Dodaj do ulubionych

Prokuratura zajmie się Mahometem i Madonną

17.02.06, 07:01
Obowiązujące prawo powinno być przestrzegane. Natomiast zdarza się czasem, że
istniejące prawo jest złym prawem – wtedy należy to prawo zmienić. Moim
zdaniem złe jest prawo, które traktuje obrazę uczuć religijnych jako
przestępstwo ścigane z urzędu, zagrożone karą pozbawienia wolności. Ludzie
doznają rozmaitych uczuć i żadne z nich nie jest chronione, oprócz uczuć
religijnych – tak jakby emocje doznawane w związku z wiarą religijną były w
oczywisty sposób ważniejsze, cenniejsze czy też głębiej odczuwane od innych
uczuć. Wydaje się, że o istnieniu takiego przepisu w polskim prawie
zadecydowało kryterium siły: osoby, które doznają uczuć religijnych są na
tyle liczne w naszym kraju, że potrafiły poprzez swych przedstawicieli w
ciałach ustawodawczych zapewnić sobie ten przywilej.

Zaskakujące jest to, że osoby religijne broniące swego przywileju często
powołują się na liberalną zasadę, która głosi, iż nasza wolność kończy się
tam, gdzie zaczyna się wolność drugiej osoby. Ale przecież przepis chroniący
uczucia religijne godzi w tę zasadę – bo godzą w nią wszelkie przywileje.

Zauważmy, że swoboda wypowiedzi jest jedną z podstawowych wolności,
zapisanych
w konstytucjach państw demokratycznych. Wolności te przysługują każdemu
obywatelowi w równym stopniu, a to znaczy, że nie mogą zawężać obszaru swobód
drugiej osoby. Tymczasem osoby religijne, które domagają się kar za
obraźliwe, ich zdaniem, publikacje prasowe, chcą poszerzyć obszar swej
wolności kosztem innych osób – bo przecież ci, którzy uważają, że protesty
przeciwko fotomontażom czy karykaturom w gazetach obrażają ich zdrowy
rozsądek nie mają do dyspozycji analogicznego przepisu kodeksu karnego, do
którego mogliby się odwołać w reakcji na obrazę.

Oczywiście nie jest tak, że opowiadam się za swobodą obrażania innych ludzi.
Nie zgadzam się jedynie z tym, by obrażone osoby dochodziły swoich praw na
podstawie przepisu o ochronie uczuć religijnych, który to przepis, moim
zdaniem, należałoby usunąć z kodeksu karnego. Każdy, kto czuje się obrażony,
ma przecież do dyspozycji drogę cywilnoprawną i na tej drodze może domagać
się odszkodowania lub przeprosin od osób, których wypowiedziami czuje się
dotknięty. Tę drogę uważam za sprawiedliwą, ponieważ nie wyróżnia ona żadnej
grupy osób ze względu na ich uczucia.

Uczucia ponad wszystko
Obserwuj wątek
    • marcus_crassus mam nadzieje ze prokurator bedzie normalny :) 17.02.06, 07:15
      i sprawa zakonczy sie na stadium formalnym. widac ze niektorym pisiorom blizej
      do teheranu a nie do europy (co zreszta nikogo nie dziwi)

natomiast do ateisty: ateizm to nie jest "niewiara w Boga". To kolejna religia -
      "wiara ze Bog nie istnieje". brednia jest ze ateisci sa nastawieni pokojowo -
      wystarczy przypomniec sobie zbrodnie komunizmu dokonywane w imie nowego
      ateistycznego porzadku. nazisci tez reprezentowali w duzej czesci specyficzne
      poglady religijne.

ateizm to wiec kolejna religia. religia gdzie czlowiek w odroznieniu od innych
      zamiast wierzyc w cos wierzy ze czegos nie ma. element wiary pozostaje
      natomiast niezbedny.
      • dzieciatko_o_dyrektora Re: mam nadzieje ze prokurator bedzie normalny :) 17.02.06, 07:24
        Ales sie wyprodukowal :)
        • ohmygoodnes ladny tekst - daltego lubie forum 17.02.06, 08:46
          czasami na forum sa ciekawsze teksty niz sam artykul... ateista - fajny blog :-))

btw. pozdrawiam stalych forumowiczow, nie bylo mnie kilka dni, ale wrocilem ;-)
          - kayakto

-----
          Satelitarny Przewodnik po Warszawie
          • hatin A muzułmanie skumali się z neonazistami 17.02.06, 09:23
            Rzeczpospolita 17.02.2006:

"To, że zagładą europejskich Żydów zaczęli zajmować się radykalni muzułmanie z
            Bliskiego Wschodu, jest całkowitą nowością. Wpisuje się to w szersze zjawisko
            nowego, muzułmańskiego antysemityzmu. Został on opisany między innymi w słynnym
            raporcie Europejskiego Centrum Monitoringu Rasizmu i Ksenofobii z 2004 roku.

Dokument ten był tak niepoprawny politycznie, że Komisja Europejska usiłowała
            zataić jego treść, co wywołało międzynarodowy skandal. Okazało się, że za
            większość antysemickich incydentów - do których w Europie Zachodniej dochodzi
            coraz częściej - odpowiedzialni są nie neonaziści, ale muzułmańscy imigranci. A
            źródłem tego nowego antysemityzmu jest konflikt palestyńsko-izraelski. "

rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060217/swiat/swiat_a_7.html
          • poglodek Uważam iż, niektóre media i środowiska liberalne 17.02.06, 11:28
            coraz częściej w sposób ostentacyjny, szermując hasłami wolności słowa, szydzą
            z religii, szerzą nienawiść, zagrażając bezpieczeństwu państwa i obywateli.
            Niepokoi mnie wykorzystywanie przez niektórych dziennikarzy prawa do wolności
            słowa w celu znieważania i obrażania wartości religijnych. Czy rząd zamierza
            opracować jakieś mechanizmy, które spowodowałyby, że takie incydenty w
            przyszłości nie miałyby miejsca?
            Prokuratura nie zajmie się jednak publikacją w "Gazecie Wyborczej" graffiti
            przedstawiającego Matkę Boską z rogami oraz Pana Jezusa z telefonem komórkowym.
            O to mnie zastanawia, dlaczego tej publikacji śledztwo nie obejmie, graffiti
            w "Wyborczej" to była złośliwa, szydercza kpina z sacrum, jakim dla Polaków,
            dla katolików jest Matka Boska
            Myślęjednak, że może nie trzeba uruchamiać jakichś specjalnych zmian w ustawie,
            by zapobiec takim przypadkom, wystarczyłoby, żeby prokuratura skutecznie
            ścigała tych, którzy drwią, obrażają i szydzą z ludzi wierzących
            • ukos Trzeba rozróżniać 17.02.06, 12:37
              poglodek napisał:

> (...)
              > Prokuratura nie zajmie się jednak publikacją w "Gazecie Wyborczej" graffiti
              > przedstawiającego Matkę Boską z rogami oraz Pana Jezusa z telefonem
              komórkowym.
              (...)
              Madonna z rogami to politowania godna (kiepski pomysł, autor pewnie się sfajdał
              z wysiłku umysłowego) obraza, ale Chrystus z komórką to tylko żart ze
              współczesności.
              • wiewiorzasta Re: Trzeba rozróżniać 17.02.06, 15:34
                ukos napisał:

> Madonna z rogami to politowania godna (kiepski pomysł, autor pewnie się sfajdał
                >
                > z wysiłku umysłowego) obraza,

To była fotka grafiti z (chyba) Barcelony, poza tym Mojżesz Michała Anioła też
                ma rogi:
                encyklopedia.pwn.pl/img/26/f26i0371.jpg
            • jan.grz Re: Uważam iż, niektóre media i środowiska libera 17.02.06, 16:27
              Co najmniej lekko przerazajace poglady, ktore sa jeszcze jednym dowodem na to,
              ze przepoczwarzamy sie z kraju chrzescijanskiego w demagogiczno-klerykalny. O
              tym swiadczy takze rozpoczecie finansowania przez "demokratyczne" panstwo
              obiektow sakralnych. Tak czy inaczej wszystko wskazuje na to, ze polowanie na
              czarownice rozpoczete! A na marginesie "obrazliwych" grafitti Jezusa i Matki
              Boskiej - to sa zdjecia grafitti zrobione w niemal czysto katolickich krajach
              czyli we Wloszech i Hiszpanii, a do tego drukowanie ich bez ukazania calej
              wystawy, z ktorej zostaly w dosc brutalny sposob skonfiskowane, calkowicie
              wypacza zamierzenia autorki zdjec i wystawy. Zastanawia fakt, ze ktos "nagle"
              poczul sie obrazony, po wielu tygodniach wystawy. Pewnie ktos z grupy polujacej
              na czarownice. Jan.
          • joanna_can Re: ladny tekst - daltego lubie forum 17.02.06, 17:19
            Zgadzam sie. Tekst dobry. Szkoda, ze niezbyt czesto widuje sie dobre posty
            pisane z sensem.
            • joanna_can I znow - poza paroma dobrymi postami - belkot 17.02.06, 17:22
              To zaczyna byc meczace.
      • rafvonthorn Re: mam nadzieje ze prokurator bedzie normalny :) 17.02.06, 10:03
        To jeszcze wyjaśnij, co sobie myślą agnostycy, ciekawi mnie to bardzo....
      • oranvag Re: mam nadzieje ze prokurator bedzie normalny :) 17.02.06, 10:08
        Cyt: natomiast do ateisty: ateizm to nie jest "niewiara w Boga". To kolejna
        religia - "wiara ze Bog nie istnieje".

Słuchaj - wiara jest chorobą psychiczną, jak dla mnie - jakąś nerwicą natręctw,
        choć Jung twierdził że raczej manią bądź histerią. Nie stosuj swojej miarki do
        ludzi normalnych. Ateizm trzeźwy pogląd odrzucający istnienie bozi, a nie wiara.
        Równie dobrze mógłbyś napisać, że ja "wierzę że nie istnieją krasnoludki
        (hobbity, ufoki i dziób-dziób)". Puknij się w czółko!
      • pit0r Re: mam nadzieje ze prokurator bedzie normalny :) 17.02.06, 10:21
        Ateizm to nie religia, tak samo jak nie zbieranie znaczkow to nie jest hobby.

Jezeli ateizm zmienia sie z niewiary w boga w wiare w czlowieka, to wtedy sie
        zbliza do religji. Jest jednak ta roznica, ze Boga nie mozna krytykowac a ludzi
        i ich pomysly mozna. Ateizm nie moze byc absolutny.

Komunisci i faszysci uzywali ateistycznych idei, bo chcieli zastapic boga
        ideologia albo sylwetka przywodcy, ktorych nie mozna bylo krytykowac. Ale to nie
        byl sam ateizm tylko uzywanie ateizmu w celach dyktatury.

W normalnych czasach, ateisci nie robia z ateizmu wielkiege numeru. W tej chwili
        duzo z nich patrzy sie jednak z przerazeniem na Bliski Wschod (i czasami na Polske).

/pit0r
      • stefa12 Re: mam nadzieje ze prokurator bedzie normalny :) 17.02.06, 10:48
        Te, jak nazwałeś pisiory nie liżą tak d..py tym z teheranu jak twoi idole i nie
        odwracaj uwagi od spraw istotnych bo jesteś za cienki....
        • meerkat1 O co chodzi z ta MADONNA???! 17.02.06, 10:54
          Rozumiem ze to glosna (acz mierna) piosenkarka, ale zeby juz nawet karykatury...
          • patman No, teraz to przebiłeś wszystkich ;) ;) ;) 17.02.06, 12:12

• goldsax Re: mam nadzieje ze prokurator bedzie normalny :) 17.02.06, 11:02
        Ja tez i sie wezie wkoncu za propagandzistow nienawisi do innych religii.
        Jak dlugo mozna sobie robic kpiny z polskiego prawa a w szczegolnosci Kodeksu
        Karnego.
        Na pierwsz ogien Adam Michnik no i oczywiscie marcus_crassus!!!
      • bugmenot Re: mam nadzieje ze prokurator bedzie normalny :) 17.02.06, 11:03
        mylisz sie drogi rzymianinie. ateizm to nie wiara. ateizm to poglad
        ktory odrzuca religie. ateisci nie uznaja religii, nie uznaja boga.
        nawet jesli Twoj bog zszedlby na ziemie i powiedzial "o to jestem
        niedowiarki", to ateisci odrzucaliby jego wladze nad swymi marnymi duszami.
      • poglodek Uważam iż, niektóre media i środowiska liberalne 17.02.06, 11:27
        • patman Kiedy religia obraża mnie, to jest w porządku? 17.02.06, 12:28
          Mnie obraża twierdzenie, że bóg istnieje. I co - mam podać wszystkich wierzących do sądu? Nie mam siły się kłócić na ten temat, bo już to z kilkoma takimi jak ty robiłem, kiedy zapędziłem ich w kozi róg zaczęli płakać coś o bożej tajemnicy.

> Czy rząd zamierza
          > opracować jakieś mechanizmy, które spowodowałyby, że takie incydenty w
          > przyszłości nie miałyby miejsca?

Czy kwestią rządu jest dbanie, żeby wszyscy zachowywali się tak, żeby kogoś nie urazić? Chyba sobie jaja robisz?

Problemem tych, którzy czują się dotknięci jest ich słaba wia
          • patman ... 17.02.06, 12:40
            Problemem tych, którzy czują się dotknięci jest ich słaba wiara w swoją religię - skoro ona jest taka wspaniała, to jakim cudem słowa jakiegoś nędznego niedowiarka mogą jej zaszkodzić? Dlaczego przejmują się poglądami wyrażanymi przez człowieka, który błądzi? I dodajmy do tego, dla wyznawców Chrystusa - jakoś nie przypominam sobie, by uczył on brać odwet na swych wrogach, nawet w sądzie. Co do Mahometa, to już zupełnie inna para kaloszy - zemsta to standardowa procedura.
      • alex-alexander Re: mam nadzieje ze prokurator bedzie normalny :) 17.02.06, 14:21
        Jak ma byc normalny, jezeli prokuratorow mianuje PiS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • marcus_crassus DO ATEISTYCZNYCH PTYŚKÓW :) 17.02.06, 14:21
        Ateizm to jest religia. Pomimo ze mowicie ze nie - "wierzycie" ze Boga nie ma.

Odrzucenie religii to odrzucenie wiary - a wiec nie wypowiadanie sie w tych
        kwestiach. Osoba ktora "nie wierzy" dopuszcza wszelkie mozliwosci. Jej
        zachowaniem kieruje przede wszystkim chec poznania i jest ona jedynym
        wyznacznikiem. Swiat i wszechswiat jest zbyt wielki zeby zrozumiec jakie sa
        jego prawa ostateczne. Tak wiec udzielanie odpowiedzi na pytanie

-jest Bog
        -nie ma Boga

to nic innego niz udzielanie odpowiedzi na pytanie o prawdziwosci istnienia
        wyzszego porzadku - a poniewaz nie mozemy tego zrobic ze wzgledu na nasza
        wiedze - to ateisci - podobnie jak katolicy, muzulmanie i kazda inna religia
        WIERZA. tylko ze wierza w druga odpowiedz.

********************************************************************************

wystarczy zreszta zerknac na odpowiedzi w tym temacie - charakter odpowiedzi
        swiadczyl ze wyzwolily sie emocje - po prostu problem doknal kwestii wiary.
        rownie zapalczywie zareaguja wyznawcy kazdej religii. podobne odpowiedzi "mnie
        obraza to i to" oznacza ze zdeklarowani ateisci posluguja sie bardzo podobnymi
        pojeciami.

smieszny jest "radykalizm" ateistow ktorzy beda udowadniali ze Boga nie ma jak
        czlonek kazdego innego wyznania ze Bog jest :)
        • irekj0 Re: DO ATEISTYCZNYCH PTYŚKÓW :) 17.02.06, 14:46
          osoby wierzące są tak głęboko przekonane, że wiara jest nieodzownie potrzebna
          każdemu człowiekowi, że nawet jeśli ktoś twierdzi, że nie wierzy w boga, to
          odpowiadają mu: "Nie, to nie jest tak, że nie wierzysz w boga, ty WIERZYSZ, że
          boga nie ma".
        • irekj0 Re: DO ATEISTYCZNYCH PTYŚKÓW :) 17.02.06, 14:58
          I jeszcze jedno - ateizm nie jest religią. Każda religia zakłada istnienie
          istoty nadprzyrodzonej, metafizycznej, będącej stworzycielem świata, człowieka,
          źródłem zasad moralnych, itd. (można zebrać całkiem sporą liczbę cech bogów z
          różnych religii). Religia zakłada też istnienie duszy, życia po śmierci, prawd
          objawionych, cudów, itd. Ateizm odrzuca isnienie istot nadprzyrodzonych,
          nieśmiertelnej duszy, itd. a wiara w zbawienie duszy różni się zasadniczo od
          wiary np. w teorię dryfu kontynentów Wegenera
          • marcus_crassus ateizm jest religia :) 17.02.06, 15:12
            mam wrazenie ze osoby ktore deklaruja sie jako ateisci albo nie wiedza o czym
            mowia albo nie rozumieja definicji.

jesli ateizm odrzuca Boga a kwestii pojecia Boga nie da sie ocenic na zasadach
            wiedzy (nie mozna naukowo i logicznie ocenic czy Bog istnieje czy nie)

aby odrzucic/przyjac pojecie Boga potrzebna jest WIARA.

nie mozna powiedziec ze nie istnieje cos czego nie jestesmy w stanie sprawdzic.
            tak samo jak nie mozna powiedziec ze to cos istnieje. oba te twierdzenia -
            jesli nie moga byc oparte na wiedzy - musza byc oparte na WIERZE (inaczej
            bowiem nie mozna wydac wyroku ani na tak ani na nie.

religia nie jest oparta na wierze w istote nadprzyrodzona. religia jest oparta
            na wierze w znajomosc wyzszego porzadku. np niektore religie azji okresla sie
            jako "religie bez Boga"

najwazniejsza cecha w religii jest WIARA a nie Bog.

********************************************************************************

Bog nie jestnieje - to haslo to WIARA
            Bog istnieje - rowniez.

brak wiary to zas po prostu

?

*******************************************************************************
            • irekj0 Re: ateizm jest religia :) 17.02.06, 16:25
              No dobra... niektóre małe dzieci wierzą, że zabawki ożywają kiedy dzieci ich nie
              widzą (na tym oparto film Toy Story). Dorośli raczej w to nie wierzą. Fakt, że
              dotąd nie zaobserwowano tego, jak ożywa jakaś zabawka nie oznacza, że żadna
              zabawka nigdy sama z siebie nie ożyje. Tego nie da się udowodnić. To kwesta
              wiary - przekonanie, że zabawki nie ożywają, ale nie jest to wiara o charakterze
              religijnym, tak jak przekonanie o nieistnieniu boga też nie ma charakteru
              religijnego.
      • zrolis Re: mam nadzieje ze prokurator bedzie normalny :) 17.02.06, 14:41
        A agnostycyzmu nie ma i Hume nigdy nie istniał.
      • druid1 tu male sprostowanie 17.02.06, 14:46
        komunizm byl antyreligia, a nie ateizmem.

byl to konkurencyjny kult - w tym wypadku kult jednostki

prawdziwy ateizm przyjmuje swiat jakim jest i nie zaklada, ze cos/ktos jest
        nieomylny - a komunizm nie byl systemem opartym na faktach jak ateizm, tylko na
        ideologii ktora z faktami walczyla.

polecam stronke: freemen.prv.pl/
    • dzieciatko_o_dyrektora Kochana cenzura 17.02.06, 07:21
      Wreszcie wladza znalazla sposob na zamkniecie nieprzychylnych mediow .
    • derduch Re: Prokuratura zajmie się Mahometem i Madonną 17.02.06, 07:33
      Jest podobno w Polsce wolność wyznania. W takim razie wolno mi wierzyć w
      Wiekiego Bube co zmarł na kiblu. I teraz każdego kto załatwia się na kibel będe
      podawał do prokuratury o obrazę moich uczuc reliijnych, jak zareagowaliby
      rydzykowi jakby ktoś nawalił im na krzyż?
      • gosc.z.korony Racja! 17.02.06, 07:36
      • irekj0 Re: Prokuratura zajmie się Mahometem i Madonną 17.02.06, 09:28
        "I teraz każdego kto załatwia się na kibel będe podawał do prokuratury o obrazę
        moich uczuc reliijnych"
        Nie musisz wierzyć w Wielkiego Bubę żeby obrażało cię załatwianie się do kibla -
        przecież Bóg jest wszędzie, a to znaczy w kiblu też.
    • gosc.z.korony ,,ateista.blog.pl'' popieram! Masz słuszność! 17.02.06, 07:35
      Nic dodać, nic ująć!
      Przesyłam ukłony!
    • ws21 Myślenie nie boli. 17.02.06, 08:20
      Wywód długi ale trudno się z nim zgodzić. Publikując cokolwiek należy myśleć
      nie tylko o swoim interesie, swoich uczuciach ale także o uczuciach innych.
      Pole jest wystarczająco szerokie. Nikt "Machinie" nie broni publikowania
      Madonny w dowolnej formie, ale po co sięgać do obrazu powszechnie uznawanego
      przez polskich katolików za święty? Jaki był cel? Mam wrażenie że wyłącznie
      przyciągnięcie zainteresowania pismem, czyli pieniądze. Tak
      samo "Rzeczpospolita". Tu głupota sięgneła szczytu. Choć kołacze mi się w
      głowie myśl, że cała ta akcja była starannie przemyślana. Może przeszkadzają
      dobre stosunki Polsko = Arabskie?
      • 4g63 Re: Myślenie nie boli. 17.02.06, 08:56
        widzisz to był chwyt marketingowy i udał się w 100%

Widze że nie rozumiesz wielu rzeczy, obrazą moich uczuć religijnych są kościoły,
        zgodnie z ideą wolności i równości, powinno się je zlikwidować PONIEWAŻ
        ZNIEWAŻAJĄ MOJE UCZUCIA RELIGIJNE.. Ale katolicy wcale nie uznają ani wolności
        ani równości, to jedynie słuszne wyznanie bo oni się nie mylą, bo przecież bóg
        istnieje ...
        I takie tam ...
        A w ogóle gdyby kościół nie pochłaniał takich pieniędzy jak teraz to w Polsce
        byłoby duuużo lepiej ...

Ten blog ateisty jest świetny, trzeba uświadamiać ludzi że istnieją inne sposoby
        na życie niż pranie mózgu przez rydzyki i inne nieroby

• kazek100 Re: Myślenie nie boli. 17.02.06, 10:25
          Dokładnie!
          a najśmieszniejszy jest ten patos prawicy. Ich uczucia są "zranione".

Ciekawe, że nie czują tego ranienia, gdy wymuszają na całym społeczeństwie
          zycie według tylko swoich zasad.
      • corgan Re: Myślenie nie boli. 17.02.06, 08:57
        ws21 napisał:

>Jaki był cel? Mam wrażenie że wyłącznie
        > przyciągnięcie zainteresowania pismem, czyli pieniądze

Jak na to wpadłeś Einsteinie, że okładki mają za zadanie przyciągnięcie
        potencjalnego klienta, czyli kasę ...?
        • ws21 Re: Myślenie nie boli. 17.02.06, 13:36
          Jest to oczywiste. Ale tego argunentu naczelny "Machiny" publicznie nie
          wypowiedział. Wstyd mu było się przyznać?
    • hatteras Radio Maryja tez obraza uczucia nas wszystkich! 17.02.06, 08:27
      Nic nie moze bardziej obrazic uczuc ludzkich jak propagowanie rasizmu i
      nienawisci przez kap?ana,wywodzacego sie z tej samej religii.
      Radio Maryja nie ma moralnego prawa podawac sie za rozglosnie chrzescijanska.
      Obraza to nasze uczucia i godzi w podstawowe wartosci chrzescijanstwa oparte na
      10-ciu przykazaniach.
    • ave_duce Re: Prokuratura zajmie się Mahometem i Madonną 17.02.06, 08:35
      Jestem ateistką, więc nie mogę się wypowadać n/t, czy okładka "Machiny" obraża
      uczucia religijne katolików, czy nie.

Jednak sprawa wydała mi się na tyle ciekawa, że przeprowadziłam sondaż wśrod
      swoich wierzących znajomych. I co?
      Na 12 osób, tylko 1 odpowiedziała, że poczuła się obrażona.

Czy te pozostałe 11 osób nie jest zatem katolikami,
      czy tez ta 1 osoba reprezentuje katolicki fundamentalizm?

;)
    • pethate Re: Prokuratura zajmie się Mahometem i Madonną 17.02.06, 09:13
      Przed rozbiorami w sejmie wypowiadajac formule "liberum veto" kazdy praktycznie
      szlachciura mogl doprowadzic do nieuchwalenia nawet vitalnego dla kraju prawa.
      Liberum veto uwazane jest dzisiaj przez historykow jako jeden z powodow utraty
      niepodleglosci przez Polske.Dzisiejsze elity rzadowe(w tym przypadku mowie
      o "elitach" z powodow gramatycznych-powinno byc doly polityczne)robia wszystko
      by media wwziac na smycz i nie stronia przy tym by posluzyc sie rodzajem
      liberum veto.Kazdy moze poczuc sie obrazonym w swych uczuciach religijnych z
      powdu blachostki.I juz ma sie powod by utrudnic zycie takiej gazecie czy
      audycji radiowej.Tu sie otwiera szerokie pole do popisu dla zwolennikow mediow
      kontrolowanych przez rzad.O wolnosc prasy walczyla Solidarnosc.Nie dajmy sobie
      odebrac prawa do wolnosci slowa.Jesli ktos obraza Boga, On juz sobie z tym sam
      poradzi.
    • lena_ziemkiewicz Katolstwo i islamstwo ręka w rękę! 17.02.06, 09:19

• irekj0 ściganie obrazy uczuć religijnych z urzędu 17.02.06, 09:21
      Jeśli prokuratura ściga obrazę uczuć religijnych z urzędu, czyli nie czekając aż
      ktoś zgłosi zawadomienie o popełnieniu przestępstwa to, zakładając równość wobec
      prawa wszystkich religii w Polsce, prokuratura powinna zbadać, czy jakakolwiek
      inna religia nie jest w jakiś sposób w Rzeczypospolitej obrażana. Na początek
      proponuję sprawdzenie czy sprzedaż wołowiny nie obraża uczuć wyznawców
      hinduizmu, dla których krowa jest święta.
      • fruchtzwerg Dlaczego chronic z urzedu kult.. 17.02.06, 09:38
        zalozony przez pedofila, gangstera i masowego morderce, ktory promuje standardy
        etyczne idealnie pasujace do swego zalozyciela ?

ze sciganiem za Madonne tez sie nie zgadzam, ale przynajmniej jestem w stanie
        zrozumiec..
    • pit71 Re: Prokuratura zajmie się Mahometem i Madonną 17.02.06, 09:49
      Witam,
      Pytam się jaka obraza, jakich uczuć? Co przedstawia okładka Machiny? Madonna w
      chustce na głowie z dzieckiem na ręku. I tyle. Kto został obrażony i czym? Jak
      czytam takie bzdety o obrazie uczuć, to po raz n-ty utwierdzam sie w
      przekonaniu, ze jednak jestesmy "zadupiem Europy" jak określił nasz kraj S.Lem.
      Po prostu wiocha i ciemnogród. Proponuję spalić całą redakcję Machiny na stosie.
    • battosai Re: Prokuratura zajmie się Mahometem i Madonną 17.02.06, 09:53
      Niech zgadnę. Mahometa umorzą, Madonnę ukarzą z całą surowością prawa...
    • katarz1 Po co to wszystko?... 17.02.06, 09:56
      Jestem załamana tą sytuacją. Zaczyna sie dziac cos strasznego. Przecież ta
      nieszczęsna okładka nie chciała nikogo obrazić! Przeciez to nie była obelga, to
      nie było nic wulgarnego, poniżającego! Nie widziałam karykatury, więc trudno mi
      się wypowiadać, ale okładka nie była obraźliwa! Po co to wszystko? Ręce
      opadają...
    • ylemai do ateisty, z garścią spostrzeżeń. 17.02.06, 09:59
      To wszystko co ateista napisał jest bardzo ładne. Nie widać jednak żadnego
      racjonalnego uzasadnienia, dlaczego jakiekolwiek prawa powinny być traktowane
      jako święte krowy - a nie np propozycje do permanentnych negocjacji. Dlaczego
      automatycznie się zakłada jakąś taką ludową psychologię, a nie np. kryteria
      behawioralne. Dlaczego też swoboda w obrażaniu innych nie miałaby być podstawową
      swobodą społeczną?

To co się dzieje nie jest winą moherów, ani innych odmian
      faszystów/lewaków/prawiczków. To co się dzieje to efekt dość durnego systemu
      społeczno-politycznego opartego na pielęgnowanych od XVIII wieku mitach na temat
      ludzkiej "natury", ludzkiego "umysłu", i przedziwnej, platońskiej wizji praw.

Potrzebujemy nowego kontraktu społecznego, na miarę naszych czasów i naszej
      wiedzy, a nie licytowaniem się która spośród fikcyjnych, papierowych wartości
      jest ważniejszą.
      • pies_na_czarnych Uwaga! Uwaga! 17.02.06, 10:11
        Wjezdzamy na Dworzec Glowny AFGANISTAN!
    • hanyska2 Nie bylo zadnej obrazy 17.02.06, 10:31
      "Prokurator Kaczmarek przypomniał w Sejmie, że odpowiedzialność karna za obrazę
      uczuć religijnych grozi tylko wówczas, gdy zniewaga lub obraza były
      bezpośrednim zamiarem sprawcy."
      Zamiarem Rzepy bylo wyrazenia solidarnosci z atakowana Dania. Zdumiewa mnie, ze
      w polskim prawie jest przepis o obrazaniu uczuc religijnych. Religia to zespol
      wierzen - kazdy ma prawo je krytykowac, co wlasnie przeglosowano w Wielkiej
      Brytanii odrzucajac Religious Hate Bill. To absurd - powiedzmy , ze jestem
      satanistka o obrazam sie za karykatury mojego Pana Lucyfera! Lece do sadu!
      ----------------------------
      • e-4l Re: Nie bylo zadnej obrazy 17.02.06, 11:12
        Racja. Tu nie o obrazę uczuć chodzi. Nikogo normalnego oprócz moherów to nie zajmuje. Akcję także w Iranie rozpętał kler aby zyskać poklask motłochu.
    • b.autor chyba komuś dziś ubliżę 17.02.06, 10:32
      na trybunie, tuż pod krzyżem
      za obrazę mahometów
      katechetów i beretów
      i w ten sposób znów podpuszczę
      rozjuszoną święcie tłuszczę
      by ruszyła tłuszcza sroga
      na wspólnego boga wroga
      dając nam plenipotencje
      na następne dwie kadencje…
      • jb777 Re: chyba komuś dziś ubliżę - Fajne - a to moje 17.02.06, 15:30
        już nie wierszem ale prozą.

Ludzie, czy nam potrzebne jeszcze konflikty religijne? Mam wrażenie że obecna
        politka przejawiająca skłonność do konfliktowania o nie kompromisu wywoła coś
        nad czym sama nie zapanuje.

A Prok będzie za chwile poradnią zdrowia uczuciowego i psychicznego dla
        zranionych owieczek.

• stefa12 Re: Prokuratura zajmie się Mahometem i Madonną 17.02.06, 10:45
      Salomo Morel to koleja osoba, którą piwininna zająć sie prokuratura
    • mortenpl A inne sprawy leżą odłogiem 17.02.06, 11:04
      Jestem praktykującym katolikiem i specjalnie okładka Machiny mnie się nie
      podoba, ale nie uważam, żeby musiała się tym zajmować prokuratura. Myślę, że
      sprawiedliwość najlepiej wymierzy sam Bóg i nie trzeba mu w tym specjalnie
      pomagać, bo nikt nie jest bardziej obiektywny i sprawiedliwy niz On.
    • lilith.b Re: Prokuratura zajmie się Mahometem i Madonną 17.02.06, 11:08
      no i jak zawsze ateisci( jeśli takowym jesteś?) maja zdrowe, rozsądne
      spojrzenie na świat. Tylko ludzie zasłaniający sie ŚLEPĄ wiarą będą w takich
      przypadkach powoływać się na "zranione" uczucia. Tak na prawde to nie umieją
      zaakceptować nie-religijnego punktu widzenia...
    • poglodek Chcę, by rząd opracował mechanizmy, które 17.02.06, 11:25
      uniemożliwiłyby prowadzenie pod płaszczykiem "wolności słowa" działań
      znieważających i szydzących z uczuć religijnych. Ostatnie publikacje
      czasopisma "Machina", które na okładce umieściło przekształcony wizerunek Matki
      Boskiej Częstochowskiej, oraz "Rzeczpospolitej", która opublikowała karykatury
      Mahometa, ujawniają, jak pod osłoną demokracji obraża się i rani ludzi
      wierzących i ich uczucia religijne. Uważam iż, niektóre media i środowiska
      liberalne coraz częściej w sposób ostentacyjny, szermując hasłami wolności
      słowa, szydzą z religii, szerzą nienawiść, zagrażając bezpieczeństwu państwa i
      obywateli.
      • lilith.b Re: Chcę, by rząd opracował mechanizmy, które 17.02.06, 11:46
        poglodek napisał:

(...)ujawniają, jak pod osłoną demokracji obraża się i rani ludzi
        > wierzących i ich uczucia religijne. Uważam iż, niektóre media i środowiska
        > liberalne coraz częściej w sposób ostentacyjny, szermując hasłami wolności
        > słowa, szydzą z religii, szerzą nienawiść, zagrażając bezpieczeństwu państwa
        i
        > obywateli.
        > Niepokoi mnie wykorzystywanie przez niektórych dziennikarzy prawa do wolności
        > słowa w celu znieważania i obrażania wartości religijnych.

W JAKI SPOSÓB OKŁADKA MACHINY ZGRAZA BEZPIECZEŃSTWU PAŃSTWA?!?
        NA JAKIEJ PODSTAWIE SĄDZISZ, ŻE TYLKO TY JESTEŚ ZRANIONY/A? A CO Z RESZTĄ,
        KTÓRA POCZUJE SIE DOTKNIETA NIE WIDZĄC TAKICH OKŁADEK I RYSUNKÓW- MOŻE POPROSTU
        NIE KUPUJ MACHINY? A PORNOLE W KIOSKU RUCHU CI NIE PRZESZKADZAJĄ?!

Czy rząd zamierza
        > Prokuratura nie zajmie się jednak publikacją w "Gazecie Wyborczej" graffiti
        > przedstawiającego Matkę Boską z rogami oraz Pana Jezusa z telefonem
        komórkowym.
        >
        > O to mnie zastanawia, dlaczego tej publikacji śledztwo nie obejmie, graffiti
        > w "Wyborczej" to była złośliwa, szydercza kpina z sacrum, jakim dla Polaków,
        > dla katolików jest Matka Boska
        > Myślęjednak, że może nie trzeba uruchamiać jakichś specjalnych zmian w
        ustawie,
        >
        > by zapobiec takim przypadkom, wystarczyłoby, żeby prokuratura skutecznie
        > ścigała tych, którzy drwią, obrażają i szydzą z ludzi wierzących
      • lilith.b Re: Chcę, by rząd opracował mechanizmy, które 17.02.06, 11:51
        poglodek napisał:

(...)ujawniają, jak pod osłoną demokracji obraża się i rani ludzi
        > wierzących i ich uczucia religijne. Uważam iż, niektóre media i środowiska
        > liberalne coraz częściej w sposób ostentacyjny, szermując hasłami wolności
        > słowa, szydzą z religii, szerzą nienawiść, zagrażając bezpieczeństwu państwa
        i
        > obywateli.
        > Niepokoi mnie wykorzystywanie przez niektórych dziennikarzy prawa do wolności
        > słowa w celu znieważania i obrażania wartości religijnych.

W JAKI SPOSÓB OKŁADKA MACHINY ZGRAZA BEZPIECZEŃSTWU PAŃSTWA?!?
        NA JAKIEJ PODSTAWIE SĄDZISZ, ŻE TYLKO TY JESTEŚ ZRANIONY/A? A CO Z RESZTĄ,
        KTÓRA POCZUJE SIE DOTKNIETA NIE WIDZĄC TAKICH OKŁADEK I RYSUNKÓW- MOŻE POPROSTU
        NIE KUPUJ MACHINY? A PORNOLE W KIOSKU CI NIE PRZESZKADZAJĄ?!

Czy rząd zamierza

RZĄD POWINIEN USUNĄĆ PARGRAF O OBRAZIE UCZUC RELIGIJNYCH I INNYCH Z KODEKSU
        KARNEGO! I TAKIE CHORE "INCYDENTY" JUZ NIE BĘDĄ MIAŁY MIEJSCA...
    • igf2r Re: Prokuratura zajmie się Mahometem i Madonną 17.02.06, 11:25
      Zgadzam się z ateistą.blog.pl
      Religia religią a państwo państwem. Ten przepis jest typowy dla państwa
      wyznaniowego. Są takie państwa, w których prawo to Koran. Zapowiada się, że u
      nas będzie podobnie. Na razie prawo tworzą ludzie z jakimś populistycznym
      wyobrażeniem głębokiej wiary, którzy w średniowieczu byliby inkwizytorami.
      Ja też jestem katolikiem a jakoś to wszystko nie obraża moich uczuć. Mam
      rozumieć, że zamiast mnie, to niezawisły sąd zdecyduje o tym czy ktoś obraża
      moje uczucia...
      PS
      A co z Arcadiusem i jego projektem "Virgin Mary"? Jest ścigany listem gończym?
      • poglodek Uważam iż, niektóre media i środowiska liberalne 17.02.06, 11:29
      • dorotahannaw1 Re: Prokuratura zajmie się Mahometem i Madonną 17.02.06, 13:59
        Gdyby w Polsce prawem stała się Biblia, wcale by nie było tak źle. Pozdrawiam :)
        • kolter Re: Prokuratura zajmie się Mahometem i Madonną 17.02.06, 14:03
          w izraelu niema konstytucji ,jest tora ,jak tam zlodziej cos ukradnie to tak
          dlugo haruje az odda co ukradl ,nie tak jak w polsce ze sady skazuja zlodzieja
          na pudlo ,ale o zwrot strat to musisz z powodctwa cywilnego??
    • poglodek Uważam iż, niektóre media 17.02.06, 11:27
      i środowiska liberalne coraz częściej w sposób ostentacyjny, szermując hasłami
      wolności słowa, szydzą z religii, szerzą nienawiść, zagrażając bezpieczeństwu
      państwa i obywateli.
    • kolter DEKALOG 17.02.06, 11:35
      Mie bedziesz czynil zadnejrzezby ani zadnego obrazu tego ,co jest na niebie
      wysoko,ani tego ,co jest na ziemi nisko,ani tego ,co jest w wodach pod
      ziemia.Niebedziesz im oddawal poklonu i nie bedziesz im sluyl>>>>w swietle tego
      nakazu biblijnego widac ze nie mozna obrazic czestochowskiego bohomaza poniewaz
      to tworcy i czciciele tego czegos obrazaja majestat Stworcy ,precz z kiczem
      jasnogorskim
      • rmstemero Re: DEKALOG 17.02.06, 13:24
        Swietny punkt. Moze by tak zlozyc zawiadomienie do prokuratury?
      • dorotahannaw1 Re: DEKALOG 17.02.06, 14:03
        O to, to, to właśnie!!!
    • jacek7777777 Re: Prokuratura zajmie się Mahometem i Madonną 17.02.06, 11:40
      U nas we wsi, ktoś zawiesił na przykościelnym krzyżu karykaturalną rzeźbę
      Jezusa Chrystusa.
      Naruszono tym moje Chrześcijańskie uczucia religijne. Przecież Oni (ci co
      postawili ten krzyż) wystawiają Syna Bożego na pośmiewisko. To o takich
      ludziach pisał apostoł Paweł w liście do Hebrajczyków.

Hebrajczyków 6:4-6
      Niemożliwe jest bowiem tych - którzy raz zostali oświeceni, a nawet
      zakosztowali daru niebieskiego i stali się uczestnikami Ducha Świętego,
      zakosztowali również wspaniałości słowa Bożego i mocy przyszłego wieku, a
      (jednak) odpadli - odnowić ku nawróceniu. Krzyżują bowiem w sobie Syna Bożego i
      wystawiają Go na pośmiewisko.

Ponadto praktyka ta jest sprzeczna z drugim przykazaniem jakie Mojżesz otrzymał
      od Boga Ojca.
      Proszę sprawdźmy w Biblii:

Wyjścia 20:4-6 Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co
      jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w
      wodach pod ziemią!5 Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył,
      ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców
      na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie
      nienawidzą.6 Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie
      miłują i przestrzegają moich przykazań.

Próbowałem dojść do źródeł tych karykatur i bałwochwalstwa w Kościele.
      Część kanonów weszła do Prawa Kościoła Rzymsko Katolickiego tytułem Zwyczaju.
      Tak stało się z krzyżem, obrazami świętych i papieży.
      Proszę zajrzyjmy do Kodeksu Prawa Kanonicznego Kościoła Rzymsko Katolickiego:

KODEKS PRAWA KANONICZNEGO

Temat kultu reguluje kanon 1188:

Tytuł IV
      KULT ŚWIĘTYCH, OBRAZÓW I RELIKWII
      Kan. 1188 - Należy zachować praktykę umieszczania w kościołach świętych
      obrazów, by doznawały czci ze strony wiernych; jednakże mają być umieszczane w
      umiarkowanej liczbie i z zachowaniem właściwego porządku, aby nie wywoływały
      zdziwienia u wiernych i nie dawały okazji do niewłaściwej pobożności.

Zastanówmy się jak do tego ‘zwyczaju’ odnoszą się prawne regulacje zawarte w
      prawie kanonicznym.
      Proszę zajrzyjmy ponownie do Kodeksu Prawa Kanonicznego Kościoła Rzymsko
      Katolickiego:

KODEKS PRAWA KANONICZNEGO
      Tytuł II
      ZWYCZAJ

Kan. 23 - Tylko ten zwyczaj wprowadzony przez wspólnotę wiernych posiada moc
      prawa, który został zatwierdzony przez prawodawcę, zgodnie z kanonami niżej
      zamieszczonymi.

Kan. 24 -
      § 1. Żaden zwyczaj przeciwny prawu Bożemu nie może uzyskać mocy prawa.

Kanon 24 paragraf 1 jest zgodny z Biblijną zasadą, że musimy być bardziej
      posłuszni Bogu niż ludziom.

Nauczali o tym również apostołowie Piotr i Jan.

Dzieje Apostolskie 4:18 Przywołali ich potem i zakazali im w ogóle przemawiać,
      i nauczać w imię Jezusa.
      19 Lecz Piotr i Jan odpowiedzieli: Rozsądźcie, czy słuszne jest w oczach
      Bożych bardziej słuchać was niż Boga?

Z kanonu 24 paragraf 1 wynika, że żaden zwyczaj przeciwny prawu Bożemu nie ma
      żadnej mocy prawnej.

Tymczasem kanon 1188 Tytuł czwarty ‘KULT ŚWIĘTYCH, OBRAZÓW I RELIKWI’ jest w
      sposób jawny przeciwny prawu Bożemu zawartemu w Dekalogu.
      Proszę jeszcze raz przeczytajmy to przykazanie:

Wyjścia 20:4-6
      4 „Nie wolno ci robić sobie rzeźbionego wizerunku ani postaci podobnej do
      czegokolwiek co jest w niebiosach w górze, lub tego, co jest na ziemi na
      dole, lub tego, co jest w wodach pod ziemią. 5 Nie wolno ci kłaniać się im ani
      dać się namówić do służenia im, gdyż ja, Jehowa, twój Bóg, jestem Bogiem
      wymagającym wyłącznego oddania, zsyłającym karę za przewinienie ojców na synów,
      na trzecie pokolenie i na czwarte pokolenie, w wypadku tych, którzy mnie
      nienawidzą, 6 lecz okazującym lojalną życzliwość tysiącznemu pokoleniu w
      wypadku tych, którzy mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.

Widzimy, że kanon 1188 Kodeksu Prawa Kanonicznego jest przeciwny prawu
      zawartemu w Dekalogu a i zarazem kanonowi 24 paragraf 1 Kodeksu Prawa
      Kanonicznego Kościoła Rzymsko Katolickiego, nie ma więc mocy prawnej.

Tylko od naszej woli zależy komu chcemy być bardziej posłuszni.

1 Koryntian 10:23
      23 Wszystko wolno, ale nie wszystko jest korzystne. Wszystko wolno, ale nie
      wszystko buduje.

Jeżeli wychodzimy poza nauki Jezusa i jego Ojca, stajemy się Antychrystem,
      współpracownikiem Szatana. Zapieramy się nauk Ojca i Syna.

1 Jana 2:22, 23
      Kto jest kłamcą, jeśli nie ten, kto zaprzecza, że Jezus jest Chrystusem?
      Antychrystem jest ten, kto się zapiera Ojca i Syna. Każdy, kto się zapiera
      Syna. nie ma również Ojca. Kto wyznaje Syna, ma także Ojca.
      • jan_chole Re: Prokuratura zajmie się Mahometem i Madonną 17.02.06, 11:52
        Jedyna prawda jest biblia dlatego nikt nie moze moich uczyc przez jakies
        karykatury urazic. kto prawdziwie wierzy, wie ze my nie mozemy osadzac innych.
        Od tego jest tylko jeden.
        Kto osadza grzeszy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka