Dodaj do ulubionych

czy PiS to poprze?

08.02.06, 22:30
"PO przedstawiła projekty ustaw: o podatku dochodowym i podatku od spadku i darowizn.

Platforma przygotowała projekt noweli ustawy o podatku dochodowym, przewidujący uproszczenie sposobu przekazywania przez podatników 1 proc. podatku na rzecz organizacji pożytku publicznego oraz podatku od spadku i darowizn.

Zbigniew Chlebowski - rzecznik PO ds. finansów w "gabinecie cieni" wyjaśnił, że zmiany proponowane przez PO zmierzają do tego, by w "rocznym zeznaniu PIT-owskim pojawiła się rubryka, w której podatnik będzie wpisywał organizację pożytku publicznego, a wszystkie formalności związane z przekazaniem 1 proc. podatku będzie załatwiał Urząd Skarbowy". "W roku 2005 Polacy, podatnicy, przekazali na rzecz organizacji pożytku publicznego zaledwie 40 mln zł." - tłumaczył Chlebowski. Drugi projekt dotyczy podatku od spadku i darowizn, Platforma chce by najbliższa rodzina była zwolniona z tego podatku."
Obserwuj wątek
    • rydzyk_fizyk Dobry ruch 08.02.06, 22:33
      Można przy okazji zaznaczyć że PiS podwyższył podatki - utrzymując zamrożenie progów podatkowych.
    • echo_o Re: czy PiS to poprze? 08.02.06, 22:35
      Projekt n/t przygotowany ma również PiS (w ramch 300 planowanych zmian w
      podatkach) i była o tym mowa ponad m-c temu w mediach...
      • niezapowiedziany PO go przedstawila. 08.02.06, 22:37
        a jakies szczegoly dotyczace tych 300 zmian? (wole kilka waznych i skutecznie wprowadzonych niz mowienie o planach dotyczacych kilkusetek)
    • piaf.e Re: czy PiS to poprze? 11.02.06, 08:47
      To interesujące.
      • haen1950 Re: czy PiS to poprze? 11.02.06, 08:55
        Tak powinna pracować platforma zamiast wdawać się w niemerytoryczne pyskówki.
        Powinni też ruszyć sprawę nowej ordynacji wyborczej. Po ostatnich
        doświadczeniach ani ja ani moja rodziną do następnych wyborów nie pójdziemy, ze
        zwyczajnego szacunku dla siebie.
        • piaf.e Re: czy PiS to poprze? 11.02.06, 19:41
          Platforma pracuje.Czasem zdarza mi się ogladac sejm w telewizji(choć coraz
          rzadziej mam czas) i mają ciekawe propozycje.

Prasa zamiast pisac o sprawach ważnych często robi sensacje z różnych
          wypowiedzi, nie potrzebnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka