Dodaj do ulubionych

Jak wzmocnić region wschodni?

10.01.06, 13:15
To ważne dla kraju , zatem dobre to miejsce na taką dyskusję:-)

Witajcie,
Kilka dni po ogłoszeniu Kazimierza Marcinkiewicza Premierem początkiem
października 2005 roku , szef rządu przebywał w
Lublinie , gdzie ogłosił jak wazne jest dla naszego regionu stworzenie
odpowiedniej infrastruktury drogowej , mówił o konieczności budowy drogi
Warszawa - Lublin ,a także Białystok - Lublin -Rzeszów - był toś na tym
spotkaniu , lub o nim słyszał?.

Szczególnie ważna wydaje się droga (zapewne dwupasmowa!) - z Lublina do
Warszawy , gdzie należy przypuszczać - spodziewać się autostrady , czyli
sprawnego, szybkiego połączenia z zachodnią Europą .

Ostatnio, chyba przedwczoraj! Premier mówił o s z c z e g ó l n y m
w s p a r c i u dla
pięciu wschodnich województw , ciekawy jestem czy znane są już efekty
zapewnień z początku października , ponowionych przedwczoraj ?, i jakie to
konkretnie plany? wiemy że pojdzie tu też kasa a Unii...

jakie są plany odnośnie wspomnianej drogi?
i co myslicie o wazności takiej drogi dla rozwoju Lubelszczyzny ??
doścignięcia zachodniej częsci naszego pięknego kraju...

Pozdrawiam
i zapraszam na forum Zamość:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=100
Obserwuj wątek
    • sawa.com Re: Jak wzmocnić region wschodni? 10.01.06, 13:46
      januszx napisał:

> To ważne dla kraju , zatem dobre to miejsce na taką dyskusję:-)

Nic o tym nie słyszałam, ale to chyba dlatego, ze nie mieszkam pod Warszawą.
      Natomiast jest to ziemia mojego ojca i dziadków i bardzo bym chciała, żeby
      nastała pogoda dla Lubelszczyzny i Zamojszczyzny. Te ziemie to były kiedyś
      taką trampolina na wschód... do potęgi I RP.

Dziś może być to autostrada do nowej polityki wschodniej. A dla Ukrainy
      autostrada do Unii Europejskiej. To może też być klucz do naszego dobrobytu.
      Dla Ukraińców także.

Natomiast przyszłością ściany wschodniej jest rzepak jako podstawa do produkcji
      paliw - w tym chyba najlepsze są widoki na produkcję oleju opałowego. Trzeba
      tylko zlikwidować głupie przepisy zamykające ten kierunek rozwoju naszej
      gospodarki. I broń Boże nie wymyślać następnej głupiej ustawy o biopaliwach.

Przyszłością tego regionu jest turystyka. Nie wiem jak teraz wygląda Zamość.
      Byłam tam już dość dawno. Ale gdyby go odrestaurowano z takim pietyzmem jak
      Kraków, zapewne z powodzeniem pełniłby rolę eleganckiego salonu Europy
      wysuniętego najdalej na wschód.
      • sawa.com Re: Jak wzmocnić region wschodni? 10.01.06, 13:48
        sawa.com napisała:

> Nic o tym nie słyszałam, ale to chyba dlatego, ze nie mieszkam pod Warszawą.

Oczywiście "nie" jest niepotrzebne.
      • januszx Re: Jak wzmocnić region wschodni? 10.01.06, 13:55
        Sawa ,
        Zamość pięknie się rozwija i mam nadzieję pod rządami potomka znamienitego
        rodu prezydenta Marcina Zamoyskiego z czasem efekty Jego działań ooraz
        ludzi ,którzy mają na mysli dobro Perły Renesansu to miesjce będzie jeszcze
        piekniejsze:-). oczywiscie jest jeszcze wiele do zrobienia , wiele do
        naprawienia ale to podobnie jak w innych częsciach naszego kraju a Turystyka
        pozwoli na rozwój Zamojszczyzny - trzeba po za tym przekazać informację o
        pieknie tej ziemi Innym , co niniejszym czynię:-)

Nie zapominajmy także o głownym temacie tego wątku czyli o drodze dwupasmowej
        Warszawa _ LUblin

Sawa może wpadniesz na zamojskie forum zapraszam serdecznie...
        • sawa.com Re: Jak wzmocnić region wschodni? 10.01.06, 14:03
          januszx napisał:

> Sawa może wpadniesz na zamojskie forum zapraszam serdecznie...

Zajrzę nie tylko na forum. Ale chyba i na ziemię lubelsko - zamojską... ale
          wiosną.

A co z Akademią Zamojską? W jej miescu jest chyba coś w czym sie młodzi ludzie
          uczą. Ale co to jest?
          • januszx Re: Jak wzmocnić region wschodni? 10.01.06, 14:27
            Sawa , wpadaj do nas ....warto
            jesli chodzi o Akademie - w której obecnie mieści się bardzo dobre liceum:-) -
            zaraz specjalnie dla Ciebie:-) podniosę wątek (może nie jeden;-) o Akademii
            Zamoyskiej ,
            także garść informcji znajdziesz jeszcze dziś na forum Perły Renesansu:-)

pozdrawiam
            J

-czywiście wciaż aktulane jest pytanie z tytułu , chyba ktoś jeszcze jest jest
            lub pochodzi ze wschodu ? Aron , Lortea ...o ilemnie pamięć nie myli...
    • lucyperek2 Re: Jak wzmocnić region wschodni? 10.01.06, 14:27
      > jakie są plany odnośnie wspomnianej drogi?
      > i co myslicie o wazności takiej drogi dla rozwoju Lubelszczyzny ??
      > doścignięcia zachodniej częsci naszego pięknego kraju...

Wpierw musicie zmienić mentalność z wieśniacko-prostackiej i zacząć uzywac mózgu
      zgodnie z przeznaczeniem. Bez tego nawet 10 autostrad wam nie pomoże.
      • januszx Re: Jak wzmocnić region wschodni? 10.01.06, 14:30
        Lucyperku dzięki za wskazówki czekam na inne przemyślenia...

Pozdrawiam
        J
        • lucyperek2 Re: Jak wzmocnić region wschodni? 10.01.06, 15:17
          > Lucyperku dzięki za wskazówki czekam na inne przemyślenia...

Radzę sobie wziąc to do serca. Nie ma w Polsce regionu z ludźmi bardziej
          zakompleksiałymi i co za tym idzie głupimi jak lubelszczyzna i rzeszowszczyzna.
          Sporo tam jeździłem w ostatnich latach (w Lublinie mam bliska rodzinę) w
          sprawach tzw. biznesu. Należy zapomnieć. Szkoda czasu. Dlatego własnie
          powiedziałem, że pierwsza rzeczą jest zmiana mentalności. Pojedź choćby do
          Wrocławia. Przepaść.
          • januszx Re: Jak wzmocnić region wschodni? 10.01.06, 15:35
            Znam wielu wspaniałych , przedsiębiorczych ludzi , mieszkających w Zamościu ,
            Lublinie , Biłgoraju a mam tez kuzyna w Ząbkowicach Śląskich k Wrocławia ,
            który w młodym wieku liczy jedynie na rentę comiesieczna
            bywa odwrotnie , wiem

z pewnością bardzo w rozwoju tych terenów a także poprawe sytuacji ludzi
            wpłyneła by droga łącząca nmasz region z Europą , jak myslicie?

zatem kiedy rusza pracę przy budowie drogi?
          • przyladek.dobrej.nadziei Re: Jak wzmocnić region wschodni? 10.01.06, 17:24
            lucyperek2 napisał:

> > Lucyperku dzięki za wskazówki czekam na inne przemyślenia...
            >
            > Radzę sobie wziąc to do serca. Nie ma w Polsce regionu z ludźmi bardziej
            > zakompleksiałymi i co za tym idzie głupimi jak lubelszczyzna i
            rzeszowszczyzna.
            > Sporo tam jeździłem w ostatnich latach (w Lublinie mam bliska rodzinę) w
            > sprawach tzw. biznesu. Należy zapomnieć. Szkoda czasu. Dlatego własnie
            > powiedziałem, że pierwsza rzeczą jest zmiana mentalności. Pojedź choćby do
            > Wrocławia. Przepaść.

Mam podobne wrazenia. Mialem okazje kilka razy jechac z Czestochowy do Rzeszowa
            drgami przenno-buraczanymi, gdy sie wjezdza w kieleckie, to czlowiek przenosi
            sie w inny swiat i tak do samego Rzeszowa. Nie oszukujmy sie, to jest inna
            Polska.
    • przyladek.dobrej.nadziei Re: Jak wzmocnić region wschodni? 10.01.06, 15:29
      Nie ma na to szans. Inwestorzy pchaja sie tam, gdzie inwestuja inni. Glownie na
      Slask. Same drogi nie wystarcza.
      • lucyperek2 Re: Jak wzmocnić region wschodni? 10.01.06, 15:35
        > Nie ma na to szans. Inwestorzy pchaja sie tam, gdzie inwestuja inni.

Inwestorzy oceniaja także klimat lokalny. Wystarczy wejść na forum "Lublin" czy
        podobne by zobaczyc gdzie w Polsce sa najwieksze postawy roszczeniowe i mózgi
        spaprane socjalizmem. Ja jako inwestor bym dał dyla z takiego regionu.
        • przyladek.dobrej.nadziei Re: Jak wzmocnić region wschodni? 10.01.06, 15:38
          lucyperek2 napisał:

> > Nie ma na to szans. Inwestorzy pchaja sie tam, gdzie inwestuja inni.

> Inwestorzy oceniaja także klimat lokalny. Wystarczy wejść na forum "Lublin"
          czy
          > podobne by zobaczyc gdzie w Polsce sa najwieksze postawy roszczeniowe i mózgi
          > spaprane socjalizmem. Ja jako inwestor bym dał dyla z takiego regionu.

Dlatego nikt tam nie inwestuje. Sciana wschodnia powinna jechac po nauke na
          Slask.
          • aron2004 Re: Jak wzmocnić region wschodni? 10.01.06, 17:01
            przyladek.dobrej.nadziei napisał:

> Dlatego nikt tam nie inwestuje. Sciana wschodnia powinna jechac po nauke na
            > Slask.

Nauczcie nas jak wyrwać miliardy dotacji do kopalni. Mamy tylko 2 ale może coś
            dostaniemy

Możnaby pojechać po naukę na przykład do Wałbrzycha ( bezrobocie 28%). Jest z
            czego brać wzór oj jest.

Lublin - miasto na wschodzie - zero autostrad, zero inwestycji, nie ma
            lotniska, zero stref ekonomicznych. Bezrobocie 12,3%

Gliwice - miasto na zachodzie - autostrada jest, lotnisko jest, specjalna
            strefa ekonomiczna jest, inwestycje są. Bezrobocie 13,8%.

dlaczego?

Zamość - miasto na wschodzie - zero inwestycji, słaba infrastruktura, nie ma
            strefy ekonomicznej. Blisko Ukrainy i biednego Lublina
            Bezrobocie 18%.

Wałbrzych - miasto na zachodzie, nowe inwestycje, dobra infrastruktura,
            specjalna strefa ekonomiczna, bliskość Niemiec i bogatego Wrocławia.
            Bezrobocie : 28%.

• przyladek.dobrej.nadziei Re: Jak wzmocnić region wschodni? 10.01.06, 17:14
              Na Wschodzie jest tylko Rzeszow, Lublin i Bialystok. Na zachodzie oprocz
              Walbrzycha i Gliwic sa Szczecin, Poznan, Gorzow, Opole, Katowice, Bielsko,
              Czestochowa, Chorzow, itd. Slask przyciagnal najwiecej inwestycji
              zagraniczynych. Sciana wschodnia to najbiedniejszy region Unii Europejskiej.
              • aron2004 Re: Jak wzmocnić region wschodni? 10.01.06, 17:50

> Na Wschodzie jest tylko Rzeszow, Lublin i Bialystok.

Stalowa Wola, Zamość, Łomża, Siedlce, Krosno.

> Na zachodzie oprocz
                > Walbrzycha i Gliwic sa Szczecin, Poznan, Gorzow, Opole, Katowice, Bielsko,
                > Czestochowa, Chorzow, itd. Slask przyciagnal najwiecej inwestycji
                > zagraniczynych.

Mimo tych wspaniałych inwestycji zagranicznych w wielu miastach na Śląsku jest
                bezrobocie większe niż na ścianie wschodniej. Potrafisz wytłumaczyć dlaczego w
                napakowanym inwestycjami zagranicznymi Zabrzu jest wyższe bezrobocie niż w
                pozbawionym inwestycji Lublinie? Bo ja nie mam pojęcia dlaczego tak jest.

> Sciana wschodnia to najbiedniejszy region Unii Europejskiej.

a ściana zachodnia jest bogata. Polska to jedyny kraj, gdzie mapa biedy nie
                pokrywa się z mapą wysokiego bezrobocia. W Niemczech jest to oczywiste -
                zachód - bogactwo - niskie bezrobocie, wschód - bieda - wysokie bezrobocie.

u nas jest na odwrót

województwa wschodnie - bieda -
                bezrobocie :
                woj. podlaskie 14,7%
                woj. lubelskie 16,9%
                woj. podkarpackie 17,9%

województwa zachodnie - złote klamki i masę inwestycji
                bezrobocie
                woj. zachodniopomorskie 25,3%
                woj. lubuskie 24,5%
                woj. dolnośląskie 20,9%

Jak widać w Polsce najłatwiej sie dorobić na zasiłku dla bezrobotnych
                • aron2004 Re: Jak wzmocnić region wschodni? 10.01.06, 17:52
                  zauważcie, że najbogatszy poseł w Sejmie pochodzi z Lublina. Wrocław golców
                  jakichś wybrał :-)
                • przyladek.dobrej.nadziei Re: Jak wzmocnić region wschodni? 10.01.06, 17:56
                  aron2004 napisał:

> Jak widać w Polsce najłatwiej sie dorobić na zasiłku dla bezrobotnych

Wschod zyje z rolnictwa, dlatego bezrobocie jest nizsze.
                  • aron2004 Re: Jak wzmocnić region wschodni? 10.01.06, 19:58

> Wschod zyje z rolnictwa, dlatego bezrobocie jest nizsze.

Bzdura. Właśnie rolnictwo zawyża oficjalne wskaźniki bezrobocia.

Znam takie przypadki. Gospodarstwo na wsi : starsi rodzice, syn z żoną, małe
                    dzieci.

Gospodarstwo stoi na rodziców. Są starsi, mają rentę, więc nie bardzo mają siłę
                    pracować, w związku z czym na gospodarstwie pracuje syn z żoną. Ziemia stoi na
                    rodziców, więc syn z żoną oczywiście są zarejestrowani jako bezrobotni. Po co?
                    Żeby nie mieć problemów z ubezpieczeniem zdrowotnym. I takich przypadków jest
                    tutaj pełno.
                    • przyladek.dobrej.nadziei Re: Jak wzmocnić region wschodni? 11.01.06, 03:36
                      aron2004 napisał:

> przyladek.dobrej.nadziei napisał:
                      >
                      >
                      > > Wschod zyje z rolnictwa, dlatego bezrobocie jest nizsze.
                      >
                      > Bzdura. Właśnie rolnictwo zawyża oficjalne wskaźniki bezrobocia.
                      >
                      > Znam takie przypadki. Gospodarstwo na wsi : starsi rodzice, syn z żoną, małe
                      > dzieci.
                      >
                      > Gospodarstwo stoi na rodziców. Są starsi, mają rentę, więc nie bardzo mają siłę
                      >
                      > pracować, w związku z czym na gospodarstwie pracuje syn z żoną. Ziemia stoi na
                      > rodziców, więc syn z żoną oczywiście są zarejestrowani jako bezrobotni. Po co?
                      > Żeby nie mieć problemów z ubezpieczeniem zdrowotnym. I takich przypadków jest
                      > tutaj pełno.

Nie jestem pewnien ale zeby zostac bezrobotnym, trzeba bylo chyba gdzies
                      wczesniej pracowac, prawda?
                      • aron2004 Re: Jak wzmocnić region wschodni? 11.01.06, 08:43

> Nie jestem pewnien ale zeby zostac bezrobotnym, trzeba bylo chyba gdzies
                        > wczesniej pracowac, prawda?

Nieprawda. Bezrobotnym może zostać każdy, kto nie ma pracy i nie jest
                        właścicielem gospodarstwa rolnego.
                  • januszx Re: Jak wzmocnić region wschodni? 11.01.06, 10:54
                    Aron bardzo logiczne rozumowanie przedstawiłeś , cóż w naszych wschodnich
                    województwach żyją ludzie przedsiębiorczy zaradni , trzeba ich wesprzeć choćby
                    tą drogą o której w temacie , przyjda do Lublina , Zamościa ,
                    Biłgoraja ,Krasnegostawu firmy zainwestuja pioeniążki i wszystko zacznie się
                    kręcic
                    oczywiście niezwykle istotne jest wykorzystanie do tego celu kasy z funduszy
                    europejskich...

Pozdrawiam i zapraszam :
                • sawa.com skutki oligarchizacji naszej gospodarki 10.01.06, 19:55
                  aron2004 napisał:
                  > Mimo tych wspaniałych inwestycji zagranicznych w wielu miastach na Śląsku
                  jest
                  > bezrobocie większe niż na ścianie wschodniej. Potrafisz wytłumaczyć dlaczego
                  w
                  > napakowanym inwestycjami zagranicznymi Zabrzu jest wyższe bezrobocie niż w
                  > pozbawionym inwestycji Lublinie? Bo ja nie mam pojęcia dlaczego tak jest.
                  >
                  > > Sciana wschodnia to najbiedniejszy region Unii Europejskiej.
                  >
                  > a ściana zachodnia jest bogata. Polska to jedyny kraj, gdzie mapa biedy nie
                  > pokrywa się z mapą wysokiego bezrobocia. W Niemczech jest to oczywiste -
                  > zachód - bogactwo - niskie bezrobocie, wschód - bieda - wysokie bezrobocie.
                  >
                  > u nas jest na odwrót
                  >
                  > województwa wschodnie - bieda -
                  > bezrobocie :
                  > woj. podlaskie 14,7%
                  > woj. lubelskie 16,9%
                  > woj. podkarpackie 17,9%

To porównanie jest bardzo ciekawe. I widzimy jak bardzo wypaczony jest nasz
                  rozwój gospodarczy. Był on prowadzony w interesie pewnej grupy lub może nawet
                  grup.
                  Nie wiem jak to się stało. I dlaczego. Chociaż jedną z przyczyn są patalogiczne
                  prywatyzacje. Wzbogaciła sie na nich tylko pewna grupa ludzi. Moim zdaniem
                  prywatyzacja powinna była być fundamentem tworzącym polską klasę średnią o
                  bardzo szerokim zasięgu. Nie mielibyśmy teraz tej nędzy którą mamy.
                  Ale każdy kto osmielił sie krytykować prywatyzację majątku narodowego w III RP
                  był okrzykniętym idiotą ekonomicznym. I była to jedna z łagodniejszych inwektyw.
                  • januszx skutki oligarchizacji naszej gospodarki - widzimy 11.01.06, 10:59
                    Sawa bardzo podoba mi się Twoje rozumowanie , jest wielka nadzieja związana z
                    nowym rządem ,że korupcyjne, patologiczne układy zostaną ukrucone@, damy szanse
                    mądrym odpowiedzialnym , pracowitym ludziom
                    na te tamaty dyskutujemy także w na forum Zamość

Pozdrawiam i zapraszam
            • januszx Re: Jak wzmocnić region wschodni? 10.01.06, 17:18
              Aron bardzo dobre zestawienie:-)
              widziałeś zamojskie forum ? :-)
              Pozdrawiam
              J
    • ossey Re: Via Baltica 10.01.06, 15:30
      Czy w koncu wiadomo cos konkretnego. Od 10 lat temat jest ciagle aktualny a do
      tej pory jak sie wydaje nie została ostatecznie ustalona trasa...przez B-stok
      czy Łomżę?
      • januszx do Sawy:-) 10.01.06, 16:38
        Już wstawiłem, podniosłem do góry informacje o Zamojskiej Akademii zapraszam
        na nasze forum. Zamość

ajak temat comyslicie o tej trasie do Lubilna ?
        Pozdrawiam
        J
        • sawa.com Re: do Sawy:-) 10.01.06, 17:40
          Zajrzałam na forum zamojskie. Bardzo ciekawe. Zanim cos tam napiszę to muszę
          przeczytać je całe... co najmniej. I polecić je młodemu Duńczewskiemu.
          Bo jak zapewne wiesz Januszu, Duńczewski Stanisław (1701-1766) był profesorem
          astronomii w Akademii Zamoyskiej. Ale to rzeczywiście nadaje się tylko do
          wątku zamojskiego.
          Bardzo niegrzeczne i przykre sa te posty o wieśniactwie. Ale z tym wiesniactwem
          to trochę prawdy jest. Z tym, ze i na Mazowszu ono jest i na Pomorzu Zachodnim.
          Jest go sporo w Polsce. Prawdę powiedziawszy to wszyscy ze wsi pochodzimy. I
          szlacha i oligarchowie dawni i dzisiejsi. I mieszczanie.

Co do autostrady. Nic nie słyszałam o jej budowie. Napewno wobec przemian na
          Ukrainie miałaby ona sens i byłaby bardzo potrzebna.
          Kiedyś (parę lat temu) widziałam zlecenie dla polskich analityków o wskazanie
          najdogodniejszych lokalizacji dla centrów logistycznych. Obecnie takie centrum
          logistyczne z prawdziwego zdarzenia i chyba jedyne w Polsce powstaje w
          Mszczonowie (pod Warszawą) i wiem, ze szukano dogodnej lokalizacji na ścianie
          wschodniej.

A jakie sa priorytety rozwojowe w strategii województwa?
    • wladyslaw.studnicki Z mojej erespektywy, nie obedzie się bez przemysłu 10.01.06, 17:21
      rEgionowi potrezbny jest kapitał, i tyle. Usługi nie rozwiną się jeśli ludzie
      nie będą mieli pieniędzy, niestety. Na turystykę liczę, na przede wszystkim na
      lotniso w Lublinie i to małe, planowane w planowane w Zamosciu. Ronictwu pomaga
      cały czas napływ unijnych środków, ale też potrezbne są duże inwestycje w
      rztwórstwo na miejscu, bo obecnie surowiec jest wywożony poza region.
      • januszx Re: Z mojej erespektywy, nie obedzie się bez prze 10.01.06, 17:25
        Zgadzam się Władysławie ,mam nadzieję ,że pojawią się inwestycje , niezbędna
        jest do tego infrastruktura lotnikso tak ! ale ono wszystkiego nie załatwi...
        Pozdrawiam i juz muszę znikać
        J
        • sawa.com Re: Z mojej erespektywy, nie obedzie się bez prze 11.01.06, 01:42
          januszx napisał:

> Zgadzam się Władysławie ,mam nadzieję ,że pojawią się inwestycje

O inwestycje i inwestorów trzeba zabiegać. Potrafia to robic gminy województw
          wielkopolkiego i dolnoslaskiego.
          • aron2004 Re: Z mojej erespektywy, nie obedzie się bez prze 11.01.06, 08:49
            sawa.com napisała:

> O inwestycje i inwestorów trzeba zabiegać. Potrafia to robic gminy województw
            > wielkopolkiego i dolnoslaskiego.

Dla inwestorów ważne są np. Specjalne Strefy Ekonomiczne. CZy ktoś może wie,
            dlaczego w najbiedniejszym ponoć województwie lubelskim nie ma żadnej SSE, za
            to pełno jest takich stref na superbogatym Śląsku czy na Mazowszu.
            • sawa.com przyciąganie inwestorów 11.01.06, 09:04
              aron2004 napisał:

> Dla inwestorów ważne są np. Specjalne Strefy Ekonomiczne. CZy ktoś może wie,
              > dlaczego w najbiedniejszym ponoć województwie lubelskim nie ma żadnej SSE, za
              > to pełno jest takich stref na superbogatym Śląsku czy na Mazowszu.

Na strefy ekonomiczne chyba sie Unia boczy. Ale i bez tego mozna uczynić ze
              swojej gminy tereny atrakcyjne dla inwestorów. Np. przygotowując grunt pod
              inwestycje z planami zagospodarowania przestrzennego.
              Grunt można wykupić (przez gminę) i przygotowac go do inwestycji - plan
              zagospodarowania, infrastruktura.Tak postąpił burmistrz Mszczonowa zanim
              powstało tam centrum logistyczne.
              Takie duże centrum logistyczne aż się prosi, żeby je wybudować przy przejściach
              przez wschodnią granicę UE.
              Odnoszę wrażenie, że region wschodni stoi przed wielką szansą. Im szybciej po
              nią się schyli tym lepiej dla nas wszystkich (bo mniej będzie szło pieniędzy z
              budżetu państwa na różnego rodzaju zasiłki socjalne)
              • sawa.com poszukiwanie sposobów na rozwój 11.01.06, 10:33
                Marszałek województwa powinien zlecić swoim słuzbom prawnym przeanalizowanie
                przepisów dotyczących produkcji oleju przeznaczonego na opał lub kompnenty do
                produkcji paliw.
                Należałoby zrobić taką wstępną analizę przedsięwzięcia ze wskazaniem barier. A
                te bariery sa o charakterze prawnym. Więc jeśli już będą zebrane w jednym
                dokumencie, należy się zwrócić do rządu, żeby przygotował ich likwidację. To
                się tak madrze nazywa w języku prawnym - derogacja. Nie wykluczone, ze niektóre
                przepisy są z mocy ustawy i musiałby się nimi zająć sejm. Ale też najpierw rząd
                musi z tym wystąpić.
                • sawa.com Re: poszukiwanie sposobów na rozwój 11.01.06, 10:39
                  Oczywiście chodzi mi o produkcję oleju i paliw z rzepaku. Barierą jest tu
                  wysoka akcyza. Co przy konieczności inwestycji w unikalną infrastrukturę do
                  produkcji, takie przedsięwzięcie staje sie przez to (akcyzę) nieopłacalne.
                  Odnoszę wrażenie, że w Polsce działa silne lobby na rzecz zachamowania
                  produkcji nośników energii ze źródeł alternatywnych. Ostatnim tego przykładem
                  było obłożenie wysokimi opłatami pozyskiwanie ciepła ze źródeł geotermalnych.
                  • sawa.com Re: poszukiwanie sposobów na rozwój 11.01.06, 10:41
                    Przepraszam, hamowanie pisze się przez samo "h".
              • aron2004 Re: przyciąganie inwestorów 11.01.06, 10:43
                sawa.com napisała:

> Na strefy ekonomiczne chyba sie Unia boczy.

Pewnie że się boczy. Ale jak nie byliśmy w UE to można było takie strefy
                tworzyć. Dlaczego nie utworzono żadnej strefy ekonomicznej w ponoć
                najbiedniejszym woj. lubelskim tylko tworzono je pod Wrocławiem i Gliwicami?
                Albo w superbogatym Wałbrzychu?

>Ale i bez tego mozna uczynić ze
                > swojej gminy tereny atrakcyjne dla inwestorów.

OK. Niech Wrocław, Gliwice, Wałbrzych, Legnica itp. natychmiast zlikwidują
                swoje specjalne strefy ekkonomiczne. Już dziś.

>? Np. przygotowując grunt pod
                > inwestycje z planami zagospodarowania przestrzennego.

To jest od dawna.

> Odnoszę wrażenie, że region wschodni stoi przed wielką szansą. Im szybciej po
                > nią się schyli tym lepiej dla nas wszystkich (bo mniej będzie szło pieniędzy
                z
                > budżetu państwa na różnego rodzaju zasiłki socjalne)

E tam. Największe dotacje z budżetu idą do najbogatszych województw -
                mazowieckiego i śląskiego. Superbogate woj. śląskie dostaje 10 razy więcej
                dotacji do przedsiębiorstw niż biedne lubelskie.

Czyli - to biedacy ze wschodu dopłacają do bogaczy z zachodu

1. funduje się Warszawie metro z budżetu centralnego. Lublinowi budżet
                centralny nie kupuje trolejbusów
                2. dotacje do kopalń - w woj. lubelskim są 2 kopalnie - obie dochodowe
                3. specjalne strefy ekonomiczne - firmy na Dolnym Śląsku płacą niższe podatki
                niż na Lubelszczyźnie
                4. dotacje do kolei. Na Lubelszczyźnie jest rzadka sieć kolejowa, poza tym
                kolej odgrywa tu marginalną rolę w przewozach pasażerskich, bo jest mało
                atrakcyjna dla pasażerów. Czyli znów biedna lubelszczyzna dotuje np. bogaty
                Śląsk gdzie jest gęsta sieć kolejowa
                5. bezrobocie na Lubelszczyźnie jest niższe niż na bogatej ścianie zachodniej.
                Czyli jest tu również wypłącanych mniej zasiłków dla bezrobotnych.
                • aron2004 Re: przyciąganie inwestorów 11.01.06, 10:58
                  kolejna sprawa to Fundusze EMerytalne. ZUS pobiera pod przymusem od małych
                  przedsiębiorstw składki, przekazuje je do OFE, a te inwestują pieniądze w akcje
                  spółek giełdowych które mają siedzibę gł. na zachodzie Polski. Kolejny transfer
                  pieniędzy ze wschodu ( gdzie przeważają małe i średnie przedsiębiorstwa) na
                  zachód.
                  • sawa.com Re: przyciąganie inwestorów 11.01.06, 11:02
                    aron2004 napisał:

> kolejna sprawa to Fundusze EMerytalne. ZUS pobiera pod przymusem od małych
                    > przedsiębiorstw składki, przekazuje je do OFE, a te inwestują pieniądze w
                    akcje
                    >
                    > spółek giełdowych które mają siedzibę gł. na zachodzie Polski. Kolejny
                    transfer
                    >
                    > pieniędzy ze wschodu ( gdzie przeważają małe i średnie przedsiębiorstwa) na
                    > zachód.

A dlaczego władze województwa nic nie robią żeby zachęcić OFE do inwestycji w
                    swoim regionie?
                    Za pasem sa wybory samorządowe. Jest okazja by przedstawić nowe projekty
                    rozwojowe dla województwa. Tych którzy nie mają pomysłów, przegonić. Niech idą
                    nad Wieprz lub Świnkę krowy paść.
                    • aron2004 Re: przyciąganie inwestorów 11.01.06, 11:09
                      sawa.com napisała:

> A dlaczego władze województwa nic nie robią żeby zachęcić OFE do inwestycji w
                      > swoim regionie?

Robią. Ma być budowane lotnisko, obwodnica Puław, obwodnica Lublina.

Poza tym spółki giełdowe chętnie inwestują tam gdzie są SPecjalne Strefy
                      Ekonomiczne. A u nas nie ma. Ale o tym decydowała władza centralna, a nie
                      władze wojewódzkie.

> Za pasem sa wybory samorządowe. Jest okazja by przedstawić nowe projekty
                      > rozwojowe dla województwa. Tych którzy nie mają pomysłów, przegonić.

Przecież mają pomysły - lotnisko, obwodnica Lublina, obwodnica Puław itp. A że
                      nie ma SSE to juz nie wina władz wojewódzkich.
                      • januszx strefy ekonomiczne - czy rząd się tym zajmuje???? 11.01.06, 11:45
                        Aronie trudno się nie zgodzić z Tobą wkwestii Wolnych stref ekonomicznych i tu
                        rozwiązania są dwa jak chyba juz zauważyłeś :

1. Stórzmy wolne strefy po Zamościem , czy Lublinem ,Przemyslem
                        albo
                        2, Zamknijmy wszystkie strefy ekonomiczne - nie tylko w Polsce ale w całej
                        Unii Europejskiej

- ale to jest zadanie rządu, wypadałoby premierowi czy tez ministrowi
                        gospodarki a może wicepremier Gilowskiej z Lublina ! to uzmysłowić , nie
                        watpie ,że nasz patriotycznty rząd zajmie sie tą sprawą...

Pozdrawiam
                        • aron2004 Re: strefy ekonomiczne - czy rząd się tym zajmuje 11.01.06, 11:57
                          januszx napisał:

> Aronie trudno się nie zgodzić z Tobą wkwestii Wolnych stref ekonomicznych i
                          tu
                          > rozwiązania są dwa jak chyba juz zauważyłeś :
                          >
                          > 1. Stórzmy wolne strefy po Zamościem , czy Lublinem ,Przemyslem
                          > albo
                          > 2, Zamknijmy wszystkie strefy ekonomiczne - nie tylko w Polsce ale w całej
                          > Unii Europejskiej

Możliwe jest tylko rozwiązanie nr 2. UE zabrania tworzenia nowych specjalnych
                          stref ekonomicznych. Ja propnowałem, żeby rząd tuż przed wejściem do UE
                          utworzył jedną wielką Specjalną Strefę Ekonomiczną obejmującą całą ścianę
                          wschodnią tj. woj. lubelskie, podkarpackie i podlaskie ale nikt mnie nie
                          słuchał. Teraz jest za późno.
                          • januszx Re: strefy ekonomiczne - czy rząd się tym zajmuje 11.01.06, 12:06
                            Można jeszcze starać się o zmianę chorych i niesprawiedliwych unijnych
                            przepisów...wiem to niezwykle trudne
                            Pozdrawiam
                            J
                            • sawa.com Re: strefy ekonomiczne - czy rząd się tym zajmuje 11.01.06, 12:10
                              januszx napisał:

> Można jeszcze starać się o zmianę chorych i niesprawiedliwych unijnych
                              > przepisów...wiem to niezwykle trudne
                              > Pozdrawiam
                              > J

To trzeba koniecznie robić. Nie tylko w sprawie stref ekonomicznych. UE jest
                              przeregulowana i ma hiperadministrację. W ogóle nie wyobrażam sobie istnienia
                              tego tworu na dłuższą metę bez zmian. Pocieszające jest, że świadomość tego
                              dojrzewa także w krajach starej Unii.
                          • sawa.com Re: strefy ekonomiczne - czy rząd się tym zajmuje 11.01.06, 12:07
                            aron2004 napisał:

> Możliwe jest tylko rozwiązanie nr 2. UE zabrania tworzenia nowych specjalnych
                            > stref ekonomicznych. Ja propnowałem, żeby rząd tuż przed wejściem do UE
                            > utworzył jedną wielką Specjalną Strefę Ekonomiczną obejmującą całą ścianę
                            > wschodnią tj. woj. lubelskie, podkarpackie i podlaskie ale nikt mnie nie
                            > słuchał. Teraz jest za późno.

A więc pozostaje tylko popierać pomysły Z. Gilowskiej w sprawie uproszczenia
                            podatków i obniżenia ich stawek. Wraz z taką reformą zlikwidować strefy E
                            natomiast uelastycznić podatki lokalne, którymi zajmują się samorządy. To one
                            będą podejmowały decyzje co bardziej im sie opłaca. Wysokie podatki lokalne i
                            wysokie bezrobocie, czy na odwrót. Ale to też wymaga namysłu i różnego rodzaju
                            symulacji.
                            • aron2004 Re: strefy ekonomiczne - czy rząd się tym zajmuje 11.01.06, 12:10
                              sawa.com napisała:

> A więc pozostaje tylko popierać pomysły Z. Gilowskiej w sprawie uproszczenia
                              > podatków i obniżenia ich stawek. Wraz z taką reformą zlikwidować strefy E
                              > natomiast uelastycznić podatki lokalne, którymi zajmują się samorządy.

Otóż to. podejrzewam jednak, że ze SSE na zachodzie dobrze żyje zbyt wiele osób
                              i będą one lobbować za ich utrzymaniem.

• januszx Re: strefy ekonomiczne - czy rząd się tym zajmuje 11.01.06, 12:11
                              Jakże spodobało mi się stanowisko Premier Gilowskiej gdy w pierwszym
                              wystapieniu powoływała się na mistrzów konserwatywnego liberalizmu Miltona
                              Friedmana i Friedricha Augusta von Hayka
                              cóż myslę ,ze nasza gospodarka ruszy z kopyta !

oczywiście zlikiwidować niesprawiedliwe i dyskryminuace miedzy innymi nasz
                              region sterfy ...
                              Pozdrawiam i zapraszam jeszcze razna forum Zamość
                              J
                  • heliov wiecej firm na wschodzie czy zachodzie Polski ? 12.01.06, 09:51
                    a to ciekawe o tych Funduszach . Ale powiedz na wschodzie jest rzeczywiscie
                    więcej firm niz na zachodzie Polski? . To mnie zaciekawiło. Tez mam pewien
                    związek ze wschodem to niech nam się i te województwa rozwijają
                    • aron2004 Re: wiecej firm na wschodzie czy zachodzie Polski 12.01.06, 10:14
                      an wschodzie jest masę małych firm a prawie w ogóle nie ma spółek giełdowych.
                      Tymczasem OFE, które ściągają składkę także z województw wschodnich nie mają
                      prawa inwestować w małe firmy, tylko w spółki giełdowe. Składki na OFE płacą
                      zarówno małe przedsiębiorstwa jak i spółki giełdowe. Pieniądze te inwestowane
                      są przez OFE w spółki giełdowe.
                      I to jest właśnie przymusowy transfer pieniędzy ze wschodu na zachód Polski.
                      • januszx linia szerokotorowa - szansą Zamojszczyzny? 12.01.06, 11:20
                        A tu jeszcze taki ciekawy wątek :-) im muszę przyznac zniezwykle logicznie
                        uzasadniony . Aron polecam jeszcze razwątek z f Zamość o LHSie , może CIę
                        zainteresuje :-) , ciekawy jestem Twojego zdania w tej kwestii...a może Ktoś
                        jeszcze się zainteresuje, Sawa? ...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=100&w=34334531
                • sawa.com Re: przyciąganie inwestorów 11.01.06, 10:58
                  aron2004 napisał:

> E tam. Największe dotacje z budżetu idą do najbogatszych województw -
                  > mazowieckiego i śląskiego. Superbogate woj. śląskie dostaje 10 razy więcej
                  > dotacji do przedsiębiorstw niż biedne lubelskie.
                  >
                  > Czyli - to biedacy ze wschodu dopłacają do bogaczy z zachodu
                  >
                  > 1. funduje się Warszawie metro z budżetu centralnego. Lublinowi budżet
                  > centralny nie kupuje trolejbusów
                  > 2. dotacje do kopalń - w woj. lubelskim są 2 kopalnie - obie dochodowe
                  > 3. specjalne strefy ekonomiczne - firmy na Dolnym Śląsku płacą niższe podatki
                  > niż na Lubelszczyźnie
                  > 4. dotacje do kolei. Na Lubelszczyźnie jest rzadka sieć kolejowa, poza tym
                  > kolej odgrywa tu marginalną rolę w przewozach pasażerskich, bo jest mało
                  > atrakcyjna dla pasażerów. Czyli znów biedna lubelszczyzna dotuje np. bogaty
                  > Śląsk gdzie jest gęsta sieć kolejowa
                  > 5. bezrobocie na Lubelszczyźnie jest niższe niż na bogatej ścianie
                  zachodniej.
                  > Czyli jest tu również wypłącanych mniej zasiłków dla bezrobotnych.

Dobre sobie! Ale... o swoje trzeba się bić. Może nie tak brutalnie jak pokazali
                  to górnicy walcząc o swoje emerytury. A propos ja wolałabym, zeby te pieniądze
                  (które wydarte zostana z naszych kieszeni i pójdą na te bezsensowne emerytury)
                  były przeznaczone na badania nad biopaliwami i gazyfikacją węgla i żeby nikt
                  nie musiał zdrowia i zycia tracić pod ziemią. To tak na marginesie.

Metro jest potrzebne Warszawie. I nie wiem dlaczego dla umożliwienia rozwoju
                  regionu wschodniego mają być likwidowane strefy ekonomiczne na śląsku.
                  Rozumiem, że chodzi o konkurencję.
                  Ale wydaje mi się, że Lubelszczyzna może przyciągnąć innego inwestora niż
                  Śląsk.
                  • aron2004 Re: przyciąganie inwestorów 11.01.06, 11:11
                    sawa.com napisała:

> Dobre sobie! Ale... o swoje trzeba się bić.

My nie mamy się czasu bić, bo pracujemy.

>Może nie tak brutalnie jak pokazali
                    > to górnicy walcząc o swoje emerytury.

Inaczej to nikt nie słucha.

>
                    > Metro jest potrzebne Warszawie.

To niech Warszawa sobie buduje je z własnych pieniędzy.

> I nie wiem dlaczego dla umożliwienia rozwoju
                    > regionu wschodniego mają być likwidowane strefy ekonomiczne na śląsku.
                    > Rozumiem, że chodzi o konkurencję.

Tak, właśnie. Obecnie podatki są niższe na Śląsku niż na Lubelszczyźnie.
                    A to biedny powinien mieć niższe podatki.

> Ale wydaje mi się, że Lubelszczyzna może przyciągnąć innego inwestora niż
                    > Śląsk.

Jakiego?
                    • sawa.com Re: przyciąganie inwestorów 11.01.06, 11:25
                      aron2004 napisał:

> Jakiego?

Przede wszystkim takiego, który jest zainteresowany handlem z naszymi
                      wschodnimi sąsiadami. Jest to taka pierwsza myśl. Ale stworzenie listy
                      inwestorów, dla których Lubelszczyzna byłaby atrakcyjnym miejscem na biznes,
                      wymaga namysłu.

A o strefę E warto powalczyć. Moze właśnie teraz będzie to do zrealizowania.
                      • aron2004 Re: przyciąganie inwestorów 11.01.06, 11:44
                        sawa.com napisała:

> Przede wszystkim takiego, który jest zainteresowany handlem z naszymi
                        > wschodnimi sąsiadami.

No to było Daewoo, ale zbankrutowało. Budżet państwa nie pomógł, choc pomaga
                        kopalniom z superbogatego Śląska.

> A o strefę E warto powalczyć. Moze właśnie teraz będzie to do zrealizowania.

Nie będzie. Unia zakazuje tworzenia Specjalnych Stref Ekonomicznych.
                        • januszx Re: przyciąganie inwestorów 11.01.06, 11:48
                          > Nie będzie. Unia zakazuje tworzenia Specjalnych Stref Ekonomicznych.

a zatem natychmiast powinna zzmknąć wszystkie istniejące strefy ekonomiczne -
                          BEZWZGLEDNIE! czyz nie?
                          Pozdrawiam
                          j
                          • aron2004 Re: przyciąganie inwestorów 11.01.06, 11:58
                            januszx napisał:

> > Nie będzie. Unia zakazuje tworzenia Specjalnych Stref Ekonomicznych.
                            >
                            > a zatem natychmiast powinna zzmknąć wszystkie istniejące strefy ekonomiczne -
                            > BEZWZGLEDNIE! czyz nie?

Nie. Prawo nie działa wstecz. Te co już są, mogą zostać.
                            • januszx zapraszam na forum zamość :-) 11.01.06, 12:08
                              Ależ Aronie wiem lex retro non agit lecz to jawna niesprawieliwośći
                              dyskryminacja

wpadaj na forum Zamość dyskutujemy tam na podobne tematy:-)

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=100Pozdrawiam
                              J
                              • aron2004 Re: zapraszam na forum zamość :-) 11.01.06, 12:09
                                januszx napisał:

> Ależ Aronie wiem lex retro non agit lecz to jawna niesprawieliwośći
                                > dyskryminacja

Jako mieszkaniec Polski Wschodniej powinieneś być do tego przyzwyczajony.

> wpadaj na forum Zamość dyskutujemy tam na podobne tematy:-)

czasami wpadam.
                                • januszx Re: zapraszam na forum zamość :-) 11.01.06, 12:12
                                  aron2004 napisał:

> januszx napisał:
                                  >
                                  > > Ależ Aronie wiem lex retro non agit lecz to jawna niesprawieliwośći
                                  > > dyskryminacja
                                  >
                                  > Jako mieszkaniec Polski Wschodniej powinieneś być do tego przyzwyczajony.

Jestem związany miejscem urodzenia, czasami młodości, a także uczuciowo z
                                  Zamojszczyzną ale aktualnie tam nie mieszkam:-)

>
                                  > > wpadaj na forum Zamość dyskutujemy tam na podobne tematy:-)
                                  >
                                  > czasami wpadam.
                                  a zatem zapraszam częsciej:-)
                                  J
    • januszx LHS szansą Zamojszczyzny? 11.01.06, 16:04
      Na naszym zamojskim forum toczy się tez dyskusja o linii szerokotorowej jako
      szansie dla Zamojszczyzny ,
      LHS to bardzo dobre, sprawne , szybkie połączenie dalekiego Wschodu (w tym
      Chin) z Katowicami i dalej Europą ...
      a w Zamościu mamy doskonałą stację przeładunkowa

zapraszam do bardzo rozbudowanego i reczowego wątku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=100&w=34334531
      Pozdrawiam
      J
      • heliov Re: LHS szansą Zamojszczyzny? 11.01.06, 16:57
        ale te szerokie tory to przydają się na co?
        te pociągi pewnie przejeżdzaja przez miasto i jaki to pożytek?
    • januszx Re: Jak wzmocnić region wschodni? 18.01.06, 13:12
      zapraszam serdecznie do podobnej dyskusji na forum Zamość:-)
      J
    • lucyperek2 A na cholerę go wzmacniać jak nie chce ? 18.01.06, 13:30
      Powiedz ty mi facet, po co własciwie ta dyskusja ? Głosujecie na leperokaczyzm,
      wybieracie gnój i zaścianek zamiast prężnej rozwojowej gospodarki, oczekujecie
      manny z nieba i jednoczesnie resztę normalnej Polski chcecie w to szambo
      wciągać. Pies was o..rał. Połączcie się w cholerę z ukochaną Białorusią, my was
      oddzielimy grubą krechą i sami bez lepergówna zrobimy sobie normalny kraj. A wy
      budujta sobie podwaliny pod wieczną przyjaźń leperkaczosowiecką.

Na pohybel władzy ludowej !
      • sawa.com Re: A na cholerę go wzmacniać jak nie chce ? 18.01.06, 16:47
        lucyperek2 napisał:

> Powiedz ty mi facet, po co własciwie ta dyskusja ? Głosujecie na
        leperokaczyzm,
        > wybieracie gnój i zaścianek zamiast prężnej rozwojowej gospodarki, oczekujecie
        > manny z nieba i jednoczesnie resztę normalnej Polski chcecie w to szambo
        > wciągać. Pies was o..rał. Połączcie się w cholerę z ukochaną Białorusią, my
        was
        > oddzielimy grubą krechą i sami bez lepergówna zrobimy sobie normalny kraj. A
        wy
        > budujta sobie podwaliny pod wieczną przyjaźń leperkaczosowiecką.
        >
        > Na pohybel władzy ludowej !

Co za mowa? Taka mądra, ze słychać jak trawa rośnie i krecha się rysuje.
        A ty skąd lucyperku? Z piekła czy piekiełka polskiego?
      • aron2004 Re: A na cholerę go wzmacniać jak nie chce ? 18.01.06, 16:51
        no mieliście się odłączać i co? Wielkie nic!

Ile to było o tym odłączaniu! Poznań przyłącza się do Rzeszy, Wrocław do Czech,
        Szczecin jeszcze gdzieś indziej. A tu.. wielkie g...

nie ma odłączania! Chyba jednak nie możecie bez nas żyć.
        • sawa.com W Szczebrzeszynie chrząszcz brzmi w trzcinie... 18.01.06, 16:59
          aron2004 napisał:

> nie ma odłączania! Chyba jednak nie możecie bez nas żyć.

Znaczy się bez kogo? Bo nie wiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka