ratatatam 13.08.05, 19:33 ponieważ otrzymałem informacje, iż na forum pojawiają sie watki i uwagi o charakterze antysemickim ogłaszam konkurs na najtrafniejsza definicje "forumowego antysemityzmu" :DDD Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
freemason Re: antysemityzm na forum 13.08.05, 19:46 Jak chcesz możemy prowadzić monitoring;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: antysemityzm na forum 13.08.05, 19:47 monitoring jest juz prowadzony, kolega sie spoznil - zreszta nie tego dotyczy moj post :DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
por.ub.jajec [...] 13.08.05, 19:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam nie no bez takich qrde 13.08.05, 20:03 przez ciebie mi skasuja fajny watek - ja powaznie pytalem : co to jest antysemityzm (wg pomyslow roznych ludzi) i w czym sie na FK ewentualnie przejawia . za naj......hmmm_nie_wiem_jaka odpowiedz stawiam lokalnego brovca ( ale tylko w mojej wiosce - dowozil nie bede ) ;] Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: nie no bez takich qrde 13.08.05, 20:12 Może to będzie pomocne: www.google.pl/search?hl=pl&c2coff=1&q=test+na+antysemityzm Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: nie no bez takich qrde 13.08.05, 20:17 :[ przestan! bo pojde zloze sam na siebie donos do PUSZ :[ Odpowiedz Link Zgłoś
andrze_n ocencie sami wiaeygodnosc relacji--> link 13.08.05, 20:24 www.jerzyrobertnowak.com/ksiazki/ Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus co kropekuk wiedzieć powinien 13.08.05, 20:45 ANTYSEMITYZM. Wyrażenie “antysemityzm" używane jest dzisiaj w dziwaczny sposób, jako i że Arabowie są przecież Semitami: kto ich więc nie lubi, byłby antysemitą. Ale tego, co antysemityzm dziś oznacza, dotyczą co najmniej trzy zabobony. 1. Pierwszym i najważniejszym jest sam antysemityzm. Polega on na demonizacji Żydów i przypisywaniu im wszelkiego zła. Zwolennicy antysemityzmu zwykli także twierdzić, że Żydzi rządzą światem, że mają jakąś centralę, dążącą do opanowania świata, do zniszczenia naszej cywilizacji itd. Zdarza się też, że przypisuje się im najzupełniej gołosłownie rozmaite zbrodnie. Powszechne jest u antysemitów żądanie, by wyeliminować z naszej cywilizacji wszystko, co żydowskie. Że są to wszystko haniebne zabobony, powinno być jasne. Aby wspomnieć tylko o ostatniej sprawie, postulat “oczyszczenia" kultury europejskiej ze składników wniesionych do niej przez Żydów jest absurdem. Nie ma kultury europejskiej bez chrześcijaństwa, a chrześcijaństwo oparte jest na żydowskiej Biblii i pochodzi od Chrystusa, który był Żydem. Dlatego też antysemici są bardzo często także antychrześcijanami nie zdając sobie sprawy, że podcinają przez to podstawy kultury, której chcą bronić. A znaczenie Żydów w tej kulturze nie kończy się na chrześcijaństwie. Bardzo wielu najbardziej wpływowych myślicieli europejskich XIX i XX wieku było Żydami, że wymienimy tylko Marksa, Freuda i Einsteina. Jeśli chodzi o filozofie, niemal wszystko, co było decydujące dla wyjścia z ciemnego zaułka historii ..nowożytnej", pochodzi od Żydów. Żydami byli np. tacy filozofowie jak Bergson (Zbytkower), Husserl, Cassirer, Levy- Strauss i Tarski. Wielu czołowych komunistów było wprawdzie Żydami - ale czołowy antykomunista francuski, Raymond Aron, był także Żydem. Nie ma europejskiej kultury bez Żydów i antysemityzm jest dlatego skrajnie antyeuropejskim zabobonem. Nasuwa się naturalnie pytanie, dlaczego antysemityzm jest tak rozpowszechniony, nawet w krajach, w których Żydzi stanowią drobną i dobrze zasymilowaną mniejszość, jak w przedwojennych Niemczech, gdzie antysemityzm osiągnął szczyt. Odpowiedź na to pytanie jest złożona wydaje się, że antysemityzm ma kilka przyczyn. Jedną z nich jest zapewne zazdrość spowodowana tym, że Żydzi wydają stosunkowo wysoki odsetek ludzi bardzo zdolnych i wskutek tego zajmują nieraz kierujące stanowiska w literaturze, nauce, filozofii, a nawet w polityce. Inną przyczyną jest chyba fakt, że ten sam naród wydaje stosunkowo wielu ludzi nietolerancyjnych i bezwzględnych, gdy tylko posiądą władzę. Przejawia się to między innymi w lekceważeniu przez nich uczuć religijnych i patriotycznych gojów. Oni to są w wysokim stopniu odpowiedzialni za szerzenie się antysemityzmu. W XX wieku złowrogi wpływ wywarł także fakt, że wielu ludzi tego typu posiadało władzę z ramienia partii komunistycznych i zbrodnie przez nich popełnione zostały następnie przypisane wszystkim Żydom, co jest oczywiście zabobonem, ale nie mniej wyjaśnia częściowo popularność antysemityzmu. 2. Obok tego zasadniczego zabobonu wypada wymienić inny, polegający na uważaniu antysemityzmu za coś znacznie gorszego, bardziej zbrodniczego od wrogości względem innych grup narodowych. Można to dziś o tyle zrozumieć, że myli się o antysemityzmie niemieckim, który spowodował ludobójstwo Żydów - i w tym sensie był niewątpliwie czymś gorszym niż np. niechęć Flamandów do Walonów w Belgii. Ale już ludobójstwo, jakiego ofiarą padli Ormianie po pierwszej wojnie światowej jest dokładnie tak samo potępienia godne, jak zbrodnie hitlerowskie. Być może, że różnica w ocenie pochodzi stąd, że uważa się Żydów za “naród wybrany" w co zresztą obecnie nawet większość Żydów nie wierzy. 3. Wreszcie zabobonem jest mniemanie, że nie wolno Żydów mniej lubić niż innych, że ktokolwiek woli np. Włocha albo Chińczyka od Żyda jest antysemitą. Każdy ma w rzeczy samej prawo lubić albo nie lubić kogokolwiek pod warunkiem, by nie gwałcił prawa, gdy chodzi o osobę, której nie lubi. Każdy ma też nie tylko prawo, ale i obowiązek bardziej lubić sobie bliskich niż obcych, a więc np. Polaków bardziej niż Francuzów albo Żydów. Kto nazywa ludzi tak czujących antysemitami, wpada w zabobon. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam 100 zabobonow :DDDD 13.08.05, 20:55 to sie nie nadaje... TEN bochenski nie jest trendy Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: 100 zabobonow :DDDD 13.08.05, 21:03 ratatatam napisał: > to sie nie nadaje... TEN bochenski nie jest trendy Nie jest trendy ponieważ był mądrym człekiem i wybitnym sovietologiem. Zupełnie przeciwieństwo Michnika. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: 100 zabobonow :DDDD 13.08.05, 21:54 madry byl gosc i niezbyt lubiany ( pewnie z tego powodu) przez wiele srodowis- takze pozornie "ideologicznie" czy kulturowo mu bliskich , mialem okazje sluchac kilku jego ostatnich wykladow z ktorymi przyjezdzal do pewnego zapyzialego uniwerku o ktorym przez lata myslalem ze jest oaza wolnej mysli :[ ...jak ten IPN potrafi czlowiekowi nastrój zepsuc :[ Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Ty jednak MALO WIESZ, BARDZO MALO... 13.08.05, 21:00 Przykladowo: tylko idiota uzna Claude Levi-Straussa za "filozofa" - wnuk rabina, z wyksztalcenia geolog, tworca antropologii strukturalnej, chyba pierwszej proby przemienienia "gdybanologii" humanistyki w teorie i metode o jakichkolwiek cechach "naukowosci", np. teorie Straussa nie maja poziomu ontologicznego, to epistemologia :) I tak jest w calym twoim zalosnym wykladzie - najpierw naucz sie sam, potem pouczaj innych:))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus nazwanie IM Bocheńskiego "idiotą" wystawia Ci 13.08.05, 21:16 odpowiednie świadectwo.Nie ma chyba człowieka myślącego( oprócz kropekuka) , który mogłby się takim swiadectwem pochwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk A od KIEDY Bochenski jest Bogiem? Skad wiesz, ze 13.08.05, 21:17 nie mam bardziej oden prestizowych publikacji? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Filozofia BEZ ONTOLOGII. Ciekawe, czy Bochenski 13.08.05, 21:21 strukturalizm wogole zrozumial:)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Niestety, antysemityzm jest JEDEN. I prawo, 13.08.05, 20:33 takze to miedzynarodowe dosc dokladnie go definiuje. A tresci antysemickie, jesli sa antysemickie, sa antysemickimi bez wzgledu na miejsce ich upowszechnienia i nosnik materialny (dotycza i internetu). Byc moze wiecej powiedza ci raporty Komisji Europejskiej w sprawie Polski i polskich "cyber- crimes" w stosunku do mniejszosci etnicznych. www.coe.int/T/E/Human_Rights/Minorities WYZEJ BYLO NA POWAZNIE. Niemniej - czemu nie - na temat forumowego antysemityzmu mozna sobie pozartowac. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Niestety, antysemityzm jest JEDEN. I prawo, 13.08.05, 20:35 chwila! juz sie linkuje Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Niestety, antysemityzm jest JEDEN. I prawo, 13.08.05, 20:39 szukam szukam i jakos znalezc nie moge ani definicji atys. ani raportu nt PL - mozesz dokladniej ulowac te dane ? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Kiedys podawalem Oszolomowi link do raportu 13.08.05, 20:49 po polsku w PDF - moze ktos sobie gdzies zapisal; ja tam tekich rzeczy nie przechowuje ale w wolnej chwili poszukam. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Ja to gdzies mam. 13.08.05, 20:54 Bzdety. NIe jestesmy w czolowce. :)))))))) O ile pamietam, to przed nami sa Austria, Francja, UK i NIemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Niestety, antysemityzm jest JEDEN. I prawo, 13.08.05, 20:40 ale ze antysemityzm jest przedmiotem prawa miedzynarodowego to mnie zaskoczyles... Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Bzudra 13.08.05, 20:49 Przedmiotem prawa miedzynarodowego jest mniejszosc narodowa i ochrona jej praw. A nie antysemityzm! Obecnie przepisy unijne na pewno beda zmieniane wkrotce, bo w innym przypadku niemozliwa bedzie realizacja polityki wobec cudzoziemcow we Francji, UK, Holandii czy Wloszech. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Bzura do kwadratu. 13.08.05, 20:53 1) antysemityzm miesci sie w dyskryminacji mniejszosci, rasizmie itd. - tak tez traktuja to raporty 2) sankcje brytyjskie dotycza POLITYKI IMIGRACYJNEJ - zadnych zmian w Europejskiej Konwencji Praw Czlowieka nie trzeba tu wprowadzac. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz NIe antysemityzm 13.08.05, 20:58 kropekuk napisał: > 1) antysemityzm miesci sie w dyskryminacji mniejszosci, rasizmie itd. - tak tez > > traktuja to raporty NIe antysemityzm tylko dyskryminacja mniejszosc narodowej pochodzenia zydowskiego. Nie chce mi sie szukac artykulow, ale z cala pewnoscia przepisy te beda zmieniane i to niedlugo. > 2) sankcje brytyjskie dotycza POLITYKI IMIGRACYJNEJ - zadnych zmian w > Europejskiej Konwencji Praw Czlowieka nie trzeba tu wprowadzac. Sankcje brytyjskie nie moga byc sprzeczne z prawem miedzynarodowym nawet jesli polityka emigracyjna UK jest jej wylaczna sprawa. Nie wciskaj tu kitu. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Moze masz racje: toczymy spor o termin, ale 13.08.05, 21:03 moze istotnie ulega on demonizacji w Polsce i w waszym kregu kulturowym: u nas dotyczy przypadkow ewidentnych jak - z jednej strony - podgromow, z drugiej - generalizowania cech jakiegos SOB-Zyda na cale zydostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Moze masz racje: toczymy spor o termin, ale 13.08.05, 21:08 ale zejdzmy na poziom jezyka potocznego, prostego rozumienia znaczen i zdroworozsadkowej interpretacji. nie nazwalbys chyba antysemita kogos kto mowi ze jakis Zyd to swinia bo jest np pedofilem ??? prawda? antysemityzm bylby wtedy gdyby ten przykladowy jelop powiedzial, ze jest swinia poniewaz jest Zydem ? isn't it? Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Jasne , ze tak - o tym mowie. 13.08.05, 21:16 wiec przyznasz mi racje ze pisanie o tym ze Chaber vel Haber byl szubrawcem bo wyslugiwal sie totalitarnemu rezimowi , budowal i czynnie wspieral zbrodniczy system nie jest wypowiedzia o charakterze antysemickim?? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Nie jest. Podobnie jak Wolinska powinna beknac za 13.08.05, 21:20 zbrodnie sadowe, I za to od lat juz ja mozna bylo przed sadem postawic - tyle, ze brytyjskim (i bylaby skazana): wytraciloby to jej jej glowny argument - ze proces w Polsce by bazowal na polskim antysemityzmie. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Nie jest. Podobnie jak Wolinska powinna bekna 13.08.05, 21:24 no jej moze by i wytracilo argument ale za to umocniloby przekonanie ze w polsce antysemityzm do tego stopnia sie panoszy ze nie mozliwe jest przeprowadzenie tam sprawiedliwego procesu gdy oskarzony jest zydowskiej narodowosci... Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Nie masz racji - dyskutowalem o tym kiedys w osobn 13.08.05, 21:34 watku, mi. z obecnym tu mmkkll - rzecz w tym, iz zgodnie z prawem UK (ktore z reguly odmawia ekstradycji swych obywateli, nie tylko Polsce, ale i USA) AKT OSKARZENIA, SWIADKOWIE, DOWODY ETC. NALEZALYBY DO STRONY POLSKIEJ. Sad brytyjski by tu tylko na podstawie tego polskiego materialu orzekal. Tak jak stalo sie to pare dni temu z pewnym Afgancem: news.bbc.co.uk/1/hi/uk/4695353.stm Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Nie masz racji - dyskutowalem o tym kiedys w 13.08.05, 21:46 co w takim razie wg ciebie bylo faktycznym powodem ze sprawe wolinskiej "strona polska" odpuscila?? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Nie wystapili o sadzenie jej przed Sadem UK 13.08.05, 22:10 Z gory mozna bylo przewidziec odmowe ekstradycji (bo i wiek tej pani) i...prosby o ekstradycje ponawiano, dajac okazje adwokatom pani Wolinskiej do rozpisywania sie na temat polskiego antysemityzmu i "procesu rasowego" :) Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Brytyjski wyrok dla Wolinskiej 2x po 20 lat 13.08.05, 22:13 odsiadki (jak w przypadku tego Afganca)zapewne i polskie poczucie sprawiedliwosci by zadowolil, a przeciez moglaby dostac i wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Chyba sie nie dziwisz specjalnie 13.08.05, 21:11 Jestem przekonana, ze ten problem bedzie narastal. I to z kilku powodow. Kompromitacji rzadow ostatniego 15-lecia Poszukiwania przyczyn rozwoju wypadkow (a udzial w przemianach ludzi z samej gorki II Solidarnosci jest ewidentny) Rosnac swiadomosc historyczna ludzi (do tej pory nikt nie analizowal czemu cos sie wydarzylo) Sam fakt dzielenia obchodzow 25-lecia Soliarnosci da ludziom do myslenia Jak I Solidarnosc zorganizuje demonstracje Walesie i Geremkowi, to bedzie afera. Ja na przyklad dopiero niedawno dowiedzialam sie o koncepcji stworzenia w porozumieniu z NIemcami JUDEOPOLONI. Zydzi dogadywali sie NIemcami, zeby na terenach POLSKI utworzyc panstwo zydowskie, bo Izrael mogl sie okazac za maly dla wszystkich powracajacych z Europy. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=10319722 Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Blada, znam sprawe judeopolonii, ale to takie 13.08.05, 21:16 dogadywanie sie hak i Brytow z Hitlerem, niemniej nie bylo to specjalnie ladne. A na narodowe mafie odpowiedz moze byc tylko jedna: WLASNA NARODOWA I NIE GORSZA MAFIA! Zdecydowali sie na to Irlandczycy, na nasladowanie mafijnosci Zydow. I - jak widac - niezle na tym i gospodarczo, i w promocji swej kultury, nacji i historii wychodza. Coz, nie tracili czasu na zwalczanie innych mafii, i cala energie wlozyli w budowe mafii wlasnej. Polacy, niestety, robia dokladnie na odwrot - za duzo czasu, pracy i energii idzie na zwalczanie, i na budowe wlasnego czasu i sily juz nie starcza :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Wolni? Tylko nie mow tego Irlandczykom, jesli 13.08.05, 22:07 mowa o ich historii przynajmniej do 1949 roku :))) "Free state" po 1920 to jednak byla tylko taka troche lepsza autonomia. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk I nie sa sprzeczne - Bakri jest PERSONA NON GRATA. 13.08.05, 21:04 Kazde panstwo ma do tego prawo - obcym obywatelom kuku to nie robi :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Re: Niestety, antysemityzm jest JEDEN. I prawo, 13.08.05, 20:40 > WYZEJ BYLO NA POWAZNIE. Niemniej - czemu nie - na temat forumowego > antysemityzmu mozna sobie pozartowac. Mówiąc poważnie, to na forum ciężko jest znaleść antysemitów PATOLOGICZNYCH. Najczęściej całość ogranicza się do drwin, przytyków lub różnie ukrywanej(albo i nie) niechęci do Izraela(nie mówię tu o krytyce niektórych poczynań, bo ta bywa często uzasadniona). Ale bardzo rzadko widać teksty w tym rodzaju(pisarz zresztą lubiany przeze mnie, choć niekoniecznie za to): www.niniwa2.cad.pl/hollywood.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Niestety, antysemityzm jest JEDEN. I prawo, 13.08.05, 20:51 celine antysemita!!!!!!!!!!!!!!! ide spalic wszystkie (2) ksiazki jego autorstwa jakie posiadam!!! ( ale dostalem je w prezencie ! nie kupilem! daje slowo!) niech bedzie zapomniane imie jego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Jedno pytanie. 13.08.05, 20:54 Były jakieś wydania "Voyage au bout de la nuit" poza tym z pocz. lat 90? A powyższy tekst jest mocny i raczej chory. Wyobraź sobie, że napisał 3 książki(* około 200 str.) w takim stylu :) Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Jedno pytanie. 13.08.05, 21:03 a nie wiem :[ "podroz..." jest wlasnie jedna z 2 ksiazek ktore ide unicztozyc tyle zo moja wydana byla jeszcze w latach 30tych Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Re: Jedno pytanie. 13.08.05, 21:04 To już lepiej mi wyślij, bo ja 2 razy korzystałem z usług biblioteki :). Albo po prostu nie czytaj tekstu powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Jedno pytanie. 13.08.05, 21:10 spokojnie :DDDD to jest 1 polskie wydanie - tak naprawde to szedlem spalic plik pocietych gazet w reklamowce ;] Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Narodowi frustraci pod Celine'a probuja sie 13.08.05, 20:55 podczepiac? Zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll To żadna narodowa strona. A że Celine miał takie 13.08.05, 20:56 odloty to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Ale CIAGLE DOSKONALE PIORO! 13.08.05, 21:05 Nie udawaj, ze nie widzisz roznicy pomiedzy tym tekstem i forumowym "Zydzi do gazu!" Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Oczywiście, że widzę różnice. 13.08.05, 21:09 PS. Po francusku jest jeszcze lepsze :) (mój francuski nie jest rewelacyjne, ale idzie to przeczytać). Oczywiście wyłącznie w celach edukacyjnych. Zresztą przeciętny antysemita forumowy nie potrafiłby chyba nawet przekazać takiego ładunku nienawiści i w taki sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk A ciebie na pewne mniejszosciowe MAFIE cholera 13.08.05, 21:11 nie bierze? Bierze, niemniej ja tu wyznaje stanowisko Irlandczykow - nalezy tworzyc nie gorsze wlasne mafie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Re: A ciebie na pewne mniejszosciowe MAFIE choler 13.08.05, 21:17 Z tymi mafiami nie do końca rozumiem. Przeczytałem niegdyś jego 2 najsłynniejsze powieści i zainteresowałem się pamfletami(nie przeczytałem całości, ale parę obszernych fragmentów). Tak dla stylu i w celach edukacyjnych. Nienawiść do narodowości/rasizm jakoś się na mnie nie przeniosły. Tym niemniej uważam, że raczej nie nadaje się to do masowej sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk I dla masowego czytelnika - to nie "Harlekiny";) 13.08.05, 21:23 A mafia? Myslalem tu, zartobliwie, o wspieraniu w pierwszej kolejnosci wlasnych "ziomali". Wlasnie tak, jak to robia obie tu wspomniane nacje, w tym jedna niewatpliwie katolicka (a przynajmniej z katolicka geneza). Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: I dla masowego czytelnika - to nie "Harlekiny 13.08.05, 21:27 z przykroscia musze ci przyznac racje :[ z przykroscia- bo diagnoza dot polakow wydaje sie byc sluszna , "polskie pieklo" nie do konca jest propagandowym wymyslem polakozercow :[ Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz NIe ma czegos takiego jak polskie pieklo 13.08.05, 21:53 Takie same spory prowadza miedzy soba ludzie z innnych krajow. Wydaje mi sie, ze Polacy za krytycznie na siebie patrza. Patrz wywiad w Polityce z Daviesem (miesiac czy dwa temu). To on powiedzial, ze bylismy rozumni i cywilizowani i nigdy nie zamordowalismy sobie tylu krolow, co Brytyjczycy, bo sie nie mogli dogadac. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: NIe ma czegos takiego jak polskie pieklo 13.08.05, 22:03 byc moze - ale ja mialem na mysli zwykle miedzyludzkie uklady i relacje - takie normalne i codzienne, troche czasu musialem spedzic poza Polska - i moze mialem pecha ,ze trafialem na takich ludzi na jakich trafialem - ale nauczylem sie ze lepiej rodakow za granica omijac szerokim lukiem , patrzylem z zazdroscia na rosjan czy ukraincow , ktorzy dali by sie pozabijac jeden za drugiego , podczas gdy polak potrafil by zabic za 5 funtow drugiego polaka - daleki jestem od obarczania wina za moje prywatne doswiadczenia calego spoleczenstwa ale jakos tak ... odsetek swin u nas jest nie maly -ale pewnie masz racje ze u innych to wyglada podobnie tylko patrzac "z zewnatrz" pewnych rzeczy sie nie widzi Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Biala nie ma racji: istniej polski kociol (a KTO 13.08.05, 22:17 wypowiedz Bryta prosto w oczy bierze serio? Nawet, gdy to Walijczyk? Are you right?). I wiedza to najlepiej PRACODAWCY BRYTYJCY - zadna nacja tak na ziomali nie donosi, by ich wygryzc z roboty czy ze stanowiska, jak wlasnie Polacy. I dotyczy to glownie "mas ludowych", gdzie Zyda raczej ze swieca szukac. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Re: Biala nie ma racji: istniej polski kociol (a 13.08.05, 22:24 > wypowiedz Bryta prosto w oczy bierze serio? Nawet, gdy to Walijczyk? Are you > right?). I wiedza to najlepiej PRACODAWCY BRYTYJCY - zadna nacja tak na ziomali > > nie donosi, Wiesz co, tak o Polakach w Anglii mowia Polacy. Nigdy nie slyszalam, ani nie czytalam by byl to problem dla pracodawcow brytyjskich. ----------------------------------------------------------------- Kiedy zydzi przeproszą Polaków za Koniuchy www.kpk.org/english/toronto/koniuchy.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Oczywiscie, ze nie jest, bo POLACY SAMI SOBIE 13.08.05, 22:27 ZANIZAJA PLACE. W mysl zasady "A zwolnij go pan, ja zrobie taniej i lepiej". A wiec pracodawca nie ma sie tu na co uskarzac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Re: Oczywiscie, ze nie jest, bo POLACY SAMI SOBIE 13.08.05, 22:29 kropekuk napisał: > ZANIZAJA PLACE. W mysl zasady "A zwolnij go pan, ja zrobie taniej i lepiej". A > wiec pracodawca nie ma sie tu na co uskarzac To tak brzmi, jak jedna pani, drugiej pani... Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Nie, moja droga: JEDEN PRACODAWCA DRUGIEMU 13.08.05, 22:33 PRACODAWCY. Chocby w lokalnych Chambers of Commerce.. To, niestety, fakt - takze i w Niemczech, w Irlandii, Holandii, a moze i w innych krajach, z pracodawcami ktorych nie mam kontaktow. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Re: I dla masowego czytelnika - to nie "Harlekiny 13.08.05, 21:30 > A mafia? Myslalem tu, zartobliwie, o wspieraniu w pierwszej kolejnosci > wlasnych "ziomali" Myślę, że w przypadku młodszego pokolenia jest pewien postęp. Tzn. wybiera się wspieranie się nawzajem zamiast szkodzenia innym. > jedna niewatpliwie katolicka (a przynajmniej z katolicka geneza). Zamiast Francuzów wstawiłbym tu Włochów(obok Irlandczyków). Bardziej by pasowało. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Myslalem o Irlandczykach. Ale zapomnialem, ze 13.08.05, 21:38 napisalem o tym nie tobie, ale bialej twarzy w poscie nieco wyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Re: Ale CIAGLE DOSKONALE PIORO! 13.08.05, 21:49 kropekuk napisał: > Nie udawaj, ze nie widzisz roznicy pomiedzy tym tekstem i forumowym "Zydzi do > gazu!" Nikt tu tak nie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Pisze: "gucio", "uczciwy Polak", zosia04, kowal04 13.08.05, 22:19 Inna rzecz, ze cenzura dosc szybko takie posty zdejmuje:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
homo.go.home A!! jestes lajzo szukam cie zbuku jeden dlugo 13.08.05, 21:07 ???.. było tu może moje rodzinne nieszczęscie z m. gdyni, Pani emz??, szukam lebiegi wszędzie...ostatnio u Pani lubił się obnażać, świntuch-rycykowy,...patentami mu maryjną główkę rozdęli to i sierota-maryjny szuka miejsca swego po świecie, kraju i histori powstańczej,...ofiar "44"-emu przysparza bez miary.... Proszę!, jakby co, o informację na temat wyrodzonego!! adres: Dom Oj!czysty. Z poważaniem normalny.homo forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=27670185&a=27674036 Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Mowisz o zmiennosci pola semantycznego 13.08.05, 21:09 w zaleznosci od ususu. Da sie to powiedziec zwiezlej, prosciej i bez zanudzania na smierc sluchacza/czytelnika. Gdybys,Boze uchowaj, byl wykladowca, to tylko w post-sowietach, bo na Zachodzie bys sie nie utrzymal - zaden student tego przynudzania by nie mogl zniesc :) Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Antysemityzm-artykuł z 1994 odrzrucony przez prasę 13.08.05, 22:01 Od pewnego czasu uwage opiniotworczych kregow Polski zaprzataja, nie rzeczywiste problemy, ktore nalezaloby rozwiazac natychmiast - lecz sztucznie skreowany i podrzucony jak kukulcze jajo -" problem polskiego antysemityzmu." Ta "pozorna polska rzeczywistosc" - meczy wielu i drazy mozgi. Lamy prasy od lewa do prawa wypelniaja artykuly, esseje, oswiadczenia i proby analiz. Od prowokacji i biczowania polskiego sumienia z lewej do rozpaczliwego postepowania dowodowo- oczyszczajacego z prawej. Obojetnie jak bysmy sie nie starali i nie wiadomo co robili, oprocz wewnetrznego sklocenia, niczego to nie zmieni i na nic nie wplynie. A to tylko i wylacznie dlatego , ze Antysemityzm czyli raczej Antygoizm w tym Antypolonizm, nie jest zadnym zydowskim problemem, a jedynie "Specjalnym narzedziem", bez ktorego Zydzi obejsc sie nie moga. Dotyczy to w takim samym stopniu nas - Polakow, jak i innych nacji, wsrod ktorych Zydom przyszlo zyc, badz tez maja tam swoj interes, badz tez chca tam ze swoim interesem wejsc. Probujac rozszyfrowac owo Slowo-Orez, aby nie byc posadzonym o subiektywizm, posluze sie wylacznie opiniami autorow obcych - znajacych temat, a w szczegolnosci badaczami zydowskimi. Dr. Alfred Lilienthal zydowski historyk w swej ksiazce "Druga strona monety"("The other side of coin") powiada cyt: "Zaniechanie przez bardzo wplywowa i bogata spolecznosc Zydow amerykanskich, powaznych i obiektywnych badan przypadkow antysemityzmu jest znamienne. Ani religijni ani swieccy przywodcy wielu zydowskich organizacji nie chca stracic tej poteznej broni, jaka jest uprzedzenie rasowe do obcoplemiennych i przywiazanie do wiary.... Jest to spisek rabbinatu, zydowskich nacjonalistow, jak i innych przywodcow zorganizowanego Zydostwa, trzymajacego zawsze orez uprzedzenia rasowego w zanadrzu". W innej pracy "Syjonistyczne powiazania" / The Zionist connections/ dr.Lilienthal, ktory w syjonizmie widzi ogromne zagrozenie dla narodu zydowskiego i calego swiata tlumaczy, jak to sie dzieje, ze;"...W momentach krytycznych stosunkow pomiedzy USA, swiatem arabskim, a Israelem, zawsze znajduje sie ktos, kto decyduje sie powiedziec spoleczenstwu amerykanskiemu prawde. I zawsze zostaje - jak przewodnik wilczego stada - precyzyjnie odstrzelony, jego pioro zlamane, glos zdlawiony i otoczony dokladna proznia. Przy pomocy zawsze chetnych i gotowych mass mediow jakakolwiek krytyka Israela lub tzw. amerykanskiej policy / Israel First / - traktowana jest, jakoby reinkarnacja Hitlera.......Ci, ktorzy osmielili sie zlamac bariere milczenia, zaplacili strasznie za swoja odwage praktykowania tego, co uwazali za swe demokratyczne prerogatywy." Lista tych ludzi jest zastraszajaco dluga. Wszystkim przylepiono late antysemityzmu niczym cel na skazancu i "celujac precyzyjnie" odstrzelono, zniszczono, skazano na niebyt. Zajmijmy sie jednak samym slowem ....... ANTYSEMITYZM. całość: www.polonica.net/Antysemityzm_trefnosc_Judeochrzescijanstwa.htm Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Re: Antysemityzm-artykuł z 1994 odrzrucony przez 13.08.05, 22:09 Za bardzo sie przejmujemy tym co powiedza o nas zydzi. Czlowiek madry, uczciwy, swiadomy swego dziedzictwa, nie musi sie niczego bac. Najwyzsza pora mowic wprost: Nie podoba mi sie czlowieku z Izraela, ze zle o mnie mowisz. Klamiesz mowiac, ze jestesmy antysemitami, bo Twoi rodacy chca wracac do Polski. Bez zadnych zahamowan. Dlaczego, to Polacy maja ciagle sluchac, ze sa zli, maja przepraszac, bic sie w piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: Antysemityzm-artykuł z 1994 odrzrucony przez 13.08.05, 22:13 bladatwarz napisała: > Za bardzo sie przejmujemy tym co powiedza o nas zydzi. > Czlowiek madry, uczciwy, swiadomy swego dziedzictwa, nie musi sie niczego bac. Też tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Antysemityzm-artykuł z 1994 odrzrucony przez 13.08.05, 22:19 madrosc, uczciwosc, swiadomosc wlasnego dziedzictwa to dostatecznie duzo zeby sie nie bac ale jeszcze za malo zeby skutecznie realizowac wlasne cele... Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: Antysemityzm-artykuł z 1994 odrzrucony przez 13.08.05, 22:26 z mądrości wynika realność i skuteczność. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiundz Antysemitniki lubią przeklinać, np. żebyś tak miał 13.08.05, 22:30 sto pałaców, a w tych pałacach po sto pokoi a w tych pokojach po sto łóżek i żeby cię tak rzucało z łóżka na łóżko przez sto dni, za te weksle coś mi oprotestował :))) Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus semici nawet viagry nie muszą używać 13.08.05, 22:41 Pewnego razu, znany podrywacz Wajber poczuł, że mimo nieustannej chęci to z upływem lat zmalały już jego możliwości na miłosnych polach rozkoszy. Próbował różnych środków, aż wreszcie usłyszał, że pumpernikiel dobrze działa na podniesienie potencji. Poszedł więc natychmiast do sklepu i prosi o 5 paczek pumpernikla. - Po co panu aż tyle? - dziwi się sprzedawczyni - Przecież połowa panu stwardnieje. - O, to ja proszę o 10 paczek Odpowiedz Link Zgłoś
ksiundz :))))) Mówcie co chcecie ale nie ma nic lepszego 13.08.05, 23:17 od szmoncesu, albo "Wirówki nonsensu" Tuwima i Słonimskiego :)))) Np. Ogłoszenia prasowe drobne: Posiadam nogawkę od spodni - oczekuję prozpozycji :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: antysemityzm i antypolske posty??????????????? 13.08.05, 22:45 ratatatam napisał: > ponieważ otrzymałem informacje, iż na forum pojawiają sie watki i uwagi o > charakterze antysemickim ogłaszam konkurs na najtrafniejsza > definicje "forumowego antysemityzmu" > :DDD Antysemityzm na tym forum jest pozwolony ale antypolskie watki usuwane jak najszybciej. Czy demokaracja istnieje??????????????????? Wolnosc slowa??????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Polakozerstwo i antysemityzm - dwie strony medalu 13.08.05, 22:59 ratatatam napisał: > ponieważ otrzymałem informacje, iż na forum pojawiają sie watki i uwagi o > charakterze antysemickim ogłaszam konkurs na najtrafniejsza > definicje "forumowego antysemityzmu" Bradzo latwo stwierdzic, ze antysemityzm to choroba. Symptomy lej choroby to nienawic do zydow opierajaca sie na wyimaginowanych bzdurach jak produkowane jeszcze za Cara Ksiegi Syjonu itp. Lustrzanym odbiciem antysemityzmu jest polakozerstwo czy jak ktos nazywa lagodnie anty-polonizm. Ta nienawisc jest rownie irracjonalna jak i chorobliwa. Sadze, ze obie te choroby pasozytuja jedna na drugiej i stanowia idealna symbioze zwyrodnienia, ktore jest rozprowadzane przez wrogow Polakow i Zydow. Genetyczne pochodzenie rozsiewaczy tych chorob jest nie istotne. Istotne sa ich pobudki. Mozna latwo wskazac, ze zarowno antysemityzm jak i polakozerstwo propagowane sa przez kosmopolityczne osobniki, nienawidzace w szczegolnosci patriotyzmu: polskiego czy izraelskiego. Wszyscy wiedza o antysemityzmie Marksa. Dzis sila napedowa propagandy anty-Izraelskiej jest srodowisko New York Timesa drukujace pro-islamskie brednie Chomsky'go i rutynowo atakujace bezpodstawnie Polakow za..."antysemityzm". Z tym srodowiskiem jest zwiazany miliarder-aferzysta zydowskiego pochodzenia Soros, ktory finansuje walke z premierem Szaronem i Prezydentem Bushem a w Polsce pod pokrywka Fundacji "Batorego" (czy mozna by bylo bardziej ublizyc nam uzywajac nazwiska wspanialego Krola?) atakuje ideje Polskiego patriotyzmu. Ze srodowiskiem NYT jest tez zwiazany tworca przekretu o Jedwabnem, Jan Gross. Chce w tym miejscu jasno stwierdzic - w Jedwabnem stala sie tragiczna masakra Polakow o religii mojzeszowej i zamiesznych w tym bylo kilku nazistowskich polsko-jezycznych kolaborantow. Ale dzis jest jasno (sam Gross do tego sie przyznal), ze fantazje o spaleniu 1600 zydow w malej stodole sa fikcja godna historii Harry Pottera. Czy Janowi Grossowi chodzilo o cierpienia zydow czy wzniecenie polakozerczej histerii? Odpowiedz daje jego podpis na Apelu do Europejskiej Opinii Publicznej kosmopolitycznej skladanki lewakow, ktora wzywala ta "opinie" do zignorowania prawie jednomyslnej rezolucji Sejmu w przeddzien akcesji do Unii. Rezolucja jak przypomne, afimowala Konstytucje III RP ponad prawami Unijnymi. Podpis Grossa pod "Apelem" pojawia sie dokladnie w momencie kiedy glosny sondaz opinii publuicznej zachodniej Europy wskazal, ze TA OPINIA UZNAJE IZRAEL ZA GLOWNE ZAGROZENIE DLA POKOJU!!! A wiec towarzystwo Sorosa, Chomsky'ego, NYT i Grossa pokazuje swoja twarz. W Kanadzie marsze poparcia dla palestynskich terorystow rutynowo sa organizowane byly miedzy innymi przez znane zydowskie feministki - Judie Rubick i Michaelle Landsberg. Pierwsza byla przez wiele lat liderka koalicji organizacji feministycznych zlopiacych miliony z kieszeni podatnika. Druga to czolowa kolumnistka dziennika Toronto Star i malzonka ambasadora Kanady przy ONZ Steve Lewisa. Lewisowi nie przeszkazalo zydowskie pochodzenie by promowac anty-Izraelska polityke Kanady tak jak feministce Landsberg zbrodnie Talibow nie przeszkadzalo w potepianiu akcji Amerykanskiej w Afganistanie. Odpowiedz Link Zgłoś