Dodaj do ulubionych

Wyborcy PO powinni sie zmobilizowac

03.11.05, 11:21
Moim zdaniem, gdyby wyborcy PO zaceli pisac listy, e-maile i dzwonic do poslow
i mowic im, ze glosowali na nich, bo obiecywali wspolprace z PO i koalicje
rzadowa, to prawdopodobnie czesc poslow PO, ktorzy zostali poslami po raz
pierwszy, a sporo jest takich, uznalalby ze nalezy poprzec rzad mniejszosciowy
Marcinkiewicza.
Stare polityczne wygi (Tusk i Rokita) nie beda reagowac na odezwy wyborcow, bo
oni dostana sie zawsze do Sejmu, wiec im deklaracje przedwyborcze w tej chwili
w ogole nie przeslaniaja celu politycznych rozgrywek.
Jedyna szansa to wyborcy PO (podobno energiczni, zwarci i przedsiebiorczy) i
nowowybrani ludzie z list PO.
Obserwuj wątek
    • kropekuk A po co PO koalicja z PiSiakami? PO CO? 03.11.05, 11:22

• bladatwarz Re: A po co PO koalicja z PiSiakami? PO CO? 03.11.05, 11:27
        Naucz sie wreszcie czytac.
        Koalicja jest juz w tej chwili niemozliwa.
        Napisalam o poparciu dla rzadu Marcinkiewicza.
        • kropekuk Ale PO CO ten rzad popierac? Z takimi lachami jak 03.11.05, 11:54
          Ziobro i Wassermann? A zlituj ty sie, dziewucho:))))
          • czefan Re: Ale PO CO ten rzad popierac? Z takimi lachami 03.11.05, 12:00
            Autor poprzedniego postu zaczął. Więc wiadomość dla niego EIN DEBIL.
            • miss.take Re: Ale PO CO ten rzad popierac? Z takimi lachami 03.11.05, 14:11
              czefan napisał:

> EIN DEBIL.

Na tym forum nie musisz sie podpisywac. Jest calkowicie anonimowe.
              • czefan Re: Ale PO CO ten rzad popierac? Z takimi lachami 03.11.05, 14:45
                Autor wcześniejszego postu popisał się pseudoniemczyzną poniżej krytyki więc
                miałem dla niego taką odpowiedź. Jeśli się z nim zgadzasz, Twoja wola. Dla mnie
                jest to "ein debil".
                • kropekuk A ty dla mnie w poprawnej niemczyznie jestes: 03.11.05, 18:00
                  EIN IDIOT! I to do tego z PiSuaru:)))
          • bladatwarz Re: Ale PO CO ten rzad popierac? 03.11.05, 12:14
            NIe wiem czy Ty to zrozumiesz.
            Dla Polski.
            Rozumiesz?
            • elfhelm Ziobro i Wassermann dla Polski? 03.11.05, 12:55
              nie żartujmy - nieuk i pogromca staruszek... po co?
          • miss.take Re: Ale PO CO ten rzad popierac? Z takimi lachami 03.11.05, 14:12
            kropekuk napisał:

> Ziobro i Wassermann? A zlituj ty sie, dziewucho:))))

To bladatwarz jest kobitka????
            • bladatwarz Re: Ale PO CO ten rzad popierac? Z takimi lachami 03.11.05, 14:17
              miss.take napisał:

>
              > To bladatwarz jest kobitka????
              >

A co dziwne??????????
              • miss.take Re: Ale PO CO ten rzad popierac? Z takimi lachami 03.11.05, 14:50
                bladatwarz napisała:

> > To bladatwarz jest kobitka????
                > >
                >
                > A co dziwne??????????

Nie gdziezby.
                Tak jakos sobie zakonotowalem w podswiadomosci, ze jest inaczej.
          • bbombel_reaktywacja Re: Ale PO CO ten rzad popierac? Z takimi lachami 03.11.05, 15:39
            Nie można im jednak zarzucić braku kompetencji, ani nieuczciwości i braku
            konsekwencji w działaniu.
            Ziobro i Wasserman się sprawdzili między innymi w pracach komisji śledczej.

Ja cieszę się z jednego:
            z upadku komunizmu i z tego, że ten sejm na pewno będzie lepszy od poprzedniego.
            Dlaczego? Bo nic nie jest w stanie przebić w miernocie i braku kompetencji oraz
            aferach jakie za czasów sejmu zdominowanego przez lewice SLD.
            Prosty rachunek - może być tylko lepiej. Pytanie tylko jak bardzo lepiej.
            I myśle, że tak optymistycznie należy na sprawę patrzeć.
            • bladatwarz NIe ciesz sie! 03.11.05, 18:07
              Jeszcze wszystko sie moze zmienic.
              Wroci agentura i zrobi porzadek.
              Beda mieli sprzymierzencow wielu.
        • dr.szfajcner Wyborcy Komorowskiego nie po to glosowali na PO 03.11.05, 18:50

Zeby Marek Jurek byl marszalkiem Sejmu.
    • elfhelm No ja już napisałem do posłów gdyńskich 03.11.05, 11:24
      żeby przypadkiem do rządu nie wchodzili :)))
    • bush_w_wodzie Re: Wyborcy PO powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 11:26
      bladatwarz napisała:

> Moim zdaniem, gdyby wyborcy PO zaceli pisac listy, e-maile i dzwonic do poslow
      > i mowic im, ze glosowali na nich, bo obiecywali wspolprace z PO i koalicje
      > rzadowa, to prawdopodobnie czesc poslow PO, ktorzy zostali poslami po raz
      > pierwszy, a sporo jest takich, uznalalby ze nalezy poprzec rzad mniejszosciowy
      > Marcinkiewicza.

ale ja jestem przeciw. czy tez mam pisac?
      • bladatwarz Re: Wyborcy PO powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 11:34
        Chyba tez.
        Raczej na pewno tez.
        PO nie jest partia monolityczna.
        Wydaje mi sie, ze rozpad PO jest nieunikniony, jesli rzeczywioscie PO nie dazy
        do wczesniejszych wyborow. PO rozlami sie na czesc powiedzmy ,,liberalna'' z
        Tuskiem (przedsiebiorcy, menedzerowie, wykonujacy wolne zawody, ludzie
        wyksztalceni i mobilni) i ,,konserwatywna'' z Rokita (pracownicy, urzednicy,
        ludzie z wyksztalceniem srednim - nauczyciele, pielegniarki, lekarze).
        W PO musza sie wykrystalizowac wyrazniejsze i ostrzejsze postawy.
        Najprawdopodobniej Ty jestes w grupie ,,liberalnej''.
        Sporo moich znajomych zaluje, ze glosowalo na PO. Oni chca koalicji z PiS.
        Tacy ludzie powinni naciskac na poslow, ktorzy sklonni byliby wspolpracowac z PiS.
        • a.adas Re: Wyborcy PO powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 12:08
          Wytłumaczysz mi jedno?
          Jako wyborca PiSu liczysz na rozbicie PO i przejście Rokity do Kaczyńskich. Już
          pomijając etyczne tło tego rozumowania i sprawy ambicjonalne (już widzę Rokitę
          w roli pieska Jacka i Placka) to co z tzw. sprawą inwigilacji prawicy??? Juz
          wybaczone?

Dlaczego choćby część PO ma popierać rząd PiSu, w którym poza resortami
          obsadzonymi przez Trojaczki Bliźniaków, reszta ministrów to klasyczne zderzaki?
          Pewnie dlatego, ze PiS ma do obsadzenia kilkadziesiat tysiecy stołków i planuje
          (na granicy prawa i demokracji) budowę swego własnego salonu. Dla dobra
          Rzeczypospolitej...
          • bladatwarz Re: Wyborcy PO powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 12:16
            NIczego Ci nie wytlumacze, bo nie glosowalam na PO, ani na PiS.

Uwazam, ze rozlam w PO jest oczywisty. Im szybciej sie to stanie, tym lepiej dla
            Polski.
            Ambicje p.Tuska i Rokity mnie nie interesuja.
            • a.adas Re: Wyborcy PO powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 12:46
              bladatwarz napisała:

> NIczego Ci nie wytlumacze, bo nie glosowalam na PO, ani na PiS.
              mój błąd

> Uwazam, ze rozlam w PO jest oczywisty. Im szybciej sie to stanie, tym lepiej
              > dla Polski.
              bo? Tak wiem, rząd mniejszosciowy to koniecznosć kupowania ustaw, ale czy to
              wina jedynie:
              > Ambicje p.Tuska i Rokity mnie nie interesuja
              A ambicje Pana Kaczynskiego?
              Dla niego ważniejsza od Polski jest 40%, nie nie wódka, a partia; jedyna
              słuszna, bo prawicowa. I dlatego, poza pustymi frazesami, nigdy nie traktował
              PO jak (co wynikałoby choćby z liczby posłów i przedwyborczych deklaracji)
              równorzędnego partnera.

Bardzo mi sie podoba ta logika - dla dobra Polski PO musi się rozpaść...
              A dlaczego nie PiS?
              Marcinkiewicz mógłby z grupką posłów przejść do PO, dla dobra Polski rzecz
              jasna!

I jeszcze jedno, jeśli dobrem Polski jest walka z salonem (a raczej budowa
              własnego salonu), to proszę bardzo: witmy w IV RP. Tyle, ze mnie martwi, że
              poza Dornem, Ziobro i Wassermanem ten rząd to w sumie pic na wodę, fotomontaż.
              Wszystko ministrowie-zderzaki. Trojaczki Bliźniaków obiecują nam igrzyska, kto
              da chleb?
              • bladatwarz Re: Wyborcy PO powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 14:23
                a.adas napisał:

> A ambicje Pana Kaczynskiego?
                > Dla niego ważniejsza od Polski jest 40%, nie nie wódka, a partia; jedyna
                > słuszna, bo prawicowa. I dlatego, poza pustymi frazesami, nigdy nie traktował
                > PO jak (co wynikałoby choćby z liczby posłów i przedwyborczych deklaracji)
                > równorzędnego partnera.

Marzenie scietej glowy. Pewnie, ze dobrze by sie stalo, gdyby w Polsce byly dwie
                30- 40% partie i dwie, trzy mniejsze.
                To i tak nie gwarantowaloby sukcesu. Patrz kazus Niemiec. Mecza sie z rzadem
                dluzej niz my!!!!!!!!!!!

> Bardzo mi sie podoba ta logika - dla dobra Polski PO musi się rozpaść...
                > A dlaczego nie PiS?

Bo teraz PiS tworzy rzad.

> Marcinkiewicz mógłby z grupką posłów przejść do PO, dla dobra Polski rzecz
                > jasna!

Pogadamy o tym za miesiac, jak PO bedzie szukac poparcia u SLD i Samoobrony.
                Poczekamy, zobaczymy......... :))))))))
                >
                > I jeszcze jedno, jeśli dobrem Polski jest walka z salonem (a raczej budowa
                > własnego salonu), to proszę bardzo: witmy w IV RP. Tyle, ze mnie martwi, że
                > poza Dornem, Ziobro i Wassermanem ten rząd to w sumie pic na wodę, fotomontaż.
                > Wszystko ministrowie-zderzaki.

Na razie, to mamy sklad rzadu. Rzad, jeszcze nie salon, choc za duzo tam ludzi z
                UW lubiacych salony, co powinno PO raczej cieszyc.

Trojaczki Bliźniaków obiecują nam igrzyska, kto
                > da chleb?

Jak to kto? Spolecznestwo. Wyborcy.
                :))))))))))
          • menea Re: Wyborcy PO powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 12:32
            a.adas napisał:

> Wytłumaczysz mi jedno?
            > Jako wyborca PiSu liczysz na rozbicie PO i przejście Rokity do Kaczyńskich.

aadasu bladatwarz nie jest raczej wyborco PiSu.
            A poza tym tak ciezko zakapowac ze ludzie zmieniaja swoje zdanie.
            To chyba normalne co?

- Dzisiaj wśród obrońców Trzeciej RP w jednym szeregu znajduję Józefa Oleksego, Leszka Millera oraz Tadeusza Mazowieckiego i Władysława Frasyniuka. Nie mam pojęcia, co w tym towarzystwie robi Mazowiecki i Frasyniuk. Jestem przekonany, że ten tężejący szereg obrońców Trzeciej RP to legion tych, którzy chcą bronić resztek PRL.

Donald Tusk
    • czefan PO do likwidacji! 03.11.05, 11:40
      Po prostu wstyd. WSTYD! i żenada. Kompromitacja. Przegrali wybory nieznacznie i
      obrazili się. Na kogo? Na wyborców co na nich głosowali. Jasne łatwiej jest być
      w opozycji. Mam nadzieję, że ten potworek PO, na którego ( całe szczęście ) o
      mało niegłosowałem rozleci się do Świąt!
    • czefan PO jest po 03.11.05, 11:53
      i już. Wracać do zabawek i w domku bawić się w politykę klockami. Z całym
      szacunkiem dla klocków, bo dla "po" nie.
    • trevik Re: Wyborcy PO powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 12:03
      Dlaczego? Ja glosowalem na ich wizje panstwa i zycze sobie, aby realizowali ja
      najlepiej, jak potrafia. Na pewno nie zycze sobie, aby partia, na ktora oddalem
      glos firmowala etatyzm, socjalizm i nieodpowiedzialnosc za slowo PiSu, a zycze
      sobie, aby zrobili to, co w tym ukladzie sejmu jest najlepsze do realizacji ich
      programu: jak lepsza jest pozycja blokujaca, niech blokuja, jak lepsza jest
      koalicja (z warunkami takimi, ze program PO bedzie realizowany), niech wchodza -
      ja ocenie z perspektywy czasu, czy rozegranie bylo wlasciwe,

T.
      • bladatwarz Re: Wyborcy PO powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 12:19
        Radze popatrzec na ,,strukture'' wyborcow PO.
        Nie chcesz nieodpowiedzialnosci PiS?
        Wolisz nieodpowiedzialnosc PO?
        Ciekawa jestem czy ludzie glosujacy na PO maja w ogole na tyle wyobrazni, zeby
        przewidziec co sie stanie przy drugim podejsciu do tworzenia rzadu.
        PO bedzie skazane na SLD.
        Brawo. Wreszcie bedzie wymarzona koalicja pana Tuska.
        • trevik Re: Wyborcy PO powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 12:46
          No jasne, ze tak bedzie w drugim rozdaniu, ale dlaczego partia, ktora ma sie
          uginac ma byc PO? Ja chce, aby Polska byla panstwem wzglednie liberalnym
          gospodarczo o jak najwiekszej przejrzystosci _minimalnego_ panstwa. PO ma ten
          kierunek realizowac i paradoksalnie jesli nie ma szans realizacji (bo z PiS to
          bedzie ciezko) to ma zablokowac zmiany, ktore pojda w odwrotnym kierunku. Albo z
          law opozycji, albo koalicji. Czy to tak trudno zrozumiec?

I oczywiscie, ze PO straci czesc wyborcow: wsrod elektoratu kazdej partii sa
          tacy, ktorzy sa zwolennikami "fronu jednosci narodowej" i mysla z jednej strony
          o odpowiedzialnosci wszystkich partii a z drugiej jakos podswiadomie (nie
          wiedziec czemu) mysla o wizji panstwa proponowanej przez jedna z koalicyjnych
          partii. A TAK SIE NIE DA!

T.

PS: Ja zyje w bardzo dobrze zorganizowanym panstwie, ale cierpiacym na nadmiar
          etatyzmu i socjalizmu + tyranie zwiazkow zawodowych. Uwierz mi na slowo, ze
          naprawe panstwa mozna i trzeba prowadzic w kazdych warunkach, bo jest na to
          przyzwolenie elektoratu, ale _bardzo trudno_ jest eliminowac redystrybucje
          pieniadza: to jest prawie niemozliwe bez duzych spadkow popularnosci
          reformatorow. To jest zasadniczy problem: przed socjalizmem i etatyzmem nie mam
          zamiaru sie uginac, bo to gorzej sie likwiduje, niz naprawia panstwo!
          • bladatwarz Re: Wyborcy PO powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 13:06
            trevik napisał:

> No jasne, ze tak bedzie w drugim rozdaniu, ale dlaczego partia, ktora ma sie
            > uginac ma byc PO? Ja chce, aby Polska byla panstwem wzglednie liberalnym
            > gospodarczo o jak najwiekszej przejrzystosci _minimalnego_ panstwa. PO ma ten
            > kierunek realizowac i paradoksalnie jesli nie ma szans realizacji (bo z PiS to
            > bedzie ciezko) to ma zablokowac zmiany, ktore pojda w odwrotnym kierunku. Albo
            > z
            > law opozycji, albo koalicji. Czy to tak trudno zrozumiec?

Trudno to zrozumiec, bo wyborcy w wiekszosci wypowiedzieli sie przeciwko
            ,,programowi'' PO i tzw.liberalizacji gospodarki. To, ze czesc wyborcow, ktorzy
            poparli PO chce liberalnej gospodarki nie oznacza, ze wiekszosc ma sluchac
            mniejszosci.

> I oczywiscie, ze PO straci czesc wyborcow: wsrod elektoratu kazdej partii sa
            > tacy, ktorzy sa zwolennikami "fronu jednosci narodowej" i mysla z jednej strony
            > o odpowiedzialnosci wszystkich partii a z drugiej jakos podswiadomie (nie
            > wiedziec czemu) mysla o wizji panstwa proponowanej przez jedna z koalicyjnych
            > partii. A TAK SIE NIE DA!
            >
            > T.
            >
            > PS: Ja zyje w bardzo dobrze zorganizowanym panstwie, ale cierpiacym na nadmiar
            > etatyzmu i socjalizmu + tyranie zwiazkow zawodowych.

Chyba cierpiacym na nadmiar korupcji i sieci powiazan partyjno-biznesowych.
            Tyrania ZZ? Gdzie? W Biedronce, w sluzbie zdrowia czy moze w prywatnych
            przedsiebiorstwach?

Uwierz mi na slowo, ze
            > naprawe panstwa mozna i trzeba prowadzic w kazdych warunkach, bo jest na to
            > przyzwolenie elektoratu, ale _bardzo trudno_ jest eliminowac redystrybucje
            > pieniadza: to jest prawie niemozliwe bez duzych spadkow popularnosci
            > reformatorow. To jest zasadniczy problem: przed socjalizmem i etatyzmem nie mam
            > zamiaru sie uginac, bo to gorzej sie likwiduje, niz naprawia panstwo!

Ale wlasnie sie ugniesz. I to wkrotce. Jak PO bedzie skazane na SLD.
            • trevik I wylazlo szydlo z wora... 03.11.05, 13:43
              > Trudno to zrozumiec, bo wyborcy w wiekszosci wypowiedzieli sie przeciwko
              > ,,programowi'' PO i tzw.liberalizacji gospodarki. To, ze czesc wyborcow, ktorzy
              > poparli PO chce liberalnej gospodarki nie oznacza, ze wiekszosc ma sluchac
              > mniejszosci.

Ale na szczescie mamy demokracje a nie tyranie wiekszosci: PO ma instrumenty,
              aby do zwiekszenia spoleczneych transferow, etatyzmu i wladzy panstwa nad
              obywatelami nie dopuszczac. I nie ma czegos takiego, ze "wiekszosc ma sluchac
              mniejszosci". Kazdy z nas jest w kwestii pewnych pomyslow w mniejszosci, PiS
              rowniez (jak myslisz, ze wiekszosc wyborcow glosowala nad PiS majac w glowie
              czyste panstwo, to Cie rozczaruje: mysleli glownie o pelniejszym talerzu). Takze
              ostroznie z tymi wiekszosciami i mniejszosciami: gdyby odpowiednio wejsc w
              detal, to mysle, ze bylaby spora szansa, aby uznac, ze kazdy z nas (z "nas
              myslacych" ma sie rozumiec) nie tyle jest w mniejszosci, co jest wrecz samotny
              ze swoimi pogladami. Poglady tylko latwo podzielaja z "autorytetami" ci, ktorzy
              nie mysla.

> Chyba cierpiacym na nadmiar korupcji i sieci powiazan partyjno-biznesowych.
              > Tyrania ZZ? Gdzie? W Biedronce, w sluzbie zdrowia czy moze w prywatnych
              > przedsiebiorstwach?

Nie - zyje w Niemczech. Nie pisalem o Polsce, ktory cierpi na powiazania panstwa
              z gospodarka (to akurat PO chciala likwidowac - szkoda, ze nie zwrociles uwagi,
              natomiast PiS chcialo naprawiac zasadniczo przez wymiane kadr). W Polsce tyrania
              ZZ tyczy glownie duzych i nierentownych zakladow panstwowych - w prywatnych na
              szczescie zwiazki prawie nie funkcjonuja (choc niestety jest duze bezrobocie,
              ktore utrudnia przyciskanie pracodawcow przez pracownikow indywidualnie, choc ja
              twierdze, ze dla chcacego nic trudnego).

> Ale wlasnie sie ugniesz. I to wkrotce. Jak PO bedzie skazane na SLD.

SLD bedzie bardzo problematyczne w koalicji rzadowej: PO w koalicji rzadowej z
              SLD od razu przeszlaby medialnie z wizerunku partii ogolnonarodowej do wizerunku
              partii liberalnej gospodarczo jako jezyczek u wagi (a to ja w warunkach Polskich
              ordynacji wyborczych mocno zmarginalizowaloby): nie martw sie wiec, nie sadze,
              ze to byloby realne, zwlaszcza, ze wspolpraca na szczeblu parlamentarnym jest
              tym, co jest najbardziej w tych wszystkich koalicjach potrzebne a to nie rzuca
              sie tak bardzo w oczy,

T.
              • bladatwarz Re: I wylazlo szydlo z wora... 03.11.05, 14:31
                trevik napisał:

> Ale na szczescie mamy demokracje a nie tyranie wiekszosci:

I cale szczescie.

PO ma instrumenty,
                > aby do zwiekszenia spoleczneych transferow, etatyzmu i wladzy panstwa nad
                > obywatelami nie dopuszczac.

?????????????? Jakie? Wypracowane przez Schetyne?

I nie ma czegos takiego, ze "wiekszosc ma sluchac
                > mniejszosci".

Nie wiem tylko, kiedy to dotrze do PO.

> Nie - zyje w Niemczech. Nie pisalem o Polsce, ktory cierpi na powiazania panstw
                > a
                > z gospodarka (to akurat PO chciala likwidowac

KIedy????????????

- szkoda, ze nie zwrociles uwagi,

Nie zwrocilam, bo to byly tylko frazesy. Zadnego pomyslu jak to zrobic PO nie ma
                i nie miala.

> natomiast PiS chcialo naprawiac zasadniczo przez wymiane kadr). W Polsce tyrani
                > a
                > ZZ tyczy glownie duzych i nierentownych zakladow panstwowych - w prywatnych na
                > szczescie zwiazki prawie nie funkcjonuja (choc niestety jest duze bezrobocie,
                > ktore utrudnia przyciskanie pracodawcow przez pracownikow indywidualnie, choc j
                > a
                > twierdze, ze dla chcacego nic trudnego).

W Polsce duzych zakladow jest okolo 3 000. Zatrudniaja nie wiecej niz 20% ludzi.
                Mowienie o tyranii ZZ jest niepowazne.
                A propos, to przed ZZ gornikow ugial sie dopiero co znakomity premier Belka.
                Tylko po to, zeby dac glosy TW Carexowi.

>
                > > Ale wlasnie sie ugniesz. I to wkrotce. Jak PO bedzie skazane na SLD.
                >
                > SLD bedzie bardzo problematyczne w koalicji rzadowej: PO w koalicji rzadowej z
                > SLD od razu przeszlaby medialnie z wizerunku partii ogolnonarodowej do wizerunk
                > u
                > partii liberalnej gospodarczo jako jezyczek u wagi (a to ja w warunkach Polskic
                > h
                > ordynacji wyborczych mocno zmarginalizowaloby): nie martw sie wiec, nie sadze,
                > ze to byloby realne, zwlaszcza, ze wspolpraca na szczeblu parlamentarnym jest
                > tym, co jest najbardziej w tych wszystkich koalicjach potrzebne a to nie rzuca
                > sie tak bardzo w oczy,
                >
                > T.

Jesli tak, to czemu PO tak rzuca sie na Samoobrone, ktore tez mogloby byc
                jezyczkiem u wagi. SLD po operacji plastycznej (wycieciu Millera, Oleksego i
                czerwonych przestepcow) jest czyms lepszym niz Samoobrona?
                • trevik Re: I wylazlo szydlo z wora... 03.11.05, 15:15
                  > I cale szczescie.

Tez tak uwazam. To chyba jedyne, w czym sie zgadzamy - dalej jest tylko gorzej.

> PO ma instrumenty,
                  > > aby do zwiekszenia spoleczneych transferow, etatyzmu i wladzy panstwa nad
                  > > obywatelami nie dopuszczac.
                  >
                  > ?????????????? Jakie? Wypracowane przez Schetyne?

Demokratyczne: nie popierac i ustawic partie tak, aby rzad nie mogl socjalizmu
                  realizowac. Wlasnie to robia - niektorzy twierdza, ze niedemokratycznie (a ja
                  nie wiem, co niby robia niedemokratycznego i choc ciagle pytam, to nie potrafie
                  sie dowiedziec).

> I nie ma czegos takiego, ze "wiekszosc ma sluchac
                  > > mniejszosci".
                  > Nie wiem tylko, kiedy to dotrze do PO.

Juz dotarlo: PO nikt sluchac nie musi. Jednak sa tacy (PiS), ktorym sie chyba
                  oplaca PO posluchac - jak nie teraz, to im sie jeszcze w przyszlosci bardzo
                  oplaci. Normalny parlamentaryzm - nic innego.

> Nie zwrocilam, bo to byly tylko frazesy. Zadnego pomyslu jak to zrobic PO nie m
                  > a
                  > i nie miala.

Alez oczywiscie, ze miala. Przede wszystkim chciala ograniczyc ilosc
                  przedsiebiorstw panstwowych do niezbednego minimum, dwa, chciala wiekszej ilosci
                  wolnego rynku i mniej etatyzmu (te dwa sprzyjaja korupcji jak cholera),
                  likwidujac urzedy i zmniejszajac komplikacje prawa gospodarczego i
                  administracyjnego i zwiekszyc przejrzystosc zamowien publicznych. Oczywiscie sa
                  tacy, ktorzy wierza, ze mozna zostawic bogaty styk polityka-biznes zrobic urzad
                  do zwalczania korupcji i bedzie super.

> Mowienie o tyranii ZZ jest niepowazne.
                  > A propos, to przed ZZ gornikow ugial sie dopiero co znakomity premier Belka.
                  > Tylko po to, zeby dac glosy TW Carexowi.

Uwaznie dobieraj argumenty, bo ten to wrecz samoboj: przed gornikami w III RP
                  uginali sie wszyscy, Belka "tylko" w emeryturach o ile mi wiadomo, wszyscy
                  wczesniejsi oddluzali w kolko kopalnie, tworzyli holdingi (do ktorych trzeba
                  bylo doplacac) i kombinowali, jak tutaj doplacic, aby byl spokoj.

Jednak dlaczego "samoboj"?
                  1) PO byla jedyna partia, ktora zaglosowala _przeciwko_ projektowi emerytur
                  gorniczych.
                  2) Akcja z emeryturami to nie byla inicjatywa rzadowa - Belka zglosil ja przez
                  Jaruge-Nowacka do TK jako niezgodna z konstytucja. Takze nazwiskiem Belki to
                  akurat nie machaj.
                  3) PiS ostatni projekt emerytur jak najbardziej _poparl_ i przyczynil sie do
                  rozdawnictwa, aby miec lepsze karty w kampanii.

Ostrozniej dobieraj argumenty na przyszlosc.

> Jesli tak, to czemu PO tak rzuca sie na Samoobrone, ktore tez mogloby byc
                  > jezyczkiem u wagi. SLD po operacji plastycznej (wycieciu Millera, Oleksego i
                  > czerwonych przestepcow) jest czyms lepszym niz Samoobrona?

Samoobrona jest bardzo niewygodnym jezyczkiem u wagi a PO dba o to, aby SO
                  wogole sie do tego nie nadawala. I z cala odpowiedzialnoscia napisze, ze
                  Samoobrona jest czyms gorszym niz SLD. Nie dlatego, ze SLD ma mniejszych
                  oszustow (tu sa sobie rownie, w SLD sa bardziej wyrafinowani), a dlatego, ze jak
                  rzadzi SLD to choc jest to bardzo szkodliwe, to mozna miec nadzieje, ze
                  wszystkiego nie spieprza a za 4 lata przyjdzie nastepna ekipa (nakradna, ale
                  lepiej, zeby zlodziej tylko ukradl, niz ukradl i zabil gospodarza). Samoobrona
                  majac wladze calkowita w panstwie nie daje absolutnie takich nadziei,

T.
                  • bladatwarz Re: I wylazlo szydlo z wora... 03.11.05, 18:19
                    trevik napisał:

> > ?????????????? Jakie? Wypracowane przez Schetyne?
                    >
                    > Demokratyczne: nie popierac i ustawic partie tak, aby rzad nie mogl socjalizmu
                    > realizowac. Wlasnie to robia - niektorzy twierdza, ze niedemokratycznie (a ja
                    > nie wiem, co niby robia niedemokratycznego i choc ciagle pytam, to nie potrafie
                    > sie dowiedziec).

Jakiego socjalizmu? Nawet Financial Times nie pisze tak o PiS.
                    To jakas propaganda pseudointelektualna wciska socjalizm w program PO.
                    Wypadaloby wreszcie sobie przypomniec jaka jest podstawowa definicja SOCJALIZMU.

> Alez oczywiscie, ze miala. Przede wszystkim chciala ograniczyc ilosc
                    > przedsiebiorstw panstwowych do niezbednego minimum, dwa, chciala wiekszej ilosc
                    > i
                    > wolnego rynku i mniej etatyzmu (te dwa sprzyjaja korupcji jak cholera),
                    > likwidujac urzedy i zmniejszajac komplikacje prawa gospodarczego i
                    > administracyjnego i zwiekszyc przejrzystosc zamowien publicznych. Oczywiscie sa
                    > tacy, ktorzy wierza, ze mozna zostawic bogaty styk polityka-biznes zrobic urzad
                    > do zwalczania korupcji i bedzie super.

Co za brednie. W Polsce prywatny sektor stanowi 72% w zatrudnieniu, ponad 62% w
                    PKB. To sa wysokie wskazniki, bo w Polsce wojska nie zalicza sie do sektora
                    prywatnego. Mamy taki sam wskaznik liczby przedsiebiorstw prywatnych, co w
                    krajach UE, a w niektorych przypadkach nawet wyzszy!
                    moziwsz o prywatyzowaniu kąskow? Nie trzeba ich na sile prywatyzowac!

> Uwaznie dobieraj argumenty, bo ten to wrecz samoboj: przed gornikami w III RP
                    > uginali sie wszyscy, Belka "tylko" w emeryturach o ile mi wiadomo, wszyscy
                    > wczesniejsi oddluzali w kolko kopalnie, tworzyli holdingi (do ktorych trzeba
                    > bylo doplacac) i kombinowali, jak tutaj doplacic, aby byl spokoj.
                    >
                    > Jednak dlaczego "samoboj"?
                    > 1) PO byla jedyna partia, ktora zaglosowala _przeciwko_ projektowi emerytur
                    > gorniczych.

Bo to bylo glosowanie przed wyborami!

> 2) Akcja z emeryturami to nie byla inicjatywa rzadowa - Belka zglosil ja przez
                    > Jaruge-Nowacka do TK jako niezgodna z konstytucja. Takze nazwiskiem Belki to
                    > akurat nie machaj.

Niczego to zmienia. Belka byl i jest miernym premierem. Glosowanie bylo po to,
                    zeby Carex mial glosy w wyscigu prezydenckim.

> 3) PiS ostatni projekt emerytur jak najbardziej _poparl_ i przyczynil sie do
                    > rozdawnictwa, aby miec lepsze karty w kampanii.

?????????????

> Ostrozniej dobieraj argumenty na przyszlosc.

Nie musze na nic uwazac. Mam wyrobiony poglad na temat rzadu Belki i PO.
                    Prawda jest taka, ze Twoj argument o tyranii ZZ to zwykly blef!

> Samoobrona jest bardzo niewygodnym jezyczkiem u wagi a PO dba o to, aby SO
                    > wogole sie do tego nie nadawala. I z cala odpowiedzialnoscia napisze, ze
                    > Samoobrona jest czyms gorszym niz SLD. Nie dlatego, ze SLD ma mniejszych
                    > oszustow (tu sa sobie rownie, w SLD sa bardziej wyrafinowani), a dlatego, ze ja
                    > k
                    > rzadzi SLD to choc jest to bardzo szkodliwe, to mozna miec nadzieje, ze
                    > wszystkiego nie spieprza a za 4 lata przyjdzie nastepna ekipa (nakradna, ale
                    > lepiej, zeby zlodziej tylko ukradl, niz ukradl i zabil gospodarza). Samoobrona
                    > majac wladze calkowita w panstwie nie daje absolutnie takich nadziei,

Jednym slowem holota z SLD jest OK, ale Lepper jest do d...
                    Lepiej wspierac farbowanych zlodziei.
                    Jestem przekonana, ze SLD to najgorsza partia jaka mogla sie dostac do
                    parlamentu. Jeszcze gorsza od SLD.
                    • trevik Re: I wylazlo szydlo z wora... 03.11.05, 18:48
                      > Jakiego socjalizmu? Nawet Financial Times nie pisze tak o PiS.
                      > To jakas propaganda pseudointelektualna wciska socjalizm w program PO.
                      > Wypadaloby wreszcie sobie przypomniec jaka jest podstawowa definicja SOCJALIZMU

SOCJALIZM wiaze sie z modelem panstwa opiekunczego: na to naklada sie
                      redystrybucja dochodow oraz etatyzm. Tego chce PiS a to, ze zamiast slowa
                      socjalizm uzywa "sprawiedliwosc spoleczna", czy tez "solidarnosc spoleczna" to
                      tylko dlatego, ze slowo "socjalizm" jest dla tej partii za bardzo
                      zdyskredytowane. Jednak gdyby nie uwarunkowania historyczne, to PiS mogloby
                      smialo tego slowa uzywac.

I co do tej wizji, to nikt jej nie wciskal: o tym mowil PiS i Kaczynskich w
                      ostatnich dwoch kampaniach wyborczych. Nie sluchales i nie czytales?
                      A co napisze Financial Times bedzie zalezalo od tego, jak potocza sie losy PiS u
                      wladzy i jaka polityke przyjmie. Na razie FT jest ostrozne z ferowaniem ciezkich
                      ocen, zreszta jak na poczatku kazdych rzadow.

> Co za brednie. W Polsce prywatny sektor stanowi 72% w zatrudnieniu, ponad 62%
                      > w
                      > PKB.

Ale ja nie chce budowy z Polski drugich socjalnych Niemiec. I to nie chodzi o
                      dobrobyt (bo ten powstal w RFN jak jeszcze redystrybucja byla znacznie mniejsza)
                      a o ekonomiczny marazm, jaki w tym kraju panuje: wiem, co mowie, bo tutaj
                      mieszkam. Fakt, ze zyje sie dobrze, ale w tej chwili juz coraz to bardziej _na
                      kredyt_. Poza tym jak podajesz dane, to prosze podaj, skad je masz i skad
                      wyprowadzasz porownania: chcialbym ocenic ich rzetelnosc.

> ?????????????

Sie nie dziw, tylko spojrz na wyniki glosowania w Sejmie.
                      Komentarz do ostatnich losow ustawy (krazy po TK, co dla PiS jest bardzo
                      niewygodne) jest tutaj, razem ze stanowiskiem samego rzadu Belki w kwestii tej
                      ustawy: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33207,2985771.html

> Prawda jest taka, ze Twoj argument o tyranii ZZ to zwykly blef!

Po pierwsze napisalem, gdzie jest ta tyrania (w RFN jesli chodzi o scislosc),
                      przypiales ja do Polski. W Polsce za to mozna powiedziec, gdzie jest duzy wplyw
                      na polityke: a on jest teraz poprzez PiS. Sam sie jeszcze o tym przekonasz - po
                      co mam cie zawczasu straszyc.. ;-)

T.
        • elfhelm Andrzej wyjdzie, Kazek przejdzie 03.11.05, 12:56
          wicemarszałkiem za darmo się nie zostaje
        • jola_iza Re: Wyborcy PO powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 12:59
          Dlaczego skazane na SLD? proszę mi wytłumaczyć co w tym złego,jaki czarny lud
          jest w tym SLD? Po drugie wyborcy SLD głosowli na Tuska proszę nie zapominać!A
          może podział jest taki:tolerancja -brak tolerancji,świadomi wyborcy-medialni
          wyborcy?

Swiadoma wyborczyni SDPL
          • bladatwarz Re: Wyborcy PO powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 14:17
            jola_iza napisała:

> Dlaczego skazane na SLD? proszę mi wytłumaczyć co w tym złego,jaki czarny lud
            > jest w tym SLD?

Taki sam jak w Samoobronie i w kazdej innej partii.

Po drugie wyborcy SLD głosowli na Tuska proszę nie zapominać!A
            > może podział jest taki:tolerancja -brak tolerancji,świadomi wyborcy-medialni
            > wyborcy?

Caly czas o tym pisze.
            :))))))))))))))))
            >
            > Swiadoma wyborczyni SDPL

Bardzo sie ciesze. Ja tez jestem swiadoma wyborczynia. Innego ugrupowania :)))
          • jethrox Jako człowiek lewicy głosowałem w II turze na Kacz 03.11.05, 18:19
            ora.
            Tylko po to aby PiS nie zawiązało koalicji z PO.
            No i to udało sie na 100%.
            Gdyby Tusk wygrał to silne PO byłoby niezbednym partnerem dla PiS.
            A tak - nie jest potrzebne.
      • haen1950 Re: Wyborcy PO powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 13:14
        Trevik, czas na optymizm. To, że nie udało się mimo tak precyzyjnie
        zaplanowanego planu i socjotechniki skutecznej na granicy absurdu podzielić
        platformy i zniszczyć reprezentowane przez nią wartości jest początkiem klęski
        kaczorów. Nie pierwszej zresztą.
        Mamy wreszcie po 16 latach zamętu politycznego normalną demokrację:
        populistyczną lewicę skupioną pod sztandarami Rydzyka i liberalną prawicę o
        tradycyjnych wartościach. To jest naprawdę sukces tych wyborów. Dalsze rządy
        POPIS utrwaliły by stan poprzedni.
        Jeżeli taki był dalekosiężny plan Kaczorów to chwała im za to.
        Nie ma co rozdzierać szat w opozycji, tylko bezlitośnie punktować hołotę za
        brak kompetencji, poronione pomysły na gospodarkę i politykę europejską.
        c.b.d.o.
    • homosovieticus Wyborcy PO powinni te listy pisać do PiS-u bo 03.11.05, 12:29
      wtedy jest największa szansa, że zostaną one przekazane opinii publicznej i
      liderom PO
      • bladatwarz Re: Wyborcy PO powinni te listy pisać do PiS-u bo 03.11.05, 12:30
        ROFTL
        :))))))))))))))))))))))
      • zirby Re: Wyborcy PO powinni te listy pisać do PiS-u bo 03.11.05, 13:43
        To w PiS nie umieja czytać i musza dokumenty pisane przekazywac komus dalej???
        Boże święty! Nic dziwnego że musza wchodzic w koalicje s Samoobrona - tam
        przynajmniej niektorzy maja zrobiona mature!!
        :)
      • bladatwarz Nie wiadomo tylko czy Schetyna przeczyta Tuskowi 03.11.05, 13:46
        Nigdy nie wiadomo czy Schetyna przeczyta Tuskowi, co mu PiS napisal w liscie.
        Moze lepiej jesli Tusk uslyszy to z mediow!
    • goniacy.pielegniarz Wyborcy PiSu powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 14:05
      Moim zdaniem, gdyby wyborcy PiSu zaczęli pisać listy, e-maile i dzwonić do
      posłów i mówić im, że głosowali na nich, bo obiecywali odnowę moralną, a nie
      wybieranie przestępców na funkcje państwowe, to prawdopodobnie część posłów
      PiSu, którzy zostali posłami po raz pierwszy, a sporo jest takich, uznaliby że
      jednak hańbą jest to, co zrobili, tym bardziej że jest to kontynuacja polityki
      postkomunistów wobec Leppera.
      Stare polityczne wygi(Kaczyński, Kaczyński, trzeci Kaczyński, czyli Dorn)nie
      będą reagować na odezwy wyborców, bo oni dostaną się zawsze do Sejmu, więc im
      deklaracje przedwyborcze w tej chwili w ogóle nie przesłaniają celu politycznych
      rozgrywek.
      Jedyna szansa to wyborcy PiSu(podobno stawiający na uczciwość i przyzwoitość) i
      nowowybrani ludzie z list PiSu.
      • bladatwarz Re: Wyborcy PiSu powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 14:15
        :)))))))))

Nie slyszalam jeszcze, zeby wyborcy PiS wstydzili sie za Marcinkiewicza lub PiS.
        Ponamawiamy wyborcow PiS do tego, jak PO dumnie bedzie tworzyc rzad za miesiac.
        Obawiam sie, ze PiS nie bedzie chcial wchodzic w koalicje z PO, ktore bedzie sie
        umizgiwac do SLD i Samoobrony.
        :))))))))
        • miss.take Re: Wyborcy PiSu powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 14:26
          bladatwarz napisała:

> Nie slyszalam jeszcze, zeby wyborcy PiS wstydzili sie za Marcinkiewicza
          > lub PiS

Polecam wiecej sluchac, wiecej czytac a mniej pisac.
          Nawet niektorzy poslowie i senatorowie nie kryja zniesmaczenia z tego, ze
          wyladowali w parlamentarnej koalicji z Samoobrona.
          • bladatwarz Re: Wyborcy PiSu powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 14:37
            miss.take napisał:

> bladatwarz napisała:
            >
            > > Nie slyszalam jeszcze, zeby wyborcy PiS wstydzili sie za Marcinkiewicza
            > > lub PiS
            >
            > Polecam wiecej sluchac, wiecej czytac a mniej pisac.
            > Nawet niektorzy poslowie i senatorowie nie kryja zniesmaczenia z tego, ze
            > wyladowali w parlamentarnej koalicji z Samoobrona.
            >
            >
            Za duzo rozmawiaja z kolegami z PO.
            Koalicji z Samoobrona nie ma!
            Jest rzad mniejszosciowy!
            Tylko PO tego nie przyjmuje do wiadomosci.

Nie moge sie doczekac, kiedy PO bedzie skazane na SLD i Samoobrone. Jak beda
            wczesniejsze wybory, to Samoobrona dostanie jeszcze wiecej glosow, bo sie okaze,
            ze Lepper to jedyny czlowiek, ktory mowi wprost, ze rzadzenia sie nie boi, w
            koalicje wejdze prawie kazda, a pan Tusk go grzecznie przeprosi.
            • miss.take Re: Wyborcy PiSu powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 14:55
              bladatwarz napisała:

> Za duzo rozmawiaja z kolegami z PO.
              > Koalicji z Samoobrona nie ma!
              > Jest rzad mniejszosciowy!
              > Tylko PO tego nie przyjmuje do wiadomosci.

Oj naiwna, naiwna.
              Wszyscy wiedza, ze koalicja _parlamentarna_ z samoobrona jest, tylko ty jedyna
              nie wiesz.

> Nie moge sie doczekac, kiedy PO bedzie skazane na SLD i Samoobrone. Jak beda
              > wczesniejsze wybory, to Samoobrona dostanie jeszcze wiecej glosow

Tu sie zgodze.
              I nawet sie doczekac nie moge, bo jak myslisz komu on podbierze glosy?
              Platformie czy PiSowi ? :D
              • haen1950 Re: Wyborcy PiSu powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 17:01

> > Nie moge sie doczekac, kiedy PO bedzie skazane na SLD i Samoobrone. Jak b
                > eda
                > > wczesniejsze wybory, to Samoobrona dostanie jeszcze wiecej glosow
                >
                > Tu sie zgodze.
                > I nawet sie doczekac nie moge, bo jak myslisz komu on podbierze glosy?
                > Platformie czy PiSowi ? :D

Dear Miss Take,

Z tym liczeniem głosów in plus Samoobronie we wcześniejszych wyborach ostrożnie.
                Pamiętaj, że przed wyborami POPIS była traktowana prawie jak jedna partia.
                Teraz Kaczory pokazały swą potęgę na prawej stronie wśród elektoratu SO.
                Po wcześniejszych wyborach Andrzejek może się obudzić wielce zdumiony.
                • trevik Re: Wyborcy PiSu powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 17:13
                  > Z tym liczeniem głosów in plus Samoobronie we wcześniejszych wyborach ostrożnie
                  > Pamiętaj, że przed wyborami POPIS była traktowana prawie jak jedna partia.
                  > Teraz Kaczory pokazały swą potęgę na prawej stronie wśród elektoratu SO.
                  > Po wcześniejszych wyborach Andrzejek może się obudzić wielce zdumiony.

Teoretycznie tak, ale on ciagle bedzie mial te same argumenty, teraz dojdzie, ze
                  Kaczynski nie chcial z nim rzadzic, pomimo wyciagnietej dloni i znowu zacznie
                  sie lament, ze Kaczynski tym razem reprezentuje liberalow. I o ile jestem
                  sklonny uwierzyc, ze przy szybkich wyborach SO wyjdzie na tym +/- 0 (choc
                  sadze, ze bedzie troszke na +) o tyle jestem przekonany, ze po 4 letniej
                  kadencji SO wyjdzie na rzadach PiS na plusie,

T.
        • trevik Re: Wyborcy PiSu powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 14:33
          Znakiem firmowym PO jest straszenie Lepperem. Zreszta i PiS ta retoryke kiedys
          przejal, teraz sie odkrecil o 180 w tej kwestii.

Takze te zdania:
          > Ponamawiamy wyborcow PiS do tego, jak PO dumnie bedzie tworzyc rzad za miesiac.
          > Obawiam sie, ze PiS nie bedzie chcial wchodzic w koalicje z PO, ktore bedzie si
          > e
          > umizgiwac do SLD i Samoobrony

Nie maja zadnego sensu w kwestii stosunku PO do Leppera. PO z Lepperem to ogien
          i woda. Cos porownywalnego z PiS i SLD,

T.
          • bladatwarz OK. Masz racje 03.11.05, 14:54
            Za miesiac albo w lutym przypomne Ci ten watek.

Jestem pewna, ze PO bedzie sie dogadywac z SLD i z Samoobrona przez SLD.
            Samoobrona jest sterowana przez SLD. PO bedzie potrzebowac poparcia, a PiS jako
            partia wygrana i nierzadzaca im bedzie robic po prostu na zlosc w pierwszym roku.
        • goniacy.pielegniarz Re: Wyborcy PiSu powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 15:00
          bladatwarz napisała:

> :)))))))))
          >
          > Nie slyszalam jeszcze, zeby wyborcy PiS wstydzili sie za Marcinkiewicza lub PiS.

Ale słyszałaś za to, żeby wyborcy PO wstydzili się za PO? Eh, powiedz no, Blada
          Twarzyczko, jak to jest, że najwięcej do powiedzenia na temat relacji pomiędzy
          PO a jej elektoratem mają ci, co z PO nie mają nic wspólego?

• czefan Re: Wyborcy PiSu powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 15:57
            Bo tym co mają coś wspólnego z "po" jest wstyd. Po.
          • bladatwarz Re: Wyborcy PiSu powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 18:05
            goniacy.pielegniarz napisał:

> Ale słyszałaś za to, żeby wyborcy PO wstydzili się za PO? Eh, powiedz no, Blada
            > Twarzyczko, jak to jest, że najwięcej do powiedzenia na temat relacji pomiędzy
            > PO a jej elektoratem mają ci, co z PO nie mają nic wspólego?
            >

Przeciez, zeby wypowiadac sie o PO nie trzeba byc wyborca PO. Wystarczy
            skomentowac wyniki wyborow. Sa ogolnie dostepne na stronach KKW.
            :))))))))))
            Czyzbys zabranial Michalkiewiczowi, JKM czy Giertychowi wypowiadac sie na temat PO.
            Nie slyszalam, aby PO zostalo wzorem indyjskim obwolane swieta krowa.
            :))))
            • goniacy.pielegniarz Re: Wyborcy PiSu powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 18:16
              Nie, po prostu śmieszy mnie, jak widzę te żałosne wpisy przeciwników PO, którzy
              to się rozpisują o tym, że PO zawiodło swój elektorat. I tutaj sprawa jest
              prosta i nie ma to nic wspólnego ze świętymi krowami - to jest sprawa wyborców
              PO, co o tym sądzą i może nich ci wyborcy o tym decysują, a nie krytycy PO.
              • bladatwarz :))))))))))))))) 03.11.05, 18:53
                goniacy.pielegniarz napisał:

> Nie, po prostu śmieszy mnie, jak widzę te żałosne wpisy przeciwników PO, którzy
                > to się rozpisują o tym, że PO zawiodło swój elektorat. I tutaj sprawa jest
                > prosta i nie ma to nic wspólnego ze świętymi krowami - to jest sprawa wyborców
                > PO, co o tym sądzą i może nich ci wyborcy o tym decysują, a nie krytycy PO.

Masz racje.
                Nie jestes jednak w stanie zamknac ust JKM, Olszewskiemu, Giertychowi czy mnie.
                Wyborcy innych partii moga oceniac rzeczywistosc.
                Dane sa bezlitosne!
                • goniacy.pielegniarz Re: :))))))))))))))) 03.11.05, 18:57
                  bladatwarz napisała:

> Masz racje.
                  > Nie jestes jednak w stanie zamknac ust JKM, Olszewskiemu, Giertychowi czy mnie.
                  > Wyborcy innych partii moga oceniac rzeczywistosc.
                  > Dane sa bezlitosne!

Czy to jest rzeczywistość, to już jest sprawa dyskusyjna. Ale przecież możecie
                  sobie stworzyć alternatywną rzeczywistość:)

• olany_klient Re: Po co? 03.11.05, 14:08
      Jestem wyborcą PO i nie mam zamiaru pisać żadnych listów, no może tylko takich
      żeby rządu Marcinkiewicza PO NIE POPARŁA.
    • ave.duce Re:Niech wyborcy PiSujów odczepią się 03.11.05, 14:33
      wreszcie od wyborców PO!;-)))
    • jasiuf Ja już napisałem :) 03.11.05, 14:59
      bladatwarz napisała:

> Moim zdaniem, gdyby wyborcy PO zaceli pisac listy, e-maile i dzwonic do poslow
      > i mowic im, ze glosowali na nich, bo obiecywali wspolprace z PO i koalicje
      > rzadowa, to prawdopodobnie czesc poslow PO, ktorzy zostali poslami po raz
      > pierwszy, a sporo jest takich, uznalalby ze nalezy poprzec rzad mniejszosciowy
      > Marcinkiewicza.

Ja już napisałem i nawet dostałem pocztą zwrotną podziękowanie od PO.
      Oczywiście napisałem aby PO nie ulegała szantażowi PiS.

Namówiłem również do tego kilku znajomych

Niepotrzebnie więc martwisz się elektoratem PO

Raczej siadaj do pisania listu do kaczyńskich :)
      Albo daj sobie spokój - skoro kaczyńscy torpedują koalicje to widać mają w tym
      swój interes - takie duperele jak interes wyborców mają w kuprach - wg.PiS głosy
      się kupuje, a z zakupami nikt nie dyskutuje
      • m.rycho Re: Ja już napisałem :) 03.11.05, 15:35
        bladatwarz napisała:

> Za miesiac albo w lutym przypomne Ci ten watek.
        >
        > Jestem pewna, ze PO bedzie sie dogadywac z SLD i z Samoobrona przez SLD.<
        Prędzej PIS "puści się" z SLD niż PO.Kaczory raz zdobytej władzy będą bronić
        jak Jaruzelski socjalizmu.Koniec ich będzie taki sam jak generała.
        "Tak mi dopomóż Bóg"
        • czefan Re: Ja już napisałem :) 03.11.05, 16:05
          To PO nie chce koalicji i powinno oddać swoje 130 oszukańczych mandatów do
          ponownych wyborów. Co te dupki obrażalskie robią w sejmie? Obiecywali koalicję
          i co. Zdrajcy. PO = wielki wstyd. PO polityce.
          • zirby Re: Ja już napisałem :) 03.11.05, 16:10
            Poczytaj sobie cos o swoim idolu, a potem bełkocz o "zdradzie":

RMF FM - marzec 2005.
            RMF FM : Czy w przyszłej kadencji Sejmu będzie możliwa sytuacja kiedy partia
            poprze ludzi mających kłopoty z prawem ?
            Lech Kaczyński : Nie ma takiej możliwości. PIS jest partią ludzi
            praworządnych, którzy dążą do rozliczeń krzywd. Nie poprzemy nikogo z wyrokiem
            sądu lub przeciwko komu toczą się sprawy sądowe. To jest
            sprzeczne z ideałami PIS.
            RMF FM : Czyli poparcie dla takiego polityka jak na przykład Andrzej Lepper
            gdyby starał się o fotel marszałka jest niemożliwe?
            Lech Kaczyński : Nie ma takiej możliwości. Najwyższe funkcje w państwie muszą
            sprawować ludzie czyści jak łza. Andrzej Lepper udowodnił, że ma za nic prawo i
            jest politycznym awanturnikiem. Poparcie PISu dla tego
            polityka w jakiejkolwiek sytuacji jest nierealne.
            • bladatwarz To jest wywiad z prezydentem 03.11.05, 17:58
              A prezydent w Polsce ma guzik do gadania.
              Lech Kaczynski powinien wreszcie przestac mowic o PiS.
              Ma byc polskim prezydentem, a nie prezydentem PiS!
              Jego poprzednik byl prezydentem SLD i to do niczego dobrego nie doprowadzilo!
              • zirby Kaczka byla prezydentem w marcu 2005?!?!? 03.11.05, 18:00
                O zez q... To po co byla to szopka z wyborami w pazdzierniku?!?!?
                :)
                • bladatwarz MOwie jedynie, ze czas 03.11.05, 18:24
                  zeby L.Kaczynski zaczal mowic do rzeczy.
                  Cytujesz wypowiedz z marca.
                  L.K. byl kandydatem z PiS.
                  Teraz czas juz jest wlasciwy, zeby pomyslal jak wprowadzic ustawe, zeby poslow -
                  przestepcow wywalic z Sejmu!
                  • jasiuf Kaczor chce wykopsac Leppera z sejmu !? 03.11.05, 19:35
                    bladatwarz napisała:

> zeby L.Kaczynski zaczal mowic do rzeczy.
                    > Cytujesz wypowiedz z marca.
                    > L.K. byl kandydatem z PiS.
                    > Teraz czas juz jest wlasciwy, zeby pomyslal jak wprowadzic ustawe, zeby poslow
                    > -
                    > przestepcow wywalic z Sejmu!

To dlaczego wstrzymują się z wywaleniem go z wicemarszałka - to przecież betka,
                    a wywalenie Leppera z sejmu bez zmiany konstytucji sie nie udma :)
              • trevik Re: To jest wywiad z prezydentem 03.11.05, 18:00
                Nastepny, co wierzy w bezpartyjnych prezydentow z partyjnym zapleczem,

T.
                • bladatwarz Re: To jest wywiad z prezydentem 03.11.05, 18:25
                  Moge miec jedynie nadzieje, ze LK nie bedzie prezydentem w stylu Stolzmana.
                  • jasiuf Będzie gorszy :) 03.11.05, 19:36
                    bladatwarz napisała:

> Moge miec jedynie nadzieje, ze LK nie bedzie prezydentem w stylu Stolzmana.
                    >
            • haen1950 Re: Ja już napisałem :) 03.11.05, 18:41
              zirby napisał:
              > Lech Kaczyński : Nie ma takiej możliwości. Najwyższe funkcje w państwie muszą
              > sprawować ludzie czyści jak łza. Andrzej Lepper udowodnił, że ma za nic prawo
              i
              >
              > jest politycznym awanturnikiem. Poparcie PISu dla tego
              > polityka w jakiejkolwiek sytuacji jest nierealne.

Zapomniałeś, że to był Lech K. Jarosław jest teraz w opozycji.
    • kacosk Re: Wyborcy PO powinni sie zmobilizowac 03.11.05, 16:37
      ale oni mają swoich wyborców w nosie
    • jethrox Wam z PO nic już nie pomoże. Chcieliście koalicji 03.11.05, 18:13
      z Kaczopartią to ją własnie macie.
      To nie był dobry pomysł.
      Jesteście wyrolowani przez politycznych troglodytów ale to wasza wina.
    • bladatwarz Czy juz ktos naciskal na swoich poslow? 03.11.05, 18:43
      Tak tylko pytam!
      • idiotyzmy-kacze Re: Czy juz ktos naciskal na swoich poslow? 03.11.05, 18:50
        Naciskałem, żeby był przeciw "rządowi" Marcinkiewicza
        • bladatwarz No to teraz masz partnera w SLD :))))))))))))))))) 03.11.05, 19:09
          Buahahahahahahahha
          • idiotyzmy-kacze Nie prowadziłem żadnych rozmów z SLD 03.11.05, 19:42
            PO również nie.
            • bladatwarz Dowiemy sie za miesiac! NIe? 03.11.05, 19:48

• lortea Wyborcy PO na tym forum potrafili się 03.11.05, 18:55
      najmocniej zmobilizować w pamiętną niedzielę i następne dwa dni. zmieszali
      wtedy z błotem 54% Polaków. Teraz mobilizacja już nie jest mozliwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka