Dodaj do ulubionych

Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle...

12.09.05, 21:40
... który jest pochodzenia żydowskiego, powiedział ks. Jankowski.

Kapłan? Po prostu antysemita.
Obserwuj wątek
    • logo.vlad Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 12.09.05, 21:46
      Nazwałbym takie zagrywki glistowatymi, ale jeszcze ze mnie owsiki odszkodowanie
      wyprocesują...
    • dr.kidler Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 12.09.05, 21:46
      gregorak napisał:

> ... który jest pochodzenia żydowskiego, powiedział ks. Jankowski.
      >
      > Kapłan? Po prostu antysemita.

Po prostu gauleiter. ;-)
    • pan.nikt Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 12.09.05, 21:57
      Poprosz link, bo tobie nie wierzę!!!!!!!!!
      • gregorak Niedowiarek 12.09.05, 22:28
        www.radiomaryja.pl/dzwieki/2005/09/2005.09.12.akt.m3u
        Pod sam koniec.
    • t-800 Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 12.09.05, 22:00
      A gdyby ktoś powiedział: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. X, który jest
      pochodzenia polskiego, to byłby anty-kim?
      • panidalloway Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 12.09.05, 22:23
        To zależy od okoliczności. Gdyby wygrywający nie był Polakiem, a został przez
        pisarza polskiego pochodzenia, ale od pokoleń obywatela tego samego kraju co
        triumfator złajany za publiczne i uporczywe twierdzenie, że Polacy to dajmy na
        to nieroby i złodzieje przynoszący szkodę swojej aktualnej ojczyźnie, to
        wypowiedź : "Dzisiaj w sądzie wygrałem z p.X, który ...." byłaby moim zdaniem
        niefortunna.
      • dr.kidler Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 12.09.05, 22:33
        t-800 napisał:

> A gdyby ktoś powiedział: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. X, który jest
        > pochodzenia polskiego, to byłby anty-kim?

Gdyby to byl np. sad niemiecki, zasugerwalby tym ze jest niemieckim
        antypolakiem, a gdyby rosyjski, to ze jest rosyjskim antypolakiem, drogi t-800.
      • kosciol.mlodziezy.psychicznej Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 13.09.05, 21:51
        Gdyby to mnie tak nazwał dostałby w ryj. Nie ma gorszej obelgi niż per "polak".
    • t-800 Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 12.09.05, 22:02
      A czy Paweł Huelle jest czy nie jest pochodzenia żydowskiego?
      • gregorak Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 12.09.05, 22:29
        t-800 napisał:
        > A czy Paweł Huelle jest czy nie jest pochodzenia żydowskiego?

A jakie to ma znaczenie?
        • t-800 Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 12.09.05, 22:32
          No bo jak jest pochodzenia żydowskiego, to co Jankowski złego powiedział, a jak
          nie jest to to jest jakaś obelga?
          • dr.kidler Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 12.09.05, 22:36
            t-800 napisał:

> No bo jak jest pochodzenia żydowskiego, to co Jankowski złego powiedział, a
            jak
            > nie jest to to jest jakaś obelga?

Glownie jest to obelga dla sedziego,
            ktory uwolnil go od zarzutow stawianych mu przez Huelle.
            • bladatwarz Pan Huelle pezgra te sprawe, bo jest chucpiarzem 12.09.05, 23:07
              i skandalista.
              • dr.kidler Re: Pan Huelle pezgra te sprawe, bo jest chucpiar 12.09.05, 23:12
                bladatwarz napisała:

> i skandalista.

Pralat strzelil sobie wlasnie w stope,
                bo jest pajac i duren.
                • bladatwarz E tam.... 15.09.05, 00:02
                  Jankowski jest u siebie.
                  Nie zapominaj o tym.
          • panidalloway Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 12.09.05, 23:03
            Pewnie nie rozglądasz się zbytnio dookoła, bo jesteś bardzo zajęty. Śpieszę
            wyjaśnić, że w Polsce zdarza się czasami, iż używa sie słowa "żyd" jako obelgi.
            To słowo bywa używane w intencji obrażenia kogoś. Wiem, że trudno w to
            uwierzyć, a jednak. Kiedy jakiś uczeń skarżył się, że kolega go przezywa "Ty
            Żydzie", miałam zwyczaj, tak jak ty teraz, palić głupa. Pytałam: -" A ty
            kochanie jesteś Żydem?" Kiedy słyszłam przerażone zaprzeczenie, wyrażałam
            swpoje zdziwienie: " Dlaczego wmawiasz mu, że jest Żydem? Chciałbyś, aby ktoś
            upierał się, że jesteś Anglikiem?" Niestety mimo moich wysiłków obrażanie przy
            pomocy "Ty Angliku" nie przyjęło się. Nie zawsze mówienie o takim, czy innym
            pochodzeniu jakiejś osoby jest obraźliwe. Przeważnie nie jest. Ale w przypadku
            Księdza J. podejrzenie, że podkreśla on pochodzenie żydowskie pisarza nie z
            życzliwości, ma pewne prawdopodobieństwo. Dochodzenie tego, czy ktoś jest, czy
            nie jest Żydem ma swoją historię, ale przypominanie tego jest, jak twierdza
            jedni nachalstwem, jak twierdzą inni zapomnienie jest niemożliwością.
            • t-800 Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 12.09.05, 23:08
              Przypomniało mi się coś.

Wacław K. skierował do Sądu Okręgowego w Krakowie pozew przeciwko TVN o ochronę
              dóbr osobistych. W jednym z programów telewizyjnych tej stacji użyto bowiem
              zwrotu "wacek" do określenia jednego z delikatnych narządów męskiego ciała.
              Urażony Wacław K. odniósł do swojej osoby.

Jak p. Huelle nie podoba się, że ktoś mu mówi, że jest pochodzenia żydowskiego,
              niech poda tego kogoś do sądu.
              • dr.kidler Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 12.09.05, 23:13
                t-800 napisał:

> Przypomniało mi się coś.
                >
                > Wacław K. skierował do Sądu Okręgowego w Krakowie pozew przeciwko TVN o
                ochronę
                > dóbr osobistych. W jednym z programów telewizyjnych tej stacji użyto bowiem
                > zwrotu "wacek" do określenia jednego z delikatnych narządów męskiego ciała.
                > Urażony Wacław K. odniósł do swojej osoby.

Tymczasem to bylo do Ciebie?!
                ( innego konekstu nie widze )
              • panidalloway Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 12.09.05, 23:19
                Nie wiem , co o tym sądzi Huelle. Wiem, że nie spodobało sie to gregorakowi i
                napisałam, że dla mnie jest to zrozumiałe. Gdybyśmy wszystko, co nam się nie
                podoba, zaskarżali do sądu, zamiast się powybrzydzać, nie tylko nie byłoby
                forum, ale nawet w tramwajach i autobusach panowałaby grobowa cisza. Panu
                Wackowi współczuję, ale porównanie uważam za niestosowne. Nie będę tłumaczyć
                dlaczego, bo sam dobrze przecież wiesz.
                • t-800 Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 12.09.05, 23:29
                  Gdyby mnie ktoś nazwał "pochodzenia żydowskiego", to czy bym był takiego
                  pochodzenia czy bym nie był, to bym się za coś takiego nie obraził.
                  • tojajurek Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 13.09.05, 00:07
                    t-800 napisał:

> Gdyby mnie ktoś nazwał "pochodzenia żydowskiego", to czy bym był takiego
                    > pochodzenia czy bym nie był, to bym się za coś takiego nie obraził.

Gdyby ktoś cię nazwał pedałem, też byś się nie obraził - czy nim jesteś, czy
                    nie - bo to w końcu legalna orientacja seksualna.
                    Gdyby ktoś cię nazwał idiotą, to też wszystko w porządku - w końcu to taki
                    człowiek, jak inni, tylko trochę niedorozwinięty - niezależnie od tego, czy nim
                    jesteś, czy nie.
                    Jesteś doprawdy królem tolerancji.
                    • bladatwarz Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 13.09.05, 00:09
                      > Jesteś doprawdy królem tolerancji.

Taki tolerancyjny forumowicz.
                      :)))))))
                    • t-800 Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 13.09.05, 00:20
                      Ciekawe porównania.
    • bladatwarz Gratulacje! ks. Jankowski 12.09.05, 23:06
      gregorak napisał:

> ... który jest pochodzenia żydowskiego, powiedział ks. Jankowski.
      >
      > Kapłan? Po prostu antysemita.

Antysemita = czlowiek nielubiany przez zydow.
      • dr.kidler Re: Gratulacje! ks. Jankowski 12.09.05, 23:08
        bladatwarz napisała:

> gregorak napisał:
        >
        > > ... który jest pochodzenia żydowskiego, powiedział ks. Jankowski.
        > >
        > > Kapłan? Po prostu antysemita.
        >
        > Antysemita = czlowiek nielubiany przez zydow.

Na tej samej zasadzie mozna powiedziec:
        Krzyż = 2 szubienice.
        • bladatwarz Semita to nawet z wysiegnika szubienice zrobi 12.09.05, 23:21
          Semita to nawet z wysiegnika szubienice zrobi.

Krzyz to krzyz.
          A ntysemita to antysemita czyli czlowiek nielubiany przez zydow.
          • dr.kidler Re: Semita to nawet z wysiegnika szubienice zrobi 12.09.05, 23:25
            bladatwarz napisała:

> Semita to nawet z wysiegnika szubienice zrobi.
            >
            > Krzyz to krzyz.
            > A ntysemita to antysemita czyli czlowiek nielubiany przez zydow.

A klamstwo powtarzane wiele razy staje sie prawda, mowil Twj Mistrz dr
            Goebbels.
            • bladatwarz Re: Semita to nawet z wysiegnika szubienice zrobi 12.09.05, 23:31
              Goebels - homoseksualista, ukryty zyd i zwyrodnialec?
              Nie.
              Nie o nim mowie.

On nie podal definicji antysemity.

Poza tym Goebels powtorzyl tylko teze o propagandowych skutkach dezinformacji.
              Goebels nie byl jej autorem. Byl malym, podlym zlodziejem praw autorskich.
              :)))))))))))))))))
    • homosovieticus gregorakowi i clarysie żeby rozumieli co piszą 13.09.05, 00:09
      ANTYSEMITYZM. Wyrażenie “antysemityzm" używane jest dzisiaj w dziwaczny
      sposób, jako i że Arabowie są przecież Semitami: kto ich więc nie lubi, byłby
      antysemitą. Ale tego, co antysemityzm dziś oznacza, dotyczą co najmniej trzy
      zabobony.

1. Pierwszym i najważniejszym jest sam antysemityzm. Polega on na demonizacji
      Żydów i przypisywaniu im wszelkiego zła. Zwolennicy antysemityzmu zwykli także
      twierdzić, że Żydzi rządzą światem, że mają jakąś centralę, dążącą do
      opanowania świata, do zniszczenia naszej cywilizacji itd. Zdarza się też, że
      przypisuje się im najzupełniej gołosłownie rozmaite zbrodnie. Powszechne jest u
      antysemitów żądanie, by wyeliminować z naszej cywilizacji wszystko, co
      żydowskie. Że są to wszystko haniebne zabobony, powinno być jasne. Aby
      wspomnieć tylko o ostatniej sprawie, postulat “oczyszczenia" kultury
      europejskiej ze składników wniesionych do niej przez Żydów jest absurdem. Nie
      ma kultury europejskiej bez chrześcijaństwa, a chrześcijaństwo oparte jest na
      żydowskiej Biblii i pochodzi od Chrystusa, który był Żydem. Dlatego też
      antysemici są bardzo często także antychrześcijanami nie zdając sobie sprawy,
      że podcinają przez to podstawy kultury, której chcą bronić. A znaczenie Żydów w
      tej kulturze nie kończy się na chrześcijaństwie. Bardzo wielu najbardziej
      wpływowych myślicieli europejskich XIX i XX wieku było Żydami, że wymienimy
      tylko Marksa, Freuda i Einsteina. Jeśli chodzi o filozofie, niemal wszystko, co
      było decydujące dla wyjścia z ciemnego zaułka historii ..nowożytnej", pochodzi
      od Żydów. Żydami byli np. tacy filozofowie jak Bergson (Zbytkower), Husserl,
      Cassirer, Levy- Strauss i Tarski. Wielu czołowych komunistów było wprawdzie
      Żydami - ale czołowy antykomunista francuski, Raymond Aron, był także Żydem.
      Nie ma europejskiej kultury bez Żydów i antysemityzm jest dlatego skrajnie
      antyeuropejskim zabobonem. Nasuwa się naturalnie pytanie, dlaczego antysemityzm
      jest tak rozpowszechniony, nawet w krajach, w których Żydzi stanowią drobną i
      dobrze zasymilowaną mniejszość, jak w przedwojennych Niemczech, gdzie
      antysemityzm osiągnął szczyt. Odpowiedź na to pytanie jest złożona wydaje się,
      że antysemityzm ma kilka przyczyn. Jedną z nich jest zapewne zazdrość
      spowodowana tym, że Żydzi wydają stosunkowo wysoki odsetek ludzi bardzo
      zdolnych i wskutek tego zajmują nieraz kierujące stanowiska w literaturze,
      nauce, filozofii, a nawet w polityce. Inną przyczyną jest chyba fakt, że ten
      sam naród wydaje stosunkowo wielu ludzi nietolerancyjnych i bezwzględnych, gdy
      tylko posiądą władzę. Przejawia się to między innymi w lekceważeniu przez nich
      uczuć religijnych i patriotycznych gojów. Oni to są w wysokim stopniu
      odpowiedzialni za szerzenie się antysemityzmu. W XX wieku złowrogi wpływ wywarł
      także fakt, że wielu ludzi tego typu posiadało władzę z ramienia partii
      komunistycznych i zbrodnie przez nich popełnione zostały następnie przypisane
      wszystkim Żydom, co jest oczywiście zabobonem, ale nie mniej wyjaśnia częściowo
      popularność antysemityzmu.

2. Obok tego zasadniczego zabobonu wypada wymienić inny, polegający na
      uważaniu antysemityzmu za coś znacznie gorszego, bardziej zbrodniczego od
      wrogości względem innych grup narodowych. Można to dziś o tyle zrozumieć, że
      myli się o antysemityzmie niemieckim, który spowodował ludobójstwo Żydów - i w
      tym sensie był niewątpliwie czymś gorszym niż np. niechęć Flamandów do Walonów
      w Belgii. Ale już ludobójstwo, jakiego ofiarą padli Ormianie po pierwszej
      wojnie światowej jest dokładnie tak samo potępienia godne, jak zbrodnie
      hitlerowskie. Być może, że różnica w ocenie pochodzi stąd, że uważa się Żydów
      za “naród wybrany" w co zresztą obecnie nawet większość Żydów nie wierzy.

3. Wreszcie zabobonem jest mniemanie, że nie wolno Żydów mniej lubić niż
      innych, że ktokolwiek woli np. Włocha albo Chińczyka od Żyda jest antysemitą.
      Każdy ma w rzeczy samej prawo lubić albo nie lubić kogokolwiek pod warunkiem,
      by nie gwałcił prawa, gdy chodzi o osobę, której nie lubi. Każdy ma też nie
      tylko prawo, ale i obowiązek bardziej lubić sobie bliskich niż obcych, a więc
      np. Polaków bardziej niż Francuzów albo Żydów. Kto nazywa ludzi tak czujących
      antysemitami, wpada w zabobon.
      • panidalloway Re: gregorakowi i clarysie żeby rozumieli co 13.09.05, 00:18
        piszczy. Oj Homosovieticusie , znowu po nocy Bocheńskiego przepisujesz. Idź,
        lepiej odpocznij. Dobranoc.
        • homosovieticus Re: gregorakowi i clarysie żeby rozumieli co 13.09.05, 00:24
          Przepisuję, bo to był wyjątkowo mądry człowiek.Szkoda, że nie był Twoim
          nauczycielem.
          Dobranoc.
      • tojajurek Re: gregorakowi i clarysie żeby rozumieli co pisz 13.09.05, 00:25
        Świetny tekst i doprawdy znakomicie obiektywny.
        Szczerze gratuluję i doceniam wysiłek włożony w pisanie. Niestety mam
        wątpliwości, czy trafi do niektórych forumowiczów, którym myślenie i rozumienie
        utrudnia niedorozwój odpowiednich organów. Ale zawsze warto próbować.
        Pozdrawiam.
      • gregorak Re: gregorakowi i clarysie żeby rozumieli co pisz 13.09.05, 21:43
        Dziekuję za wykład.
        A to zdanie dedykuję ks. Jankowskiemu, żeby zrozumiał co mówi:
        "Nie ma kultury europejskiej bez chrześcijaństwa, a chrześcijaństwo oparte jest
        na żydowskiej Biblii i pochodzi od Chrystusa, który był Żydem. Dlatego też
        antysemici są bardzo często także antychrześcijanami nie zdając sobie sprawy, że
        podcinają przez to podstawy kultury, której chcą bronić."
        • homosovieticus Czy możliwym jest żeby ks.Jankowski nie pamietał o 13.09.05, 21:51
          tym,że Jezus był Żydem.
          Przeczytaj wykład o zabobonie antysemityzmu raz jeszcze i postaraj się
          zrozumieć także to co pisze ks,Jankowski w Odezwie do Narodu Polskiego, która
          to odezwa stała się najprawdopodobniej jedną z głównych przyczyn medialnej
          nagonki na Prałata.
          Masz tu link do słynnej odezwy, po przeczytaniu jej wybierz wątki, które Twoim
          zdaniem są oznakami antysemityzmu ks. Jankowskiego:
          www.polonica.net/Odezwa_do_Narodu_Polskiego.htm
          • gregorak Re: Czy możliwym jest żeby ks.Jankowski nie pamie 14.09.05, 17:59
            homosovieticus napisał:

> tym,że Jezus był Żydem.
            > Przeczytaj wykład o zabobonie antysemityzmu raz jeszcze i postaraj się
            > zrozumieć także to co pisze ks,Jankowski w Odezwie do Narodu Polskiego, która
            > to odezwa stała się najprawdopodobniej jedną z głównych przyczyn medialnej
            > nagonki na Prałata.
            > Masz tu link do słynnej odezwy, po przeczytaniu jej wybierz wątki, które Twoim
            > zdaniem są oznakami antysemityzmu ks. Jankowskiego:

A co to jakaś szkółka, ze zadjesz mi zadanie domowe?
            Nie pisałem nic o żadnej Odezwie. Nadal uważam ze zacytowana przez mnie
            wypowiedź Jankowskiego swiadczy o tym ,że jest on antysemitą. Bo jak nazwać
            inaczej czlowieka, który chcąc zdyskredytować swojego adwersarza używa
            argumentu, że ów jest Żydem (prawdziwym czy urojonym)?
    • wartburg4 Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 13.09.05, 22:12
      A tak widzi to Rybiński. Dawno już nie napisał feleitonu utrzymanego w tak
      poważnym tonie

To, co mnie najbardziej zdziwiło w procesie, jaki ksiądz prałat Henryk
      Jankowski wytoczył pisarzowi Pawłowi Huelle, to wypowiedź powoda - jestem w
      wolnej Polsce i mogę mówić to, co chcę. Ja bym się z tym stanowiskiem w pełni
      zgodził, gdyby ksiądz Jankowski całkowitą swobodę słowa traktował jako prawo
      człowieka i obywatela przysługujące każdemu. Ale wtedy nie biegłby do sądu ze
      skargą na Pawła Huelle, który też przecież żyje w wolnej Polsce. A tak wygląda
      na to, że prałat wolność słowa, wypowiedzi i ocen rezerwuje tylko dla siebie.
      Polska jest wolna po to, żeby Jankowski mógł powiedzieć, co mu się podoba, ale
      Huellemu wara.

Ksiądz Jankowski ze swojej wolności słowa korzysta dość swobodnie. Mam przed
      sobą świeżą Odezwę do Narodu Polskiego wydaną przez prałata. A w niej taki
      obraz wolnej Ojczyzny, która powinna zagwarantować księdzu wolność słowa, a
      ograniczyć ją pisarzowi: "Ateiści, libertyni, liberałowie, masoni i
      postkomuniści zdominowali Polskę. Niszczą Kościół. Trwa planowa produkcja
      bezrobotnych i bezdomnych. Miliony dzieci, kobiet i mężczyzn żyje w skrajnej
      nędzy. Pozostali w rytmie niewolniczej pracy gonią za pieniędzmi. Polacy!
      Obudźcie się i opamiętajcie (...) czeka Was jedyna nagroda - eutanazja".

Przykre to bardzo, kiedy kapłan wielkich zasług, odwagi osobistej,
      któremu "Solidarność" doby walki wiele zawdzięczała, traci kontakt ze światem
      realnym i popada w absurdalną demagogię, a potem dziwi się i obraża, że ludzie,
      z racji wykonywanego zawodu czy powołania szczególnie wrażliwi na słowo, jak
      pisarze, odpowiadają mu w tej samej poetyce.

Nie mamy powodu oczekiwać, że pisarz będzie rozważniejszy od księdza, skoro to
      ksiądz wyznaczył normy i zasady publicznego dyskursu. Nie powinien też
      oczekiwać tego sąd i potępiać wypowiedzi Huellego w oderwaniu od wystąpień
      Jankowskiego. Jankowski mówi, co myśli o ludziach takich jak Huelle, Huelle ma
      prawo powiedzieć, co myśli o Jankowskim (...)

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050913/publicystyka/publicystyka_a_6.html
      • bladatwarz Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 14.09.05, 23:29
        Nie do konca sie zgadzam z Rybinskim, bo ambona to nie gazeta.
        Dzieki wolnosci slowa w kosciele, Huelle moze mowic, co mu sie podoba.
        ,,Ateiści, libertyni, liberałowie, masoni i
        > postkomuniści zdominowali Polskę.''
        To nie to samo, co gensek, ale p. Huelle o tym nie wie, a szkoda. Chetnie bym
        go wydala w rece genseka. Wtedy chcialby wrocic do Jankowskiego.
      • homosovieticus Re: Dzisiaj w sądzie wygrałem z p. Pawłem Huelle. 15.09.05, 00:01
        Felieton Rybińskiego nie przynosi zaszczytu ani dowcipowi autora ,ani jego
        zdrowemu rozsądkowi.
        Napisany na odczepnego.Widocznie naczelny poprosił a Rybiński nie chciał
        podzielić losu niektórych kolegów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka