Dodaj do ulubionych

Szczera nienawiść

10.10.05, 10:00
Wczoraj oglądałem wystąpienie Leszka K.
Dzisiaj rano słuchałem Ziobre (w trójce).
Przed chwilą poczytałem sobie opinie na FK.

I jestem z lekka przerażony.
Wygląda na to że PiS nie cofnie się przed niczym aby posadzić Leszka na stołku.

Elektorat Leppera (roszczeniowo-populistyczny) poprze Kaczyńskiego

Elektorat LPR (jw. +fanatyzm religijny) zrobi to samo (podejrzewam, że część z
tych 33% to już był LPR).

Elektorat SLD prztyciąga do PiS ich socjalistyczny program gospodarczy ale
odpycha rewizjonistyczna frazeologia. Zapewne częśc poprze Kaczyńskiego, częśc
Tuska ale wiekszośc pozostanie w domach.

PSL pójdzie (jak zwykle) tam gdzie spodziewają się wiekszych korzyści - czyli
PiS. Bo to PiS będzie dzielił stołki i fundusze.

Wiem, że sporo osób sympatyzujących z PO i Tuskiem do wyborów nie poszło bo
uznali, że wynik jest przesądzony (tzn.: II tura Kaczyński-Tusk). Teraz winni
sie zmobilizować. Ale czy to wystarczy ?

A przedewszystkim co zyskamy co stracimy ?

Bez wzgledu na wynik szanse koalicji PiS-PO zmaleją.
Tym bardziej jeśli Kaczyński zostanie prezydentem - to usztywni stanowisko
PiS. Gdyby Tusk został prezydentem, wówczas PO jako koalicjant byłby dla PiS
atrakcyjniejszy.

Alternatywą jest tylko koalicja PiS-LPR-SO. Ale PiS nigdy na to nie pójdzie,
bo zdaje sobie sprawę, że Giertych i Lepper u władzy są gorsi niźli małpa z
granatem.

Rząd mniejszościowy również nie wchodzi w rachubę bo z 30% w parlamencie
niewiele da się zrobić.

Wygląda wiec na to że najbliższe 4 lata są stracone :(
Władze będzie sprawować ugrupowanie skrępowane setkami nierealnych obietnic.
Uganiające się za "czeronym ludem", bez programu gospodarczego i z warcholską
polityka zagraniczną. Ugrupowanie dla którego odgrzebywanie spraw z
przeszłości i stawianie pomników są ważniejsze od gospodarki i sytuacji obywateli.

Za dwa tygodnie idę głosować na Tuska i namawiam na to wszystkich znajomych. A
od dzisiaj ograniczam oglądanie TV i czytanie gazet. Za dużo podobieństw do
tego co się działo w niemczech w latach 30 ubiegłego wieku :(
Obserwuj wątek
    • lej_czerwonego Re: Szczera nienawiść 10.10.05, 10:16
      Zapomniales napisac, ze Kwasniewski, Borowski, Cimoszewicz, Czarzasty, Peczak
      tez pewnie popra Tuska w drugiej turze.

A ja pamietam jak w Radio Zet Oleksy kiedys mowil o Tusku, ze to "bardzo
      sympatyczny kandydat" na prezydenta :)))) Tych dowodow sympatii jest stanowczo
      za duzo, by liczyc ze kadencja Tuska moze byc jakimkolwiek przelomem.
      • po_godzinach i tu jest linia podziału 10.10.05, 10:22
        jedni chcą stabilnej, rozwiniętej Polski, inni nie umieja uwolnic sie od
        przeszłości i pozostaja jej niewolnikami
        • ja.kaczynski Dlatego... 10.10.05, 10:29
          ... nalezy wybrac mnie :).
          • po_godzinach o nie ) 10.10.05, 10:30
            pisałam - tylko według wzrostu, najpierw nalezy dorosnac do pierwszego szeregu

ty masz czas, jedz witaminy i pij mleko )
        • lej_czerwonego Nie ma nic bardziej niewybaczalnego niz naiwnosc 10.10.05, 10:30
          Kwasniewski tez obiecywal stabilna, rozwinieta Polske. I tylko ta cholerna
          komisja Rywina sprowokowana przez glupote Michnika pokazala co kolesie z
          dawnego PZPR i apratu bezpieki PRL tak naprawde wyprawiaja.
          • po_godzinach wydaje ci się, gorsze sa fobie 10.10.05, 10:31
          • jasiuf Bardziej karygodna jest głupota 10.10.05, 10:38
            lej_czerwonego napisał:

> Kwasniewski tez obiecywal stabilna, rozwinieta Polske. I tylko ta cholerna
            > komisja Rywina sprowokowana przez glupote Michnika pokazala co kolesie z
            > dawnego PZPR i apratu bezpieki PRL tak naprawde wyprawiaja.

Szujowatość i lepkość rączek nie zależą od wyznawanych poglądów.
            Przekręty są tam gdzie jest władza i decyduje sie o dużych pieniądzach.
            Teraz wszyscy oszuści zapisują się do PiS. Możesz byc pewnym, ze bez zmrużenia
            okiem ze szczerych komunistów przedzierzgną się w gorliwych katolików.

Jedynym sposobem aby zmniejszyć ilość afer i skalę korupcji jest odebrac władze
            urzednikom. Jeśli urzednik na podstawie mętnych przepisów decyduje kto ma
            zarobic duże pieniądze, kto nie to możesz byc pewny, że afery bedą.

Filip Macedoński (ojciec Aleksandra) zwykł mawiać, że osioł objuczony złotem
            przejdzie przez każdy mur. Chłopcy z PiS'u już obstalowują wieksze kasy pancerne
            do swoich domów :)
            • po_godzinach oraz nieuczciwość 10.10.05, 10:42
              ciekawa jest tez opinia lej_czerwonego: "cholerna
              > komisja Rywina sprowokowana przez glupote Michnika "

czyli co? jego zdaniem Michnik powinien wziąć łąpówkę i siedziec cicho? Swoiste.
              • lej_czerwonego Sam sobie odpowiedziales 10.10.05, 10:45
                Mogl tylko isc do prokuratury a nie rozpetywac publiczna afera, ktora zmiotla
                m.in. i jego.
                • jasiuf Odstaw używki bo żyjesz w świecie urojonym 10.10.05, 10:49
                  lej_czerwonego napisał:

> Mogl tylko isc do prokuratury a nie rozpetywac publiczna afera, ktora zmiotla
                  > m.in. i jego.

1. Co rozumiesz przez "ktora zmiotla m.in. i jego.", Agora, GW i Michnik mają
                  sie dobrze :)
                  2. Michnik zgłosił sprawe do prokuratury, a przy okazji ją nagłośnił - Michnik
                  to dziennikarz byłby głupcem gdyby zignorował takiego newsa :)
                  • lej_czerwonego Rozsmieszasz mnie coraz bardziej 10.10.05, 10:52
                    > 1. Co rozumiesz przez "ktora zmiotla m.in. i jego.", Agora, GW i Michnik mają
                    > sie dobrze :)

Czyzby?????? :)))))))))))))) Przeciez Michnik to juz bankrut a 4 lata temu jego
                    slowo bylo niemalze swiete

> 2. Michnik zgłosił sprawe do prokuratury, a przy okazji ją nagłośnił - Michnik
                    > to dziennikarz byłby głupcem gdyby zignorował takiego newsa :)

I mogl na prokuraturze poprzestac. A tak se zrobil krzywde.
                    • po_godzinach Redaktor Michnik wiecznym punktem odniesienia ) 10.10.05, 10:54
                      ... i bardzo dobrze )
                    • jasiuf Bardzo pokretnie odbierasz fakty :) 10.10.05, 10:58
                      lej_czerwonego napisał:

>> 1. Co rozumiesz przez "ktora zmiotla m.in. i jego.", Agora, GW i Michnik
                      >> mają sie dobrze :)
                      >
                      > Czyzby?????? :)))))))))))))) Przeciez Michnik to juz bankrut a 4 lata temu
                      > jego slowo bylo niemalze swiete

Redaktor największego dziennika (średnio 600 tys. dziennego nakładu) w kraju,
                      którego artykuły zawsze są uważnie czytane i komentowane to zaiste koszmar :)

>> 2. Michnik zgłosił sprawe do prokuratury, a przy okazji ją nagłośnił
                      >> Michnik to dziennikarz byłby głupcem gdyby zignorował takiego newsa :)
                      >
                      > I mogl na prokuraturze poprzestac. A tak se zrobil krzywde.

A na czym ta krzywda polega ?
                      • lej_czerwonego Odbieram jest wlasciwie 10.10.05, 11:01
                        1. Odpowiedz sobie czy pozycja Michnika jest mocniejsza czy slabsza niz 4 lata
                        temu? Moim zdaniem jest duzo slabsza.
                        2 Patrz punkt 1.

GW sprzedaje sie w przecietnym nakladzie 450 tysiecy dziennie.
                        • jasiuf Re: Odbieram jest wlasciwie 10.10.05, 11:10
                          lej_czerwonego napisał:

> 1. Odpowiedz sobie czy pozycja Michnika jest mocniejsza czy slabsza niz 4 lata
                          > temu? Moim zdaniem jest duzo slabsza.

Michnik nie jest politykiem ani sportowcem.
                          Jest dziennikarzem.
                          Czasem napisze lepszy artykuł, a czasem gorszy.
                          Ale cały czas należy do grona najbardziej opiniotwórczych dziennikarzy.
                          Najlepszym dowodem jest fakt, że wiekszośc jego felietonów jest komentowana
                          przez inne polskie i zagraniczne media.

Pozatym - pisałeś coś o bankrutowaniu - już sie z tego wycofałeś ?

> GW sprzedaje sie w przecietnym nakladzie 450 tysiecy dziennie.

No to powód do zmartwień - jedyną rzeczywistą konkurencją dla GW jest tabloid
                          rozdawany za pół darmo (fakt) podpierający sie nieustannymi promocjami.

GW z Michnikiem czy bez jeszcze przez wiele lat będzie jednym z głównych
                          dzienników w Polsce. Twoja nienawiść im nie zaszkodzi :)
                          • po_godzinach amen ) 10.10.05, 11:12
                          • lej_czerwonego Re: Odbieram jest wlasciwie 10.10.05, 11:24
                            Tak, jest bankrutem.
                            A najlepszy dowod na sile opiniotworcza GW to wynik PeDe i Bochniarz.

Fakt kosztuje 1-1,20 zl wiec nie pisz nieprawdy, ze jest "rozdawany za pol
                            darmo".

Ja nie nienawidze Michnika, zwyczajnie nie lubie.
                            • jasiuf GW to nie Trybuna albo ND 10.10.05, 12:07
                              lej_czerwonego napisał:

> Tak, jest bankrutem.
                              > A najlepszy dowod na sile opiniotworcza GW to wynik PeDe i Bochniarz.

GW nie jest "organem prasowym" żadnego ugrupowania.
                              To już jest żałosne - oskarżacie GW o lansowanie Cimoszewicza, Kwaśniewskiego,
                              Bochniarz, Tuska i bóg wie kogo jeszcze.
                              Jak jedna gazeta mogłaby popierać równoczesnie kilku konkurujących kandydatów.
                              To jakaś paranoiczna obsesja.

Już komuś napisałem, że jeśłiby GW była interesowna to powinna popierac PiS albo
                              jeszcze lepiej LPR i SO. Bo te ugrupowania przy władzy gwarantują sensacje
                              przynajmniej raz w tygodniu.

> Ja nie nienawidze Michnika, zwyczajnie nie lubie.

Nie lubienie wynika z przesłanek racjonalnych i nie odbiera całkowicie
                              obiektywizmu osądów. Ty szczerze nienawidzisz - to się daje odczuć :)
                              • lej_czerwonego Re: GW to nie Trybuna albo ND 10.10.05, 12:10
                                Naprawde nie probuj mnie przekonac, ze GW nie wsparla PeDe i Cimoszewicza. I ze
                                nie wbijala szpil SO, LRP, PiS i PO.
                                • jasiuf Re: GW to nie Trybuna albo ND 10.10.05, 12:18
                                  lej_czerwonego napisał:

> Naprawde nie probuj mnie przekonac, ze GW nie wsparla PeDe i Cimoszewicza.
                                  > I ze nie wbijala szpil SO, LRP, PiS i PO.

Nie mam w tym zadnego interesu.
                                  Tym bardziej, że GW nie wspierała żadnego z kandydatów.
                                  A to że poszczególni redaktorzy wolą ludzi inteligentnych i nieagresywnych to
                                  już inna sprawa. To zresztą dotyczy nie tylko GW ale i wielu innych mediów.

Weź do ręki ND albo inny tego typu szmatławiec to zobaczysz co to jest agitacja.
                                  GW przy nich to kwintesencja obiektywizmu.
                        • borbali Szczera nienawiść 10.10.05, 11:58
                          Nie opieraj się Lejący Pisiorku na jakiś niewiarygodnych danych o nakładzie
                          sprzedawanym lecz zajrzyj do raportów finansowych Agory dla Giełdy.Tam są
                          wykazane grube zyski.
                          Do tej pory myślałem,że ksywa "lej czerwonego" to rzeczywisty pogromca
                          Komuchów. Okazuje się,że to manekin Konia Trojańskiego wymyślony przez agentów
                          SLD.
                          • lej_czerwonego He he 10.10.05, 12:03
                            Nie pultaj sie Borbali, fanatyczny zwolenniku PO i Tuska.
                            Zyski to nie sila opiniotworcza. LOL

• lej_czerwonego A poza tym, przeciez Jan Maria Rokita z PO 10.10.05, 11:04
                        Napisal w swym raporcie, ze Agora prowadzila gre w sprawie ustawy, co bardzo
                        przeciez redaktora Michnika oburzylo.
                        • po_godzinach co to ma do rzeczy ? 10.10.05, 11:05
                • po_godzinach twoje zdanie jest dość naiwne, a tak 10.10.05, 10:50
                  nie lubisz naiwności ...

myślę, że Michnik najmniej myslał o swoim "zmieceniu", gdy nagrywał Rywina.
                  • lej_czerwonego Re: twoje zdanie jest dość naiwne, a tak 10.10.05, 10:55
                    > myślę, że Michnik najmniej myslał o swoim "zmieceniu", gdy nagrywał Rywina.

No i tu sie zgadzamy. Ponioslo go, patrzyl bardzo krotkowzrocznie.

A ja pamietam jak na drugi dzien po publikacji w GW byl art. w Rzepie i tam
                    anonimowa osoba powiedziala dziennikarzowi, "Ta afera moze zmiesc cala klase
                    polityczna". Czyli byli bardziej przewidujacy od Michnika.
                    • po_godzinach poniekąd. 10.10.05, 10:56
                      Kazdego przyzwoitego człowieka powinno w takiej sytuacji "ponieść"
      • jasiuf Re: Szczera nienawiść 10.10.05, 10:31
        lej_czerwonego napisał:

> Zapomniales napisac, ze Kwasniewski, Borowski, Cimoszewicz, Czarzasty, Peczak
        > tez pewnie popra Tuska w drugiej turze.

Cimoszewicz zapewne nikogo nie poprze - zresztą wg.Kaczystów to "pułkownicy
        Tuska" go utrącili więc jak teraz miałby go poprzeć - z logiką u ciebie na bakier

Czarzasty nie jest żadnym autorytetem. Zresztą dla niego Kaczyński byłby lepszym
        kandydatem - bajzel jaki zafunduje jest najlepszą przykrywką dla mataczy - vide
        "sukcesy" mera Warszawy.

Peczak siedzi w więzieniu i nikogo nie interesuje kogo popiera.

Borowski i Kwaśniewski są wprawdzie lewicowcami, ale niewątpliwie należą do
        najrozsądniejszego odłamu lewicy. Zapewne poprą Tuska.
        Świadczy to dobitnie o kompletnym antytalecie dyplomatycznym Kaczyńskiego, skoro
        partie socjalistyczne nie chcą poprzeć kandydata z partii z socjalistycznym
        programem :)

> A ja pamietam jak w Radio Zet Oleksy kiedys mowil o Tusku, ze to "bardzo
        > sympatyczny kandydat" na prezydenta :))))

Czyżby prezydent miałbyc antypatyczny ?
        Skoro tak to faktycznie Kaczyński ma kompetencje :)
        • lej_czerwonego Re: Szczera nienawiść 10.10.05, 10:40
          > Borowski i Kwaśniewski są wprawdzie lewicowcami, ale niewątpliwie należą do
          > najrozsądniejszego odłamu lewicy. Zapewne poprą Tuska.
          > Świadczy to dobitnie o kompletnym antytalecie dyplomatycznym Kaczyńskiego,
          skor
          > o
          > partie socjalistyczne nie chcą poprzeć kandydata z partii z socjalistycznym
          > programem :)

Rozbawiasz mnie nazywajac partie gangsterow (SLD i jej odlamy) mianem
          socjalistycznych :)))
          A co do Kaczora, on i jego sztab calkiem niezle podbieraja lewicowy elektorat.
          Oczywiscie Borowskiego i Kwasniewskiego Kaczor nie przekona, bo ci panowie
          walcza o polityczny byt i moga tutaj liczyc tylko na Tuska.

> Czyżby prezydent miałbyc antypatyczny ?
          > Skoro tak to faktycznie Kaczyński ma kompetencje :)

W kampanii na razie wychodzi, ze to Tusk jest antypatyczny. Spiety, bez
          usmiechu. A Oleksy mial na mysli zapewne co innego.
          • ja.kaczynski Prawdziwa prawda Oleksego :). 10.10.05, 10:44
            lej_czerwonego napisał:

"Oleksy mial na mysli zapewne co innego."

Zapytajmy Oleksego. On prawde nam powie :))).
          • po_godzinach czyzby? 10.10.05, 10:44
            "W kampanii na razie wychodzi, ze to Tusk jest antypatyczny. Spiety, bez
            usmiechu."

No popatrz, jak różnie można ludzi odbierać.

• lej_czerwonego Re: czyzby? 10.10.05, 10:47
              Tusk wczoraj byl malo usmiechniety.
              Moze dlatego, ze juz zdaje sobie sprawe, ze raczej przegra te wybory.
              • po_godzinach to twoje zdanie 10.10.05, 10:51
                nie moje

i niech tak pozostanie
              • jasiuf Re: czyzby? 10.10.05, 10:54
                lej_czerwonego napisał:

> Tusk wczoraj byl malo usmiechniety.
                > Moze dlatego, ze juz zdaje sobie sprawe, ze raczej przegra te wybory.

To nawet trudno skomentować.

No tak Lechu po swoim bombastycznym przemówieniu w stylu Benito Mussoliniego
                nawet próbował naciągnąc twarz w coś na kształt uśmiechu, ale wyszedł z tego
                grymas raczej żałosny.

A Tusk i owszem starał sie powściągnąć radość. Słuszną radość.
                Bo sondaże sondażami, a wynik wyborów do końca zawsze jest niewiadomą.

W każdym razie porównywanie naturalnej radości Tuska z nerowymi grymasami
                Kaczyńskiego to zaprawdę wielka sztuka.
                • lej_czerwonego Re: czyzby? 10.10.05, 10:58
                  Przemowienie bylo oczywiscie obliczone na efekt.
                  Potem to Lech sie usmiechal a twarz Tuska praktycznie zastygla.
                  • jasiuf Nie żartuj :) 10.10.05, 11:05
                    lej_czerwonego napisał:

> Przemowienie bylo oczywiscie obliczone na efekt.

No i efekt odniosło.
                    Lechu już nie tylko przejmuje faszystowskie światopogląd ale i styl przemawiania.
                    Brakuje jeszcze brunatnej koszuli.

> Potem to Lech sie usmiechal a twarz Tuska praktycznie zastygla.

To Twój poglad.
                    Ja bardziej tradycyjnie oceniam ludzką mimikę i "uśmiechy" leszka są dla mnie
                    zbyt awangardowe ;)
                • ja.kaczynski Czyzby niewiadoma? 10.10.05, 10:58
                  jasiuf napisała:

"...wynik wyborów do końca zawsze jest niewiadomą."

Dla mnie to juz zupelnie wiadoma :)))))))))))))))).
    • mariner4 Re: Szczera nienawiść 10.10.05, 11:21
      Obawiam się, że masz rację uważając, że być może nadchodzące lata będa stracone.
      PIS mimo zapewnień nie jest skłonny do żadnych kompromisów. Dla nich koalicja z
      PO oznacza dyktak PIS. Dzisiejsza wypowiedź w bodaj "trójce" niepozostawia
      żadnych złudzeń. Kłamał idąc w zaparte.
      Takie stawianie sprawy przez PIS powoduje, że PO stoi pod murem i na tej
      koalicji może tylko stracić. Każdy rząd się zużywa a PO grozi zużycie przy
      minimalnych szansach na realizację swoich pomysłów. To się Platformie po prostu
      nie opłaca.
      Moim zdaniem sytuacja rozwinie się tak.
      Do II tury strony będą udawać "przyjaciół", bo nie odważą się otwarcie
      powiedzieć wyborcom że koalicji nie będzie. Będą więc odwlekać sprawy.
      Ewentualna przegrana Tuska postawi PO wobec tryumfującego przeciwnika, bo
      przecież nie partnera. I sprawa się rypnie prędzej niż nam się wydaje.
      Ja w tą koalicję nie wierzę. Może przez krótki czas tak. Ale to jest ogień i woda.
      I albo czekają nas egzotyczne koalicje, albo rząd mniejszościowy. Rząd
      mniejszościowy PIS przy ich mizerii kadrowej padnie szybko.
      PO z całą pewnością nie będzie firmował pomysłów PIS z 3 mln mieszkan,
      podnoszenia podatków itp.
      A co potem? Populizm totalny? To zalezy też w która stronę pójdzie Europa.
      Symptomatyczna jest mapa Polski z rozkłądem poparcia....
      M.
      • oszust1 Re: Szczera nienawiść 10.10.05, 11:38
        Niestety, każda wymiana ciosów między Tuskiem a Kaczyńskim będzie przysparzała
        głosów Lepperowi itp. w następnych wyborach, które wcale nie muszą mieć miejsca
        za 4 lata. Przeczytałem dzisiejszą rozmowę z Kurskim w Dużym Formacie i już
        zaczyna mnie ogarniać przerażenie, co się stanie, gdy Kurski przepisze się do
        Samoobrony...

Tak więc mili kandydaci. Dajcie sobie na wstrzymanie. Odpuśćcie sobie wannę
        Wassermana i Schetynę. Zbyt ostra kampania może mieć daleko bardziej idące
        konsekwencje, niż Wam się wydaje. Cieszmy się razem z rozbicia postkomuny i
        utemperowania skrajności.

I pamiętajcie. Świat nie skończy się za dwa tygodnie. Zwycięzca i pokonany będą
        żyć w tym samym kraju.

Głosowałem na jednego z Was, ale wcale nie jest powiedziane, że swój wybór
        podtrzymam w drugiej rundzie.
      • 2berber Re: Szczera nienawiść 10.10.05, 11:40
        mariner4 napisał:
        > PIS mimo zapewnień nie jest skłonny do żadnych kompromisów. Dla nich koalicja z
        > PO oznacza dyktak PIS. Dzisiejsza wypowiedź w bodaj "trójce" niepozostawia
        > żadnych złudzeń. Kłamał idąc w zaparte.

Tylko że wyborcom(społeczeństwu) wisi co partie piszą w programach,
        porozumieniach. Społeczeństwo jest zainteresowane rozwiązywaniem
        problemów i to nie jednego. Rozwój gospodarczy (to było), zmniejszenie
        bezrobocia, wyraźny wzrost dobrobytu, poprawa działania służby zdrowia.
        Kaczyńscy obiecują więcej - no to oni zbierą pulę a potem zależnie od
        sytuacji: Większa wygrana PiS w następnych wyborach - czego jako człowiek
        o lewicowym spojrzeniu na świat życzę serdecznie, beznadzieja i przegrana
        PiS i PO w nastepnych wyborach i jednego z drobiowych prezydentów w
        prezydenckich. Najgorsze czego się obawiam to kryterium uliczne i pan
        Lepper wybrany w trzeciej turze.
    • gosia_chello Re: Szczera nienawiść 10.10.05, 11:42
      Szczerą nienawiśc to objawili wczoraj niektorzy dzialacze Platformy zwlaszcza
      Rokita.
      • jasiuf Pierdnąć i Spie..olić 10.10.05, 12:14
        gosia_chello napisała:

> Szczerą nienawiśc to objawili wczoraj niektorzy dzialacze Platformy zwlaszcza
        > Rokita.

Jak zwykle - rzut zbukiem zza węgła i w nogi.

A możebyś tak lalu odniosła się do jakiegoś argumentu, podyskutowała,
        popolemizowała, poargumentowała.

Wiem, wiem - oczekiwanie od wolontariatu PiS rozróżnienia dyskusji od pyskówki
        to zbyt wiele :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka