 wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=7600828&fromChan=1 Odpowiedz Link Zgłoś
guest68 Re: PRZECZYTAJCIE TEN ARTYKUŁ O PAN I MECENAS 12.07.05, 00:24 Przeczytałem. Za cały komentarz wystarczy nazwisko autora - Marek Barański. Pryszczaty sukinsyn w mundurze wojskowym - uosobienie dranstwa w TVP w stanie wojennym. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: PRZECZYTAJCIE TEN ARTYKUŁ O PAN I MECENAS 12.07.05, 00:28 Barański nigdy nie występował w TV w mundurze. Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodos1 Re: TA KOBITA MUSI BYC ANAL-NURKIEM TEJ KOMISJI ! 11.07.05, 22:04 Kobieta ma całkowitą rację, szkoda tylko, że zwolennicy Cimoszenki albo wcale nie przeczytali tekstu, albo zaczarowują rzeczywistość. Cimoszenko powołał się na przepis o wykluczeniu ze składu, a zastosował go do wykluczenia TYLKO z jednej sesji dotyczącej przesłuchania. Zastanawia mnie dlaczego Cimoszenko, jeśli taki uczciwy nie interweniował wcześniej. Nagle go olśniło? Tydzień przed przesłuchaniem bodajże Gazeta Polska przestrzegała, że kiedy mówi się o przeszłości Cimoszenki ten staje się strasznie nerwowy i pozbawiony kultury. Mieli chłopaki nosa... Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell Re: TA KOBITA MUSI BYC ANAL-NURKIEM TEJ KOMISJI ! 11.07.05, 23:51 Zastanawia mnie dlaczego Cimoszenko, jeśli taki uczciwy nie interweniował > wcześniej. Nagle go olśniło i to jest jedyne co mam Mu do zarzucenia.Reszta to bzdety Odpowiedz Link Zgłoś
tompay Re: masz zdecydowanie rację 11.07.05, 20:06 Wg mnie pani ekspert ma rację. artykuł 5 ust.2., który przewiduje, że "jeżeli wnioski dotyczą takiej liczby członków komisji, że uniemożliwia to przeprowadzenie głosowania, uchwałę w sprawie wyłączenia podejmuje Prezydium Sejmu". Ale Art. 6 głosi, że "jeżeli w trakcie postępowania prowadzonego przez komisję zostanie ujawniona okoliczność, która mogłaby wywołać wątpliwości co do bezstronności członka komisji przy wykonywaniu CZYNNOŚCI PRZESŁUCHANIA osoby wezwanej przez komisję, ulega on wyłączeniu Z TEJ CZYNNOŚCI na wniosek osoby wezwanej lub członka komisji; przepis art. 5 ust. 2 stosuje się odpowiednio". artykuł 6 nie mówi o tym że członek komisji jest wyłączony z prac komisji np. głosowań a tylko z czynności przesłuchania świadka. Nie może więc przesłuchiwać świadka ale może brać udział w każdej innej czynności podjętej przez komisję np brać udział w głosowaniach. Przy czym ja bym proponował aby każdorazowo jeśli głosowanie dotyka członka komisji np. jest to wniosek o wykluczenie go ze względu na stronniczość to powinien on uczciwie zrezygnować z udziału w tym jednym głosowaniu aby nie być sędzią we własnej sprawie. Jeśli nadal ktoś ma wątpliwości to ja radził bym jak najszybciej poprawić tę część artykułu którą wytłuszczyłem i doprecyzować o jaką czynność chodzi. Wstyd tylko że w podobne gierki z kruczkami prawnymi wdaje się marszałek sejmu i kandydat na prezydenta RP. Więcej gdyby komisja przekazałaby sprawę prezydium sejmu Cimoszewicz jako jego członek byłby sędzią we własnej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: masz zdecydowanie rację 11.07.05, 20:18 Jest chyba jasno napisane "art 5 ust 2 stosuje się odpowiednio". Nie "art 5 ust 2 zdanie pierwsze" ani "art 5 ust 2 bez zdania drugiego" tylko właśnie "art 5 ust 2". W całości. I nie ma ŻADNYCH podstaw, by sądzić, że "odpowiednio" oznacza w tym wypadku bez zdania 2. A co do Twojej argumentacji - przy wyłączeniu z całości prac komisji według Twojego rozumowania także w głosowanich mogliby brać udział inni posłowie, no bo przecież dopóki sami nie zostaną wyłączeni mogą brać udział we wszystkich pracach komisji... Otóż NIE MOGĄ, bo głosowania nad taką liczbą wniosków o wyłączenie zabrania im wyraźnie art 5 ust 2. I nie ma ŻADNYCH podstaw, by przy stosowaniu tego przepisu odpowiednio do art 6 tworzyć jakąś inną, pokraczną konstrukcję myślową. Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: masz zdecydowanie rację 11.07.05, 20:36 Tylko zgodnie z tą logiką każdy świadek mógłby złożyć takie wnioski przez co każdy musiałby prechodzić przez komisję czy to nie jest nazbyt oczywiste, ze art 5. ust 2 stosuje sie w kwestii kworum na sali czyli w sytuacji gdy zostnie przegłosowane wyłączenie kilku posłów z przesłuchania większoscią głosów komisji. Wówczas wnioski trafiają do prezydium celem rozpatrzenia??? Mogę sie mylić, ale czekam na ewentualne rozwianie wątpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
ich1 Re: masz zdecydowanie rację 11.07.05, 20:53 > art 5. ust 2 stosuje sie w kwestii kworum na sali czyli w sytuacji gdy zostnie > przegłosowane wyłączenie kilku posłów z przesłuchania większoscią głosów > komisji. Wówczas wnioski trafiają do prezydium celem rozpatrzenia??? Z tego przepisu wynika jednoznacznie, że rozstrzyga to,ilu posłów dotyczą wnioski a nie to, ilu ich zostanie po rozpoznaniu wniosku. "Jeżeli wnioski dotyczą takiej liczby członków komisji, że uniemożliwia to przeprowadzenie głosowania, uchwałę w sprawie wyłączenia podejmuje Prezydium Sejmu." Ten przepis jest jednoznaczny i nie ma co tutaj interpretować. Cimoszewicz wykorzystał to, że ustawa jest źle napisana. Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: masz zdecydowanie rację 11.07.05, 21:00 Tak, ale czy zatem komisja nie ma prawa sie zając wnioskami/wnioskiem? Czy zbiorowo moze być taki wniosek przegłosowany. Odpowiedz Link Zgłoś
ich1 Re: masz zdecydowanie rację 11.07.05, 21:07 > Tak, ale czy zatem komisja nie ma prawa sie zając wnioskami/wnioskiem? Czy > zbiorowo moze być taki wniosek przegłosowany. Nie, nie ma prawa, bo nie jest organem do tego właściwym. W przypadku złożenia wniosku, którego uwzględnienie powodowałoby, że zostanie tylko jeden poseł, jedynym właściwym organem do rozpoznanai wniosku jest prezydium. Cimoszewicz zastosował chwyt na poziomie adwokata broniącego drobnych złodziejaszków albo posłów Samoobrony, ale - z prawnego punktu widzenia -było to skuteczne. Ocena polityczna to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: masz zdecydowanie rację 11.07.05, 21:20 Czy facet, który zabił ojca i matkę, nie zasługuje na nadzwyczajne złagodzenie kary z uwagi na fakt, że jest sierotą. Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: masz zdecydowanie rację 11.07.05, 21:28 > Cimoszewicz zastosował chwyt na poziomie adwokata broniącego drobnych > złodziejaszków albo posłów Samoobrony, A to niby dlaczego? To, że przyzwyczailiśmy się już do tego, że komisja jest bezwstydnie stronnicza i notorycznie łamie kodeks postępowania karnego jak i uchwałę Sejmu ją powołującą i że nikt na to nie reaguje, to jeszcze samo przez się nie legitymizuje jej działań. To, że ktoś się wreszcie odważył takie wnioski złożyć, a nie zrobił tego pan Kaczyński, Borowski itd. nie znaczy jeszcze, że wcześniejsi świadkowie nie mogli takich wniosków złożyć i że nie mieliby świętej racji je składając. Odpowiedz Link Zgłoś
ich1 Re: masz zdecydowanie rację 11.07.05, 21:36 To, że komisja robi z prawa karykaturę, nie znaczy, że wszyscy muszą się do tego dostosować. Najtrafniej ujął to Filar - z prawem to nie ma nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: masz zdecydowanie rację 11.07.05, 21:43 > To, że komisja robi z prawa karykaturę ..... oznacza, że ktoś się powinien jej przeciwstawić i wymusić działanie zgodne z prawem. Gdyby każdy świadek tak postępował, być może trochę by to komisję zdyscyplinowało. A tak mamy całkowitą bezkarność komisji, bo każdy się boi jej podskoczyć. A przynajmniej bał się, dopóki miała jeszcze jakiś poklask żądnej krwi publiczki. Odpowiedz Link Zgłoś
tompay Re: masz zdecydowanie rację 11.07.05, 22:54 Przepraszam pomyliłem się. Marszałek Cimoszewicz jest w prawie. Jednak zdania o nim nie zmieniam i głosu mojego nie dostanie. Czuję instynktownie że to oszust i malowana wydmuszka zresztą jak oni wszyscy. Wezmę udział w wyborach bo to mój obowiązek ale na znak protestu oddam głos nieważny. Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman Re: masz zdecydowanie rację 11.07.05, 23:54 był jeden wniosek a nie osiem tak więc należało ten wniosek głosować w całości, głosować mógłby tylko jeden poseł Witaszek a Pani magister Nowaczyk powinna sobie przeczytać Kodeks Karny Art. 233. § 4. Kto, jako biegły, rzeczoznawca lub tłumacz, przedstawia fałszywą opinię lub tłumaczenie mające służyć za dowód w postępowaniu określonym w § 1, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3 Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: masz zdecydowanie rację 11.07.05, 21:02 > Tylko zgodnie z tą logiką każdy świadek mógłby złożyć takie wnioski przez co > każdy musiałby prechodzić przez komisję No i może. Tak jak każdy ma prawo się odwołać od KAŻDEJ decyzji administracyjnej i od KAŻDEGO wyroku, nawet w najbardziej oczywistej sprawie. Jest to upierdliwe i czasochłonne dla wymiaru sprawiedliwości, ale na tym polega demokratyczne pańtwo prawa. Już to gdzieś pisałem w tym wątku. I tak samo każdy przed komisją śledczą ma prawo złożyć takie wnioski i ma prawo, by rozpatrzył je właściwy organ - raz to będzie komisja, raz prezydium. A że przedłuży to nieco postępowanie? Trudno. SZCZEGÓLNIE, że akurat w przypadku Cimoszewicza jego wnioski są w pełni zasadne. To, że wcześniej nikt tyle tych wniosków nie skłądał, nie legitymizuje stroniczości i notorycznego łamania prawa (w szczególności kpk) przez komisję. Po prostu wreszcie ktoś się odważył temu sprzeciwić, narażając się niestety na zarzuty pieniactwa i stosowania "kruczków". Doprawdy, nie wiem gdzie tu te "kruczki" niby... Odpowiedz Link Zgłoś
antfil Re: 11.07.05, 22:05 Sprawa wydje siE dość prosta.Cimoszewicz ujawnił okoliczności,które mogłyby wywołać wątpliwości co bezstronności czlonka komisji. W związku z ym ulega on (członek komisji) wyłaczeniu z przesłuchania Cimoszewicza. Takich wniosków jest 6. Zostaje więc tylko Witaszek, który może przesłuchiwać.(wszysto to art.6) W związku ztym należy sięgnąć po art.5 ust.2 aby stwierdzić czy wnioski Cimoszewicz są zasadne i czy inni członkowie komisji mogą jednak przesłuchiwć. Wobec wyłączenia z przesłuchania takiej ilości członków komisji musi otym zdecydować wskazany w ustawie organ sejmu, czyli jego prezydium. I tyle . Bez zbędnej prawniczej kazuistyki. Odpowiedz Link Zgłoś
100piotr Re: masz zdecydowanie rację 11.07.05, 23:56 szkoda że te gierki prawne (takie sombie interpretowanie dowolne) w naszej kochanej III RP rozpoczęto na zlecenie naszej legenmdy Lecha W. Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: masz zdecydowanie rację 11.07.05, 20:10 Kolego, tu nie ma co konstruktywnie krytykować, tu wystarczy dwa krótkie przepisy przeczytać. A wypociny tej pani przeczytałem z uwagą i kupa to i jest, owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: masz zdecydowanie rację 11.07.05, 20:15 No zapoznałem sie kolego dokładnie z dwoma przepisami Ty pewnie też i jak zwykle nie ma konkretu gdzie jest błąd w rozumowaniu. Z wielką ciekawością czekam na te ekspertyzy Cimoszewicza co to miały dziś być a jakoś nie ma. Moze trzeba niezle za nie zapłacić. Ale chciałbym je porównać. No to napisz gdzie, w ktorym miejscu ta kobitka sie myli Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com z komisji do prezydium sejmu 11.07.05, 21:48 z komisji do prezydium sejmu to tak jak z deszczu pod rynę. W komisji jest tylko syn kandydata do prezydentury(Giertych jr. W prezydium sejmu zaś aż dwóch kandydatów: sam Cimoszewicz i drugi kandydat Tusk, reszta wice marszałków w podobnym układzie partyjnym, jak to ma miejsce w komisji. Ależ nam pan marszałek bigosu narobił. Jeśli to ma być pokaz jego umiejętności, i przedsmak tego co nas czeka gdyby wygrał wybory. To ja bardzo dziękuję jego stronnikom. Proszę oszczędźcie nam tego. Nie uszczęśliwiajcie nas tym mężem stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
cymber.gaj Re: masz zdecydowanie rację 11.07.05, 21:00 rnrr napisał: > w gdzie sie nie trzyma bo na razie to tylko psioczenie na nią a zero jakiejs > konstruktywnej krytyki. Moze sie doczekam wreszcie od kogoś. Proszę uprzejmie: ...artykuł 5 ust.2., który przewiduje, że "jeżeli wnioski dotyczą takiej liczby członków komisji, że uniemożliwia to przeprowadzenie głosowania, uchwałę w sprawie wyłączenia podejmuje Prezydium Sejmu". Art. 6 głosi, że "jeżeli w trakcie postępowania prowadzonego przez komisję zostanie ujawniona okoliczność, która mogłaby wywołać wątpliwości co do bezstronności członka komisji przy wykonywaniu czynności przesłuchania osoby wezwanej przez komisję, ulega on wyłączeniu Z TEJ CZYNNOŚCI na wniosek osoby wezwanej lub członka komisji; PRZEPIS ART. 5 UST. 2 STOSUJE SIĘ ODPOWIEDNIO". Wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
bprzybysz Pewnie ze kreci, tego prawnego bubla mozna 12.07.05, 12:19 sobie zinterpretowac jak sie chce. Zreszta nie wiem, dlaczego do tej pory nie postarano sie o obowiazujaca interpretacje prawa o komisji. Przeciez to smieszne, zeby n poslom z komisji szczeka opadla, zostali jak dzieci z reka w nocniku, nie wiedzac, czy ma prawo cos zrobic czy nie ma. Pytaja sie ekspertow, czy swiadek moze opuscic sale czy nie moze. Farsa! Rozumiem, ze Grzesik prawa nie zna, ale Wasserman? Odpowiedz Link Zgłoś
bodek Re: Ciekawa wykładnia 11.07.05, 21:05 "To sie wbrew pozorom po przeczytaniu jeden raz bardzo kupy trzyma." A powinno się trzymać litery prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
witek7205 Re: Ciekawa wykładnia 11.07.05, 22:15 > Teraz mozemy sie sami w ekspertów pobić ale polecam się najpierw wczytać w to > co ta pani pisze i nam sugeruje. To sie wbrew pozorom po przeczytaniu jeden raz > > bardzo kupy trzyma. To się w ogóle kupy nie trzyma. By gdyby tak miało być, to ustawodawca nie pisałby o możliwości wyłączania kilku posłow, skoro można wyłączyć tylko jednego na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
michr Re: Ciekawa wykładnia 12.07.05, 00:17 Kim jest ta pani, czy ma jakieś tytuły naukowe, czy ma jakieś na swoim koncie publikacje? Być może umknęły mojej uwadze te kwestie, może mnie ktoś oświecić? Odpowiedz Link Zgłoś
altro2611 Re: Orły temidy w akcji.RM w ataku.romuś zapluł s 11.07.05, 20:27 Jacy eksperci taka komisja a przy okazji - skąd ten wąsaty typek o nazwisku Nowek wziął stopień Pułkownika? Nie jest to taki "marcowy docent" przypadkiem po przyspieszonych awansach? Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: Orły temidy w akcji.RM w ataku.romuś zapluł s 11.07.05, 20:29 Taka komisja jaki Marszałek. A przy okazji gdzie on ten doktorat zrobił? To taka metafora była. Trudne słowo. :) Prosze moich zartów odności wyjatkowo nieuargumetnowanych postów nie traktować poważnie a z odrobiną uśmiechu. PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell Re: Orły temidy w akcji.RM w ataku.romuś zapluł s 11.07.05, 20:52 Trudne słowo. :) odności???? Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell Re: Orły temidy w akcji.RM w ataku.romuś zapluł s 11.07.05, 20:51 altro2611 napisał: > Jacy eksperci taka komisja a przy okazji - skąd ten wąsaty typek o nazwisku > Nowek wziął stopień Pułkownika? Nie jest to taki "marcowy docent" przypadkiem p > o > przyspieszonych awansach? nie znasz Ubeka Nowka???? Odpowiedz Link Zgłoś
grali1 Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 18:49 P.Cimoszewicz postąpił po SLD-owsku, czyli cwanie. Jego wnioski w sprawie komisji ma rozpatrywać Sejm gdzie jest chwilowo marszałkiem(w atualnym stanie moralnym "sejm" - z małej litery) w którym z kolesiami jest w większości. Ot bolszewicka logika. Odpowiedz Link Zgłoś
mtb77 Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 19:16 > P.Cimoszewicz postąpił po SLD-owsku, czyli cwanie. Jego wnioski w sprawie > komisji ma rozpatrywać Sejm gdzie jest chwilowo marszałkiem(w atualnym stanie > moralnym "sejm" - z małej litery) w którym z kolesiami jest w większości. Ot > bolszewicka logika. To ty uzasadniasz swoja teze "po bolszewicku", nieuczciwie. Po pierwsze wnioski rozpatrywac ma nie Sejm a Prezydium Sejmu. Po drugie w prezydium SLD nie ma wiekszosci. Po trzecie jedyny przedstawiciel prezydium z SLD, to wlasnie Marszalek Cimoszewicz, ktory zapowiedzial, ze we wlasnej sprawie NIE BEDZIE GLOSOWAL. Milego wieczoru i wiecej obiektywizmu zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
marek10004 Re: do mtb77 11.07.05, 19:31 W. Cimoszewicz rowniez wczesniej zapowiedzial ze nie bedzie startowal w wyborach prezydenckich. Wynika z tego, ze w to co mowi ten pan po prostu nie mozna wierzyc. Zycze milego wieczoru i wiecej obiektywizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 do marka 11.07.05, 19:37 marek10004 napisał: > W. Cimoszewicz rowniez wczesniej zapowiedzial ze nie bedzie startowal w > wyborach prezydenckich. Wynika z tego, ze w to co mowi ten pan po prostu nie > mozna wierzyc. Tutaj wiara nie ma nic do rzeczy. jest oczywiste, że Cimoszewicz nie będzie mógł uczestniczyć w głosowaniu nad tymi wnioskami, niezależnie od tego, co na ten temat mówi. Więcej rozumu życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
marek10004 Re: do mtb77 11.07.05, 19:53 Dziekuje ci za zyczenia "wiecej rozumu", ale nie jest mi to potrzebne z kilku powodow. Po pierwsze, nie przyjmuje zyczen od ludzi, ktorzy obrazaja innych. Po drugie, nie przymuje ich rowniez od tych, ktorzy na odleglosc cuchna komunistyczna padlina, jednoczesnie majac innych dyskutantow za umyslowe zera. Bardzo mi zal Twojej mamy, w koncu musi zyc ze swiadomoscia ze urodzila Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: do mtb77 11.07.05, 19:59 marek10004 napisał: > Dziekuje ci za zyczenia "wiecej rozumu", ale nie jest mi to potrzebne z kilku > powodow. Po pierwsze, nie przyjmuje zyczen od ludzi, ktorzy obrazaja innych. Zasłużyłeś na to swoją wypowiedzią. > Po drugie, nie przymuje ich rowniez od tych, ktorzy na odleglosc cuchna > komunistyczna padlina Kompletna pomyłka, nawet nieco zabawna. , jednoczesnie majac innych dyskutantow za umyslowe zera. > Bardzo mi zal Twojej mamy, w koncu musi zyc ze swiadomoscia ze urodzila Ciebie. Nawzajem Odpowiedz Link Zgłoś
marek10004 Re: do mtb77 11.07.05, 20:12 I znowu Ty, intelektualny Einsteinie we wlasnym mniemaniu, bedziesz decydowac na co zasluzylem, a na co nie. A tak wogole, to uzurpujesz sobie prawo obrazania ludzi tylko dlatego ze maja inne zdanie niz Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell Re: do mtb77 11.07.05, 19:41 marek10004 napisał: > W. Cimoszewicz rowniez wczesniej zapowiedzial ze nie bedzie startowal w > wyborach prezydenckich. Wynika z tego, ze w to co mowi ten pan po prostu nie > mozna wierzyc. Zycze milego wieczoru i wiecej obiektywizmu. politykom nie można wierzyć z zasady.Więc kiedy powiedział ze nie bedzie startował,należało to z założenia między bajki włozyc i zapomniec. Nie jestem wielbicielem Cimoszewicza,ale ze ZNANYCH OBECNIE kandydatów nie ma rywala.Jeśli którykolwiek z pozostałych zwycięży to czarno widzę naszą przyszłość jako państwa demokratycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: do mtb77 11.07.05, 20:17 A co masz do Tuska? A nawet niech i bedzie, co masz do Religi? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mtb77 Re: do mtb77 11.07.05, 20:23 Mam wrazenie, ze uciekasz w poplochu od swojej wypowiedzi, w ktorej sugerowales Cimoszewiczowi "cwanosc" i "bolszewicka logike". Twoje argumenty odnosnie tego, ze odeslal wnioski do Sejmu, gdzie maja wiekszosc okazaly sie chybione. Teraz czepiasz sie szczegolu, jakim jest udzial Cimoszewicza w glosowaniu w Prezydium Sejmu. Dlatego bardziej obawialbym sie w tym momencie o twoj obiektywizm niz moj. Poza tym: Jest OCZYWISTE, ze nawet jak by Cimoszewicz wzial udzial w glosowaniu w Prezydium Sejmu, to i tak zostanie przeglosowany przez przedstawicieli z innych partii, bo w prezydium jest jedynym przedstawicielem z SLD. Zycze milego wieczoru. Odpowiedz Link Zgłoś
zzzyziu Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 20:22 > Cimoszewicz, ktory zapowiedzial, ze we wlasnej sprawie NIE BEDZIE GLOSOWAL. > Milego wieczoru i wiecej obiektywizmu zycze. Nie zwrociles tylko uwagi na jeden fakt, o programie prac Prezydium decyduje Marszalek Sejmu, wystarczy, ze zapomni poddac pod glosowanie, tego wniosku, albo bedzie mu sie spieszylo do lasu... No dobra... wyborcy go poprosza, zeby nie glosowal tego wniosku... Przeciez wiesz, ze jak Cimoszewicza o cos poprosza wyborcy, to nie ma zmiluj... Odpowiedz Link Zgłoś
mtb77 Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 20:25 zzzyziu napisał: > > Cimoszewicz, ktory zapowiedzial, ze we wlasnej sprawie NIE BEDZIE GLOSOWA > L. > > Milego wieczoru i wiecej obiektywizmu zycze. > > Nie zwrociles tylko uwagi na jeden fakt, o programie prac Prezydium decyduje > Marszalek Sejmu, wystarczy, ze zapomni poddac pod glosowanie, tego wniosku, alb > o > bedzie mu sie spieszylo do lasu... Zalozylbym sie z toba, ze dopusci ow wniosek pod glosowanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
zzzyziu Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 20:31 > Zalozylbym sie z toba, ze dopusci ow wniosek pod glosowanie :) Super kaska sie przyda... Poprzednio zalozylem sie o to czy Cimoszewicz bedzie kandydowal czy nie... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mtb77 Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 21:43 Ale nie ze mna ;) Ja bylem na 90% pewny ze bedzie kandydowal, to bylo typowe zagranie socjotechniczne, stosowane wielokrotnie przez kandydatow w innych krajach. Aczkolwiek jakos nie moge sobie wyobrazic, by np. Kaczynski (zakladajac hipotetycznie, ze by sie wycofal z polityki) odbieral tyle apeli od ludzi, zeby jednak kandydowal ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 18:49 BRAWO PANI EKSPERT!!!!! nareszcie opinia nie polityczna . Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 19:43 rk111 napisał: > BRAWO PANI EKSPERT!!!!! nareszcie opinia nie polityczna . Jak to przeczytałem to po raz drugi od paru lat się śmiałem.Dziękuję za chwilę beztroskiej radości. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd [...] 11.07.05, 18:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm babka coś kręci 11.07.05, 18:49 a w jakiej kolejności mieliby to głosować? I na pewno kogoś by odwołali... Komuszek Cimoszewicz oczywiście przegiął, ale dla niego to tylko zabieg socjotechniczny. A pieski szczekają o zatrzymaniu marszałka sejmu (sic!) i się tym ośmieszają. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: babka coś kręci 11.07.05, 18:50 elfhelm napisał: > a w jakiej kolejności mieliby to głosować? Alfabetycznej. > I na pewno kogoś by odwołali... > Komuszek Cimoszewicz oczywiście przegiął, ale dla niego to tylko zabieg > socjotechniczny. A pieski szczekają o zatrzymaniu marszałka sejmu (sic!) i się > tym ośmieszają. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyl328 Re: babka coś kręci 11.07.05, 19:07 elfhelm napisał: > a w jakiej kolejności mieliby to głosować? I na pewno kogoś by odwołali... Czytasz i nie rozumiesz (jak niestety większość społeczeństwa). Nawet gdyby któryś został wykluczony z przesłuchania Cimoszewicza to mogłby nadal głosować nad pozostałymi wnioskami. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: babka coś kręci 11.07.05, 19:09 no dobra. Czyli W. by głosował za wykluczeniem G., a potem G. za wykluczeniem W. Spoko. Na pewno kogokolwiek by wykluczyli wówczas :) Odpowiedz Link Zgłoś
bazyl328 Re: babka coś kręci 11.07.05, 19:24 Nie jest istotne czy by kogoś wykluczyli czy nie. Najważniejsze jest to, że mogli złożone wnioski przegłosować i Pan Cimoszewicz nie miał prawa opuszczać posiedzenia komisji. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: babka coś kręci 11.07.05, 19:31 bazyl328 napisał: > Nie jest istotne czy by kogoś wykluczyli czy nie. Najważniejsze jest to, że > mogli złożone wnioski przegłosować Przecież o to właśnie chodzi, że nie mogli, ponieważ w zgodnej opinii wszystkich chyba znawców problemu, organem właściwym jest tu prezydium sejmu. Jeśli nie wierzysz konstytucjonalistom, przeczytaj sobie art. 5 ustawy. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyl328 Re: babka coś kręci 11.07.05, 20:01 > Przecież o to właśnie chodzi, że nie mogli, ponieważ w zgodnej opinii > wszystkich chyba znawców problemu, organem właściwym jest tu prezydium sejmu. > Jeśli nie wierzysz konstytucjonalistom, przeczytaj sobie art. 5 ustawy. Przeczytałem art. 5 ustawy i nadal nie znajduje uzasadnienia dlaczego należałoby się odwołać do Prezydium Sejmu.Z Punkt drugiego który zapewne pozwala Ci sądzić, że konieczne było odwołanie do prezydium wcale to nie wynika. Z punktu drugiego wynika jedynie, że odwołanie do prazydium byłoby konieczne tylko w przypadku gdyby złożone wnioski wyłączyły (przynajmniej z jednego głosowania) taką liczbe posłów, że nie byłoby możliwe zebranie kworum (tylko w przypadku braku kworum głosowanie nie może być przeprowadzone). Podczas gdy każdy z wniosków złożonych przez Pana Cimoszewicza każdorazowo z głosowania wykluczał tylko jednego posła (tego którego dotyczyło głosowanie) - pozostali członkowie mogli głosować i kworum było. c.n.d. Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: babka coś kręci 11.07.05, 20:30 W art 5 ust 2 napisane jest "jeśli wnioski dotyczą takiej liczby członków komisji, że uniemożliwia to przeprowadzenie głosowania [...]" a nie "jeśli na skutek kolejnych głosowań wyłączonych zostanie tylu posłów, że komisja straci quorum". Odpowiedz Link Zgłoś
bazyl328 Re: babka coś kręci 11.07.05, 20:36 hayek1 napisał: > W art 5 ust 2 napisane jest "jeśli wnioski dotyczą takiej liczby członków > komisji, że uniemożliwia to przeprowadzenie głosowania [...]" a nie "jeśli na > skutek kolejnych głosowań wyłączonych zostanie tylu posłów, że komisja straci > quorum". Ok, podaj w takim razie inny przypadek (realny i nie spowodowany brakiem kworum) w którym złożone wnioski uniemożliwiają przeprowadzenie głosowania ... Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: babka coś kręci 11.07.05, 21:14 > Ok, podaj w takim razie inny przypadek (realny i nie spowodowany brakiem kworum > ) > w którym złożone wnioski uniemożliwiają przeprowadzenie głosowania ... Ależ takie przypadki są właśnie opisane w art 5 i 6. Owszem, sformułowanie przepisu jest może niezbyt fortunne, bo zdaje się odwoływać do jakiegoś zewnętrznego kryterium "niemożliwości", ale ta niemożliwość polega właśnie na tym, ze złożonych zostaje zbyt wiele wniosków o wyłączenie. Inna interpretacja prowadziłaby do absurdu - art 5 ust 2 nie miałby wtedy w ogóle racji bytu. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyl328 Re: babka coś kręci 11.07.05, 22:05 > Ależ takie przypadki są właśnie opisane w art 5 i 6. hahahah... to mi przypomina taka definicje: "Golarz to taka osoba która goli wszystkich którzy nie golą się sami." Pytanie czy tak zdefiniowany golarz może istnieć ? Okazjue się że nie może bo: 1. Jesli golarz goli się sam to nie jest golarzem 2. jesli nie goli sie sam to goli go golarz, bo golarz goli wszystkich którzy nie golom się sami, więc jednak goli sam siebie i nie jest golarzem. jeśli artykuły opisywałyby rzeczywistośc która nie istnieje to stanowiłyby definicje podobna do tej zaprezentowane powyżej. A takie definicje są niedopuszczalne z logicznego punktu widzenia. Czy się mylę ? >Owszem, sformułowanie > przepisu jest może niezbyt fortunne, bo zdaje się odwoływać do jakiegoś > zewnętrznego kryterium "niemożliwości", ale ta niemożliwość polega właśnie na > tym, ze złożonych zostaje zbyt wiele wniosków o wyłączenie. Inna interpretacja > prowadziłaby do absurdu - art 5 ust 2 nie miałby wtedy w ogóle racji bytu. właśnie zakładanie że istnieje jakaś dodatkowa "niemożliwość" (poza brakiem kworum) prowadzi do absurdu. Nie można zakładać, że istnije jakś "niemożliwość" zdefiniowana przy pomocy art. 5 i 6. Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: babka coś kręci 12.07.05, 09:44 > jeśli artykuły opisywałyby rzeczywistośc która nie istnieje to stanowiłyby > definicje podobna do tej zaprezentowane powyżej. Przyjmując Twoje rozumowanie, art 5 ust 2 opisywałby właśnie rzeczywistość, która de facto nie mogłaby zaistnieć. > właśnie zakładanie że istnieje jakaś dodatkowa "niemożliwość" (poza brakiem > kworum) prowadzi do absurdu. Na czym dokładnie polega ten absurd? Niemożliwość polega na tym, że zbyt wiele osób objętych jest wnioskiem, by mogli głosować, w związku z tym sprawę przekazuje się do innego gremium. Dla mnie bardzo logiczne i słuszne, ale może jestem za słabo wyczulony na absurd... Odpowiedz Link Zgłoś
bazyl328 Re: babka coś kręci 12.07.05, 10:01 > Przyjmując Twoje rozumowanie, art 5 ust 2 opisywałby właśnie rzeczywistość, > która de facto nie mogłaby zaistnieć. Wiemy w jakim przypadku nie może się odbyć głosowanie - wtedy kiedy nie ma kworum. Ty miałeś podać inny przykład sytuacji w której głosowanie nie może się odbyć i stwierdziłeś że taka sytuacja jest zdefiniowana w art. 5.2, nie podając jednocześnie realnego przypadku takiej sytuacji. Twierdzisz więc, że sam art. 5.2 definiuje sytuacje 'niemożliwości', jednocześnie nie potrafisz podać konkretnego przykładu takiej 'niemożliwości' - to jest właśnie ten absurd o którym pisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: babka coś kręci 11.07.05, 20:19 > Przecież o to właśnie chodzi, że nie mogli, ponieważ w zgodnej opinii > wszystkich chyba znawców problemu, organem właściwym jest tu prezydium sejmu. > Jeśli nie wierzysz konstytucjonalistom, przeczytaj sobie art. 5 ustawy. No dobra, ale o co chodzi z art. 6 w takim razie? I co wiecej, nikt jakos nie umie udowodnic, ze mial prawo opuscic przesluchanie. Jest tylko mowa o tym, kto mogl nad wnioskami glosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: babka coś kręci 11.07.05, 21:32 Bo może i nie miał prawa opuścić i może i było to z lekka bezczelne i może i był to błąd. Ale jest to sprawa drugorzędna, skoro jedyne co mu mogła komisja w tej sytuacji powiedzieć to "dziękujemy, do wiedzenia". Odpowiedz Link Zgłoś
et21 Re: babka coś kręci 11.07.05, 21:02 cimoszko wnioskowal o WYLACZENIE Z PRZESLUCHANIA, a nie o WYLACZENIE Z PRAC KOMISJI. wylaczenie z przesluchania nie oznacza odebrania praw do glosowania. btw niezly majstersztyk. /pepe Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell Re: babka coś kręci 11.07.05, 19:44 elfhelm napisał: > no dobra. Czyli W. by głosował za wykluczeniem G., a potem G. za wykluczeniem > W. Spoko. Na pewno kogokolwiek by wykluczyli wówczas :) bo to się nazywa TOWARZYSTWO WZAJEMNEJ ADORACJI Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: babka coś kręci 11.07.05, 20:21 > Czytasz i nie rozumiesz (jak niestety większość społeczeństwa). Nawet gdyby > któryś został wykluczony z przesłuchania Cimoszewicza to mogłby nadal głosować > nad pozostałymi wnioskami. Zapomniałeś dodać "...mógłby _według pani ekspert_ głosować...", bo na pewno nie według art 5 i 6 ustawy o komisji śledczej. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyl328 Re: babka coś kręci 11.07.05, 20:29 > Zapomniałeś dodać "...mógłby _według pani ekspert_ głosować...", bo na pewno ni > e > według art 5 i 6 ustawy o komisji śledczej. Wyłączenie dotyczyłoby tylko przesłuchania osoby wezwanej. W art. 5 i art. 6 nie ma mowy o tym że wyłączenie dotyczy wszystkich aspektów prac komisji. Przeczytaj uważnie artykuły o których wspominasz. Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: babka coś kręci 11.07.05, 21:20 Powtarzam się, ale co zrobić... Owszem wyłącznie dotyczy tylko przesłuchania. Z kolei wyłącznie z ogółu czynności komisji ma miejsce dopiero po głosowaniu. Twoim zdaniem więc procedura wygląda tak: najpierw głosowania nad wyłączniem i dopiero gdy wyłącznia spowodują brak quorum, głosowania się przerywa i resztę wniosków przekazuje prezydium... Powiedz proszę szczerze - nie wydaje Ci się to zbyt pokraczne i niezgodne ze zdrowym rozsądkiem? A przede wszytkim - będę się upierał - niezgodne z treścią tych artykułów... Odpowiedz Link Zgłoś
pablo.yabollo Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 18:50 Złamał więc prawo Cimoszka? Przecież on działał w imię Racji Stanu, Interesu Publicznego! Kim jest jakaś tam pani ekspert wobec Marszałka Sejmu, Kandydata na Prezydenta?! Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 19:46 pablo.yabollo napisała: > Kim jest jakaś tam pani ekspert wobec Marszałka Sejmu, Kandydata > na Prezydenta?! No właśnie.A moze to kluczowe pytanie???Czyją ta....pani jest znajomą???? Odpowiedz Link Zgłoś
frustrator wszyscy mają rację 11.07.05, 18:51 Moim zdaniem przepis art. 5 ust 2 jest nieprecyzyjny stąd można go dwojako interpretować, co też uczynił ekspert komisji i świadek, również doktor prawa :) Cała istota problemu leży w tym kto rozpatruje wnioski o wyłączenie posła, komisja czy prezydium Sejmu? Lepiej jest przedobrzyć i sprawę przekazać "wyższej instancji", niech ona się tym zajmie niż narażać się na głosy o nielegalności uchwały rozpatrującej wnioski złożone przez Cimoszewicza. Ale czcigodni posłowie śledczy wiedzą lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
az100 Re: wszyscy mają rację 11.07.05, 19:01 Zważ, że Prezydium Sejmu to Cimoszewicz + 4. Ciekawe, czy wyłączyłby sam siebie z głosowania swojego wniosku? Sądząc po tym jak bardzo jest honorowy to raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mtb77 Re: wszyscy mają rację 11.07.05, 19:18 az100 napisał: > Zważ, że Prezydium Sejmu to Cimoszewicz + 4. Ciekawe, czy wyłączyłby sam siebie > > z głosowania swojego wniosku? Zapowiedzial, ze we wlasnej sprawie nie bedzie glosowal. Odpowiedz Link Zgłoś
az100 Re: wszyscy mają rację 11.07.05, 19:45 Zapowiadał też, że nie będzie kandydował. Jeśli mu wierzysz to chyba jesteś naiwny(a). Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: wszyscy mają rację 11.07.05, 20:34 A Ty mu nie wierzysz w tej sprawie? Naprawdę uważasz, że gdyby doszło do głosowania to by złamał tę deklarację, a przy okazji starą rzymską paremię "nemo iudex in causa sua"? Masz chyba problemy z intelektualnym ogarnięciem otaczającej Cię rzeczywistości... Chyba, że zaślepiła Cię niechęć do pana Cimoszewicza, no ale diagnoza bez zmian i w takim przypadku... Odpowiedz Link Zgłoś
et21 Re: wszyscy mają rację 11.07.05, 21:06 przypomnij sobie zmyslna wolte przy zmianie marszalka sejmu. Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell Re: wszyscy mają rację 11.07.05, 19:51 az100 napisał: "Sądząc po tym jak bardzo jest honorowy to raczej nie". Nie wiem czy z urodzenia przystoi Ci o honorze rozprawiać ale nie zamieniłbym Jego honoru na twój. Odpowiedz Link Zgłoś
az100 Re: wszyscy mają rację 11.07.05, 19:59 gabbriell napisał: > az100 napisał: > > "Sądząc po tym jak bardzo jest honorowy to raczej > nie". > Nie wiem czy z urodzenia przystoi Ci o honorze rozprawiać ale nie zamieniłbym > Jego honoru na twój. Bardzo mi miło, że o moim honorze masz wyrobione zdanie, ale na szczęście honor już nie jest "przyrodzony" bo by to zdyskwalifikowało twojego pupila. Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell Mojego pupila to ja zaraz wyprowadzę na smyczy 11.07.05, 20:32 żeby zrobił to co powinien zrobic przed snem kazdy pies.Widzisz,różnimy się m.in.tym,że ja nie mam faworytów politycznych.Uważam że wszyscy są siebie warci.Nie ma lepszych,są sami gorsi.O ile jednak nie lubie komunistów,którzy sie do tego przyznają,to jeszcze bardziej nie lubie pomiotu komunistów,którzy udają świętych.A faszystów się boję.Polityka jest bagnem,ale nasza to bagno zasilane szambem. Każda taka awantura to dla mnie nadzieja ze się nie dogadają,bo wtedy to już tu się nie da żyć.A mina romanka z otwarta gęba i cieknąca śliną to widok dla którego watrto było to oglądać;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
zzzyziu Re: wszyscy mają rację 11.07.05, 20:29 > Nie wiem czy z urodzenia przystoi Ci o honorze rozprawiać ale nie zamieniłbym > Jego honoru na twój. Ocipiales? Honor Cimoszewicza? To nie wystarczy nawet na waciki.... Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell Re: wszyscy mają rację 11.07.05, 20:33 zzzyziu napisał: > > Nie wiem czy z urodzenia przystoi Ci o honorze rozprawiać ale nie zamieni > łbym > > Jego honoru na twój. > > Ocipiales? Honor Cimoszewicza? To nie wystarczy nawet na waciki.... lepszy honor Cimoszewicza niż romanka.Faceta który kłamał w sprawie spotkania na Jasnej Górze. Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: wszyscy mają rację 11.07.05, 19:02 frustrator napisał: > Moim zdaniem przepis art. 5 ust 2 jest nieprecyzyjny stąd można go dwojako > interpretować, co też uczynił ekspert komisji i świadek, również doktor > prawa :) Cała istota problemu leży w tym kto rozpatruje wnioski o wyłączenie > posła, komisja czy prezydium Sejmu? > > Lepiej jest przedobrzyć i sprawę przekazać "wyższej instancji", niech ona się > tym zajmie niż narażać się na głosy o nielegalności uchwały rozpatrującej > wnioski złożone przez Cimoszewicza. > > Ale czcigodni posłowie śledczy wiedzą lepiej... No bo krzyż i gwożdziki były już przygotowane a klient sie zlisił do puszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell Re: wszyscy mają rację 11.07.05, 19:52 erg_samowzbudnik napisał: > frustrator napisał: > > > Moim zdaniem przepis art. 5 ust 2 jest nieprecyzyjny stąd można go dwojak > o > > interpretować, co też uczynił ekspert komisji i świadek, również doktor > > prawa :) Cała istota problemu leży w tym kto rozpatruje wnioski o wyłącze > nie > > posła, komisja czy prezydium Sejmu? > > > > Lepiej jest przedobrzyć i sprawę przekazać "wyższej instancji", niech ona > się > > tym zajmie niż narażać się na głosy o nielegalności uchwały rozpatrującej > > > wnioski złożone przez Cimoszewicza. > > > > Ale czcigodni posłowie śledczy wiedzą lepiej... > No bo krzyż i gwożdziki były już przygotowane a klient sie zlisił do puszczy. Wiedziałem ze wielbiciel Lema nie może byc głupi Odpowiedz Link Zgłoś
bazyl328 Re: wszyscy mają rację 11.07.05, 19:19 frustrator napisał: > Moim zdaniem przepis art. 5 ust 2 jest nieprecyzyjny stąd można go dwojako > interpretować, co też uczynił ekspert komisji i świadek, również doktor > prawa :) Cała istota problemu leży w tym kto rozpatruje wnioski o wyłączenie > posła, komisja czy prezydium Sejmu? Istota problemu polega na tym że Pan Cimoszewicz wciska kit interpretując przepis po swojemu (opiera się przy tym na założeniu, że większość społeczeństwa i tak nie zrozumie istoty tego sporu). Komisja miała pełne prawo aby przegłosować wnioski złożone przez Pama Marszałka i nie było konieczności odwoływania się do Sejmu. Dlatego nie było żadnych podstaw do tego aby sądzić, że posiedzenie komisji nie może być kontynuowane. Tym samym opuszczenie posiedzenia komisji przez Pana Cimoszewicza było bezprawne. W związku z tym rodzi się pytanie czy osoba która nie potrafi interpretować prawa (lub robi to w sposób wybiórczy i wygodny dla siebie) może kandydować na prazydenta ??? Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell Re: wszyscy mają rację 11.07.05, 19:54 bazyl328 napisał: > frustrator napisał: > > > Moim zdaniem przepis art. 5 ust 2 jest nieprecyzyjny stąd można go dwojak > o > > interpretować, co też uczynił ekspert komisji i świadek, również doktor > > prawa :) Cała istota problemu leży w tym kto rozpatruje wnioski o wyłącze > nie > > posła, komisja czy prezydium Sejmu? > > Istota problemu polega na tym że Pan Cimoszewicz wciska kit interpretując > przepis po swojemu (opiera się przy tym na założeniu, że większość społeczeństw > a > i tak nie zrozumie istoty tego sporu). Komisja miała pełne prawo aby > przegłosować wnioski złożone przez Pama Marszałka i nie było konieczności > odwoływania się do Sejmu. Dlatego nie było żadnych podstaw do tego aby sądzić, > że posiedzenie komisji nie może być kontynuowane. Tym samym opuszczenie > posiedzenia komisji przez Pana Cimoszewicza było bezprawne. > > W związku z tym rodzi się pytanie czy osoba która nie potrafi interpretować > prawa (lub robi to w sposób wybiórczy i wygodny dla siebie) może kandydować na > prazydenta ??? Nie chcesz,nie głosuj.Nie chcę być elementem tego samego elektoratu co TY Odpowiedz Link Zgłoś
zzzyziu Re: wszyscy mają rację 11.07.05, 20:33 > W związku z tym rodzi się pytanie czy osoba która nie potrafi interpretować > prawa (lub robi to w sposób wybiórczy i wygodny dla siebie) może kandydować na > prazydenta ??? Niestety moze... To jest demokrtacja... Odpowiedz Link Zgłoś
bazyl328 Re: wszyscy mają rację 11.07.05, 20:46 zzzyziu napisał: > > W związku z tym rodzi się pytanie czy osoba która nie potrafi interpretow > ać > > prawa (lub robi to w sposób wybiórczy i wygodny dla siebie) może kandydow > ać na > > prazydenta ??? > > Niestety moze... To jest demokrtacja... słuszna uwaga - źle postawiłem pytanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell Re: wszyscy mają rację 11.07.05, 19:49 frustrator napisał: > Moim zdaniem przepis art. 5 ust 2 jest nieprecyzyjny stąd można go dwojako > interpretować, co też uczynił ekspert komisji i świadek, również doktor > prawa :) Cała istota problemu leży w tym kto rozpatruje wnioski o wyłączenie > posła, komisja czy prezydium Sejmu? > > Lepiej jest przedobrzyć i sprawę przekazać "wyższej instancji", niech ona się > tym zajmie niż narażać się na głosy o nielegalności uchwały rozpatrującej > wnioski złożone przez Cimoszewicza. > > Ale czcigodni posłowie śledczy wiedzą lepiej... ciekawe,niby młody a wcale nie głupi Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 18:53 jsw napisał: > W tak pokrętny sposób mozna dowolny przepid zinterpretować jak się chce, co > zresztą prawnicy z lubością czynią. Nie taka jednak była intencja ustawodawcy > droga pani ekspert. Ciekawę skąd wiesz jaka była intencja ustawodawcy? Poprosić o wykładnię Trybunał konstytucyjny albo Sąd Najwyrzszy. Odpowiedz Link Zgłoś
nat.ka Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 18:59 TK nie dokonuje wykładni. tak czy owak opinia pani "ekspert" jest co najmniej pokrętna. Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 20:22 nat.ka napisała: > TK nie dokonuje wykładni. > > tak czy owak opinia pani "ekspert" jest co najmniej pokrętna. > Mi sie tak nie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 20:36 meth.p napisał: > nat.ka napisała: > > > TK nie dokonuje wykładni. > > > > tak czy owak opinia pani "ekspert" jest co najmniej pokrętna. > > > > Mi sie tak nie wydaje. w tym wypadku trzeba użyć słowa,,mnie".Teraz brzmi to równie głupio jak,,daj mnie to". Odpowiedz Link Zgłoś
jsw Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 18:59 jak przeczytasz ten przepis to zrozumiesz, że trzeba być wariatem (albo prawnikiem) żeby go tak zrozumieć jak to zrobiła pani ekspert Odpowiedz Link Zgłoś
l-ewa To jest taka sama falandyzacja jak 11.07.05, 19:08 "pomroczność jasna"... Tacy własnie prawnicy przydają się mafii... Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: To jest taka sama falandyzacja jak 11.07.05, 19:17 l-ewa napisał: > "pomroczność jasna"... A wiesz ty przynajmniej o co to chodziło z tą "pomrocznościa jasną" i jak się wtedy skończyło? Odpowiedz Link Zgłoś
l-ewa Wiem Ci ja 11.07.05, 19:27 Było to uzasadnienie wymyślone po to aby uzasadnić że pozwany "uczynił to co uczynił" (że zacytuję Dumasa). Pani N. też powiedziała to wszystko, aby wytłumaczyć, że uczyniła to co uczyniła. Stąd dla mnie analogia. Mam nadzieję, ze sprawa się skończy analogicznie i o jej wystąpieniu bedziemy pamietać przez lata... Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: Wiem Ci ja 11.07.05, 19:33 A co bedzie jak Pani N. będzie miała rację. Polecam sie w to wczytać i wytlumaczyć co tam sie kupy nie trzyma bo na razie jest tylko psioczenie na nią a nie widze tu postów wyjasniajacych co w jej wykładni jest niby nie tak??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
l-ewa Re: Wiem Ci ja 11.07.05, 23:57 Tych wyjasnień są już dziesiątki... Zresztą ośmiopunktowy wzrost poparcia mówi sam za siebie... Szkoda, że nie posłuchano Giertycha i nie użyto Straży Marszałkowskiej - wygrałby wybory w I turze... Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 czyli jednak nie wiesz 11.07.05, 19:34 l-ewa napisał: > Było to uzasadnienie wymyślone po to aby uzasadnić że pozwany "uczynił to co > uczynił" (że zacytuję Dumasa). Czyli nie wiesz. Chodziło o to, ze w pewnej sprawie zachowanie oskarżonego (nie pozwanego) było irracjonalnie agresywne. Obrona sugerowała więc, ze być może powodem był doskonale znany psyciatrii stan tzw. zamroczenia jasnego. Powołano biegłych, który to jednak wykluczyli i oskarżónego (który był synem ówczesnego prezydenta) skazano na taka karę, jaką dostałby każdy inny na jego miejscu. A w Polskę pozło, że uniewinniono, i to właśnie z powodu jakiejś tajemniczej "pomroczności jasnej". > Mam nadzieję, ze sprawa się skończy analogicznie i o jej wystąpieniu bedziemy > pamietać przez lata... O jej wystąpieniu pewnie będziemy. Analogii jednak nie ma, bo o pomroczności jasnej pamiętać nie mogłaś, bo - jak widać - nie wiedziałaś nawet o co chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
l-ewa Chyba Ci rodzice źle przekazali 11.07.05, 23:55 "skazano na taka karę, jaką dostałby każdy inny na jego miejscu" cha cha... dostał zawiasy za recydywę... Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 20:23 jsw napisał: > jak przeczytasz ten przepis to zrozumiesz, że trzeba być wariatem (albo > prawnikiem) żeby go tak zrozumieć jak to zrobiła pani ekspert A ja czytalem art. 5 i art. 6 i nie widze am sprzecznosci z tym, co mowila pani ekspert. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Halo ! Europejczycy ! 11.07.05, 18:55 Specjalne komisje parlamentarne to coś normalnego we wszystkich demokratycznych krajach. Jest również oczywiste, że szczególną rolę odgrywa w nich opozycja. Nie wyobrażam sobie, by jakikolwiek zachodnioeuropejski polityk postąpił jak Cimoszewicz. Krytyka byłaby tak duża, że oznaczałoby to koniec kariery. Kruczki prawne byłyby bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Halo ! Europejczycy ! 11.07.05, 18:56 adalberto3 napisał: > Specjalne komisje parlamentarne to coś normalnego we wszystkich demokratycznych > > krajach. Jest również oczywiste, że szczególną rolę odgrywa w nich opozycja. > Nie wyobrażam sobie, by jakikolwiek zachodnioeuropejski polityk postąpił jak > Cimoszewicz. Krytyka byłaby tak duża, że oznaczałoby to koniec kariery. Kruczki > > prawne byłyby bez znaczenia. W Polsce skompromitowani graja dalej, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
l-ewa Skompromitowani grają dalej i 11.07.05, 19:12 tworzą nowe partie. Mają pełne gęby prawa sprawiedliwości honoru, Ojczyzny i Tego Najwyższego... Wiedzą wszystko najlepiej i tylko siebie i swoich kolesi nazywają 'prawdziwymi Polakami" Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Skompromitowani grają dalej i 11.07.05, 20:30 l-ewa napisał: > tworzą nowe partie. PZPR->SdRp->SLD > Mają pełne gęby prawa sprawiedliwości honoru, Ojczyzny i > Tego Najwyższego... > Wiedzą wszystko najlepiej i tylko siebie i swoich kolesi nazywają 'prawdziwymi > Polakami" Ewentualnie uciekaja do lasu. Odpowiedz Link Zgłoś
l-ewa Re: Skompromitowani grają dalej i 11.07.05, 23:58 Dzikie zwierzęta są milsze niż ta komisja... Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Halo ! Europejczycy ! 11.07.05, 19:05 adalberto3 napisał: > Specjalne komisje parlamentarne to coś normalnego we wszystkich demokratycznych > > krajach. Jest również oczywiste, że szczególną rolę odgrywa w nich opozycja. > Nie wyobrażam sobie, by jakikolwiek zachodnioeuropejski polityk postąpił jak > Cimoszewicz. Krytyka byłaby tak duża, że oznaczałoby to koniec kariery. Kruczki > > prawne byłyby bez znaczenia. Chciało by się ale nie tak predko. Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell Re: Halo ! Europejczycy ! 11.07.05, 20:13 adalberto3 napisał: > Specjalne komisje parlamentarne to coś normalnego we wszystkich demokratycznych > > krajach. Jest również oczywiste, że szczególną rolę odgrywa w nich opozycja. > Nie wyobrażam sobie, by jakikolwiek zachodnioeuropejski polityk postąpił jak > Cimoszewicz. Krytyka byłaby tak duża, że oznaczałoby to koniec kariery. Kruczki > > prawne byłyby bez znaczenia. ale tam komisja zajmuje sie wyjaśnianiem sprawy a nie czołganiem przeciwników politycznych pod idiotycznymi pozorami.I nie działa jak Święta Inkwizycja.A nasza banda sfrustrowanych potomków doradców Jaruzelskiego czy synka szefa propartyjnego OPZZ,rozgrywa kampanie wyborczą a nie wyjaśnia.Przy okazji dokonując dzikiej lustracji. Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: Halo ! Europejczycy ! 11.07.05, 20:25 adalberto3 napisał: > Specjalne komisje parlamentarne to coś normalnego we wszystkich demokratycznych > > krajach. Jest również oczywiste, że szczególną rolę odgrywa w nich opozycja. > Nie wyobrażam sobie, by jakikolwiek zachodnioeuropejski polityk postąpił jak > Cimoszewicz. Krytyka byłaby tak duża, że oznaczałoby to koniec kariery. Kruczki > > prawne byłyby bez znaczenia. Zgadzam sie. Nie mam wiele szacunku dla prac tej komisji, ale dla pana Cimoszewicza po takiej szopce nie mam wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
az100 Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 18:56 Gdyby Cimoszenko miał rację, a prezydium Sejmu podjęłoby uchwałę o wyłączeniu 7 posłów z jego przesłuchania, to pytania mógłby zadawać jedynie poseł Witaszek. Miałby do tego prawo również na sobotnim posiedzeniu gdyby nie nieodpowiedzialne zachowanie Cimoszenki. Odpowiedz Link Zgłoś
l-ewa W sobotę nie mógłby. Najpierw musi się zebrać 11.07.05, 19:13 Prezydium Sejmu. Odpowiedz Link Zgłoś
az100 Re: W sobotę nie mógłby. Najpierw musi się zebrać 11.07.05, 19:52 Niezupełnie. Komisja powinna zadecydować co dalej. Gdyby odroczyła obrady do czasu rozpatrzenia wniosku to Cimoszewicz mógłby sobie jechać do lasu, ale gdyby zdecydowała, że w sobotę pytania zadaje jedynie Witaszek? To co zrobił Cimoszewicz to było tak jakby powiedział komisji: złożyłem wniosek a teraz pocałujcie mnie w d. Odpowiedz Link Zgłoś
gabbriell Re: W sobotę nie mógłby. Najpierw musi się zebrać 11.07.05, 20:16 az100 napisał: > Niezupełnie. Komisja powinna zadecydować co dalej. Gdyby odroczyła obrady do > czasu rozpatrzenia wniosku to Cimoszewicz mógłby sobie jechać do lasu, ale > gdyby zdecydowała, że w sobotę pytania zadaje jedynie Witaszek? > To co zrobił Cimoszewicz to było tak jakby powiedział komisji: złożyłem wniosek > > a teraz pocałujcie mnie w d. szczerze mówiąc,gdyby tak powiedział to by był dla nich zaszczyt. Odpowiedz Link Zgłoś
l-ewa Re: W sobotę nie mógłby. Najpierw musi się zebrać 12.07.05, 00:00 Komisja nie ma prawa decydować. Zapis tej ustawy jest jednoznaczny... Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 20:26 az100 napisał: > Gdyby Cimoszenko miał rację, a prezydium Sejmu podjęłoby uchwałę o wyłączeniu > 7 posłów z jego przesłuchania, to pytania mógłby zadawać jedynie poseł > Witaszek. Miałby do tego prawo również na sobotnim posiedzeniu gdyby nie > nieodpowiedzialne zachowanie Cimoszenki. A wlasnie, jest gdzies mowa ze jeden czlonke komisji nie moze kontynuowac przesluchania? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 niech się ta baba opamięta 11.07.05, 18:58 wstyd. Trudno się potem dziwić, że prawo kojarzy się zwykłym ludziom z krętactwem i naciąganiem a nie z "ars boni et aequi". Odpowiedz Link Zgłoś
lesiaczek2 Re: niech się ta baba opamięta 11.07.05, 19:06 Dziwne ze problemy z ta komisja maja TYLKO ludzie z partii rzadzacej?????? CIEKAWE nie...............powiedzmy szczerze jako marszalek sejmu myslalem ze ten SLD-owiec ma troszke kultury , ale jego wyjscie bylo na poziomie Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: niech się ta baba opamięta 11.07.05, 19:07 lesiaczek2 napisał: > Dziwne ze problemy z ta komisja maja TYLKO ludzie z partii rzadzacej?????? > CIEKAWE nie...............powiedzmy szczerze jako marszalek sejmu myslalem ze > ten SLD-owiec ma troszke kultury , ale jego wyjscie bylo na poziomie Leppera. Popracuj trochę nad składnią. Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: niech się ta baba opamięta 11.07.05, 19:08 > wstyd. > Trudno się potem dziwić, że prawo kojarzy się zwykłym ludziom z krętactwem i > naciąganiem a nie z "ars boni et aequi". To jest właśnie to, co mnię gnębi. Jeśli ludzie zajmujący tak eksponowane stanowiska, jak prawnicy sejmowi (bo to przecież nie kto inny, tylko właśnie oni uchwalają takie prawo) mają problemy z jego interpretacją, to jakie szanse ma w obliczu tego prawa szary "Kowalski"? Gdzie on znajdzie obronę, skąd weźmie ekspertyzy które pozwolą wyjaśnieć jego przyadek. Trafi na prokuratora typu pana Wassermanna, obrońcę typu Giertycha i sędziego typu panie ekspert i zgnije w więzeniu choćby nie miał nic na sumieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: niech się ta baba opamięta 11.07.05, 19:13 p.smerf napisał: > > wstyd. > > Trudno się potem dziwić, że prawo kojarzy się zwykłym ludziom z krętactwe > m i > > naciąganiem a nie z "ars boni et aequi". > > To jest właśnie to, co mnię gnębi. Jeśli ludzie zajmujący tak eksponowane > stanowiska, jak prawnicy sejmowi (bo to przecież nie kto inny, tylko właśnie oni > uchwalają takie prawo) Bez przesady. Uchwalać nie uchwalają. Natomiast rzeczywiście przygotowują albo opiniują. Od dawna wiadomo, że w Polsce koniecznie potrzebne jest rządowe centrum legislacji z prawdziwego zdarzenia. Są oczywiście kraje, gdzie czegoś takiego nie ma, ale tam posłom pomagają całe SZTABY ludzi - w tym dobrych prawników, któryz im przygotowują lub opiniują wszystko co trzeba. U nas to wszystko ma charakter przypadkowy i chaotyczny. > mają problemy z jego interpretacją, to jakie szanse ma w > obliczu tego prawa szary "Kowalski"? Gdzie on znajdzie obronę, skąd weźmie > ekspertyzy które pozwolą wyjaśnieć jego przyadek. Trafi na prokuratora typu pan > a > Wassermanna, obrońcę typu Giertycha i sędziego typu panie ekspert i zgnije w > więzeniu choćby nie miał nic na sumieniu. Odnosze wrażenie, że na co dzień do takich niebywałych przegięć nie dochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: niech się ta baba opamięta 11.07.05, 19:47 p.smerf napisał: > > wstyd. > > Trudno się potem dziwić, że prawo kojarzy się zwykłym ludziom z krętactwe > m i > > naciąganiem a nie z "ars boni et aequi". > > To jest właśnie to, co mnię gnębi. Jeśli ludzie zajmujący tak eksponowane > stanowiska, jak prawnicy sejmowi (bo to przecież nie kto inny, tylko właśnie on > i > uchwalają takie prawo) mają problemy z jego interpretacją, to jakie szanse ma w > obliczu tego prawa szary "Kowalski"? Gdzie on znajdzie obronę, skąd weźmie > ekspertyzy które pozwolą wyjaśnieć jego przyadek. Trafi na prokuratora typu pan > a > Wassermanna, obrońcę typu Giertycha i sędziego typu panie ekspert i zgnije w > więzeniu choćby nie miał nic na sumieniu. Kochany Panie Smerfie, w tej swojej (przyznaje, że smutnej) wyliczance, nie wymienił pan najważniejszego sprawcy ewentualnych nieszczęść obywatela naszej ukochanej oczyzny. Naszego Sejmu. To jest tak: Głównym dostarczycielem projektów ustaw jest Rząd RP. Przez ostatnie 4 lata wybitnie SLDowski - chyba pan nie zaprzeczy. W sejmie też SLD ma jeszcze większość. Ową ustawę też w tym trybie uchwalono. Mniejsza o to, zresztą. Rzecz w tym że nasze prawo jest tworzone w skandaliczny sposób. Projekty ustaw są często wykonywane przez zaprzyźnionych z daną opcją polityczną profesorów prawa jako chałtura. Potem są miętoszone przez dyletantów z sejmu. Podlewane korupcyjnym sosem przez tzw. lobbystów. (Niedawno przyjęta ustawa ma te lobbowo -korupcyjne harce po sejmowych korytarzach ukrócić. Ale to za mało, żeby tworzyć dobre prawo) Więc nie dziwota, że mamy to co mamy. To jest bardzo poważna sprawa. Mało kto o niej mówi. A nas społeczeństwo ta stalowa pajęczyna bubli prawnych osacza. Hamuje nas rozwój cywilizacyjny. I jest to grzech odnoszący się do wszystkich kadencji sejmu od 1989 r. Uchwalanie prawa nie powinno mieć nic wspólnego z biciem rekordów w ilości uchwalanych ustaw! A tym się tylko chwalą pod koniec każdej kadencji. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: niech się ta baba opamięta 11.07.05, 20:44 mn7 napisała: > wstyd. Ciebie powinni byli zrobic ekspertem. Pokazalbys Cimoszence, gdzie raki zimuja ;) > Trudno się potem dziwić, że prawo kojarzy się zwykłym ludziom z krętactwem i > naciąganiem a nie z "ars boni et aequi". Odpowiedz Link Zgłoś
bazyl328 Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 19:02 Moim zdaniem Nowaczyk ma racje. Którego fragmentu jej wywodu nie rozumiesz ? lub który fragment wydaje ci się sprzeczny ? Prosze o konkrety. Jeśli nie przemawia do ciebie język Pani Nowaczyk to może przemówi do ciebie taki argument, że teraz pierwszy lepszy menel przyjdzie przed komisje, złoży odpowiednio dużo wniosków i w ten sposób będzie mógł opóźniać prace komisji, bo za każdym razem trzeba będzie się odwoływać do prezydium sejmu - takie rozwiązanie też z całą pewnością nie było intencją ustawodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
l-ewa Może byc pierwszy lepszy menel. 11.07.05, 19:16 Jeśli potrafi tak jednoznacznie pokazać stronniczość członków komisji, to on też ma prawo. Jest człowiekiem jak każdy z nas. Nawet jak Wy z prawicy... Odpowiedz Link Zgłoś
bazyl328 Re: Może byc pierwszy lepszy menel. 11.07.05, 19:29 l-ewa napisał: > Jeśli potrafi tak jednoznacznie pokazać stronniczość członków komisji, to on > też ma prawo. Nawet jeśłi potrafi pokazać ich stronniczośc to nie jest to żadnym usprawiedliwieniem dla łamania prawa (bo opuszczenie obrad komisji bez pozwolenia jest złamaniem prawa) > Jest człowiekiem jak każdy z nas. Nawet jak Wy z prawicy... > prosze nie mów o mnie "Wy z prawicy" bo na żadnej prawicy nie siedze... Odpowiedz Link Zgłoś
l-ewa Re: Może byc pierwszy lepszy menel. 12.07.05, 00:02 Takie łamanie prawa społeczeństwo mu wybacza. Tak jak Kaczyńskiemu wybaczyło odmowę przeproszenia Wachowskiego (wbrew wyrokowi sądu) - co jest ewidentnym łamaniem prawa... Odpowiedz Link Zgłoś
bazyl328 Re: Może byc pierwszy lepszy menel. 12.07.05, 09:32 l-ewa napisał: > Takie łamanie prawa społeczeństwo mu wybacza. > > Tak jak Kaczyńskiemu wybaczyło odmowę przeproszenia Wachowskiego (wbrew > wyrokowi sądu) - co jest ewidentnym łamaniem prawa... > Nie ma prawa stanowiącego o tym, że Kaczyński musi przeprosić Wachowskiego. To jest wyrok sądu, do którego Kaczyński może się zastosować lub nie. Nie zastosowanie się do wyroku rodzi oczywiście pewne konsekwencje - nie jest jednak złamaniem prawa. Tak na zdrowy rozum mi wychodzi, jeśli się mylę proszę mnie poprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
ich1 Re: Może byc pierwszy lepszy menel. 12.07.05, 12:37 > Nie ma prawa stanowiącego o tym, że Kaczyński musi przeprosić Wachowskiego. To > jest wyrok sądu, do którego Kaczyński może się zastosować lub nie. Nie > zastosowanie się do wyroku rodzi oczywiście pewne konsekwencje - nie jest >jednak złamaniem prawa. Tak na zdrowy rozum mi wychodzi, jeśli się mylę proszę >mnie poprawić. Oczywiście. Nie ma prawa, które mówi, że nie wolno zabijać. Jest tylko przepis, który prewiduje, że osoba, która zabija, może trafić do więzienia. Tak więc, jeżeli ktoś zabija, to nie łamie prawa, bo żaden przepis tego wprost nie zakazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyl328 Re: Może byc pierwszy lepszy menel. 12.07.05, 13:08 > Oczywiście. Nie ma prawa, które mówi, że nie wolno zabijać. Jest tylko przepis, > > który prewiduje, że osoba, która zabija, może trafić do więzienia. Tak więc, > jeżeli ktoś zabija, to nie łamie prawa, bo żaden przepis tego wprost nie > zakazuje. W sytuacji którą opisujesz, jest przepis który za zabójstwo nakłada kare więzienia, a mi chodzi o to, że nie ma przepisu w kodeksie karnym (ani żadnym innym kodeksie), w którym jest mowa o tym, że Kaczyński musi przeprosić Wachowakiego. Czy w takim razie każdy wyrok sądu ustanawia nowe prawo i nie zastosowanie się do wyroku sądu jest złamaniem prawa ? Odpowiedz Link Zgłoś
ich1 Re: Może byc pierwszy lepszy menel. 12.07.05, 13:24 Rozdzielmy dwie rzeczy: niezastosowanie się do wyroku sądu cywilnego stanowi naruszenie prawa, które ustaowdawca sankcjonuje przewidując odpowiednie przepisy dające możliwość wymuszenia wykonania tego wyroku. Nie ma więc przepisu, który wprost stanowiłby "wyrok sądu cywilnego musi być wykonany", jest jednak przepis mówiący, co spotyka osobę, która do tego wyroku się nie stosuje. W tym sensie niezastosowanie się do wyroku jest naruszeniem prawa, które spotyka się z pewną rekacją ustawodowcy. To, że ustawodawca nie wprowadza sankcji karnej za tego typu zachowanie, nie oznacza, że je akceptuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyl328 Re: Może byc pierwszy lepszy menel. 12.07.05, 13:43 Czyli Kaczyński naruszył prawo ale go nie złamał - dzieki za wyjaśnienie. To kolejny ciekawy problem logiczny - bo tak na zdrowy rozum to jeśli istniałaby możliwośc skazania kogoś za nie zastosowanie się do wyroku sądu to proces osądzania mógłby trwać w nieskończoność... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 20:42 Tak jak każdy ma prawo odwołać się od KAŻDEJ dezyzji administracyjnej, nawet bez podawania przyczyny odwołania (!), nawet decyzji wydanej w najbardziej oczywistych okolicznościach, tak jak każdy ma prawo odwołać się od wyroku, nawet jeśli nagrały go trzy kamery, jak gwałcił pięciolatkę, tak "każdy menel" ma prawo złożyć taki wniosek przed komisją i ma prawo do tego, by właściwy organ (w tym wypadku prezydium Sejmu) go rozpatrzył. Na tym polega demokratyczne państwo prawa. Ale Twój poziom zrozumienia i akceptacji tych mechanizów jest obecnie na poziomie doraźnych trybunałów. Odpowiedz Link Zgłoś
rafnal Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 19:04 Popieram Cimoszewicza - dobrze zrobił.Eksperci komsji są stronniczy i mało kompetentni, co pokazali przy przesłuchaniu Kulczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 20:31 rafnal napisał: > Popieram Cimoszewicza - dobrze zrobił.Eksperci komsji są stronniczy i mało > kompetentni, co pokazali przy przesłuchaniu Kulczyka Dobrze zrobil bo? Nawet zakladajac ze pani ekspert nie ma racji (choc mi sie wydaje ze ma), to nie bylu tu mowy o zezwoleniu na opuszczenie przesluchania przez swiadka... Odpowiedz Link Zgłoś
faraon1981 Pani Nowaczyk się ośmiesza 11.07.05, 19:04 W myśl wykładni pani Nowaczyk, użycie słowa "odpowiednio" (zamiast "wprost") w art. 6 oznacza, że z przepisu art. 5 ust. 2 można sobie wziąć pierwsze zdanie, a drugie skreślić. Dlaczego? A bo tak. I dzięki temu o bezstronności członka komisji mogą zadecydować inni, którzy SAMI SĄ POSĄDZANI o stronniczość. Innymi słowy - to tak jakby w wyimaginowanym składzie orzekającym zasiadali Kazio, Henio i Zdzisio. Procedura wg pani Nowaczyk powinna przebiegać następująco: najpierw Kazio i Henio wypowiedzą się o Zdzisiu, potem Kazio i Zdzisio o Heniu, a na końcu Henio i Zdzisio o Kaziu. I jedziemy dalej! Mam wątpliwości co do zachowania Cimoszewicza od strony kultury politycznej, ale jak ktoś na tym Forum pisze o "apolitycznej ekspertce" i o dylematach zasługujących na rozwiązanie przez TK, to niech usiądzie i pomyśli, o co tak naprawdę chodzi w tym przepisie. I czy taka sytuacja, jak opisana w powyższym akapicie, daje się pogodzić z treścią normy. Odpowiedz Link Zgłoś
lesiaczek2 Prosze prosze..... 11.07.05, 19:09 Widzicie jak sie czerwoni pytan boja..............maja cos do ukrycia jak zawsze.......znamy to ..........oni to maja we krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
l-ewa Jak dojdziecie kiedyś do władzy 11.07.05, 19:19 to wymażecie z podręczników astronomii planetę Mars - bo jest czerwona... Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: Jak dojdziecie kiedyś do władzy 11.07.05, 19:31 no fakt to jest prawdopodbone lewica 45 lat rządziła i wiele wówczas wymazywała skutecznie z pamięci. Oby prawica nie miała ofiar śmiertelnych na koncie i tragedii kilku tysiecy rodzi ofia jej rządów Odpowiedz Link Zgłoś
l-ewa Re: Jak dojdziecie kiedyś do władzy 12.07.05, 00:04 Tak, i to lewica przed wojną zwalczała bezkrwawo (ot walka na argumenty) ruch robotniczy... Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Jak dojdziecie kiedyś do władzy 11.07.05, 20:02 Sorki - a co z Morzem Czerwonym? Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: Prosze prosze..... 11.07.05, 20:45 Widzisz faraon1981, na tym forum nie warto się wysilać i pisać czegoś mądrego, bo i tak Ci taki lesiaczek wyskoczy z takim tekstem że Ci ręce opadną. :) Odpowiedz Link Zgłoś
faraon1981 co prawda, to prawda 11.07.05, 21:35 Mnie od czytania niektórych postów już dawno wszystko opadło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
az100 Re: Pani Nowaczyk się ośmiesza 11.07.05, 20:15 Jeżeli założyć, że Nowaczyk nie ma racji, a prezydium Sejmu przychyli się do wniosku o wyłączenie np. wszystkich z przesłuchania jakiegoś świadka to też jest to niezgodne z norma prawną gdyż nie ma możliwości wprowadzenia innych osób, które przesłuchałyby świadka. W taki sposób świadek stawia się ponad prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
faraon1981 jest to jedna z wad konstrukcyjnych ustawy 11.07.05, 21:32 Mści się zaniedbanie wprowadzenia "wyższej instancji" - ciała rozpatrującego odwołania od decyzji komisji i zastępującego ją w takich przypadkach jak ten. Ale to nie powinno ograniczać praw świadka! Sejm może poza tym wymienić część składu komisji, by w ten sposób doprowadzić do przesłuchania świadka. (Inna sprawa, że to abstrakcyjne rozważania, bo Prezydium raczej się do wniosku Cimoszewicza nie przychyli...) Odpowiedz Link Zgłoś
mirbar10 Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 19:12 Nie jestem prawnikiem, ale umiem czytać i myśleć logicznie. Dla mnie treść spornych przepisów wykorzystanych przez Cimoszewicza jest jednoznaczna i żadna ich interpretacja nie jest potrzebna. To z jaką stroną sympatyzuje Pani "różowa pantera" (nie wiem kto ją zrobił ekspertką ??) nie trzeba "interpretować" - każdy widzi!! Od samego początku nie było ani jednego jej wystąpienia przeciwko zdaniu oszołomów z prawej strony. Przecież i ona przyczyniła się do skandalu z mec. Widackim bo w tym też uczestniczyła. Oczywiście sejm jej płaci pewnie duże pieniądze z naszych- podatników kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 gwoli sprawiedliwości 11.07.05, 19:19 mirbar10 napisał: > Nie jestem prawnikiem, ale umiem czytać i myśleć logicznie. Dla mnie treść > spornych przepisów wykorzystanych przez Cimoszewicza jest jednoznaczna i żadna > ich interpretacja nie jest potrzebna. To z jaką stroną sympatyzuje Pani "różowa > > pantera" (nie wiem kto ją zrobił ekspertką ??) nie trzeba "interpretować" - > każdy widzi!! Od samego początku nie było ani jednego jej wystąpienia przeciwko > > zdaniu oszołomów z prawej strony. Przecież i ona przyczyniła się do skandalu z > mec. Widackim bo w tym też uczestniczyła. Oczywiście sejm jej płaci pewnie duże > > pieniądze z naszych- podatników kieszeni. Nie chcę bronić tej pani, ale to, co napisałeś jest dla niej krzywdzące. Akurat w skandalu polegającym na "wykluczaniu" Widackiego nie brała udziału, przeciwnie, jako JEDYNA spośród ówczesnych ekspertów wyraźnie mówiła, że tak nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
bnagor Cimoszewicz jest grozny dla Polski 11.07.05, 19:18 To,co zrobil w sobote cimoszewicz bylo gleboko niemoralne i niebezpieczne dla kraju, szczegolnie, ze mowimy o marszalku sejmu i kandydacie na prezydenta! szukanie wybiegow prawnych po to tylko, by sparalizowac prace komisji sledczej i to nie tylko tej, ale wszytkich innych! Lewica dlugo szukala sposobu na zniszczenie tego narzedzia, ktore ujawnilo wobec spoleczenstwa ich kretactwa i klamstwa,a co doprowadzilo ich do ostatecznej kompromitacji. Jesli komisja sie nie obroni przed "prawem cimoszewicza" wowczas Polsce bedzie grozilo ciagle paralizowanie prac komisji tak, jak kiedys wykorzystywano liberum veto-ku upadkowi RP. Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Cimoszewicz jest grozny dla Polski 11.07.05, 19:21 Kurde sto pierwszy raz - to było niebezpieczne ?!? A jak kandydat kaczorek złamał konstytucję, to czułeś się bezpiecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
l-ewa To nich się zmieni prawoo komisji. 11.07.05, 19:22 Niech będzie jednoznaczne. Komisja stosuje moralność Kalego. Dobrze jest jak sama stosuje wszystkie mozliwe sztuczki, żeby np. dobrać się do teczek IPN-u. Źle jak pozwany wykorzystuje analogicznie prawo przeciwko niej. Ale to już jest typowe dla prawicy... Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: To nich się zmieni prawoo komisji. 11.07.05, 19:29 Własnie jest dokładnie na odwrót. Jak komisja zachowuję sie w sposób niebywały, dyskredytuje i podwaza światków, okazuje butę to jest zle jak Cimoszewicz jej dorównał w stylu jezyku i bucie to już jest dobrze i pięknie. To charakterystyczne dla lewactwa Ja sobie ciagle zadaje pytanie czy to już chamstwo czy złe wychowanie????? Odpowiedz Link Zgłoś
l-ewa Re: To nich się zmieni prawoo komisji. 12.07.05, 00:07 Poniewaz mamy dokładnie odwrotne odczucia świadczy to tylko o naszym "odwrotnym" spojrzeniu na politykę... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mtb77 Re: Cimoszewicz jest grozny dla Polski 11.07.05, 19:23 bnagor napisał: > To,co zrobil w sobote cimoszewicz bylo gleboko niemoralne i niebezpieczne dla > kraju, A wedlug ciebie, bezpieczne jest mieszanie wladzy ustawodawczej z sadownicza? Uwazasz, ze poslowie w komisji sa bezstronni i nie uzywaja komisji do walki politycznej. Jesli tak uwazasz, to nie mamy o czym dyskutowac. Zakladam jednak, ze rzecz tak oczywista kazdy zauwaza, wiec apeluje o chwile namyslu, co tak na prawde jest grozne dla Polski. > Lewica dlugo szukala sposobu na > zniszczenie tego narzedzia, ktore ujawnilo wobec spoleczenstwa ich kretactwa Wlasnie na tym polega twoj blad w mysleniu. Ty uwazasz, ze komisja zostala powolana do ujawniania "kretactw SLD", natomiast ona zostala powolana do sprawy Orlenu i ma scisle sprecyzowane dzialania. > Jesli komisja sie > nie obroni przed "prawem cimoszewicza" wowczas Polsce bedzie grozilo ciagle > paralizowanie prac komisji tak, jak kiedys wykorzystywano liberum veto-ku > upadkowi RP. Jesli kraj sie nie obroni przed tym "panstwem w panstwie" to moze nie wybierajmy ani Prezydenta, ani Sejmu, po co ? Wybierzmy od razu KOMISJE SLEDCZA DO WSZYSTKIEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
m.bekier A kto to takli Nowaczyk? 11.07.05, 19:21 To jest no name "ekspert".Prawdziwi uznani eksperci przyznają rację Cimoszewiczowi,krytykują jedynie to,że się oddalił bez uzgodnienia z komisją. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk31 Nowy sposob udzielania pomocy prawnej. 11.07.05, 19:22 Czy adwokat wynajęty przez konkretnego klienta może wypowiadać się o tej sprawie w mediach ? A może o Nowaczyk wypowiedziała by się Naczelna Rada Adwokacka ? Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: Nowy sposob udzielania pomocy prawnej. 11.07.05, 19:25 O co chodzi. Ludzie takie jest jej zadanie by wydać opinię. Polecam się w nią wczytać bo jest w tym logika. To ze ustawa jest jak jest to już nie jej wina a mądrych poslów kto ją uchwalił patrzcie: www.sejm.gov.pl PS. Czas by komisja etyki poselskiej zajeła sie pewnymi posłami oraz "pierwszym" posłem Odpowiedz Link Zgłoś
gogo1123 Re: a moze by tak opinia EKSPERTA? 11.07.05, 19:22 po co przytaczac opinie pani, ktora nawet jesli nie za bardzo wie co mowi, to jednak pewne jest, ze swojego zdania nie zmieni? zwlaszcza, ze za to jej placa a za opinie niezgodna z oczekiwaniami Giertycha pewnie zostalaby zastapiona innym ''ekspertem'' . przydalaby sie opinia kogos, kto jest prawniczym AUTORYTETEM i naprawde sie na prawie zna. jeszcze sie taka na Gazecie nie pojawila. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 poszukaj dokładnie 11.07.05, 19:25 gogo1123 napisał: > po co przytaczac opinie pani, ktora nawet jesli nie za bardzo wie co mowi, to > jednak pewne jest, ze swojego zdania nie zmieni? zwlaszcza, ze za to jej placa > a za opinie niezgodna z oczekiwaniami Giertycha pewnie zostalaby zastapiona > innym ''ekspertem'' . > > przydalaby sie opinia kogos, kto jest prawniczym AUTORYTETEM i naprawde sie na > prawie zna. jeszcze sie taka na Gazecie nie pojawila. Już było kilka, zarówno w dzisiejszej GW, jak i w kilku watkach na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: a moze by tak opinia EKSPERTA? 11.07.05, 19:26 Rozumiem, ze gdyby wydukała nie zgodnie ze swoją wiedzą i przekonaniem: Cimoszewicz ma racje to by kontrowersji już nie wzbudzała i ekspert byłby niepotrzebny Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: a moze by tak opinia EKSPERTA? 11.07.05, 19:36 rnrr napisał: > Rozumiem, ze gdyby wydukała nie zgodnie ze swoją wiedzą i przekonaniem: > Cimoszewicz ma racje to by kontrowersji już nie wzbudzała i ekspert byłby > niepotrzebny Problem włąśnie w tym, że wszyscy eksperci mówią cos dokładnie odwrotnego, niz ona. Już nawet dyżurny komentator dr Kochanowski nie opowiada bzdet, ze to komisja miała głosowac te wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: a moze by tak opinia EKSPERTA? 11.07.05, 19:40 Własnie mówią i mówią i mówią, ale czy coś konkretnie napiszą to nie. Czy to uzasadnią też nie. Własnie tego mi brakuje. Polecam sie wczytać w to co napisała bo to nie brzmi fatalnie. Polecam też zajrzeć do ustawy i art 5 Odpowiedz Link Zgłoś
misiek4000 Prosze zwrócić uwage na zapis: 11.07.05, 19:28 "jeżeli w trakcie postępowania prowadzonego przez komisję zostanie ujawniona okoliczność, która mogłaby wywołać wątpliwości co do bezstronności ........ Myślę że takie okoliczności towarzyszą wszystkim obradom komisji bo wszystkie partie się zwalczają i nie są bezstronne osoby je reprezentujące. Lewicowi członkowie komisji atakują prawicowych świadków i na odwrót. To co zrobił cimoszenko to nadużycie. To że zwolennicy innych kandydatów mogą go atakować nie ujanione zostało w trakcie postępowania komisji, lecz było ogólnie dostępną wiedzą wynikającą jak mawiał poseł Ziobro z " doświadczenia życiowego. NIestety czerwień to strasznie dożarty kolor. I co z niego za prawnik jak całe życie był partyjnym koryciarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
golcon BRAWO CIMOSZEWICZ!!! 11.07.05, 19:36 Boże zlituj się nad takimi ekspertami prawnymi. Jeden wielki bełkot, zrobiony pod oszołomów prawicowych. Dlaczego ci stróże prawa nie reagowali na chamskie i bezczelne zachowania członków Komisji, na deptanie godności świadków, na deptanie prawa , na pomawianie bez pokrycia. Jak mogli ci niby eksperci prawa wspierać tak żałosne i godne potępienia wyczyny Wassermana, Giertycha, Macierewicza ?. Pan Cimoszewicz powiedział to, co sądzi prawie cała Polska. Stop takiej kołtuneri, stop chamstwu politycznemu prawicowych Członków Komisji. Przecież ponad 80% społeczeństwa uważa przesłuchania przez Sejmową Komisją za żałosny spektakl, tyleż procent uważa, że jej członkowie z nielicznymi wyjątkami nie dorośli do takiej roli. Podpieranie się argumentem, że na zachodzie są Komisje i działają skutecznie, jest bardzo kruche. To co na zachodzie działa poprawnie u nas jest dokładnie odwrotnie. Przecież członkowie tej Komisji prześcigają się tylko w tym, aby swe gęby dłużej pokazać przed kamerami. Dla nich dochodzenie do prawdy jest drugorzędne, tu się liczy tylko interes swej partii, aby pognębić , zdołować przeciwnika politycznego. To tak, jak z instytucją lekarza rodzinnego. Na zachodzie lekarz jest rzeczywiście rodzinny a u nas to są kpiny z tej instytucji. Skoro Komisja całkowicie się skompromitowała w swej działalności, Pan Cimoszewicz mógł postąpić tak, jak postąpił. Trzeba naprawdę wielkiej odwagi cywilnej aby przeciwstawić się kołtuństwu, chamstwu i prostactwu, zdegenrowanej instytucji jaką jest SpecKomisja. Brawo Panu Cimoszewiczowi. Polska będzie miała w Jego osobie wspaniałego Prezydenta, człowieka prawego, odważnego. A pieski niech szczekają, niech zagryzą się ze swą sprawiedliwością Kalego. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek4000 Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 19:36 Zwolennicy Cimoszewicza powiedzcie wprost urzekł Was ten przystojniak w garniturze i fryzurze z przed 40 lat. Brakuje mu tylko pod pachą radia tranzystorowego z antenką (takiego też z przed 40 lat o wymiarach 500x300x100) Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Nowaczyk: Cimoszewicz nie ma racji 11.07.05, 19:45 Jeżeli jego garnitur ma 40 lat, to świetnie się trzyma, jak na swój wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
solowjow opinia Pani ekspert mnie nie przekonuje 11.07.05, 19:36 Jestem adwokatem. Codziennie muszę interpretować prawo, przy czym sposób dokonywania owej interpretacji zależy od tego, czy klient ma rację, czy też jej nie ma. Otóż w tym drugim przypadku zmuszony jestem do tworzenia takiej interpretacji, która - pomijając niewygodne dla klienta (a tym samym dla mnie) okoliczności - kreuje nową rzeczywistość prawną (nie muszę dodawać: korzystną dla klienta). Rzeczywiśtosć ta nie ma z reguły wiele wspólnego z prawdą, a często - poprzez swoją wybiórczosć- również z całością uregulowań obowiązującego prawa w danej sprawie. Taka jest własnie przedstawiona w sprawie interpretacja Pani ekspert - najpierw założenie, potem wnioski.Niestety. Dlaczego??? Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: opinia Pani ekspert mnie nie przekonuje 11.07.05, 19:47 Podobno dla adwokata klient jest zawsze niewinny, chyba, że nie ma pieniędzy na obronę. Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: opinia Pani ekspert mnie nie przekonuje 11.07.05, 19:48 Zostałas ciekwaie podsumowana ostatnio. Widze ze nowy bodzieć do działanosci nie pozdrawiam i nie odpowiadam wiec nie musisz komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: opinia Pani ekspert mnie nie przekonuje 11.07.05, 19:53 > Zostałas ciekwaie podsumowana ostatnio. Widze ze nowy bodzieć do działanosci > nie pozdrawiam i nie odpowiadam wiec nie musisz komentować. Przez kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek3142 NOWACZYK EKSPERT NA ZAMÓWIENIE GIERTYCHA I Spółki 11.07.05, 19:37 Co udawadnia cały czas (dostaje 180 zł za godz) przypomnieć: pos.Różański,przesłuchanie Jolanty Kwaśniewskiej,Kulczyka itp. Odpowiedz Link Zgłoś