Dodaj do ulubionych

Pytanie do prawników na forum - chodzi o Białoruś.

07.03.06, 22:34
Jak sądzicie, czy w Polsce można być oskarżonym i skazanym za nazwanie Łukaszenki debilem? Zapewne w prawie białoruskim jest przepis o ściganiu za znieważenie głowy obcego państwa, ale... No właśnie. Czy obrażanie dyktatora podejrzanego o zlecanie morderstw politycznych, fałszującego wybory, obrażającego nasz kraj jest celowe?
Przypuszczam, że pewnie sąd uznałby, że był to czyn o niskiej szkodliwości społecznej i do skazania by nie doszło, ale...
Jak sądzicie?
Obserwuj wątek
    • anaiss Re: Pytanie do prawników na forum - chodzi o Biał 07.03.06, 22:43
      Ustawa z dnia z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks Karny

Art. 136

§ 1. Kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dopuszcza się czynnej napaści na głowę obcego państwa lub akredytowanego szefa przedstawicielstwa dyplomatycznego takiego państwa albo osobę korzystającą z podobnej ochrony na mocy ustaw, umów lub powszechnie uznanych zwyczajów międzynarodowych,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 2. Kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dopuszcza się czynnej napaści na osobę należącą do personelu dyplomatycznego przedstawicielstwa obcego państwa albo urzędnika konsularnego obcego państwa, w związku z pełnieniem przez nich obowiązków służbowych,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 3. Karze określonej w § 2 podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej publicznie znieważa osobę określoną w § 1.

§ 4. Kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej publicznie znieważa osobę określoną w § 2,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
      • piotr7777 Re: Pytanie do prawników na forum - chodzi o Biał 07.03.06, 22:57
        Wszystko zależy od tego czy w Białorusi można bezkarnie znieważać polskiego
        prezydenta. Zasada wzajemności.
    • wielki_czarownik Piotr i annais 08.03.06, 00:01
      To wiem. Nie chodzi mi o zapis prawny albowiem ten znam ale o przewidywaną reakcję sądu.
      • anaiss Re: Piotr i annais 08.03.06, 08:57
        J. Urban został skazany na karę 20 tys. zł grzywny za znieważenie papieża jako głowy państwa Watykan. W grudniu była rozpatrywana jego apelacja od wyroku, ale nie wiem, czy wyrok już zapadł.
        • wielki_czarownik No tak 08.03.06, 16:12
          Ale porónywanie JPII i Łukaszenki jest... mocno nie na miejscu. Ciekawi mnie, czy gdybym nazwał Łukaszenkę np. krwawym despotą i ciemiężycielem Białorusi to czy polski sąd by mnie skazał. A jeżeli nie to jak by to uzasadniono. Znikoma szkodliwość społeczna?
          • anaiss Re: No tak 08.03.06, 20:35
            O, proszę, właśnie zapadł prawomocny wyrok:
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3200680.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka