Dodaj do ulubionych

Podatek dla wiernych

24.09.02, 17:34
"Proboszcz częstochowskiej katedry wprowadził dla wiernych podatek. Mają
płacić oni złotówkę tygodniowo. Podatek jest dobrowolny, ale ci, którzy nie
chcą czy też nie mogą zapłacić podatku, muszą w specjalnych ankietach podać
powód. Mieszkańcy owej parafii to głównie ludzie biedni, często korzystający
z pomocy charytatywnej, organizowanej przez Kościół. Teraz - zgodnie z
treścią listu proboszcza - muszą za taką pomoc zapłacić" - RMF FM / onet.pl

Skandal!

Ja jestem zwolennikiem opodatkowania instytucji kosciola.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ed Re: Firma ma przecież wydatki IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 18:40
    • Gość: Pytak Re: Podatek dla wiernych IP: *.ipt.aol.com 24.09.02, 18:58
      Kto bedzie mial odwage podjac decyzje ws opodatkowania KK? Kto bedzie mial
      odwage ukrocenia jego zachlannosci ? Ciekawe czy przewielebny wprowadzi rowniez
      taryfe za swoje uslugi i czy ci, ktorzy nie bedzie stac na pogrzeb beda sie
      musieli tlumaczyc przed nim, czy przed Panem Bogiem.
      • Gość: czyzunia Re: Podatek dla wiernych IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 24.09.02, 19:08
        alez to jest tylko sprawa tych wiernych. kto ich zmusza do pozostawania w tej
        wrednej instytucji.
    • Gość: MANIUS pODATEK? gDZIE kONSTYTUCJA? IP: 198.86.247.* 24.09.02, 19:15
      kLECHA WAZNIEJSZY OD kONSTYTUCJI? dO sadu !!!
      matt23 napisał:

> "Proboszcz częstochowskiej katedry wprowadził dla wiernych podatek. Mają
      > płacić oni złotówkę tygodniowo. Podatek jest dobrowolny, ale ci, którzy nie
      > chcą czy też nie mogą zapłacić podatku, muszą w specjalnych ankietach podać
      > powód. Mieszkańcy owej parafii to głównie ludzie biedni, często korzystający
      > z pomocy charytatywnej, organizowanej przez Kościół. Teraz - zgodnie z
      > treścią listu proboszcza - muszą za taką pomoc zapłacić" - RMF FM / onet.pl
      >
      > Skandal!
      >
      > Ja jestem zwolennikiem opodatkowania instytucji kosciola.
      >
      >
      • Gość: Ed Re: pODATEK? gDZIE kONSTYTUCJA? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 20:09
        Pytanie bardzo słusznie postawione. Gdzie ona jest?
        Oficjalnie znany jest tylko konkordat. Czyżby innych niepublikowanych
        porozumien wykonawczych okołokonkordatowych nie było?
        Jeżeli konkordat wprowadzony został w życie w sposób odbierający możliwość
        wypowiedzenia się Sejmu na ten temat, to resztę można sobie dośpiewać. I co na
        to konstytucja? Co na to Sejm?
        Nie wykonywanie konstytucyjnego obowiązku edukacyjnego w tym wypadku wydaje
        się zupełnym pryszczem.
      • elojka Re: pODATEK? gDZIE kONSTYTUCJA? 25.09.02, 09:50
        W Polsce konstytucja ma się nijak do podatków - nie ma w niej żadnych zapisów.
        POdatki i większość rzeczy z nimi związanych regulowanych jest ustawami.
    • Gość: Ed Re: Podatek dla wiernych - sami się wycofali IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 19:16
      matt23 napisał:

> "Proboszcz częstochowskiej katedry wprowadził dla wiernych podatek. Mają
      > płacić oni złotówkę tygodniowo. Podatek jest dobrowolny, ale ci, którzy nie
      > chcą czy też nie mogą zapłacić podatku, muszą w specjalnych ankietach podać
      > powód. Mieszkańcy owej parafii to głównie ludzie biedni, często korzystający
      > z pomocy charytatywnej, organizowanej przez Kościół. Teraz - zgodnie z
      > treścią listu proboszcza - muszą za taką pomoc zapłacić" - RMF FM / onet.pl
      >
      > Skandal!
      >
      > Ja jestem zwolennikiem opodatkowania instytucji kosciola.
      >
      >
      • Gość: pol Re: Podatek dla wiernych - sami się wycofali IP: 12.31.53.* 25.09.02, 03:42
        Gdyby nawet wierni zostali opodatkowani na rzecz KK, to i tak beda placic
        wielebnemu za wszystkie poslugi.To kwestia przyzwyczajenia przez setki lat,a
        nie uwierze w to, ze jakis klecha kasy nie wezmie i jeszcze wytlumaczy
        owieczkom ,ze ju raz zaplacili.Nie podejrzewam ich az o taka uczciwosc.To
        dopiero bylby dla nich raj na ziemi, bo w niebie raj im raczej nie grozi.

pozdr
    • Gość: M Re: Podatek dla wiernych IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 08:02
      A gdzie Oszołek - dlaczego jeszcze nie zabrał głosu.Czeka na wytyczne z
      Torunia ?.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka