Dodaj do ulubionych

Watykan ostrzega o.Rydzyka. NARESZCIE!

10.01.06, 11:12
Redaktor naczelny "Tygodnika Powszechnego" ks. Adam Boniecki uważa, że
poniedziałkowy komunikat Nuncjatury Apostolskiej w Polsce dotyczący obowiązku
przestrzegania przez duchownych prawa kanonicznego jest ostrzeżeniem dla
Radia Maryja.

Jego zdaniem dokument odnosi się do Radia Maryja, bo jest ono "działaniem
instytucjonalnym w oparciu o prawo polskie, które angażuje autorytet
Kościoła" i przez ogół słuchaczy "jest utożsamiane z Kościołem".

"Widzę w tym kolejne ostrzeżenie Radia Maryja przez Kościół instytucjonalny,
co było do przewidzenia, ponieważ Kościół instytucjonalny bardzo nie lubi,
jeżeli stwarza się wrażenie, że to w jego imieniu przyjmuje się jakieś opcje
i zaangażowania polityczne" - powiedział redaktor naczelny "Tygodnika
Powszechnego".

Jego zdaniem istotne jest to, czy fundacja będąca właścicielem telewizji
Trwam oraz Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej powstały przy
akceptacji ordynariusza bądź Episkopatu.
Obserwuj wątek
    • t-800 Re: Watykan ostrzega o.Rydzyka. NARESZCIE! 10.01.06, 11:13
      joannabarska napisała:

> Redaktor naczelny "Tygodnika Powszechnego" ks. Adam Boniecki uważa,

Otóż to. Ks. Boniecki uważa.
    • 9111951u Re: Watykan ostrzega o.Rydzyka. NARESZCIE! 10.01.06, 11:14
      To dobrze, że niejaki Boniecki tak uważa, bo ja uważam, ze jest to ostrzeżenie
      dla Dziwisza.
      • incognitto Re: Watykan ostrzega o.Rydzyka. NARESZCIE! 10.01.06, 14:08
        9111951u napisała:

> To dobrze, że niejaki Boniecki tak uważa, bo ja uważam, ze jest to ostrzeżenie
        > dla Dziwisza.

:)
        a ja uważam, ze dla Życińskiego
        a swoja droga to nie prosciej wyslać do Torunia na Żwirki jakis monit pisemny ,
        albo zatelefonować, tylko tak za przeproszeniem publicznie??
        • tajemnica.poliszynela Re: Watykan ostrzega o.Rydzyka. NARESZCIE! 10.01.06, 15:20
          =============

BRAWO BARSKA! Ty jak zawsze mówisz konkretnie!

=============
    • karlin Dziwne, nikt nie chce zauważyć 10.01.06, 11:14
      że komunikat Nuncjatury został wydany dzień po "pielgrzymce" posłów PO do Dziwisza.

• pan.na.wlosciach Re: Dziwne, nikt nie chce zauważyć 10.01.06, 11:19
        karlin napisał:

> że komunikat Nuncjatury został wydany dzień po "pielgrzymce" posłów PO do
        Dziwi
        > sza.
        >
        > :)

A Życiński ostrzegał już kilka dni przed! Czyżby i on przeciwko...? Hmmm :)
    • pan.na.wlosciach Re: Watykan ostrzega o.Rydzyka. NARESZCIE! 10.01.06, 11:14
      Boniecki ma na drugie "Watykan", czy jak?
    • 9111951u Re: Watykan ostrzega o.Rydzyka. NARESZCIE! 10.01.06, 11:20
      łałtorytet niejaki Boniecki , wypowiada się bez zgody biskupa na tematy
      koscioła, on rozbija kosciół w Polsce.
      • aktsieta [...] 10.01.06, 11:21
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • lika78 Re: Watykan ostrzega o.Rydzyka. NARESZCIE! 10.01.06, 11:23
      To ja jednak podciągam sie pod rząd dusz ubeckiego Bonieckiego a od chwalebnego
      Rydzyka niech mnie wszyscy święci strzegą. Filzofia Pieronka i Gocłowskiego
      bliższa mi od dialektyki Sławoja czy Michalika. Chyba tylko idioci odkręcają
      kota ogonem, że to broń Boże nie o RM chodzi w komunikacie watykańskim
      czytamy...
      Każde medium ma swoich wiernych fanów. Taki oręż myśli, jakie media, takie
      media, jakie zaplecze intelektualne.
      I tylko proszę: bez wariactw, że RM polityki nie uprawia, bo innej działalności
      jakoś ciężko się w tym radyjku dopatrzeć.
    • margala Re: Watykan ostrzega o.Rydzyka. NARESZCIE! 10.01.06, 11:28
      "Nuncjusz apostolski wydał komunikat, że duchowni i zakonnicy muszą mieć
      pisemną zgodę biskupów na angażowanie się w działalność publiczną -
      pisze "Gazeta Wyborcza". - Te wskazania odsyłają nas prostą drogą do historii
      typu Telewizja Trwam - komentuje bp Tadeusz Pieronek."

Czy bp Pieronek sam sobie udzielił zgody na angażowanie w działalnośc publiczną
      np. zasiadanie w Radzie Programowej Instytutu Spraw Publicznych?
      • lika78 Re: Watykan ostrzega o.Rydzyka. NARESZCIE! 10.01.06, 11:35
        Jednak styl i jakość rozważań na temat spraw publicznych (PUBLICZNE to nie
        tożsame co polityczne) Pieronka chyba znacznie odbiega od manipulacji i
        ustawiania bieżącej polityki skromnego redemptorysty. Kosciół nie jest poza
        nawiasemm życia publicznego, co nie oznacza przywolenia na upolitycznianie
        Koscioła i przystępowanie do jednej frakcji. Pieronek mówiący o państwie,
        obywatelstwie, życiu publicznym jest dla mnie wiarygodny, redemptorysta i jego
        klika - w najmniejszym calu.
        • margala bp Pieronek zaangazowany w działalność publiczną 10.01.06, 11:40
          lika78 napisała:

> Jednak styl i jakość rozważań na temat spraw publicznych (PUBLICZNE to nie
          > tożsame co polityczne) Pieronka chyba znacznie odbiega od manipulacji i
          > ustawiania bieżącej polityki skromnego redemptorysty. Kosciół nie jest poza
          > nawiasemm życia publicznego, co nie oznacza przywolenia na upolitycznianie
          > Koscioła i przystępowanie do jednej frakcji. Pieronek mówiący o państwie,
          > obywatelstwie, życiu publicznym jest dla mnie wiarygodny, redemptorysta i
          jego
          > klika - w najmniejszym calu.

Nie kwestionuję różnicy w stylu działania.

Musisz jednak przyznać, że zasiadanie w radzie programowej Instytutu Spraw
          Publicznych jest działalnościa publiczną. Nuncjusz apostolski wydał komunikat,
          że duchowni i zakonnicy muszą mieć pisemną zgodę biskupów na angażowanie się w
          działalność publiczną [w domyśle na każdą działalność publiczną].

Jestem ciekaw czy biskup również musi mieć pozwolenie na działalność publiczną.
          Jeśli tak, to czy bp Pieronek takowa posiada.
          • anyab1 Re: bp Pieronek zaangazowany w działalność public 10.01.06, 12:24
            Biskupa Pieronka trzeba sprawdzić :).
            Natomiast jest pewne, że Tadeusz Rydzyk takiej zgody nie posiada.
    • pies_na_czarnych Re: Watykan ostrzega o.Rydzyka. NARESZCIE! 10.01.06, 11:44
      Konkordat zabrania im mieszanie sie w polityke! Czyzby konkordat dzialal tylko
      w jedna strone?
      • bloczek4 Wszystko jest polityką. 10.01.06, 11:47
        A polityka to zbyt poważna rzecz, by zostawić ja politykom
        • joannabarska Ziemski oddział Nieba 10.01.06, 12:08
          A Rydzyk to kto? Nadpolityk, ktory ustawia politykow z PiS-u i nie tylko. Te
          pielgrzymki do TVTRWAM nawet samego brata prezydenta, ktoremu tenże składał
          meldunek o "wykonaniu zadania" , to niby co? Dla mnie jasny sygnał: ja mam rząd
          dusz. Taki ziemski (samozwańczy zresztą) oddział Nieba w Toruniu.
          • hawranekslonko Re: Ziemski oddział Nieba 10.01.06, 12:22
            Ziemski oddzial Nieba to nie sa hufce RM.
          • bloczek4 Można udawać, że RM i jego słuchacze nie istnieją 10.01.06, 12:28
            MOżna tych ludzi ignorować, można nawet wykluczyć. Można ich ośmieszyć,
            obrazić, poniżyć. Tylko co to da? Okazało się, że to ludzie znacznie
            aktywniejsi społecznie i politycznie niż coolowa wielkomiejska młodzież, której
            nic prócz czubka własnego wypielęgnowanego nosa nie obchodzi. Mimo
            wykształcenia nie ma dość świadomości, by ruszyć tyłek i wrzucić do urny kartkę
            do głosowania. Z jakichś powodów (to temat na osobną rozmowę) ci, których tak
            zabawnie jest teraz nazywać moherami nie mają zaufania do mainstreamowych
            mediów. Mniejsza o powody, sądzę, że zbyt dużo powodów dały im same media. Po
            ostatniej kampanii wyborczej nawet ja każdą gazetę bym otwierał tylko w
            gumowych rękawiczkach. Czym się skończyło ignorowanie tej części wyborców przez
            polityków widzimy dzisiaj. Kaczory po prostu nie powielają ich błędu.
            • po_godzinach Re: Można udawać, że RM i jego słuchacze nie istn 10.01.06, 12:31
              OK, masz rację.
              Powiedz zatem, jakie treści przekazuje Rydzyk tej zaniedbanej dotąd części
              społeczeństwa.
              • bloczek4 A co mnie to obchodzi? Ważne jest, co tą drogą 10.01.06, 12:44
                przekazują im obecni rządzący. I że tą drogą się z nimi komunikują. Lepiej się
                nie komunikować? I czy to lepiej, że bezpośredno mówi do ludzi premier rządu,
                czy sam Rydzyk?
                • scoutek Re: A co mnie to obchodzi? Ważne jest, co tą drog 10.01.06, 12:45
                  bloczek4 napisał:

> przekazują im obecni rządzący. I że tą drogą się z nimi komunikują.

inaczej nie potrafia?
                • po_godzinach a nie wydaje Ci się, że 10.01.06, 12:48
                  do CAŁEGO narodu prezydent i rząd CAŁEGO narodu powinni mówić poprzez media
                  CAŁEGO narodu, czyli publiczne?
                  • mamablues Re: a nie wydaje Ci się, że 10.01.06, 12:51
                    po_godzinach napisała:

> do CAŁEGO narodu prezydent i rząd CAŁEGO narodu powinni mówić poprzez media
                    > CAŁEGO narodu, czyli publiczne?

Czyli nie powinien występować w prywatnych mediach typu TVN, Radio Zet itp?
                    • po_godzinach Re: a nie wydaje Ci się, że 10.01.06, 12:53
                      Dla celów komunikacji z ludźmi powinien korzystać z mediów publicznych - po
                      pierwsze. Poza tym, oczywiście, może występować, gdzie chce.
                      • mamablues Re: a nie wydaje Ci się, że 10.01.06, 15:53
                        po_godzinach napisała:

> Dla celów komunikacji z ludźmi powinien korzystać z mediów publicznych - po
                        > pierwsze.

Zgadzam się. I wykorzystuje.

> Poza tym, oczywiście, może występować, gdzie chce.

Zatem w czym problem?
                        • po_godzinach Re: a nie wydaje Ci się, że 10.01.06, 16:16
                          Masz rację.
                          Rząd może (jeśli taka jego wola) korzystać z radia Rydzyka.

Jest to zgodne z wizją państwa, jaka urodziła się w głowie Jarosława
                          Kaczyńskiego. Siłą rzeczy rząd staje się rządem części społeczeństwa (ale
                          pewnie tak jest zawsze). Niemniej - rządu dusz, tak Kaczyński chciałby - nie
                          zdobędzie. Może mieć tylko zwykły rząd na jakiś czas. Musi mu to wystarczyć.

• scoutek Re: a nie wydaje Ci się, że 10.01.06, 12:51
                    po_godzinach napisała:

> do CAŁEGO narodu prezydent i rząd CAŁEGO narodu powinni mówić poprzez media
                    > CAŁEGO narodu, czyli publiczne?

mnie sie oczywiscie tak wydaje
                    ale moze rydzykowcom chodzi o to, ze ICH rzad oddzywa sie DO NICH za pomoca
                    malenkiego ICH radia... i nikt POWAZNY sie z wlascicielem ICH radia nie chce
                    liczyc... poza ICH superwaznymi ministrami i prezesami....
                    zazdroszcza czy co?
                    • po_godzinach Re: a nie wydaje Ci się, że 10.01.06, 12:54
                      Ja to rozumiem - czują się dowartościowani. I nie ma w tym nic złego.
                      Dlatego mozna mieć pretensje, że rządzący tak cynicznie to wykorzystują.
                    • mamablues Re: a nie wydaje Ci się, że 10.01.06, 15:59
                      scoutek napisała:

> ale moze rydzykowcom chodzi o to, ze ICH rzad oddzywa sie DO NICH za pomoca
                      > malenkiego ICH radia...

ICH, czyli polski.

> i nikt POWAZNY sie z wlascicielem ICH radia nie chce
                      > liczyc...

To skąd przedruki wystąpień przedstawicieli polskiego rządu i PiS w gazetach
                      typu GW? I dlaczego tyle miejsca RM zajmuje w największym polskim dzienniku,
                      bodaj więcej niż TOK FM? Które nota bene jest znacznie bardziej niszowe, a
                      zaprasza również przedstawicieli rządu? Nie słyszałam, żeby ktoś TOKowi odmówił.

> poza ICH superwaznymi ministrami i prezesami....

Którzy od początku prowadzą otwartą i wyjątkowo profesjonalną politykę
                      medialną. Poprzednie rządy mogą obecnemu pod tym względem czyścić buty:)
                  • bloczek4 Znaczy się w TVN24 i Zetce juz nie powinien? 10.01.06, 14:05
                    • po_godzinach Re: Znaczy się w TVN24 i Zetce juz nie powinien? 10.01.06, 14:07
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=34713893&a=34720558
            • bracia_zbrojek Sam miod 10.01.06, 12:32
              recesja.icm.edu.pl/rm/
              • bracia_zbrojek Zbieraj forse! 10.01.06, 12:34
                www.cfaniacy.com/pko/tswr.html
            • pies_na_czarnych Re: Można udawać, że RM i jego słuchacze nie istn 10.01.06, 15:01
              bloczek4 napisał:
              > obrazić, poniżyć. Tylko co to da? Okazało się, że to ludzie znacznie
              > aktywniejsi społecznie i politycznie niż coolowa wielkomiejska młodzież,...

Mylisz sie! Oni sa posluszni. Wykonuja bezmyslnie polecenia swojego guru :((
      • mamablues Re: Skąd wiadomo, że Rydzyka? 10.01.06, 12:50

• anyab1 bo Rydzyk nie ma pisemnej zgody biskupów 10.01.06, 12:55

duchowni i zakonnicy muszą mieć
          pisemną zgodę biskupów na angażowanie się w działalność publiczną
    • margala działalnośc publiczna ks. Bonieckiego 10.01.06, 12:36
      "Nuncjusz apostolski wydał komunikat, że duchowni i zakonnicy muszą mieć
      pisemną zgodę biskupów na angażowanie się w działalność publiczną" -
      pisze "Gazeta Wyborcza".

> Redaktor naczelny "Tygodnika Powszechnego" ks. Adam Boniecki uważa, że
      > poniedziałkowy komunikat Nuncjatury Apostolskiej w Polsce dotyczący obowiązku
      > przestrzegania przez duchownych prawa kanonicznego jest ostrzeżeniem dla
      > Radia Maryja.

A ja jestem ciekaw czy ks. Boniecki wystapi o odpowiednią zgodę na działalność
      publiczną np. zasiadanie w Radzie Fundacji Kolegiu Europy Wschodniej?

• bracia_zbrojek A u was sie otwiera? 10.01.06, 12:38
        www.ojciec-dyrektor.de/
      • karlin Razem z dr. Zbigniewem Siemiątkowskim:) 10.01.06, 12:39
        margala napisał:

> A ja jestem ciekaw czy ks. Boniecki wystapi o odpowiednią zgodę na działalność
        > publiczną np. zasiadanie w Radzie Fundacji Kolegium Europy Wschodniej?
        --------------------------------------------------------------------
        • bracia_zbrojek Bonieckiego pocałujcie w ręke... 10.01.06, 12:42
          hydepark.rubikon.net.pl/strony/nocnik/nocnik-x.htm
    • ben-oni Re: Watykan ostrzega o.Rydzyka. NARESZCIE! 10.01.06, 12:57
      Nareszcie. Bo Papa JPII nigdy się na to nie zdobył. ON piescił i pielęgnował
      herezje Jankowskiego i Rydzyka, bo mu to pasowało w jego działalnosci
      politycznej. Niemiec ma gdzieś politykę więc wygarnia smieci spod dywanu.
      Pederastów w zakonach, polityków w habitach, chamski prozelityzm, naduzycia
      finansowe kleru. Niemiec nareszcie posprząta w tym bajzlu.
    • haen1950 Re: Watykan ostrzega o.Rydzyka. NARESZCIE! 10.01.06, 13:25
      Polityka Kaczyńskich polegająca na pozyskaniu głosów skrajnie reakcyjnego
      elektoratu katolickiego musiała do tego doprowadzić. Można zaryzykować
      twierdzenie, że jest to maestria destrukcji, którą zawdzięczają samym sobie.
      Ci faceci nie tylko gwizdnęli księżyc, ale też potrafili spuściznę Jana Pawła
      rozmienić na drobne i uczynić ją nieczytelną dla wierzacych.
      Można też powiedzieć, że ich koncepcja moralnego i uczciwego państwa z
      ideologią kościoła rydzymptorystów sięgnęła dna i został jednoznacznie
      określona jako szkodliwa dla państwa i dla kościoła. Muszą się z tego wycofać,
      bo tę konfrontację przegrają.
      Z drugiej strony, jak do Leppera i Giertycha dołączy ojciec Rydzyk to mało kto
      postawi krzyżyk przy ich nazwisku.
      Tak to jest, jak się sankcjonuje kłamstwo i obłudę jako narzędzie to uprawiania
      polityki.
    • pan.na.wlosciach Re: Watykan ostrzega o.Rydzyka. NARESZCIE! 10.01.06, 14:06
      Zrozumcie w końcu - Benedykt XVI jest tradycjonalistą i nigdy nie poprze
      postępowców i neo-katolików w ich walce z konserwatystami. Lewicowe media mogą
      kłamać na ten temat do woli, posługując się takimi wątpliwymi autorytetami jak
      Boniecki, Życiński czy śp. Tischner, niemniej ten fałsz nijak nie wpłynie na
      postawę Papieża. Pozostaje pytanie czy media wraz z progresistami fałszują Jego
      przesłanie celowo czy wynika to tylko z ich ignorancji. Myślę, że po trosze z
      obydwu tych powodow, a modelowym przykładem owej ignorancji w sprawie Kościoła
      i jego obyczajów, były niedawne obrazki z Watykanu - gdzie tradycyjne nakrycie
      głowy jakie przywdział BXVI (mucet) nasze niedouczone pismaki wzięły za czapkę
      Mikołaja (!)
      • anyab1 Re: Watykan ostrzega o.Rydzyka. NARESZCIE! 10.01.06, 14:17
        > Zrozumcie w końcu - Benedykt XVI jest tradycjonalistą i nigdy nie poprze
        zakonników nie przestrzegających prawa kanonicznego
      • joannabarska Prymas Glemp w rekawiczkach o o.Rydzyku 10.01.06, 14:17

Prymas Glemp powiedział Katolickiej Agencji Informacyjnej, że "jeżeli Radio
        Maryja chce być katolickie to powinno kształtować jedność Kościoła, a tymczasem
        działalność tej rozgłośni prowadzi do rozbicia".

Kard. Józef Glemp odniósł się w ten sposób to przesłania Benedykta XVI, który w
        słowie do pierwszej grupy polskich biskupów przebywających w Rzymie z wizytą ad
        limina Apostolorum m.in. wzywał media katolickie w Polsce do
        zachowania "autonomii sfery politycznej" i jedności z Episkopatem.

Zdaniem Ks. Prymasa problem z Radiem Maryja polega na tym, że jako rozgłośnia
        katolicka powinna ona kształtować jedność, tymczasem działalność toruńskiej
        rozgłośni prowadzi do podziałów.

Kard. Glemp zarzucił Radiu Maryja, że promuje tylko określony typ pobożności,
        selektywnie podchodzi do nauczania Kościoła i tylko siebie uważa za prawdziwy
        Kościół, co w konsekwencji prowadzi do podziałów.

"Podkreślanie swojej inności, opieranie się jedynie na pewnych wybranych
        elementach katolicyzmu, np. obstawanie przy jeszcze przedwojennej pobożności
        czy selekcjonowanie współczesnego nauczania Kościoła, wprowadza podziały wśród
        wiernych, duchownych i biskupów" - analizuje kardynał. Dodaje, że zwolennicy
        Radia Maryja tworzą kierunek, który "w ostatecznej argumentacji sprowadza się
        do stwierdzenia: bo tak powiedział o. Rydzyk.

Zdaniem Prymasa o. Tadeusz Rydzyk powinien ograniczyć swoje ambicje i poddać
        się Kościołowi. Jeśli jednak nadal będzie skupiał przy sobie grupę, która
        uznaje się za jedyny dobry Kościół, to z punktu widzenia eklezjologii jest to
        postawa błędna.

"Ten wielki, wypracowany autorytet powinien poddać się Kościołowi, w którym
        jest Duch Święty, a wtedy będzie łatwiej rozwiązać problemy. Jednak jeśli jego
        ambicja będzie szła jeszcze dalej, w kierunku, że oto my stworzymy wielki,
        dobry Kościół, który będzie się ciągle rzetelnie modlił i będzie patriotyczny,
        to taka wyłączność jednej grupy skupionej przy jednej osobie nie jest z punktu
        widzenia Kościoła poprawna" - stwierdził.

Kard. Glemp uważa, że trzeba dłuższej debaty w Episkopacie z udziałem ludzi
        świeckich znających tę problematykę i rzetelnego rozeznania fenomenu o.
        Rydzyka. "To jest fascynująca osobowość, on ma wielkie osiągnięcia, zwłaszcza
        od strony ekonomicznej. Stworzył wielkie dzieła, wiele instytucji, środowisk.
        Od strony ekonomicznej Episkopat jest przy nich biedniutki. Potrzebujemy dobrej
        analizy, aby rozpoznać fenomen o. Rydzyka" - zauważył Prymas. (KAI)

• pan.na.wlosciach Re: Prymas Glemp w rekawiczkach o o.Rydzyku 10.01.06, 14:23
          KAI jest agencją znaną ze swojej nierzetelności i dyletanctwa. Także w tym
          przypadku słowa Prymasa zostały zmanipulowane o czym zresztą pisał już Nasz
          Dziennik.
          • pies_na_czarnych Re: Prymas Glemp w rekawiczkach o o.Rydzyku 10.01.06, 15:08
            pan.na.wlosciach napisał:

> KAI jest agencją znaną ze swojej nierzetelności i dyletanctwa. Także w tym
            > przypadku słowa Prymasa zostały zmanipulowane o czym zresztą pisał już Nasz
            > Dziennik.

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    • przyladek.dobrej.nadziei Bendedykcie ratuj! 10.01.06, 15:18
      Zrob porzadek z ojcem dyrektorem.
      • pies_na_czarnych Re: Bendedykcie ratuj! 10.01.06, 17:04
        przyladek.dobrej.nadziei napisał:

> Zrob porzadek z ojcem dyrektorem.

Chcesz, aby go meczennikiem zrobil?
        • hulaj_dusza Re: Bendedykcie ratuj! Ban Bóg nierychliwy, ale 10.01.06, 17:06
          sprawiedliwy...
          Doczeka się Ojciec Dyrektora tego, co mu pisane...
          Byle tylko w miarę szybko;)))
          • hulaj_dusza Re: Bendedykcie ratuj! Oczywiście PAN!!! sorry... 10.01.06, 17:07

• ubek-kubek Watykan nie ostrzega. 10.01.06, 17:10
              To tylko kolejna nadinterpretacja TW z TP.
              • janbezziemi Po "kielichu" 10.01.06, 18:05
                Ubek-kubek, co piłes z tego kubka przed klikaniem?
    • ratatatam oj tow. barska co wy p***icie 10.01.06, 18:42
      was towarzyszko, to na tym wieczorowym uniwersytecie marksistowsko -leninowskim
      niczego nie nauczyli, a juz napewno nie logiki formalnej.
      dlaczego tow. uwaza, ze to ksiedz polityk Boniecki ma racje mowiac, ze o ojca
      polityka Rydzyka idzie Watykanowi??? a nie o biskupow politykow Zycinskiego i
      Pieronka? czy biskupa aferzyste Goclowskiego??? albo prymasa bankruta Glempa???
      albo ojcow zlodziei Salezjanow z Lubina???
      strasznie mocna na oczach towarzyszce te "konskie okulary "siedza...
      • jacekm22 Re: oj tow. barska co wy p***icie 10.01.06, 18:48
        Lepiej pozno niz wcale !!!
        RM jest sekta !
        • ratatatam Re: oj tow. barska co wy p***icie 10.01.06, 18:53
          taaaaa a tygodnik powszechny jest antykoscielny - nie mowiac juz o fundacji
          batorego, w radzie ktorej zasiada biskup pieronek
          :DDD
    • margala kogo ostrzega Watykan? 12.01.06, 08:31
      przeczytajcie poniższy tekst komunikatu nuncjusza apostolskiego i odpowiedzcie
      sobie sami na pytanie kogo upomina Watykan.

"NUNCJATURA APOSTOLSKA W POLSCE
      N.12.121/06

KOMUNIKAT NUNCJATURY APOSTOLSKIEJ
      wydany w kontekście wizyty
      ad limina biskupów polskich (2005)

Duchowni Kościoła katolickiego, niezależnie od sprawowanej aktualnie czy w
      przeszłości funkcji, są zobowiązani do przestrzegania przepisów prawa
      kanonicznego, w tym również w zakresie powinności i uprawnień, wynikających ze
      święceń przyjętych w diecezji lub instytucie zakonnym. Obowiązują ich także
      przepisy prawa partykularnego (postanowienia Konferencji Episkopatu Polski i
      normy synodalne) oraz - w przypadku duchownych zakonnych - przepisy
      konstytucji. Analogiczne normy prawne obowiązują osoby zakonne, które nie są
      duchownymi. Te normy prawa stanowią podstawę wykonywania jurysdykcji oraz
      zarządzania i administrowania swoimi sprawami przez Kościół katolicki i są
      respektowane przez władze i prawo polskie na podstawie art. 5 Konkordatu.
      Podejmowanie przez duchownych (osobiście lub przez inne osoby lub instytucje,
      np. fundacje) czy akceptowanie (także milczące) działań instytucjonalnych w
      oparciu o prawo polskie, które w jakikolwiek sposób angażują autorytet
      Kościoła, wymaga pisemnej zgody własnego ordynariusza, a w przypadku instytucji
      o zasięgu ogólnopolskim - także zgody Konferencji Episkopatu Polski.
      Działalność, o której wyżej, podejmowana z pominięciem lub wbrew przepisom
      prawa kościelnego, uważana jest za bezprawną, szkodliwą dla Kościoła i
      podlegającą sankcjom kanonicznym, a władzy kościelnej daje podstawy do
      domagania się naprawienia szkód. Sprawca tych działań pozostaje w konflikcie z
      prawem kanonicznym i ponosi wszelką odpowiedzialność za jej skutki, w tym
      również finansowe, cywilnoprawne, karne czy karno-skarbowe.
      Dowolna interpretacja obowiązującego prawa kościelnego (np. że zdanie Kościoła
      nie ma nic do rzeczy w takich sytuacjach) wprowadza w błąd wiernych i jest
      współdziałaniem, a niekiedy zachętą do działań niezgodnych z prawem.
      Nuncjatura Apostolska w Polsce, spełniając swój urzędowy obowiązek, przypomina
      obowiązujące normy prawa i oświadcza, że niezgodna z prawem działalność
      duchownych czy osób zakonnych nie jest działaniem Kościoła katolickiego i w
      związku z tym jego instytucje nie mogą ponosić odpowiedzialności, tak prawnej,
      jak i moralnej, za takie poczynania.
      Warszawa, 9 stycznia 2006"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka