mario.osh 16.01.06, 07:05 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mario.osh [...] 16.01.06, 07:06 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: wariant IV - Jesteśmy urzędniczym krajem, bizn 16.01.06, 07:50 Tańczymy labada, labada, wesołego walczyka, piłki już były, aborcja już była, konkordat już był, złodzieje już byli, matoły byli, uuuuuu!, to teraz czas zwiewać przed Prawem i Sprawiedliwością w wykonaniu ZChN Kaczyńskich. Ryby w płynie łapane na obiecanki cacanki są specjalnością dla wyborców Pis. Solidarna Polska miała powstać na pluralizmie, a z Rydzykiem to na schizmie! Miller podnosił pensje urzędnikom i tym napędzał popyt, tak Kaczyńscy postępują podobnie . Jesteśmy urzędniczym krajem, biznes jest podejrzany, urzędnik będzie miał do ochrony Urząd Antykorupcyjny! Urzędnicy kupują i korumpują z politykami związkowców. Pracowników nie bronią, akcjonariatów nie tworzą, służą do mszy, noszą sztandary w procesjach i na pogrzebach. Oni też zurzędniczali. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Platformo, z daleka od PiSu!!! 16.01.06, 08:58 Dasz palec Kaczorom - zabiorą całą rękę. Już pokazali co potrafią: szkalować przeciwników, zbierać kwity i dyktować kogo PO ma wyznaczyć na jakie stanowisko; może jeszcze zaczną ustalać skład władz Platformy? Kaczyński próbuje zgwałcić Platformę jej odpowiedzialnością: tacyście odpowiedzialni, że chcecie by Lepper był w rządzie, chcecie ponownych wyborów? I w efekcie winny będzie nie PiS szukający koalicji z sierotami po PZPR i watażkami z kryminalną przeszłością, ale PO która nie chce być ślepo posłusznym wołem zaprzęgowym w wozie Kaczyńskich. Celem tego całego cyrku jest albo rozsadzenie PO, albo nowe wybory; Kaczyński jest przecież niezdolny do współpracy z kimkolwiek poza drugim Kaczyńskim. Odpowiedz Link Zgłoś
looney1 Re: Platformo, z daleka od PiSu!!! 16.01.06, 09:15 Najfajniej jest obserwować jak wszystkie media robią z JK czołowedo demiurga III RP, przepraszam, IV RP. Bracia K. są sprytni ale nie róbmy z nich szarych eminencji. A powtórnych wyborów nie będzie. -- Robisz zdjęcia - pokaż je i doceń konstruktywną krytykę obiektywni.pl Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Bedą wybory! 16.01.06, 11:38 Ja jestem przekonany, że będą nowe wybory. Kaczyńscy to jednak nietuzinkowe postacie (metafora taka) i nie sądzę, że pójdą na koalicję z SO i PSL, która zaraz po uchwaleniu budżetu się rozpadnie. Z PO też im nie po drodze, no chyba że Tusk uzna przywódczą rolę PiS... Koalicja PiS - PO powstanie, ale po wyborach. Socjalny PiS doskonale zdaje sobie sprawę, że trudne decyzje gospodarcze będą go znacznie więcej kosztowały, niż PO, dlatego zrobi wszystko, aby najpierw PO zmarginalizować i przejąć elektorat "wolnorynkowy". Nominacja Zyty G. to potwierdza. Odpowiedz Link Zgłoś
dolegapit Re: Platformo, z daleka od PiSu!!! 16.01.06, 09:33 adas nie przesadzaj: wyborcy PO zarzucają PiSowi szkalowanie przeciwników, nieczystą grę, żadzę władzy, oszukiwanie wyborców etc, tym czasem sami prezentują bardzo niski poziom kultury politycznej, jeszcze raz powtarzam, że PO sama jest winna tej sytuacji w jakiej się znalazła, skupiła się tylko i wyłącznie na tych propagandowych neoliberalnych hasłach, i przegrała, to nie PiS ją zatapia, tylko ona sama się zatapia, bo dla niej jednynym koalicjantem może być tylko PiS, stąd PO została zakładniczką samej siebie, niby to najmądrzejsza partia ze wszystkich jak głosi, ale nie trzeba mieć zbyt dużo oleju w głowie, żeby zrozumieć, że PO jeśli chce odgrywac pierwszoplanową rolę na arenie politycznej to powinna zmienić przede wszystkim koncepcję samej partii: przekształcić się w partię konserawtywno-liberlaną (a więc to co chciał z PO od początku zrobić Płażyński), oczywiście pierwszym krokiem powinno być pozbycie się Tuska (bo to już człowiek przegrany), przecież podczas kampanii wyborczej wystarczyło by Tusk przestał powtarzać te propagandowe hasła o tym jaki to liberalizm jest wspaniały, a wystarczyło tylko nieco wycentrować hasła, że jest się za szeroko pojętą wolnością gospodarczą, ale oczywiscie z zachowaniem społecznej nauki Kościoła, która jest przecież takze za wolnością gospodarczą, i już kilka punktów elektoratu centrowego można było zarobić, bo liberałowie tak czy siak zagłosowaliby na PO, Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Platformo, z daleka od PiSu!!! 16.01.06, 10:10 Trzy pytanka merytoryczne: 1. Które punktu programu PO są sprzeczne ze Społeczną Nauką Kościoła (dalej: SNK)? 2. Jak do SNK ma się tzw. "silne państwo" rozumiane jako kolejne urzędy i brak uproszczeń w istniejących urzędach (SNK zakłada tzw. zasadę pomocniczości)? Odpowiedz Link Zgłoś
dolegapit Re: Platformo, z daleka od PiSu!!! 16.01.06, 11:19 co do nauki społecznej Kościoła to jest ona za wolnością gospodarczą ale proponuje by redystrybucja dóbr zapobiegała bezrobociu, wykluczeniom społecznym, biedzie, stąd chciażby sama idea podatku liniowego jest raczej sprzeczna z tą nauką, bo prowadzi do większego rozwarstwienia społecznego, chyba że ktoś jest na tyle naiwny że wierzy że podatek liniowy to jest remedium na bezrobocie, na większe wpływy do budżetu z podatków pośrednich tak, ale równocześnie na większe tarcia i nierówności społeczne, na czym zyskają tylko populistyczne partie jak Samoobrona czy LPR, co do "silnego państwa": to rzeczywiście idea PiSu by tworzyć nowe ministerstwa krzewienia postaw patriotycznych jest ideą nieco przecudaczną, z drugiej strony mamy przedziwną sytuację, że społeczeństwo polskie przyjmuje w stosunku do państwa podstawę roszczeniową, ale jednocześnie domaga się by zwolnić je z odpowiedzialności nie tylko za państwo ale i za życie w społecznościach lokalnych, o czym świadczy chociażby niska frekwencja w wyborach, niska przynależność do organizacji pozarządowych etc., w Anglii na przykład obywatel płacenie podatku traktuje jako obowiązek, u nas jako konieczność (wierz mi że swojego czasu Wlk. Brytania miała bardzo wysokie stawki podatkowe!), moze więc skoro jesteśmy tacy bierni w sparawch społecznych to impuls do naszej aktywności powinno dać nam państwo? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Platformo, z daleka od PiSu!!! 16.01.06, 11:40 1. Nie przekonuje mnie Twoja argumentacja że podatek liniowy jest sprzeczny z SNK. Nawiasem mówiąc propozycja PiSu 18 i 32% (możliwe że pomieszałem te liczby) to też de facto podatek liniowy. 2. Obawiam się że inicjatywy w rodzaju "becikowego" czy emerytur górniczych przy dotychczasowym braku nawet propozycji zmian prorynkowych miast rozbudzić aktywność społeczną rozbudzą postawy roszczeniowe. Oczywiście kwestie socjalne muszą być jakoś rozwiązane, ale (a) nie wiem czy to jest najlepszy sposób, (b) skądś trzeba na to wziąć pieniądze - jeśli zmian nie będzie to biznes się po prostu wyniesie z Polski (i to nie 5-6 korporacji a setki małych i średnich firm). (sorry, że tak skrótowo tym razem, ale piszę w tzw. międzyczasie) Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: Platformo, z daleka od PiSu!!! 16.01.06, 11:13 dolegapit napisał: ... > pierwszoplanową rolę na arenie politycznej to powinna zmienić przede wszystkim > koncepcję samej partii: przekształcić się w partię konserawtywno-liberlaną (a > więc to co chciał z PO od początku zrobić Płażyński), oczywiście pierwszym > krokiem powinno być pozbycie się Tuska (bo to już człowiek przegrany),... uważam, ze najlepiej jest mieszać w partii konkurencyjnej nie bacząc na własne problemy a więc do roboty: PiS w sytuacji w jakiej się znalazł powinien zmienić koncepcje samej partii stac się partią bardziej liberalna usuwając z szeregów swoich najbardziej radykalnych polityków jak np. Kurskiego. Jarosław kaczyński powinien z PiSu odejść bo nie ma zdolności współpracy z innymi partiami, jak widac z dotychczasowej działaności, w otoczeniu Prezydenta Wałęsy, w PC i ostatnio w tej kadencji sejmu. Powoduje destrukcję obecnej polskiej sceny politycznej marnując czas na rozgrywki miedzypartyjne zamiast uzdrawiać państwo co obiecał swoim wyborcom. Wciąganie Radia Maryja i T. Rydzyka do rozgrywek politycznych uważam za szkodliwe społecznie. Głoszone pomówienia, kłamstwa i przeinaczenia faktów na falch tego radia powoduje bardzo duże antagonizmy w społeczeństwie co jest zresztą karalne z urzedu. czy jeszcze coś dodać? Mam dom napisania parę szpalt w podobnym duchu... Odpowiedz Link Zgłoś
dolegapit Re: Platformo, z daleka od PiSu!!! 16.01.06, 11:27 rtg myślę, że Kaczyński w tej chwili stoi na rozdrożu: czy budować partię konserwatywno-ludową (Samoobrona, PSL) czy konserwatywno-liberalną (Zyta Gilowska, część elektoratu PO), ja osobiście z chęcią głosowałbym na partię konserwatywno-liberalną, wadą Kaczyńskiego jest jak piszesz to że za bardzo nie potrafi współpracować z innymi, wolałby ich zdominowac i nie iść na kompromis, natomiast wadą PO, która także mogłaby zagospodarować większy elektorat, gdyby podjęła kroki by przeobrazić się w partię konserwatywno-liberalną, jest z kolei tępe przeświadczenie o wyłączności na tzw. "posiadanie racji", co uniemożliwia jej czasami zrobienie jednego kroku do tyłu po to żeby zrobić dwa kroki do przodu, Odpowiedz Link Zgłoś
zkyc Re: Platformo, z daleka od PiSu!!! 16.01.06, 11:39 Nie wysilaj się! I tak widać, że jesteś zakamuflowanym pisuarem!:))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pro-adas313 Re: Platformo, z daleka od PiSu!!! 16.01.06, 11:42 dolegapit napisał: "Kaczyński w tej chwili stoi na rozdrożu: czy budować partię konserwatywno- ludową (Samoobrona, PSL) czy konserwatywno-liberalną (Zyta Gilowska, część elektoratu PO),(...), wadą Kaczyńskiego jest (...) że za bardzo nie potrafi współpracować z innymi, wolałby ich zdominowac (...)". Zauważasz tym samym, że istnieje polityka w wyrazie emocjonalnym (osobowościowym). W takim razie trzeba ten wymiar brać pod uwagę i zagospodarować po swojemu. PO powinna tę siłę/słabość p. Kaczyńskiego obrócić na swoją korzyść. Ale jakoś PO nie potrafi, choć np. p. Lepper najwyraźniej potrafi. Czyżby w PO też funkcjonowały same emocje??? Czyżby w sedno trafiał dowcip wygłoszony z trybuny sejmowej: "Dlaczego Donald ma tej zimy czerwone uszy? - Bo odmroził je sobie na złość Jarkowi." Choćby PO dziś sie nie wiem jak przed PiS pokajała (ja nie zachęcam, tylko rozważam), to PIS już nigdy nie uwierzy, że PO będzie zgodnym koalicjantem. Pomyśli, że PO zaczaiła sie tylko. Dlatego ja obstawiam raczej na koalicję PiS z SO + coś tam. Jeżeli PiS będzie zwlekał, to p. Lepper po powrocie z Chin wygłosi to samo co LPR: "Poprzemy budżet przeciw poprawkom PO i to bez żadnych warunków". I wyborów nie będzie, bo niby pod jakim pretekstem? Wtedy jednak p. Lepper znowu ustawi się przed PO w roli panny do wzięcia. Jarek musiałby być głupi, żeby do tego dopuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Platformo, z daleka od PiSu!!! 16.01.06, 11:46 > PIS już nigdy nie uwierzy, że PO będzie zgodnym koalicjantem. > Pomyśli, że PO zaczaiła sie tylko. Jest zresztą pewne, że w PO będą panowały takie same nastroje; zresztą już panują. Odpowiedz Link Zgłoś
pro-adas313 Re: Platformo, z daleka od PiSu!!! 16.01.06, 12:01 No pewnie, że ta nieufność po obu stronach istnieje. Dzisiaj temu zaradzić sie nie da. Musiałoby upłynąć trochę czasu. Dlatego Jarek wybierze raczej SO, chocby nie wiem co. SO będzie wiernym koalicjantem. Na pewno. Stawka emancypowania się będzie dla niej ogromna. Już teraz p. Lepper w to gra. Tylko ślepy nie widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: Platformo, z daleka od PiSu!!! 16.01.06, 13:35 uważam, że PiS nie wejdzie w koalicje z SO bo straci dużo w elektoracie miejskim. Wieś, zwłaszcza w rejonach wschodnich może przyjąć tę opcję jako własciwą i zagłosować za, ale to nie jest wcale takie pewne bo dotychczasowa polityka PiS wskazuje na brak umiejętności do wchodzenia w kompromisowe rozwiązania z domniemanym koalicjantem. Na wschodzie Polski jest spory elektorat SO. Kaczyńscy chcą rządzić samodzielnie ale jest to bardzo ryzykowne posunięcie. moga pozostac z budżetem PO i własnym i tylko z własnym zapleczem. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Platformo, z daleka od PiSu!!! 16.01.06, 14:04 Lepper (podobnie jak Giertych) zrobi wszystko by wejść do koalicji. SO będzie wiernym koalicjantem, ale czy jakościowo (dla Polski) dobrym? Przede wszystkim wejście Leppera do rządu kompromituje wszystkiw hasła "oczyszczenia" i "odnowy" kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Platformo, z daleka od PiSu!!! 16.01.06, 11:45 Jeśli nie wie jaką partię ma budować, to znaczy że nie jest politykiem wizjonerem, a polityczym cwaniaczkiem, takim bystrzejszym i bardziej kulturalnym Lepperem działającym na wielką skalę. Takich ludzi w polskiej polityce nie potrzeba, potrzebni są ludzie którzy mają pomysły na rozwiązania palących problemów a nie tworzenie kolejnych frakcji. Już dosyć popsuli. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit KAOLICJA Z SAMOOBRONĄ JEST POLSKĄ RACJĄ STANU 16.01.06, 12:54 Tylko porozumienie z merytoryczną i pragmatyczną Samoobroną .ze względu na spójność programową jest pożądane i może rokować nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
jacoxl Re: KAOLICJA Z SAMOOBRONĄ JEST POLSKĄ RACJĄ STANU 16.01.06, 13:56 Już nie wiem czy śmiać się czy płakać. Wolę śmiać - to chyba ironia? > Tylko porozumienie z merytoryczną i pragmatyczną Samoobroną .ze względu na > spójność programową jest pożądane i może rokować nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: KAOLICJA Z SAMOOBRONĄ JEST POLSKĄ RACJĄ STANU 16.01.06, 14:04 Niestety nie. Jola to członkini SO i była kandydatka na Sejm z ramienia tejże partii. Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-2005 3 nonsensy braci kaczyński 16.01.06, 07:17 bogate państwo = państwo dobroczynne madre państwo = emigracja młodyhc wykształconych ludzi uczciwe państwo = borowiki dla jarosława Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Trzy wariaty Jarosława Kaczyńskiego 16.01.06, 07:35 - Jeśli Romanowi to się uda, będzie w jednym szeregu z Winstonem Churchillem i Mahatmą Gandhim - żartował sekretarz LPR Wojciech Wierzejski. ************************************* Churchill i Gandhi od dłuższego czasu nie zyją, więc co konkretnie ma na myśli Wierzejski? Odpowiedz Link Zgłoś
nemo123 w takim razie Roman - trzymam kciuki 16.01.06, 09:14 > > - Jeśli Romanowi to się uda, będzie w jednym szeregu z Winstonem Churchillem i > Mahatmą Gandhim - żartował sekretarz LPR Wojciech Wierzejski. > > ************************************* > > Churchill i Gandhi od dłuższego czasu nie zyją, więc co konkretnie ma na myśli > Wierzejski? > Odpowiedz Link Zgłoś
rosenkrantz666 Re: w takim razie Roman - trzymam kciuki 16.01.06, 09:26 Ja też. Jeśli cała opozycja przegłosuje budżet z poprawkami PO, to rząd PiS zostanie z budżetem PO do wykonania. Będzie to niezły budżet - podobno 3 mld mniej wydatków na administrację - ale nie PiS... Nawet jak SO & SLD część z tego rozdadzą socjalnie, to i tak lepiej wydane pieniądze, niż na administrację. Jest nawet poważna szansa, że Jarosław zje własny krawat ze złości. I to prosiłbym na żywo w TV pokazywać. Naprawdę - taka prośba to pańów rdaktorów: jak będzie głosowanie poprawek PO, to zaraz po nim proszę wszystkie kamery na Jarka, bo przegapicie kluczowy moment historii Polski.... Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: w takim razie Roman - trzymam kciuki 16.01.06, 10:43 Nie spodziewam się że SLD będzie popierać wydatki socjalne - w końcu głosowali przeciwko obydwu becikowym. Pod względem nawet PO jest bardziej socjalistyczna ;o) A może taki scenariusz? - Opozycja przepycha budżet PO (czyli korzystny dla rządu) - Jarek się oburza, że rząd nie ma poparcia i rozpisuje nowe wybory - Wygrywa, tworzy większościowy rząd i realizuje racjonalny budżet? Odpowiedz Link Zgłoś
rosenkrantz666 Re: w takim razie Roman - trzymam kciuki 16.01.06, 14:18 > A może taki scenariusz? > - Opozycja przepycha budżet PO (czyli korzystny dla rządu) To faktycznie byłby budżet potencjalnie korzystny dla rządu. Zawsze mógłby zwalić winę na innych ;-) > - Jarek się oburza, że rząd nie ma poparcia i rozpisuje nowe wybory No i to jest za słaby powód do nowych wyborów - po uchwaleniu budżetu zostaje chyba tylko konstruktywne wotum nieufności, albo czekanie na nieuchwalenie w 4 mies. następnego budżetu - czyli za rok. A do tego czasu notowania PiS niekoniecznie będa przypominac obecne. Może być np. SLD 30%, a PiS 3%.... Albo inny równie zabawny wariant. Odpowiedz Link Zgłoś
pro-adas313 Re: w takim razie Roman - trzymam kciuki 16.01.06, 12:34 rosenkrantz666 napisał: "Jeśli cała opozycja przegłosuje budżet z poprawkami PO, to (...) Jest nawet poważna szansa, że Jarosław zje własny krawat ze złości. (...) Drogi rosenkrantz666, o co zakład, że LPR i SO zagłosują przeciw poprawkom PO a za budżetem w wersji PiS ? Choćby nawet nie zawarli do tego czasu żadnej koalicji z PiS ??? Gdyby jakimś cudem jednak, to Prezydent rozwiąże Sejm. Przecież na tym polega haczyk tej gry. Marne są zatem szanse zobaczyć zjadany krawat. Odpowiedz Link Zgłoś
rosenkrantz666 Re: w takim razie Roman - trzymam kciuki 16.01.06, 14:19 > Drogi rosenkrantz666, o co zakład, że LPR i SO zagłosują przeciw poprawkom PO a > za budżetem w wersji PiS ? Choćby nawet nie zawarli do tego czasu żadnej > koalicji z PiS ??? Nie zakładam się - na razie obie opcje są jak dla mnie dosyć prawdopodobne. Budżet PiS jakieś 70%, budżet z poprawkami PO - jakieś 30%. > Gdyby jakimś cudem jednak, to Prezydent rozwiąże Sejm. Przecież na tym polega > haczyk tej gry. Jak budżet zostanie uchwalony, może być problem z rozwiązaniem sejmu. Prawny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
pro-adas313 Re: w takim razie Roman - trzymam kciuki 16.01.06, 21:25 rosenkrantz666 napisał: "Jak budżet zostanie uchwalony, może być problem z rozwiązaniem sejmu. Prawny problem." Ta dyskusj powoli wymiera, ale jakbyś jeszcze rosenkrantz666 u zajrzał, to Ci odpowiadam: Jaki problem. Jesli budżetu nie będzie 1 lutego(a nie będzie), to Prezydent nie musi, ale MOŻE rozwiązać Sejm. Pewnie jednak poczeka do 19 lutego. Jak się budżet pojawi na 19 lutego, ale jakiś niewygodny, to Prezydent przyjmie wykłanię, że właściwym terminem był 1 lutego. CZY WY WSZYSCY TEGO NIE WIDZICIE ??? Kto tu sie zakiwał ??? Kaczory ??? Chyba tylko te o imieniu Donald. Odpowiedz Link Zgłoś
lotnakube Jak słucham Tuska - to żygać mi się chce. 16.01.06, 07:58 PO to totalna kompromitacja. Nie podoba im się, że Kaczor negocjuje ze wszystkimi? Bo próbuje cokolwiek zrobić, jest odpowiedzialny i chce utworzyć stabilną większość w Sejmie. Wybory to loteria dla każdego. A PO jak obrażona panienka nie weszła do rządu - bo naród jej nie dał palmy pierwszeństwa!!! I co? Pod du... się im pali. Miały być stołeczki dla swoich - a nie ma nic. A Kaczory wytną cały stary układ bandycko - korupcyjny. Stąd nagonka mediów na PiS!!! Burżuje boją się o to, że ktoś zapyta: skąd masz pan pierwszy milion?! Tak trzymać panie Kaczyński - popieram zdecydowane działania. Koniec za mafią SLD i ich spadkobiercami z PO. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Jak słucham Tuska - to żygać mi się chce. 16.01.06, 08:02 Też jestem za zdecydowanym działaniem - weź i leć na tę Kubę (z kaczkami :-) lotnakube napisał: ... > Tak trzymać panie Kaczyński - popieram zdecydowane działania. ... Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: Jak słucham Tuska - to żygać mi się chce. 16.01.06, 11:21 taziuta napisał: > Też jestem za zdecydowanym działaniem - weź i leć na tę Kubę (z kaczkami :-) > > lotnakube napisał: > ... > > Tak trzymać panie Kaczyński - popieram zdecydowane działania. ... przed lotem na Kubę powinien udać sie do spowiedzi i pomodlić się o zdrowie... bo... Odpowiedz Link Zgłoś
bluelate Re: Jak słucham Tuska - to żygać mi się chce. 16.01.06, 08:18 widać człowieku, żeś wymęczony latami słuchania Radyja Maryja co owocuje zatruciem umysu, brakiem wolnej woli i świadomości. Czyzby az 40% społeczeństwa miała tak zatrute umysły? Odpowiedz Link Zgłoś
obaryb Re: Jak słucham Tuska - to żygać mi się chce. 16.01.06, 08:38 A dlaczego Kaczor negocjuje ze wszystkimi? Przecież to oczywiste, że rząd z Samooboną będzie niestabilny. Myślisz, że Lepper w rządzie zgodzi się na wycięcie aferzystów z Samoobrony ze sobą na czele? Mnie osobiście wymiana aferzystów na stołkach nie pociesza. Gdyby PO chcieli stołków, to przyjęliby warunki PiS jesienią, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
bikeman Re: Jak słucham Tuska - to żygać mi się chce. 16.01.06, 08:40 kaczynski odpowiedzialny? Wolne zarty!!! Kreci, zeby wszystkich zdezorientowac (co mu sie udalo), ale nie boj sie, nie dlugo jeszcze. A jesli chce sie z kims koalicji to nie proponuje mu sie spotkan poza sejmem!! Gratuluje ci rowniez przeswiadczenia, ze wszyscy na okolo to milionerzy, z takimi fobiami, to nie dziwne, ze krzyczycie jak tu zle i ze trzeba zrobic porzadek ze zlodziejami, tez bym krzyczal, ale przetrzyj oczy i nie wierz w kazda brednie ktora przyjdzie na mysl jasnie jarkowi.. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Jak słucham Tuska - to żygać mi się chce. 16.01.06, 08:44 To sporo to spadkobiercy SLD to po co PiS z nimi chciał wejść w koalicję? Odpowiedz Link Zgłoś
carlitos35 Re: Jak słucham Tuska - to żygać mi się chce. 16.01.06, 08:46 lotnakube napisał: Albo lot na Koreę, tę trzymaną mocna rączką. Odpowiedz Link Zgłoś
jacoxl Re: Jak słucham Tuska - to żygać mi się chce. 16.01.06, 09:11 Nie karmić troli!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marcinw76 Re: Jak słucham Tuska - to żygać mi się chce. 16.01.06, 09:32 "Burżuje boją się o to, że ktoś zapyta: skąd masz pan pierwszy milion?!" nie no...nie mogę:)))) Tak jest towarzyszu - klasa robotnicza która razem z chłopem i inteligencją pracującą jest awangardom (czytaj awangardą) społeczeństwa mówimy zdecydowane NIE. Wszytkiemu. jakioś to się musi leczyć chyba... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
rosenkrantz666 Re: Jak słucham Tuska - to żygać mi się chce. 16.01.06, 09:39 Pofolguj sobie - może ci się poziom żółci do normalnego zbliży.... > PO to totalna kompromitacja. Nie podoba im się, że Kaczor negocjuje ze > wszystkimi? Bo próbuje cokolwiek zrobić No właśnie - próbuje zrobić "cokolwiek". Jakby nie robił tego cokolwieka, tylko jakby wiedział co chce zrobić (poza powiększaniem obszaru swojej władzy), to już dawno by się z kims dogadał. Kilka pytań dla samodzielnie myślących (reszcie dziękuję za lekturę i życzę miłego dnia): 1) dlaczego Kaczyński nie składa jednej propozycji dla jednej partii / grupy na raz, tylko próbuje gadać ze wszystkimi? czy dla szybszego rezultatu, czy też by szachować jednych drugimi? 2) dlaczego nie wiadomo, jaki program miałaby realizować któakolwiek z tych potencjalnych koalicji? czy PiS ma 5 programów, i każdym rozmawia o innym? bo jakby miał jeden, to po co byłaby tajemnica? 3) dlaczego po spotkaniu szefów tej czy owej partii z Jarosławem K. rozmówcy nie mówią nic o tym, co ustalili? 4) dlaczego Kaczyński nie dopuszcza nikogo do współrządzenia, a już absolutnie nikogo w pobliże resotów siłowych? czy dlatego, że chce skutecznie realizować reformy, czy może ma coś do ukrycia, albo ugrania pod stołem? Ćwiczenie: spróbuj podać do każdego z pytań kilka odpowiedzi i je uzasadnić - uzasadnienia muszą się zgadzać ze znanymi działaniami od wyborów, do dziś. I wynikami podziel się w tym wątku. Serio. > jest odpowiedzialny i chce utworzyć > stabilną większość w Sejmie Jak na razie jest odpowiedzialny za to, że jej nie ma. Jego odpowiedzialność wynika z tego, że na włąsne życzenie wystawił swoich ludzi do wyborów, wygrał a następnie podjął się formowania rządu. Próby zwalania teraz winy za cokolwiek na kogokolwiek są dobre w piaskownicy, a nie z polityce. Jeśli sam sobie nie radzi - powinien oddać to zadanie komu innemu. > Kaczory wytną cały stary układ bandycko - korupcyjny. Jasne, za wyjątkiem swoich. Jak zobacze pierwszy proces zakończony prawomocnymi wyrokami - uwierzę, że w ogóle coś robią. Na razie ich działania, to przyznanie się do nieumiejętności zarządzania istniejącymi ministerstwami siłowymi i urzędami. Bo nic innego nie tłumaczy powoływania CUA i Koordynatora ds. SS. > Burżuje boją się o to, że ktoś zapyta: skąd masz pan pierwszy milion?! O, to widzę kolega wraca do dobrzych, sprawdzonych wzorców walki klasowej.... Gratuluję. To wyjaśnia bbolszewicki zapał wypowiedzi, połączony z miernością (brakiem) argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Jak słucham Tuska - to żygać mi się chce. 16.01.06, 09:50 Pytania jak najbardziej na miejscu, i zawierające odpowiedzi, co miłe, bo już nie trzeba się wysilać. Ale pisiorom to i tak nic nie pomoże. Wiedzą swoje :-) Ale mnie nurtuje jeszcze jedno pytanie, co porabia Kostek? Kiedy PO znowu wyciągnie tego asa z rękawa? :-) rosenkrantz666 napisał: > Pofolguj sobie - może ci się poziom żółci do normalnego zbliży.... > > > PO to totalna kompromitacja. Nie podoba im się, że Kaczor negocjuje ze > > wszystkimi? Bo próbuje cokolwiek zrobić > > No właśnie - próbuje zrobić "cokolwiek". Jakby nie robił tego cokolwieka, tylko > jakby wiedział co chce zrobić (poza powiększaniem obszaru swojej władzy), to ju > ż > dawno by się z kims dogadał. > > Kilka pytań dla samodzielnie myślących (reszcie dziękuję za lekturę i życzę > miłego dnia): > 1) dlaczego Kaczyński nie składa jednej propozycji dla jednej partii / grupy na > raz, tylko próbuje gadać ze wszystkimi? czy dla szybszego rezultatu, czy też by > szachować jednych drugimi? > 2) dlaczego nie wiadomo, jaki program miałaby realizować któakolwiek z tych > potencjalnych koalicji? czy PiS ma 5 programów, i każdym rozmawia o innym? bo > jakby miał jeden, to po co byłaby tajemnica? > 3) dlaczego po spotkaniu szefów tej czy owej partii z Jarosławem K. rozmówcy ni > e > mówią nic o tym, co ustalili? > 4) dlaczego Kaczyński nie dopuszcza nikogo do współrządzenia, a już absolutnie > nikogo w pobliże resotów siłowych? czy dlatego, że chce skutecznie realizować > reformy, czy może ma coś do ukrycia, albo ugrania pod stołem? > > Ćwiczenie: spróbuj podać do każdego z pytań kilka odpowiedzi i je uzasadnić - > uzasadnienia muszą się zgadzać ze znanymi działaniami od wyborów, do dziś. I > wynikami podziel się w tym wątku. Serio. > > > jest odpowiedzialny i chce utworzyć > > stabilną większość w Sejmie > > Jak na razie jest odpowiedzialny za to, że jej nie ma. Jego odpowiedzialność > wynika z tego, że na włąsne życzenie wystawił swoich ludzi do wyborów, wygrał a > następnie podjął się formowania rządu. Próby zwalania teraz winy za cokolwiek n > a > kogokolwiek są dobre w piaskownicy, a nie z polityce. Jeśli sam sobie nie radzi > - powinien oddać to zadanie komu innemu. > > > Kaczory wytną cały stary układ bandycko - korupcyjny. > > Jasne, za wyjątkiem swoich. Jak zobacze pierwszy proces zakończony prawomocnymi > wyrokami - uwierzę, że w ogóle coś robią. Na razie ich działania, to przyznanie > się do nieumiejętności zarządzania istniejącymi ministerstwami siłowymi i > urzędami. Bo nic innego nie tłumaczy powoływania CUA i Koordynatora ds. SS. > > > Burżuje boją się o to, że ktoś zapyta: skąd masz pan pierwszy milion?! > > O, to widzę kolega wraca do dobrzych, sprawdzonych wzorców walki klasowej.... > Gratuluję. To wyjaśnia bbolszewicki zapał wypowiedzi, połączony z miernością > (brakiem) argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Jak słucham Tuska - to żygać mi się chce. 16.01.06, 10:34 Odpowiem skrótowo: 1. Złożenie propozycji jednej partii uzależnia go od tej partii, więc szachuje jedną przy użyciu drugiej. Np. wprost sugeruje że Lepper w rządzie to będzie wina PO, z kolei partie poniżej z sondażami progu dostają ataków paniki na samą myśl o wyborach (por. to co dziś powiedział Giertych). Może być również tak, że takie rozmowy mają charakter przetargu: kto chce mniej i da więcej. Dzisiejsza wypowiedź Giertycha (nie chcemy stanowisk, tylko poprzeć rząd) wyraźnie na to wskazuje. 2. Jeśli chodzi o "oczyszczenie" to PiS raczej nie cofnie się o krok, choć niewykluczone że może zrobić wyjątek dla wybranych. Jeśli chodzi o sprawy tzw. trudne typu gospodarka czy zdrowie PiS zwyczajnie nie ma programu, co dobitnie pokazały nominacje Religi i Gilowskiej. 3. Może po prostu niczego nie ustalili? Albo (zakładając że trwa "przetarg") nie chcą ujawniać, by potrzymać innych w niepewności? 4. Kaczyński przez silne państwo rozumie nie państwo bogate o mocnej gospodarce, ale o mocnym aparacie urzędniczo-siłowym: nie dość że mają całe służby to jeszcze tworzą CBA (po co?) i supernadzór finansowy na tym się pewnie zresztą nie skończy. > > Kaczory wytną cały stary układ bandycko - korupcyjny. > > Jasne, za wyjątkiem swoich. O wycinaniu układu najlepiej świadczy to, jakim uczuciem darzą SO. Jeśli nie potrafią sobie poradzić z pospolitymi przestępcami, to o ruszeniu "układu" - z reguły dobrze zakonspirowanego - nie ma co nawet marzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
pro-adas313 Re: Jak słucham Tuska - to żygać mi się chce. 16.01.06, 10:59 Cześć Adas. Trafiasz w dziesiątkę, gdzy piszesz: "Dzisiejsza wypowiedź Giertycha (nie chcemy stanowisk, tylko poprzeć rząd) wyraźnie na to wskazuje". P. Romek już sie połapał, że dalsze popiertanie puczystów z PO oznacza zameldowanie się LPR w jednym worku z SLD. To dla nich śmierć. Nie po to p. Romek naciągnął stosunki ze swoim elektoratem w celu wypromowania na scenie politycznej kilkunastu młodych, b. zdolnych pretorianów. Dla nich czas nadejdzie w kolejnej kadencji Sejmu. Po co więc p. Romkowi przyspieszone wybory ? piszesz też adas: "żądać od Tuska zgody na wiosenne wybory. Zwycięzcy tworzą rząd większościowy. Wtedy niechby z Lepperem. To po co nowe wybory? Przecież PiS z Lepperem może utworzyć rząd już teraz. Poza tym PO jest partią przyzwoitą i tworzyć rządu z Lepperem nie będzie." No właśnie, PiSowi nowe wybory "po nic", skoro i tak pewnie zostanie mu wybór koalicjantów między PO a Samoobroną. No, ale dla PO nowe wybory mogłyby usprawiedliwić, że dłużej nie może od siebie odpychać p. Leppera. Tylko po co przez wybory, skoro PO może przygarnąc p. Leppera już TERAZ. Odwagi panowie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Jak słucham Tuska - to żygać mi się chce. 16.01.06, 11:35 Witam. Tylko że wątpię czy: a) PO będzie chciała Leppera, b) czy Lepper będzie chciał PO. Twoja sugestia, że PO chce wykolegować PiS przy użyciu SO jest dla mnie niezrozumiała. Odpowiedz Link Zgłoś
pro-adas313 Re: Jak słucham Tuska - to żygać mi się chce. 16.01.06, 11:56 Adas -iu: Trudno powiedzieć, czy PO chce. Ja tam nie wiem. Musiałaby pokonać u siebie ogromne uprzedzenia (Większość z nich i tak sama niepotrzebnie rozdmuchała). Ale przecież, TEORETYCZNIE, alternatywa współpracy PO z SO + SLD jest jak najbardziej wykonalna i daje PO od ZARAZ pełną władzę, służby, KRRiTV nie mówiąc o stołkach. Do tego jeszcze polityczna zemsta na Kaczorach. Skoro więc OBIEKTYWNIE Paryż wart jest mszy, to kto wie. Nie takie wolty rządzący wykonywali. Skoro jednak PO i tak musiałaby do układu dobrać SLD a przejęcie władzy musi oznaczać obalenie rządu przez konstruktywne wotum nieufności z podaniem nowego premiera, to pojawia się interesujący (TEORETYCZNY) pomysł: Nie wchodzić w koalcję bezpośrednio z SO, ale wejść pośrednio, poprzez SLD, przez człowieka (nowego premiera) strawnego dla nich wszystkich. Otóż takim człowiekiem jest obecnie tylko A.Kwaśniewski. W takim wariancie jest skutek, a wstydu wielkiego dla PO nie ma. Media świetnie to zracjonalizują. Ot, pośrednia współpraca z SO dla dobra Polski ;-) Co ADAS sądzisz? I czy jesteś w stanie dla PO wymyślić inny EFEKTYWNY sposób na odcięcie PiS od władzy (bez niepewnych wyborów oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Jak słucham Tuska - to żygać mi się chce. 16.01.06, 14:10 Uprzedzenia są po obydwu stronach i co gorsza mają tendencje do eskalacji. Współpraca PO-SO-SLD jest możliwa chyba tylko teoretycznie; najwyraźniej dla PO jest ważniejsza rzecza niż stołki i jest nią przyzwoitość. Kwaśniewski jako premier z poparcia PO? Wątpię, przecież PO poparło postawienie go przed TS i było aktywnym (choć obiektywnym) krytykiem jego prezydentury. Poza tym wątpię czy on sam byłby zainteresowany nurzaniem się w obecnym sejmowym bagienku. Problemem nie jest odsunięcie PiSu od władzy - jest logiczne że skoro wygrali wybory to do tej władzy mają prawo. Problemem jest to, że nie powstał POPiS - tu wina leży zapewne po obydwu stronach, choć szczerze mówiąc bardziej winię PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssta Re: Trzy warianty Jarosława Kaczyńskiego 16.01.06, 08:03 Najlepszy wariant dla Polski to uwolnienie się od Kaczyńskich i całego tego towarzystwa od kłótni,intryg,oszołomstwa, bałamucenia, kombinowania i miłości do koryta za moje, podatnika pieniądze. Jest mi wstyd za to towarzystwo nielotów które Europa postrzega jako polityczny zaścianek. Rysiek Normalny Odpowiedz Link Zgłoś
ryyys Przeczytajcie, co pisze LOTNAKUBE 16.01.06, 08:16 to się zorientujecie, dlaczego słupek poparcia dla PiSu rośnie. Niezmierzone są pokłady głupoty, albo jak mówi jeden z prominentów PiSu (Jacek Kurski): ciemny ludek wszystko kupi. Dodam: z wyjątkiem rozsadku. Odpowiedz Link Zgłoś
bikeman Re: Przeczytajcie, co pisze LOTNAKUBE 16.01.06, 08:42 lotnakube ma wyprany mozg przez kacza propagande w tym kraju nic sie nie zmieni puki ludzie nie zaczna myslec i weryfikowac tego co slysza Odpowiedz Link Zgłoś
jacoxl Czy tu PiS-ują normalni PiS-owcy??? 16.01.06, 09:24 Zastanawiające, że tak nieliczne są stonowane wypowiedzi od zwolenników PiS. Czy czują się zewsząd szykanowani i zagrożeni, że jak się który odezwie to jadu z tej wypowiedzi wystarczyło by na tydzień? Możliwe przyczyne tego: 1. PiS-ują tu prowoki, niech "lud" się pieni w sieci to nie wyjdzie na ulicę; 1A. Zwolennicy PiSu bojkotują Gazetę, a wściekły pies Kurski robi tu w kilku osobach. 2. Zwolennicy PiS nic nie czytają i jeszcze mniej piszą, a jak napiszą to bez sensu, bo świat im "nadaje" o.Rydzyk; 3. Zwolennicy PiS-u ze wstydu za dokonany wybór zapadli się pod ziemię. 3. Zwolennicy PiSu bojkotują Gazetę, a wściekły pies Kurski robi tu w kilku osobach. Odpowiedz Link Zgłoś
bibliofil100 NOWE WYBORY 16.01.06, 08:16 Że koszty? Nasze państwo jest bogate. Co prawda ciągle słyszymy,że na coś brakuje pieniędzy,ale na zachcianki polityków zabraknąć nie może! Co tam np. chorzy na stwardnienie rozsiane,którym nie refunduje się,mogącego ich ratować,bardzo drogiego leku(miesięczna kuracja - 4000 zł!)i inni potrzebujący pomocy. Najważniejsze jest dobro polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
generalciupinek Re: NOWE WYBORY 16.01.06, 08:43 bibliofil100 napisał: > Że koszty? Nasze państwo jest bogate. Co prawda ciągle słyszymy,że na coś > brakuje pieniędzy,ale na zachcianki polityków zabraknąć nie może! > Co tam np. chorzy na stwardnienie rozsiane,którym nie refunduje się,mogącego > ich ratować,bardzo drogiego leku(miesięczna kuracja - 4000 zł!)i inni > potrzebujący pomocy. Najważniejsze jest dobro polityków. To,co się dzieje,jest smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
partia.postempu.racja Re: NOWE WYBORY 16.01.06, 08:46 bibliofil100 napisał: > Że koszty? Nasze państwo jest bogate. Co prawda ciągle słyszymy,że na coś > brakuje pieniędzy,ale na zachcianki polityków zabraknąć nie może! > Co tam np. chorzy na stwardnienie rozsiane,którym nie refunduje się,mogącego > ich ratować,bardzo drogiego leku(miesięczna kuracja - 4000 zł!)i inni > potrzebujący pomocy. Najważniejsze jest dobro polityków. I co tu dodać? Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Re: NOWE WYBORY 16.01.06, 09:34 Dodać można jeszcze, że mimo iż brakuje środków na leczenie niepełnosprawnych, chcą zabronić aborcji chorych płodów. Będą nam się rodzić chore pokolenia i nie będzie miał ich kto leczyć! Dalej popierajcie ten ciemnogród a się przekonacie co to za ......./podaruję sobie dosadne określenie/. Wybory są konieczne ale kogo wybierać? Oby tylko nie była 20% frekwencja bo znów będzie gnój. Odpowiedz Link Zgłoś
bibliofil100 Re: NOWE WYBORY 16.01.06, 09:52 pinia1a napisała: > Dodać można jeszcze, że mimo iż brakuje środków na leczenie niepełnosprawnych, > chcą zabronić aborcji chorych płodów. Zmian w ustawie antyaborcyjnej chciała LPR. PiS zmian nie chce,a to ta partia rządzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bardu Re: NOWE WYBORY 16.01.06, 10:48 No tak, tyle że teraz, jak premier wziął sobie na doradcę tę porąbaną Wujkowską to wszystko jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: NOWE WYBORY 16.01.06, 11:39 pinia1a napisała: ... > Oby tylko nie była 20% frekwencja bo znów będzie gnój. Nie martw sie elektorat SLD pójdzie w 100% a może bedzie wtedy 23% bo 3% na pozostałe partie... Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: NOWE WYBORY 16.01.06, 08:49 Bo finansowaniem tego nie powinno zajmować się państwo, ale prywatne fundusze ubezpieczeniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
rosenkrantz666 Re: NOWE WYBORY 16.01.06, 09:42 > Bo finansowaniem tego nie powinno zajmować się państwo, ale prywatne fundusze > ubezpieczeniowe. Słusznie, ale: 1) państwo musi najpierw stowrzyć warunki prawne do tego, dalej prywatni ubezpieczyciele sobie poradzą 2) państwo Kaczyńscy obiecali (ustami Religi), że nie zrobią z tym *nic* do 2007 włącznie - w takim czasie Słowacja przeprowadziła z dobrym skutkiem komplet reform służby zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: NOWE WYBORY 16.01.06, 10:13 Ad 1. Państwo powinno to było zrobić już dawno. Ad 2. Bo ważniejsze są polityczne gierki - rozumiem że likwidacja patologii w polityce (bez wątpienia jakieś są) jest konieczna, ale ten problem dotyka max. 50-10 tysięcy ludzi, a choruje (przynajmniej od czasu do czasu) 40 milionów. Odpowiedz Link Zgłoś
bibliofil100 Re: NOWE WYBORY 16.01.06, 09:46 adas313 napisał: > Bo finansowaniem tego nie powinno zajmować się państwo, ale prywatne fundusze > ubezpieczeniowe. Wg profesora Kotowicza(www.przychodnia.pl)w USA leki,hamujące rozwój stwardnienia rozsianego,w 80 procentach są refundowane przez...państwo! Odpowiedz Link Zgłoś
hulaj_dusza Re: NOWE WYBORY - i co to da??? Kogo mamy 16.01.06, 08:55 wybierać? Tych samych "polityków" od siedmiu boleści? Odpowiedz Link Zgłoś
zipy to już koniec !!!!! 16.01.06, 08:23 pis pokazał swoje prawdziwe oblicze! obciach jak cholera,ludzie sie wstydzą tego co sie dzieje! Pis osiągnął już dno ale nie wiadamo ile jeszcze metrów mułu!!! wariant IV: > kaczyzm = prymitywizm = bandytyzm = faszyzm Odpowiedz Link Zgłoś
horode Klakierzy PO to do was! 16.01.06, 09:12 Zamiast pojękiwać, złorzeczyć i pluć zróbcie wreszcie cokolwiek, byle konstruktywnie. Możecie (do wyboru 3 warianty): 1.wyjechać z tego kraju głupawych moherów 2.wyrżnąć pisuarów pozostawiając tu samych,podobnych wam, mądrych - jak przystało na prawdziwych koneserów demokracji i wolności 3.żądać od Tuska zgody na wiosenne wybory. Zwycięzcy tworzą rząd większościowy. Wtedy niechby z Lepperem. Reszta lojalnie współpracuje poddając się dyktatowi demokracji. Jeśli nie zrobicie niczego, to okażecie się tylko megalomańskimi destruktorami,którzy bronią tego przeciwko czemu pomstują. Kłamcami, którym dobrze w domowym błotku. Tak łatwo w nim uchodzić za światłego obywatela! Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Klakierzy PO to do was! 16.01.06, 10:20 > 3.żądać od Tuska zgody na wiosenne wybory. Zwycięzcy tworzą rząd > większościowy. Wtedy niechby z Lepperem. To po co nowe wybory? Przecież PiS z Lepperem może utworzyć rząd już teraz. Poza tym PO jest partią przyzwoitą i tworzyć rządu z Lepperem nie będzie. > Reszta lojalnie współpracuje poddając się dyktatowi demokracji. Znane Ci jest pojęcie opozycji? Odpowiedz Link Zgłoś
horode Re: Klakierzy PO to do was! 16.01.06, 10:53 Układ parlamentarny jest niereprezentatywny. Trzeba potwierdzić go nowymi wyborami. Odpowiedz lepiej, dlaczego wg Tuska nowe wybory mogą być złe dla Polski? On sam nigdzie nie rozwija tej opinii. adas313 napisał: > > 3.żądać od Tuska zgody na wiosenne wybory. Zwycięzcy tworzą rząd > > większościowy. Wtedy niechby z Lepperem. > > To po co nowe wybory? Przecież PiS z Lepperem może utworzyć rząd już teraz. > Poza tym PO jest partią przyzwoitą i tworzyć rządu z Lepperem nie będzie. > > > Reszta lojalnie współpracuje poddając się dyktatowi demokracji. > > Znane Ci jest pojęcie opozycji? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Klakierzy PO to do was! 16.01.06, 11:48 > Układ parlamentarny jest niereprezentatywny. Trzeba potwierdzić go nowymi > wyborami. Tak, Sejm wybrany w październiku jest niereprezentatywny, a Sejm wybrany w marcu (przy dużo mniejszej frekwencji zapewne) będzie. Chylę czoła przed tokiem myślenia. > Odpowiedz lepiej Jeśli chcesz wiedzieć dlaczego wg Tuska - pytaj Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 PS 16.01.06, 11:48 > (przy dużo mniejszej frekwencji zapewne) będzie. Będzie reprezentatywny oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
horode Re: Klakierzy PO to do was! 16.01.06, 15:37 adas313 napisał(a): > > Układ parlamentarny jest niereprezentatywny. Trzeba potwierdzić go nowymi > > wyborami. > > Tak, Sejm wybrany w październiku jest niereprezentatywny, a Sejm wybrany w marc > u > (przy dużo mniejszej frekwencji zapewne) będzie. > Chylę czoła przed tokiem myślenia. > > > Odpowiedz lepiej > > Jeśli chcesz wiedzieć dlaczego wg Tuska - pytaj Tuska. Ten sejm nie jest reprezentatywny, bo wyborcy oddali głosy nie znając różnic programowych dzielących PO i PiS. Zostały odsłonięte dopiero w trakcie wyborów prezydenckich i 2 miesięcy Marcinkiewicza. Jakie mogło to mieć znaczenie pokazują publikowane ostatnio sondaże. Wyrazistość partii raczej zachęci do oddawania głosów. Będzie wiadomo za czym sie opowiadamy, więc i frekwencja będzie wyższa. Platforma ze swoim zadufaniem i pogardą dla "motłochu" nie ma szans. Tusk wie o tym. Twierdząc, że będzie to złe dla Polski potwierdza megalomanię swojego ugrupowania. Bardzo się myli. Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: Klakierzy PO to do was! 16.01.06, 11:44 horode napisał: > Zamiast pojękiwać, złorzeczyć i pluć zróbcie wreszcie cokolwiek, byle > konstruktywnie. Możecie (do wyboru 3 warianty): > 1.wyjechać z tego kraju głupawych moherów > 2.wyrżnąć pisuarów pozostawiając tu samych,podobnych wam, mądrych - > jak przystało na prawdziwych koneserów demokracji i wolności > 3.żądać od Tuska zgody na wiosenne wybory. Zwycięzcy tworzą rząd > większościowy. Wtedy niechby z Lepperem. Reszta lojalnie współpracuje poddając > się dyktatowi demokracji. > Jeśli nie zrobicie niczego, to okażecie się tylko megalomańskimi > destruktorami,którzy bronią tego przeciwko czemu pomstują. Kłamcami, którym > dobrze w domowym błotku. Tak łatwo w nim uchodzić za światłego obywatela! zamiast słuchac bezmyślnie radia maryja o pisac bezmyslnie jego przesłania, pomyśl - to nie boli Odpowiedz Link Zgłoś
horode Re: Klakierzy PO to do was! 16.01.06, 15:44 rtg napisał: > horode napisał: > > > Zamiast pojękiwać, złorzeczyć i pluć zróbcie wreszcie cokolwiek, byle > > konstruktywnie. Możecie (do wyboru 3 warianty): > > 1.wyjechać z tego kraju głupawych moherów > > 2.wyrżnąć pisuarów pozostawiając tu samych,podobnych wam, mądrych - > > jak przystało na prawdziwych koneserów demokracji i wolności > > 3.żądać od Tuska zgody na wiosenne wybory. Zwycięzcy tworzą rząd > > większościowy. Wtedy niechby z Lepperem. Reszta lojalnie współpracuje > poddając > > się dyktatowi demokracji. > > Jeśli nie zrobicie niczego, to okażecie się tylko megalomańskimi > > destruktorami,którzy bronią tego przeciwko czemu pomstują. Kłamcami, któr > ym > > dobrze w domowym błotku. Tak łatwo w nim uchodzić za światłego obywatela! > > zamiast słuchac bezmyślnie radia maryja o pisac bezmyslnie jego przesłania, > pomyśl - to nie boli Nie słucham radia maryja, czytam GW (choć przyznaję, że od wyborów prezydenckich jak niegdyś Trybunę Ludu - między wierszami) i staram się myśleć, czego i Tobie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
duralex Nie wyborów nam trzeba 16.01.06, 08:37 Ale rozgonienia tej d***kratycznej hucpy. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Trzy warianty Jarosława Kaczyńskiego 16.01.06, 08:41 Nie rozumiem, niby jest duzo ludzi wyksztalconych, ale to wlasnie ciemnota ciagnie Polske w dol do poziomu katokomuny... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper21 Re: Trzy warianty Jarosława Kaczyńskiego 16.01.06, 08:46 Czego można się spodziewać po facecie,który żonę zastąpił kotem. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz To obrzydliwe , co robi J Kaczyński 16.01.06, 08:51 Przecież on do diabła ma nam służyć. Wygrał wybory i ma rządzić tak , aby nam Polakom -szarakom żyło się dobrze. A on ma nas głęboko w nosie.Nie chce rządzić. Kombinuje jak koń pod górę. Temu dokopać , na tego kwity , tego pochwalić , z tym zerwać, innemu obiecać, sto wariantów koalicji itd itd. Takie durne gierki , którę dla Kaczyńskiego są chyba celem samym w sobie. On się chyba tym wszystkim podnieca. Całkowity brak odpowiedzialności i wyjątkowy talent destrukcyjny. Czego się dotknie , to rozwali. Brak zdolności do kompromisu. Wyjątkowa zdolność do zrażania sobie ludzi - głównie młodych , wykształconych , energicznych. I z kim on chce budować nową Polskę? Z emerytami i bezrobotnymi? Aż wstyd ,że ma solidarnościowe korzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: To obrzydliwe , co robi J Kaczyński 16.01.06, 09:00 Mylisz się remiku. On CHCE rządzić, ale nie ma zamiaru się z tym z kimkolwiek dzielić. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Coś mi się wydaje, że ten wariant się spełni. 16.01.06, 08:59 mario.osh napisał: > wariant IV - wyrwać chwasta na kaczych łapach. > > -- > kaczyzm = prymitywizm = bandytyzm = faszyzm Odpowiedz Link Zgłoś
bobi1980 Re: Coś mi się wydaje, że ten wariant się spełni. 16.01.06, 09:03 najlepsza jest wiadomosc na samym koncu "Tymczasem Lepper wyjechał na tydzień do Chin na zaproszenie chińskiej Partii Komunistycznej." ma to taki sens, jak konczenie kazdej wypowiedzi Leppera slowami "Balcerowiz musi odejsc" Odpowiedz Link Zgłoś
filut69 czym Wy się podniecacie wizja kaczora jest jasna 16.01.06, 09:09 -dać motłochowi becikowe + "antykorupcję"+ inne gesty populistyczne -rozdać po parę groszy przez pierwsze 6 miesięcy -wywołać chaos na scenie politycznej -udowodnić że "tylko wybory mogą to naprawić" -zmanipulować opinię publiczną tak aby uwierzyła że to PO odpowiada za stan sceny politycznej -odebrać PO z 10%, SO z 5%, PSL i SLD wykosić -wziąć wszystko -i wtedy 4 lata luzu Plan godny podwórkowego kiwacza, takiego gminnego makiawela. Moim zdaniem nie gwarantuje to jednak drugiej kadencji a chyba taki jest cel nadrzędny. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekmt Re: czym Wy się podniecacie wizja kaczora jest ja 16.01.06, 09:41 Całkowicie sie z toba zgadzam. I niestety, przykro mi to mówic, ale PO daje sobą manipulować jak przedszkolak. Zamiast stanowczo odciąć sie od jakichkolwiek zwiazków z PiS, cały czas jest gotowa go koalicji. Stwarza w ten sposób wymarzone warunki do krętactwa dla Kaczora - zawsze ma on zapewnioną drogę odwrotu...do PO. Jest to niestety przejaw głupoty kierownictwa PO. Rokita i Tusk powinni zdać sobie sprawę z tego, że "odpowiedzialność za Polskę" nie oznacza utworzenia koalicji. Powinni spresyzować jasno - chcielismy koalicji na partnerskich warunkach. Kaczyński odmówił ("wygórowane żądania PO")a dodatkowo stosując nieczyste chwyty pozbawił się całkowicie jakiegokolwiek kredytu zaufania, więc pozostajemy do końca kadencji w opozycji. Koalicja z PiS nie wchodzi w grę. Chociazby z tego powodu,że do koalicjanta trzeba mieć zaufanie, a to PiS juz dawno utracił. Odpowiedz Link Zgłoś
qc Re: czym Wy się podniecacie wizja kaczora jest ja 16.01.06, 09:59 PO powinna caly czas zglaszac publicznie wole koalicji a jednoczesnie zastosowac metode PiS, kretaczyc i szykowac sie do wyborow. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: czym Wy się podniecacie wizja kaczora jest ja 16.01.06, 10:46 Nie powinni kręcić bo nie potrafią. Powinni odciąć się od PiSu i ośmieszać ich posunięcia, nie będzie to szczególnie trudne bo: - PiS się sam ośmiesza - media są PO jeszcze w miarę przychylne. Odpowiedz Link Zgłoś
andrew450 Re: Trzy warianty Jarosława Kaczyńskiego 16.01.06, 09:33 Zgadzam się, Odezwa do posłów i innych Polaków. Odsuńcie PiS od władzy. Nie można budować przyszłości Polski na nienawiści i rozliczeniach Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: Trzy warianty Jarosława Kaczyńskiego 16.01.06, 09:34 andrew450 napisał: > Zgadzam się, Odezwa do posłów i innych Polaków. Odsuńcie PiS od władzy. Nie > można budować przyszłości Polski na nienawiści i rozliczeniach tylko tak zbudować można cokolwiek sensownego,wszystkich złodziei do paki ,każdego przekrętasa won ze stanowiska ,każdego ubeka dołopaty,etc. Odpowiedz Link Zgłoś
pro-adas313 Re: Trzy warianty Jarosława Kaczyńskiego 16.01.06, 10:41 andrew450 napisał: "(...) Odezwa do posłów i innych Polaków. Odsuńcie PiS od władzy. (...)". Uprzejmie podpowiadam, że możliwości sa dwie: 1) przyspieszone wybory. Wtedy załatwimy to MY Wyborcy. (Sondaże kłamią !!). 2) koalicja antyPiSsowa w DZISIEJSZYM Sejmie. Policzmy do wariantu 2: PO + SLD + PSL + niezrzeszeni = max. 217 głosów. Do konstruktywnego wotum nieufności (celem usunięcia premiera, p. Dorna itd.) brakuje 13 głosów, co za pech. Skąd je wziąć: ma je LPR, ale jak tu LPR razem w koalicji z SLD? Ale te brakujące minimum 13 głosów ma - i to z naddatkiem - SAMOOBRONA. Zatem rzeczywisty problem PO (tak, tak: PO) to wybory, albo zgodzić sie na koalicję z Samoobroną. Co za paradoks !!! No, zawsze pozostaje trzecie wyjście: pójść do Canossy (dla dobra Polski, oczywiście). Otóż współpraca PO z Samoobroną JEST psychologicznie do pomyślenia. Nawet została już dwa razy sprawdzona wobec szerokiej publiczności. Ludziom rozumnym wolno wyznaczać nowe horyzonty i nowe standardy. Jako zwornik personalny, wskazany w konstruktywnym wotum nieufności nowy premier p. A.Kwaśniewski mógłby być niezłym lekarstwem na takie skrupuły. Ale też nikt poza nim. Fajnie, no nie. Innej możliwości odsunięcia PiSu w TYM Sejmie po prostu nie ma. Dlatego p. Lepper jest wygrany w każdym przypadku i komuś się w końcu sprzeda. Jeśli nie powyższy projekt (chwilowo umiejetnie zdetonowany przez PiS rekami p. Jurka), to dla PO pozostaje Canossa, albo wybory. Kto tego nie widzi, nie widzi nic. Bluzganie i inne tam aj, waj. nic nie pomoże. Natomiast dla PiS przyspieszone wybory są TERAZ oczywistym nonsensem (wrogie media PiS rozstrzelają). Byłyby może kuszące, gdyby PRAWDZIWE sondaże rokowały wynik w pobliżu uzyskania (z ew. pewnym koalicjantem) tzw. większości konstytucyjnej. Ale gdzie tam. Najlepszy sondaż pokazywał tylko ten sam układ ze zmniejszeniem w Sejmie ilości partii do rozgrywania przez p. Jarka. No więc: po co ? Odpowiedz Link Zgłoś
o90 poznac czerwonego po slowach jego 16.01.06, 09:44 zal komentowac taki post jak Twoj towarzyszu Odpowiedz Link Zgłoś
xabc123 Narodzie nie daj się znów otumanić 16.01.06, 10:00 żądnemu absolutnej władzy Jarosławowi K. To niesłychane, żeby jeden człowiek tak mieszał i wodził za nos cały kraj. W ręku ma wszystkich: swojego brata prezydenta-marionetkę, kukiełkę Marcinkiewicza i posłusznego marszałaka sejmu Marka Jerzego. Odszepieniec Rydzyk jest nieformalnym ministrem propagandy, publiczne media powoli przestrajają się na melodię PiS, a inne media poskromi się ustawami. Są jeszcze teczki pod ręką. Jedyny problem to konstytucja. Pasowałoby ją zmienić, aby utrwalić wpływy dynastii Kaczyńskich. Do tego konieczne jest więcej pionków na sejmowej szachownicy, a więc wybory. Trzeba tylko trochę pograć i pokazać, że to nie PiS doprowadził do tych nowych wyborów. NARODZIE NIE DAJ SIĘ ! Nie po to walczyliśmy o wolność, dobrobyt i normalność w Polsce, żeby jeden człowiek teraz to zmarnował ! xabc Odpowiedz Link Zgłoś
morawagin I TY MOZESZ ZOSTAC ELIGIUSZEM NIEWIADOMSKIM ;) 16.01.06, 10:13 to chyba jedyna rada ;) Odpowiedz Link Zgłoś
xabc123 Re: I TY MOZESZ ZOSTAC ELIGIUSZEM NIEWIADOMSKIM ; 16.01.06, 10:27 Chyba jednak nie. Strzelanie do kaczek to nie to samo. xabc Odpowiedz Link Zgłoś
rmk1 Re: Trzy warianty Jarosława Kaczyńskiego 16.01.06, 10:08 Prawda ma krótkie kacze łapki. Poraz kolejny w ciagu ostatnich kilkunastu lat pp Kaczyńscy udowadniją,że potrafią zdobyćwładzę, lecz nie potrafia jej sprawować. Odpowiedz Link Zgłoś
tom481 Re: Trzy warianty Jarosława Kaczyńskiego 16.01.06, 10:53 rmk1 napisał: > Prawda ma krótkie kacze łapki. Poraz kolejny w ciagu ostatnich kilkunastu lat > pp Kaczyńscy udowadniją,że potrafią zdobyćwładzę, lecz nie potrafia jej > sprawować. Dokładnie tak ! Popieram ! Odpowiedz Link Zgłoś
tom481 Re: Trzy warianty Jarosława Kaczyńskiego 16.01.06, 10:50 mario.osh napisał: > wariant IV - wyrwać chwasta na kaczych łapach. > > -- > kaczyzm = prymitywizm = bandytyzm = faszyzm Dokładnie tak ! Popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
wp2221 proponuję więcej kultury w tych postach - chamstwo 16.01.06, 11:01 świadczy o braku merytorycznych argumentów i nie pasuje do zwolenników takiej inteligenckiej partii jak PO Odpowiedz Link Zgłoś
asobnap Re: proponuję więcej kultury .... 16.01.06, 11:06 wp2221 napisał: > świadczy o braku merytorycznych argumentów i nie pasuje do zwolenników takiej > inteligenckiej partii jak PO SZANOWNY INTELIGENCIE z S-Y, podaj choć jeden argument do zachowania kultury wobec chamstwa naszych POLITYKÓW !!!!!!!JEDEN!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
adagol jaka gazeta i partie PO-SLD taki poziom elektoratu 16.01.06, 13:37 Ja w każdym razie przestałem tu merytorycznych dyskusji, bo to bez sensu. Na moje argumenty zawsze dostawałem tylko stek wyzwisk, że niby mocher (tak to tu piszą), rydzyk oszołom itd. A bardzo dobry krótki opis tego co każda partia chce ugrać jest na pierwszej stronie Faktu. Pismo należące do Axel Springer a mimo tego prawdziwe intencje PO są tam określone bardzo jasno. Jakby media zwłaszcza POwizornie były obiektywne, to PO nie mogła by tak sie zachowywać, bo by była przegrana. A tak robi z sejmu posmiewisko i jeszcze gada o jakimś chaosie, że niby nie ma rządu i podobne dyrdymały. P.S. Do Yntelygentów z wybiórczej, żebyście nie szczekali to nie kupiłem tej gazety, wystarczy stanąć na przystanku koło kiosku i przexzytać na bilboardziku. Odpowiedz Link Zgłoś
asobnap Propozycja czwartego wariantu. 16.01.06, 11:03 Kto zna miejsce pobytu lub możliwość kontaktu z Bien Ladenem (nie znam pisowni- przepraszam).To chyba ostatnia deska ratunku przed upadkiem III Rzeczypospolitej i zaczniemy bez zarażonego ptactwa budować IV Rz-plita. Odpowiedz Link Zgłoś
jacoxl Re: Propozycja czwartego wariantu. 16.01.06, 14:03 Jeszcz niedawno sądziłem, że wystarczy "mądrość narodu". Mądrzy inaczej wolą kacza zupę/hucpę w stawie. Dlaczego? Wbrew pozorą roumieja "grę o włacdzę" znacznie lepiej od tzw. czytacza GW. "Naczytali się gazet i wyślą, że wiedza o co w życiu chodzi!!! Zdobyć i utrzymać. A gdy już nic nie przeszkadza (PO) zrobimy wam reformę. Odpowiedz Link Zgłoś
kupsztajn Podest Przegranych 16.01.06, 11:11 ciężko pomyśleć że już witali się z gąską a tu **** strzelił plany..... Odpowiedz Link Zgłoś
superkulfon Ciekawe kiedy temu panu polacy podziekuja 16.01.06, 11:33 mam nadzieje ze wkrotce, a najpozniej za 4 lata. Odechce sie moze motlochowi glosowac na populistow... Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Ciekawe kiedy temu panu polacy podziekuja 16.01.06, 11:49 Trzy warianty czy trzy wariaty? Odpowiedz Link Zgłoś
hulaj_dusza Re: Ciekawe kiedy temu panu polacy podziekuja 16.01.06, 11:51 x2468 napisał: > Trzy warianty czy trzy wariaty? Od wariatów to u kaczystów & kołalicjantów aż się roi!;))) Odpowiedz Link Zgłoś
alcane Re: Ciekawe kiedy temu panu polacy podziekuja 16.01.06, 12:04 Znowu jakis yntelygent z pelo? Eh jaka kultura dyskusji:-(((Nic dziwnego,ze nikt sie nie moze z pelo dogadac Odpowiedz Link Zgłoś
lomginus Re: Trzy warianty Jarosława Kaczyńskiego 16.01.06, 12:21 WSZYSTKIM POLSKIM WYBORCOM POLECAM GORĄCO PONOWNE ALE UWAŻNE RZUCENIE OKIEM NA FILM O DWÓCH TAKICH CO .... KSIĘŻYC. POLITYKOM, RÓWNIEŻ - WSZYSTKO STANIE SIĘ JASNE I OCZYWISTE. Odpowiedz Link Zgłoś
nyyankee 5 RP? 16.01.06, 13:18 Czyli jednak będziecie wprowadzać ten swój chaos zwany IV RP panie Marcinkiewicz? Odpowiedz Link Zgłoś