artnow Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 00:55 Całe szczęście w nieszczęściu, to to, że akcja jest tak sprawnie prowadzona. To straszne co się stało. Ciekawi mnie czy to faktycznie wina śniegu, czy po prostu nieszczęśliwy wypadek, albo wada konstrukcyjna budynku... _________ Poczytaj mnie Albo Politykuj ze mną Odpowiedz Link Zgłoś
krul58 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 00:58 Czytasz o trgedii, a tu się otwiera reklama operatora komórkowego. Żenada Odpowiedz Link Zgłoś
mika8111 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 01:21 Straszna tragedia. Trzymam kciuki za tych pod gruzami, współczuję rodzinom ofiar ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] Odpowiedz Link Zgłoś
sanprojekt.wwk Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 01:14 Serdeczne współczucie dla bliskich i rodzin wszystkich ofiar . Wieczne odpoczywanie racz im dać Panie, a swiatłość wiekuista niechaj im świeci na wieki wieków .Amen! Może wreszcie ktoś w naszym dobrym (w/g mnie)oczekiwanym Rządzie podejmie odpowiednie decyzje , by inwestycje budowlane były prowadzone zgodnie z prawem budowlanym, a w procesie inwestycyjnym uczestniczyli fachowcy z odpowiednimi uprawnieniami., bo w ostatnich latach polscy inżynierowie handluja przysłowiową "pietruszką "lub są bezrobotni i coraz częściej zdarzają sie podobne katastrofy konstrukcyjne. A przecież polscy konstruktorzy byli znani z doskonałych umiejętności projektowych i wykonawczych -tylko samodzielność funkcji inżynierów projektantów i nadzoru budowlanego w procesie inwestycyjnym -a nie zaleznośc od pracodawcy(zwłąszcza przy takim bezrobociu)wyeliminuje większość katastrof , które w/g mnie spowodowane są nadmierną oszczędnością -zachłannaścią "kapitalistyczną " i brakiem kompetencji zawodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
scept gdzie jest solidarny prezydent, co rozważa 29.01.06, 01:19 nikt z moich nie zginął, jestem z innego końca Polski, ale to moi rodacy. Może po tej tragedii pozostali będą się mniej nienawidzieć z powodów głupiej polityki, lub drużyny. TO JEST CZAS ŻAŁOBY DLA NAS WSZYSTKICH. Odpowiedz Link Zgłoś
arti128 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 01:26 Wielka tragedia. Również współczuję zarówno rodzinom zmarłym jak i rannym. Miejmy nadzieję że Straż, Policja, Pogotowie i pozostałe służby ratownicze zadbają o to, by ofiar było jak najmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mpicnic Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 01:40 Wspolczuje wszystkim osobom, ktore czekaja na informacje o swoich bliskich, dobrze, ze akcja jest prowadzona profesjonalnie... Zenujace jest jednak jak informuja o wszystkim media... - nie informuja. Na Polsacie, panienka w bikini na zywo, na TVP Michal Wisniewski i karnawal, tylko TVN 24 sprostalo zadaniu (dziekuje...). Nawet CNN robi Breaking News z Katowic... wstyd Panie Tomku L... Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: MOJ BOG JEST DOBRY I SPRAWIEDLIWY 29.01.06, 02:00 > Matka Boska czy masz na mysli Sw.Miriam ? - brzmi niezbyt polsko jak na Królowa Polski....... :) wszystko mozna przesadzac - tez plytka "swietobliwosc", mialem takiego - nieznosnego - sasiada, co wszedzie mieszal religie - z polityka, pogoda, choroba, wynikami dzici w szkole itp. Jak szedl, to wszyscy juz zmieniali strone ulicy, na inny chodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
theodoremilton Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 02:03 Mam za daleko aby dojechać na czas aby odkopać kogoś. [`] Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: W "JEDYNKCE"- NA SCENIE DEBIL Z CZERWONYMI WŁ 29.01.06, 02:07 dobra, interpreci nic za to nie moga sa czescia maszynerii i akurat napewno nie szefami - a poza tym przypuszczam, ze wcale nie wiedzieli i, jesli tak, w swoim wlasnym stresie nie mogli ocenic sytuacji. Plujcie na dyrekcje TVP i organizatorów tego cyrku, ale nie na muzyków, no nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mistermister Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 02:08 Powie, że to z winy Platformy...:) Odpowiedz Link Zgłoś
andelu Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 02:20 to cholernie niesprawiedliwe..ludzie gina tak bezsensownie Odpowiedz Link Zgłoś
koloritan Kiedy podobne działo się w Moskwie polacy cieszyli 29.01.06, 02:23 Kiedy podobne działo się w Moskwie polacy cieszyli się. A kiedy terrorysci rozstrzeliwali dzieci, to polacy kibicowali czeczenom i tłumaczyli ich zbrodnie walką o niepodległość. Czy komukolwiek teraz przychodzi do głowy mówić że w Katowicach ludzie gina pod gruzami przez "nieroztropność" strażaków ? Zaglądnijcie na Rosyjskie strony internetowe i spróbujcie tam znależć ślady radości z polskiej tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś
juma07 Kto dowodzi akcją ratunkową......nazjeżdżało się 29.01.06, 02:42 nazjeżdżało sie tam tych VIPów i innych oficjeli, a media nie podają kto koordynuje całą Akcję 70 zastępów strażaków, ratownicy górniczy, pogotowie Ratunkowe, ratownicy Górscy z psami , Policja... Kto wykonuje tam najgorszą robotę....?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
kipasku Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 02:45 Najgłębsze wyrazy współczucia dla rodzin, które utraciły najbliższych P.S. Czy to nie ma znamion proroctwa Coś z góry przytłamsiło poczciwych miłośników zwierzaczków (może gołąbków pokoju) Odpowiedz Link Zgłoś
burakiprlu wina konstrukcji i sniegu na dachu 29.01.06, 02:49 na oko widac ze to bardzo oszczedna konstrukcja, z takich katownikow to sie buduje garaz na jeden samochod nie hale, sniegu z dachu nikt sprzatal, to latwo sprawdzic i zatkac gebe tym klamcom ktorzy juz kreca w imieniu wlascicieli tego dziadostwa. pod sad wlascicieli opcjowali za najtansza konstrukcja. milion zakazda ofiare, pazerne bydlo powino zstac ukarane. pewnie juz zmieniaja dokumentacje zeby bylo z "normami" scierwo! Odpowiedz Link Zgłoś
welcometopoland Ruscy mieli rok czy 2 lata temu podobny wypadek 29.01.06, 03:51 ...zawaliła się szklana kopuła kompleksu basenów tropikalnych (oczywiście zbudowanych w kapytalystycznym stylu - tanio i szybko :) Odpowiedz Link Zgłoś
otoidzieon tragedia w Katowicach - "Komu bije dzwon ..." 29.01.06, 03:06 "Komu bije dzwon" słowa:K. Staszewski Znowu dziś widzę zachód słońca Znowu udało się doczekać końca Mniej szczęścia mieli, ilu ich było Wielu, nawet ich nie liczyłem Codzienne żniwo swoje zbieram Kres podróży każdego dnia Być czy mieć? - takie dwa pytania Bliżej ku celom posiadania Nie mam potrzeby zbyt wiele wiedzieć Nie mam potrzeby wiedzieć zbyt wiele Gdy wszystko skończy się jak myślałem Wsyp mnie do ziemi, stąd przyjechałem Bim-bom, bam-bim-bom Skąd wiedzieć wszystko, komu bije dzwon Bim-bom, bam-bim-bom Skąd wiedzieć wszystko, komu bije dzwon Bim-bom, bam-bim-bom Skąd wiedzieć wszystko, komu bije dzwon Bim-bom, bam-bim-bom Skąd wiedzieć wszystko, komu bije dzwon Więc głowa do góry, gdy dzień wstaje rano Od tego są nogi, by łazić na nich We dni, czy gorsze, czy lepsze Ten jest ostatni, który nie pierwszy Brzdęk, pękła czara pełna goryczy Rozlanych kropel już nie policzę Który dzień będzie ten dzień ostatni Byłem czy miałem? - dwie zagadki Nie mam potrzeby zbyt wiele wiedzieć Nie mam potrzeby wiedzieć zbyt wiele Gdy wszystko skończy się jak myślałem Wsyp mnie do morza, stąd przyjechałem Tak, bim-bom, bam-bim-bom Skąd wiedzieć wszystko, komu bije dzwon Bim-bom, bam-bim-bom Skąd wiedzieć wszystko, komu bije dzwon Bim-bom, bam-bim-bim-bim-bom Skąd wiedzieć wszystko, komu bije dzwon Bim-bom, bam-bim-bom Skąd wiedzieć wszystko, komu bije dzwon Odpowiedz Link Zgłoś
sopocianin Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 03:33 -------------------------------------------------------------------------------- Zawalajace sie dachy sa juz plaga - nie jest to pierwszy, a chyba i nie ostatni dach, ktory sie wali. I u sasiadow ze wschodu tez sie zawalilo. Glupota projektantow, przekupstwo inspektorow, niekompetencja wykonawcow. Tak mozna podsumowac przyczyny tej katastrofy. A sledztwo, jak zwykle pojdzie na manowce - bo swoj swego kryje. O ile ktos me informacje - zdjecia, skany rysunkow projektu, kopie obliczen - prosze o przeslanie na sopocianin@gazeta.pl. Wyniki opublikuje na forum pro bono. Projektuje podobne rzeczy od ponad 25 lat, i nic mi sie nie zawalilo. A tutaj ktos nabroil. Wyrazy wspolczucia dla rodzin poszkodowanych. O ile bedzie komus potrzebna niezalezna ekspertyza budowlana, kontakt powyzej. Sprawe wezme pro bono. Odpowiedz Link Zgłoś
wloczykij123 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 03:46 Uwazaj, glowny problem moze byc nie w projektowaniu, nie w wykonawstwie, nie w materialach. (Chociaz 15 lat temu rozne dziwne rzeczy dzialy sie czesciej niz obecnie). Zwroc uwage, ze jest ( a raczej byla) to konstrukcja metalowa. Dachy lubia praeciekac lub podciekac. Woda deszczowa na Slasku jest kwasna .... bardzo kwasna. Dach potrafi sie nagrzac. To sprzyja korozji metalu..... . "Failure analysis" zaczalbym od oceny zniszczen spowodowanych korozja. Kiedy (i czy) ten obiekt przechodzil porzadna inspekcje ?? No a ciezar sniegu zrobil swoje. I stalo sie to co sie stalo. Wyrazy wspolczucia dla wszystkich poszkodowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
welcometopoland Takiej katastrofy nie było jeszcze w Polsce ???? 29.01.06, 03:42 Czyżby ?? A pożar w dyskotece w Stoczni Gdańskiej ? Też skutek polskiej głupoty i pędu PO KASĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
tygru_mrau Tragedia... zginęli ludzie! Dlaczego? 29.01.06, 03:53 Moje najserdeczniejsze wyrazy współczucia dla bliskich ofiar. Ból. DLaczego ci ludzie musieli zginąć? To mogłam być ja, ty...? Niewyobrażalne... Jeżeli rzeczywiście nieodgarnięcie śniegu z dachu było przyczyną tej tragedii, to... nie mam siły napisać niczego więcej. Zostaje milczenie i modlitwa za zmarłych. Modlitwa, by udało się uratować jak najwięcej osób z gruzów. Modlitwa, byśmy w końcu żyli w kraju, w którym sala koncertowa nie płonie razem z ludźmi, sala targowa nie grzebie ludzi żywcem pod swym dachem. Kochani! Jesteśmy z Wami! Trzymajmy kciuki za przysypanych. Oby jak najwięcej osób udało się uratować. A Odpowiedz Link Zgłoś
jaruzel2 Re: Takiej katastrofy nie było jeszcze w Polsce ? 29.01.06, 04:20 tam może być nawet 100 zabitych, a może dużo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
sekuritate Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 03:49 Przyłączam się do wyrazów współczucia. Ale zdjęcia słabiutkie. Nie spełniają nawet w połowie wymogów zdjęć reporterskich. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekgda Do Władz państwowych - nie przeszkadzajcie! 29.01.06, 04:19 Prośba do szanownych Władz, nie przeszkadzajcie służbom w wykonywaniu swojej pracy. Wasza wizyta nic nie pomoże a robi tylko niepotrzebne zamieszanie. Nie próbujcie również w jakikolwiek sposób wykorzystywać tej tragedii do swoich politycznych celów. Dziękuję za zrozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
wy Re: to SKANDAL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.01.06, 03:58 michalolenkowicz napisał: > w normalnym kraju poleciałoby całe kierownictwo TV A po co Ci relacja w TV? Sprawia Ci przyjemnosc ogladanie czegos takiego? Osobiscie to bym pogonil z miejsca tragedii wszystkich dziennikarzy z kamerami Odpowiedz Link Zgłoś
asfalt Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 04:18 www.spiegel.de/panorama/0,1518,397962,00.html Tu jest dosc obszerny i rzeczowy artykul ze Spiegel ze zdjeciami. GW - ucz sie od sasiadow jak pisac i jakie zdjecia zamieszczac (kurde modele pokazuja!). To wstyd ze polska gazeta nie potrafi napisac o polskiej tragedii... Odpowiedz Link Zgłoś
aniela5 Tragedia ludzi ale i ich gołebie.... 29.01.06, 04:34 To straszna tragedia, straszna, nie wyobrazalna, dla osob, ktore bezposrednio znalazy sie tam, dotknela ich ta tragedia, jak i dla ich rodzin i bliskich. Ale czy tez zostaly powolane do akcji ratunkowej sluzby weterynaryjne? Z szacunku do tych ludzi, wystawcow, nalezalo by tez zadbac o ich golebie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
keisharain Re: Tragedia ludzi ale i ich gołebie.... 29.01.06, 04:59 taaa? i co jeszcze? puknij sie kobieto w leb! i to solidnie! "zadbac o ich golebie", ludzie tam z kazda minuta pod gruzem z zimna umieraja, a ty mowisz o tych glupich ptaszyskach? "nie czas zalowac roz, gdy plona lasy", znasz takie przyslowie? tam sie ludzkie zycie wazy, czas, sily i bezpieczenstwo ratownikow, a ty bredzisz cos o golebiach? weterynarze tam co najwyzej sie psami ratowniczymi beda zajmowac, a nie jakimis debilnymi ptaszyskami!!! co za tupet!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
misiekwawrzak Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 04:38 Straszne, miejmy nadzieje że "26" to będzie ostatnia cyfra. Składam kondolencje rodzinom tych ludzi. Ale porażka, może ktoś wreszcie zajmie się, tak naprawde budownictem i sprawdzaniem bezpieczeństwa konstrukcji, zamiast wymyślać coraz nowe "papierkowe" utrudnienia. Naprawde wspułczuje Wam. (Ps. pięciu psychologów to troszkę za mało) Odpowiedz Link Zgłoś
jarekgda Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 04:43 niestety, już conajmniej 33 ofiary śmiertelne Odpowiedz Link Zgłoś
burakiprlu przestancie pisac o chorobie kaczki 29.01.06, 06:08 ilez mozna czytac o wymyslonym poswieceniu tego debila kaczynskiego, mimo choroby, mimo choroby, ten bydlak ma kaca!i czemu tam tak duzo sniegu? scierwo nie oczyscilo dachu, do pierdla z bydlem, a kaczce kopa w dupe. pijany jelen, prezydent pgru Odpowiedz Link Zgłoś
nomadsoul Jakim cudem bbc ma dokladniejsze informacje niz 29.01.06, 04:38 gazeta wyborcza, jest tam dluzszy artykul i wiecej szczegolow Odpowiedz Link Zgłoś
nomadsoul Re: Jakim cudem bbc ma dokladniejsze informacje n 29.01.06, 04:43 a poza tym to : Sascha Kraus told the BBC her father had been at the scene and said there was not a heavy amount of snow on the roof. People were hurt from falling steel beams, her father told her. Graf Pietro also told the BBC the snow on the roof was not heavy and that those responsible for clearing it had done a good job. Odpowiedz Link Zgłoś
anal_threat Bo w gazecie pracują amatorzy 29.01.06, 07:12 Bilans ofiar już dawno potwierdzony został na ponad 60 osób, a tutaj dalej podane jest 20. W redakcji chyba wszyscy popili i olali sprawe. Bez komentarza, bbc i innym serwisom to oni mogą buty czyścić. Odpowiedz Link Zgłoś
swam Najwyraźniej redaktor dyżurny 29.01.06, 11:40 albo był niedysponowany (wolę nie domyślać się dlaczego) albo go wogóle nie było i sprawę prowadził ktoś z łapanki. Odpowiedz Link Zgłoś
swam CNN jeszcze pisze 29.01.06, 11:37 że przyczyną zawalenia mogła być duża różnica temperatur pomiędzy nagrzanym wnętrzem a niską temperaturą zewnętrzną, co mogło wpłynąć na osłabienie konstrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.zegarek2 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 05:15 > to straszliwa tragedia, wyrazy współczucia dla rodzin ofiar. zastanawia mnie > jak zachowa się nowyp rezydent w obliczu takiej katastrofy Jak to jak sie zachowa? Pojedzie sobie pierdyknac fotke ze zgliszczami. Skads Ty sie urwal? Z pisuarka? Odpowiedz Link Zgłoś
adamdark01 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 05:23 Tragedja jest ogromna,z calego serca przesylam najglebsze wyrazy wspolczucia wszystkim poszkodowanym,musicie byc silni azeby pomoc wszystkim rodzinom poszkodowanych,niechaj Pan Bog otoczy opieka niewinne ofiary tej katastrofy. Bezwarunkowo,komisja musi zbadac wszechstronnie przyczyne zawalenia sie tego dachu,uczciwie i bez zagmatwan,znalezc winnych w zaniedbaniu przestrzegania bezpieczenstwa ludzi znajdujacych sie w danym miejscu i w hali wogole. Kiedy i czy wogole byly sprawdzone elementy trzymajace ten dach? Caly Narod Polski w tym tragicznym dniu,winien sie zjednoczyc i dokonac humanitarna zbiorke pieniedzy aby pomoc rodzinom poszkodowanych. Niechaj kazdy da nawet po zlotowce,a kto moze to ile moze,ale zbierac,tak wezmiecie udzial we wspolnym cierpieniu poszkodowanyc. Na ten cel nalezy otworzyc konto i szybko dzialac. Do zespolow ratowniczych,kazda minuta jest droga,musi byc zorganizowana dostateczna kiczba ludzi azeby kazdy czlowiek pod kierownictwem fachowcow w tyraliere bral jeden element z gruzu i odchodzil,dzialac szybko,i ostroznie, do tego nadaje sie kompania zdyscyplinowanych zolnierzy.Jest bardzo zimno i jezeli sa pod gruzami ludzie to moga zamarznac. Odpowiedz Link Zgłoś