Dodaj do ulubionych

Urban prawomocnie skazany

08.03.06, 13:33
mam mieszane uczucia - z jednej strony czerwona kanalia a z drugiej wolność
słowa. a jakie jest wasze zdanie?
Obserwuj wątek
    • ubek-kubek Należy zorganizować paradę gejów w obronie 08.03.06, 13:36
      towarzysza Urbana.
      • deltalima Re: Należy zorganizować paradę gejów w obronie 08.03.06, 13:37
        ????
        tobie się wszystko z gejami kojarzy? co na to twój psychiatra?
    • great.one dokladnie.Dzis Urban,jutro kazdy z nas 08.03.06, 13:36
      W dodatku chodzi o szefa INNEGO panstwa,ktore sie NIE skarzylo.
      Gdyby to nie byl JPII,nikt by tego nawet nie zauwazyl.
      Jest jeszcze stare przyslowie: Polak bardziej swiety niz sam papiez.
    • lortea To bezprawie! Sądy mogą skazywać tylko ludzi 08.03.06, 13:48
      sprawnych umysłowo. Upośledzony pawian nie może być sądzony, wedle polskiego
      prawa. Natychmiast uniewinnić, zamknąć w zoo i dać bananów !
    • mariner4 Moim zdaniem Urban nie zapłaci 08.03.06, 13:52
      Da się zamknąć i wyjdzie na bohatera.
      Skazano go za obrazę głowy innego panstwa. Mnie się Urbana wypowiedź o JP2 nie
      podoba. Ale mam pytanie do sędziów. Czy gdyby Urban obraził dyktatora Koreii
      Płn. to czy też był by ukarany?
      M.
      • lortea Każda obelga pod zdresem Kima i tak jest zgodna 08.03.06, 13:54
        z prawdą, jego się nie da obrazić.
        • mariner4 Tu akurat się zgadzam, ale 08.03.06, 14:03
          prawo, jest prawo.
          M.
          • lortea A Polska jest Polską, Polacy są Polakami. Jestem 08.03.06, 14:06
            ateistą i nawet ja widzę kim jest Jan Paweł II dla Polaków. Szmata, ostatnia
            szmata może w Polsce obrażać Papieża, i z wolnością słowa nie ma to absolutnie
            nic wspólnego.
            • dudus45 [...] 08.03.06, 14:14
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • indris Obelga... 08.03.06, 14:19
          ..z definicji nie jest prawdziwa ani fałszywa. Kryteria prawdziwości stosuje
          się do ZNIESŁAWIENIA, ale na to jest odrębny paragraf.
    • po_godzinach ciekawe, co by było, gdyby 08.03.06, 14:19
      (nielubiany przeze mnie) Urban podawał do sądu wszystkich, którzy go
      obrażają ...
      • lortea Ciekawe, co by było, gdyby udowodnić związki 08.03.06, 14:22
        między nienawistnymi tekstami czerwonego zbrodniarza o księdzu Popiełuszce i
        jego śmiercią w dniach następnych?
        • po_godzinach ale to juz całkiem inny temat 08.03.06, 14:23
          my tu mówimy o skazywanie za obrazę słowem dziś i teraz
          • lortea Mówimy o zbrodniarzu, który przez twoich idoli 08.03.06, 14:26

jest nazywany "człowiekiem honoru" i tyle. Tu się wszystko łączy w jedno.

Sygnaturkę skasowała cenzura.
            • po_godzinach nie, mówimy o fakcie obrażania słowem 08.03.06, 14:27
              jednego człowieka przez innego.
              • lortea Człowiek został obrażony, nawet wiele milionów, 08.03.06, 14:32
                ale nie człowiek obrażał, lecz czerwony zbrodniarz, podgatunek Homo Sapiensa,
                jaki wyewoluował w Moskwie w latach 20-tych.
                • po_godzinach Nie przeczę 08.03.06, 14:35
                  i wcale nie staję w obronie Urbana.

Tylko tak sobie myślę, że jeśli stoimy na stanowisku, że nie wolno obrażać
                  ludzi (a ja na takim stanowisku stoję) - powinniśmy wszystkich, którzy obrażają
                  mierzyć jedną miarą.

Tak więc - równie złe jest obrażanie papieża, jak i Urbana (cokolwiek nie
                  myślelibyśmy o nim).
                  • lortea Nie. Każdy człowiek może zrobić ze swoim życiem 08.03.06, 14:42
                    co chce. Przy końcu dni danej persony publicznej, ludzie mają prawo ocenić
                    dorobek życia. Jan Paweł II stał się tym kim stał, świętym za życia dla
                    jednych, niekwestionowanym autorytetem dla innych, nawet dla ateistów, jak ja.
                    Urban przeżył swój żywot jak przeżył, i stawianie w jakiejkolwiek płaszczyźnie,
                    tych dwu ludzi, jest absurdem. Nie są oni równi.
                    • po_godzinach Drogi Lorteo 08.03.06, 14:47
                      Piszesz tu o ocenie jakości zycia dwóch ludzi. Nie kwestionuję tego, co piszesz
                      i w tym zgadzam się z tobą.

Jednak - z drugiej strony - będę broniła prawa każdego człowieka, nawet
                      zbrodniarza, do szacunku dla jego osoby - tak, jak nakazuje chrześcijaństwo
                      oraz nasza europejska cywilizacja.

Prawo do szacunku rozumiem jako prawa do nieobrażania, prawo do sądu i prawo do
                      obrony.
    • wanda43 Re: Urban prawomocnie skazany 08.03.06, 14:24
      Oczekuje,ze po tym wyroku na Urbana w identyczny sposob zostana potraktowani
      wszyscy,ktorzy w podobnym tonie wypowiadaja sie o glowach takich panstw, jak
      Bialorus,Kuba,Korea.Skoro glowy panstwa Watykan krytykowac nie wolno,to innych tez.
    • derduch Re: Urban prawomocnie skazany 08.03.06, 14:28
      Moim zdaniem papiez który został kardynałem na wyraźne życzenie komunistycznej
      bezpieki autorytetem byc nie moze.
      • po_godzinach Aaaaale bzdura :) 08.03.06, 14:29
        • derduch Prawda w oczy kole moherów 08.03.06, 14:38
          Weź sobie poczytaj troszke. W tamtych latach do nominacji kardynalskiej musiała
          się przychylić bezpieka, kościół miał swojego kandydata który został odwalony
          przez komunistów. Dziwnym trafem bezpieka poparła młodego biskupa który zrobił
          dziwnie szybka kariere... To by tez wyjaśniało zamach na niego, może przestał
          być posłuszny?
          • po_godzinach Nie w tym rzecz. 08.03.06, 14:42
            Nie tobie sądzić, kto dla kogo i dlaczego jest autorytetem :)

Pomijam już, że twoje gołosłowne oskarżenia są, no ... (powstrzymam się)
            niezbyt ładne.
            • derduch Re: Nie w tym rzecz. 08.03.06, 15:00
              To nie oskarżenia, to fakty połączone z moimi domysłami.
    • ksiaze-ciemnogrodu Re: Urban prawomocnie skazany 08.03.06, 14:39
      Bogu niech będą dzięki..skończył sie czas szydzenia z prawdziwych autorytetów
      moralnych i naigrywania się z wartosci moralnych z religii itp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka