Dodaj do ulubionych

Wyborcza a rząd Marcinkiewicza - etyka mediów

21.11.05, 09:13
Z Gazetą jestem związany od zawsze, kiedyś nawet dość mocno. Ostatnio głosowałem na PO i Tuska, Rydzyka nie lubię. To tak tytułem zastrzeżenia. A teraz pytanie. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, dlaczego od powołania tego rządu musiałem się przerzucić na Rzeczpospolitą, żeby czegokolwiek się dowiedzieć o jego pracach? Na przykład o nowych propozycjach podatkowych. Wyborcza codziennie karmi mnie niesprawdzonymi (order dla Rydzyka) albo po prostu kłamliwymi (pozdrowienia premiera dla neofaszystów) informacjami. Biedny redaktor Hołub już chyba w tym Toruniu nie wyrabia smażąc kolejne "newsy" a propos Radia Maryja. Wkurza mnie to wszystko, bo z porządnym dziennikarstwem nie ma absolutnie nic wspólnego i jest żenujące dla mnie i wielu moich znajomych, którzy Wyborczą czytamy "od zawsze".

A propos:
www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_051121/publicystyka/publicystyka_a_8.html
Obserwuj wątek
    • madana Re: Wyborcza a rząd Marcinkiewicza - etyka mediów 21.11.05, 09:35
      No.logo, nie uwierzą Ci na forum w prawdziwość 2 pierwszych zdań.A czytanie Rzepy każą zamienić na radyjo lub nasz dziennik...to taki nieśmniertelny argument,taki wytrych słowny.
      GW rzuciłam, gdy redaktor pewnego pana ogłosił "człowiekiem honoru", a też czytałam kiedyś GW sumiennie, od pierwszego numeru.Pozdrawiam.
      • no.logo Re: Wyborcza a rząd Marcinkiewicza - etyka mediów 21.11.05, 09:39
        Ech, czyli jest nas już dwoje, którzy widzą ten żałosny spektakl źle pojmowanego dziennikarstwa zaangażowanego? Zawsze jakiś sukces na początek, bo myślałem, że sam tu jestem ;-)
        Przy czym ja naprawdę jakoś niespecjalnie lubię ten rząd. Ale wolałbym czytać w GW jakąś rzeczową dyskusję, a nie dowiadywać się codziennie co tam w Toruniu u Rydzyka słychać.
        • piotr7777 Re: Wyborcza a rząd Marcinkiewicza - etyka mediów 21.11.05, 09:45
          W sprawie pozdrowień dla neofaszystów "GW" powtórzyła za "Der Spiegel",
          najpoważniejszym opiniotwórczym dziennikiem w Niemczech.
          Więc ewentualnie pretensje tam.
          • asp420 Re: Wyborcza a rząd Marcinkiewicza - etyka mediów 21.11.05, 11:09
            To juz obowiazkiem dobrego dziennikarstwa nie jest weryfikacja zrodel? Zawsze mi sie wydawalo, ze tak. Natomiast w "gazwybie" od pewnego czasu mamy do czynienia z dziennikarstwem z magla, bo "Gozdzikowa powiedziala".
        • kuuba To jest nas troje 21.11.05, 10:59
          od dłuższego czasu nie wziąłem tego szmatławca do ręki, wystarczają mi opinie
          jego przedstawicieli w różnych mediach elektronicznych. Nawet Pani u której
          kiedyś kupowałem go (tego szmatławca) jadąc do pracy kiwała z politowaniem
          głową, że coraz mniej tego sprzdaje
    • dr.szfajcner Re: Wyborcza a rząd Marcinkiewicza - etyka mediów 21.11.05, 09:46
      no.logo napisał:

dlaczego od powołania tego rządu musiałem si
      > ę przerzucić na Rzeczpospolitą, żeby czegokolwiek się dowiedzieć o jego
      pracach
      > ? Na przykład o nowych propozycjach podatkowych.

No i czego dowiedzielas siez Rzeczpospolitej o propozycjach
      podatkowych Rzadu i o innych _konkretach_ jego dzialania.
      Gdybys podal choc 2-3 przyklady, moznaby to zweryfikowac,
      i tym samym potwierdzilbys swoj prawdomownosc i obiektywuzm.
      A tak wychodzisz na kolejnego Wswzechpolaka, ktoremu
      kazano oszczerstwami i pomowieniami "walczyc" z GW.

• no.logo Odpowiedź obu panom :-) 21.11.05, 09:57
        Piotrze, nie znasz sprawy, więc spróbuj najpierw poznać, a potem komentować. Gazeta dodała od siebie, że to pozdrowienia premiera, za co następnego dnia przepraszała na pierwszej stronie piórem Jacka Pawlickiego. Jesteś idealnym przykładem tego, jak wiele zostaje w ludziach z tej dziwnej propagandy.

Doktorze - proszę bardzo:
        Dwie stawki podatku od dochodów osobistych: 18 i 32 proc., 18-procentowy podatek dochodowy od firm i być może dwie stawki VAT:
        podstawowa 21 proc. oraz obniżona w wysokości 7 lub 8 proc

Do tego dowiedziałem się z Rzepy jak odnosi się do tych propozycji prof. Witold Orłowski. A łatkę Wszechpolaka to sobie daruj, Waść, bo nie lubię, a nawet nie cierpię tej bandy neofaszystów. I nic mi nie kazano, mam mózg i potrafię z niego sam korzystać. Jeszcze jakieś "rzeczowe" argumenty?
        • kubala11 Re: Odpowiedź obu panom :-) 21.11.05, 10:19
          no.logo nie oczekuj jakiejś rzeczowej dyskusji zwłaszcza z doktorem.
          Po prostu zostałeś zaszufladkowany jako wszechpolak i choćbyś nie wiadomo co
          napisał już się to nie zmieni.
          Swoją drogą pozdrawiam i mam nadzieję, że za Twym przykładem pójdą inni, gdyż
          przecież GW czytają też ludzie myślący.
          • dr.szfajcner Re: Odpowiedź obu panom :-) 21.11.05, 11:11
            kubala11 napisał:

> no.logo nie oczekuj jakiejś rzeczowej dyskusji zwłaszcza z doktorem.

no.logo napisal ze ma wlasny mozg.

Ale widocznie to nieprawda, skoro czujesz sie zobowiazany,
            publicznie go pouczac i instruaowac, jak wszechpolskei fuehrer.
        • dr.szfajcner Re: Odpowiedź obu panom :-) 21.11.05, 11:08
          no.logo napisał:

> Doktorze - proszę bardzo:
          > Dwie stawki podatku od dochodów osobistych: 18 i 32 proc., 18-procentowy
          podate
          > k dochodowy od firm i być może dwie stawki VAT:
          > podstawowa 21 proc. oraz obniżona w wysokości 7 lub 8 proc
          >
          > Do tego dowiedziałem się z Rzepy jak odnosi się do tych propozycji prof.
          Witold
          > Orłowski. A łatkę Wszechpolaka to sobie daruj, Waść, bo nie lubię, a nawet
          nie
          > cierpię tej bandy neofaszystów. I nic mi nie kazano, mam mózg i potrafię z
          nie
          > go sam korzystać. Jeszcze jakieś "rzeczowe" argumenty?

Apostrofy sobie daruj, bo nie lubie zaklamanych pseudoironistow.

Cyfry dotryczace propozycji podatkowych PiS-u, sa mi znane
          z Gaztety Wyborczej wlasnie.
          Czyli normalnie klamiesz, jakbys byl Wszechpolakiem, mimo goracych
          zaprzeczenien.
          • no.logo Bzdury i tyle... 21.11.05, 11:15
            Nie będę dyskutował z facetem, który wyzywa mnie od Wszechpolaków. Gdybyś znał mnie i historię mojej rodziny, to nie bredziłbyś w ten sposób.

A co do podatków - proponuję szybki kurs czytania ze zrozumieniem. Propozycje podatkowe PiS są znane od dawna, jeszcze z kampanii wyborczej. Natomiast propozycje podatkowe RZĄDU Marcinkiewicza znam od wczorajszego wieczora, dzięki Rzeczpospolitej. Z Gazety Wyborczej to Ty możesz znać jedynie najnowsze newsy z Torunia.

EOT
    • asienka32 Właśnie stałeś się forumowym moherem 21.11.05, 09:58
      Ja o tym piszę od paru miesięcy i różne obelgi pod swoim adresem czytałam w
      zwiazku z prezentowanymi poglądami.
      Propaganda GW przynosi owoce: nie jesteś z nami, jesteś z Rydzykiem.

Ja również nie słucham RadiaM, nie czytam ND, nie oglądam Trwam a w wyborach
      głosowałam na PJKM oraz Kaczyńskiego Lecha /nie dlatego, ze jestem jego
      wielbicielką, tylko po prostu uważam, ze lepszym bedzie prezydentem niż Donald
      Tusk/.
      Oczywiscie ww. nie przeszkadza walić na oślep argumentami pokroju: idź i
      posłuchaj swojego Radyja.
    • echo_o Re: Wyborcza a rząd Marcinkiewicza - etyka mediów 21.11.05, 10:06
      no.logo napisał:

> A propos:
      > www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_051121/publicystyka/publicystyka_a_8.html
      ````

Kocham Pana, Panie Macieju! :)
    • pink.freud Re: Wyborcza a rząd Marcinkiewicza - etyka mediów 21.11.05, 10:07
      > Z Gazetą jestem związany od zawsze, kiedyś nawet dość mocno. Ostatnio głosowałem na PO i Tuska
      Podwójne wyrazy współczucia:)
      GW ma dużo ogłoszeń, rubrykę sportową i pogodę, ale skąd pomysł aby brać stąd jakiekolwiek informacje na temat polityki?:))))))))))))))))))))))))))))))))))
      A później pretensje: głosowałem na Tuska:)
      Z uczciwym dziennikarstwem zawsze miała niewiele wspólnego. Owszem trafiał się czasem ktoś porządny, ale przy kolejnych czystkach wylatywał.
      Podawanie tu informacji to niewielki procent pracy, ważniejszy jest odpowiedni ich dobór i autocenzura. Do tego dochodzi nieustanna kontrola każdego szczegółu. Nic nie jest przypadkowe. Jeśli w którymś momencie uwierzysz, że jest choć w części rzetelna, prędzej czy później masz galaretę z mózgu;)))
      GW jeśli chodzi o rzetelność doboru informacji i komentarzy to 3 liga, okolice NIE. Jeśli pominąć otoczkę religijną i skrzywienie na emerytów RM jest znacznie pewniejszym źródłem. Rzepa też jest przynajmniej o klasę lepsza.
      Zapluwanie się z nienawiści i celowe fałszywych informacji w okresie 100 dni ochronnych dla nowego rządu nie wymaga żadnych komentarzy. Pracownikom powinni rozdawać papierowe torebki do zakładania na głowę jak wychodzą do ludzi;)))))))
      • piotr7777 Re: Wyborcza a rząd Marcinkiewicza - etyka mediów 21.11.05, 10:20
        > Zapluwanie się z nienawiści i celowe fałszywych informacji w okresie 100 dni
        oc
        > hronnych dla nowego rządu nie wymaga żadnych komentarzy. Pracownikom powinni
        ro
        > zdawać papierowe torebki do zakładania na głowę jak wychodzą do ludzi;)))))))
        Nie przypominam sobie by rządy Millera i Belki miały jakieś "100 dni
        ochronnych". W każdym razie jechano po nich równo od samego początku.
        • pink.freud Re: Wyborcza a rząd Marcinkiewicza - etyka mediów 21.11.05, 10:40
          Poważnie? Wymyślano wtedy informacje na temat faszystowskich pozdrowień, wanien, kochanek Millera czy Belki, leśników i mnóstwa innych sensacyjnych, wagi państwowej informacji czy raczej życzliwie poklepywano Millera jako dobrotliwego ojca narodu?:)))))
          Za Belki nie musiano wymyślać afer, rządy SLD szły już pełną parą i trudno wymagać, żeby przemilczano afery.
          • piotr7777 Re: Wyborcza a rząd Marcinkiewicza - etyka mediów 21.11.05, 11:16
            > Poważnie? Wymyślano wtedy informacje na temat faszystowskich pozdrowień,
            wanien
            > , kochanek Millera czy Belki, leśników i mnóstwa innych sensacyjnych, wagi
            pańs
            > twowej informacji czy raczej życzliwie poklepywano Millera jako dobrotliwego
            oj
            > ca narodu?:)))))
            Na pierwsze 100 dni Millera datują się
            1. sprawa Kaucza
            2. podatek od zysków z oszczędności bankowych
            3. afera z maturami
            4. sprawa służb specjalnych - od sanego początku SLD zarzucano, że pod
            płaszczykiem reformy chce przejąć owe służby (skąd my to znamy)
            5. wyrzucanie ludzi z poprzedniej ekipy gdzie tylko się dało i zastępowanie ich
            swoimi - nikt nie mówił "no tak, jest nowa władza, dajmy szanse się wykazać".
            W styczniu 2002 r. premier pojechał z rodziną do Watykanu rządowym samolotem i
            niemal natychmiast zrobiono z tego aferę.
            PiS robi dokładnie to samo co SLD 4 lata temu, ale większość mediów im tak
            naprawdę odpuszcza. Prosty przykład z Lepperem - na Sojuszu nie zostawiono
            suchej nitki za zrobienie Leppea wcemarszałkiem, teraz skończyło się na paru
            niewinnych przytykach. I to mimo, że Lepper przez te 4 lata tylko dorobił się
            bogatszej kartoteki karnej a w poprzednim sejmie zaliczył najwięcej naruszeń
            etyki poselskiej. Cztery lata temu mozna było mówić o jakimś kredycie zaufania,
            teraz to już jest kpina.
            No, zgoda - Miller dość ostentacyjnie demonstrował przyjaźń z liderem
            Samoobrony i cynicznie mówił jakim to Lepper jest świetnym marszałkiem -
            Kaczyński unika takich demonstracji. Ale Miller nigdy nie dopuszczał
            współrządzenia z Samoobroną, Kaczyński mówi o tym wprost i ... cisza.
            Autor blogu politycznego, Franciszek Szwajcarski zauważył, że o Kaczyńskich w
            zasadzie nie mówi się wyłącznie źle - jeśli nawet się coś któremuś z nich
            zarzca, od razu uzupełnia się, że ma również zalety.
            • asp420 Re: Wyborcza a rząd Marcinkiewicza - etyka mediów 21.11.05, 11:26
              Punkt drugi jest co najmniej naciagane. Belka, bedac jeszcze formalnie doradca Kwasa, a de facto zelaznym kandydatem do tego ktory trzyma kase chlapnal to niespodziewanie przed wyborami, co zreszta, jak szacuje sie odebralo SLD 3-4% glosow. Punkt trzeci - kula w plot, to bylo pozniej, a nie podczas "studni". Punkt piaty stanowi zelazny punkt obrony kazdej starej ekipy.

Co do Kaucza, to ciekawe co napisales, bo media zajmowaly sie nia z pewna niesmialoscia, zapewne z powodow obyczajowych. Nie wiadomo bylo czy wziac strone Labudy czy Piwnik, zwlaszcza jak kobitki szarpia sie za wlosy o faceta a podloga sliska.
              • piotr7777 Re: Wyborcza a rząd Marcinkiewicza - etyka mediów 21.11.05, 11:35
                asp420 napisał:

> Punkt drugi jest co najmniej naciagane. Belka, bedac jeszcze formalnie
                doradca
                > Kwasa, a de facto zelaznym kandydatem do tego ktory trzyma kase chlapnal to
                nie
                > spodziewanie przed wyborami, co zreszta, jak szacuje sie odebralo SLD 3-4%
                glos
                > ow. Punkt trzeci - kula w plot, to bylo pozniej, a nie podczas "studni".
                Punkt
                > piaty stanowi zelazny punkt obrony kazdej starej ekipy.
                >
                > Co do Kaucza, to ciekawe co napisales, bo media zajmowaly sie nia z pewna
                niesm
                > ialoscia, zapewne z powodow obyczajowych. Nie wiadomo bylo czy wziac strone
                Lab
                > udy czy Piwnik, zwlaszcza jak kobitki szarpia sie za wlosy o faceta a podloga
                s
                > liska.
                O przepraszam - Monika Olenik w "Kropce nad i" zmasakrowała Barbarę Piwnik. To
                zresztą był początek końca "Żelaznej Damy" wymiaru sprawiedliwości - nagle
                okazało się, że jej "bezkompromisowość" i "twardość" jest po prostu zwykłą,
                prostacką arogancją.
                Co do matur - Łybacka ogłosiła cofnięcie reformy od razu w pierwszym dniu
                urzędowania a potem zaczęły się afery, bo okazało się, że jest już regulamin
                nowej matury i sporo uczniów zadeklarowało, że będzie ją zdawać. To właśnie w
                listopadzie i grudniu był największy maturalny miszmasz, sama matura przebiegła
                spokojnie.
    • t-800 Re: Wyborcza a rząd Marcinkiewicza - etyka mediów 21.11.05, 10:42
      W "Gazecie Wyborczej" dziennikarze nigdy nie widzieli tego dokumentu:
      www.sdp.pl/kodeks.htm
      • pink.freud Re: Wyborcza a rząd Marcinkiewicza - etyka mediów 21.11.05, 10:49
        Widzieli:)))
        W trudnych chwilach, np. gdy ludzie wybrali Kaczyńskich, czytają sobie i przygnębienie mija, humor wraca i wszyscy się śmieją z frajerów, którzy się do niego stosują;)))))
    • t-800 Re: Wyborcza a rząd Marcinkiewicza - etyka mediów 21.11.05, 10:49
      Zadziwiające jest milczenie Rady Etyki Mediów. Praktycznie co drugi dzień
      powinien być jakieś wystąpienie ws. "GW".
      • t-800 Re: Wyborcza a rząd Marcinkiewicza - etyka mediów 21.11.05, 10:51
        "Powinno" ofkoz. ;-/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka