Dodaj do ulubionych

rola redemptorysty

08.10.05, 00:33
admini zalecili mi zalozenie nowego watku wiec w pokorze to czynie.

homosovieticus napisał:

> Rola ,jaką odgrywa ten redemptorysta w polskim życiu kulturalnym ( w tym i
> politycznym) jest nie do przecenienia dla każdego głębiej myślącego Polaka.

wiem i wlasnie nad tym ubolewam

> JP2 może być przykładem.Bardzo szybko media i bush zapomniały Jego słowa na
> temat roli RM

pamietam za to dobrze to ze on musial osobiscie interweniowac w sprawie
audycji redemptorysty w przeddzien referendum akcesyjnego

-----------

ps. myszka miki pozdrawia kaczora donalda
Obserwuj wątek
    • homosovieticus Re: rola redemptorysty 08.10.05, 00:57
      bush_w_wodzie napisał:

> pamietam za to dobrze to ze on musial osobiscie interweniowac w sprawie
      > audycji redemptorysty w przeddzien referendum akcesyjnego

możesz podać źródło tej wiadomości?
      • create homosovieticus najgłębiej myślący Polak. 08.10.05, 01:01

• homosovieticus Re: homosovieticus najgłębiej myślący Polak. 08.10.05, 01:04
          czy to moja wina?
      • bush_w_wodzie Re: rola redemptorysty 08.10.05, 01:10
        homosovieticus napisał:

> bush_w_wodzie napisał:
        >
        > > pamietam za to dobrze to ze on musial osobiscie interweniowac w sprawie
        > > audycji redemptorysty w przeddzien referendum akcesyjnego
        >
        > możesz podać źródło tej wiadomości?

owszem. moja pamiec.

czy ty naprawde nie pamietasz slynnych slow jpii: od unii lubelskiej do unii
        europejskiej ktore uciely ostra antyunijna kampanie w rm?
        • homosovieticus Re: rola redemptorysty 08.10.05, 01:33
          A pamiętasz może co one oznaczały?
          Pamiętasz podstawową cechę Uni Lubelskiej, której brak w konstytującej się UE?
          • bush_w_wodzie Re: rola redemptorysty 08.10.05, 01:39
            homosovieticus napisał:

> A pamiętasz może co one oznaczały?

tak. jednoznaczne wsparcie dla integracji europejskiej

> Pamiętasz podstawową cechę Uni Lubelskiej, której brak w konstytującej się UE?

chyba nie chcesz udawac ze tamta slynna wypowiedz miala sluzyc skontrastowaniu
            ul i ue? moze zamierzasz twierdzic ze ojciec rydzyk byl wtedy madrzejszy i
            bardziej przewidujacy od ojca swietego?

a pamietasz jeszcze homosovieticusie kwestie pochowku czeslawa milosza i
            rekomendacje z rzymu w tej kwestii?
            • homosovieticus Re: rola redemptorysty 08.10.05, 01:56
              Od unii do unii to była WYTYCZNA w jaki sposób powinna ta integracja nastepować.
              Odczytał tę wytyczną redemptorysta w sposób, który nie wywoływał protestu
              Watykanu!
              Może zechcesz powrócić do głównej tezy mojego postu brzmiała ona ,że roli
              redemptorysta nie sposób przecenić myśląc głębiej niż np. GW.
              • bush_w_wodzie Re: rola redemptorysty 08.10.05, 02:15
                homosovieticus napisał:

> Od unii do unii to była WYTYCZNA w jaki sposób powinna ta integracja nastepować
                > .

nie manipuluj. te slowa padly w przeddzien referendum akcesyjnego i mialy
                jednoznaczna wymowe prointegracyjna. uciely tez ostra kampanie antyintegracyjna
                redemptorysty.

> Odczytał tę wytyczną redemptorysta w sposób, który nie wywoływał protestu
                > Watykanu!

odczytal w ten sposob ze musial przestac agitowac na anty.

> Może zechcesz powrócić do głównej tezy mojego postu brzmiała ona ,że roli
                > redemptorysta nie sposób przecenić myśląc głębiej niż np. GW.

ta teza brzmiala inaczej. nie bylo w niej nic o gw. z obecna twoja teza sie
                zreszta niz zgadzam. uwazam ze redemptorysta mysli w sposob szalenie ograniczony
                i schematyczny.
                • homosovieticus Re: rola redemptorysty 08.10.05, 02:19
                  >bush cos takigo napisał:
                  > ta teza brzmiala inaczej. nie bylo w niej nic o gw. z obecna twoja teza sie
                  > zreszta niz zgadzam. uwazam ze redemptorysta mysli w sposob szalenie
                  ograniczon
                  > y
                  > i schematyczny.
                  Bushu tyś nieukiem i okropnym nudziarzem w dodatku.Może zmęczonyś bo za grosz
                  inteligencji w odczytywaniu moich postów nie przejawiasz.
                  • bush_w_wodzie Re: rola redemptorysty 08.10.05, 02:35
                    homosovieticus napisał:

> Bushu tyś nieukiem i okropnym nudziarzem w dodatku.Może zmęczonyś bo za grosz
                    > inteligencji w odczytywaniu moich postów nie przejawiasz.

a poza tym masz cos do powiedzenia?
                    • homosovieticus Re: rola redemptorysty 08.10.05, 02:39
                      bush_w_wodzie napisał:

> homosovieticus napisał:
                      >
                      > > Bushu tyś nieukiem i okropnym nudziarzem w dodatku.Może zmęczonyś bo za g
                      > rosz
                      > > inteligencji w odczytywaniu moich postów nie przejawiasz.
                      >
                      > a poza tym masz cos do powiedzenia?
                      Czyzbyś i tego pojąć nie zdołał?
                      • bush_w_wodzie Re: rola redemptorysty 08.10.05, 02:45
                        homosovieticus napisał:

> Czyzbyś i tego pojąć nie zdołał?

pojmuje doskonale ze nie masz nic istotnego do powiedzenia i uciekasz od meritum
                        • homosovieticus Re: rola redemptorysty 08.10.05, 03:00
                          To jest NADUŻYCIE. Próbowałem, ale Tyś gazetowym mądralą pozostał a poniewaz
                          sam nie masz zielonego pojęcia o polskim katolicyżmie i jego róznych odcieniach
                          i ważnych podziałach wiec rozmowa z Tobą na ten temat musiałaby z koniecznosci
                          zamienic się w wykład o "Polskim Katolicyźmie".
                          • bush_w_wodzie Re: rola redemptorysty 08.10.05, 04:31
                            homosovieticus napisał:

> To jest NADUŻYCIE. Próbowałem, ale Tyś gazetowym mądralą pozostał a poniewaz
                            > sam nie masz zielonego pojęcia o polskim katolicyżmie i jego róznych odcieniach
                            >
                            > i ważnych podziałach wiec rozmowa z Tobą na ten temat musiałaby z koniecznosci
                            > zamienic się w wykład o "Polskim Katolicyźmie".

nie twierdze ze mam jakas szczegolnie gleboka wiedze o polskim katolicyzmie i
                            nie mialbym nic przeciwko przeczytaniu dobrego wykladu na ten temat ale obawiam
                            sie ze i tym razem nie spelnisz tego co obiecujesz...
                            • wartburg4 ku rozrywce 08.10.05, 16:45
                              Już dawno nie zdażyło mi się czytać wątku, w którym kompromitacja homosowieta
                              byłaby równie totalna. Ten dialog argumentów z ich brakiem, rozsądku z
                              krętactwem, kompetencji z pohukiwaniem, jest arcydziełem godnym Voltaire'a.
                              Powinien przeczytać to każdy, kto traci czas na dysputy z Marianem.

Ku rozrywce i jako ostrzeżenie.
                              • andrzej105 Re: ku rozrywce 08.10.05, 16:50
                                znamy ,znamy

--
                                www.przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=528&Itemid=48
                              • jak_nie_jak_tak Towarzystwo nieprzemakalne... 08.10.05, 17:18
                                Manipulacja totalna.
                                JPII w trakcie swojej pielgrzymki do Torunia nie tylko odmowil spotkania z
                                ojcem malwersantem ale zakazal obslugi tejze przez media ojczulka. W Gdansku
                                podczas tej samej pielgrzymki odmowil spotkania z Jankowskim.
                                No coz, Radyjko nie ujawnia takich faktow... a Homos bedzie szedl w zaparte.
                                • andrzej105 Re: Towarzystwo nieprzemakalne... 08.10.05, 17:28
                                  jak_nie_jak_tak napisała:

> Manipulacja totalna.
                                  > JPII w trakcie swojej pielgrzymki do Torunia nie tylko odmowil spotkania z
                                  > ojcem malwersantem ale zakazal obslugi tejze przez media ojczulka. W Gdansku
                                  > podczas tej samej pielgrzymki odmowil spotkania z Jankowskim.
                                  > No coz, Radyjko nie ujawnia takich faktow... a Homos bedzie szedl w zaparte.
                                  ===
                                  w vatykanie malwersanta and co przyjmowal. ot takie gierki pod publiczke. kruk
                                  krukowi.....
                                  • incognitto Re: Towarzystwo nieprzemakalne... 08.10.05, 17:29
                                    andrzej105 napisał:

> jak_nie_jak_tak napisała:
                                    >
                                    > > Manipulacja totalna.
                                    > > JPII w trakcie swojej pielgrzymki do Torunia nie tylko odmowil spotkania
                                    > z
                                    > > ojcem malwersantem ale zakazal obslugi tejze przez media ojczulka. W Gdan
                                    > sku
                                    > > podczas tej samej pielgrzymki odmowil spotkania z Jankowskim.
                                    > > No coz, Radyjko nie ujawnia takich faktow... a Homos bedzie szedl w zapar
                                    > te.
                                    > ===
                                    > w vatykanie malwersanta and co przyjmowal. ot takie gierki pod publiczke. kruk
                                    > krukowi.....

o to, to!
                                    kilka dni temu byla relacja w trwam z tej wizyty
                            • alex.4 Re: rola redemptorysty 08.10.05, 17:30
                              JPII wyraźnie poparł UE. homosovieticus więc mija się z rzeczywistościa. Prawda
                              boli....
                              • andrzej105 Re: rola redemptorysty 08.10.05, 17:38
                                alex.4 napisał:

> JPII wyraźnie poparł UE. homosovieticus więc mija się z rzeczywistościa. Prawda
                                >
                                > boli....
                                ==
                                eeeee, tam poparl,poparl . nie chcial ale musial. rzeki kijem nie zatrzymsz...
                            • homosovieticus Re: rola redemptorysty 08.10.05, 20:28
                              bush_w_wodzie napisał:

> nie twierdze ze mam jakas szczegolnie gleboka wiedze o polskim katolicyzmie i
                              > nie mialbym nic przeciwko przeczytaniu dobrego wykladu na ten temat ale
                              obawiam
                              > sie ze i tym razem nie spelnisz tego co obiecujesz...

Cieszy mnie,że nasze stanowiska w sprawie Twojej wiedzy o polskim katolicyzmie
                              uległy zblizeniu. Obaj zauważyliśmy,że wiedza,nie tylko Twoja ale i
                              zdecydowanej większości forumowiczów zainteresowanych tym tematem
                              wymaga poważnego uzupełnieniana.
                              Nie znam wielu poważnych prac z tego zakresu wiedzy ale do najwybitniejszych
                              zaliczyć należy prace I.M. Bocheńskiego poswięconej polskiemu katolicyzmowi.
                              Mozna ją znaleźć w jednej z książek tego Autora. Nie mam jej w tej chwili,
                              kiedy piszę te słowa, pod ręką ale posiadam ją w swojej domowej biblioteczce i
                              mogę podać szczegóły wydawnicze.
                              ps

• homosovieticus Re: rola redemptorysty 08.10.05, 20:31
                                ps
                                mieliśmy rozmawiać nie o UE, nie o oficjalnym stosunku Państwa Watykańskiego do
                                UE, ale o roli tego redemtorysty w życiu religijnym i kulturalnym Polski.
                              • andrzej105 Re: rola redemptorysty 08.10.05, 20:52
                                homosovieticus napisał:

> bush_w_wodzie napisał:
                                >
                                > > nie twierdze ze mam jakas szczegolnie gleboka wiedze o polskim katolicyzm
                                > ie i
                                > > nie mialbym nic przeciwko przeczytaniu dobrego wykladu na ten temat ale
                                > obawiam
                                > > sie ze i tym razem nie spelnisz tego co obiecujesz...
                                >
                                > Cieszy mnie,że nasze stanowiska w sprawie Twojej wiedzy o polskim katolicyzmie
                                > uległy zblizeniu. Obaj zauważyliśmy,że wiedza,nie tylko Twoja ale i
                                > zdecydowanej większości forumowiczów zainteresowanych tym tematem
                                > wymaga poważnego uzupełnieniana.
                                > Nie znam wielu poważnych prac z tego zakresu wiedzy ale do najwybitniejszych
                                > zaliczyć należy prace I.M. Bocheńskiego poswięconej polskiemu katolicyzmowi.
                                > Mozna ją znaleźć w jednej z książek tego Autora. Nie mam jej w tej chwili,
                                > kiedy piszę te słowa, pod ręką ale posiadam ją w swojej domowej biblioteczce i
                                > mogę podać szczegóły wydawnicze.
                                > ps
                                >
                                =======
                                ty mi "homovaticanusie" o naszym zbliżeniu nie mów. ręce przy sobie. nygusie
                                habitowy jeden.

==
                                www.przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=528&Itemid=48
          • mirmat1 Brukseli chodzi o unie homosiow 09.10.05, 07:06
            homosovieticus napisał:
            > A pamiętasz może co one oznaczały?
            > Pamiętasz podstawową cechę Uni Lubelskiej, której brak w konstytującej się UE?
            M: w sensie doslownym i przenosnym. O ta unie bedzie toczyla sie
            konstytucyjna "walka z ksenofobia". Pastora Ake Greena juz za to skazali na
            pake.
    • humbak Re: rola redemptorysty 09.10.05, 00:46
      polskim życiu kulturalnym ( w tym i politycznym)

Chyba jedynie polityczmnym i religijnym.
      • homosovieticus Re: rola redemptorysty 09.10.05, 05:55
        humbak napisał:

> polskim życiu kulturalnym ( w tym i politycznym)
        >
        > Chyba jedynie polityczmnym i religijnym.

Jeśli religię nie zaliczasz do zjawisk KULTUROWYCH(co wydaje się być
        logiczniejszym) to masz oczywiście rację! W pożniejszych postach i ja to
        robię. :))
        ps
        Czytasz, jako jeden z nielicznych, moje posty z pełnym zrozumieniem tekstu.
        Dzięki za uwagę.
        • humbak Re: rola redemptorysty 09.10.05, 16:38
          Nie neguję tego. Po prostu wyszczególniłem. Nie rozumiem też czemu nie uznawać
          tej roli o. Rydzyka. Można się różnić w jego ocenie, ale niezauważanie jej jest
          co najmniej dziwne. Swoją drogą ów wpływ jest zwiększany przez Michnika, czy
          tego chce czy nie. Trudno natomiast powiedzieć że ataki GW na media
          redemptorysty pomagają GW. Ktoś tu nie przemyślał strategii;)
    • marekgdan Re:Redemptorysta niczym-Bog Wszystkim! 09.10.05, 00:48
      ciekawe czy oni w tych kategoriach mysla?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka