Dodaj do ulubionych

Świętujemy!

12.12.05, 21:08
W nocy z 12 na 13 grudnia 1981 r. został wprowadony w Polsce stan wojeeny.
Dzięki temu kraj został ocalony przed najazdem wojsk Układu Warszawskiego,
został kosztem niewielkich ofiar (kilkakrotnie mniej niz np. podczas zamachu
majowego Piłsudskiego) przywrócony spokój, a zapoczątkowe zmiany doprowadziły
w końcu do pierestrojki, Okrągłego Stołu i upadku komunizmu w bloku wschodnim.
Wydarenie to należy oceniać w historii Polski równie pozytywnie, co np.
11.11.1918 czy 4.06.1989.
Dlatego namawiam do radosnego świętowania tego przełomowego wydarzenia. Ja np.
wywieszę jutro w swoim oknie biało-czerwoną flagę oraz z przyjaciółmi będę
organiuję rocznicowy bankiet.

Szacunek dla wybitnego Polaka i patrioty Generała Wojciecha Jaruzelskiego!

--
www.geocities.com/wojciech_jaruzelski/
Obserwuj wątek
    • lortea Ruskim kawiorem się udław czerwony zdrajco. 12.12.05, 21:09

• wiekszosc-uzytkownikow Re: Ruskim kawiorem się udław czerwony zdrajco. 12.12.05, 21:13
        Nie jadam takich dań. Zostawiam je dla kosmopolitycznych byznesmenuf.
        • marcus_crassus lortea jest opozniony i nie rozumie sarkazmu 12.12.05, 21:42
          moge wpasc na bankiet? :)
    • franciszekszwajcarski Re: Świętujemy! 12.12.05, 21:09
      ale dlaczego flage biało-czerwoną wywiesisz ? zupełnie nie rozumiem.
      • wiekszosc-uzytkownikow Re: Świętujemy! 12.12.05, 21:11
        Bo jestem Polskim Patriotą. Któremu leży na sercu dobro Naszego Kraju.
        • bebe255 Re: Świętujemy! 12.12.05, 21:13
          Ale z historia cos u Ciebie na bakier.
          • wiekszosc-uzytkownikow Re: Świętujemy! 12.12.05, 21:14
            W którym miejscu? Jakieś daty pomyliłem? Czy inne liczby?
            • franciszekszwajcarski Re: Świętujemy! 12.12.05, 21:38
              wiekszosc-uzytkownikow napisał:

> W którym miejscu? Jakieś daty pomyliłem? Czy inne liczby?

już uprzejmie wskazuje pomyłkę :

Dzięki temu kraj został ocalony przed najazdem wojsk Układu Warszawskiego,

to tylko przypuszczenie niesprawdzalne. są poważne argumenty przeczące tej
              tezie.

został kosztem niewielkich ofiar (kilkakrotnie mniej niz np. podczas zamachu
              majowego Piłsudskiego) przywrócony spokój,

spokój ? może na pół miesiąca...w stanie wojennym to dopiero były zadymy. pod
              moim domem co miesiąc 13-go musieli nowy chodnik układać.

a zapoczątkowe zmiany doprowadziły
              w końcu do pierestrojki, Okrągłego Stołu i upadku komunizmu w bloku wschodnim.

to już jest piramidalna bzdura i kompletne przeinaczenie. Zmiany, które
              doprowadziły do upadku komunizmu zostały zapoczątkowane nie w grudniu 1981, ale
              w sierpniu 1980. Stan wojenny te zmiany tylko na kilka lat zamroził. Celem
              stanu wojennego nie było przyspieszanie tych zmian, ale zapobieżenie ich
              skutkom i faktyczna likwidacja jakichkolwiek zmian. Dzisiaj wyraźnie widać, że
              cele stanu wojennego nie zostały osiągnięte, a o jego skuteczności można było
              mówić co najwyżej 6 - 7 lat.

czyli jednak troche sie pomyliłeś. Jeśli stan wojenny zapoczątkował zmiany
              prowadzące do upadku komunizmu, to armia hitlerowska w 1939 zapoczątkowała
              zmiany prowadzące do zniesienia wiz dla Polaków wyjeżdzających do Niemiec.
              • wiekszosc-uzytkownikow Re: Świętujemy! 13.12.05, 22:58
                > to tylko przypuszczenie niesprawdzalne. są poważne argumenty przeczące tej
                > tezie.

A jeszcze poważniejsze przmawiające za nią. Ciekawie o tej kwestii wypowiada się
                np. Z. Brzeziński.

>
                > spokój ? może na pół miesiąca...w stanie wojennym to dopiero były zadymy. pod
                > moim domem co miesiąc 13-go musieli nowy chodnik układać.

No cóż, nie wiem, gdzie mieszkasz. Skończyły sie strajki, zamieszki (w rodzaju
                wydarzeń bydgoskich), itp.

>
                >
                > a zapoczątkowe zmiany doprowadziły
                > w końcu do pierestrojki, Okrągłego Stołu i upadku komunizmu w bloku wschodnim.
                >
                >
                > to już jest piramidalna bzdura i kompletne przeinaczenie. Zmiany, które
                > doprowadziły do upadku komunizmu zostały zapoczątkowane nie w grudniu 1981, ale
                >
                > w sierpniu 1980.

Tu mogę się zgodzić. Rzecywiscie w tym casie nalezy szukać genezy wydareń.

Dzisiaj wyraźnie widać, że
                > cele stanu wojennego nie zostały osiągnięte, a o jego skuteczności można było
                > mówić co najwyżej 6 - 7 lat.

Zależy jaki kto miał cele. Ja twierdzę, ze jegop celem było powstrzymanie
                ingerencji sąsiadów, stabilizacja i wdrozenie powolnego procesu zmian, zamiast
                rewolucyjnych propagowanych przez Solidarność. Wsystkie te cele zostały
                zrealizowane, a ich ostatecznym skutkiem były wybory czerwcowe.
                >
        • citisus Re: Świętujemy! 12.12.05, 21:27

> Bo jestem Polskim Patriotą. Któremu leży na sercu dobro Naszego Kraju.

To zupełnie jak tym sławnym Polakom -
          Konstantemu Rokosowskiemu i Feliksowi Dzierżyńskiemu.
          Gratulujemy towarzystwa .....
    • nielubiegazety2 Na pohybel sowieckiemu generałowi w polskim 12.12.05, 21:15
      mundurze!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • t-800 Re: Świętujemy! 12.12.05, 21:17
      Fajna strona ta z sygnaturki. Znalazłem jeszcze jedną w podobnym klimacie:
      www.korea-dpr.com/users/poland
    • bebe255 Re: Świętujemy! 12.12.05, 21:17
      "Dzięki temu kraj został ocalony przed najazdem wojsk Układu Warszawskiego..."
      Masz jakies "fakty" na te teze??
      • wiekszosc-uzytkownikow Re: Świętujemy! 12.12.05, 21:31
        Przestudiowałem dość literatury. Łącznie z archiwaliami (Ośrodek Karta) oraz
        wspomnieniami R. Kuklińskiego.
        • bebe255 Re: Świętujemy! 12.12.05, 21:32
          To jeszcze nic nie oznacza, nadal nie masz dowodu, wiec nie pisz glupot.
          • wiekszosc-uzytkownikow Re: Świętujemy! 13.12.05, 23:00
            Mógłbym Ci przytocyć obszerna literaturę oraz cytować dokumenty. Tylko ze
            miejsca by tu zabrakło.

PS. Podrowienia dla Pana Dr Zbigniewa Gluzy z Osrodka Karta.
    • nielubiegazety2 [...] 12.12.05, 21:27
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • nielubiegazety2 GIWI !!!!!! Co jest??? Ten wiersz recytowano w TV 12.12.05, 22:15
        Ongiś.
        Utworek wycięty przez CENZURĘ był w praktycznie każdym podziemnym zbiorze
        satyry, czy śpiewniku ???????????

Pogięło Was czy co ?????
    • wiekszosc-uzytkownikow Re: Świętujemy! 12.12.05, 21:33
      Jedni wolą świętować, jak dostawaliśmy w 4 litery od kolejnych przeciwników,
      inni - wydarzenia, które coś zmieniły i wniosły pozytywy
    • kosciol.mlodziezy.psychicznej Ja tam flagi nie wywieszam. 12.12.05, 21:56
      Szmaty w oknach wyglądają paskudnie.
    • frank_drebin Ja proponuje autorowi watku robic podczas 12.12.05, 22:01
      swietowania na przyklad drinki pod nazwa "Strzal zomowca" (do gornika
      z "Wujka"), lub robic drinki tzw. ubooty pod haslem zatapiamy ks. Popieluszke.
      Bedzie radosnie i jak rodzinnie czyz nie ? No i w takim gronie w jakim bedzie
      swietowanie trzeba jeszcze dodac nieodlaczny toast "Zdrowie floty radzieckiej" -
      normalni ludzie w takim przypadku dodaja do dna. Jednak w gronie swietujacych
      chyba bedzie to niemile widziane ..

> W nocy z 12 na 13 grudnia 1981 r. został wprowadony w Polsce stan wojeeny.
      > Dzięki temu kraj został ocalony przed najazdem wojsk Układu Warszawskiego,
      > został kosztem niewielkich ofiar (kilkakrotnie mniej niz np. podczas zamachu
      > majowego Piłsudskiego) przywrócony spokój, a zapoczątkowe zmiany doprowadziły
      > w końcu do pierestrojki, Okrągłego Stołu i upadku komunizmu w bloku wschodnim.
      > Wydarenie to należy oceniać w historii Polski równie pozytywnie, co np.
      > 11.11.1918 czy 4.06.1989.
      > Dlatego namawiam do radosnego świętowania tego przełomowego wydarzenia. Ja np.
      > wywieszę jutro w swoim oknie biało-czerwoną flagę oraz z przyjaciółmi będę
      > organiuję rocznicowy bankiet.
      >
      > Szacunek dla wybitnego Polaka i patrioty Generała Wojciecha Jaruzelskiego!
      >
      > --
      > www.geocities.com/wojciech_jaruzelski/
      • kosciol.mlodziezy.psychicznej Masz świetne pomysły poruczniku! 12.12.05, 22:03
        Będzie dobre party!
    • elfhelm Giwi - może wykazałabyś się nadgorliwością? 12.12.05, 22:06
      • jakub_lauder Re: Giwi - może wykazałabyś się nadgorliwością? 13.12.05, 10:30
        Najazd wojskami ukladu warszawskiego sie dokonal... przeciez PRL i LWP to nic
        innego jak uklad warszawski?

Czy stalinizm 1946-1955, Poznan 1956, marzec-sierpien 1968, grudzien 1979,
        czerwiec 1976 - to tez takie daty jak grudzien 1981, ktore pchnely nas
        w kierunku demokracji - czy raczej daty, kiedy terror pokazywal szczegolnie
        swoje kly?
    • basia.basia Będę świętować jak go zdegradują!!! 13.12.05, 23:02
      I dadzą mu zasiłek.
    • wiekszosc-uzytkownikow Re: Świętujemy! 13.12.05, 23:06
      Impreza była udana. Minusem było to, ze wiekszość świętujących z powodu swego
      wieku (bynajmniej nie podeszłego) nie pamiętała momentu wprowadzenia stanu
      wojennego. Ja np. chodziłem wtedy do podstawówki.
      Ustatliliśmy, że w przyszłym roku - na 25 lecie - obchody będą huczniejsze,
      zzrucimy się też na prezent dla Generała - niech wie, że część społeczeństwa
      wspomina go z szacunkiem, i rozumie jego trudna decyzję.
    • indris KTO powinien świętować ? 14.12.05, 10:09
      Zwolennicy kapitalizmu. Gdyby nie przetrącenie kręgosłupa masowemu
      ruchowi "Solidarności", restauracja kapitalizmu w Polsce nie byłaby możliwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka