krykucha Re: [']['][']Stanisław Lem['][']['] 27.03.06, 17:21 Credo samego Pana Stanisława Lema (*) "Więc rzekli: - Jak ci się żyło? - Dobrze - odparł - dużo pracowałem. - Czy miałeś wrogów? - Nie - mogli przeszkodzić mi w pracy. - A przyjaciele? - Żądali ode mnie, bym pracował. - Czy to prawda, że wiele cierpiałeś? - Tak - odparł - to prawda. - Co robiłeś wtedy? - Pracowałem więcej: to pomaga." Trudno uwierzyć, że juz jest Pan w Wieczności... Odpowiedz Link Zgłoś
sobek Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:11 Łączę sie z wyrazami żalu ze wszystkimi, którzy podziwiali Lema, a jego myśli były dla nich wyzwaniem intelektualnym. Sebastian Ciemnoczołowski Odpowiedz Link Zgłoś
li-mu-bai Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:11 Wielki człowiek, wielki pisarz, wybitny umysł. Odpowiedz Link Zgłoś
warchlak1 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:11 Ogromna strata, wielki smutek i trochę nostalgii, że nie dane Mu było doczekać Literackiej Nagrody Nobla. Przeczuwałem, że coś niedobrego się dzieje - z ostatniej strony "Tygodnika Powszechnego" znikły od jakiegoś czasu moje ulubione felietony... ['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.jedrzejczak Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:11 (')(')(') Kiedy byłam dzieckiem, jego książki były źródłem rozwoju mojej wyobraźni. Marzyłam i śniłam o światach, które stwarzał przed moimi oczyma. Wielka strata... Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Niech jego ksiazki nie pojda w zapomnienie 27.03.06, 17:12 Przyznaje, ze zupelnie nie zgadzalem sie z pogladami na polityke i polska rzeczywistosc Lema. Jednak jego ksiazki - w tym wspaniala "Filozofia przypadku" to arcydzielo. Oby byly dalej czytane. Warto. Lem byl raczej agnostykiem, tym niemniej nie pogniewalby sie chyba, gdybym mu zyczyl Wiecznej Szczesliwosci. Naprawde - jak malo kto - sobie na nia zasluzyl. Chyle czola przed wielkim Polakiem Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Też bym chciał, żeby nie poszły - ale pójdą... 28.03.06, 09:28 Nadeszła era Kalibana - nawrót prymitywizmu myślowego, plemienności, babrania się we własnych flakach... Takich pytań już nikt nie będzie stawiał - a już na pewno nie w naszej literaturze. silesius.monachijski napisał: > Przyznaje, ze zupelnie nie zgadzalem sie z pogladami na polityke i polska > rzeczywistosc Lema. Jednak jego ksiazki - w tym wspaniala "Filozofia przypadku" > > to arcydzielo. Oby byly dalej czytane. Warto. Lem byl raczej agnostykiem, tym > niemniej nie pogniewalby sie chyba, gdybym mu zyczyl Wiecznej Szczesliwosci. > Naprawde - jak malo kto - sobie na nia zasluzyl. Chyle czola przed wielkim > Polakiem Odpowiedz Link Zgłoś
ani.a Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:12 ["] ["] ["] Odpowiedz Link Zgłoś
jakubek66 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:12 smutne, wychowałem się na nim Odpowiedz Link Zgłoś
goryll ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:12 ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:13 Odszedł wizjoner i człowiek wielkiej mądrości. Odpowiedz Link Zgłoś
zorzaporanna Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:13 Stanisław Lem "pisarz sience fiction", taką etykietkę przyklejają mu ludzie, którzy nie znają jego twórczości. Dla ludzi, którzy "wyrośli" na jego książkach Lem to wizjoner - futurysta, flozof a przede wszystkim wielki humanista. Cześc Jego Pamięci Odpowiedz Link Zgłoś
llewella Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:14 ['] ['] ['] Kolejny Wielki odszedł ['] ['] ['] Odpowiedz Link Zgłoś
jnkk Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:15 o boze.. tak mało już wielkich ludzi wśród nas.. ['] Odpowiedz Link Zgłoś
danko Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:16 jak mało kto zasłużył na Nobla Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:16 .... zapaliłem... Duża strata - wielki człowiek... Odpowiedz Link Zgłoś
bpos Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:20 Byłem dzieckiem i zaczynałem od "Astronautów". ['] Odpowiedz Link Zgłoś
ostatnio Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:18 ['][']['] szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:19 Lem byl ateista . w telexpresie powiedziano ze Lem " pytal o nature i istnienie boga " , nie powiedziano ze on w boga nie wierzyl i byl ateista . wstyd tvp ! to byl wielki Polak a nie jakis tam papiez . moze zrobimy teraz taka szopke jak po smierci papieza ? Odpowiedz Link Zgłoś
wenus7771 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:19 wielka strata (*)(*)(*) Odpowiedz Link Zgłoś
wooward Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:19 bedzie Go brakowalo... zupelnie inaczej bedzie sie teraz czytac jego ksiazki. Odpowiedz Link Zgłoś
wenus7771 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:19 wielka strata (*)(*)(*) Odpowiedz Link Zgłoś