Dodaj do ulubionych

UW poza Sejmem! Czy L.Balcerowicz powinien odejść?

IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.01, 21:01
Wynik wyborów był jednoznaczny.Udział UW w odpowiedzialnośći za stan gospodrczy
i budżetu wyborcy ocenili należycie i sprawiedliwie gdyż:

-to L.Balcerowicz-Sekretarz Generalny UW rozpoczął schładzanie gospodarki
jako MF w rządzie J.Buzka
- w sytuacji fiaska tej koncepcji UW aby uniknąć odpowiedzialności postanawia
wyjść z koalicji.Jednak wyjście ocenione zostało przez wyborców jako
ucieczka z tonącego okrętu.
- okręt tonie lecz politycy UW z boku postanawiają przyśpieszyć katastrofę.
- w zamian za nominację L.Balcerowicza na prezesa NBP popierają nierealny i
katastrofalny w skutkach budżet 2001.W zamian za stanowisko kupczą
interesem Państwa.Brak wyobraźni? korupcja? ślepota polityczna?
- na drodze do Europy (UE) największe barykady wzniósł nie A.Lepper a
politycy UW swą nieodpowidzialną polityką w wyniku czego, dziś
największą przeszkodą są;
-80mld deficytu budżetowego,
-3 miliony bezrobotnych Polaków,
-skorumpowane elity polityczne.

W tej sytuacji uważam,że dalsze trwanie na stanowisku prezesa NBP
L.Balcerowicza,Sekretarza Generalnego UW jest niemożliwe wobec werdyktu
wyborców,a okoliczności wyboru na to stanowisko są świadectwem prymatu wąsko
pojętego interesu partyjnych elit UW nad interesem Państwa.Honorowa dymisja
wydaje się konieczna!

Obserwuj wątek
    • Gość: Balzer Absolutnie NIE IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.01, 22:08
      Balcerowicz jest znakomitym fachowcem w sprawach ekonomii. To on
      wydzwignal polska gospodarke na poczatku lat 90-tych.
      Powiazania polityczne sa nie istotne. Jest wlasciwym czlowiekiem na wlasciwym miejscu.
      Jego prezesura NBP zapewni dalszy plynny rozwoj polskiej gospodarki
      wolnorynkowej.
      • tyu Re: Absolutnie NIE, z nieco innych powodów 30.09.01, 22:14
        Balcerowicz został wybrany na kadencję o określonej długości. Szacunek dla
        podstaw prawnych RP nakazuje uszanować ten wybór. Fakt, że znacznie bardziej na
        miejscu jest tu, gdzie jest, niż byłby na stanowisku ministra czy wicepremiera
        w rządzie, gdzie, poza wiedzą ekonomiczną, trzeba mieć polityczną wyobraźnię. A
        tej mu nie dostawało.
        • Gość: ABACAB Re: Absolutnie NIE, z nieco innych powodów IP: *.pekao.com.pl 01.10.01, 15:12
          Są pewne sposoby. Np. zmienić ustawę o RPP DODAJĄC do RPP paru
          członków, którzy niekonieczne są zwolennikami aktualnej polityki
          prezesa NBP.
      • Gość: Atomek Re: Absolutnie NIE IP: *.chello.pl 30.09.01, 22:42
        Gość portalu: Balzer napisał(a):

> Balcerowicz jest znakomitym fachowcem w sprawach ekonomii. To on
        > wydzwignal polska gospodarke na poczatku lat 90-tych.
        > Powiazania polityczne sa nie istotne. Jest wlasciwym czlowiekiem na wlasciwym m
        > iejscu.
        > Jego prezesura NBP zapewni dalszy plynny rozwoj polskiej gospodarki
        > wolnorynkowej.

Facet, bredzisz jak obłąkany. Bardziej pokręconego polityka jak B. trudno
        znaleźć. To jest psychol ekonomiczny, i to ostatnio bardzo chory!
        • Gość: Leszek S Re: Absolutnie NIE IP: *.mtgmry1.md.home.com 01.10.01, 02:34
          Gość portalu: Atomek napisał(a):

> ...Bardziej pokręconego polityka jak B. trudno znaleźć. To jest psychol
          > ekonomiczny, i to ostatnio bardzo chory!

???????????????
          A na czym polega ta jego psychoza?
      • Gość: ABACAB Re: Absolutnie NIE IP: *.pekao.com.pl 01.10.01, 15:09
        Moim zdaniem o umiejętnościach ekonomisty, ministra świadczą
        wyniki gospodarki. W ekonomii wyniki ujawniają się po co najmniej roku
        prowadzenia określonwej polityki.
        Właśnie mija rok od ustąpienia Balcerowicza. Ten saper manipulując
        przy makroekonomice podpalił lont i zorientował się, że musi uciekać.
        Teraz nastąpił wybuch.
        Koń jaki jest każdy widzi - Balcerowicz umie bardzo niewiele prócz głoszenia
        proliberalnej mantry.
    • Gość: Leszek S Re: UW poza Sejmem! Czy L.Balcerowicz powinien odejść? IP: *.mtgmry1.md.home.com 30.09.01, 22:19
      Analityku, to co piszesz to plaska i prymitywna demagogia.

1. Elity polityczne sa skorumpowane nie wskutek takiej czy innej polityki
      gospodarczej Balcerowicza ale dlatego, ze ludzie bez kregoslupa moralnego dorwali
      sie do wladzy i to we wszystkich partiach politycznych zas wyborcy jeszcze nie do
      konca przejzeli na oczy.

2. Jesli porownasz statystyki bezrobocia w Polsce z tymi w innych krajach
      europejskich, wliczajac w to Niemcy, to obawiam sie, ze Polska nie bedzie zadnym
      szczegolnym wyjatkiem na minus. Zeby zas odgornie dekretowac ten stan rzeczy jako
      rezultat rzadow Balcerowicza musialbys wpierw wykazac, ze koalicjant UW, AWS nie
      mial zadnego wplywu na decyzje gospodarcze, rowniez po wycofaniu sie UW.

3. Poparcie UW dla projektu budzetu opracowanego przez AWS moze bylo bledem, ale
      nie przyczyna tegoz deficytu. Ponadto, czy ten budzet byl w tak oczywisty sposob
      absurdalny? To kazdy inny z gory potrafil to przewidziec?

Zwalanie calej odpowiedzialnosci za obecny stan rzeczy na UW uwazam zwyczajnie za
      klasyczny przyklad szukania kozla ofiarnego.
      • Gość: polishAM Re: UW poza Sejmem! Czy L.Balcerowicz powinien odejść? IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 30.09.01, 23:11
        Zadaniem Balcerowicza jest drukowanie tylu pieniedzy ile jest towarow w
        sklepie. W przyblizeniu oczywiscie i z duzym uproszczeniem. Ma zapobiec
        inflacji i robi to dobrze. Natomiast nie moge ukryc satysfakcji, ze ci, ktorzy
        jeszcze wczoraj klekali przed Zydami i najchetniej oddali by im caly majatek,
        sa poza parlamentem. Gospodarka pojdzie swoja droga niezaleznie kto rzadzi.
        Liczy sie tylko patriotyzm.
        • Gość: Leszek S Re: UW poza Sejmem! Czy L.Balcerowicz powinien odejść? IP: *.mtgmry1.md.home.com 01.10.01, 02:02
          Gość portalu: polishAM napisał(a):

> ...Natomiast nie moge ukryc satysfakcji, ze ci, ktorzy jeszcze wczoraj klekali
          > przed Zydami i najchetniej oddali by im caly majatek, sa poza parlamentem.

Gwoli scislosci nie widze zasadniczej roznicy pomiedzy UW i SLD w kwestii
          stosunku do sprawy zydowskiej. Zwazywszy zas, ze nikt z SLD nie ucierpial z
          powodu ich przychylnego odniesienia do Zydow nie sadze aby ta kwestia odgrywala
          istotna role w preferencjach wyborczych glosujacych.

> Gospodarka pojdzie swoja droga niezaleznie kto rzadzi. Liczy sie tylko
          > patriotyzm.

To kto rzadzi ma znaczenie dla gospodarki choc, zgoda, nie jest to jedyny
          wyznacznik. O tyle sie zgadzam z toba w tym punkcie, ze kolejne ekipy rzadowe,
          niezaleznie od gloszonych przez siebie programow, czesciej akurat formulowanych
          pod katem oczekiwan elektoratu, po objeciu rzadow musza uwzgledniac realia
          ekonomiczne kraju. Tym nie mniej rzad poprzez swoja polityke stwarza lepsze lub
          gorsze warunki prowadzenia dzialalnosci gospodarczej. Wyborcy sa tego bardzo
          dobrze swiadomi, inaczej nie byloby calej tej obecnej "rewolucji". Jak sie spisze
          pod tym wzgledem SLD to sie dopiero okaze. Sadzac po ich osiagnieciach za czasow
          ich poprzedniej kadencji, cudow nie zrobia.

Co sie zas tyczy patriotyzmu, hm... rozne sa tego pojecia rozumienia. Niechec lub
          wrecz wrogosc wobec innych narodow nie jest zadnym kryterium patriotyzmu. To jest
          szowiznizm albo ksenofobia.
          • Gość: polishAM Re: UW poza Sejmem! Czy L.Balcerowicz powinien odejść? IP: *.tnt33.ewr3.da.uu.net 01.10.01, 03:06
            Ja uwazam, ze wynik wyborczy SLD byl tragiczny. Przeciez jeszcze kilka miesiecy
            temu mieli zapewnione ponad 50% i to bez Uni Pracy. Teraz bez UW sprawa zwrotu
            majatku Zydom, ktorzy raz juz dostali rekompensaty w USA(Polacy placili weglem)
            jest juz nieaktualna. Na placu boju pozostal Marek Borowski syn Arona Bermana
            ostatni z Zydow i promowany na lidera SLD. Mam nadzieje, ze SLD bedzie mialo
            odwage odsunac na boczny tor tego zasranca. Gotow jestem poswiecic kilka
            tysiecy papierow i przyczynic sie do tego nie wspominajac o czasie straconym
            itp. Nie wierze w dobre intencje wobec Polski zadnej osoby Zydowskiego
            pochodzenia i gotow jestem poswiecic sie osobiscie w tym celu.
            • Gość: Leszek S Re: Bez antysemityzmu ani rusz IP: *.mtgmry1.md.home.com 01.10.01, 05:48

> Nie wierze w dobre intencje wobec Polski zadnej osoby Zydowskiego
              > pochodzenia i gotow jestem poswiecic sie osobiscie w tym celu.

Zydom chodzi o odzyskanie tego co utracili (niektorzy adwokaci byc moze chca na
              tym zrobic maly interes) a nie o wyrzadzenie akurat Polsce szkody. Przemawia
              przez ciebie zwykly antysemityzm ktoremu, jak czytam, gotow nawet jestes
              sie "osobiscie poswiecic".
              • Gość: polishAM Re: Bez antysemityzmu ani rusz IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 01.10.01, 14:23
                Prawda jest zupelnie inna. Polska ma dokument departamentu stanu, ktory
                wyraznie mowi o zrzeczeniu sie roszczen co do majatku obywateli USA. Dlatego w
                Cicago Zydzi przegrali pozew. Dla mnie slowa rodzaju "wstydze sie, ze jestem
                Polakiem", "antysemite", "nienawidze Polski", "psychiatra" nie robia zadnego
                wrazenia. To polskie forum i do wrogow naszego narodu wypowiadam sie jasno i
                dobitnie. Nie jestem antysemita, bo ja do pasterzy i arabow nic nie mam.
                Natomiast jestem antyzydem i uwierz mi, ze lepszy ze mnie antyzyd niz oni
                antypolacy. To tylko tyle.
                • Gość: Leszek S ?? IP: 66.95.1.* 01.10.01, 15:51

> Prawda jest zupelnie inna. Polska ma dokument departamentu stanu, ktory
                  > wyraznie mowi o zrzeczeniu sie roszczen co do majatku obywateli USA. Dlatego w
                  > Cicago Zydzi przegrali pozew. Dla mnie slowa rodzaju "wstydze sie, ze jestem
                  > Polakiem", "antysemite", "nienawidze Polski", "psychiatra" nie robia zadnego
                  > wrazenia. To polskie forum i do wrogow naszego narodu wypowiadam sie jasno i
                  > dobitnie. Nie jestem antysemita, bo ja do pasterzy i arabow nic nie mam.
                  > Natomiast jestem antyzydem i uwierz mi, ze lepszy ze mnie antyzyd niz oni
                  > antypolacy. To tylko tyle.

Swego czasu rzady Polski i USA mogly zawrzec tego rodzaju porozumienie. Tego nie
                  neguje. Pozwy skladane w imieniu osob, ktore utracily w Polsce mienie tez moga
                  byc grubo naciagane (znam troche mentalnosc zawodowa amerykanskich adwokatow, jak
                  jest sprawa to wali sie w przeciwnika na calego wedle zasady szkoda wynisla piec
                  zlotych za pomieta czapke, domagaj sie stu tysiecy za bol w krzyzu).

Ale mam znajoma w Los Angeles, ktorej rodzina miala maly tam taki majateczek pod
                  Warszawa, ot troche ziemi, maly dom i szopa na narzedzia. Jak wojna wybuchla, jej
                  ojciec zdolal uciec pod rosyjska strefe (znalazl sie bardzo szybko w gulagu na
                  Uralu), reszta rodziny zginela, slad po nich przepadl (Zydzi). Po wojnie, i po
                  upadku stalinizmu, ojciec tej mojej znajomej wrocil do Polski przywozac ze soba
                  wraz z zona i corka, gruzlice, ktorej nabawil sie na owych robotach w
                  Swierdlowsku. Do rodzinnych stron nie pozwolono mu jednak powrocic, miast tego
                  przydzielono mu - "Ziemie Odzyskane", Wroclaw. Niczego na nowym miejscu na
                  wlasnosc nie dostal oprocz warsztatu krawieckiego na ktory sam sobie musial
                  zapracowac. W 68 roku znowu emigrowal.

Czy ta moja znojoma, jako jedyna spadkobierczyni po swym ojcu, i jedyna osoba
                  pozostala z dawnej rodziny przy zyciu, nie ma prawa do wlasnosci ktora niegdys
                  nalezala do jej dziadkow oraz ojca? I czy jezeli zacznie sie starac od odzyskanie
                  wlasnosci tego kawalka gruntu bedzie to automatycznie oznaczalo, ze jest wrogiem
                  Polski?

A tak na marginesie, czy to troche nie dziwne, ze spierajac sie o to czy
                  Balcerowicz powinien zrezygnowac znowu powraca temat antypolskosci i Zydow?

• Gość: Indris Czy Balcerowicz powinien odejść? TAK ale jak ? IP: *.ibspan.waw.pl 01.10.01, 14:38
      Oczywiście, że powinien. Ale mówienie w przypadku tej osoby o honorze to nieporozumienie. W/g
      obecnego stanu prawnego usunięcie prezesa NBP jest praktycznie niemożliwe. Usunięcie go z
      pogwałceniem prawa spowodowałoby więcej szkody niż pożytku. Dlatego należy domagać się zmiany
      ustawy o NBP (a przy okazji o Radzie Polityki Pieniężnej - dziwolągu stojącym ponad prawem).
      • Gość: Crotalus Re: Czy Balcerowicz powinien odejść? TAK ale jak ? IP: 157.25.121.* 01.10.01, 14:58
        Gość portalu: Indris napisał(a):

> Oczywiście, że powinien. Ale mówienie w przypadku tej osoby o honorze to niepor
        > ozumienie. W/g
        > obecnego stanu prawnego usunięcie prezesa NBP jest praktycznie niemożliwe. Usun
        > ięcie go z
        > pogwałceniem prawa spowodowałoby więcej szkody niż pożytku. Dlatego należy doma
        > gać się zmiany
        > ustawy o NBP (a przy okazji o Radzie Polityki Pieniężnej - dziwolągu stojącym p
        > onad prawem).

Na świecie w cywilizowanych krajach takie organy są niezależne. I u nas też tak
        powinno być. Na szczęście PO i PIS nie pozwolą reszcie babrać się w konstytucji i
        ją zmieniać.
        Pamiętam jak pisali o jakiejś wsi. Nikt tam nie głosował na UW, oprócz jednego
        rolnika. Rolnik ten był najbogatszy w całej wsi i mówił, że będzie głosował na
        Balcerowicza, bo ten umożliwił mu to że kupił urządzenia mu potrzebne i umożliwił
        zarabianie pieniędzy. A reszta wsi to nieroby, które umieją tylko jęczeć przez
        cały dzień o swoim losie.
        • Gość: polishAM Do Leszka S. IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 01.10.01, 17:33
          Sprawa roszczen to skomplikowana sprawa ale przypadek twojej znajomej ma
          niewiele wspolnego z tym co w Polsce gotowali Zydzi. Otoz kazdy indywidualny
          przypadek jest rozpatrywany przez sad polski i wielu prywatnych wlascicieli
          niewazne jakiego pochodzenia majacy polskie obywatelstwo otrzymuja majatki z
          powrotem. Nawet zamki i palace muzea te najcenniejsze. Twoja znajoma dostanie
          obywatelstwo od razu jezeli jej zalezy od majatku ale juz nie musi do Polski
          jechac bo w dzialaja tam prawnicy prowadzacy te sprawy. Rowniez gminy Zydowskie
          sad polski zwrocil po prostu gminom Zydowskim. Oczywiscie obowiazuje prawo
          polskie rowne dla wszystkich obywateli. Czyli wylacza sie szpitale, szkoly i
          tereny gruntowe pod te placowki ale jak juz pisalem obowiazuje to wszystkich.
          Otoz Zydzi chca to zrobic inaczej. Oni chca podliczyc wszystko co mieli przed
          wojna bez znaczenia czy bylo to znacjonalizowane czy jeszcze stoi czy nie. Bez
          dokumentacji i ksiag wieczystych jednym slowem Polska ma wyplacic olbrzymie
          rekompensaty teraz oczywiscie kiedy polska zlotowka cokolwiek znaczy. Za
          kulisami oczywiscie tocza sie rozgrywki. Solidarnosc przygotowala ustawe
          uwlaszczeniowa, ktora przyznala by odszkodowania ale konkretnym osobom w
          konkretnych sytuacjach. Zyd Kwasniewski ustawe zawetowal, bo chcial oczywiscie
          wersje Zydowska i spodziewal sie, ze przy pomocy SLD Zyda Borowskiego i Uni
          Wolnosci w nastepnej kadencji ustawe odpowiednio spreparuje i zatwierdzi. A tu
          calkowita klapa. A przeciez sprawa Jedwabnego miala zmiekczyc Polakow. Nagonka
          w NY Time, Newsweek, Wprost miala sie zbiec z ustawa roszczeniowa. To samo
          Zydowskie zabiegi w NY zeby zaszkodzic LOT i nastawic politykow walczacych o
          fotel mayora. Jak juz powiedziale jestem tak cyniczny i arogancki jak Zydzi i
          nie popuszcze im przy zadnej okazji. A do Balcerowicza nic nie mam. Ludzie sa
          rozzaleni bo gospodarka kuleje i szukaja winnego. A to sprawa indywidualna ale
          kto sie przyzna do porazki.
          • Gość: Leszek S Re: Do PolishAM IP: 66.95.1.* 01.10.01, 18:17

Z tym co piszesz niekoniecznie sie nie zgadzam. Razi mnie jednak
            owa "urawnilowka", uogolnianie i przypisywanie niecnych zamiarow Zydom w
            ogolnosci. Podobnie z rzekoma nagonka w NYT czy Newsweeku. Akurat sledze prase
            amerykanska w miare uwaznie i zadnej antypolskiej nagonki tam nie widze. Owszem
            byly artykuly nieprzychylne ale te stanowily zdecydowana mniejszosc a przewazaly
            relacje wywazone i na ogol sympatyzujace z Polska. Nawet akcja grupy stanowych
            poslow w Nowym Jorku aby odebrac LOT-owi licencje na ladowanie na nowojorskich
            lotniskach, akcja ktorej naturalnie nie popieram, zdaje sie ze spalila na panewce.

Nie mam nic przeciwko krytycyzmowi wobec roznych poczynan organizacji zydowskich,
            natomiast ograniczylbym ten krytycyzm do konkretnych akcji i pochopnie nie
            uogolnialbym na calosc spolecznosci zydoskiej w USA a tym bardziej Zydow w ogole.

Dobra ilustracja owej histerii antypolonizmu byla niedawno prezentowana komedia
            teatralna (sprawa zapewne znana ci, wnosze bowiem z pseudoninu, ze rowniez
            zamieszkujesz w USA) w Seattle "Polish Joke", okrzyczana przez "Nasza Gazete"(?)
            jako przyklad ordynarnego, agresywnego, antypolonizmu. Tylko, ze "recenzent" tej
            sztuki nawet nie pofatygowal sie te sztuke obejrzec, oparl swoj werdykt na
            dwuznacznej (ironicznej) frazie z plakatu reklamowego i pochopnie uznal, ze David
            Ivy to Zyd. Okazalo sie, ze autor to nie Zyd a Amerykanin polskiego pochodzenia
            rodem z Jackowa (Chicago), ktory wlasne doswiadczenia z dziecinstwa przelal na
            papier w formie satyry, gdzie konkluzja bylo stwierdzenia, ze nie da sie uciec od
            wlasnego dziedzictwa i wcale nie nalezy tego robic.

Krotko mowiac zazwyczaj opowiadam sie za powsciagliwoscia w ocenie innych zas
            niesmaczne, sporadyczne, ataki na Polske i Polakow traktuje tak jak nalezy
            traktowac autorow tychze atakow - z pogarda i z gory.
    • Gość: ljkel2 Nie tylko odejść, ale pojsc pod sad! IP: *.arts.monash.edu.au 02.10.01, 01:29
      Za zniszczenie polskiego przemyslu, gornictwa i rolnictwa, za masowe bezrobocie wywolane jego
      wyjatkowo nieudolna implementacja planu Sachsa (MFW-Bank Swiatowy), za oddanie co lepszych
      czesci polskiego majatku za bezcen obcym, w skrocie za ZDRADE STANU!
      • Gość: Leszek S Re: Nie tylko odejść, ale pojsc pod sad! IP: *.mtgmry1.md.home.com 02.10.01, 02:20
        Gość portalu: ljkel2 napisał(a):

> Za zniszczenie polskiego przemyslu, gornictwa i rolnictwa, za masowe bezrobocie
        > wywolane jego wyjatkowo nieudolna implementacja planu Sachsa (MFW-Bank
        > Swiatowy), za oddanie co lepszych czesci polskiego majatku za bezcen obcym, w
        > skrocie za ZDRADE STANU!

Nastepna madrala. Tej Balcerowicz pomylil sie najwyrazniej z Gierkiem i Gomulka.
        Jakiego przemyslu? Tych dinozaurow gdzie produkcje obrabiarek liczylo sie na tony
        a symbolem "nowoczesnego" polskiego samochodu osobowego byla warszawa
        gornozaworowa, syrenka 104! a potem "maluch" na przedplaty? Gornictwa gdzie na
        zlotowke dochodu trzeba bylo wydac dwa lub wiecej by wydobyc, po czym trzy
        czwarte Bytomia niemal doslownie rozsypalo sie w gruzy? Rolnictwa? Jakiego
        rolnictwa? PGR-y? Ja jeszcze pamietam czasy, dlugo przed Balcerowiczem, kiedy za
        pol kilogramem karczku trzeba bylo nocowac przed sklepem miesnym ogrzewajac sie
        wodka (tez na kartki) przy ognisku. Komus tu sie cos "zdrowo" po.....
        • Gość: ljkel2 Re: Nie tylko odejść, ale pojsc pod sad! IP: *.arts.monash.edu.au 03.10.01, 01:46
          Gość portalu: Leszek S napisał(a):

> Nastepna madrala. Tej Balcerowicz pomylil sie najwyrazniej z Gierkiem i Gomulka
          LK: Gierek i Gomulka budowali (choc przyznaje, iz czasem nieudolnie), Blacerowicz potrafil zas tylko
          niszczyc...
          .
          > Jakiego przemyslu? Tych dinozaurow gdzie produkcje obrabiarek liczylo sie na tony
          > a symbolem "nowoczesnego" polskiego samochodu osobowego byla warszawa
          > gornozaworowa, syrenka 104! a potem "maluch" na przedplaty?
          LK: w tych czasach tak sie liczylo na swiecie produkcje obrabiarek. Warszawa to byl b. dobry samochod,
          w Australii do dzis jezdze podobnymi samochodami (Toyota Cressida). Syrenka byla b. wygodna, choc
          jakosc niektorych czesci (sprzeglo!) mogla by byc lepsza. Malucha exportowano nawet do Australii...

> Gornictwa gdzie na zlotowke dochodu trzeba bylo wydac dwa lub wiecej by wydobyc, po czym trzy
          > czwarte Bytomia niemal doslownie rozsypalo sie w gruzy?
          LK: Ale uniezaleznialo Polske od iportu surowcow energetycznych. Ameryka, pzez to uzaleznienie od
          importowanej ropy zostala sluga Izraela - to pokazuje jak niebezieczne jest prawie calkowite uzaleznienie
          od importu surowcow strategicznych....

> Rolnictwa? Jakiego rolnictwa? PGR-y? Ja jeszcze pamietam czasy, dlugo przed Balcerowiczem, kiedy
          za pol kilogramem karczku trzeba bylo nocowac przed sklepem miesnym ogrzewajac sie wodka (tez na
          kartki) przy ognisku.
          LK: PGRy przynajniej produkowaly polska zywnosc. Teraz ta ziemia lezy odlogiem, podczas gdy w III
          swiecie ludzie gloduja. A tobie ogniska na obozie harcerskim pomylily sie z kolejkami po mieso...

> Komus tu sie cos "zdrowo" po.....
          LK: Niewatpliwie....
          • Gość: Leszek S Drogiemu LK pod rozwage IP: *.mtgmry1.md.home.com 04.10.01, 04:07
            Gość portalu: ljkel2 napisał(a):

> LK: Gierek i Gomulka budowali (choc przyznaje, iz czasem nieudolnie), Blacerowi
            > cz potrafil zas tylko niszczyc...

Hm, CZASEM NIEUDOLNIE???

> LK: w tych czasach tak sie liczylo na swiecie produkcje obrabiarek. Warszawa to
            > byl b. dobry samochod, w Australii do dzis jezdze podobnymi samochodami (Toyota
            > Cressida). Syrenka byla b. wygodna, choc jakosc niektorych czesci (sprzeglo!)
            > mogla by byc lepsza. Malucha exportowano nawet do Australii...

Drogi LK: Raczysz sobie zartowac! Porownujesz Toyote Cresside z "Warszawa"?
            Te "Warszawe", wlacznie z modelem "gornozaworowym" nalezaloby porownac do
            snopowiazalki, przy czym jako zwyciezce wskazalbym to druga maszyne. Stawiala
            snopki a i tak jezdzila szybciej - I CISZEJ! Do dzis pamietam jazde Warszawa 203?
            z Wisly do Katowic. Mimo nowoczesnej (na miare miejsca i czasu akcji) drogi, "na
            trojce" przy oszalamiajacej szybkosci 80 km na godzine, szum walu korbowego, pisk
            opon, wibracja calej karoserii byly takie, ze w ogole nie slychac bylo huku
            przejezdzajacej w przeciwnym kolumny ciezarowek i czolgow. Jak sie domyslasz
            dzialo sie to w roku ...?
            A obrabiarki liczy sie na sztuki, nie tony.

> LK: Ale uniezaleznialo Polske od iportu surowcow energetycznych. Ameryka, pzez
            > to uzaleznienie od importowanej ropy zostala sluga Izraela - to pokazuje jak
            > niebezieczne jest prawie calkowite uzaleznienie od importu surowcow
            > strategicznych....

NIE WIEDZIALEM, ZE USA SPROWADZA ROPE Z IZRAELA.

> LK: PGRy przynajniej produkowaly polska zywnosc. Teraz ta ziemia lezy odlogiem,
            > podczas gdy w III swiecie ludzie gloduja. A tobie ogniska na obozie harcerskim
            > pomylily sie z kolejkami po mieso...

POWIADASZ, ZE LUDZIE W III SWIECIE GLODUJA BO POLSKIE PGR-y NIE PRODUKUJA
            ZYWNOSCI?
            Obozow harcerskich jeszcze nie myle z kolejkami po mieso. Wspomnienia z czasow
            kiedy mialem 15 lat bowiem nie myla mi sie jeszcze ze wspomnieniami kiedy lat
            tych mialem ze 30. Nasuwa mi sie nieprzyjemne podejrzenie, ze byc moze sam nigdy
            nie byles zmuszony wystawac w kolejkach za czymkolwiek. Da sie to wytlumaczyc na
            wiele sposobow:
            - jestes wegetarianinem (ale to tlumaczy tylko mieso),
            - wyslugiwales sie wlasna zona (matka, narzeczona, sekretarka, kochanka -
            niepotrzebne skreslic), a ta nigdy nie skarzyla sie,
            - nigdy nie mieszkales w Polsce,
            - nalezales do..., no, no - "nomenklatury".

Ale, na pozytywna nutke, moj krytycyzm czasow Ustroju Przodujacego w Polsce jest
            umiarkowany i wywazony, a napewno ograniczony. Przyznaje, NIGDY NIE DOSZLO DO
            TEGO, ZEBY PO MIESO TRZEBA BYLO BIEGAC DO LASU.
            • Gość: ljkel2 Re: Drogiemu LK pod rozwage IP: *.arts.monash.edu.au 05.10.01, 01:03
              Drogiemu LK pod rozwage Autor: Gosc portalu: Leszek S Data: 04-10-2001 04:07 adres:
              *.mtgmry1.md.home.com

"Drogiemu Leszkowi S. pod rozwage"

LK: Gierek i Gomulka budowali (choc przyznaje, iz czasem nieudolnie), Balcerowicz potrafil zas tylko
              niszczyc...

Hm, CZASEM NIEUDOLNIE???

LK: Dzieki Gierkowi i Jaruzelskiemu (a wczesniej niejakiemu Adolfowi H.) mamy w Polsce
              przynajmniej troche drog
              dwujezdniowych i autostrad, czy tez nowoczsnych linii kolejowych (np. CMK). To co tzw. wolny rynek
              wybudowal,
              jesli chodzi o infrastrukture, to smiech na sali. Oni tylko niszcza kolej, podczas gdy na zachodzie sie
              w nia grubo
              inwestuje. Jesli komunisci byli nieudolni, to Balcerowicz i ska byli wrecz wandalami...

LK: w tych czasach tak sie liczylo na swiecie produkcje obrabiarek

Warszawa to byl b. dobry samochod, w Australii do dzis jezdze podobnymi samochodami (Toyota
              Cressida). Syrenka
              byla b. wygodna, choc jakosc niektorych czesci (sprzeglo!) mogla by byc lepsza. Malucha
              exportowano nawet do
              Australii...

Drogi LK: Raczysz sobie zartowac! Porownujesz Toyote Cresside z "Warszawa"?

Te "Warszawe", wlacznie z modelem "gornozaworowym" nalezaloby porownac do

snopowiazalki, przy czym jako zwyciezce wskazalbym to druga maszyne. Stawiala

snopki a i tak jezdzila szybciej - I CISZEJ! Do dzis pamietam jazde Warszawa 203?

z Wisly do Katowic. Mimo nowoczesnej (na miare miejsca i czasu akcji) drogi, "na

trojce" przy oszalamiajacej szybkosci 80 km na godzine, szum walu korbowego, pisk

opon, wibracja calej karoserii byly takie, ze w ogole nie slychac bylo huku

przejezdzajacej w przeciwnym kolumny ciezarowek i czolgow. Jak sie domyslasz

dzialo sie to w roku ...?

LK: Jesli ta Warszawa miala okolo 20 lat, i byla marnie konserwowana, to nic dziwnego. ja
              Warszawa
              (dolnozaworowa) jezdzilem po Mazowszu w latach 70tych rowno setka, po nie najlepszych (drugo i
              trzeciorzednych
              drogach, bp. Tluszcz-Malkinia), i nic sie trzeslo, nic nie wylo...

A Cressida ma te same rozwiazania, co Warszawa, podobny rozmieszczenie glownych zespolow, a
              ta pierwsza
              Cressida, ktora jezdzilem ponad 10 lat, z tylu byla dokladnie jak Warszawa, nawet pozyscja kierowcy
              byla
              podobna....

A obrabiarki liczy sie na sztuki, nie tony.

LK: Tony to jednak lepszy przelicznik, bo inaczej olbrzymia tokarka do kol kolejowych jest rowna
              stolowej tokarce
              dla amatorow...

LK: Ale uniezaleznialo Polske od iportu surowcow energetycznych. Ameryka, pzez to uzaleznienie od
              importowanej
              ropy zostala sluga Izraela - to pokazuje jak niebezieczne jest prawie calkowite uzaleznienie od
              importu surowcow
              strategicznych....

NIE WIEDZIALEM, ZE USA SPROWADZA ROPE Z IZRAELA.

LK: NIC NIE ROZUMIESZ. AMERYKA POTRZEBUJE WIERNEGO SOJUSZNIKA W REGIONIE
              ZATOKI PERSKIEJ I CALEGO
              TZW. BLISKIEGO WSCHODU. ZADNEMU PANSTWU ARABSKIEMU NIE MOGA ONI UFAC, BO
              LUDNOSC JEST TAM
              MOCNO ANTYAMERYKANSKA. REZYMY W EGIPCIE CZY ARABII SAUDYJSKIEJ UTRZYMUJA SIE
              TYLKO DZIEKI
              POPARCIU AMERYKI, JEDYNIE W IZRAELU ZWYKLI LUDZIE TEZ POPIERAJA AMERYKE. STAD
              TEZ TEN MALUTKI KRAJ
              STAL SIE BENEFICJANTEM NUMER JEDEN AMERYKI I JEJ NAJWAZNIEJSZYM SOJUSZNIKIEM, A
              TO MA SWOJA CENE -
              USA SA SPOSTRZEGANE W TYM REGIONIE JAKO AGENT IZRAELA, STAD POKOJ JEST TAM
              NIEMOZLIWY, GDYZ
              IZRAEL, PEWIEN BEZWARUNKOWEGO POPARCIA USA, ZACHOWUJE SIE W OKUPOWANEJ
              PALESTYNIE JAK NIEMCY
              W OKUPOWANEJ POLSCE....

LK: PGRy przynajniej produkowaly polska zywnosc. Teraz ta ziemia lezy odlogiem,

podczas gdy w III swiecie ludzie gloduja. A tobie ogniska na obozie harcerskim

pomylily sie z kolejkami po mieso...

POWIADASZ, ZE LUDZIE W III SWIECIE GLODUJA BO POLSKIE PGR-y NIE PRODUKUJA
              ZYWNOSCI?

LK: W pewytm sensie tak, bo dobra ziemia lezy w Polsce odlogiem, i ludzie nie maja pracy, a gdyby
              produkowali
              zywnosc, to mozna by ja wyslac glodujacym w Afryce czy niedojadajacym w Indiach....

Obozow harcerskich jeszcze nie myle z kolejkami po mieso. Wspomnienia z czasow

kiedy mialem 15 lat bowiem nie myla mi sie jeszcze ze wspomnieniami kiedy lat

tych mialem ze 30. Nasuwa mi sie nieprzyjemne podejrzenie, ze byc moze sam nigdy

nie byles zmuszony wystawac w kolejkach za czymkolwiek. Da sie to wytlumaczyc na

wiele sposobow:

- jestes wegetarianinem (ale to tlumaczy tylko mieso), (NIE JESTEM)

- wyslugiwales sie wlasna zona (matka, narzeczona, sekretarka, kochanka -

niepotrzebne skreslic), a ta nigdy nie skarzyla sie, (W KOLEJKACH PO MIESO NIEZLE SIE
              WYSTALEM, TO BYL JEDEN
              Z POWODOW MEJ EMIGRACJI)

- nigdy nie mieszkales w Polsce, (MIESZKALEM PRAWIE 30 LAT)

- nalezales do..., no, no - "nomenklatury". (PRZYZNAJE, ZE BYLEM KIER. SEKCJI W IMPEXMETALU,
              ALE JAKO
              BEZPARTYJNY NIE MOGLEM ZOSTAC KIER. DZIALU, WIEC MARNA BYLA TA MOJA
              PRZYNALEZNOSC DO
              NOMENKLATURY)

Ale, na pozytywna nutke, moj krytycyzm czasow Ustroju Przodujacego w Polsce jest

umiarkowany i wywazony, a napewno ograniczony. Przyznaje, NIGDY NIE DOSZLO DO

TEGO, ZEBY PO MIESO TRZEBA BYLO BIEGAC DO LASU

LK: Tobie by dobrze zrobilo bieganie do lasu, tyle ze nie po mieso, bo zwierzyna tam w wiekszosci
              pod ochrona, ale
              po swieze powietrze, ktore by ci na pewno nieco rozjasnilo umysl).
    • Gość: Kibic Re: UW poza Sejmem! Czy L.Balcerowicz powinien odejść? IP: *.hud.gov 02.10.01, 23:17
      Mala Unia winna za wszystko co zle, to ciekawe jak mala grupa ludzi
      sparalizowala kraj, Bin Laden! Nawet nie bedac przy wladzy
      decydowla o wszystkim. To nie ignorancja innych, ale zlosliwosc
      Unistow.
      A ja mysle wielki Analityku, ze to wina jest Zydow, ktorzy zemscili sie
      za nastroje antyzydowskie w Polsce. Nie kochaja Polacy Zydow wiec
      do biedy a nie do UE. Ja wole trzymac z Zydami w koncu to narod wybrany.
      Czego i Tobie zycze!
      • Gość: ljkel2 Re: UW poza Sejmem! Czy L.Balcerowicz powinien odejść? IP: *.arts.monash.edu.au 03.10.01, 01:49
        Gość portalu: Kibic napisał(a):

> Mala Unia winna za wszystko co zle, to ciekawe jak mala grupa ludzi
        > sparalizowala kraj, Bin Laden! Nawet nie bedac przy wladzy
        > decydowla o wszystkim. To nie ignorancja innych, ale zlosliwosc
        > Unistow.
        LK: Byli u wladzy wystarczajaco dlugo....

> A ja mysle wielki Analityku, ze to wina jest Zydow, ktorzy zemscili sie
        > za nastroje antyzydowskie w Polsce. Nie kochaja Polacy Zydow wiec
        > do biedy a nie do UE. Ja wole trzymac z Zydami w koncu to narod wybrany.
        > Czego i Tobie zycze!
        LK: jaki narod wybrany? Siedza, jak nie przymierzajac za Hitlera, za drutami kolczastymi, ale i tam ich
        dopadaja faceci z karabinami i strzelaja do nich jak do kaczek. Tyle ze kaczki to przynajniej ladne i
        sympatyczne ptaki, wiec jest mi ich zal...

• Gość: KaganBek L. Balcerowicz powinien odejść! IP: *.arts.monash.edu.au 04.10.01, 01:18
          Jesli mialby odrobine honoru, to by juz dawno odszedl...
    • Gość: wanda Re: UW poza Sejmem! Czy L.Balcerowicz powinien odejść? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 08:11
      Gość portalu: Analityk napisał(a):

> Wynik wyborów był jednoznaczny.Udział UW w odpowiedzialnośći za stan gospodrczy
      >
      > i budżetu wyborcy ocenili należycie i sprawiedliwie gdyż:
      >
      > -to L.Balcerowicz-Sekretarz Generalny UW rozpoczął schładzanie gospodarki
      > jako MF w rządzie J.Buzka
      > - w sytuacji fiaska tej koncepcji UW aby uniknąć odpowiedzialności postanawia
      > wyjść z koalicji.Jednak wyjście ocenione zostało przez wyborców jako
      > ucieczka z tonącego okrętu.
      > - okręt tonie lecz politycy UW z boku postanawiają przyśpieszyć katastrofę.
      > - w zamian za nominację L.Balcerowicza na prezesa NBP popierają nierealny i
      > katastrofalny w skutkach budżet 2001.W zamian za stanowisko kupczą
      > interesem Państwa.Brak wyobraźni? korupcja? ślepota polityczna?
      > - na drodze do Europy (UE) największe barykady wzniósł nie A.Lepper a
      > politycy UW swą nieodpowidzialną polityką w wyniku czego, dziś
      > największą przeszkodą są;
      > -80mld deficytu budżetowego,
      > -3 miliony bezrobotnych Polaków,
      > -skorumpowane elity polityczne.
      >
      > W tej sytuacji uważam,że dalsze trwanie na stanowisku prezesa NBP
      > L.Balcerowicza,Sekretarza Generalnego UW jest niemożliwe wobec werdyktu
      > wyborców,a okoliczności wyboru na to stanowisko są świadectwem prymatu wąsko
      > pojętego interesu partyjnych elit UW nad interesem Państwa.Honorowa dymisja
      > wydaje się konieczna!
      >
      >Jeżeli manipulujesz terminami to chyba już siedzisz na platformie .
      Balcerowicz nie był i nie jest sekretarzem generalnym UW,którym jest Mirosław
      Czech .Co robi Balcerowicz to zapewniam Cię że najlepiej wie Piskorski ,jego
      przyjaciel z którym stworzył platformę,bo może myślałes że pewnego dnia
      przypadkiem spotkało sie trzech ,zwłaszcza że dwóch bardzo się nie lubiło i
      postanowilo uszczęśliwić naród.Zauważ że to z powodu Piskorskiego Balcerowicz
      opuścił koalicję,zresztą Tuska rok temu uaktywnił też Piskorski którego aspiracje
      siegaja prezydentury[już z Olechowskim bardzo się nie lubią]
      A teraz:skąd Ty wiesz ile wynosi deficyt skoro nawet SLD tego nie wie, a ich
      aparat od zawsze okupuje administracje,bezrobocie liczy sie liczbą
      zarejestrowanych a ja dziś mogę się założyć że po roku bez żadnego uzasadnienia
      ekonomicznego ta liczba w cudowny sposób się zmniejszy,po wtóre ty nie rozumiesz
      co to znaczy skorumpowane elity polityczne ,może przybliżysz mi jak jest
      skorumpowany Wujec,Mazowiecki,Onyszkiewicz, Geremek ,Wierchowisz,Frasyniuk.Jeden
      z internautów pisze ze pił szampana z powodu przegranej Unii co dla mnie jest
      dowodem jak głeboko w wielu tkwi to co prof. Tiszner nazywał
      homosovietikus.demokracja to wspaniała sytuacja,w której nie musisz walczyć by
      przedstawić swoje poglądy tylko popierasz człowieka który je przedstawia lub sam
      je przedstawiasz[zostań elitą].WAs nie cieszy wygrana waszych idoli tylko
      przegrana waszych przeciwników,przeciez to chore.Mam wrażenie ,że u nas więcej
      ludzi poszło by głosować gdyby wybierało się wrogów .
      • Gość: ljkel2 Re: UW poza Sejmem! Czy L.Balcerowicz powinien odejść? IP: *.arts.monash.edu.au 05.10.01, 01:11
        Re: UW poza Sejmem! Czy L.Balcerowicz powinien odejsc?

Autor: Gosc portalu: wanda

Data: 04-10-2001 08:11

Nieuczciwosc Onyszkiewicza i Cz. Bieleckiego

Spotkalem p. ex-ministra Onyszkiewicza na Melbourne University we wczesnych latach 90tych, zaraz
        po wdrozeniu tzw. terapii szokowej
        "profesora" Balcerowicza. Bezrobocie bylo wtedy nieco ponad milion, ale szybko roslo,
        nieprzymierzajac jak dzisiaj. P. Onyszkiewicz
        powiedzial mi wtedy, odpowiadajac ne me pytanie, ze rzad (protoplasta UW byla w nim) ma na
        bezrobocie doskonala recepte, i za rok
        bezrobocie nie bedzie w Polsce problemem. I prosze mi powiedziec, czy mozna wierzyc slowu p.
        Onyszkiewicza?

Jakis rok temu, tym razem na Monash University (tez Melbourne), spotkalem p. Czeslawa
        Bieleckiego (nie UW, ale zdaje sie AWS). On, z
        kolei, obarczyl polskich bezrobotnych wina za bezrobocie. Uciekal ten "solidaruch" Bielecki z tego
        seminarium, jakby go KGB razem z CIA,
        FBI, MI5 i Mosadem gonilo (mimo ze to Chazar, udajacy Zyda), bo praktycznie wszyscy uczestnicy
        seminarium byli oburzeni ta jego
        znieczulica, typowa dla zawodowych politykierow spod znaku UW i AWS...

• Gość: JA Czy L.Balcerowicz powinien odejść? JUŻ DAWNO !!!!!! IP: *.*.*.* 04.10.01, 10:10
      ALNO JESZCZE WCZEŚNIEJ !!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka