komorka25 Re: Ks. Twardowski spocznie w świątyni Opatrznośc 23.01.06, 18:00 Boże, Ty widzisz nie grzmisz. Wziąłbyś jakiś grom i pier.dolnął w tę czarną zarazę, która psuje Ci opinię. Jezus wyrzucił przekupniów ze swiatyni, ale teraz to chyba trzeba sie modlic o jak najszybsze jego powtórne przyjście, żeby wziął Glempa za fraki i kopnął w du.pę. Uszatek do reszty rozum postradał. Odpowiedz Link Zgłoś
loocee Re: Ks. Twardowski spocznie w świątyni Opatrznośc 23.01.06, 18:26 W kościele katolickim najważniejsze jest posłuszeństwo, dlatego jest ono egzekwowane nawet po śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Ks. Twardowski spocznie w świątyni Opatrznośc 23.01.06, 18:49 Hmm, myślałem, że Bóg, albo zbawienie człowieka, ale w końcu nie jestem specem od tych spraw... Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: Ks. Twardowski spocznie w świątyni Opatrznośc 24.01.06, 00:00 > W kościele katolickim najważniejsze jest posłuszeństwo, > dlatego jest ono egzekwowane nawet po śmierci. I dlatego nie jest to mój kościół gdzie posłuszeństwo stawia sie przed miłością do bliźniego. Odpowiedz Link Zgłoś
monnna5 Re: Ks. Twardowski spocznie w świątyni Opatrznośc 23.01.06, 18:28 jestem oburzona!!!! zwierzchnik kościoła wykorzystujący ciało drogiego nam Księdza Twardowskiego dla celów komercyjnych!!! dla przyciągnięcia ludzi do swiątyni!!!WSTYD!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
free.mind Ale przecież ta światynia nie istnieje 23.01.06, 18:37 I nie wiadomo, czy powstanie, bo wierni jakoś nie kwapią się z datkami. Czy to znaczy, że ks. Twardowski zostanie pogrzebany na placu budowy? Zawsze uważałem, że normalni ludzie są ateistami, a religijność to rodzaj szaleństwa. Prawie codziennie mam na to nowe dowody (np. matura z religii). A sprawa pochówku księdza Twardowskiego to kolejny dowód. - Dołącz do normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Ale przecież ta światynia nie istnieje 23.01.06, 21:31 free.mind napisał: > Zawsze uważałem, że normalni ludzie są ateistami, a religijność to rodzaj > szaleństwa. Prawie codziennie mam na to nowe dowody (np. matura z religii). A > sprawa pochówku księdza Twardowskiego to kolejny dowód. A więc ks.Twardowski też był szalony?...)))) Odpowiedz Link Zgłoś
free.mind Re: Ale przecież ta światynia nie istnieje 23.01.06, 22:08 mg2005 napisał: > A więc ks.Twardowski też był szalony?...)))) Oczywiście, i współczuję mu, jak wszystkim wierzącym. Czy normalny, dorosły człowiek może wierzyć w bajki o bogach? Ale są różne odcienie szaleństwa, przecież nie wszyscy ludzie wierzący są tacy sami. Jeśli zachowują swoje szaleństwo dla siebie, w prywatnym kręgu, to nie szkodzą innym. Nie mam nic przeciwko temu. Ale jeśli dochodzi do ekspansji na zewnątrz - tak jak w przypadku sporu o pochówek księdza Twardowskiego lub codziennej "pracy" Radia Maryja - to zaczyna to być groźne dla społeczeństwa. - Dołącz do normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
hulaj_dusza Re: Ale przecież ta świątynia - tak wygląda;))) 23.01.06, 22:16 szukaj.gazeta.pl/aliasy/mod/zoom.jsp?xx=2674158 Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Re: Ks. Twardowski spocznie w świątyni Opatrznośc 23.01.06, 18:38 :-(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
pokon Re: Ks. Twardowski spocznie w świątyni Opatrznośc 23.01.06, 18:43 ...po prostu świństwo.... :(( Odpowiedz Link Zgłoś
waldiwaldi Re: Ks. Twardowski spocznie w świątyni Opatrznośc 23.01.06, 19:10 Zero szacuknu :( Odpowiedz Link Zgłoś
kaktusik0 wstyd i żenada, 23.01.06, 19:11 naprawdę żeby tak nie szanować OSTATNIEJ woli człowieka?? Mam nadzieję że chociaż wyrzuty sumienia będą mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
stasia24 Czy ks.Twardowski ma może krewnych, którzy 23.01.06, 19:15 zadbaliby o realizację testamentu? Odpowiedz Link Zgłoś
free.mind Krewni będą siedzieć cicho 23.01.06, 19:43 Nawet jeśli ks. Twardowski miał krewnych, to nie sądzę, żeby coś zrobili w tej sprawie. Po prostu taka jest psychika katolików. Sprzeciwić się woli samego prymasa? Toż to niebywałe! Co ludzie powiedzą! I pewnie do piekła można za to pójść. Dlatego zgodnie z wolą kościelnych władz ksiądz Twardowski zostanie pochowany na placu budowy. Kiedyś mówiło się: nowa, świecka tradycja. Dzisiaj też nas zalewa ideologia – ale niekoniecznie świecka. Pozdrawiam ...oops, szczęść Boże! - Dołącz do normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
ronja_curka_zbujnika Re: Czy ks.Twardowski ma może krewnych, którzy 23.01.06, 20:16 Ma-przeczytaj: www.nowydzien.pl/nowydzien/1,70091,3125554.html Ale te pazerne klechy zdają się mieć ich w d..., podobnie jak wolę ś.p. ks.Twardowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
hulaj_dusza Re: Ks. Twardowski - "Powązki" 23.01.06, 19:13 Nie chodzę tam by usłyszeć śpiew wilgi popatrzeć jak mikołajek zakwita od dołu do góry a cień depce po piętach goniąc wiewiórkę ze śmiechem w ogonie jak teściowe z zięciami porastają bluszczem to nie duch ale pomnik straszy jak czyjaś wielka sprawa zdechła zupełnie sama choć przy nazwisku łazi robak - Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Czy ksiądz po śmierci też ma obowiązki i zobowią- 23.01.06, 19:18 zania (już niedobrowolne) ? "Był też jednak zawsze przede wszystkim człowiekiem Kościoła, szanował zasady tej wspólnoty, POSŁUSZEŃSTWO przełożonym było dla niego ważne - wyjaśniła Iwanowska." Czy też to ordynarna próba wykorzystania dorobku Księdza Jana Twardowskiego przez żyjących ? Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re: qrna! ..kaduk uszatek !! ;-(( 23.01.06, 19:19 .."iure caduco".. .................. "prymas ma do prawo do zmiany testamentu kapłana" Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars kosciol w polsce bez jana pawla ginie i gnije 23.01.06, 19:46 tylko sie polsce wydaje ze jest katolicka. Jest nienawistna zaklamana i zla na czele z ekscelencja glempem. Ani pomyslow nie ma ani szacunku nie wzbudza ani z rydzykiem sobie nie daje rady.... Odpowiedz Link Zgłoś
free.mind A z Janem Pawłem było lepiej? 23.01.06, 19:56 Powiedziałbym raczej, że obecne religijne absurdy są w jakimś stopniu konsekwencją fundamentalizmu poprzedniego papieża. - Dołącz do normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: A z Janem Pawłem było lepiej? 23.01.06, 20:19 nic podobnego. Ten sam papiez np.w USA nie wywolal takiego skretynienia ani ksiezy ani wiernych. ksiadz rozmawia z wiernymi zartuje a msze i kazania nie sa trybuna polityczna. Odpowiedz Link Zgłoś
free.mind Nagła zmiana tematu? 23.01.06, 20:41 alterpars napisał: > nic podobnego. Ten sam papiez np.w USA nie wywolal takiego skretynienia ani > ksiezy ani wiernych. ksiadz rozmawia z wiernymi zartuje a msze i kazania nie sa > trybuna polityczna. Najwyraźniej nie znasz sytuacaji w USA. Przytoczony przez ciebie przykład ("ksiądz rozmawia i żartuje...") nie przeczy tezie o pogłębianiu się fanatycznej religijności w świecie katolickim za czasów Jana Pawła II, co dobrze widać w USA. Fanatycy też potrafią rozmawiać i żartować, to są powierzchowne różnice obyczajowe między Polską a USA, nic więcej. Czyżbyś nic nie słyszał o procesach sądowych w USA w sprawie kreacjonizmu w szkołach, modlitwy czy dziesięciu przykazań? Fanatyczna religijność wciska się tam w każdy kąt, gdzie jeszcze pozostało trochę wolności. Ale to wszystko są rozważania na marginesie, bo przecież nie dyskutujemy o kościele w USA. To przecież Ty napisałeś: "kosciol w polsce bez jana pawla ginie i gnije". W Polsce, nie w USA. I moja odpowiedź dotyczyła Polski. A Ty nagle zmieniasz temat na USA. Dlaczego nie trzymasz się tematu, który sam wywołałeś? - Dołącz do normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Nagła zmiana tematu? 23.01.06, 21:29 free.mind napisał: > Czyżbyś nic nie słyszał o procesach sądowych w USA w sprawie kreacjonizmu w > szkołach, To akurat sprawa protestantów, nie katolików. Kościół zaakceptował ewolucję. Odpowiedz Link Zgłoś
free.mind Trzymajmy się tematu 23.01.06, 21:46 mg2005 napisał: > > To akurat sprawa protestantów, nie katolików. Kościół zaakceptował ewolucję. Kościół katolicki zaakceptował tylko "bioligiczną" ewolucję i pozostawił pole do wszystkich bajkowych spekulacji n/t stworzenia duszy, "uduchowienia" itp. Ale przecież nie rozmawiamy o ewolucji, to jest sprawa na marginesie. Temat podał forumowicz alterpars: "kosciol w polsce bez jana pawla ginie i gnije". Ja odpowiedziałem, że za pontyfikatu JP2 nie było lepiej, a dzisiejsze absurdy religijne są w jakimś stopniu konsekwencją fundamentalizmu polskiego papieża. To jest temat naszej rozmowy. - Dołącz do normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka A co na to rodzina ks. Twardowskiego?? 23.01.06, 19:50 Ugną się tak pod naciskiem Glempa któremu tylko o kasę chodzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
free.mind Rodzina to przypuszczalnie posłuszni katolicy 23.01.06, 19:53 Napisłałem o tym kilka postów wyżej forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=35484074&a=35494474 - Dołącz do normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert cała ta dyskusja jest jałowa 23.01.06, 19:55 w końcu nieboszczykowi jest wszystko jedno bo (co zrozumiałe) już nie żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: cała ta dyskusja jest jałowa 23.01.06, 19:56 tym bardziej podla jest gierka prymasa.... Odpowiedz Link Zgłoś
ronja_curka_zbujnika Re: cała ta dyskusja jest jałowa 23.01.06, 20:36 Ale cała sprawa ma znaczenie symboliczne... Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: cała ta dyskusja jest jałowa 24.01.06, 00:08 to zaproponuj mądralo coś niejałowego Odpowiedz Link Zgłoś
zupper hańba 23.01.06, 20:01 hańba i nic więcej - nawet po śmierci chcą za nas decydować Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Ks. Twardowski spocznie w świątyni Opatrznośc 23.01.06, 20:07 no to se Glemp nagrabił wśród wierzących... Ci, którzy mogliby go poprzec akurat Twardowskiego nie lubili, ci którzy są za tym, by wole zmarłego zrealizowac teraz beda przeciw... Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
husyta Testament, rzecz święta, ale nie dla Glempa 23.01.06, 20:10 Kardynał pokazał, że może zmieniać testament zmarłego po jego śmierci. A więc brońcie się rodacy - katolicy, bo niebawem prymas może wpaść na pomysł, aby to, co wam wasi bliscy zostawią w testamencie, może zostać zabrane na świątynię opatrzności. Odpowiedz Link Zgłoś
husyta Re: Testament, rzecz święta, ale nie dla Glempa cd 23.01.06, 20:39 Wyjaśnienia glempistów są zastanawiające, bo jeśli prymas może zmienić testament księdza, dlatego, że ten ślubował wierność kościołowi, to na tej samej zasadzie, może zmienić testament każdego katolika w Polsce, który przy jakiejś okazji ślubował, albo za niego ślubowano, posłuszeństwo kościołowi. "To prawda, że ksiądz Twardowski myślał o kwaterze na warszawskich Powązkach, obok grobu swoich rodziców (zapisał to w swoim testamencie - PAP). Był też jednak zawsze przede wszystkim człowiekiem Kościoła, szanował zasady tej wspólnoty, posłuszeństwo przełożonym było dla niego ważne - wyjaśniła Iwanowska. Kanclerz warszawskiej Kurii Metropolitalnej ks. prałat Grzegorz Kalwarczyk powiedział PAP, że prymas ma do prawo do zmiany testamentu kapłana, gdyż jest ordynariuszem archidiecezji warszawskiej, a wszyscy księża ślubują swemu ordynariuszowi posłuszeństwo i cześć przy święceniach kapłańskich." Odpowiedz Link Zgłoś
peggybrown1 Re: Ks. Twardowski spocznie w świątyni Opatrznośc 23.01.06, 20:14 OBRZYDLIWE!!! Nawet ostatniej woli czlowieka nie spelnia sie. I dziwne to, ze ludzie odchodza od Kosciola, skoro mamy takie przyklady "godne nasladowania"? Moher pozostanie... ŻENADA. Odpowiedz Link Zgłoś
peggybrown1 [...] 23.01.06, 20:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Ks. Twardowski spocznie w świątyni Opatrznośc 23.01.06, 21:25 peggybrown1 napisała: > I dziwne to, ze ludzie odchodza od Kosciola, skoro mamy takie przyklady "godne > nasladowania"? Moher pozostanie... Akurat Glemp jest 'anty-moherowy'...))) Odpowiedz Link Zgłoś
colombina Re: Ks. Twardowski spocznie w świątyni Opatrznośc 23.01.06, 23:44 mg2005 napisał: > Akurat Glemp jest 'anty-moherowy'...))) Jeszcze rok temu nie byl anty-moherowy. Rydzol musial z czyms podpasc. Odpowiedz Link Zgłoś
agulape Re: Ks. Twardowski spocznie w świątyni Opatrznośc 23.01.06, 20:22 Mam gdzieś całego cholernego Glempa. Mam dość jego świątyni opatrznosci. Niedobrze mi po prostu, rzygać mi sie chce. Opadają ręce Odpowiedz Link Zgłoś
a.bc Re: Ks. Twardowski spocznie w świątyni Opatrznośc 23.01.06, 20:24 Wstyd, wstyd, wstyd.... Panie Glemp niech sie Pan zastanowi, dobrze zastanowi... Jak można coś takiego zrobic, nie pochowac człowieka przy jego rodzicach tylko na BUDOWIE!!!! I teraz już wiem dlaczego nie chodze do Kościoła, juz wiem! Odpowiedz Link Zgłoś
czarek62 Podlosc Glempa nie zna granic! 23.01.06, 21:08 Skandal, to male slowo. Kto, jak nie prymas, czyli pierwszy z ksiezy, mialby dac przyklad uszanowania woli zmarlego. To jest przyklad jak klechom zalezy na ludziach! Odpowiedz Link Zgłoś
marych Prymasiunio niech sie w koncu 23.01.06, 21:13 sam tam położy, k-s złamany, tam jego miejsce. Twardowski był porządnym człowiekiem nie po to zeby robić PR jakiejs idiotycznej inwestycji, na smierdzacych polach, za pieniadze podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
a.w.z Re: Ks. Twardowski spocznie w świątyni Opatrznośc 23.01.06, 21:33 to skandal, czym jest więc testament skoro wolno go zmieniać? Odpowiedz Link Zgłoś
grafpit Dla glempa i kościoła liczy się tylko KASA !!!!!! 23.01.06, 21:53 Przykro to mówić, ale jak można nieszanować woli Ks. Jana, dla własnego zysku i poklasku. Glemp nie rózni się tu od Rydzyka. Jak Pryamsik nie ma czego po sobie zostawić to niech się weźmie do roboty i zrobi coś sensownego. Czymże on jest w porównaniu z ks. Twardowskim, by zmieniać jego ostanią wolę i jego mażenie. No szlag mnie trafi chyba. Świniak w Lampasach jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
aner1 Re: Ks. Twardowski spocznie w świątyni Opatrznośc 23.01.06, 21:53 Posłuszeństwo obowiązuje tylko do śmierci. Jej majestat natomiast powinien skłonić prymasa do uszanowania woli Zmarłego. Odpowiedz Link Zgłoś
haansa Glemp to szmata , ale ma racje... 23.01.06, 21:58 Glemp wie dobrze , ze decyzja o budowie swiatyni byla na wyrost - nie moze sie jedak juz wycowac uznajac porazke i zostawic niszczejaca ruine. Glemp wie dobrze , ze "nachlapie" sobie u katoli grajac zacnym nieboszczykiem ale cel jego czynu jest SKOK NA KASE PANSTWA , bo przeciez PIS-uarowi nie pozwola zostawic nieboszczyka na budowie i sypna groszem ( w koncu nie ich ) Polakow katoli i jakiegos tam Twardowskiego ma przy tym w odbycie - narod troche popyskuje i za kilka dni zapomni a kasa.... nareszcie poplynie, Glemp to ostatnie scier..wo - ale SKUTECZNE. Odpowiedz Link Zgłoś