pawelcelinski Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 11:44 To naprawdę niesmaczne! Tak wielką tragedię politycy PiS wykorzystują propagandowo! Po co nam się pcha Marcinkiewicz, Polaczek, Religa? Po co Kaczyński przyjeżdża żeby ogłosić żałobę? Nie są tam potrzebni! Ale przecież kampania wyborcza za pasem, niech ciemny lud zobaczy jak PiS o niego dba, jak przyjeżdża, żeby chociaż sie pokazać na miejscu tragedii. Pomóc - nie pomogą (może poza jakąś pomoca finansową, trzeba przyznać ale to można zrobić z Warszawy) a tylko denerwują ludzi. P.S. Nie zdziwię się jesli za parę dni padnie z ust któregos z nich oskarżenie Platformy za całą tę tragedię... Odpowiedz Link Zgłoś
77qwerty Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 11:52 idz do dob rego lekarza ... Odpowiedz Link Zgłoś
morsick Większych drgawek byś dostał, gdyby politycy PiS 29.01.06, 12:06 nic nie robili. Jesteś wyjątkowo podłym robalem, jeśli taka tragedia nie odsunęła od ciebie politycznych uprzedzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
wozniak1987 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 11:45 Gdzie Jesteś Panie Prezydencie Uszok. Czekasz z całym magistratem co powiedzą inni. Na MTK nie było szampana nie było się z kim witać .Pański kolega z Chorzowa o 23,00 ogłosił żałobe. A Pan. GDZIE JESTEŚ PANIE były prezydencie Katowic. USTĄP-katowiczanie Odpowiedz Link Zgłoś
major_tom i bardzo dobrze 29.01.06, 12:43 Przy całej mojej antypatii dla prezydenta Uszoka. Jestem wdzięczny, jeżeli zajmował się oranizacją akcji raunkowej i pomocy - tym, co w tej chwili jest naprawdę potrzebne - a nie pierdołami propagandowymi w rodzaju natychmiastowego ogłaszania żałoby albo udziału we mszy (pod hasłem, żeby otym tylko pisała prasa ...). Prezydent Chorzowa lepiej by zrobił oddając krew! Na żełobę będzie jeszcze czas, pomoc może być skuteczna tylko teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
burakiprlu na yahoo news maja 100 zdjec - snieg na dachu 29.01.06, 11:46 na yahoo maja 100 zdjec i wyraznie widac caly dach pokryty przynajmniej 30 cm pokrywa sniegu. wlasciciel obiektu juz klamie jak najety, niech poda bydlak date kiedy ten snieg uprzatano? scierwo i skandal, do pierdla klamce! Odpowiedz Link Zgłoś
slsmyl Re: na yahoo news maja 100 zdjec - snieg na dachu 29.01.06, 12:34 30cm sniegu ta na moj gust jest OK - tyle by moglo napadac w jedna noc. Jesli 30cm sniegu zawalilo ta kostrukcje, to raczej wskazuje ze ta kostrukcaj byla do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar14 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 11:47 To straszliwa tragedia. Jestem prxzekonany, ze spowodowana bledami konstrukcyjnymi: zle dobranymi gatunkami stali i zle dobranymi metodami spawania. Jaka firma budowala ten obiekt. Jestem wstrzaniety, modle sie za ofiary i poszkodowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
mahir To jest właśnie odpowiedź 29.01.06, 11:53 dla czego nie należy chodzić do wielkich kin, parków wodnych itp. Jedyną karą dla odpowiedzialnych za tą tragedię powinno być wybicie rodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
rmichal2 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 11:55 Pytanie dlaczego żadna z sieci komórkowych nie dała numeru sms. Nie każdy może pójść do banku a taki rodzaj pomocy jest najłatwiejszy i najszybszy. Odpowiedz Link Zgłoś
edgar92 "Gazeta Koszmarna" rulez!!! 29.01.06, 12:00 Jeszcze 15 godzin po wydarzeniu w Katowicach na czołówce był jakiś fajoski samochód. BBC i CNN na czołówce miały tragedię z Katowic, a indolenci z "Wyborczej" dupa... Szalom! Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: "Gazeta Koszmarna" rulez!!! 29.01.06, 12:11 tylu dobrych ludzi kochajacych ,hodujacych ptaki ucierpialo i zginelo cholota polityczna bedzie robic punkty na tym nieszczesciu nie mogl sie zawalic dach w sejmie ,nie ma sprawiedliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa3 Re: "Gazeta Koszmarna" rulez!!! 29.01.06, 12:12 byłam tam wczoraj, na miejscu jak czytak te wasze komentarze, jak jeździcie po ratownikach, politykach itp. to niedobrze miesię robi. cholera ludzie, NIC NIE JEST WAŻNIEJSZE OD TRAGEDII TYCH LUDZI NIC! o niczym innym teraz nie ma sensu gadać łatwo siedzieć pupą na ciepłym siedzeniu i pisać pierdoły..... Odpowiedz Link Zgłoś
ewek7 mieszkam w Katowicach:( 29.01.06, 12:16 Dziękuję tvn, za relację, za znaczek czarnej wstążki. Przykro mi, że do teraz prezydent Mojego Miasta nie powiedział nic. Piszecie " po co nam tu Premier?". Gdyby go nie było pisalibyście o znieczulicy i obrzucalibyście go błotem. Dziękuję Panie Premierze, że zmienił Pan plany i przyjechał na Śląsk. Każda karetka na sygnale, każdy przelatujący helikopter powodują, że łzy same lecą. Tam nie pomogę. Mogę tylko wpłacić pieniądze na konto Caritasu i pomodlić się za Tych, którzy odeszli. Uruchomiono już linię sms(plus gsm). 72720. Sms o dowolnej treści... Odpowiedz Link Zgłoś
swam Jeszcze nie potwierdzono przyczyny zawalenia 29.01.06, 12:00 Podobno na dachu nie było zbyt dużo śniegu. Odpowiedz Link Zgłoś
major_tom Re: Jeszcze nie potwierdzono przyczyny zawalenia 29.01.06, 12:38 W Katowicach od dłuższego czasu na dachach nie ma już śniegu, tylko lód. A łod ma znacznie większy ciężar właściwy niż śnieg... Nawet wględnie cienka warstwa jest bardzo ciężka. Odpowiedzialni właściciele płaskich dachów już dawno z nich usunęli nagromadzony śnieg - dopóki jeszcze był sniegiem. Usuniecie lodu jest już trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
mistrz_ip Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 12:10 czy ktoś wie czy lista ofiar jest publikowana w internecie?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
sajuz33 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 12:19 takich list nie publikue sie w internecie. Ew. po poinformowaniu najbliższych. Nie teraz. To oczywiste Odpowiedz Link Zgłoś
block-buster Jedyna przyczyna tragedii - nieuprzatniety SNIEG 29.01.06, 12:22 Czyli winna jest administracja MTK.Dach po prostu nie udzwignal kilkuset ton lodu i sniegu. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Jedyna przyczyna tragedii - nieuprzatniety SN 29.01.06, 12:45 To możliwe, ale bynajmniej nie pewne. Nikt nie projektuje dachów tak, by trzeba zacząć je odśnieżać po każdym śniegu. Budowniczy (zobligowany przyjętymi normami) projektuje tak, by dach wytrzymał OKREŚLONĄ grubość opadu. Użytkownik odśnieża, gdy faktyczna ilość śniegu osiąga DOPUSZCZALNĄ granicę. Skoro się zawaliło, to możliwe są dwie sytuacje: 1) Budowniczy podał pewną liczbę dopuszczalną dla dachu, ale dach był w istocie SŁABSZY. Wtedy wina jest budowniczego. 2) Śniegu było powyżej dopuszczalnej normy, a administrator to zlekceważył. Wtedy jest wina właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
swam Nie bądź taki pewny siebie 29.01.06, 12:50 Bo raczej nie masz racji. Zobaczymy co powie expertyza Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Nie bądź taki pewny siebie 29.01.06, 13:22 Moja uwaga jest tak OGÓLNA, że niemal niczym nie ryzykuję. ALBO dach za słaby, albo śniego za dużo. Teoretycznie mogę nie mieć racji w tym sensie, że nie wspomniałem o INNYCH możliwościach. Można sobie wyobrazić, że dach był w normie, śniegu sporo, ale też w granicach normy ALE wystąpiło trzęsienie ziemi(którego jakoś nikt nie zauważył), a które w tym rejonie nie było nigdy wcześniej obserwowane, więc go na etapie projektowania nie uwzględniano. Uzasadnij swoje przekonanie o tym, że moje rozumowanie jest błędne, głupie, bez sensu, krótko mówiąc, powiedz dlaczego uważasz z że nie mam racji? Odpowiedz Link Zgłoś
swam Moja obecna teoria 29.01.06, 13:53 Elementy konstrukcyjne dachu są obliczone na pracę w pewnym zakresie różnicy temperatur pomiędzy wewnątrz i zewnątrz - jeśli ta różnica jest za duża, powstają zbyt naprężenia w konstrukcji i powodują jej znaczne osłabienie. Różnica temperatur jest generowana zarówno przez ogrzewanie hali jak i ilość osób tam przebywających - ciepło ludzi unosi się do góry. Po zachodzie słońca temperatura gwałotownie spada. Hala w środku była ogrzewana. Ponieważ było wiele ludzi, temperatura wzrosła tym bardziej. Przy dużej różnicy temperatur konstrukcja całego dachu pracowała na granicy wytrzymałości. Wystarczył jeden słaby punkt który nie wytrzymał żeby rozpocząć reakcję łańcuchową... Odpowiedz Link Zgłoś
linke1 Re: Moja obecna teoria 29.01.06, 15:19 Oto relacja świadka:www.gazeta.pl/0,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
mahir W katastrofie w Katowicach zginął policjant 29.01.06, 12:22 a kogo to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
arczia Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 12:31 ... a mnie bardziej niż polityka interesuje ile dachów zostanie natychmiast odśnieżonych-by gdzie indziej nie doszło do tragedii.To wcale nie jest takie oczywiste, że inne hale będą zaraz bezpieczne! Strach wybrac się do niektórych marketów! Odpowiedz Link Zgłoś
o90 SMS z pomoca 29.01.06, 12:33 to jest numer zamieszczony przez TVN24 Klienci Plus GSM mogą pomagać, wysyłając SMS-y pod nr 72720 (2,44 zł z VAT). Odpowiedz Link Zgłoś
inspector Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 12:38 www.mtk.katowice.pl/tereny/plan.jpg Plan sytuacyjny (lepsza jakosc niz z TVN) Odpowiedz Link Zgłoś
inspector Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 12:41 www.expo21.mtk.katowice.pl/img/rotunda.jpg A tu wirtualny spacer 3D po terenie targow www.expo21.mtk.katowice.pl/tour.php# Odpowiedz Link Zgłoś
inspector Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 13:18 ROTUNDA tinyurl.com/8l8h5 A tu w srodku tinyurl.com/ah8l3 Odpowiedz Link Zgłoś
majewski.adam Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 12:39 A Pan Prezydent cały czas jedzie. Jedzie i jedzie. Od rana słyszę, że ciągle jest w drodze. Jak by nie mógł przylecieć. Mam poważne wątpliwości, czy w tym kraju to w ogóle jest jakiś prezydent, bo jak dotąd to wypowiadają się jedynie urzędnicy Kancelarii, a samego Kaczyńskiego nie widać. On chyba jest jak jakiś grecki bóg: zamknięty w swojej świątyni, ciągle się o nim mówi, nikt go nie widział (nie tylko dlatego, że jest niski), a do ludu przemawiają tylko jego kapłani w rodzaju Andrzeja Urbańskiego. Jest całkiem niewykluczone, że w wyniku jakiegoś pałacowego przewrotu, o którym jeszcze nie wiemy, prezydentem został właśnie Urbański:-)). Odpowiedz Link Zgłoś
brynk oby ta katastrofa wpłynęła na rozum polityków 29.01.06, 12:44 .... , zeby uswiadomili sobie , ze zycie moze skonczyc sie dla kazdegoz nas , równiez ich - natychmiast. Więc PaNstwo politycy - przestańcie "drzeć koty". To apel szczególnie do Tuska i Rokity .... Odpowiedz Link Zgłoś
fryderykus stal niewytrzymala mrozu!! a nie zaden snieg 29.01.06, 12:46 to ze lezą tam zwaly sniegu to logiczne skoro dach sie zalamal to i snieg zbił sie w wieksze zaspy!!! zobaczycie ze sie potwierdzi moja teza! Odpowiedz Link Zgłoś
mahir Re: stal niewytrzymala mrozu!! a nie zaden snieg 29.01.06, 13:34 fryderykus napisał: > to ze lezą tam zwaly sniegu to logiczne skoro dach sie zalamal to i snieg zbił > sie w wieksze zaspy!!! zobaczycie ze sie potwierdzi moja teza! Miejmy nadzieję że nie jesteś rzeczoznawcą, który będzie badał przyczyny katastrofy. Takie założenie i teza w prostej linii będą godzić w producenta materiału. A tutaj należy brać odwet NA WŁAŚCICIELACH. Jednakowoż mógłbyś mieć rację w jednym tylko przypadku. W takim w którym huta w zmowie z budowniczymi, zarządcami i właścicielami wyprodukowała stal o własnościach masy papierowej. Wierz mi to jest do zrobienia. Kto wie, aż sobie policzę, czy przez przypadek nie dało by się wykonać, wyłączając oczywiście wpływy wilgoci atmosferycznej, konstrukcji z papieru gazetowego i wody, posiadającej lepsze parametry wytrzymałościowe od dachu tych "targów". Zakładam że nawet przekroje były by takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 12:48 panzer6 napisał: > to straszliwa tragedia, wyrazy współczucia dla rodzin ofiar. zastanawia mnie > jak zachowa się nowyp rezydent w obliczu takiej katastrofy Mimo swojej choroby przyjechal!!! Odpowiedz Link Zgłoś
belial13 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 12:49 Wielka tragedia i wielki cyrk jednocześnie.Cyrk w wykonaniu BWO /bardzo waznych osób/Ale się na miejsce gienierałów najechało,a jak w TV pięknie się publikuja,a te ministry wszystkie!!!!A te polecnia odśnieżania dachów!!!O dwa tygodnie za pózno.Będa ordery i nagrody....dla gienierałów oczywista.Taaak,to jedyna okazja dla badziewia aby zabłysnąć przed kamerami jacy to oni ważni i wrażliwi na krzywdę ludzką,jak się dla społeczeństwa poświęcają.Notowania pewnie pójda w górę.Rzygać się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
limida1 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 12:52 Ludzie gdzie to sie stalo??? W katowicach czy Chorzowie???Bo tu jakies sa sprzeczne informacje. W TV pisza o Chorzowie, a tu Katowice? Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 13:34 Ulica Bytkowska (oficjalny adres MTK) jest ULICĄ GRANICZNĄ miedzy Katowicami, a Chorzowem. Sama ulica należy do Katowic, a wszystko co na Zachód to Park Kultury należący nominalnie do Chorzowa. Wystawa jest jedynym miejscem przy ulicy po tej stronie co Park, czyli po wschodniej. Więc dla jednych to już Chorzów, dla innych jeszcze Katowice. Zresztą litera K w nazwie MTK każe wiązać to z Katowicami - lokalizacja z Chorzowem. W Warszawie Hala Mirowska leży na granicy z Mirowem, ale nie w Mirowie (będącym dziś częścią Woli), lecz w Śródmieściu Północnym. Dworzec końcowy WKD o nazwie Warszawa Śródmieście WKD, leży na terenie Woli, podobnie zresztą jak na Woli leży przystanek Warszawa Ochota, a przystanek Warszawa Koło leży w Młynowie, a nie na Kole. Kontynuując dodam, że WOla Park wybudowany na miejscach ogrodów i willi Ulrycha, należy do Koła a nie Ulrychowa, podobnie jak cmentarz wojskowy na Powązkach nie należy do strefy adresowej Powązki w dzielnicy Wola, lecz do dzielnicy Żoliborz. Nasze władze są szalone - wszędzie gdzie się przyjrzeć, brak elementarnej logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 13:41 Listę absurdów mozna kontynuować: Sąd Rejonowy dla Mokotowa mieści się na Woli, ale Sąd dla Woli mieści się na Bemowie. Sąd dla Żoliborza też mieści się na Bemowie, ale Sąd Rejonowy dla miasta Stołecznego Warszawy (prawda jaka dumna nazwa?) NIE obejmuje : Pragi Płnoc, Pragi Południe, Wawra, Rembertowa, Wesołej, Białołęki, Mokotowa, Wilanowa, Ursynowa, Śródmieścia, Żoliborza, Bielan, Woli, Bemowa. To co obejmuje? - najmniejszą z dzielnic Ochotę (i jakieś Włochy i Ursus). A gdzie ma siedzibę? W Śródmieściu! Odpowiedz Link Zgłoś
huski [...] 29.01.06, 12:58 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Re: Zastanawia mnie w komunikatach brak ... 29.01.06, 13:01 ... informacji, kiedy w Chorzowie były ostatnie opady śniegu i jak wielkie; u nas w Bielsku (60 km na południe) ostatnie opady śniegu były gdzieś tydzień temu! Tak więc czasu na usunięcie śniegu zalegającego wielkopowierzchniowe dachy byłoby aż za nadto! Ponadto, brak informacji o ewentualnych wstrząsach sejsmicznych w tym gęsto usianym szkodami górniczymi terenie. Chętnie też dowiedziałbym się szczegółów konstrukcyjnych hali: wiadomo - konstrukcja stalowa - pewnie kratownicowa, ale warszawski specjalista od katastrof budowlanych mówił też o struno- i kablobetonie, a więc o tzw. konstrukcjach sprężonych. Jaki więc był ten dach: schedowy, pilastrowy z elementami płaskimi, przykrycie z elementów płaskich czy jeszcze jakiś inny? Czy istniała możliwość nagłego zsunięcia się śniegu w jedno miejsce, które uległo przeciążeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
skin.pl Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 13:01 a platformiano tuskowa TVP bawi się w najlepsze...o to ci którzy chcą budować w Polsce lepszą wersję katolicyzmu...ważniejsze dla nich są eliminacje do eurowizji...chała której sluchać sie nie da..taki szajs...szkoda gadać Odpowiedz Link Zgłoś
bartek2181lodz Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 13:07 Wspieramy Was slazacy - Łodzianie. Wydaje mi sie ze nic wiecej nie trzeba mowic. Badzcie po prosru razem. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus3 Re: Katastrofa w Katowicach: Zawalił się dach MTK 29.01.06, 13:36 Bedziecie miec jeszcze wieksze tragedie i to na skale masowa. Chodzi mi o tzw. "wielka plyte" system w ktorym sa wybudowane cale osiedla mieszkaniowe tzw. blokowiska. Montaz byl wykonywany tak niechlujnie z pogwalceniem wszelkich przepisow budowlanych, ze do dzis sie dziwie jak to sie wszystko trzyma. Wszelkie wskazywanie niezgodnego z przepisami wykonawstwa bylo ignorowane przez wykonawcow i nadzor inwestorski. Odpowiedz Link Zgłoś
xdominikx Ośmieszaja nas??? 29.01.06, 13:07 Wlasnie ogladalem 5 min temu na bbc wiadomosci i nie wiem czy celowo zle przetlumaczono slowa policjanta ktory zekomo powiedział ze brakuje nam do akcji ratunkowej dobrego sprzetu. Jak nic takiego nie slyszalem z jego ust.BBC prowokuje??? Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Ośmieszaja nas??? 29.01.06, 13:49 Szkoda że nikt nie zauważył że jest to też po części wina niby niezależnych mediów. Wystarczyło by trochę wyobrażni, podania w bardziej alarmistycznym tonie że powstały uszkodzenia dachów (z tego co piszą forumowicze w kilku miejscach Polski tylko że nikt nie zginął )hypermarkietów. Ale nikt nie będzie przecież źle pisał o tych co zamieszczają całostronicowe ogłoszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Re: Odnośnie śniegu zalegającego dach: w tej ... 29.01.06, 13:21 ... chwili w TVP1 pokazano halę z lotu ptaka, zachowane odcinki dachu są niemal wszystki płaskie i zalega na nich śnieg: dla celów dowodowych wystarczy z drabiny lub podnośnika zbadać jego grubość i konsystencję no i przeprowadzić wytrzymałościowe obliczenia sprawdzające! Odpowiedz Link Zgłoś