Dodaj do ulubionych

Czy istnieje w Polsce jakaś partia lewicowa?

05.08.05, 13:20
Tylko nie mówcie mi o socjal-liberalno-konserwatywno-narodowym SLD, czy UP,
które daje każdemu chętnemu za złamanego papierosa. Borowiki to tratwa
ratunkowa tonącego SLD. Samoobrona jest bardziej populistyczna niż lewicowa,
to jakiś środkowoeuropejski peronizm. Kurcze, wyszło mi, ze jeżeli chcę
głosować na lewicę, to nie mam na kogo.
Obserwuj wątek
    • grzeg_sz1 Re: Czy istnieje w Polsce jakaś partia lewicowa? 05.08.05, 13:21
      Unia Lewicy
      a w wyborach prezydenckich p.Szyszkowska.
      Jeżeli oni nie są lewicą to już nie wiem kto.
      • pandada Re: Czy istnieje w Polsce jakaś partia lewicowa? 05.08.05, 13:28
        W wyborach parlamentarnych:

"Antyklerykalna Partia Postępu „Racja”, Komunistyczna Partia Polski i Polska Partia Socjalistyczna wystartują w zbliżających się wyborach z list wyborczych Komitetu Polskiej Partii Pracy, w skali całego kraju."
        (cytat ze strony APP Racja)
        • pandada Re: Czy istnieje w Polsce jakaś partia lewicowa? 05.08.05, 13:34
          Jeszcze to:

"Wśród najważniejszych postulatów są między innymi:

- praca dla każdego
          - zwolnienie z podatku dochodowego emerytów i rencistów
          - minimalna płaca na poziomie 68% średniej krajowej
          - tańsze państwo poprzez likwidację powiatów
          - wypowiedzenie Konkordatu
          - natychmiastowe wycofanie polskich wojsk z Iraku
          - minimum socjalne punktem odniesienia wszystkich świadczeń socjalnych
          - kwotowa waloryzacja rent i emerytur
          - bezpłatna antykoncepcja i aborcja
          - powszechna i obowiązkowa edukacja seksualna w szkołach
          - rozdział państwa od kościołów i neutralność światopoglądowa państwa, zniesienie ekonomicznego uprzywilejowania instytucji religijnych
          - bezpłatna edukacja i służba zdrowia."
          • bloczek4 Wiesz, ale to jest czysto chciejskie... 05.08.05, 13:40
            ...a ja bym chciał wiedzieć jak oni chcą przebudować państwo strukturalnie,
            ekonomicznie, podatkowo...
            • pandada Re: Wiesz, ale to jest czysto chciejskie... 05.08.05, 13:55
              Pytanie było o partię lewicową. Oto jest.
              Jak co zrobić to już inna sprawa. To ś a postulaty ideowe.

Jak to zrobić, żeby POPiS posiadała spójny i sensowny program? To są już pytania
              • humbak Re: Wiesz, ale to jest czysto chciejskie... 05.08.05, 13:58
                Przecież POPiS to dwie partie. Na dodatek jedna dość lewicowa. Swoją drogą to przykre że prawicowe poglądy gospodarcze mają u nas tak małe wzięcie że starczyło jedynie na PO i parę płotek:/
                • pandada Re: Wiesz, ale to jest czysto chciejskie... 05.08.05, 14:18
                  > Przecież POPiS to dwie partie. Na dodatek jedna dość lewicowa. Swoją drogą to >przykre że prawicowe poglądy gospodarcze mają u nas tak małe wzięcie że >starczyło jedynie na PO i parę płotek:/

Chodzi o program przyszłego rządu. to jest dla nas najważniejsze, bo programy partyjne tracą ważność po wyborach.
                  • humbak Re: Wiesz, ale to jest czysto chciejskie... 05.08.05, 14:31
                    No cóż. Ja mam nadzieję że PiS nie będzie zbyt dużo do programu wnosił.
                    • pandada Re: Wiesz, ale to jest czysto chciejskie... 05.08.05, 14:42
                      Wg. ostatnich sondaży to PiS będzie miał premiera.
                      • humbak Re: Wiesz, ale to jest czysto chciejskie... 05.08.05, 14:44
                        Myślę że to nie o to chodzi. I tak żadna z tych partii nie może rządzić bez drugiej, więc będą musiali się jakoś dogadać. I ja mam nadzieję że PiS sprawy gospodarcze sobie choć trochę odpuści... choć jakoś nie chce mi się w to wierzyć:/
          • mmkkll Oni tak na poważnie? 05.08.05, 13:41
            > - bezpłatna antykoncepcja i aborcja
            > - minimum socjalne punktem odniesienia wszystkich świadczeń socjalnych
            > - minimalna płaca na poziomie 68% średniej krajowej

A z czego zamierzają to sfinansować? Pieniędzy dodrukują?
            • humbak Nie wiem czy oni na poważnie 05.08.05, 13:46
              ale ja się przy tym rozdawnictwie nieźle uśmiałem:D
              • mmkkll Myślę, że forumowi lewicowcy powinni przeczytać 05.08.05, 13:52
                i poważnie zastanowić się nad FAQ dotyczącym programu SO, skoro SLD zdradziło
                ideały lewicy:
                www.samoobrona.org.pl/pages/01.Program/index.php?document=474.pytania_i_odpowiedzi.html
                • humbak Re: Myślę, że forumowi lewicowcy powinni przeczyt 05.08.05, 13:53
                  Weeeeeeeeeeż... ja tu jem, a Ty z SO wyskakujesz:/
                  • mmkkll Ale ja mówię poważnie. Przecież jest to 05.08.05, 13:59
                    ugrupowanie z prawdziwie lewicowym programem. I, jak się okazuje, nie tylko w
                    kwestiach gospodarczych. Lepper przecież popiera legalizację formalnych związków
                    osób tej samej płci.
                    • humbak Re: Ale ja mówię poważnie. Przecież jest to 05.08.05, 14:03
                      Program może sobie mieć i genialny, nie tylko lewicowy. Problem w tym że Leppek mi się kojarzy z tym co najgorsze na polskiej scenie. Ten facet wciąga badytów do sejmu. sam też powinien mieć kilka wyroków na karku. Mam wątpliwości czy ten facet byłby w stanie zrealizować jakikolwiek program:/
                      • mmkkll Masz oczywiście rację. Ale powiedz mi, jaki 05.08.05, 14:06
                        program zrealizowało SLD :)?
                        • humbak Re: Masz oczywiście rację. Ale powiedz mi, jaki 05.08.05, 14:10
                          Program pt: Bubel? Nie wiem. Słyszłem tylko o jednym ich przedsięwziąciu, które uznałem za właściwe. Ale nie zrealizowali go m.in. z własnej winy. O planie Hausnera mówię.
                          • bloczek4 A gdzie jest lewicowość u Hausnera? 05.08.05, 14:36
                            Przecież ten jego plan był liberalny, nawet PO sie podobało!
                            • humbak Re: A gdzie jest lewicowość u Hausnera? 05.08.05, 14:36
                              A gdzie powiedziałem że ten plan był lewicowy? W tej chwili nie stać nas na lewicowość.
                              • bloczek4 Na kolonialne wojny w Azji nas stać? 05.08.05, 14:41
                                • humbak Re: Na kolonialne wojny w Azji nas stać? 05.08.05, 14:43
                                  Jakie kolonialne? Uzasadnij zastosowanie tego określenia.
                                  • bloczek4 Re: Na kolonialne wojny w Azji nas stać? 05.08.05, 14:54
                                    Jeżeli metropolia przejmuje cudzą suwerenność polityczną, militarną i
                                    gospodarczą dla własnych takich czy owakich interesów, to jest właśnie
                                    kolonializm
                                    • humbak Re: Na kolonialne wojny w Azji nas stać? 05.08.05, 15:00
                                      Dobra. Skrócę i powiem jak ja to widzę. Wojan była potrzebna bo tacy ludzie jak kochany Saddam nie powinni być u władzy. Tymczasowo Irak będzie pozbawiony samodzielności, ale dostanie za to pieniądze. Najważniejsze są dwie sprawy. Usunąć z kraju tych ************************** (zenzura) hipokrytów mieniących się bojownikami o wolność i islam, oraz oddanie władzy nad krajem i jego zasobami Irakijczykom. Za eksploatację złóż i tak dostaną kasę, więc nie ma mowy o kolonialiżmie. Może jednak dojść do takiej syt. jak w Afryce, gdzie dobra naturalne są często w obcych rękach. I tego należy uniknąć.
                        • humbak PS 05.08.05, 14:12
                          A przecież SLD nie miało członków budzących aż takie wątpliwości jak pani Beger chociażby (przynajmniej niezbyt wielu). Pomyśl co by było gdyby SO była na ich miejscu:(
                          • mmkkll Re: PS 05.08.05, 14:17
                            Ale ja przecież napisałem to celowo. To, że SO przypomina gang to ja wiem.
                            Pisałem tylko o tym, że rozmaici prawdziwi lewicowcy powinni się zainteresować
                            ich programem.
                            Hausner już nie jest poza tym w SLD.

Pomyśl co by było gdyby SO była na ich
                            > miejscu:(

Zapewne po paru miesiącach rządów pozostawiliby kraj w stanie, w jakim była w
                            2002 Argentyna i należałoby wtedy rozpocząć serię bolesnych reform, które są
                            przez kolejne rządy odkładane.
                            • humbak Re: PS 05.08.05, 14:21
                              Nie jest... i wcale się mu nie dziwię. No cóż. Popatrzmy, może się SLD trochę poprawi. Jeśli w Ozonie mieli racje, to jedyna nadzieja na jakąś sensowną partię lewicową to to że Olejniczak i kloedzy nie skończą na face liftingu.
                              • mmkkll Re: PS 05.08.05, 14:25
                                Ale przecież wiadomo już, że za Olejniczakiem stoi Kwach. Co to więc za zmiany?
                                • humbak Re: PS 05.08.05, 14:34
                                  Nadzieja matką głupich, co? A bo ja wiem. Jeśli na tym skończą, to pozostaje mieć nadzieję nasi wyborcy nie obrażą się na POPiS... ablo przynajmniej na samo PO po tej kadencji.
                                • pandada Re: PS 05.08.05, 14:48
                                  Wcześniej na czele stali Miller i Oleksy, którzy Kwacha nie kochają.
                                  • mmkkll Re: PS 05.08.05, 14:51
                                    Być może, choć cały czas się zastanawiam, jak to jest z tym rozdawnictwem ról w
                                    SLD. Dla przykładu:
                                    Porównaj Millera z 1991 z Millerem z 2001.
                                    Analogicznie np. z Borowskim.
                                    Poglądy nieco jednak odmienne.
            • pandada Re: Oni tak na poważnie? 05.08.05, 14:15
              Nie wiem dokładne, ale z wypowiedzenia konkordatu można sfinansować antykoncepcję.

Ale i Lepper ma rację, że sporo pieniędzy nasze państwo marnuje. trylko może ja gdzie indziej widzę to marnotrawstwo.

Co do minimu, to nie wiem czy to trzeba finansować, czy też uzyskać przy pomocy rozwiązań rynkowych i prawnych.
              Wg mnie te postulaty nie są traktowane jako program, ponieważ nikt nie sądzi, aby dostali się do rządu. Jest to tylko drogowskaz ideowy. Chciejstwo.
              • mmkkll Re: Oni tak na poważnie? 05.08.05, 14:24
                > by dostali się do rządu. Jest to tylko drogowskaz ideowy. Chciejstwo.

Owszem, choć podobne w paru punktach właśnie do programu SO.Choc jedno
                zastrzeżenie: "Manifest komunistyczny" też był początkowo "chciejstwem".

Do zwolenników konkordatu nie należę.
                Reforma samorządowa nie była potrzebna. Przybyło tylko sporo państwowych etatów.
                Ale czego innego można się spodziewać po działaczach związkowych(żadna prawica
                przecież)?
                Jeśli zaś chodzi o aborcję, to jestem zwolennikiem pewnej liberalizacji obecnej
                ustawy, ale jestem też przeciwnikiem finansowania przerywania ciąży ze środków
                publicznych.

> Co do minimu, to nie wiem czy to trzeba finansować, czy też uzyskać przy pomocy
                > rozwiązań rynkowych i prawnych.

Przy takim rozwiązaniu zwiększy się bezrobocie, więc to do niczego nie
                doprowadzi. Ale rozumiem, że to kwestia światopoglądu.
                • pandada Re: Oni tak na poważnie? 05.08.05, 14:56
                  Bezrobocie jest zależne od wielu czynników. Liberalizacja gospodarki przez Pinocheta przyniosła kilkukrotny wzrost bezrobocia.

Bezrobocie to jedna z chorób, na które lekarstwa wciąż są w fazie testów.

Na pewno jednak wysokie bezrobocie działa na rozwarstwienie majątkowe społeczeństwa i rosnącą różnicę pomiędzy płacą średnią i minimalną.
                  Implikacja lub negacja implikacji w drugą stronę nie są już takie pewne.
                  • humbak Re: Oni tak na poważnie? 05.08.05, 15:04
                    Daleki jestem od gloryfikowania Pinocheta, ale zauważ że Chile jest w tej chwili chyba jedynym krajem pd-amerykańskim który sobie jakoś radzi. Niestety reformy mają swoją cenę.
                  • mmkkll Re: Oni tak na poważnie? 05.08.05, 15:06
                    > Na pewno jednak wysokie bezrobocie działa na rozwarstwienie majątkowe społeczeń
                    > stwa i rosnącą różnicę pomiędzy płacą średnią i minimalną.

Nie byłbym tego taki pewien. Kraje europejskie o silnie progresywnym
                    opodatkowaniu, mającym z założenia służyć m.in. mniejszym różnicom w dochodach,
                    a zarazem posiadające stosunkowo wysoką stopę bezrobocia, czyli np. Niemcy i
                    Francja raczej tego zjawiska w wysokim stopniu nie posiadają.
                    Za to w USA, gdzie jest niskie bezrobocie rozwarstwienie majątkowe jest spore.

> Bezrobocie jest zależne od wielu czynników. Liberalizacja gospodarki przez Pino
                    > cheta przyniosła kilkukrotny wzrost bezrobocia.
                    1.)Do 1980. W 1990 było już znacznie niższe.
                    2.)To nie kwestia liberalizacji gospodarki, ale chyba raczej polityki
                    monetarystycznej, uznanej za nie do końca skuteczną nawet przez jej twórcę.
                    • mmkkll Dodatkowo, 05.08.05, 15:27
                      Jeśli mówimy o Chile i płacy minimalnej, to:

"In addition to the earlier-discussed provision of employment, Allende also
                      raised wages on a number of occasions throughout 1970 and 1971. These rises in
                      wages were negated by continuing increases in prices for food. Although price
                      rises had also been high under Frei (27% a year between 1967 and 1970), a basic
                      basket of consumer goods rose by 120% from 190 to 421 escudos in one month
                      alone, August 1972. In the period 1970-72, while Allende was in government,
                      exports fell 24% and imports rose 26%, with imports of food rising an estimated
                      149% [figures are from Nove, 1986, pp4-12, tables 1.1 & 1.7]. Although nominal
                      wages were rising, there was not a commensurate increase in the standard of
                      living for the Chilean population."
                      en.wikipedia.org/wiki/Salvador_Allende
                      I nie da się tego wytłumaczyć wyłącznie spadkiem cen miedzi na rynkach światowych.
        • ukos Komuniści lewicowi??? 05.08.05, 15:12
          pandada napisał:

> (...) Komunistyczna Partia Polski(...)

De Gaulle mawiał, że komuniści nie są na lewicy, ani na prawicy, tylko na
          Wschodzie.
          • humbak Re: Komuniści lewicowi??? 05.08.05, 15:19
            No i jak tego gościa nie lubić:)
      • bloczek4 Szyszkowska?!!! 05.08.05, 13:30
        Ona sprowadza lewicowość do wymiaru genitalnego, to jakiś wehikuł o napędzie
        antyklerykalno-gejowsko-aborcyjnym. Sądzę, ze lewicowość winna mieć szerszy
        aspekt niż podkołderny
      • rootboy Szyszkowska popiera program Leppera 05.08.05, 14:17
        Dzis w toku sama o tym Żakowskiemu powiedziała. Aż chłopakowi głos odjęło.... mi
        z resztą też ;)))
    • humbak Artykuł niecoo związany 05.08.05, 13:44
      www.ozon.pl/tygodnikozon_2_5__2005_14_1.html
      Autor wytacza teorię na temat: dlaczego na naszej lewicy... czy może "lewicy" jest miejsce tylko dla SLD.
      • bloczek4 Czyli celem jest władza, reszta to metki sklepowe 05.08.05, 13:50
        • m.rycho Re: Czyli celem jest władza, reszta to metki skle 05.08.05, 14:11
          Na początku transformacji powstała partia Unia Pracy z p. Ryszardem Bugajem
          jako założycielem.Była to partia lewicowa ale bez powiązań z dawną nomenklaturą
          czerwonych.Może stanowiła zagrożenie dla postpezetperowskich kacyków i została
          wymanewrowana na boczny tor.Obecnie nie ma partii lewicowej w Polsce i nie jest
          to dobra sytuacja bo są tylko populiści(Samoobrona),czerwoni pseudokapitaliści
          z sercami po lewj stronie(SLD i SDPL,tzw. patrioci i antyliberałowie
          (LPR),cholera wie co(PIS) i Platforma przynajmniej w hasłach najbardziej
          sensowna ze wszystkich.
          • bloczek4 Wyszło mi to samo... 05.08.05, 14:16
    • oborovy Darmowe lekcje czytania dpa poslow Samejbrony! 05.08.05, 13:59
      Czemu nie zadnej szkoly na Wiejskiej?
    • snajper55 U nas są same partie lewicowe. Poza PO. ___nt 05.08.05, 14:15
      bloczek4 napisał:

> Tylko nie mówcie mi o socjal-liberalno-konserwatywno-narodowym SLD, czy UP,
      > które daje każdemu chętnemu za złamanego papierosa. Borowiki to tratwa
      > ratunkowa tonącego SLD. Samoobrona jest bardziej populistyczna niż lewicowa,
      > to jakiś środkowoeuropejski peronizm. Kurcze, wyszło mi, ze jeżeli chcę
      > głosować na lewicę, to nie mam na kogo.
      • bloczek4 Hasło wyborcze PO to "Śmierć frajerom!" 05.08.05, 14:33
        Żeby żyć w kraju PO, trzeba być równocześnie młodym, zdrowym i bogatym...
        • mmkkll Stanowczo ich przeceniasz. 05.08.05, 14:45
          Nie zauważyłem, aby zapowiadali demontaż podstaw państwa opiekuńczego.
          • bloczek4 Samo "ograniczanie kosztów pracy" tym grozi 05.08.05, 14:51
            Skąd opłacać składki emerytalne i zdrowotne, przecież płace nie wzrosną...
            Miliony ludzi zostanie bez emerytur...
            • humbak Re: Samo "ograniczanie kosztów pracy" tym grozi 05.08.05, 14:55
              Koszty pracy to nie tylko składki chiba. Ciekawe jak tam wygląda wydajność naszego systemu rent i emerytur.
            • mmkkll Tu się mylisz. 05.08.05, 14:55
              Do obniżenia kosztów pracy przyczyni się np. weryfikacja rent. Mamy przecież
              procentowo najwięcej rencistów w Europie i chyba na świecie. Świadczenia te
              pobiera cała masa całkowicie zdrowych osób.
              Składki zdrowotne pozostaną prawdopodobnie na podobnym poziomie, co teraz, a
              racjonalizacja systemu w rodzaju komercjalizacji systemu ubezpieczeń(jednak przy
              zachowaniu obowiązkowej składki) poprawi jakość usług med., jak i zarobki
              personelu, co może w pewnym stopniu powstrzymać jego szybki odpływ do krajów,
              które lepiej płacą.
              • bloczek4 liberalna gdybanologia... 05.08.05, 14:58
                • humbak Re: liberalna gdybanologia... 05.08.05, 15:01
                  To jest konkretna propozycja i zapewne nieunikniona przyszłość.
                  • mmkkll Re: liberalna gdybanologia... 05.08.05, 15:09
                    Napisałem dość ogólnie i bez przesadnego liberalizmu.
                    To, że jak komuś nie chce się po prostu pracować, to nie powinien mieć szans na
                    wyłudzanie pieniędzy nie jest liberalizmem, ale robieniem porządków.
        • pandada Re: Hasło wyborcze PO to "Śmierć frajerom!" 05.08.05, 14:59
          Nie przesadzaj. Nikt nikogo nie będzie zmuszał. Można też być starym, schorowanym, biednym i żywiącym się obierkami z pańskich stołów.
          • humbak Re: Hasło wyborcze PO to "Śmierć frajerom!" 05.08.05, 15:02
            Bieda tak jak i bogactwo mają swoje źrdóła.
    • badziewiak_leon Re: Czy istnieje w Polsce jakaś partia lewicowa? 05.08.05, 15:04
      Znam taką jedną federacyjną - Czerwony Kolektyw-Lewicowa Alternatywa. Ma dwóch
      członków - jeden jest Czerwony Kolektyw, drugi - Lewicowa Alternatywa. Mają
      fajny program:
      www.ck-la.tk/la.php/my
      i na pewno chcieli by kiedyś dostawać państwową dotację na działalność, ale w
      tym celu będą musieli się chyba z kimś zsojuszować.

Ciekawe są niektóre treści i linki na ich stronie:
      www.ck-la.tk/?id=katalog&kategoria=5

Pozwolę sobie rzucić cytacikiem z opisu jednego z polecanych linków:
      "Grupy terrorystyczne
      Strona o terroryźmie. Trochę oficjalej propagandy, ale poza tym wiele
      przydatnych informacji. Profile grup uznanych za terrorystyczne przez
      amerykańskich terrorystów z Pentagonu."

Doprawdy - dzielną mamy tę naszą młodą lewicę. Może któryś z działaczy po
      większej dawce piwa lub marychy dojdzie do wniosku, że nie warto
      angażować "oliwkowych" towarzyszy, samemu też można zrobić niezłą
      rozpierdziuchę w tym kraju.

Czy ABW lub inne AW zajmują się takimi "organizacjami"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka