kataryna.kataryna 22.07.05, 23:05 List otwarty do Pałacu Kultury napisali Demokraci.pl: www.demokraci.pl/index.php?do=news&navi=0001,0001&id=910 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teddybear_bastard Re: List otwarty do Pałacu Kultury 22.07.05, 23:07 to już nawet nie jest śmieszne kataryna.kataryna napisała: > List otwarty do Pałacu Kultury napisali Demokraci.pl: > > > www.demokraci.pl/index.php?do=news&navi=0001,0001&id=910 Odpowiedz Link Zgłoś
gargamel.z.rm nieprawda. Na tym mozna zarobic kupe szmalu 22.07.05, 23:27 Mowie oczywiscie o zarobku dla miasta. Teren palacu nalezaloby sprzedac inwestorom pod warunkami .. I tu musialby byc konkurs.Kto proponuje ladniejsze i korzystniejsze dla m. Warszawy ten wgrywa. Kaczory oczeywiscie o czyms w rodzaju np.WTC nie pomyslaly, a miejsce jest o ile pamietam odpowiednie. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Ale ja nie o tym 22.07.05, 23:31 mówię o samym bum. Ależ by MW na to poszło! Huhuhu:) Chciałbym to zobaczyć:) Odpowiedz Link Zgłoś
pro.filutek1 Re: Ale ja nie o tym 23.07.05, 12:06 Moim zdaniem Pałac powinien sie ostać. Odpowiedz Link Zgłoś
sunnyside Re: List otwarty do Pałacu Kultury 22.07.05, 23:17 "Jedyny, gdy przyjeżdża daleki kuzyn z drugiego końca Polski, a my nie mamy bladego pojęcia, co mu pokazać w naszej kochanej stolicy." - żenada. Wcześniej piszą o "kochanej stolicy", ale coś kiepska ta miłość skoro poza PKiN nie mają bladego pojęcia co Warszawa ma jeszcze do zaoferowania "kuzynom z daleka". Niedługo napiszą coś o warszawskiej "Grubej Kaśce", również pod kątem "wzoru jak przebudowywać, a nie burzyć". Odpowiedz Link Zgłoś
hercule_poirot Dzis w "Rzepie M.Rybiński" załuje 22.07.05, 23:22 , ze Rywin z Michnikiem , nie spotkali sie wówczas w PKiN ... Rocznica byłaby wówczas w dechę. "Afera była socjalistyczna w formie i , choć kapitalistyczna w tresci. Dlatego dobrze, że obchodzimy jej rocznice z manifestem" Nie moze być byc lepszej koincydencji. Odpowiedz Link Zgłoś
lisekrudy Re: List otwarty do Pałacu Kultury 23.07.05, 00:21 Głęboko żenujące. Lisek Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Koszmarny sen cukiernika! 23.07.05, 11:15 Tak kiedyś też nazywano PKiN. Po odzyskaniu niepodległości w 1919 roku, przez wiele lat i wielkim kosztem burzono w Warszawiecerkiew, którą nam car zafunował. Była już zbudowana z żelbetonu. Koszt rozbiórki PKiN byłby niebotyczny. M. Odpowiedz Link Zgłoś
gargamel.z.rm Re: Koszmarny sen cukiernika! 23.07.05, 11:24 Bez przesady.Teraz sie nie rozbiera. Teraz sie wysadza i uprzata gruzy.Przed wysadzeniem mozna wysprzedac na aukcji to co jest wewnatrz i nadaje sie do sprzedania. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Koszmarny sen cukiernika! 23.07.05, 11:47 Zresztą na burzenie mechaniczne żelbetu (nie żelbetonu) też są nowe sposoby. Choć przy czymś tak dużym to i tak nie ma sensu;) Odpowiedz Link Zgłoś
gargamel.z.rm Re: Koszmarny sen cukiernika! 23.07.05, 12:01 Rozbiera sie mechanicznie tylko tam gdzie wysadzenie jest niemozliwe. Co do palacu pewnie nie byloby zadnych problemow.W ogole dziwi mnie,ze w tej sprawie nie powstaly dotad plany.PKN nie dosc,ze szpeci zabiera niepotrzebnie straszliwie duzo miejsca. Tam powinno postac jakiec centrum finansowo-handlowo- kulturalne z prawdziwego zdarzenia, a pod nim garaze podziemne. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Koszmarny sen cukiernika! 23.07.05, 12:27 Może kwesita sentymentów. Choć (UWAGA) mam kumpla któremu toto się podoba. I on chyba nie żartuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gargamel.z.rm Re: Koszmarny sen cukiernika! 23.07.05, 12:37 Tesknota za stalinizmem ? Ciekaw jestem jakie wizje maja warszawsy urbanisci. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Koszmarny sen cukiernika! 23.07.05, 12:43 Nie, sentyment związany s samym budynkiem W końcu stoi już trochę. A właśnie. To może być kurcze ciekawe. Mogliby jakiś konkursik rozpisać. Pewnie byłoby co oglądać. Lloyd Wright już coś w Wawie robił, może coś architektów i takich tam dobrych by się zgłosiło (bo nasi zdaje się nienajlepsi są:/) Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Koszmarny sen cukiernika! 23.07.05, 12:48 >Lloyd Wright już coś w Wawie robił, Hę ? a co ? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Koszmarny sen cukiernika! 23.07.05, 12:58 Nie postawili jeszcze, ale miał być wierzowiec jego projektu robiony. Chyba że ktoś ze mnie balona zrobił: www.wiezowce.bajo.pl/rondo1.html To podobno on. Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Koszmarny sen cukiernika! 23.07.05, 13:03 Wydaje mi się, że pomyliłeś Lloyd Wright'a z sir Normanem Fosterem :) który postawił biurowiec na placu Piłsudskiego. A budynek który pokazujesz to Rondo1 o którym możesz poczytać na tej stronie : www.rondo1.pl/r1_pro.html Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Koszmarny sen cukiernika! 23.07.05, 13:08 Właśnie sprawdziłem. Mogłem to w sumie zrobić zanim napisałem. Trochę pamięć szwankuje (faktycznie chodziło o Fostera) a trochę mnie w błąd wprowadzono- chodziło o inny budynek. Przepraszam za pomyłkę. Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Koszmarny sen cukiernika! 23.07.05, 13:09 Ależ nic się nie stało :) Dzięki Twojej pomyłce odświeżyłem wiedzę o Lloydzie :) Bardzo pożyteczna pomyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Koszmarny sen cukiernika! 23.07.05, 13:16 No to się cieszę:) Miło że się buduje. Szkoda jednak że w innych miastach jest słabiej. W Krakowie chociażby: www.krakowskieinwestycje.boo.pl/inne/pokaz.php?id=opera Może to tylko moja opinia ale blado to wypada w porównaniu z z tym ło: ronet.pl/!archiwum/2005.05.06.foster_warszawa/ Choć może na zywo będzie ciekawiej. Nie można tracić nadziei:) Odpowiedz Link Zgłoś
gargamel.z.rm na takie rzeczy robi sie konkursy miedzynarodowe 23.07.05, 13:15 i przy okazji szuka inwestorow.To powinno byc centrum na skale swiatowa, wiec nie mozna sie zadowalac wylacznie pomyslami krajowych. Odpowiedz Link Zgłoś
adalbertus1823 Re: Koszmarny sen cukiernika! 23.07.05, 13:16 Masz racje. Jestem piec lat starszy od Palacu Kultury, z Polski wyjechalem jak PK mial 24lata i pomimo tego, ze nie jestem warszawiakiem uwazam, ze powinien pozostac.Ma wartosc sentymentalna. I ma juz ponad 50 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
gargamel.z.rm Re: Koszmarny sen cukiernika! 23.07.05, 13:40 Cos za cos, albo sentymenty albo potrzeby miasta. Uwazam,ze w tej sprawie UM powinien zrobic w Warszawie referendum. Powinien jednak przedstawic ludziom wszesniej jakas ciekawa wizje zagospodarowania terenu po nim z makietami,oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Koszmarny sen cukiernika! 23.07.05, 13:45 Tyle że to się może zmienić jak odejdą ci co faktycznie czują sentyment za PRLem Odpowiedz Link Zgłoś
wartburg4 Re: List otwarty do Pałacu Kultury 23.07.05, 11:59 Miniona dekada przysporzyła Ci wiele przykrości. Nazywano Cię ‘PeKiNem’ i ‘Pajacem’, mówiono o tobie z przekąsem ‘mały, ale gustowny’. Tymczasem Ty wbrew niechęci i rezygnacji dostosowałeś się do nowych czasów dużo lepiej niż przeciętny rodak. O ironio! Ty – symbol przyjaźni polsko – radzieckiej, emanacja siły socjalizmu, duma i skarb Polski Ludowej, stałeś się teraz wzorcowym przybytkiem kapitalizmu. Przepastnym, modnym i ekscentrycznym biurowcem, którego cena za wynajem plasuje się w czołówce biznesowej ‘Warszawki’. żałość ogarnia. Demokraci wpisują się w nurt nostalgii za peerelem... Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: List otwarty do Pałacu Kultury 23.07.05, 12:08 Ostatnie zdanie brzmii : "Sobie życzymy, żebyśmy już nigdy nie musieli tracić energii na budowy tak niegustowne i nieestetyczne." Ale to na końcu, więc ciężko było dotrwać. Wracaj kolego doszkoły, zrób awanturę - niech ci kasę oddają. Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: List otwarty do Pałacu Kultury 23.07.05, 12:04 Szanowni demokraci.pl, a może jeszcze zrobicie pałacowi im. Józefa Stalina laseczkę? P. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: List otwarty do Pałacu Kultury 23.07.05, 12:35 Buahahahahahahahahaha! A za jakiś czas Frasyniuk bombę podłoży pod Pałac! ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
jak_nie_jak_tak Nie moze byc! Socrealizm wraca! 23.07.05, 13:58 Piekne listy, piekne tradycje:) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Nie moze byc! Socrealizm wraca! 23.07.05, 14:02 No cóż. Nowa Huta robi podobnież karierę ostatnio. Ale PKiN to raczej mało udany przykład tego budownictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
lolek1313 Re: Że też na to nie wpadłem;-))))))))))) 23.07.05, 16:01 Mogłem napisać list do Smoczej Jamy! A tak w ogóle, to zajrzyjcie do Chicago! Może i tam coś się nadaje do wyburzenia? chicagouncommon.com/photography/gallery/329/ Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Że też na to nie wpadłem;-))))))))))) 23.07.05, 16:05 Eeee tam. Za mało "inspiracji lokalnych". Odpowiedz Link Zgłoś
jestemzewsi Re: Że też na to nie wpadłem;-))))))))))) 23.07.05, 16:34 Tak, Ameryka to piękny kraj, tyle do burzenia;-)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
jestemzewsi Re: Że też na to nie wpadłem +;-))))))))))) 23.07.05, 16:52 A może to: www.consultwebs.com/ncphotos/images/detroit/detroit_4713_550wm.jpg albo to: www.cnewyork.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
nurni Re: List otwarty do Pałacu Kultury 23.07.05, 16:18 Listu od demokratow.pl wyczekuja rowniez "czterej spiacy" (pomnik zolnierzy radzieckich) na Pradze. Wskutek zaniedban - a moze zoologicznego antykomunizmu Polakow - listu nie doczekal pomnik Dzierzynskiego na placu (dawniej tegoz) Bankowym. Odpowiedz Link Zgłoś