Dodaj do ulubionych

Oto dlaczego potrzebna lustracja

20.01.06, 00:57
Działacz "Solidarności" ujawnił, że był agentem SB
Stanisław Filosek, ostatni szef "Solidarności" Walcowni Zgniatacz w Hucie
Lenina, przez 7 lat donosił Służbie Bezpieczeństwa na swoich kolegów.
Dziś przed kamerami i mikrofonami ze łzami w oczach przyznał się do tego, co
zrobił.

Powiedział, że współpracował z SB, bo bał się o żonę i dzieci. Później zaś
obawiał się, że SB ujawni, iż był donosicielem. Stanisław Handzlik
z "Solidarności" powiedział, że zanim Filosek się ujawnił, zadzwonił do
byłych działaczy związku i poprosił o rozmowę. W jej trakcie
przeprowadził "rachunek sumienia". Handzlik dodał, że były agent postanowił
się ujawnić, gdyż nie chciał być ciągle podejrzewany o zdradę. Teraz
przyznaje się do winy, chce to odpokutować i prosi o wybaczenie - dodał
Handzlik.
Obserwuj wątek
    • kosciol.mlodziezy.psychicznej Jednak solimarnuchy to idioci! 20.01.06, 00:59
      • anthony.zhureck to tylko dowodzi, że Wyszkowski ma rację 20.01.06, 01:07
        wierchuszka "S" była przesiąknięta agenturą.
        • po_godzinach gdzie tam masz coś o wierchuszce? 20.01.06, 01:08
          • wesoly33 Re: gdzie tam masz coś o wierchuszce? 20.01.06, 01:14
            Bolek
            • po_godzinach Re: gdzie tam masz coś o wierchuszce? 20.01.06, 01:31
              i Lolek

jeszcze o Rumcajsie zapomniałaś

i o Cypisku
              • wiewiorzasta A Reksio? 20.01.06, 01:34
                A Colargol?

Hę?

Żwirka i Muchomorka nie wspomnę, bo to przedstawiciele obcojęzycznego lobby
                homoseksualnego byli.
                • po_godzinach i Miś Uszatek 20.01.06, 01:34
                  dużo tego by się zebrało - cała szafa teczek :)
                  • henryk.log Re: i pszczółka Maja , że o Guciu nie wspomnę ! 20.01.06, 01:37
    • nurni czyli mozna? 20.01.06, 01:29
      • wesoly33 Re: czyli mozna? 20.01.06, 01:35
        mozna tylo odwagi brakuje
    • don.kichote Re: Oto dlaczego potrzebna lustracja 20.01.06, 01:36
      I co, poza złamanym zyciem tego człowieka, się zmieni? Czy jesteś z tego powodu
      jeszcze weselszy? Czy ewentualni pokrzywdzeni, mają jakąś satysfakcję?
      Czy moze teraz huta prztkroczy normy w 300%? A moze nawet PKB wzrośnie?

Oświeć mnie! "Dlaczego potrzebna lustracja", bo z Twojego postu, ni jak to nie
      wynika!
      • po_godzinach nie zadawaj zbyt trudnych pytań po nocy 20.01.06, 01:40
        • wesoly33 Re: nie zadawaj zbyt trudnych pytań po nocy 20.01.06, 01:45
          a ty tez nie umiesz czytac tekstu ?
          to do szkoly - tylko nie rabinackiej
          bo tam jak widzisz nic cie nie nauczyli
          • po_godzinach rabinacką już skończyłam 20.01.06, 01:48
            więc za późno...
        • nurni Re: nie zadawaj zbyt trudnych pytań po nocy 20.01.06, 01:49
          Bylo cos trudnego w tych pytaniach?

Kolega pytajnik zapodal zadanie matematyczne. Wplyw ujawniania agentow na wzrost
          PKB.
          Miast rzucac sie na kalkulator wystarczylo wyjasnic koledze ze jego pytanie jest
          nieco oderwane od logiki.
          • po_godzinach nie 20.01.06, 02:09
            "I co, poza złamanym zyciem tego człowieka, się zmieni? Czy jesteś z tego powodu
            jeszcze weselszy? Czy ewentualni pokrzywdzeni, mają jakąś satysfakcję?
            Czy moze teraz huta prztkroczy normy w 300%? A moze nawet PKB wzrośnie?"

Sensem pytania Kolegi było: co, poza złamanym zyciem tego człowieka, się
            zmieni?

Pytanie o PKB było tylko przykładem.
            • nurni Re: nie 20.01.06, 02:19
              Jakis czas temu fundacja Wiesenthala oglosila ze nagrodzi tych ktorzy wskaza
              szmalcownikow denucjujacych Zydow.

Zadaj sama sobie ponizsze pytania:

po_godzinach napisała:

> "I co, poza złamanym zyciem tego człowieka, się zmieni? Czy jesteś z tego powod
              > u
              > jeszcze weselszy? Czy ewentualni pokrzywdzeni, mają jakąś satysfakcję?
              > Czy moze teraz huta prztkroczy normy w 300%? A moze nawet PKB wzrośnie?"
              >
              > Sensem pytania Kolegi było: co, poza złamanym zyciem tego człowieka, się
              > zmieni?
              >
              > Pytanie o PKB było tylko przykładem.

Ja na nie odpowiadac nie musze bo mam identyczne stanowisko w obu sprawach. Nie
              interesuja mnie donosiciele tylko ich ofiary ktore maja prawo do prawdy.

Nie wiesz przypadkiem czemu to Zydzi postanowili "lamac zycie ludzi" podejmujac
              dzialania takie jak opisane wyzej.
              No smialo jest okazja zapalac oburzeniem.

Albo okazja do efektownego szpagatu.
              • po_godzinach Re: nie 20.01.06, 02:21
                Ja te pytania juz dawno sobie zadałam
                I sobie na nie odpowiedziałam

Czy pan podany w tytułowym poście był zbrodniarzem?
                • nurni ucieczka od szpagatow 20.01.06, 02:31
                  Byl donosicielem.

Szmalcownicy tez chcieli jakos zyc...
                  Ale widze ze zaczyna sie odwrot. Typowe :)
                  • po_godzinach wróćmy do tematu: 20.01.06, 02:35
                    " co, poza złamanym zyciem tego człowieka, się zmieni? "

Umiesz odpowiedzieć?

("Mówili: "zgnijesz bydlaku w kryminalne a twoja rodzina zdechnie z głodu". I
                    wtedy zrobiłem najgorsze - podpisałem - wyznał wczoraj Stanisław Filosek,
                    zasłużony działacz hutniczej "Solidarności" z Krakowa. Z kolegami-związkowcami,
                    którzy skłonili go do ujawnienia współpracy z SB, wezwał byłych agentów
                    bezpieki do publicznego rachunku sumienia.")
                    • nurni caly czas jestesmy w temacie 20.01.06, 02:44
                      Jestesmy w temacie caly czas bo watek jest w koncu o donosicielstwie.

po_godzinach napisała:

> " co, poza złamanym zyciem tego człowieka, się zmieni? "
                      >
                      > Umiesz odpowiedzieć?

Nie wiem co sie zmieni w zyciu ujawnionych szmalcownikow. Nie mam pojecia bo nie
                      znam ich opinii. Moze Ty znasz to po prostu napisz.

> ("Mówili: "zgnijesz bydlaku w kryminalne a twoja rodzina zdechnie z głodu". I
                      > wtedy zrobiłem najgorsze - podpisałem - wyznał wczoraj Stanisław Filosek,
                      > zasłużony działacz hutniczej "Solidarności" z Krakowa. Z kolegami-związkowcami,
                      >
                      > którzy skłonili go do ujawnienia współpracy z SB, wezwał byłych agentów
                      > bezpieki do publicznego rachunku sumienia.")

Nie wiem czy szmalcownikow straszono czy nie straszono. Moze wiesz to tez napisz
                      i rozpraw sie przy okazji z Zydami ktorzy wydaja sie nie zaprzatac swojej glowy
                      takimi pytaniami. Zreszta slusznie.

Filosek?
                      Prosze:

"Apelował do innych byłych agentów SB, aby też "zrzucili ciężar z serca".
                      Zapewniał, że taka publiczna spowiedź, choć bolesna, przyniosła mu ulgę"

Czy masz ochote, wobec wyraznego braku ochoty na komentarz w sprawie akcji
                      Wiesenthala, na wyprowadzenie z bledu rowniez Filoska. Zdaje sie ze mowi o
                      jakiejs uldze.
                      • po_godzinach nie o to pytam 20.01.06, 02:48
                        pytam - co się zmieni w ogóle
                        co się zmieni w życiu mojej babci, Twojej cioci, sasiada Twoich rodziców.

Co się zmieni w Twoim zyciu?
                        • nurni ucieczka od szpagatow cz 2 20.01.06, 02:53
                          W moim chyba nic. Nic mi nie wiadomo by moi przodkowie wydawali Zydow.
                          Spytaj ICH co to zmieni w ICH zyciu. Dla jakiegos powodu zawracaja glowe.

Spytaj ICH bo lepiej pytac zaintersowanych a nie specjalistow od wszystkiego.

Wlasnie sobie uswiadomilem ze takich pytan jak Twoje nie bylo przy okazji akcji
                          Wiesenthala. Gdzie Ty sie wtedy podziewalas...... ?
                          • po_godzinach Re: ucieczka od szpagatow cz 2 20.01.06, 02:58
                            nurni napisał:

> W moim chyba nic.

Z pewnością.

Nic mi nie wiadomo by moi przodkowie wydawali Zydow.

I oby tak pozostało.

> Spytaj ICH co to zmieni w ICH zyciu.
                            Dla jakiegos powodu zawracaja glowe.
                            > Spytaj ICH bo lepiej pytac zaintersowanych a nie specjalistow od wszystkiego.

Nie muszę ich pytać - mam dość wyobraźni, aby umiec to sobie wyobrazić.

>
                            > Wlasnie sobie uswiadomilem ze takich pytan jak Twoje nie bylo przy okazji
                            akcji
                            > Wiesenthala. Gdzie Ty sie wtedy podziewalas...... ?

Tam, gdzie uznałam za słuszne.

Doszliśmy więc do odpowiedzi na pytanie - co się zmieni - nic, prócz tego, że
                            ci ludzie będa mieli zmarnowane zycie.

Dla mnie to żadna satysfakcja.
                            • nurni tylko Ty doszlas.......................... 20.01.06, 03:14
                              po_godzinach napisała:

> Doszliśmy więc do odpowiedzi na pytanie - co się zmieni - nic, prócz tego, że
                              > ci ludzie będa mieli zmarnowane zycie.

Nie doszlismy oboje.
                              Osmielam sie zauwazyc ze nie doszlo miedzy nami do niczego co mozna by uznac za
                              wspolne. Jedynie Ty doszlas.

> Dla mnie to żadna satysfakcja.

No coz....

Dobrej nocy.
                              • po_godzinach Re: tylko Ty doszlas.......................... 20.01.06, 03:18

O nie - nie napisałeś, że coś się zmieni oprócz tego, że ewentualni zmieni się
                                w ich zyciu - więc jednak doszliśmy.

> > Dla mnie to żadna satysfakcja.
                                >
                                > No coz....

Mściwość to obce mi uczucie.
                                >
                                > Dobrej nocy.

Dobrej.
      • wesoly33 [...] 20.01.06, 01:40
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • po_godzinach a Stanisław Filosek pełnił ważną funkcję? 20.01.06, 01:49
      • nurni Re: Oto dlaczego potrzebna lustracja 20.01.06, 01:46
        don.kichote napisał:

> I co, poza złamanym zyciem tego człowieka, się zmieni?

Jego zycie nie bylo zlamane dopoki rzadzilo klamstwo. Interesujace rzeczy piszesz.

> Czy jesteś z tego powodu
        > jeszcze weselszy? Czy ewentualni pokrzywdzeni, mają jakąś satysfakcję?

A pytales ich czy podjales heroiczna misje wypowiadania sie w nie swoim imieniu?

> Czy moze teraz huta prztkroczy normy w 300%? A moze nawet PKB wzrośnie?

Niestety nie.
        A obiecywano ze wzrosnie?
        No to niezle Cie wykolowali, na przyszlosc nie dawaj wiary tym co klepia glupoty.

> Oświeć mnie! "Dlaczego potrzebna lustracja", bo z Twojego postu, ni jak to nie
        > wynika!

Dla prawdy. Brak lustracji sluzy klamstwu.
        Niestety, spiesze od razu doniesc ze im wiecej prawdy tym niekoniecznie wyzsze
        indeksy na gieldzie. To tak na wypadek jakby ktos znow Cie zrobil w konia.
        • don.kichote Re: Oto dlaczego potrzebna lustracja 20.01.06, 02:14
          nurni napisał:

> Jego zycie nie bylo zlamane dopoki rzadzilo klamstwo.

Powiem tak: kazdy z nas, dźwiga swój krzyz i ma SWOJE problemy.
          Zapewniam Cię, jego zycie, zostało złamane teraz!!!

> Niestety nie.
          > A obiecywano ze wzrosnie?

W pewnym sensie tak. Zwolennicy jako argument ZA, przedstawiają tezę, a wręcz
          twierdzą, ze rozwój i wzrost gospodarczy, są bez lustracji niemozliwe. Stąd moje
          pytania.

> Dla prawdy.

Prawdy? Co Ty mozesz wiedzieć o "prawdzie" tamtych czasów?

> Brak lustracji sluzy klamstwu.

????
          Demagogia!
          Ujawnienie o. Hejmo, przyczyniło się do jakiegoś moralnego oczyszczenia? Komu
          dało jakąś satysfakcję? Czemu i jakiej prawdzie miało słuzyć? Wiem, zwolennicy
          traktują to jako "wypadek przy pracy", a ja pytam: po co?

> Niestety, spiesze od razu doniesc ze im wiecej prawdy tym niekoniecznie wyzsze
          > indeksy na gieldzie.

Czyli, zgadzasz się ze mną. Lustracja nie ma wpłuwu ani na gospodarkę, ani na
          PKB ani na nic! Ma tylko i wyłącznie wpływ na lepsze samopoczucie chorych z
          nienawiści, jej zwolenników!
          • nurni Re: Oto dlaczego potrzebna lustracja 20.01.06, 02:27
            don.kichote napisał:

> nurni napisał:
            >
            > > Jego zycie nie bylo zlamane dopoki rzadzilo klamstwo.
            >
            > Powiem tak: kazdy z nas, dźwiga swój krzyz i ma SWOJE problemy.
            > Zapewniam Cię, jego zycie, zostało złamane teraz!!!

Bardzo jestes chetny do dzwigania nie swego krzyza i przebaczania w nie swoim
            imieniu. Tyle ze to elementarne naduzycie bo takiego prawa nikt Ci nie dal.

> > Niestety nie.
            > > A obiecywano ze wzrosnie?
            >
            > W pewnym sensie tak. Zwolennicy jako argument ZA, przedstawiają tezę, a wręcz
            > twierdzą, ze rozwój i wzrost gospodarczy, są bez lustracji niemozliwe. Stąd moj
            > e
            > pytania.

Nie rozowj gospodarczy tylko oczyszczenie panstwa.

> > Dla prawdy.
            >
            > Prawdy? Co Ty mozesz wiedzieć o "prawdzie" tamtych czasów?

Nie rozumiem tego pytania. Wiesz cos wiecej od ofiar donosow czy tak piszesz
            sobie okragle zdania?

> > Brak lustracji sluzy klamstwu.
            >
            > ????
            > Demagogia!

Nie jestem nawet zdziwiony.

> Ujawnienie o. Hejmo, przyczyniło się do jakiegoś moralnego oczyszczenia? Komu
            > dało jakąś satysfakcję? Czemu i jakiej prawdzie miało słuzyć? Wiem, zwolennicy
            > traktują to jako "wypadek przy pracy", a ja pytam: po co?

Zapytaj Leona Kieresa. Dla jakis powodow uznal ze nalezy ujawnic sprawe Hejmo a
            dla innych uznal ze nalezy zblokowac prace Cenckiewicza nad donosami niejakiego
            "Bolka".

> > Niestety, spiesze od razu doniesc ze im wiecej prawdy tym niekoniecznie w
            > yzsze
            > > indeksy na gieldzie.
            >
            > Czyli, zgadzasz się ze mną. Lustracja nie ma wpłuwu ani na gospodarkę, ani na
            > PKB ani na nic!

"Na nic" to takie sztuczki. Napisalem wyraznie ze nie po to sie to robi by
            robotnicy wybodowali wiecej domow a rolnicy wyprodukowali wiecej trzody chlewnej.

>Ma tylko i wyłącznie wpływ na lepsze samopoczucie chorych z
            > nienawiści, jej zwolenników!

Pisze wyzej do po godzinach o Zydach. Masz okazje wytknac im nienawisc i
            potrzebe lepszego samopoczucia.
            • don.kichote Re: Oto dlaczego potrzebna lustracja 20.01.06, 02:55
              nurni napisał:

> Tyle ze to elementarne naduzycie bo takiego prawa nikt Ci nie dal.

...tak jak Tobie, nikt nie dał prawa osądzania innych!

> tylko oczyszczenie panstwa.

... które jest warunkiem, jego rozwoju gospodarczego. Oczyszczenie przez
              lustrację - ma się rozumieć!!

> Nie rozumiem tego pytania. Wiesz cos wiecej od ofiar donosow czy tak piszesz
              > sobie okragle zdania?

Gdybyś zył w tamtych czasach, nie zadawałbyś takich pytań!
              Na pewno nie byłem prześladowany, ale czy są na mnie jakieś donosy, nie wiem i
              wiedzieć nie chcę!

> Zapytaj Leona Kieresa. Dla jakis powodow uznal ze nalezy ujawnic sprawe Hejmo a
              > dla innych uznal ze nalezy zblokowac prace Cenckiewicza nad donosami niejakiego
              > "Bolka".

Nie dobijaj piłeczki w stylu: "a w Ameryce...", bo to dziecinada i wskazuje na
              brak argumentów! Ale odpowiedz na moje pytania, dotyczące O, Hejmo! Tak szczerze
              i nie zasłaniaj się Kieresem!

> "Na nic" to takie sztuczki. Napisalem wyraznie ze nie po to sie to robi by
              > robotnicy wybodowali wiecej domow a rolnicy wyprodukowali wiecej trzody chlewnej

Więc po co się to robi?

Jeszcze raz powtórzę: głownym argumentem zwolenników ZA lustracją, jest teza, ze
              bez oczyszczenia państwa, jego rozwój gospodarczy jest nie mozliwy! To gdzie w
              końcu lezy ptawda?

> Pisze wyzej do po godzinach o Zydach. Masz okazje wytknac im nienawisc i
              > potrzebe lepszego samopoczucia.

To są sprawy nieporównywalne i Ty dobrze o tym wiesz! A to co robisz to po
              prostu naduzycie!!!
              • nurni Re: Oto dlaczego potrzebna lustracja 20.01.06, 03:10
                don.kichote napisał:

> nurni napisał:
                >
                > > Tyle ze to elementarne naduzycie bo takiego prawa nikt Ci nie dal.
                >
                > ...tak jak Tobie, nikt nie dał prawa osądzania innych!

Mam prawo do wlasnych ocen a prawo do osadzania maja ofiary donosow. Ty masz
                dobre prawo do swoich ocen i obrony kapusiow. To takaa nazwijmy to inna optyka -
                mi akurat b obca.

> > tylko oczyszczenie panstwa.
                >
                > ... które jest warunkiem, jego rozwoju gospodarczego. Oczyszczenie przez
                > lustrację - ma się rozumieć!!
                >
                > > Nie rozumiem tego pytania. Wiesz cos wiecej od ofiar donosow czy tak pisz
                > esz
                > > sobie okragle zdania?
                >
                > Gdybyś zył w tamtych czasach, nie zadawałbyś takich pytań!

Gdybym zyl w tamtych czasach to zobaczylbym ze wiesz cos wiecej niz ofiary
                donosow? Czy Ty panujesz nad tym co piszesz?

> Na pewno nie byłem prześladowany, ale czy są na mnie jakieś donosy, nie wiem i
                > wiedzieć nie chcę!

Twoja chec wiedzy czy nie wiedzy nic mnie nie obchodzi. Ani nie zabraniam Ci
                wiedziec ani nie zmuszam do czytania swojej teczki.

> > Zapytaj Leona Kieresa. Dla jakis powodow uznal ze nalezy ujawnic sprawe H
                > ejmo a
                > > dla innych uznal ze nalezy zblokowac prace Cenckiewicza nad donosami niej
                > akiego
                > > "Bolka".
                >
                > Nie dobijaj piłeczki w stylu: "a w Ameryce...", bo to dziecinada i wskazuje na
                > brak argumentów!

A watek Wesolego byl o Hejmo ze zarzucasz mi odbijanie pileczki?
                Kto go tu przywlokl ja czy Ty?

Ale odpowiedz na moje pytania, dotyczące O, Hejmo! Tak szczerz
                > e
                > i nie zasłaniaj się Kieresem!

Kieres szczesliwie poszedl juz precz.

> > "Na nic" to takie sztuczki. Napisalem wyraznie ze nie po to sie to robi b
                > y
                > > robotnicy wybodowali wiecej domow a rolnicy wyprodukowali wiecej trzody c
                > hlewnej
                >
                > Więc po co się to robi?

Napisalem juz wyzej. Nazwales to demagogia. Musi Ci to wystarczyc.

> Jeszcze raz powtórzę: głownym argumentem zwolenników ZA lustracją, jest teza, z
                > e
                > bez oczyszczenia państwa, jego rozwój gospodarczy jest nie mozliwy! To gdzie w
                > końcu lezy ptawda?
                >
                > > Pisze wyzej do po godzinach o Zydach. Masz okazje wytknac im nienawisc i
                > > potrzebe lepszego samopoczucia.
                >
                > To są sprawy nieporównywalne i Ty dobrze o tym wiesz! A to co robisz to po
                > prostu naduzycie!!!

Opisz na czym polega to naduzycie. Dlaczego jedni donosiciele zasluguja na
                sciganie, a inni juz chocby na same ujawnienie - jakby mniej. Lubie takie zapasy
                ze zdrowym rozsadkiem i zjadanie wlasnego ogona.
    • henryk.log Re: Oto dlaczego RP wesolymi doorniami stoi ! 20.01.06, 01:42
      vide: założycielka wątku !
    • bla_dynka Nic nie rozumiem 20.01.06, 02:19
      To donosil czy nie donosil?
      Jak donosil to jest donosicielem.
      Jak klamal to jest klamca?
      • kropek_oxford Trollu - przefarbuj sie na brunetke. 20.01.06, 02:35
        To moze wowczas zczniesz rozumiec...
        Poki co - odstajesz:)))
    • kropek_oxford Zgoda, oto dlaczego jest ona wrecz NIEZBEDNA:) 20.01.06, 02:34
      Wyglada na to, ze podporzadkowanie IPN Kaczorom ma na celu po prostu ukrycie
      powiazan ubeckich i dzialaczy PiS, i Kaczej rodziny:
      www.raportnowaka.pl/news.php?typ=news&id=143
      IPN BU 00945/548 KACZYŃSKA JADWIGA
      wildstein.ewcia.com/k/ka.html
      IPN BU 001198/3999 MASSALSKI ADAM
      wildstein.ewcia.com/m/ma.html
      • po_godzinach Pierwszy proces przeciwko IPN i Bronisławowi Wilds 20.01.06, 02:38
        teinowi

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3121784.html
        • kropek_oxford No to niech kaczki wytocza mu drugi:) Niemniej 20.01.06, 02:53
          ten proces, do ktorego wskazalas link, to dobry dowcip - fakt, gosc chce
          odszkodowania za "nieswiadome"donosy i swiadome bycie kontaktem operacyjnym SB.
          • po_godzinach nie wiem, czy zauważyłeś 20.01.06, 03:00
            "W lutym i marcu sąd zajmie się kilkoma kolejnymi pozwami przeciwko IPN
            złożonymi przez osoby z listy. "
            • kropek_oxford Widzialem i...pomyslalem o Urbanowej:))) n/t 20.01.06, 03:01

• los_manta KIedy wychlipie WALESA? 20.01.06, 02:42

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka