dzieciatko_o_dyrektora 23.12.05, 07:31 I rzekl pan (Roman) : Idzcie i rozmazajcie sie , a zostaniecie nagrodzieni . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yeti W Senacie przeszedł rządowy projekt "becikowego" 23.12.05, 07:47 Pracuję w firmie w której zatrudnionych jest 67 osób mających dzieci - tylko jednej przysługuje rodzinne. No i gdzie jest te 75% rodzin które podobno pobierają ten zasiłem. Dodam, że firma płaci wynagrodzenie ok. 1100 zł. netto więc wcale nie tak dużo i jeśli pracuje również żona i zarabia chocby 700zł to przy jednym dziecku nie ma żadnych szans na zasiłek rodzinny - jeśli rodzi im się pierwsze dziecko to również nie dostaną "becikowego" - gdzie tu jakakolwiek sprawiedliwość. Dla PiSu każdy kto zarabia troszeczkę więcej niż "jałmużnę" to prawie Kulczyk. Więc uważam, że PiS robi coś podobnego do pomysłu LPR i Macieja Giertycha - kobiety do garów i dzieci, mężczyźni do roboty - tylko, że robi to po cichu. Wieśniaki - choć samego - i tylko jego - Marcinkiewicza nawet jeszcze lubię (sam nie wiem czemu). Odpowiedz Link Zgłoś
unkhas Re: W Senacie przeszedł rządowy projekt "becikowe 23.12.05, 08:28 Becikowe to w ogóle poroniony pomysł. Zamiast dawać pieniądze ludziom do ręki lepiej jest stworzyć środowisko, w którym matka będzie mogła się lepiej odnaleźć. Ulgi dla pracodawców żeby ci chętniej przyjmowali matki po macierzyńskim i szli im na rękę w sprawach wychowania dzieci. Jednorazowa zapomoga to źle wykorzystane środki. Odpowiedz Link Zgłoś
gromax Re: W Senacie przeszedł rządowy projekt "becikowe 23.12.05, 09:27 > pomysłu LPR i Macieja Giertycha - kobiety do garów i dzieci, mężczyźni do > roboty - tylko, że robi to po cichu. Wieśniaki - choć samego - i tylko jego - > Marcinkiewicza nawet jeszcze lubię (sam nie wiem czemu) a ja wiem i sam się na tym zła[ałem kilka dni temu po negocjacjach z tonym. kaziu ma dar przekonywania do siebie i do tego co robi nie przez czcze gadanie tylko przez mówienie o konkretach. co dlaczego itp. tym póki co zaskarbił moje zaufanie. a be(re)cikowe? będe powtarzał do upadłego, ze jestem zwolennikiem wędki a nie ryby. bo za pomoca wędki mogę złowić (i mieć) więcej niż bez niej. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Wędka i rybka :) 23.12.05, 09:32 Dawanie wędki też nie rozwiązuje problemu - jeszcze trzeba nauczyć łowić :-) Bo potem sie skończy tym, że i tak będziesz musiał tę rybe dać, albo sami sobie wywalczą, kolejną manifestacją pod sejmem :D Dla mnie tez kwestią nie są pieniądze, bo co mi po becikowym, jak pracodawca sobie w umowie zastrzega - żadna ciąża, bo jak nie to wylot!!!!! Jedyny plus projektu rządowego, że becikowe jest uzależnione jednak od dochodu :D Jeśli bogaty ma w nosie rozmnażanie, to te 1000 zł wcale go do posiadania dzieci nie zachęci :D A Piękny Roman chciał dać tę kase i Kulczykowi :P Przy zarobkach powyżej 10 000 miesięcznie, to na co te 1000 becikowego? To jakiś żart? Odpowiedz Link Zgłoś
yeti Re: Wędka i rybka :) 23.12.05, 10:42 Ja też jestem za dawaniem wędki i nie jestem za dawaniem becikowego (choć w styczniu urodzi mi się pierwsze dziecko-wolałbym urlop macierzyński dla mnie - przynajmniej miesięczny i dłuższy dla żony), ale mnie chodzi o fakt - czy nie można byłoby poprostu zwiekszyć limit dochodu np. do 1500 zł. na osobę - czy to tak dużo - wtedy to może uwierzę w te 75% rodzin. Zarabiamy razem z żoną 3000zł. od tego odejmując raty kredytu za mieszkanie, studenckie x2, inne na urządzenie się - zostaje nam naprawdę niewiele i porównywanie mnie do p. Kulczyka i wogóle do osób majętnych przez PiS mnie poprostu wk..wia. Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: W Senacie przeszedł rządowy projekt "becikowe 23.12.05, 09:44 "No i gdzie jest te 75% rodzin które podobno > pobierają ten zasiłem." Może po prostu nie pracują? Odpowiedz Link Zgłoś
yeti Re: W Senacie przeszedł rządowy projekt "becikowe 23.12.05, 10:43 Nie pracują - niestety. Becikowe będzie dla wielu rodzin patologicznych super premią na wódkę. Odpowiedz Link Zgłoś
helga1970 Re: W Senacie przeszedł rządowy projekt "becikowe 23.12.05, 10:45 czy to Ty Asiu? Odpowiedz Link Zgłoś