jaza01 [...] 19.01.06, 09:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mlot.na.lewactwo Re: Galba zacznij sie uczyc. 19.01.06, 10:19 merytorycznie, bucu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Co na to nuncjusz Kowalczyk?? 19.01.06, 10:12 moze by wreszcie upominal rozpolitykowanego biskupa - ze nie nalezy angazowac autorytetu kosciola w obrone esbeckich kapusiow ... Odpowiedz Link Zgłoś
sanctus55 JAK DŁUGO JESZCZE? 19.01.06, 10:13 Gdy dowiaduję się o coraz to nowych "inicjatywach" lubelskiego hierarchy, wzbiera we mnei obrzydzenie. Człowiek ten od lat "wspiera wszystkie lewe nogi" w naszym państwie, patriotów nazywa zdrajcami i targowicą, a ostatnio miał nawet czelność porównywać obecne władze RP do Heroda: "Czy Chrystus będzie najważniejszy w pejzażu ze zmieniającymi się Herodami i zmiennymi hasłami politycznymi?" Gdy katoliccy hierarchowie zasiedli przy Okrągłym Stole sprzedać Ojczyznę "opozycji" Kiszczaka, gdy angażowali się, by "wesprzeć swoim autorytetem" grubą kreskę Mazowieckiego i Michnika, gdy włączyli się w zagonienie Narodu do unijnej sieci, to realizowali "chrześcijańskie" wartości tow. Arcybiskupa. Kiedy jednak do władzy doszli ludzie (przynajmniej częściowo) spoza magdalenkowskiego układu, Życiński sięga po argument "Herodów". Z pewnością zdaje sobie sprawę z manipulacyjnego jadu, jaki sączy w umysły ludzi. Czytał przecież wystarczająco dużo "Wybiórczej". Porównanie Prezydenta Kaczyńskiego do zbrodniarza z krwią niewiniątek na rękach, przy jednoczesnym optowaniu za nierozliczaniem kata Narodu, Jaruzelskiego, nie mieści mi się w kategorii ocen słownych! Jak długo jeszcze Naród będzie znosił takich "pasterzy"??? Odpowiedz Link Zgłoś
ala9844 Re: JAK DŁUGO JESZCZE? 19.01.06, 10:43 Przynajmniej jeden rozsądny głos jaki ostatnio słyszałam to głos Arcybiskupa Zycińskiego. Zbiera we mnie obrzydzenie jak miernoty ubliżają mu i wszyskim rozsądnym ludziom w Polsce. Wszystkim , którym się pododa dyktatura Kaczorów życzę szybkiego otrzeżwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
lika78 Re: Abp Życiński przeciw pomysłom PiS na lustracj 19.01.06, 10:16 Czym jest odwaga cywilna? Gloszeniem prawdy, nawet idąc pod prąd bieżącym nurtom polityki. T-800 i spółka mogą opluwać Życińskiego i radośnie wsłuchiwać się w prawdę objawioną Rydzyka. Na szczęście Kościół nie jest jednowymiarowy i jest w nim miejsce na Tygodnik Powszechny, Życinskiego czy Gocłowskiego. Dla tych, którzy oczekują więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
karlin Arcybiskup Kościoła Pod Wezwaniem 19.01.06, 10:20 Do Zaniechania Lustracji. Czy można głośniej krzyczeć - "Ukradłem, ale zostawcie mnie w spokoju!" Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Niech mnie ktoś z jasnogrodzian oświeci: 19.01.06, 10:50 czy "godność skrzywdzonego człowieka" to godność tego na kogo donoszono, tego który donosił, tego który odbierał donosy, czy wreszcie tego który korzystał z donosów (ludzi honoru)? Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Niech mnie ktoś z jasnogrodzian oświeci: 19.01.06, 10:52 Cytuję z pamięci: "Jak ktoś popełnił przestępstwo to to jest jego dramat i trzeba mu pomóc!" (A. Michnik). Odpowiedz Link Zgłoś
lika78 Re: Niech mnie ktoś z jasnogrodzian oświeci: 19.01.06, 10:57 Wolę cytaty z podawaniem źródła - nie z pamięci, bo ta zawodna... A swoją drogą, kto to tak przez lata o Miłosierdziu (nie tylko bożym) i przebaczeniu nauczał? Hmm, czy ci od Rydzyka nie mogliby mi przypomnieć, w końcu to oni o nauce Koscioła wiedzą wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Niech mnie ktoś z jasnogrodzian oświeci: 19.01.06, 11:05 lika78 napisała: > Wolę cytaty z podawaniem źródła - nie z pamięci, bo ta zawodna... Jeśli chcesz, mogę zorganizować MP3. Będziesz mogła sobie odsłuchać (tylko później, teraz nie mam warunków). > A swoją drogą, kto to tak przez lata o Miłosierdziu (nie tylko bożym) i > przebaczeniu nauczał? Hm... Niech zgadnę. Życiński? > Hmm, czy ci od Rydzyka nie mogliby mi przypomnieć, w > końcu to oni o nauce Koscioła wiedzą wszystko... A nie wiem, może zgłoś się do tych od Rydzyka? Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Nie mieszaj w to Miłosierdzia. Jest Miłosierdzie 19.01.06, 11:08 i jest sprawiedliwość. PRZESłANIE PANA COGITO Zbigniew Herbert Idź dokąd poszli tamci do ciemnego kresu po złote runo nicości twoją ostatnią nagrodę idź wyprostowany wśród tych co na kolanach wśród odwróconych plecami i obalonych w proch ocalałeś nie po to aby żyć masz mało czasu trzeba dać świadectwo bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny w ostatecznym rachunku jedynie to się liczy a Gniew twój bezsilny niech będzie jak morze ilekroć usłyszysz głos poniżonych i bitych niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę a kornik napisze twój uładzony życiorys i nie przebaczaj zaiste nie w twojej mocy przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie strzeż się jednak dumy niepotrzebnej oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych strzeż się oschłości serca kochaj źródło zaranne ptaka o nieznanym imieniu dąb zimowy światło na murze splendor nieba one nie potrzebują twego ciepłego oddechu są po to aby mówić: nikt cię nie pocieszy czuwaj - kiedy światło na górach daje znak - wstań i idź dopóki krew obraca w piersi twoją ciemną gwiazdę powtarzaj stare zaklęcia ludzkości bajki i legendy bo tak zdobędziesz dobro którego nie zdobędziesz powtarzaj wielkie słowa powtarzaj je z uporem jak ci co szli przez pustynię i ginęli w piasku a nagrodzą cię za to tym co mają pod ręką chłostą śmiechu zabójstwem na śmietniku idź bo tylko tak będziesz przyjęty do grona zimnych czaszek do grona twoich przodków: Gilgamesza Hektora Rolanda obrońców królestwa bez kresu i miasta popiołów Bądź wierny idź Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 To jasne!! Ciekawe kiedy abp Życiński zaapeluje 19.01.06, 10:57 o wyniesienie na ołtarze Judasza Iskarioty. Odpowiedz Link Zgłoś
lika78 Re: To jasne!! Ciekawe kiedy abp Życiński zaapelu 19.01.06, 11:01 jest takie jedno słowo: hiperbolizacja i chyba tu pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
awersja Re: To jasne!! Ciekawe kiedy abp Życiński zaapelu 19.01.06, 11:13 Gdybym był katolikiem z pewnością uważałbym Judasza za męczennika wiary. Niestety - czytanie Pisma ze zrozumieniem nie jest zbyt powszechne wśród katolików. A szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
awersja Re: To mnie oświeć, ewangelizuj !!!!!! 19.01.06, 11:20 Wybacz - nie czuję w sobie powołania do ewangelizacji. Każdy winien we własnym sumieniu rozważyć myśli, słowa i uczynki opisywane w Piśmie. Chciałbym jednak zapytać Ciebie, czy ofiara Jezusa byłaby możliwa, gdyby nie "wydanie" przez Judasza...? Porozmawiaj z duchownym katolickim - z pewnością taka rozmowa da Tobie do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Re: To mnie oświeć, ewangelizuj !!!!!! 19.01.06, 11:29 Mt 26,20-25; Mk 14,17-21 Odpowiedz Link Zgłoś
awersja Re: To mnie oświeć, ewangelizuj !!!!!! 19.01.06, 11:43 Znam, Drogi Nielubiegazety2... ...pozwolisz jednak, że zapytam: - przez kogo był wydany...? czy nie przez lud (zamiast Barabasza)...? - co znaczy tekst: "Czyżbym ja, Rabbi?" (Mt 26, 25) i odpowiedź "Tak, ty"...? - nie widzisz w tym wskazania...? A swoją drogą zacytuję Tobie: "Tylko niewiele dyskusji jest czymś więcej niż debatami między trywialnością i głupotą." (Mikołaj Gomez Davilla). Mam nadzieję, że te słowa nie dotyczą naszej... ...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Alez Davilla ma rację. Po prostu nie uważam, by 19.01.06, 11:57 Judasz był męczennikiem za wiarę. I w sprawie Judy z Kariotu tyle. Co do TW, kapusiów, czy jak ich zwał. Zgadzam się z tym postem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=35230281&a=35243537 Nie zgadzam się z obłudnym, IMO, stanowiskiem lubelskiego pasterza. Odpowiedz Link Zgłoś
awersja Re: Alez Davilla ma rację. 19.01.06, 12:01 "Błądzić jest rzeczą ludzką, kłamać demokratyczną." Mikołaj Gomez Davilla Oj, ma rację... ma... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Re: Alez Davilla ma rację. 19.01.06, 12:15 Domieszka kilku kropel chrześcijaństwa do lewicowych poglądów zamienia głupca w głupca doskonałego. Mikołaj Gomez Davilla Odpowiedz Link Zgłoś
awersja Re: Alez Davilla ma rację. 19.01.06, 12:20 nielubiegazety2 napisał: > > Domieszka kilku kropel chrześcijaństwa do lewicowych poglądów zamienia głupca w > głupca doskonałego. > Mikołaj Gomez Davilla Tak, z tym zgodzę się w zupełności... niestety - w tych pieknych okolicznościach przyrody mamy aż nadto przykładów na zasadność tego stwierdzenia... ...dodałbym jednak, że dotyczy to taże kilku kropel lewicowości do chrześcijaństwa... Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Re: Alez Davilla ma rację. 19.01.06, 12:30 awersja napisała: > nielubiegazety2 napisał: > ...dodałbym jednak, że dotyczy to taże kilku kropel lewicowości do > chrześcijaństwa... Ależ naturellement. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko27 Re: Abp Życiński przeciw pomysłom PiS na lustracj 19.01.06, 10:54 Nigdy się nie zgodzę na dymisję Pana Marszałka Marka Jurka. Podoba mi się nie tylko jako marszałek na trybunie, ale również tak w ogóle. Jako mężczyzna. Protestuje i proszę o wsparcie. Zawiedziony. Odpowiedz Link Zgłoś
nawrocony1 zycinski nie miesza sie do ustawiania ministrow 19.01.06, 10:55 tylko komentuje "normy" moralne - w tym przypadku te odnoszace sie do lustracji a do tego akurat kosciol ma swoje niezbywalne prawo Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: zycinski nie miesza sie do ustawiania ministr 19.01.06, 11:06 A kto się miesza do ustawiania ministrów? Odpowiedz Link Zgłoś
block-buster Kiedy przestepca Wildstein bedzie w wiezieniu? 19.01.06, 11:18 Kradziez zawsze jest wbrew prawu.Zwlaszcza kradziez danych z IPN.Kiedy zlodziej zostanie osadzony za swoj czyn? Odpowiedz Link Zgłoś
gw_klamie Re: Kiedy Michnik bedzie w wiezieniu 19.01.06, 12:04 Wildstein niczego nie ukradł - wyczytales to w GW-nie? Kazdy moze skopiowac katalog IPN! Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Abp Ż. znowu wtrąca się do polityki 19.01.06, 11:32 Czekamy na pryncypialną krytykę ze strony Prymasa i Nadredaktora. Bo przecież nie podejrzewamy ich o podwójną moralność talmudyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Łamańce pana Ż. i s-ki 19.01.06, 11:42 'uwzględnić złożoność sytuacji', 'zmienić kwalifikację moralną' Agenci mieli 15 lat,żeby przedstawić swoją wersję 'złożoności' i 'kwalifikacji' - ale woleli siedzieć cicho, w nadziei,że prawda nie wyjdzie na jaw. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Łamańce pana Ż. i s-ki 19.01.06, 11:47 Czyzbyś się nie zgadzał ze zdaniem, które następuje po Twoim cytacie: ""Szacunek dla podmiotowych praw obywateli każe krytycznie oceniać propozycje prawne, w których na osobie obarczonej zarzutem będzie spoczywał obowiązek wykazania własnej niewinności" ? Przecież to właśnie komunistyczny zwyczaj "dajcie mi człowieka, a paragraf się znajdzie" - czyż nie? Nie wyrywaj więc zdań z kontekstu zmieniając ich znaczenie, bo to i nieładnie, i nieuczciwie. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Łamańce pana Ż. i s-ki 19.01.06, 12:17 po_godzinach napisała: > Czyzbyś się nie zgadzał ze zdaniem, które następuje po Twoim cytacie: > > ""Szacunek dla podmiotowych praw obywateli każe krytycznie oceniać propozycje > prawne, w których na osobie obarczonej zarzutem będzie spoczywał obowiązek > wykazania własnej niewinności" ? Mówienie o 'winie' i 'niewinności' jest tutaj nieadekwatne , bo lustracja nie rozstrzyga o niczyjej winie, a tylko ujawnia dokumenty, aby nie były one podstawą do dalszych nacisków i szantażu. Natomiast ,jeśli agenci uważają,że postępowali szlachetnie współpracując z SB, to mieli 15 lat ,aby przedstawić swoją wersję. Z drugiej strony ,każdy obywatel wyrobić sobie zdanie na temat osoby publicznej społecznego zaufania (np: polityk, dziennikarz) > > Przecież to właśnie komunistyczny zwyczaj "dajcie mi człowieka, a paragraf się > znajdzie" - czyż nie? Zupełnie nie na temat. W tej chwili jest odwrotnie. Sąd uznaje,że agent nie był agentem, mimo zachowanych własnoręcznych raportów i pokwitowań odbioru pieniedzy ( p.Jurczyk -TW"Święty") Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Łamańce pana Ż. i s-ki 19.01.06, 11:51 To lustracja w Niemczech i Czechach była 'głęboko niemoralna'? No,no... A pastor Gauk - jakobinem? Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam prof Skarga , cierpi na demencje starcza 19.01.06, 12:05 i raczej powinna odwiedzac gabinety geriatryczne a nie arcybiskupie ( no chyba ze te wizyty maja aspekt eschatologiczny , ze tak powiem... ) Odpowiedz Link Zgłoś
awersja Re: prof Skarga , cierpi na demencje starcza 19.01.06, 12:11 ratatatam napisał: > i raczej powinna odwiedzac gabinety geriatryczne a nie arcybiskupie ( no chyba > ze te wizyty maja aspekt eschatologiczny , ze tak powiem... ) Czy masz jakieś argumenty na poparcie swoich słów...? Jeśli nie - pozostańmy na poziomie epitetów... Uważam, że bedzie właściwym dla Ciebie... Serdecznie życzę, abyś nie musiał doczekać starości... Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: prof Skarga , cierpi na demencje starcza 19.01.06, 12:17 Pani prof. Skarga zasiadała (razem z Geremkiem) w kapitule Orderu Orła Białego wraz z Krzysztofem Skubiszewskim, który współpracował z gen. Jaruzelskim w Radzie Konsultacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: prof Skarga , cierpi na demencje starcza 19.01.06, 12:19 oczywiscie ze mam argumenty- to wypowiedzi samej pani prof. - absurdalne i wewnetrznie sprzeczne - jedyne co jasno z nich przebija to skrzywienie ideologiczne szanownej pani prof. Odpowiedz Link Zgłoś
awersja Re: prof Skarga , cierpi na demencje starcza 19.01.06, 12:22 ratatatam napisał: > oczywiscie ze mam argumenty- to wypowiedzi samej pani prof. - absurdalne i > wewnetrznie sprzeczne - jedyne co jasno z nich przebija to skrzywienie > ideologiczne szanownej pani prof. Bądź zatem uprzejmy korzystać z argumentów, a nie ze starczej demencji... te pierwsze chętnie poczytam... Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam prosze bardzo: 19.01.06, 12:48 >Prof. Skardze mechanizmy lustracji "przypominają działania francuskich jakobinów". gdyby napisal to ciec zamiatajacy ulice w pcimiu dolnym , to moglbym od biedy przejsc na tym jednym zdaniem do porzadku dziennego, ale autorem tego sformulowania jest ( jak mozna przeczytac w GW) wybitny autorytet i erudytka , osoba ktora zapewne wie skad sie wzial problem lustracji, wie, ze w zniewolonej przez lata polsce szalal terror sb, ze esbecka agentura miala i ma wplyw na nasze zycie, bo ma wplyw na polityke, gospodarke , finanse , kulture , media i duchowienstwo. szanowna pani profesor wie tez zapewne ( to poziom wiedzy przecietnego maturzysty) kim byli jakobini i co robili - wole wiec to porownie ktorego sie dopuscila zlozyc na karb niedyspozycji umyslowej pani profesor a nie na jej zlej woli po to zebym nie musial okreslic ja bardzo nieparlamentarnym epitetem... Odpowiedz Link Zgłoś
awersja Re: prosze bardzo: 19.01.06, 12:51 Teraz mnie przekonałeś, Ratatatam... czy zatem trzeba było geriatrii...? Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam zacznijmy pisac listy do nuncjatury 19.01.06, 12:04 poprosmy nuncjusza Kowalczyka o interwencje w sprawie Zycinskiego, moze to jest wlasciwa droga... Odpowiedz Link Zgłoś
kiks11 Abp Życiński to mądry patriota 19.01.06, 12:06 Jeżeli nie daje się zneutralizować Rydzyka i odciągnąć od jego chorych idei maherków, to należy dać alternatywę w tej samej opcji, czyli przedstawicieli KK z autorytetem i tytularnych. To jedyny sposó, żeby spróbować zmienić spaczone przez Rydzyka poglądy zagubionych i otumanionych starszych ludzi. Może słowo Abp bedzie dla nich momentem do zastanowienia się nad rzeczywistością. To mądre posunięcie. Nie agresywne, pełne troski i poparte autentycznymi autorytetami świeckimi, czyli takie jakie dzisiaj są w stanie zaakceptować ludzie zmęczenie chamstwem, obłudą i zakłamaniem elit rządzącej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Abp Życiński to mądry patriota 19.01.06, 12:21 kiks11 napisał: > Jeżeli nie daje się zneutralizować Rydzyka A jeżeli nie da się zneutralizować abp. Życińskiego (a na razie się nie da, ciągle politykuje), to co? Odpowiedz Link Zgłoś
zenobia5 Patriota? A jakiego państwa? Związku Sowieckiego 19.01.06, 12:38 czy Wielkiego Izraela? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: katolicka etyka pracy? 19.01.06, 12:53 "szybciej ujawniać informacje dotyczące tajnej współpracy - Dowodzi to "zaniku odczuć moralnych". Tu chyba przegieli! efektywnośc w pracy wiązać z niską moralnością? Odpowiedz Link Zgłoś
radslo1 To Patriota i światły człowiek 19.01.06, 13:13 Niewielu takich w Polskim Kościele. Jest jednym z tych, którzy nie zgadzają się na moherowy ciemnogród. Dzięki takim jak On kościół ma jeszcze autorytet. Do tych co mówią na niego człowiek SB, żyd itp. Przepraszam a co to za ujma, że jest się żydem? Czy już do końca śiwata będziemy rozpatrywac, że ten to ubek, ten żyd inny to znowu mason itp.? Czy ludzie, którzy służyli dawnemu systemowi mają się samounicestwić lub napisać podanie "przepraszam wypisuję się z Polski i nie chcę byc już obywatelem tego kraju". Czy szczytna inicjatywa zawsze musi być odbierana jako ochrona własnego tyłka lub chronienie tzw. "swoich" (czytaj komunistów). Czy do takiej inicjatywy, gdyby była ochroną ubeków, należałby jeden z największych Polaków, żołnierz Powstania Warszawskiego, wieloletni współpracownik i przyjaciel Jana Nowaka Jeziorańskiego prof. Władysław Bartoszewski? Polejcie sobie głowę wodą bo aż przykro tego słuchać. Dla tych co zapewne zaraz nazwą mnie sługusem komonistów - mam 28 lat więc z komuny pamiętam niewiele a przed wyborami 1989 roku roznosiłem ulotki nawołujące do głosowania na Solidarność a mój Tata zawsze należał i należy do Solidarności. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Powinien założyc ruch Księzy Patriotów 19.01.06, 13:16 radslo1 napisał: > na moherowy ciemnogród. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach wy macie swojego Rydzyka, my mamy swojego 19.01.06, 13:36 Życińskiego - więc o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: wy macie swojego Rydzyka, my mamy swojego 19.01.06, 13:37 Ja mam i Rydzyka i Życińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: wy macie swojego Rydzyka, my mamy swojego 19.01.06, 13:41 to ja się bardzo cieszę :) ... cudotwórco. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: wy macie swojego Rydzyka, my mamy swojego 19.01.06, 14:01 Rydzyk i Życiński to przedstawiciele tego samego środowiska, którzy bezczelnie pchają się do polityki, choć ich nikt tutaj nie potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: wy macie swojego Rydzyka, my mamy swojego 19.01.06, 13:42 O, matko Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: wy macie swojego Rydzyka, my mamy swojego 19.01.06, 13:44 dotąd mówiło się "o, matko Buzka", świat szybko się zmienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: wy macie swojego Rydzyka, my mamy swojego 19.01.06, 13:56 yes, yes, yes. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: wy macie swojego Rydzyka, my mamy swojego 19.01.06, 15:11 po_godzinach napisała: > Życińskiego - więc o co chodzi? > OK, tylko dlaczego p.Życiński może mieszać się do polityki i wygadywać głupstwa, a p.Rydzyk nie? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: wy macie swojego Rydzyka, my mamy swojego 19.01.06, 15:15 A czy ja mówię, że nie może? Jest tylko taka mała róznica - papież pisze, że duchowni mogą brac udział w zyciu publicznych za zgodą biskupów. Abp Życiński biskupewm jest, a o. Rydzyk - nie i słowa papieża mimo uszu puszcza. Ładnie to tak? Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: To Patriota i światły człowiek 19.01.06, 13:25 Dobry tekst tylko po co ten akapit: > Dla tych co zapewne zaraz nazwą mnie sługusem komonistów - mam 28 lat więc z komuny > pamiętam niewiele a przed wyborami 1989 roku roznosiłem ulotki nawołujące do > głosowania na Solidarność a mój Tata zawsze należał i należy do Solidarności. > pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zetp Abp Życiński przeciw pomysłom PiS na lustracj 19.01.06, 13:45 Abp. Zycinski jak zwykle bredzi! Jego strach przed lustracja dorownuje strachowi Michnika! Obecne przepisy pozwalaja na uznanie ewidentnych agentow sluzb PRL za ludzi niewinnych!!! To jest natrzasanie sie z prawa i podstwowych zasad uczciwosci. O jakich to "skomplikowanych sytuacjach" gledzi Zycinski? Albo sie bylo agentem, albo nie! To sa fakty. Natomiast powody decyzji to odrebna sprawa. Czemu Abp. Zycinski nie ubolewa nad zadeptaniem zycia tysiecy ludzi dzieki donosom TW? Czemu go nie bola lata upodlania ludzi, wyrzycania ich z pracy, zmuszania do emugracji? Za kogo to uwaza siebie Abp Zycinski, za Sad Ostateczny?! To miedzy innymi dzieki takim Zycinskim, Michnikom, Mazowieckim Polska bezprawiem stoi. Gdzie byla wina musi byc kara, chocby polegajaca jedynie na potwierdzeniu tej winy. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Abp Życiński przeciw pomysłom PiS na lustracj 19.01.06, 13:59 To jest natrzasanie sie z prawa i podstwowych zasad > uczciwosci. Na czym polegają podstawowe zasady uczciwości? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Abp Życiński przeciw pomysłom PiS na lustracj 19.01.06, 14:03 uu1 napisała: > Na czym polegają podstawowe zasady uczciwości? Trzeba mówić prawdę Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Abp Życiński przeciw pomysłom PiS na lustracj 19.01.06, 14:10 Czy ktokolwiek na świecie ma patent na prawdę? Nie chodzi mi nawet o słynną prawdę ks. Tischnera. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Abp Życiński przeciw pomysłom PiS na lustracj 19.01.06, 14:13 uu1 napisała: > Czy ktokolwiek na świecie ma patent na prawdę? Jaki patent? Prawda po prostu istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Abp Życiński przeciw pomysłom PiS na lustracj 19.01.06, 14:15 Chcesz powiedzieć, że Twoja "prawda" i moja "prawda" to te same "prawdy"? Nie rozśmieszaj mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Abp Życiński przeciw pomysłom PiS na lustracj 19.01.06, 14:16 po_godzinach napisała: > Chcesz powiedzieć, że Twoja "prawda" i moja "prawda" to te same "prawdy"? Moja jest bez cudzysłowu Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Abp Życiński przeciw pomysłom PiS na lustracj 19.01.06, 14:18 Rozumiem, że chciałbyś tego (i nawet w to wierzysz), ale nie jest to możliwe :) Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Abp Życiński przeciw pomysłom PiS na lustracj 19.01.06, 14:21 A ile według Ciebie jest 2 + 2? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Abp Życiński przeciw pomysłom PiS na lustracj 19.01.06, 14:22 oczywiście, a 2+3=5 :) sądzisz, że o taką prawdę w tym całym interesie chodzi? i o hadwaesocztery? Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Abp Życiński przeciw pomysłom PiS na lustracj 19.01.06, 14:25 Co za podchwytliwe pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: To kler ma dyktować ustawy? 19.01.06, 15:26 a co kler ma do Kodeksu Postępowania Administracyjnego ? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: To kler ma dyktować ustawy? 19.01.06, 15:39 9111951u napisała: > a co kler ma do Kodeksu Postępowania Administracyjnego ? Nic. A GW tylko reklamuje to mieszanie się kleru w proces ustawodawczy Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do w11mil 19.01.06, 16:20 w11mil napisała: > 9111951u napisała: > > a co kler ma do Kodeksu Postępowania Administracyjnego ? > > Nic. A GW tylko reklamuje to mieszanie się kleru w proces ustawodawczy A wiesz dlaczego tak jest? - Bo abp Zycinski, bp Pieronek, Goclowski, ks. Boniecki oraz praru jeszcze innych osobnikow maja patent na zabieranie glosu w sprawach politycznych. Tak postanowila GW. Odpowiedz Link Zgłoś
radnydzielnicy Księza "patrioci", biskupi "patrioci"... 19.01.06, 16:39 wet3 napisał: > w11mil napisała: > > > 9111951u napisała: > > > a co kler ma do Kodeksu Postępowania Administracyjnego ? > > > > Nic. A GW tylko reklamuje to mieszanie się kleru w proces ustawodawczy > > A wiesz dlaczego tak jest? - Bo abp Zycinski, bp Pieronek, Goclowski, ks. > Boniecki oraz praru jeszcze innych osobnikow maja patent na zabieranie glosu w > > sprawach politycznych. Tak postanowila GW. Nie dlatego. Nie wiesz co to byli "księża patrioci" za komuny? Teczki spalono bo Gocłowski to wyhandlował od Kiszczaka w Magdalenkowym pijaństwie... Gocłowski był "księdzem patriotą"? Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Księza "patrioci", biskupi "patrioci"... 19.01.06, 19:31 podobno niczego nie spalono ;] od dawna sie mowi o "archiwum goclowskiego" Odpowiedz Link Zgłoś
big350 Re: Abp Życiński przeciw pomysłom PiS na lustracj 19.01.06, 16:55 To jest dla mnie nie pojęte.Kościół ma inną misje. Za 30lat to sie zmieni. Szkoda ze wtedy bedzie za pozno. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden METODY SB I POMYSŁY PiS-u 20.01.06, 00:39 Jeszcze raz ksiądz arcybiskup Życiński, tym razem w gronie ludzi mądrych i szlachetnie myślących, pokazał na czym polega troska o godność ludzką w kontekście systemowego upadku podstawowych norm etycznych. Proponowana lustracja miałaby znamiona oparcia na tych samych źródłach wypaczenia moralnego, które było podstawą działań UB i SB. Idzie mi o taką manipulację, opartą na szykanach, grożeniu rodzinie celów zainteresowań funkcjonariuszy UB i SB, niszczeniu przyjaźni i kariery zawodowej. Metody te opierały się na wykorzystywaniu tego co dobre w naturze ludzkiej, miłość do rodziny, lojalność wobec przyjaciół, by wywołac taki strach o najbliższych, który mogł doprowadzić do współpracy z komunistycznymi służbami specjalnymi. Lustracja nie może być nagonką na bezbronne ofiary komunistycznego aparatu przemocy. Kłóci się to z podstawowymi kryteriami tego działu epistemologii, który zajmuje się kryteriami stawiania pytań o ludzkie zachowania. Jaka szkoda, że bracia Kaczyńscy zrezygnowali z dorobku etyki chrześcijańskiej, na rzecz prawa dżungli. Odpowiedz Link Zgłoś
arian3 Re: Abp Życiński przeciw pomysłom PiS na lustracj 25.01.06, 18:20 Tragedią i kompromitacją naszego Kraju jest wtrącanie się do polityki hierarchów Kościoła katolickiego, a zwłaszcza w sprawy lustracji.Przecieź każdy rozumie,że przeciwnikami lustracji są ludzie "umoczeni"w współpracy z bezpieką PRLu.Wprawdzie kompromitacja kościołów prawosławnego czy protestanckiego w współpracy z Urzędami bezpieki w odpowiednich krajach była ogromna,myślę że,kościół Katolicki w Polsce nie musi się, aż tak bardzo obawiać lustracji.Wstyd mi,że w Europie coraz bardziej spostrzegani jesteśmy jako kraj zacofanych dewotów i fundamentalistów kat.Fundamentalizm religijny jest ludzkim nieszczęściem.Przykładem samobójcy religijni. arian3 Odpowiedz Link Zgłoś
wiesiekc50 Re: Abp Życiński przeciw pomysłom PiS na lustracj 10.09.06, 13:11 o.Rydzyk to nie kościół to sekta.A bp. Zyciński to jest KLASA! Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta9 Re: Abp Życiński przeciw pomysłom PiS na lustracj 10.09.06, 13:53 Abp Życińskiemu ku pamięci dedykuję fragment wywiadu z ks. Tadeuszem Isakowiczem-Zaleskim: Z kontaktów z moimi różnymi kolegami-historykami wiem o trzech innych biskupach z innych regionów Polski, którzy widnieli w rejestrze jako tajni współpracownicy, kiedy byli jeszcze zwykłymi księżmi. Czy wiadomo coś o trzech innych biskupach z innych regionów Polski? Jeden z nich, który jest bardzo gorącym przeciwnikiem lustracji w Kościele i bardzo mocno atakuje wszystkie osoby, które cokolwiek mają wspólnego z lustracją, był prowadzony przez trzech oficerów głównie polskiego wywiadu, bo dość często wyjeżdżał i studiował za granicą, miał kontakty i był nie tyle cenny dla IV Wydziału SB czyli tutaj lokalnego, do dla wywiadu polskiego. Tych czterech biskupów, o których Ksiądz wie, to są biskupi emerytowani czy jeszcze działający? Jeden jest emerytowany, trzech pełni dalej swoje funkcje.. Czy myśli ksiądz, że ich współpraca miała wpływ na to, że Kościół, episkopat nie podejmował tego tematu? Myślę, że ten, który zwalcza zaciekle lustrację jest człowiekiem, który dalej broni tych układów, a nie tylko własnej skóry. Przepraszam za takie mówienie trochę ironiczne. Ujawnienie takiej sprawy może być dopiero katastrofą dla Kościoła. On wie o tym dobrze, że jest tajnym współpracownikiem, że został tak zarejestrowany i miał kontakty, dlatego tak zaciekle walczy. To wcześniej czy później i tak wyjdzie. www.tezeusz.pl/cms/tz/index.php?id=2317&PHPSESSID=b0de2d2095822c87106a438bb6ad0033 Odpowiedz Link Zgłoś