kapitan_stopczyk Jurek trzymaj się !!! Nie daj się tym fanatykom!!! 08.03.06, 19:18 I do Straburga!!! Niech wie Europa, że w Polsce gnebi się wolność słowa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
evito urban w czasie komuny tez gnebil za wolnosc slowa 08.03.06, 22:36 urban przeciez to znana postac z okresu komunizmu w Polsce, kiedy sam uczestniczyl w tym systemie komunistycznym zabierajacym wolnosc slowa Polakom . > I do Straburga!!! Niech wie Europa, że w Polsce gnebi się wolność słowa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
evito Re: Jurek trzymaj się !!! niech cie oswieci 08.03.06, 22:38 kapitan_stopczyk napisał: > I do Straburga!!! Niech wie Europa, że w Polsce gnebi się wolność słowa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aaaby.feministka.wyborczej Bardzo Dobra Wiadomość na 8 marca 08.03.06, 19:22 NASZE GRATULACJE DLA SĄDU APELACYJNEGO. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3200680.html Jerzy Urban jest już prawomocnie skazany na 20 tys. zł grzywny za znieważenie Jana Pawła II jako głowy Państwa Watykańskiego. W środę Sąd Apelacyjny w Warszawie oddalił apelację obrony redaktora naczelnego "Nie". Odpowiedz Link Zgłoś
senny Strasburg 08.03.06, 19:26 Po przegranej w Trybunale Europejskim, zapłacimy wszyscy za głupotę i koniunkturalność sędziów. Ty też, durna babo. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 A skad ta przedziwna pewnosc.... 08.03.06, 20:15 ... ze w Strasburgu przegra? hehehehehe Szermujecie tym Strasburgiem, szermujecie, ale nawet nie znacie PODSTAW PRAWNYCH na jakich moglby ten Wasz jakis wyimaginowany Strasburg podwazyc wyrok sadu polskiego. :) Odpowiedz Link Zgłoś
klon_joli_z_dywit PiSiorki jak muzulmanie. Spalcie jeszcze siedzibe 08.03.06, 19:22 'NIE' hehehe i ambasade Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
rach_ciach [...] 08.03.06, 19:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rach_ciach NO! Superentelygentne! To wszystko na co će stać? 08.03.06, 19:48 Pjacu? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych To było takie aby dotarło do prawicowego 08.03.06, 19:54 zaśmieconego łba. Odpowiedz Link Zgłoś
zaciekawiony4 Złośliwy rechot Urbana 08.03.06, 19:41 A ja jestem 100 % pewien, że Urban się teraz ze śmiechu w swojej rezydencji pokłada. Sąd zrobił mu najlepszy prezent jak to możliwe. Będzie teraz w swojej gazecie robił za prześladowanego, do Strasbourga się odwoła i tam zrobi z Polski kraj ciemnoty i ksenofobi. Należało uznać za winnego i odstąpić od wymierzenia kary. Tak by najlepiej było, dostałby po łapach ale nie mógłby z siebie zrobić skazanego za poltykowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
edi54 Re: Urban prawomocnie skazany za znieważenie Jana 08.03.06, 19:44 To bardzo zly wyrok.Wyraznie ciagnie sie za nim smrod dyspozycyjnosci sadu wobec aktualnego kierownictwa resortu sprawiedliwosci.Ten wyrok niewatpliwie zostanie w Strassburgu uchylony ,jako godzacy w fundamentalna zasade wolnosci slowa.To dopiero bedzie kompromitacja naszego sadownictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
aaaby.feministka.wyborczej W s p a n i a ł a w i a d o m o ś ć na 8 marca! 08.03.06, 19:44 Jerzy Urban jest już prawomocnie skazany na 20 tys. zł grzywny za znieważenie Jana Pawła II jako głowy Państwa Watykańskiego. W środę Sąd Apelacyjny w Warszawie oddalił apelację obrony redaktora naczelnego "Nie". SA utrzymał wyrok sądu I instancji. Choć kara grzywny jest najłagodniejszym możliwym wyrokiem w sprawie, to oznacza, że Urban ZNAJDZIE SIĘ W REJESTRZE SKAZANYCH. Wreszcie sprawiedliwość zatriunfowała i miliony polaków się cieszą! - Odpowiedz Link Zgłoś
maaax Goebbels stanu wojennego prawomocnie skazany 08.03.06, 19:46 najwyzszy czas. Chociaz i tak brak dekomunizacji bedzie sie długo odbijał. A co do wolnosci słowa- moze sąd wzial przyklad z sadu austriackiego, który tez skazal za poglądy - D.Irvinga -nt holokaustu.? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Pogadaj lepiej ze sobą albo tym żydem remkkiem 08.03.06, 19:47 na tym swoim śmisznym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
gauche Goebbels Jaruzela -skazany. Brawo Brawo 08.03.06, 20:46 komuchy- doopy wam zadrżały ze strachu??? Odpowiedz Link Zgłoś
gauche Goebbels Jaruzela -skazany. Brawo. Komuchy 08.03.06, 20:47 doopy wam zadrzaly ze strachu? Odpowiedz Link Zgłoś
gauche Goebbels skazany? Brawo. Komuchy- a wam 08.03.06, 20:48 doopy zadrzaly ze strachu? Odpowiedz Link Zgłoś
aaaby.feministka.wyborczej No to dzisiaj mamy ŚWIĘTO podwójne 08.03.06, 19:48 8 marca i wyrok na Urbana. Brawo!! Odpowiedz Link Zgłoś
senny Re: No to dzisiaj mamy ŚWIĘTO podwójne 08.03.06, 19:51 A ta ciągle to samo, nic do niej nie trafia. Żyta się nażarłaś w święto ? Odpowiedz Link Zgłoś
papa_s Re: Urban prawomocnie skazany za znieważenie Jana 08.03.06, 20:00 Czemu fanatyczni zwolennicy i przeciwnicy J. Urabana twierdzą odpowiednio, że wyrok był sprawiedliwy czy niesprawiedliwy. Nie widzieli (co najmniej nie przytoczyli): aktu oskarżenia, rozprawy, obrony, uzasadnienia wyroku, etceteraetceteraetcetera. Pozostaje wierzyć tylko Sądowi, że w naszym imieniu podjął właściwą decyzję. Zastanawijące jest tylko to, że raz podnoszony jest krzyk o sprawiedlwości wymiaru sprawiedliwości gdy wydaje Sąd wyrok niekorzystny dla Ojca/Dyrektora a jeśli wyrok tyczy redaktora to w karju panuje niesprawiedliwość... Odpowiedz Link Zgłoś
chloppolski1 Re: Urban prawomocnie skazany za znieważenie Jana 08.03.06, 21:08 ...komu wierzyc? Sadowi?, jakiemu sadowi, jakim sedziom? Ty naprawde zerwales sie z..... Sedziowie w Polsce; przeciez to czerwone skorumpowane prostytutki i alfonsy!!! Ja ci powiem do czego ten wyrok sluzy; Dla Urbana zaplacic dwadziescia tysiecy to sama przyjemnosc za popularnosc, ale dla ciebie to gdy staniesz przed oprawca w todze sedziego, to ci taka prostytutka, czy alfons z godlem Polski na lancuchu przywali dwa tysiace za to ze powiedziales przepraszam i sie z bolu zesrasz..... Odpowiedz Link Zgłoś
nononsens Hipokryzja piszacych na forum 08.03.06, 20:02 Co nie ktorzy na forum stosuja podwojne standarty, maja za zle Urbanowi, ze obraza JPII a sami nie przebieraja w slowa, ktore kieruja pod adresem redaktora. Moze by tak tutaj zawiadomic prokurature. Jak to powiedzial Chrystus, pierwszy bez grzechu niech kamieniem rzuci. Odpowiedz Link Zgłoś
countach Re: Urban prawomocnie skazany za znieważenie Jana 08.03.06, 20:05 Ale z wolności słowa też trzeba umieć korzystać... Odpowiedz Link Zgłoś
deis az sie plakac chce ze taki prymitywny Polak obraza 08.03.06, 20:31 az sie plakac chce ze taki prymitywny Urban a nie Polak obraza naszego wielkiego OJCA Polaka , ktory podniosl wartosc Polakow i Polski . Czlowiek dumnie moze mowic jestem Polakiem tym samym co byl Jan Pawel ale za Urbana to sie wstydze ze na polskiej ziemi sie urodzil to obraza calego narodu polskiego . Powinnien miec zbojkotowana gazete ktora swiadczy o ogromnym prymitywizmie jego jako czlowieka. Za komuny mial dobrze i teraz przyssal sie do nowej polskiej wolnosci o ktora nigdy nie walczyl Odpowiedz Link Zgłoś
ojciec_dyrektor_rydzyk To placz 08.03.06, 20:41 A lzyc mniejszosci religije i narodowe to jest OK? Ni eslyszalem zeby kogos skazano za wypowiedzi antysemickie (rydzyk, jankowski, mikke, kurski , nowak, bender i wielu wielu innych). Poza tym nie zyjemy w panstwie religijnym i nie dla kazdego papiez jest lub byl autorytetem. Odpowiedz Link Zgłoś
saramago2 Wzorcowy GW-niany kumpel Michnika 08.03.06, 20:40 O milosnikach GW-na najlepiej swiadczy ten sondaz i poparcie dla Urbana, durne esbeckie łajno milosników GW-na, kanalie! Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Ale sie porobilo! 08.03.06, 20:45 Teraz za obrazę prezydenta Białorusi -też pod sąd RP. Bo skoro Urbana skazano za obraze głowy obcego panstwa? Nie smieszy to was,internauci? Odpowiedz Link Zgłoś
senny Re: Wzorcowy GW-niany kumpel Michnika 08.03.06, 21:44 To po co tu wszedłeś, debilu jeden ? Odpowiedz Link Zgłoś
kostka.s Ma nadzieje, ze pan Jerzy Urban do Strasburga 08.03.06, 20:44 dopcha te sprawe. Napisal prawde i za prawde zostal skazany wlasnie on a nie ci ktorzy niczym szmata froterowali papiezem glebe - bo nie mogli wyciagnac klow z koryta. Pan Jerzy Urban jest jedynym czlowiekiem ktory mu naprawde wspolczul. Odpowiedz Link Zgłoś
kostka.s Mam nadzieje, ze pan Jerzy Urban do Strasburga 08.03.06, 20:48 dopcha te sprawe. Napisal prawde i za prawde zostal skazany wlasnie on a nie ci ktorzy niczym szmata froterowali papiezem glebe - bo nie mogli wyciagnac klow z koryta. Pan Jerzy Urban jest jedynym czlowiekiem ktory mu naprawde wspolczul. Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Re: Mam nadzieje, ze pan Jerzy Urban do Strasburg 08.03.06, 22:00 kostka.s napisał: > dopcha te sprawe. Napisal prawde i za prawde zostal skazany Ja tez mam taka nadzieje bo to juz sa absolutne jaja!!! Urban zwroc sie do Strasburga, nie popuszczaj tym nawiedzonym!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 wolnosc slowa konczy sie tam, gdzie zaczyna sie 08.03.06, 20:54 godnosc drugiego slowa ja dziwie sie, ze tak sedziwa osoba jak pan Urban o tym nie wie, i jest zdziwiona Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: wolnosc slowa konczy sie tam, gdzie zaczyna s 08.03.06, 21:19 gekon1979 napisał: > godnosc drugiego slowa Gorzej, że ta Twoja "złota maksyma" będzie nas drogo w Strasburgu kosztować; nas wszystkich, którzy płacimy podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: wolnosc slowa konczy sie tam, gdzie zaczyna s 08.03.06, 22:38 no ale przyznac musisz, ze mogl wyrazic swoja opinie, o ty co sie dzialo, w inny sposob, nie obrazliwy, i uwlaczajacy godnosci papieza to jest taka wlasnie roznica, no ale watpie by w Strasburgu wygral, mam nadzieje, ze beda tam obiektywni sedziowie tej sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
gazociag.wassermana Re: Urban prawomocnie skazany za znieważenie Jana 08.03.06, 21:14 konwis napisał: > w 4 rp nie ma wolności słowa! bezgraniczna wolność to anarchia. są granice, które ten śmieć przekroczył Odpowiedz Link Zgłoś
koniecdemokracji Re: Urban prawomocnie skazany za znieważenie Jana 08.03.06, 21:20 Bo trzeba wymyślać takie sposoby obrażania władzy by za nic w świecie nie być pociągniętym do odpowiedzialności R.Wojaczek Odpowiedz Link Zgłoś
tsheshek ankieta - manipulacja GW 08.03.06, 21:21 Nie - nie mial prawa do uzywania sformulowan Nie - nieslusznie zostal skazany powiem inaczej ja nie jadlbym z takim czlowiekiem obiadu, a jakos re Michnikowi to nie przeszkadza, ale w imie zasad wolnosci wiem ze nie mamy prawa karac za opinie Odpowiedz Link Zgłoś
layman1 Krytyka papieża jest w Polsce tabu 08.03.06, 21:21 Nie znoszę Urbana, ale uważam, że jego wypowiedzi nie zasługują na to, by stawiać go przed sądem. Myślę, że powinien mieć prawo mówić rzeczy, z którymi się nie zgadzam - mieszczą się one w ramach krytycznego czy satyrycznego opisu świata. Krytyka papieża nie powinnna być tabu i w większości krajów nie jest. "Guardian" po śmierci Jana Pawła II też oceniał jego pontyfikat w bardzo ostrych słowach. Co innego gdyby np. J. Urban powiedział, że papieża powinno się zabić - to jest dla mnie bezdyskusyjne przekroczenie granic wolności słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk33 Re: Krytyka papieża jest zakazana ... 08.03.06, 21:47 Dzisiaj Urban, jutro TY!!Tak zaczyna się cenzura w mediach. „Swojego czasu w PRL nikt nie ośmielił się skrytykować analogicznego do Wojtyły, wyglądu Breźniewa. Ale wówczas była cenzura... Teraz, niektórzy chcieliby prawnie stanowiony "słownik" słów i określeń służących do opisania czyjejś postaci. Jednak ten zamiar narusza wolność słowa w większym stopniu, aniżeli ewentualna treść krytyki opisanej osoby. Oj, miał rację Luc de Clapiers de Vauvenarguesa (1715-1747), mówiąc, że "ci, którzy boją się ludzi, uwielbiają ustawy." (…)Katoliccy cenzorzy-inkwizytorzy dając głos w obronie papieża, nie mają w ogóle pojęcia, że ich poprzednicy nie przebierali w słowach. Na tym tle, felieton Jerzego Urbana jawi się niczym łabędzi śpiew... W literaturze polemicznej XVI, a szczególnie XVII wieku, używanie grubiańskich wyzwisk, dosadnych określeń i wyszukanych inwektyw, było na porządku dziennym. Bez trudu można udowodnić, że w tej formie i stylu, polemiki, celowali katolicy, szczególnie księża i jezuici. Na przykład ksiądz Powodowski, nazwał Czechowica (arianina), "bestią", "dziką świnią", "koczkodanem", "mieszańcem" "śląskim", "czeskim", "cygańskim". Nazwał go też "drzewianym figlarzem" (Czechowic zajmował się tokarstwem). Ale to było jeszcze nic! Tegoż Czechowica jezuita Łaszcz nazywa "piekielnym Lucyferem", "śmierdzącym dziadem", "niebożnym a śmierdzącym trupem", "smrodem perfumami piekielnymi śmierdzącym", "nieszlachetny morderca ciał i dusz ludzkich", "głupi kulfon", "Bachusowy żarłok" i wiele innych... Można ułożyć z dorobku katolickich polemistów wcale niezły słownik. Ksiądz Sermonet nazwał papieża Piusa IX, "zerem". Według niego, był to "zakrystianin, który nie rozumie teologii, ale lubi ceremonie. Wierzy w Boga, ponieważ wierzy w świeczniki.". Bardzo precyzyjnie oraz jednoznacznie wypowiadał się o "ojcach świętych" Marcin Luter, który rzucił w świat wezwanie: "Precz z papieżem!". Głosił, że papież jest "antychrystem". Rozpoczynał walkę z Rzymem od pisma "Przeciw przeklętej bulli papieskiej" (1520r.), a zakończył "Przeciw papiestwu w Rzymieprzez diabła założonemu" (1545r.). W jednym z ostatnich jego dzieł zatytułowanym "Das Papsthum vom Yeufel gestifet" (Papiestwo ustanowione przez diabła), dał wyraz swoim poglądom na instytucję papieża. Okładał papieża obraźliwymi epitetami: "Najpiekielniejszy Ojciec, Paweł III"; "Jego Piekielność". Do papieża Pawła III zwrócił się ironicznie: "Kochany Pawełku, kochany osiołku, najmilszy osiołku..." W innym tekście walił bez ogródek: "Jesteś nieokrzesanym osłem, jesteś papieżem-osłem i pozostaniesz osłem...". Papież, Paweł III dla Lutra, to "okropny oszust i złoczyńca Paweł, ten nienasycony, bezdenny brzuch skąpca." Gdzie indziej znów: "Ty jesteś epikurejską świnią, tak samo wszyscy papieże, twoi poprzednicy". Nazywał papieży "przebiegłymi arcyoszustami, mordercami, zdrajcami, kłamcami i rzeczywistym oparciem (grundsuppe) wszystkich najgorszych ludzi na świecie."(…) www.racjonalista.pl/kk.php/t,2704 Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxyyyyzzzz Re: Krytyka papieża jest w Polsce tabu 09.03.06, 00:04 layman1 napisał: > Krytyka papieża nie powinnna być tabu i w większości krajów nie > jest. "Guardian" po śmierci Jana Pawła II też oceniał jego pontyfikat w bardzo > ostrych słowach. Nie dziwie sie, bo Guardian to zydowska prasa... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Krytyka papieża jest w Polsce tabu 09.03.06, 00:18 A wiec zeby widziec setki roznych bzdur jakie wyprodukaowal watykan pod berlem wojtyly ,nalezy byc zydem !!bo katolicyzm skutecznie zaslepia oczy na glupote swoich duchownych ???? Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re:1. Krytyka papieża jest w Polsce tabu 09.03.06, 00:43 kolter napisał: >2. A wiec zeby widziec setki roznych bzdur jakie wyprodukaowal watykan pod berlem > wojtyly ,nalezy byc zydem !!bo katolicyzm skutecznie zaslepia oczy na glupote > swoich duchownych ???? ************************************************************************** ad. 1 Krytyka papieza nie jest w Polsce tabu. Co widac chocby po dyskusji na tym, czy innym forum dyskusyjbym. Czy "obozne sado-maso" to krytyka, czy chamstwo? Gdyby twojego ojca, lub dziadka /wozonego np na wozku, czy w samochodzie/, ktos tak nazwal, to przyjalbys to za krytyke , czy za chec obrazenia go? Co? ad. 2 Jezeli Watykan wyprodukowal setki bzdur pod berlem Wojtyly, to: a/ wymien chocny kilka, b/ krtykuj Watykan, c/ wskaz mi panstwo i jego rzad /tak bo Watykan mozna prownac do swieckiego panstwa, biskupow do ministrow rzadu, a papieza do prezydenta lub krola/, ktore nie popeplnilo, lub nie popelnia bledow czy pomylek! Skup sie i wskaz mi cos takiego dla przykladu. Watykan, to nie Krolestwo Niebieskie, a papiez /ten, czy kazdy inny/, to nie Bog! Ha! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re:1. Krytyka papieża jest w Polsce tabu 09.03.06, 00:49 wymien chocby kilka !! a masz !! rozbuchany wbrew bibli kult swietych ,obsesyjna walka z antykoncepcja ,popieranie krwawych dyktatur np w chile !!wielkie afery z udzialem ksiezy pedofili i brak slow potepienia dla zboczencow !! to tylko kilka ktore mi teraz przyszly na mysl .a ja swojego schorowanego ojca napewno nie wozilby dla promocji wlasnej firmy po calym swiecie ,wiec nalezy skazac nie urbana za pisanie o tym prawdy ale tych cwaniakow watykanskich co trzepali na tym kase!! Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re:1. Krytyka papieża jest w Polsce tabu 09.03.06, 01:02 kolter napisał: > wymien chocby kilka !! a masz !! rozbuchany wbrew bibli kult > swietych ,obsesyjna walka z antykoncepcja ,popieranie krwawych dyktatur np w > chile !!wielkie afery z udzialem ksiezy pedofili i brak slow potepienia dla > zboczencow !! to tylko kilka ktore mi teraz przyszly na mysl .a ja swojego > schorowanego ojca napewno nie wozilby dla promocji wlasnej firmy po calym > swiecie ,wiec nalezy skazac nie urbana za pisanie o tym prawdy ale tych > cwaniakow watykanskich co trzepali na tym kase!! Niech twoja nienawisc do KK, nie odbiera ci rozsadku. Czy chcesz mowic o papiezu Wojtyle, czy o bledach jakie popelnil, czy tez popelni KK. BTW aborcji. ZADNA religia na swiecie nie pochwala aborcji. ZADNA! V przykazeanie mowi: NIE ZABIJAJ! Jezli kobiety chca zabijac, a zwlaszcza ~ chca aborcje traktowac jako srodek antykoncepcyjny, to ich sprawa i ich sumienia! Zadna religia nie przylozy reki do tego! Pozostale twoje uwagi ... pomine milosiernym milczeniem;))))))))))))))))))! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re:1. Krytyka papieża jest w Polsce tabu 09.03.06, 01:09 a kiedy to ja napisalem cos o aborcji?? uwazasz ze rodzina majaca niskie dochody i np 4 dzieci uzywajac antykoncepcji w postaci chocby kondoma ,dokonuje aborcji?? a niby za co mam kochac kler rzymski skoro nawet dekalog sfalszowali!! wiec wiedz ze przykazanie mowioce nie zabijaj jest 6 przykazaniem a nie 5 !! !!klania sie ksiega wyjscia 20 -1 ,17!! Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 kolter, mysz polna ma poprostu racje ;/ 09.03.06, 01:28 przestan bronic czegos nie do obronienia Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: kolter, mysz polna ma poprostu racje ;/ 09.03.06, 01:32 to zrobmy rewolucje i obalmy tyrana!!Wroc komuno ale zostaw paszporty!! Odpowiedz Link Zgłoś
carolcia81 wolnosc a szacunek 08.03.06, 21:46 jak p.Urban moze oceniac kogos - choruj z godnoscia??? co to w ogole ma byc!!! kazdy czlowiek, stary , mlody bialy czy czarny kazdy choruje z godnoscia choroby sobie nikt nie wybiera ale musi ja przejsc , a to ze sie wie ze choroba zakonczy sie smiercia na pewno daje wyraz jescze czegos wiekszego niz godnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk33 Re: Wolność a szacunek.... 08.03.06, 21:50 „Nikt nie był zmuszony do tego, by oglądać pracę Doroty Nieznalskiej. Nikt nie jest zmuszony do tego, by czytać tygodnik „Nie” Jerzego Urbana. Nikt nie musi zapoznawać się z niemiłymi dla siebie treściami w Internecie. Lecz, jak pisał swego czasu publicysta dziennika Rzeczpospolita (i profesor prawa) Wojciech Sadurski (odnosząc się do zaproponowanego wówczas przepisu, przewidującego karę za „publiczne i wbrew faktom zaprzeczanie zbrodniom nazistowskim i komunistycznym, popełnionym na Polakach w okresie od 1 IX 1939 r. do 31 XII 1989 r.” - czyli, popularnie mówiąc, tzw. „kłamstwo oświecimskie”) „w demokratycznym państwie nikt nie ma generalnego prawa do niestykania się z treściami, które go oburzają. Możemy starać się omijać tytuły, w których prawdopodobne jest, że natkniemy się na treści nam niemiłe, ale nie mamy prawa do życia w społeczeństwie, w którym takie treści są nieobecne. „Prawo” takie przekładałoby się bowiem na uprawnienie do zakazu jakiejś wypowiedzi oparte tylko na tym, że kogoś ona oburza. Trudno o bardziej oczywiste zaprzeczenie istoty wolności słowa. Łatwo natomiast wyobrazić sobie, jak żałośnie wąski obszar wolności słowa pozostałby po zastosowaniu reguły, że wypowiedzi mogą być zakazane na tej tylko podstawie, że ktoś jest nimi oburzony” (zob. tego autora artykuł „Cenzura pamięci narodowej”.) . Ci, którzy zażądali postawienia Doroty Nieznalskiej przed sądem za wystawioną przez nią pracę takiego właśnie, jak wspomniane w przytoczonym powyżej fragmencie artykułu Wojciecha Sadurskiego „prawa” dla siebie się domagają. Oczywiste jednak chyba jest to, że w szanującym prawa i wolności jednostki systemie prawnym nikt nie mieć takich „praw”, których istnienia nie da się pogodzić z prawami innych.”(…) b.kozlov1.webpark.pl/main.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko27 Re: Wolność a szacunek.... 09.03.06, 18:56 Ci, co opluwają i sądzą Urbana z zapiekłością godną lepszej sprawy twierdzić będą, że nigdy nie mieli w reku i nie czytali '"TEGO SZMATŁAWCA, KTÓREGO NACZELNYM JEST URABAN." Odpowiedz Link Zgłoś
evito Re: on zniewazyl wszystkich Polakow kochajacych p 08.03.06, 22:04 zniewazyl wszystkich wierzacych Polakow ktorzy kochali i kochaja papieza . Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: on zniewazyl wszystkich Polakow kochajacych p 09.03.06, 00:36 evito napisała: > zniewazyl wszystkich wierzacych Polakow ktorzy kochali i kochaja papieza . Osobiscie nie bylem entuzjasta JPII - ale tak pisac o ciezko chorym czlowieku NIE WOLNO! Uwazam to za pospolite swinstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
neiden Re: Urban prawomocnie skazany za znieważenie Jana 08.03.06, 21:59 to jest skandal! inkwizycja wrucila do polski.sedziwie w w-wie powinni zaczac studiwac konstytucje polska.wyglada na to ze nasza konstytucja musi byc zmienina jak najszybciej.i ci sedziowie stracic posady. Odpowiedz Link Zgłoś