Dodaj do ulubionych

W Senacie przeszedł rządowy projekt "becikowego"

23.12.05, 07:31
I rzekl pan (Roman) : Idzcie i rozmazajcie sie , a zostaniecie nagrodzieni .
Obserwuj wątek
    • yeti W Senacie przeszedł rządowy projekt "becikowego" 23.12.05, 07:47
      Pracuję w firmie w której zatrudnionych jest 67 osób mających dzieci - tylko
      jednej przysługuje rodzinne. No i gdzie jest te 75% rodzin które podobno
      pobierają ten zasiłem. Dodam, że firma płaci wynagrodzenie ok. 1100 zł. netto
      więc wcale nie tak dużo i jeśli pracuje również żona i zarabia chocby 700zł
      to przy jednym dziecku nie ma żadnych szans na zasiłek rodzinny - jeśli rodzi
      im się pierwsze dziecko to również nie dostaną "becikowego" - gdzie tu
      jakakolwiek sprawiedliwość. Dla PiSu każdy kto zarabia troszeczkę więcej
      niż "jałmużnę" to prawie Kulczyk. Więc uważam, że PiS robi coś podobnego do
      pomysłu LPR i Macieja Giertycha - kobiety do garów i dzieci, mężczyźni do
      roboty - tylko, że robi to po cichu. Wieśniaki - choć samego - i tylko jego -
      Marcinkiewicza nawet jeszcze lubię (sam nie wiem czemu).
      • unkhas Re: W Senacie przeszedł rządowy projekt "becikowe 23.12.05, 08:28
        Becikowe to w ogóle poroniony pomysł. Zamiast dawać pieniądze ludziom do ręki
        lepiej jest stworzyć środowisko, w którym matka będzie mogła się lepiej
        odnaleźć. Ulgi dla pracodawców żeby ci chętniej przyjmowali matki po
        macierzyńskim i szli im na rękę w sprawach wychowania dzieci. Jednorazowa
        zapomoga to źle wykorzystane środki.
      • gromax Re: W Senacie przeszedł rządowy projekt "becikowe 23.12.05, 09:27
        > pomysłu LPR i Macieja Giertycha - kobiety do garów i dzieci, mężczyźni do
        > roboty - tylko, że robi to po cichu. Wieśniaki - choć samego - i tylko jego -
        > Marcinkiewicza nawet jeszcze lubię (sam nie wiem czemu)

a ja wiem i sam się na tym zła[ałem kilka dni temu po negocjacjach z tonym.
        kaziu ma dar przekonywania do siebie i do tego co robi nie przez czcze gadanie
        tylko przez mówienie o konkretach. co dlaczego itp. tym póki co zaskarbił moje
        zaufanie.
        a be(re)cikowe? będe powtarzał do upadłego, ze jestem zwolennikiem wędki a nie
        ryby. bo za pomoca wędki mogę złowić (i mieć) więcej niż bez niej.
        • wredna_jedza Wędka i rybka :) 23.12.05, 09:32
          Dawanie wędki też nie rozwiązuje problemu - jeszcze trzeba nauczyć łowić :-) Bo
          potem sie skończy tym, że i tak będziesz musiał tę rybe dać, albo sami sobie
          wywalczą, kolejną manifestacją pod sejmem :D
          Dla mnie tez kwestią nie są pieniądze, bo co mi po becikowym, jak pracodawca
          sobie w umowie zastrzega - żadna ciąża, bo jak nie to wylot!!!!!

Jedyny plus projektu rządowego, że becikowe jest uzależnione jednak od dochodu
          :D Jeśli bogaty ma w nosie rozmnażanie, to te 1000 zł wcale go do posiadania
          dzieci nie zachęci :D
          A Piękny Roman chciał dać tę kase i Kulczykowi :P
          Przy zarobkach powyżej 10 000 miesięcznie, to na co te 1000 becikowego? To jakiś
          żart?
          • yeti Re: Wędka i rybka :) 23.12.05, 10:42
            Ja też jestem za dawaniem wędki i nie jestem za dawaniem becikowego (choć w
            styczniu urodzi mi się pierwsze dziecko-wolałbym urlop macierzyński dla mnie -
            przynajmniej miesięczny i dłuższy dla żony), ale mnie chodzi o fakt - czy nie
            można byłoby poprostu zwiekszyć limit dochodu np. do 1500 zł. na osobę - czy to
            tak dużo - wtedy to może uwierzę w te 75% rodzin. Zarabiamy razem z żoną
            3000zł. od tego odejmując raty kredytu za mieszkanie, studenckie x2, inne na
            urządzenie się - zostaje nam naprawdę niewiele i porównywanie mnie do p.
            Kulczyka i wogóle do osób majętnych przez PiS mnie poprostu wk..wia.
      • visenna2 Re: W Senacie przeszedł rządowy projekt "becikowe 23.12.05, 09:44
        "No i gdzie jest te 75% rodzin które podobno
        > pobierają ten zasiłem."
        Może po prostu nie pracują?
        • yeti Re: W Senacie przeszedł rządowy projekt "becikowe 23.12.05, 10:43
          Nie pracują - niestety. Becikowe będzie dla wielu rodzin patologicznych super
          premią na wódkę.
        • helga1970 Re: W Senacie przeszedł rządowy projekt "becikowe 23.12.05, 10:45
          czy to Ty Asiu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka