antyklerykal 30.07.05, 16:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edico Re: Czerwoni kupili milczenie przedwyborcze Kości 01.08.05, 10:31 Wygląda na to, że niczego już millerowcy nie są w stanie się nauczyć ;(( Odpowiedz Link Zgłoś
okarol59 Re: Czerwoni kupili milczenie przedwyborcze Kości 01.08.05, 11:12 Niestety. Umizgi do czarnych zawsze konczyly sie dla nich kopem w doope, a dalej to robia. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Czerwoni kupili milczenie przedwyborcze Kości 01.08.05, 12:38 Błąd Rakowskiego kamieniem milowym w budowaniu Katolandu niezmiennie trwa. Gęby polityków pełne frazesów w tych sprawach można potraktować co najwyżej jako tani i prymitywny gest w stosunku do wyborców. Odpowiedz Link Zgłoś
deoszolomizacja [...] 30.07.05, 17:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
derby6 Katoland,katocenzura, 30.07.05, 18:15 Dzisiaj na forum Onetu odpowiedziałem Pani,która czuła się oszukana przez SLD biadała nad niską emeryturą,nędzą,brakiem perspektyw,żeby zastanowiła się nad tym kto jeszcze prócz SLD jest winien temu wszystkiemu?Napisałem,że celowo nie podpowiem jej kto to jest,gdyż cenzura na onecie nie umieści mojego postu. Mimo,że nie wymówiłem słowa"kler katolicki" to nie pomyliłem się i mój post nie został umieszczony na forum onetu.Ludzie pomyślcie trochę w jakim państwie żyjecie?Dlaczego osoba niewierząca ma opłacać składki emerytalne,zdrowotne,finansować,uczelnie katolickie? Czy aby wierzyć wBoga modlić się do niego potrzebni są wam ci pazerni pośrednicy.Zamiast dać te pieniądze biednym,godzicie się opłacać tych którzy od wieków bezwstydnie wykorzystują wiarę aby brać wszystko dla siebie.Dlaczego państwo z moich podatków opłaca składki emerytalne,zdrowitbe dla tej grupy podczas gdy inni nie mają prawa do zasiłku,emerytury,grzebią po śmietnikach.Nie piszę już więcej bo mnie krew zalewa nad ludzką głupota i niesprawiedliwością "elyt"rządzących. "Czy o take Polskie walczyliśmy?" i kto został głównym beneficjentem a kto zepchnięty na margines. Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Katoland,katocenzura, 30.07.05, 19:07 derby6 napisał: > Dzisiaj na forum Onetu odpowiedziałem Pani,która czuła się oszukana przez SLD > biadała nad niską emeryturą,nędzą,brakiem perspektyw,żeby zastanowiła się nad t > ym > kto jeszcze prócz SLD jest winien temu wszystkiemu?Napisałem,że celowo nie > podpowiem jej kto to jest,gdyż cenzura na onecie nie umieści mojego postu. > Mimo,że nie wymówiłem słowa"kler katolicki" to nie pomyliłem się i mój post nie > został umieszczony na forum onetu.Ludzie pomyślcie trochę w jakim państwie > żyjecie?Dlaczego osoba niewierząca ma opłacać składki > emerytalne,zdrowotne,finansować,uczelnie katolickie? Czy aby wierzyć wBoga > modlić się do niego potrzebni są wam ci pazerni pośrednicy.Zamiast dać te > pieniądze biednym,godzicie się opłacać tych którzy od wieków bezwstydnie > wykorzystują wiarę aby brać wszystko dla siebie.Dlaczego państwo z moich > podatków opłaca składki emerytalne,zdrowitbe dla tej grupy podczas gdy inni nie > mają prawa do zasiłku,emerytury,grzebią po śmietnikach.Nie piszę już więcej bo > mnie krew zalewa nad ludzką głupota i niesprawiedliwością "elyt"rządzących. > "Czy o take Polskie walczyliśmy?" i kto został głównym beneficjentem a kto > zepchnięty na margines. Mowisz do 95 % kato z polkiego kk, to tak jak do muru. Im niepszeszkadza byc posmiewiskiem ONI BOZULKE I PANA JEZUSKA KOCHAJA. Odpowiedz Link Zgłoś
macko4 Re: Katoland,katocenzura, 31.07.05, 00:07 COS TY SIE SPODZIEWAL??????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
quisque do derby :) 31.07.05, 13:05 nie reklamuj tutaj Onetu i jej smiesznej ramówki,jesli juz zdecydowałes sie na zamieszczenie postu w gazecie.pl Odpowiedz Link Zgłoś
login39 Komucholand 04.08.05, 11:06 Ja dodam jeszcze, ze nie mam zamiaru placic podatkow i skladek zus na: - homoseksualistow - lesbijki - "edukacje sekualna" - emerytury ubekow/sbekow/sldekow - utrzymywanie partii politycznych z budzetu - "bezplatne" szkolnictwo wyzsze - "bezplatna" ""sluzbe zdrowia"" - podwojny cudzyslow!!! - emerytury gornicze - kopalnie wegla kamiennego - "strategiczne" firmy (kghm, orlen, tpsa, poczta ...) i wiele, wiele innych A na tace, czasem jak przyjde do kosciola, moge dac. Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
deoszolomizacja Re: studenci teologii nie są chyba bogaczami... 30.07.05, 17:44 a kto im kaze studjować na c....przydatne kierunki??? Odpowiedz Link Zgłoś
minimum1 Re: studenci teologii nie są chyba bogaczami... 30.07.05, 17:51 a kto każe górnikom fedrować na przodku,czy jak to się tam fachowo zwie... podejrzewam,że budżetowi wyszłoby taniej,gdyby wszystkich górników wysłać na studia teologiczne... Odpowiedz Link Zgłoś
polonus9 [...] 30.07.05, 17:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
minimum1 ksiądz to też Polak,bracie rodaku 30.07.05, 18:00 a do górnictwa dopłaca się grube miliardy z budżetu, czyli z moich (i twoich - jeśli je płacisz) podatków Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Glupie porownania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.07.05, 19:18 minimum1 napisał: > a do górnictwa dopłaca się grube miliardy z budżetu, > czyli z moich (i twoich - jeśli je płacisz) podatków Co gornictwo ma do kk? Z gornictwa jest wegel dzieki kturemu cala Polska grzeje sie zima.(Moze wegel jest troche drogi ale jest) Z kosciola widzimy co jest, OTEPIANIE MOZGOW W PRZEDSZKOLACH I SZKOLACH PANSTWOWYCH, RADIA jak radio maryja. POLSKI KOSCIOL JEST TO KOLEKTYWNA SCHIZOFRENIA. Odpowiedz Link Zgłoś
tumry Glupie porownania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 31.07.05, 23:03 górnicy chociaż płacą podatki a klechy NIE !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: ksiądz to też Polak,bracie rodaku 01.08.05, 03:04 minimum1 napisał: > a do górnictwa dopłaca się grube miliardy z budżetu, > czyli z moich (i twoich - jeśli je płacisz) podatków Malowany na czarno i przysięgający na wierność innemu państwu? Górnicy bardziej czy mniej udolnie bądź opłacalnie kopią chociaż ten czarny "wągiel" potrzebny gospodarce. A komu potrzebny jest następny teolog teoretycznie wymierzający parametry zawieszenia nieba w przestrzeni nad Europą???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
deoszolomizacja Re: studenci teologii nie są chyba bogaczami... 30.07.05, 17:58 Pewnie masz racje ,z gornikami. Ale wracając do czarnych,nie widze powodu ,dlaczego z moich podatkow mają byc oplacani potencjalni nietolerancyjni. Np. fanatycy pokroju grzyba. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: studenci teologii do pieców hutniczych... :)) 01.08.05, 04:34 minimum1 napisał: > a kto każe górnikom fedrować na przodku,czy jak to się tam fachowo zwie... > podejrzewam,że budżetowi wyszłoby taniej,gdyby wszystkich górników wysłać > na studia teologiczne... I piece hutnicze d... swych teologów byś rozrzewał do czerwoności :)) Odpowiedz Link Zgłoś
macko4 Re: studenci teologii nie są chyba bogaczami... 01.08.05, 04:14 to po kiego wuja ida na teologie???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk No pieknie.... 30.07.05, 18:04 Dotacje do uczelni panstwowych (w tym mojej) nie pozwalaja na porzadne prowadzenie zajec, a panstwo radosnie dofinansowuje uczelnie koscielne. Genialne! Polsce najbardziej potrzebni sa teolodzy, itp. - przeciez wyroby przemyslowe kupi sie za granica, prawda???? Smutne to wszystko i zniechecajace. Nie mam ochoty wracac do kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
edico św. mamona Katolandu znowu dla Kościoła!!! 30.07.05, 18:12 Jeszcze nie zlikwidowali funduszu kościelnego a już serwują kolejne dotacje dla Kościoła. Jestem już w wieku przedemerytalnym i tylko to mnie powstrzymuje przed rzuceniem tego grajdoła w jasną cholerę. Myślę, że w następstwie tych wszystkich działań doczekamy się kolejnej Rewolucji Francuskiej, ale tym razem w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Zaczynam chyba stawac sie antyklerykalem.... 30.07.05, 18:23 Dziwne - nigdy jakos nie czulem niecheci do Kosciola, pochodze zreszta z bogobojnej, mieszczanskiej i mocno wierzacej rodziny. Ale deneruje mnie jak na mojej technicznej, panstwowej uczelni mamy dotacje na jednego studenta na poziomie zapewniajacym jedynie w miare regularne wyplaty naszych niewysokich przeciez pensji + papier toaletowy w klopach. A gdzie pieniadze na skromny chociaz sprzet: dorzynamy resztki aparatury badawczej z lat 70/80? A porzadny sprzet komputerow + oprogramowanie? Z pieniedzy na granty nie wolno kupowac sprzetu do dydaktyki.... Jak czytam takie teksty, to mimowolnie zaczynam niechetnie patrzec na pulchnych dzentelmenow w sukienkach. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Zaczynam chyba stawac sie antyklerykalem.... 30.07.05, 20:34 MENiS i jego agendy zaczynam traktować na poziomie miejscowego proboszca, ktory tez dużo mówi. Od dwóch lat czekam na obiecaną pracownie komputerową, bez ktorej trudno jest zrealizować zalożenia programowe. Po wielu "nagabywaniach" otrzymałem w miarę oficjalną informację, że wszechwiedzący MENiS ma problemy z najzwyklejszym ogłoszeniem przetargu. Inna sprawa, że jeżeli mają mnie uszczęśliiwiać takim sprzętem, jak z poprzedniego przetargu, to lepiej niech mi przekażą te same fundusze do rozliczenia pod patronatem NIK-ów, Pików, ABWery i innych ważnych instyrucji, i tak wyjdę na tym lepiej :(( Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: św. mamona Katolandu znowu dla Kościoła!!! 30.07.05, 19:23 edico napisał: > Jeszcze nie zlikwidowali funduszu kościelnego a już serwują kolejne dotacje dla > Kościoła. > > Jestem już w wieku przedemerytalnym i tylko to mnie powstrzymuje przed rzucenie > m > tego grajdoła w jasną cholerę. Myślę, że w następstwie tych wszystkich działań > doczekamy się kolejnej Rewolucji Francuskiej, ale tym razem w Polsce. Do tego nigdy niedojdzie w polsce, wdarli pazury to beda trzymac. Beda dalej rozpowszechniac ta KOLEKTYWNA SCHIZOFRENIE. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: św. mamona Katolandu znowu dla Kościoła!!! 30.07.05, 20:37 Prorokujesz przejście z kolektywizmu sowieckiego na kolektywizm ludu kościelnego? Z modłów nawet ksiądz się nie najadł i wyciąga niby to niepozornie wszędobylska tacę. Odpowiedz Link Zgłoś
quisque edico jestes dzieckiem 31.07.05, 13:10 a nie straszwym człowiekiem.... Uczelnie katolickie nie sa zmakniete ale otwarte dla wszystkich... KUL kształci nie tylko teologów ale i psychologów pedagogów i prawników, no ale ignorancja wasza nie zna granic... przejzyjcie sobie wydziały i kierunki na uczelni a wtedy zaierajcie głos Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Nasza ignorancja... 31.07.05, 17:38 quisque napisał: > Uczelnie katolickie nie sa zmakniete ale otwarte dla wszystkich... Tak samo jak seminaria - tez sa otwarte dla wszystkich. I co z tego? > KUL kształci nie tylko teologów ale i psychologów pedagogów i prawników, no > ale > > ignorancja wasza nie zna granic... Wzruszajace.. nie tylko teologow... Oczywiscie wydzialy "koscielne" dotowana sa wylacznie przez Kosciol, prawda? > przejzyjcie sobie wydziały i kierunki na uczelni a wtedy zaierajcie głos No przejrzalem.... i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
macko4 Re: edico jestes dzieckiem 01.08.05, 01:42 dobrze, niech ksztalci! ale nie nalezy do panstwa. w czasch, kiedy panstwowe uczelnie padaja na ryj (akurat ja studiowalem na UW, gdzie jeszcze widac bylo jakies "piniondze") my dofinansowujemy KUL. Uczelnie prezentujaca jeden punkt widzenia i tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: edico jestes dzieckiem 01.08.05, 02:43 quisque napisał: > a nie straszwym człowiekiem.... Nie możliwe. Przyjmuję te niespodziewane dobrodziejstwo ze wszystkimi przymiotami natury. A wydawało mi się wcześniej, że jestem prima baleriną Babiej Góry spoglądająca wprost ma Markowe Szczawiny. Dzieki za cudowną kasację tych paru wiosenek ;)) > Uczelnie katolickie nie sa zmakniete ale otwarte dla wszystkich... Nie zauważyłem, by ktoś tak twierdził, stąd ubarwianie postu dodatkowymi teoryjkami jest bez sensu. > KUL kształci nie tylko teologów ale i psychologów pedagogów i prawników, no > ale ignorancja wasza nie zna granic... Coś wiem na ten temat i dla tego podtrzymuję zasygnalizowaną tezę, że finansowanie tego typu uczelni jest marnotrawieniem funduszy państwowych. Tym bardziej, że ich ilość i jakość constans jest zupełnie wystarczająca bez tych uzupełnień teologicznych. > przejzyjcie sobie wydziały i kierunki na uczelni a wtedy zaierajcie głos Wyobraś sobie sympatyczny emerycie, że ze starczych chorób dotyka mnie jak na razie co najwyżej choroba parkinsona, która czasami zmusza do rozlania z kieliszka ale nie pozwala zapomnieć wypić :)) Powiedzmy, że dziwnym trafem okoliczności miałem do czynienia z absolwentami zarówno Wydziału Prawa jak i Historii KUL-u i wcale nie żałowałem stosunkowo szybkiego zakończenia z nimi współpracy. Załóżmy, że miałem wyjątkowego pecha co do absolwentów tej błyszczącej nad wyraz uduchowionym intelektem uczelni. Ale jeżeli doktor prawa cywilnego robi takie błędy, za które magistranta spuszcza się po schodach, trudno wznosić pod niebiosa walory tego typu edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
macko4 Re: No pieknie.... 30.07.05, 22:22 Taaak, Rozumiem dotacje do psychologii na KUL, czy UKSW. Filologii obcych. Ale takie twory, jak teologia, filozofia (chrzescijanska, katolicka, satanistyczna, czy inna?) GLUPOTA. PIRAMIDALNA BZDURA. Dofinansowywane powinny byc nie uczelnie, ale konkretne wydzialy. Takie, co ksztalca SPECJALISTOW. Osoby o umiejetnosciach przydatnych temu skolowanemu krajowi. Na kiego C...A nam teolodzy? I tak w wiekszosci nie pracuja w swoim (tak zwanym) zawodzie! Po to, zeby prac mozgi...? Przepraszam - nauczac religii!? Jesli w Polsce mozna bylo stracic gdzies wiare, to na lekcjach religii w moim LO! Jeszcze jedno: Jaki procent PKB wytworzyli ( w ciagu ostatnich 10 lat) teolodzy? Nie mamy wystarczajaco pieniedzy na badania nad choroba Alzheimera, Parkinsonem, wadami wrodzonymi. A damy kase kretynom, co to beda nauczac o zyciu w czystosci i, ze badania prenatalne to grzech smiertelny... Amerykanie zrobia badania, a my skorzystamy z ich wynikow? Uniwersytety ledwie wiaza koniec z koncem. Nie mowiac o Politechnikach, a my dajmy kupe kasy na jakies idiotyczne fanaberie! BRAWO! BRAWO! Pora zaprowadzic kompletny ROZDZIAL panstwa i kosciola! A jak patrze na zarozumiala gebe Pieronka, to mnie krew zalewa! Odpowiedz Link Zgłoś
derby6 Re: Trzeba rewolucji 30.07.05, 22:54 Wiecie co jest najgorsze?To,że możemy na forum napisać co myślimy o klerze o funduszu kościelnym i o wielu drastycznych kwestiach z tym związanych.Wypowiemy się ponarzekamy/tak jak i ja/ i to wszystko.Polityczne "elyty" nie zrobią nic żeby się przeciwstawić klerowi,który jest bezczelny,bezwstydny,bezduszny... najbardziej boli mnie,że lewica też nie zrobiła nic,i nie zrobi żeby się im przeciwstawić. Kler był zawsze przy korycie czy była komuna czy inne rządy.A wszystkiemu niestety winne masy ludzi,którzy chcą żyć wiecznie i dają się prowadzić na manowce. Pozostaje pytanie czy ta większość ma rację?-odpowiadam : większość nigdy niema racji gdyby było inaczej to "jedlibyśmy gówna"przecież miliony much wie co robi! Trzeba rewolucji tylko jak to zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
rasziel Re: Trzeba rewolucji 01.08.05, 21:31 Jest partia lewicowa, która zakłada całkowite oddzielenie państa od kościoła - Antyklerykalna Partia Postępu Racja - w skrócie APP Racja. Ja mam zamiar na nich głosować w wyborach parlamentarnych - im wierzę, że ograniczą wpływy kleru katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kapciora ...a moze tak pieniadze na glodne dzieci !!!!!!!!! 30.07.05, 20:24 a nie na czarnych pasibrzuchow i na pranie mozgow mlodych ludzi przez czarna zaraze z Watykanu !!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kapciora Wyobraz sobie ze tak... 30.07.05, 20:38 na imie ma Samuel i mieszka w Etiopii, nie wiem czy slyszales o dotacjach na dzieci w Afryce!!!!!!........ Dziecko jest dzieckiem....nie wazne czyje i jakiej rasy..... a brzuchate czarnuchy z Watykanu...to krwiopijcy ktorzy powinni zniknac z zycia publicznego !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: polskie dzieci szukaja jedzenia w kleszych ku 30.07.05, 20:41 Chciałeś cgyba powiedzieć w kleszych kubłach. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: polskie dzieci szukaja jedzenia w kleszych ku 01.08.05, 03:07 Przepraszam, źle przeczytałem i na dodatek jaszcze sam zrobiłem przebitkę :(( Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: a ty dałeś coś kiedyś? 30.07.05, 20:40 Byłem na tyle perfidny, że dołożyłem wszelkich starań ku temu, by sie dowiedzieć, na co te pieniądze poszły. Zapytaj sie abp Damiana Zimonia, na co poszły zebrane w wys. ok 500 tys. zł propagandowo zbierane na głodujących murzynów w Afryce. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: a ty dałeś coś kiedyś? 30.07.05, 20:42 edico napisał: > Byłem na tyle perfidny, że dołożyłem wszelkich starań ku temu, by sie > dowiedzieć, na co te pieniądze poszły. > Zapytaj sie abp Damiana Zimonia, na co poszły zebrane w wys. ok 500 tys. zł > propagandowo zbierane na głodujących murzynów w Afryce. Na czarnych zbieral. na czarnych poszlo:))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: a ty dałeś coś kiedyś? 30.07.05, 22:38 W istocie. Tak jak reszta zbiórek kościelnych w tej samej intencji jest realizowana. Parafianom - jak zwykle - wystarczą obiecane miraże rekompensaty po śmierci i doczesne igrzyska :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: a ty dałeś coś kiedyś? 30.07.05, 22:57 TAK!!! i nie raz, ale tylko biednym a nie kk. Odpowiedz Link Zgłoś
jakarta Re: Będą dotacje dla uczelni kościelnych 30.07.05, 21:07 Za komuny dyrektor wzywa swojego pracownika do gabinetu i pyta: "Kowalski, słyszę,że rozpowiadacie w fabryce, że Polska wysyła ZSRR zboże za darmo?" A Kowalski:"A co panie dyrektorze, może im się k..a nie należy, co...?" Historia zawsze się powtarza, tylko rolę odgrywają inni aktorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Do jasnej cholery, dlaczego usuneliscie watek! 30.07.05, 21:19 Gdzie w tytulowym watku przekroczono regulamin forum? Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Do jasnej cholery, dlaczego usuneliscie watek 30.07.05, 21:46 Skasoweano bezpowrotnie. Nawet na oślej go nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Giwi & plopli - naprawde przesadzacie! 30.07.05, 21:22 Ja rozumiem: zmeczenie, trudne warunki pracy, itp. Jest to wasze forum, i mozecie sobie wycinac co chcecie - ale przesadziliscie. KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Giwi & plopli - naprawde przesadzacie! 30.07.05, 21:42 Nie po raz pierwszy ani ostatni. Brak po prostu jak na razie dobrze rozumianej konkurencji. Mam nadzieję, że taki niezależny od widzimisię moderatorów portal powstanie i nie koniecznie zaraz w tak odległym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Mnie - nic, ale... 31.07.05, 03:02 .. nie wiem dlaczego skasowali tresc tytulowego watku. Owszem, byla niemila dla polskiego Kosciola, ale dlaczego mamy byc dla nich mili? Odpowiedz Link Zgłoś
relatywista.pl Będą dotacje dla uczelni kościelnych 30.07.05, 21:57 Skoro Pieronek mówi o "owocnym spotkaniu" komisji konkordatowej to oznacza, że znowu wyciągną z naszych kieszeni pieniądze na finansownie katolandu. Który z poliytyków ma tyle oswagi by sie przeciwstawić pazerności czarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Kościelna ,,lewica'' 30.07.05, 22:35 Najsmutniejsze w tej wiadomości jest to , że SLD-owski rząd nie poprze inicjatywy SLD-owskich senatorów w sprawie funduszu kościelnego. Czarni jak zwykle osiągnęli to co chcieli, a czerwoni w swej gorliwości podarowali im jeszcze więcej. Z niecierpliwością czekam na dalszy rozwój wydarzeń i zastanawiam się, czy rządzącej prawicy uda się prześcignąć w prezentach lewicę. Bo czarni mają to do siebie, że nigdy nie osiągną stanu nasycenia. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus9 prawica dokona rozbioru Polski na rzecz KK 30.07.05, 22:38 dlatego nalezy jej stawic ostry odpor w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: prawica dokona rozbioru Polski na rzecz KK 30.07.05, 22:48 Głosowanie na lewicę niczego nie zmieni, sam widzisz co wyprawiają. Jedyne wyjście z sytuacji to dać rządzić prawicy i niech ten wrzód wreszcie sam pęknie. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: prawica dokona rozbioru Polski na rzecz KK 30.07.05, 22:52 Bzdura. Dać rządy prawicy, to dopuścić dalej do głosu Giertychów, galerię radio-maryjców, Wrzodaków. Pierwej jestem gotów wesprzeć Rewolucję Francuską. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: prawica dokona rozbioru Polski na rzecz KK 30.07.05, 22:55 Taka trauma mogłaby w efekcie przywrócić rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus9 Re: prawica dokona rozbioru Polski na rzecz KK 30.07.05, 23:00 Nie zapominaj,ze taka zmiana jaka nastapila dzieki Rewolucji Francuskiej nie byla niestety mozliwa bez przelewu krwi. Francuzi tej rewolucji nigdy nie zalowali i nie zaluja. Demokracja, powszechna deklaracja praw czlowieka, mozliwosc godnego zycia dla wszystkich, brak klas uprzywilejowanych, laickie czyli sprawiedliwe panstwo itd. - tego za darmo zaden narod nie osiagnal. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: prawica dokona rozbioru Polski na rzecz KK 30.07.05, 23:05 Czasy rewolucji minęły bezpowrotnie. Jedyną szansą na poprawę sytuacji jest wybranie parlamentu, ktory zrobi porzadek z tym całym czarnym tałatajstwem. Zanim to jednak nastapi, trzeba pozwolić porządzić trochę oszołomom, wówczas apetyt na zmiany będzie większy. Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: prawica dokona rozbioru Polski na rzecz KK 30.07.05, 23:12 ewa8a napisała: > Czasy rewolucji minęły bezpowrotnie. Jedyną szansą na poprawę sytuacji jest > wybranie parlamentu, ktory zrobi porzadek z tym całym czarnym tałatajstwem. > Zanim to jednak nastapi, trzeba pozwolić porządzić trochę oszołomom, wówczas > apetyt na zmiany będzie większy. To znaczy mniej wiecej 50 lat, tak jak z komunizmem. A wiec kk to to samo gowno co cccp. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: prawica dokona rozbioru Polski na rzecz KK 30.07.05, 23:16 Jestem optymistką. Mam nadzieję, że jedna kadencja wystarczy, pod warunkiem, że będzie bardzo owocna w dary, ustępstwa, zakazy i nakazy. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: prawica dokona rozbioru Polski na rzecz KK 31.07.05, 03:14 Mam to na uwdze i zdaję sobie sprawę, że przy tym skatolonym społeczeństwie bez kosztów to się nie obejdzie. Tylko marksizm kładł nacisk na świadomość, która co poniektórym wcale nie zaszkodziła. W tym środowisku do świadomości trzeba dochodzić inną drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus9 Re: prawica dokona rozbioru Polski na rzecz KK 30.07.05, 22:54 Myslisz,ze ludzie nareszcie oprzytomnieja i dokona sie nareszcie w RP to co powinno dawno nastapic czyli rewolucja antyklerykalna,ktora Polske ominela ze wzgledu na zabory ? Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Kościelna ,,lewica'' 30.07.05, 22:49 Czerwoni - niech będa i czerwonymi (hi) - dali się zwieźć obłudzie traktując kościelnych w sposób bardziej pozytywny, niż to przewiduje protokól dyplomatyczny. Wydaje mi się, że przyjmowali ich jako przeciwników ale "swoich". Ci swoi reprezentujący interesy wcale nie kraju zwanego Polską wsadzili sztylet zarówno tym czerwonym jaki rozprawiczonej pannie "S". Te "tendencje" niby to polskiego Koscioiła obserwuje się od Bolesława Śmialego poprzez Warneńczyka, Sobieskiego, Jagiełłę do dnia dzisiejszego z takimi samymi skutkami. Czym jest katolicyzm chyba najlepiej odpowiedział jeden z doktorów Kościoiła zwany św. Hieronimem :(( Ten ułudny cyrk serwowany jest do dnia dzisiejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Kościelna ,,lewica'' 30.07.05, 22:53 > Czerwoni - niech będa i czerwonymi (hi) - dali się zwieźć obłudzie traktując > kościelnych w sposób bardziej pozytywny, niż to przewiduje protokól > dyplomatyczny. To jest po prostu niekończący się korowód umizgów do kleru, tym dziwniejszy, że pod koniec kadencji. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Kościelna ,,lewica'' 30.07.05, 23:07 Fakt. Najprawdopodobniej millerowcy liczyli na wsparcie z ambony :)) Odpowiedz Link Zgłoś
macko4 Re: Kościelna ,,lewica'' 30.07.05, 23:22 Jak zwykle. Kochane SLD da D..Y kazdemu. Za friko. Za ulotna obietnice. Hmmm. To po prostu tania ku..a. I jak taka nie okaze ZADNEGO zdecydowania i charakteru. A spasieni "sukienkowi" beda dalej gromadzic ciezkie pieniazki i obmacywac ministrantow. Tak juz jest ten swiat urzadzony. Patrzac na strony polskie w necie nie bardzo mam motywacje do powrotu do Kraju nad Wisla. To wszystko nie moze tak dluzej pieprzyc. Nadejdzie taki dzien, ze to wszystko runie. "...a upadek jego bedzie wielki"... I wtedy wroci "normalnosc". Jak pisal Bulhakow :'...wszystko bedzie jak nalezy, na tym trzyma sie swiat' I ja bardzo chce w to wierzyc! Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Kościelna ,,lewica'' 31.07.05, 00:13 Osobiście jestem o tym przekonany, że wcześniej czy później mimo obłudnych min i stosowanej retoryki, kieckowi będa musieli własne sutanny zamienić na żagle.. Odpowiedz Link Zgłoś
rmk28 Kiedy Watykan przestanie chronic przestepcow? 31.07.05, 00:31 Kiedy Watykan przestanie chronic pedofilow? forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?showtopic=348&view=findpost&p=10123 I gwalcicieli? forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?showtopic=433&view=findpost&p=10661 Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Kiedy Watykan przestanie chronic przestepcow? 31.07.05, 02:27 Nigdy. Katolicka moralność interesu na to nie pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
saba1953 SKANDAL 31.07.05, 03:22 Kiedy wreszcie jakiś rząd przestanie włazić bez wazeliny klerowi. Górnicy walczą o emerytury, służba zdrowia w proszku, zasiłki nie starczają nawet na świadczenia a i to tylko przez pół roku, kilkaset tysięcy dzieci chodzi niedożywionych. Płacę podatki i nie chcę żeby chociaż złotówka poszła na konto kleru. Niech się wezmą do normalnej roboty a potem mogą w swoim wolnym czasie bawić się w duszpasterzy. Taka praktyka jest stosowana w wielu kościołach zreformowanych. Wara czarnym od naszych pieniędzy bez naszej zgody. Jak ktoś chce niech daje, niech sobie założą konta czy fundacje na dobrowolne datki, to mnie nie interesuje ale won z łapami od moich podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Najwazniejsza jest teologia! 31.07.05, 03:45 Na cholere nam inzynierowie, informatycy, elektronicy, itp., po co ksztalcic fachowcow w takich niepotrzebnych zawodach? W Polsce potrzeba teologow - ci dopiero wydzwigna nasz kraj na wyzyny!!! Glupota i serwilizm naszych rzadzacych (obojetnie, czy z lewa, czy z prawa) sa porazajace. Pozbawieni wlasnego zdania lawiranci, niezdolni do jakiejkolwiek opozycji wobec kazdego, kto na nich glosniej huknie. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Najwazniejsza jest teologia! 31.07.05, 15:40 Fachowców przerobić na woły tak łatwo się nie da. Z pozostałymi za rzuconą kromkę chleba będzie można zrobić wszystko ubarwiając to w dowolne pomysły teologiczne. Cel jasno i precyzyjnie postawiony. Odpowiedz Link Zgłoś
karul jeszcze jeden sukces 31.07.05, 05:02 w drodze ku radosnemu, pieknemu, folwarkowi watykanskiemu nad wisloodra. ale lud polskokatolicki uwielbia panszczyzne wiec czemu go zalowac? nic lepszego jak zyc w kagancu. Odpowiedz Link Zgłoś
3gr ABDAKADABRA, MAKABRA, Odzielic religie od Panstwa! 31.07.05, 05:23 Ale sie Polacy ubezwlasnowolnili przez Kosciol i Watykan, ktore teraz wyrabiaja co chca - za pieniadze polskich podatnikow! Niech panstwo doplaci do szkol podstawowych i lekcji matematyki. Nie doplacac do religijnego prania mozgow Odpowiedz Link Zgłoś
kabu12 HORROR! 31.07.05, 08:11 W KRAJU LIKWIDUJE SIĘ TYLE SZKÓŁ BO NIE MA FUNDUSZY NA ICH UTRZYMANIE,A DOFINANSOWUJE SIĘ RÓŻNE SZKOŁY KATOLICKIE. I KTO TO ROBI? RZĄD LEWICOWY,TAKI ON LEWICOWY JAK PRAWICA W POLSCE JEST PRAWICOWA.CZAS BY TE FORMACJE SIĘ OKREŚLIŁY,A LEWICA PO SKUNDLENIU SIE Z KOŚCIOŁEM POWINNA RAZEM Z NIM ZEJŚĆ ZE SCENY POLITYCZNEJ DO PODZIEMIA!! Odpowiedz Link Zgłoś
kabu12 Re: HORROR! 31.07.05, 08:12 kabu12 napisał: > W KRAJU LIKWIDUJE SIĘ TYLE SZKÓŁ BO NIE MA FUNDUSZY NA ICH UTRZYMANIE,A > DOFINANSOWUJE SIĘ RÓŻNE SZKOŁY KATOLICKIE. I KTO TO ROBI? RZĄD LEWICOWY,TAKI ON > > LEWICOWY JAK PRAWICA W POLSCE JEST PRAWICOWA.CZAS BY TE FORMACJE SIĘ > OKREŚLIŁY,A LEWICA PO SKUNDLENIU SIE Z KOŚCIOŁEM POWINNA RAZEM Z NIM ZEJŚĆ ZE > SCENY POLITYCZNEJ DO PODZIEMIA!! Odpowiedz Link Zgłoś
derby6 Odpowiedż Polaka 31.07.05, 08:21 I co widzimy??? W ładne, nowe szaty obrana, nadchodzi liberalna zgnilizna. To ostatnia szansa bysię przebudzić Rodacy. Mówią, że prawdziwych Polakó jest naprawdę 10 mln. To pewnie prawda, ale jeśli się zmobilizujemy, to zwyciążymy!!! Zniszczyby czerwonych, liberałów, michnikowszczyznę i "prawicę". LPR też nie idzie dostatecznie daleko. Zagrożenie dla Ojczuzny jest ogromne, tak więc należy wprowadzić srodki nadzwyczajne. To będzie wojna. Kara śmierci, trybunały polowe. A przede wszystkim zaprowdzić Katolicyzm jedyną, pod sankcją kary śmierci religią pańswową. Trzeba będzie wprowadzić Policję Religijną, jak w Iranie przed laty. Przykro mi, ale takie są fakty, to trzeba zrobić, jeśli polskość ma się ostać... ~Roman Dmowski, 2005-07-30 22:07 To opinia zamieszczona na onecie,na tym portalu skasują post,w którym powiesz coś przeciwko klerowi czy katolikom.Ten został umieszczony na forum.Komentarz? Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Odpowiedż Polaka ????????????????? 31.07.05, 09:17 Jesli taki jest prawdziwy POLAK, to lepiej niech zgnije razem z kk. Jutro zmieniam nazwisko, AZ WSTYD URODZIC SIE W TAKIM SCHOROWANYM PRZEZ KOLEKTYWNA SCIZOFRENIE(KK) KRAJU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
okarol59 Re: Odpowiedż Polaka 31.07.05, 09:26 A co tu komentowac. W kazdym spoleczenstwie jest jskis odsetek ludzi chorych i trzeba to po prostu przyjac do wiadomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
quisque do derby 31.07.05, 13:20 jesli podoba Ci sie gazeta ok... ale przestan w sposób obłudny reklamowac i oceniac portal onet.pl widac Twoje posty sa zbyt.... aby je opublikowac Odpowiedz Link Zgłoś
derby6 Re: do quisque 31.07.05, 15:54 Nie mam zamiaru reklamować gazety.Nie masz prawa zarzucać mi tego bo nic na ten temat nie możesz powiedzieć.Na onecie jest katolcka cenzura.Przytoczę ci tylko jeden post,który nie został zamieszczony z powodu rzekomego wulgaryzmu.Przytoczył bym więcej ale tylko na ten post cenzura na onecie odpowiedziała mi e-mailem Komentarz nadesłany przez Ciebie do forum: wiadomosci.onet.pl/1131421,11,item.html został usunięty ponieważ zawiera wulgaryzmy. Dziękujemy za skorzystanie z naszych usług. Onet.pl ABC Forum - forum.onet.pl/abc.html Treść komentarza: Wasz-czyli katolicki prezydent,zaślepiony nienawiścią,pełen pogardy dla biednych.Dlaczego złotousty Dorn na wiecu wykrzykiwał-o zachowaniu Cimoszewicza podczas słynnej powodzi a zapomniał co powiedział jego idol "spieprzaj ddziadu" Myślę,że w tej nienawiści sami się ugotujecie,za dużo jadu panowie Kczyńscy,Dornowie,Rokity,Giertychy i inni. Cimoszewicz jest przynajmniej bez nienawiści,której wy macie nadmiar. No i co działa cenzura czy nie? Przeczytałeś quisque? To nie zabieraj głosu kiedy nie masz na dany temat wystarczającej wiedzy.Chyba,ze uważasz,że słowo katolicki jest wulgaryzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
derby6 Re: do quisque 31.07.05, 16:07 Prostuję jedną moją omyłkę chodzi oczywiście o portal onetu a nie o gazetę. To po prostu przewrotne,że można mi zarzucić obłudę oraz,że reklamuję onet. Gazeta jak dotąd umieściła wszystkie moje posty.Powtarzam zarzucić coś komuś jest łatwo, ciekawe czy stać cię na słowo przepraszam? Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Szyszkowska powinna być zadowolona 31.07.05, 12:14 Szyszkowska powinna być zadowolona!. Sama habiltowała się na KUL-u. Odpowiedz Link Zgłoś
ubu_roy od czerwonych dla czarnych z miloscia 31.07.05, 15:20 Oczywiscie ze beda bo towarzysze z SLD tak dlugo jak sa przy korycie beda wypelniac swoje obligacje wzgledem sily ktora utrzymuje ich przy wladzy przez cale te lata. Ksiadz prosi, towarzysz daje a placisz ty frajerze. Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Honorowy Głódź 31.07.05, 15:46 Zobaczycie po wyborach jak kacza banda będzie szmal i przywileje sypać czarnym. Kaczy kandydat na prezia już robi co może. Właśnie abp. Głodziowi nadał tytuł Honorowy Obywatel Miasta Stołecznego Warszawy. Za co? Co Głódź zrobił takiego dla Warszawy? Pazerność czarnej bandy nie ma granic. wiadomosci.onet.pl/1140864,11,1,0,120,686,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Honorowy Głódź 31.07.05, 18:34 Ten pasozyt naciagnał budżet państwa na odprawę w wys. 136 tys. zł, pobiera 7000 zł emerytury i jeszcze ma czelność wystawiać się na widok publiczny ? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek3142 RP JUŻ PAKUJE SETKI MILIONÓW W KOŚCIÓŁ 31.07.05, 18:15 Pięć milionów Polaków żyje za 7 zł dziennie. Wielu przegląda zawartość śmietnika lub żebrze. A III RP pakuje setki milionów złotych w funkcjonariuszy kościelnych. Od 1990 r. kościelnym osobom prawnym na podstawie ustaw regulujących stosunki państwa z kościołem zwrócono lub przekazano nieruchomości o powierzchni 97 123 ha. Z tego 711 ha to nieruchomości zabudowane. Ziemię (71 366 ha) oraz budynki (9 sztuk) przekazało klechom również Ministerstwo Obrony Narodowej. Wartość szacunkowa – 16,6 mln zł. Kapelani MON zatrudnia 173 kapelanów wojskowych. 144 ma status żołnierzy zawodowych. Rocznie kosztuje to ok. 9 mln zł. Jeśli panowie w sutannach nabiorą chęci na pozbycie się munduru, podatnicy płacą krocie. W październiku 2004 r. zwolnił się z zawodowej służby wojskowej gen. dyw. Leszek Sławoj Głódź, bo objął posadę biskupa warszawsko-praskiego. Jako żołnierz kasował co miesiąc 9271,18 zł. Na pożegnanie dostał 360 proc. tej kwoty, dodatkowe uposażenie roczne za 2004 r., gratyfikację urlopową oraz jednorazowo płatne uposażenie roczne za 2005 r. Podobną liczbą kapelanów, co wojsko, dysponuje policja. Tylko w zakładach opieki zdrowotnej MSWiA znalazło zajęcie 26 sukienkowych. 16 kapelanów służy w straży granicznej. W 2004 r. wydano na nich prawie 1 mln zł. Również 16 kapelanów ma straż pożarna. Trzech kapelanów wyznania rzymskokatolickiego obsługuje sumienia pracowników Biura Ochrony Rządu. W 2004 r. kosztowało to podatników 160 202 zł. 225 mln zł kosztuje podatników utrzymanie 364 szkół, 57 ośrodków wychowawczych i 21 przedszkoli prowadzonych przez organizacje wyznaniowe. Nie wiadomo, ile kosztuje utrzymanie wydziałów teologicznych na siedmiu państwowych uniwersytetach, bo kasa wpływa do „wspólnego garnka” uczelni. 74,4 mln zł płacimy za działalność dydaktyczną w trzech kościelnych szkołach wyższych. Co roku wydajemy 23 mln zł na stypendia dla przyszłych księży i katechetów. MENiS nie potrafi wyodrębnić kosztów zatrudnienia nauczycieli religii w szkołach samorządowych i państwowych. Wiadomo jednak, że chodzi o grupę ok. 42 tysięcy osób. Utrzymanie 40 tysięcy etatów kosztuje co miesiąc około 80 mln zł.Rocznie – mniej więcej 1 mld zł. Utrzymanie Funduszu Kościelnego (blisko 80 mln zł rocznie), dotacje na remonty i konserwację zabytkowych obiektów sakralnych oraz budowę i remonty placówek oświatowo-wychowawczych. Gigantyczny szmal zostaje czarnym z tytułu ulg i zwolnień podatkowych oraz darowizn. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: RP JUŻ PAKUJE SETKI MILIONÓW W KOŚCIÓŁ 31.07.05, 18:47 Do tego należy jeszcze dodać kwoty, które płyną do kasy kleru z budżetów lokalnych, spółek z udziałem skarbu państwa, strat, spowodowanych nieopodatkowaną działalnością kościoła, ulgach celnych. Są to kwoty, których nikt nie zdołał policzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz takie jest prawo 31.07.05, 18:56 To wszystko o czym piszesz, jest zgodne z naszym prawem . Wiec w czym problem ? Znajpartie , ktorej to "nie pasuje" wygrajcie wybory i zmiencie to prawo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: takie jest prawo i takie jest państwo 31.07.05, 21:44 remik.bz napisał: > To wszystko o czym piszesz, jest zgodne z naszym prawem . Z prawem stanowionym pod Kościół katolicki tak, tylko z logiką państwa prawa nie. > Wiec w czym problem ? Idąc takim tokiem rozumowania, wątpię byś znalazł kogoś widzącego problem w tym, że mu pieniądze za friko do kieszeni wpadają. > Znajpartie , ktorej to "nie pasuje" wygrajcie wybory i zmiencie to prawo. I tu jest właśnie problem. Przez 16 lat po kolei wszystkie partie co innego głosiły przed wyborami a co innego robiły. Sądzę, że za chwilę zaproponujesz zmianę ustroju prawnego :)) > Pozdrawiam. Również Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Bardzo dobrze sie stalo, ze panstwo przeznaczy 31.07.05, 18:28 wreszcie wiecej pieniedzy na nauke. Oby tak dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Bardzo dobrze sie stalo, ze panstwo przeznacz 31.07.05, 18:38 Oczywiscie, że cieszy przeznaczanie pieniędzy na naukę, ale czy teologia jest nauką ? Odpowiedz Link Zgłoś
macko4 Re: Bardzo dobrze sie stalo, ze panstwo przeznacz 31.07.05, 20:11 NAUKE? Ku..a mac! Dofinansowywane powinny byc kierunki, ktorych absolwenci sa potrzebni temu popieprzonemu krajowi do wyjscia na prosta. A nie cale uczelnie, jak leci. Kazdemu wedlug potrzeb, a nie zaslug? To juz bylo. Studenci ochrony srodowiska przerabiaja "teoretycznie" wiekszosc rzeczy, jak nowoczesne filtry, oczyszczalnie. Nie ma nawet pieniedzy, zeby mozna bylo dla nich urzadzic zajecia w miejscu, gdzie takie urzadzenia dzialaja. Ja swoje zajecia odbywalem w rozpadajacych sie budynkach (no, pierwsze trzy lata), na sprzecie pamietajacym przynajmniej Gierka. Studenci biologii bardzo czesto nie maja szans samodzielnie skleic 1 PCR - u. BO NIE MA PIENIEDZY! Elektronicy nie widza czesto nowego komputera, nie mowiac o wyposazeniach laboratoriow, przez cale studia. A my jestesmy szczesliwi pakujac kase w teologie. Oki. Dofinansujmy filologie, kierunki nauczycielskie. Filozofia, Teologia i takie tam? Chcesz studiowac? Twoj problem! Ale nie bedziesz specjalista potrzebnym krajowi i nie licz na dofinansowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: O ile liczenie diabłów na końcu szpilki ... 01.08.05, 03:12 może być w ogóle zaliczane do jakiejkolwiek nauki. Może dywagacje w tym zakresie zacząłbyś od rozważenia arystotelesowskiej definicji nauki? Dofinansowywanie kierunków niczego nie dających gospodarce mającą w przyszłości powiększać i tak już rozpasaną grupę bezwstydnie wykorzystujących społeczeństwo jest zwykłą perfidią. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Bardzo dobre wiadomosci 31.07.05, 18:50 A te dobre wiadomosci to przede wszystkim takie , ze powolutku , ale jednak idziemy w kierunku panstwa prawa. "Umow nalezy przestrzegac" mowi starozytne rzymskie przyslowie - regula. Mamy umowe -konkordat- zawata przez nas calkowicie dobrowolnie. Od paru lat pojawiaja sie glosy aby ta umowe (sorry) olewac. Byloby to niegodne cywilizowanego ,europejskiego panstwa. Cale szczescie ,ze wreszcie zwyciezyl glos rozsadku i nie doszlo do haniebnego faktu zlamania umowy miedzy Polska a Watykanem ( a na to sie zanosilo). A jesli ta umowa jest zla , jesli tak zadecyduje wiekszosc obywateli , to trzeba ja zgodnie z prawem zmienic lub wypowiedziec. Niedlugo wybory . Zawsze mozna zaglosowac na przeciwnikow konkordatu np na SLD. Wprawdzie oddamy wtedy glos na zlodzieji i cwaniakow ( Rywin, Kwiatkowski , Lapinski , Neuman, Jakubowska, Sobotka) , ale za to "dokopiemy czarnym". Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Bardzo dobre wiadomosci - a dla kogo??? 31.07.05, 22:17 remik.bz napisał: > A te dobre wiadomosci to przede wszystkim takie , ze powolutku , ale jednak > idziemy w kierunku panstwa prawa. "Umow nalezy przestrzegac" mowi starozytne > rzymskie przyslowie - regula. ... To prawda > ... Mamy umowe -konkordat- zawata przez nas > calkowicie dobrowolnie. A od kiedy to do państwa prawa wprowadza się prawo kuchennymi drzwiami? Jeżeli mielibyśmy traktować to prawo wprost, to konkordat został wprowadzony z naruszeniem konstytucji i trudno to jest uznać za zawarcie konkordatu zgodnie z obowiązującym oprawem. I nie zmieniają tu postaci rzeczy karkolomne fikołki przeprowadzane przez parlament w tej sprawie. > Od paru lat pojawiaja sie glosy aby ta umowe (sorry) > olewac. Głosy takie pojawiały się od chwili bezprawnego podpisania konkordatu przed Suchocką, którą zaraz po tem politycznie ukryto w Watykanie. > Byloby to niegodne cywilizowanego ,europejskiego panstwa. A takie wprowadzanie zobowiązań międzynarodowych jest godne cywilizowanego i europejskiego państwa??? Ciekawa konstatacja, nie znam bowiem żadnego państwa europejskiego, w którym taki konkordat i w ten sposób mógłby być wprowadzony. Strasznie dziwnymi meandrami ta Twoja cywilizacja wędruje. > Cale szczescie ,ze wreszcie zwyciezyl glos rozsadku i nie doszlo do haniebnego > faktu zlamania umowy miedzy Polska a Watykanem ( a na to sie zanosilo). I tak i nie. Pozory poprawności nie zmieniają stanu rzeczy. Zerwanie konkordatu rozwiązalo by sprawę raz na zawsze w sposób właśnie cywilizowany dla praktyki tworzenia prawa traktowanej przez niektórych jako tworzenia uwarunkowań do skoku na kasę. > A jesli ta umowa jest zla , jesli tak zadecyduje wiekszosc obywateli , to > trzeba ja zgodnie z prawem zmienic lub wypowiedziec. W tym momencie zaczynasz już bajdurzyć. Przypomnij z jakim krzykiem ze strony Koscioła katolickiego spotkał się wniosek poddania konkordatu pod referendum krajowe spowodowany wieloletnim patem w pracach sejmowych. O ile sobie przypominam, nawet w tej formie konkordat w sejmie przeszedł zaledwie jednym głosem. Takiego podejścia do sprawy nie można potraktować inaczej, jak dosyć swobodne dywagacje nie mające żadnego głębszego uzasadnienia. > Niedlugo wybory . Zawsze > mozna zaglosowac na przeciwnikow konkordatu np na SLD. Wprawdzie oddamy wtedy > glos na zlodzieji i cwaniakow ( Rywin, Kwiatkowski , Lapinski , Neuman, > Jakubowska, Sobotka) , ale za to "dokopiemy czarnym". Jeżeli miałbym wybierać między w/w a takimi tuzami Kościoła katolickiego jak Paetz, Gocłowski, Zimoń, Michalik, Białogłowski itp., bezprzecznie wybrał bym tych pierwszych chociażby przez to, że tamtych bardziej czy mniej słusznie objęło prawo. Ci ostatni zachowują się jak zwierzchnicy państwa poddanego ich lennu i stojący ponad prawem. O stronie moralnej związanej ze sprzecznościami między gloszonymi słowami a realizowanymi czynami nawet wspominać już się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Kto to taki "Tuzy Kosciola'"? 01.08.05, 23:27 edico napisał: > > Niedlugo wybory . Zawsze > > mozna zaglosowac na przeciwnikow konkordatu np na SLD. Wprawdzie oddamy w > tedy > > glos na zlodzieji i cwaniakow ( Rywin, Kwiatkowski , Lapinski , Neuman, > > Jakubowska, Sobotka) , ale za to "dokopiemy czarnym". > Jeżeli miałbym wybierać między w/w a takimi tuzami Kościoła katolickiego jak > Paetz, Gocłowski, Zimoń, Michalik, Białogłowski itp., bezprzecznie wybrał bym > tych pierwszych chociażby przez to, że tamtych bardziej czy mniej słusznie > objęło prawo. Sorry ,ze nie odpowiadam na wszystko. Ale uznajac w/w z Tuzow Kosciola , chyba jednak poszedles za daleko . Ja jestem tylko skromnym "Polakiem - szarakiem" , ale da mnie Tuzy Kosciola to np :Wojtyla, Popieluszko , Kolbe, Tischner. I dlatego jesli musze wybierac miedzy "tuzami kosciola" i tymi biednymi niesczesnikami dolepionymi do SLD ,to jednak wybiore "Tuzów". Ale Ty oczywiscie zgodnie z zasadami europejskij tolerancji wybierzesz sobie nawet i zlodzieji. Masz prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Bardzo pieknie.... 01.08.05, 03:52 Czy w konkordacie okreslono jakie wydzialy na uczelniach koscielnych beda dotowane? I na jakim poziomie? Jakie naklady pojda na kapelanow w wojsku? Nie bylbym taki zadowolony - "przestrzeganie prawa" to jedyna satysfakcja jaka mozna miec z zaistnialego wydarzenia. Skutki takiej idiotycznej i bezrozumnej polityki edukacyjnej odczuja przede wszystkim studenci "zwyklych" uczelni. I nie dziw sie, ze coraz wiecej zdolnej mlodziezy decyduje sie wyjechac na studia za granice. Ciekawe, czy beda potem chcieli wracac do Polski - grajdola, stanowiacego europejskie zaplecze taniej i niewykwalifikowanej sily roboczej, oraz ksiezy.... Odpowiedz Link Zgłoś