create 11.12.05, 20:43 to nie z rzepy te badania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shawman Re: CBOS: 44 proc. Polaków chce koalicji PiS-PO 11.12.05, 21:22 Hmm, spójrzmy na to realistycznie. PO nie może teraz wejść do koalicji, bo wszyscy zgodnie ocenią to jako upokorzenie tej partii - która bądź co bądź, zdobyła niecałe 3% mniej głosów od PiS. Zwłaszcza po oburzeniu, jakie wykazywali politycy Platformy po nawiązaniu parlamentarnej koalicji PiS-Samoobrona. Z kolei PiS nie miałby w tej chwili wytłumaczenia dla nawiązania koalicji z PO - bo byłoby to przyznanie się do błędu, jakim było wchodzenie w układy z Samoobroną i LPR i swego rodzaju wotum nieufności dla własnego, mniejszościowego rządu Marcinkiewicza. Niestety - koalicja PO-PiS nie jest w tej chwili korzystna dla liderów ani jednej, ani drugiej partii. Natomiast istnieje niebezpieczeństwo, że PiS-owi uda się przeciągnąć do siebie część bardziej "obrotowych" polityków Platformy. To groziłoby rozpadem PO... Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: CBOS: 44 proc. Polaków chce koalicji PiS-PO 11.12.05, 23:55 a po co mają przechodzić?? W rządzie stanowisk nie dostaną (przeszłoby za mało, by utworzyć klub wystarczający do koalicji). W regionach, gdzie PiS jest słabe nie ma sensu, bo wkrótce wybory samorządowe i można więcej osób protegować z list PO. W regionach gdzie PiS silne - to PiSowcy mają swoich ludzi d obsadzania. Pozostają stanowiska w spółkach itp. Ale czy PiS podzieliłoby się władzą? Wątpliwe. Zresztą w samorządach jest równie sporo dobrych posad. No i wyborcy niekoniecznie cenią wędrowniczków (wchodzących do istniejącej partii). Klęskę ponieśli posłowie SO startujący z list SLD czy PiS (poza Mojzesowiczem), posłowie Muller i Tuderek (SLD-UP) z listy SO, wcześniej (1997) nie wszedł z list SLD żaden z posłów renegatów z Unii Pracy (chyba z 7 posłów). Za duże ryzyko śmierci politycznej :) Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: CBOS: 44 proc. Polaków chce koalicji PiS-PO 11.12.05, 21:24 CBOS to skomromitowana sondażownia. Robią sondaże na zamówienie. Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: CBOS: 44 proc. Polaków chce koalicji PiS-PO 12.12.05, 00:03 to zes mnie rozbawil, a ktora sondazownia robi badania sama z siebie? SKompromitowane sondazownie, pojecie wprowadzone przez mlodszego Admamsa, to jedno z bardziej idiotycznych pojec, swiadczy o nieumiejetnosci czytania danego badania. Zrodla, metody przeprowadzenia badania, postawionych pytan itd itp. Wszystkie sondazownie robia badania za szmal. Czy jezeli kosciol przeprowadza badania wsrod Polakow na temat ich nastawienia do KK i metoda cenzorska wycina niektore pytania osrodka badan, czy to znaczy ze kosciol, albo dany osrodek badan jest skompromitowany?, nie to jedynie znaczy ze w badaniu nalezy zaznaczyc ze zostalo ono przeprowadzone na zlecenie KK. Odpowiedz Link Zgłoś
hihiro To stare :( 11.12.05, 21:26 CBOS, 11-14 listopada, reprezentatywna losowa próba 1026 dorosłych Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczkadziwaczka7 [...] 11.12.05, 21:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: CBOS: 44 proc. Polaków chce koalicji PiS-PO 11.12.05, 21:35 create napisał: > to nie z rzepy te badania? Z "Rz": www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_051210/kraj/kraj_a_1.html Odpowiedz Link Zgłoś
sancovic Re: CBOS: 44 proc. Polaków chce koalicji PiS-PO 11.12.05, 23:18 Nie z Rzepy te badania, bo CBOS nie robił tych badań wyłącznie dla "Rz". CBOS zbadał, rozsyła wyniki po redakcjach i do agencji i już. Rzepa dała je w sobotnim wydaniu, GW w poniedziałek. Ot, cała tajemnica... Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: CBOS: 44 proc. Polaków chce koalicji PiS-PO 11.12.05, 23:37 Ciekawe że i "Rz" i "GW" powołują się na badania tak skompromitowanej i niewiarygodnej sondażowni. To nie CBOS dawał Tuskowi przed wyborami wynik 60:40? Odpowiedz Link Zgłoś
hihiro Masochista :) 11.12.05, 22:22 Na co ci koalicja ze złodzejami, bez programu. Przeciez PO chodzi tylko o stołki, na niczym sie nie znają, a jedynym celem tych obiboków jest ochrona czerwonego układu przed karzącą ręką kaczej sprawiedliwości. Nie lepiej to budować IV RP z prawdziwymi Polakami ? Nie w smak ci Lepper, Giertych i Rydzyk ? ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
hihiro Realista czyli co ? 11.12.05, 23:30 Rano z Lepperem, po południu z Tuskiem, a w nocy z Rydzykiem ? To się nazywa prostytucja, a nie realizm. Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Choć jest późno, mogę jeszcze o tym podyskutować, 11.12.05, 23:31 ale językiem polityki i bez zbędnych bluzgów. Odpowiedz Link Zgłoś
hihiro To zaparz sobie herbaty i przetrzyj okulary :) 11.12.05, 23:49 lortea napisał: > ale językiem polityki i bez zbędnych bluzgów. "prostytucja" nie jest bluzgiem - to słowo jakkolwiek pejoratywne nie jest wulgaryzmem. Więc prosze bez hipokryzji. Pare dni temu napisałem, ze PO to nie Tusk, nie Rokita ani nie Sośnierz. Nie ma znaczenia który z nich w PO pozostanie, a który odejdzie. PO to również nie jest sladbar z którego mozesz sobie za piątaka powybierać co ci pasuje. PO to lekko licząc 25% Polaków. Albo bierzesz PO takie jakie jest albo wracaj w różańcowo-buraczane pielesze. Jeśliby (załóżmy) Tusk, Schetyna, Komorowski, HGW, Niesiołowski i kogo tam jeszcze masz na swojej czarnej liście powiedzieli: rezygnujemy z polityki - odchodzimy, a ich miejsce zajęliby jacyś proPiSowcy, którzy raz-dwa doprowadziliby do wasalnej koalicji PiS-PO to... PiS jest w tym samym miejscu ponieważ ci, którzy PO popierali swoje poparcie wycofają i poszukają sobie innej partii. Zrozum wreszczie - masz dwie możliwości: a) albo uznasz PO takie jakie jest b) albo poćwicz zwrot "mój przyjaciel Lepper" Odpowiedz Link Zgłoś
lortea No, nareszcie post polityczny. A jednak potrafisz. 11.12.05, 23:55 Co do wątków presonalnych, to peowcy na tym forum od początku narzucili ton drwienia z nazwiska braci Kaczyńskich i obrażania tych ludzi. Odpowiadaliśmy pięknym za nadobne. PO jest takie jakie jest i przyjmuję to do wiadomości, nie znaczy to że nie mogę pisać że Tusk to polityk o umyśle i rozwoju emocjonalnym 6-latka, który po przegranej walce obraża się na wszystkich i odchodzi z piaskownicy. Nie chcieliscie (Tusk nie chciał) koalicji, to trzeba było zorganizowac zaplecze dla rządu- poparli Giertych, Pawlak i Lepper. PO poszła w sojusz z SLD- też wieszaliscie na nich psy przed wyborami, a potrm pełny i ścisły sojusz- w każdym głosowaniu. Mam nadzieję że już wszyscy nieco otrzeźwieli i powrócą do wrozmów koalicyjnych. Chcę tej koalicji, a do PO mam podejscie racjonalne, a nie emocjonalne- takie jak ty do PIS. Odpowiedz Link Zgłoś
hihiro Re: No, nareszcie post polityczny. A jednak potra 12.12.05, 00:10 lortea napisał: > Co do wątków presonalnych, to peowcy na tym forum od początku narzucili ton > drwienia z nazwiska braci Kaczyńskich i obrażania tych ludzi. Odpowiadaliśmy > pięknym za nadobne. Kaczyńskich kaczorami zwą nawet ich przyjaciele. > PO jest takie jakie jest i przyjmuję to do wiadomości, nie znaczy to że nie > mogę pisać że Tusk to polityk o umyśle i rozwoju emocjonalnym 6-latka, który > po przegranej walce obraża się na wszystkich i odchodzi z piaskownicy. I w tym momencie mógłbym od razu powiedziec "do widzenia :)" > Nie chcieliscie (Tusk nie chciał) koalicji, to trzeba było zorganizowac > zaplecze dla rządu- poparli Giertych, Pawlak i Lepper. > > PO poszła w sojusz z SLD- też wieszaliscie na nich psy przed wyborami, a potrm > pełny i ścisły sojusz- w każdym głosowaniu. Powtarzaj to częsciej to bardziej będziesz w to wierzyć. Ale z kazdym powtórzeniem tej mantry jesteś o krok dalej od wyzwolenia się od Lepperowsko-Rydzykowego towarzystwa. > Mam nadzieję że już wszyscy nieco otrzeźwieli i powrócą do wrozmów > koalicyjnych. To masz złudne nadzieje. Nikt w PO nie trzeźwiał bo nie miał z czego. Przez ostatni miesiąc nic się nie zmieniło - póki PiS idzie na czołowe puty PO nie ma o czym rozmawiać. > Chcę tej koalicji, a do PO mam podejscie racjonalne, a nie emocjonalne- takie > jak ty do PIS. To juz jest załosne :( "Tusk to polityk o umyśle i rozwoju emocjonalnym 6-latka, który po przegranej walce obraża się na wszystkich i odchodzi z piaskownicy." - z kim chdcesz koalicji i po co ? Na co ci obrażeni sześciolatkowie ? Zdecyduj się. Albo PO jest poważną partią z którą PiS ma współrządzić, albo gadaj tak dalej tylko przestań skamleć o koalicję. Odpowiedz Link Zgłoś
boston4 Re: CBOS: 44 proc. Polaków chce koalicji PiS-PO 12.12.05, 10:28 MOWI SIE TRUDNO. DAJMY SZANSE PIS-OWI, ZOBZCZMY JAK IM POWIEDZIE. WEDLUG MNIE TYLKO JEDNA PARTIA MOZE RZADZIC, MAJAC WIEKSZOSC W SEJMIE, ABY MOGLA COKOLWIEK PRZEPROWADZIC BEZ HISTORYCZNEGO JUZ VETA, OPORU, PODKLADANIA INNYM NOG, ETC. BEZ PANIKI ! ZOBACZMY CO KACZORY ZROBIA - A JESLI NIE UDA IM SIE - BEDZIE CZAS I NA PO (przechrzczona Unia Wolnosci - oni juz wyrzadzili !!! razem z PSLem, Boze pomiluj jak rzadzilli.) Dac szanse Kaczorom na oczyszczenie sceny politycznej z kurupcji, cwaniaczkow, kombinatorow. Moze im sie uda - ale do tego mujsza miec w rekach wszystko, i wiekszosc. Inaczej nie dadza sobie rady z aferami, korupcja i klikami. Odpowiedz Link Zgłoś
boston4 Re: CBOS: 44 proc. Polaków chce koalicji PiS-PO 12.12.05, 10:30 MOWI SIE TRUDNO. DAJMY SZANSE PIS-OWI, ZOBZCZMY JAK IM POWIEDZIE. WEDLUG MNIE TYLKO JEDNA PARTIA MOZE RZADZIC, MAJAC WIEKSZOSC W SEJMIE, ABY MOGLA COKOLWIEK PRZEPROWADZIC BEZ HISTORYCZNEGO JUZ VETA, OPORU, PODKLADANIA INNYM NOG, ETC. BEZ PANIKI ! ZOBACZMY CO KACZORY ZROBIA - A JESLI NIE UDA IM SIE - BEDZIE CZAS I NA PO (przechrzczona Unia Wolnosci - oni juz wyrzadzili !!! razem z PSLem, Boze pomiluj jak rzadzilli.) Dac szanse Kaczorom na oczyszczenie sceny politycznej z kurupcji, cwaniaczkow, kombinatorow. Moze im sie uda - ale do tego mujsza miec w rekach wszystko, i wiekszosc. Inaczej nie dadza sobie rady z aferami, korupcja i klikami. Odpowiedz Link Zgłoś
aisug Re: CBOS: 44 proc. Polaków chce koalicji PiS-PO 12.12.05, 17:11 czy ten sondaż jest tak samo wiarygodny jak przedwyborcze ???? Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Naleze do wiekszosci 12.12.05, 17:12 Zadnych ukladow ze zdrajcami z PiSu! Odpowiedz Link Zgłoś