Dodaj do ulubionych

Ręce opadają ; Edelman

17.04.06, 22:45
"Marek Edelman w wydanej ostatnio książce "Strażnik" pisze, że nie było w
czasie wojny ani po wojnie oddziału niepodległościowego, w którym Żydzi
mogliby czuć się bezpiecznie i walczyć na równych prawach z Polakami. To
dlatego trafiali częściej do Armii Ludowej. Nie można więc ignorować sytuacji
społecznej. Gdyby w AK nie było żadnego antysemityzmu, to zapewne Żydzi
lokowaliby swoje sympatie właśnie w ruchu niepodległościowym i nie byłoby tak
silnej ich nadreprezentacji w ruchu komunistycznym. "
Obserwuj wątek
    • przypominacz Re: Ręce opadają ; Edelman 17.04.06, 22:46
      adax4 napisał:

> "Marek Edelman w wydanej ostatnio książce "Strażnik" pisze, że nie było w
      > czasie wojny ani po wojnie oddziału niepodległościowego, w którym Żydzi
      > mogliby czuć się bezpiecznie i walczyć na równych prawach z Polakami. To
      > dlatego trafiali częściej do Armii Ludowej. Nie można więc ignorować sytuacji
      > społecznej. Gdyby w AK nie było żadnego antysemityzmu, to zapewne Żydzi
      > lokowaliby swoje sympatie właśnie w ruchu niepodległościowym i nie byłoby tak
      > silnej ich nadreprezentacji w ruchu komunistycznym. "

No i wszystko jasne. To przez AKowców szli pracować do UB.
      • nonno1 Re: W pewnym sensie i owszem 18.04.06, 10:51
        Czy teraz Żydzi poszliby pracować do RM lub ND?

Nie twierdzę, że AK jest równoważne z w/w, ale antysemityzm wśród Polaków
        (AK-owców również) był naprawdę żywy.

W grudniu 1944 już po 'wyzwoleniu' przez Armię Radziecką w Grodzisku Dolnym
        (powiat teraz Leżajsk, wtedy Łańcut) partyzanci AK zamordowali 3 Żydówki, które
        wyszły z ukrycia, widziałem będąc 7-letnim dzieckiem wynoszone zakrwawione trupy
        i jedną ocalałą płaczącą dziewczynkę (może 12 lat), której udało się ukryć za
        piecem podczas tego mordu.

Mój ojciec (wstyd mi, ale to prawda) opowiadał z rozbawieniem jak polscy zupacy,
        zatrudnieni przez Niemców, nadzorowali Żydów przy budowie drogi w 1940 roku.
        Tłukli ich bez miłosierdzia bykowcami i podczas marszu kazali śpiewać:
        "Ten Śmigły Rydz, nie kazał robić nic!
        Przyszedł Hitler dobry, złoty, nauczył nas roboty! Raz! Dwa! Trzy!"

Teraz wiemy do czego doprowadzili komuniści, ale wtedy dla Żydów byli
        wybawieniem i nie ma co się dziwić, że uwierzyli im i poszli (oczywiście nie
        wszyscy) na współpracę, a nawet do UB.

• kielczow2003 Re: W pewnym sensie i owszem 18.04.06, 13:33
          Ja z kolei pamiętam opowieśdci rodzinne o tzw " komandach pociągowych", kiedy
          ywrzucano ludzi z pędzących wagonów gdy tylko padł cien podejrzeń że ktoś jest
          żydem. Straszne ale chłopim kieleccy byli tym rozbawieni do czerwoności. Wstyd
          mi za to.Bo to w moim kraju sie stało.
          • gniewko_syn_ryba Re: W pewnym sensie i owszem 19.04.06, 17:18
            "hehehe takimi bajeczkami jak ta (...) mozna sypac
            jak z rekawa.
            Tylko widzisz tego nikt nie kukpuje bo tandeta w tym kraju schodzi tylko na
            bazarach."

Hehehe, kto to napisał, hehehe ?...
            • po_godzinach to nie jest bajeczka 19.04.06, 17:22
              tylko prawda, o której bardzo niechętnie się słucha.
              • gniewko_syn_ryba Re: to nie jest bajeczka 19.04.06, 17:40
                Zajrzyj tu:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=40428430&a=40437570
                • po_godzinach Re: to nie jest bajeczka 19.04.06, 17:44
                  Tyle, że ja odniosłam się do tego:
                  "Ja z kolei pamiętam opowieśdci rodzinne o tzw " komandach pociągowych", kiedy
                  ywrzucano ludzi z pędzących wagonów gdy tylko padł cien podejrzeń że ktoś jest
                  żydem. Straszne ale chłopim kieleccy byli tym rozbawieni do czerwoności. Wstyd
                  mi za to.Bo to w moim kraju sie stało."

To akurat na pewno nie jest bajeczką. Jest wiele udokumentowanych relacji
                  świadków.
                  Jak równiez na niechęć do powracających po wojnie do swoich domów Żydów. Tego
                  się akurat pod dywan nie zamiecie - zbyt wielu ludzi jeszcze to pamięta.
                  • gniewko_syn_ryba Re: to nie jest bajeczka 19.04.06, 17:53
                    Jest również wiele udokumentowanych relacji świadków potwierdzających to, co w
                    napisał(a) 9111951u w ocenzurowanym poście powyżej, co z kolei "kielczow"
                    arbitralnie uznał za bajkę i okrasił zacytowanym przeze mnie komentarzem.
                    Dlaczego więc okrucieństwo Polaków wobec Żydów z założenia nie jest bajką, zaś
                    okrucieństwo żydów wobec Polaków z założenia jest ? I pytanie do cenzora:
                    dlaczego o pierwszym można pisać na forum, a o drugim już nie (bo wtedy nożyce
                    idą w ruch) ???
                    • po_godzinach Re: to nie jest bajeczka 19.04.06, 17:56
                      to o czym napisał(a) 9111951u nie jest mi znane, więc się nie wypowiadam.
                      Natomiast to, o czym piszę mam udokumentowane.

Każde okrucieństwo jest złem, co do tego nie ma wątpliwości, jednak polegam
                      wyłącznie na udokumentowanych źródłach.
                      • gniewko_syn_ryba Re: to nie jest bajeczka 19.04.06, 17:58
                        No to zerknij poniżej:
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=40406959&a=40435085
                        Bajeczki ?...
                        • po_godzinach tu miało byc :) 19.04.06, 18:08
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=40406959&a=40504372
                  • remekk Re: to nie jest bajeczka 23.04.06, 19:28
                    po_godzinach napisała:

> Tyle, że ja odniosłam się do tego:
                    > "Ja z kolei pamiętam opowieśdci rodzinne o tzw " komandach pociągowych", kiedy
                    > ywrzucano ludzi z pędzących wagonów gdy tylko padł cien podejrzeń że ktoś jest
                    > żydem. Straszne ale chłopim kieleccy byli tym rozbawieni do czerwoności. Wstyd
                    > mi za to.Bo to w moim kraju sie stało."
                    >
                    > To akurat na pewno nie jest bajeczką. Jest wiele udokumentowanych relacji
                    > świadków.
                    > Jak równiez na niechęć do powracających po wojnie do swoich domów Żydów. Tego
                    > się akurat pod dywan nie zamiecie - zbyt wielu ludzi jeszcze to pamięta.
                    Próbowali w rzeszowie i Krakowie - nie uadło sie - więc w KIELACH ZROBILI TO
                    REKAMI ubOWCÓW . Wiadomo jaki był skład narodowościowy UB - szczególnie w
                    warstwach decyzyjnych ... .
                • po_godzinach Re: to nie jest bajeczka 19.04.06, 18:07
                  jakiś link?

żeby zweryfikować wiarygodność źródła :)
                  • gniewko_syn_ryba Re: to nie jest bajeczka 20.04.06, 13:24
                    Poproś autora postu.
      • mysz_polna5 Re: Ręce opadają ; Edelman 18.04.06, 14:09
        przypominacz napisał:

> adax4 napisał:
        >
        > > "Marek Edelman w wydanej ostatnio książce "Strażnik" pisze, że nie było w

> > czasie wojny ani po wojnie oddziału niepodległościowego, w którym Żydzi
        > > mogliby czuć się bezpiecznie i walczyć na równych prawach z Polakami. To
        > > dlatego trafiali częściej do Armii Ludowej. Nie można więc ignorować
        sytuacji
        > > społecznej. Gdyby w AK nie było żadnego antysemityzmu, to zapewne Żydzi
        > > lokowaliby swoje sympatie właśnie w ruchu niepodległościowym i nie byłoby
        tak silnej ich nadreprezentacji w ruchu komunistycznym. "

> No i wszystko jasne. To przez AKowców szli pracować do UB.

:))))))))))))))))))))))OOO!
        • remekk Re: Ręce opadają ; Edelman 23.04.06, 21:57
          > > No i wszystko jasne. To przez AKowców szli pracować do UB.
          No pewnie - wszytko wina Polaków ... .
    • t-800 Re: Ręce opadają ; Edelman 17.04.06, 22:52
      Demokraci.pl wszystko potrawią pięknie wytłumaczyć i uzasadnić. Potrafią się
      odnaleźć w każej sytuacji.
      • przypominacz Re: Ręce opadają ; Edelman 17.04.06, 22:59
        t-800 napisał:

> Demokraci.pl wszystko potrawią pięknie wytłumaczyć i uzasadnić. Potrafią się
        > odnaleźć w każej sytuacji.

Jak to było? "Dobrzy są u nas"?
    • lux_veritatis Re: Ręce opadają ; Edelman 17.04.06, 23:28
      Ręce opadają.
    • przypominacz Re: Ręce opadają ; Edelman 17.04.06, 23:32
      adax4 napisał:

Czy to nie jest przykład mowy nienawiści przeciwko której występował Edelman w
      swoim ostatnim apelu? Dlaczego wszyscy się oburzają na antysemicki komentarz
      Michalkiewicza a antypolskie komentarze takie jak ten są w porządku? Dlaczego
      musimy pokornie znosić takie komentarze?
    • lux_veritatis Re: Ręce opadają ; Edelman 17.04.06, 23:34
      Ciekawe czy znowu znajdą się debile wołające: "odpieprzcie się od Edelmana, toż
      to wielki bohater!"?
    • t-800 Re: Ręce opadają ; Edelman 17.04.06, 23:36
      Demoratom.pl bliżej raczej do komunofaszyzmu niż do demokracji jako takiej
      (czemu nieraz dali wyraz), więc nie ma się co dziwić taki komentarzom.
      • kielczow2003 Re: Ręce opadają ; Edelman 18.04.06, 13:35
        Co za debilna zbitka pojeciowa komunofaszyzm, dzieciaczku gdybyś chociaż
        rozumiał podstawowe pojęcia którymi się posługujesz.
        • humbak Re: Ręce opadają ; Edelman 19.04.06, 18:11
          No faktycznie. Jedno narodowe, drugie ponadnarodowe.
      • karagandak dlaczego? 23.04.06, 20:06
        Ktoś pyta dlaczego mamy odwalić się od dr.Edelmana.
        Niektórzy już to uzasadnili posiłkując się przykładami,przekazami,wspomnieniami.
        Fakt.Minęło trochę lat i trudno by starcy zaczęli mówić o co chodziło i jak
        było.A jest jeszcze grupa (nie taka znów mała!),która mówićo tych sprawach nie
        zamierza i nigdy zresztą nie zamierzała.Mam trochę książek ,trochę zdjęć w tych
        książkach,mam trochę wiedzy "nie wiadomo z kąd".Moja żona mówi- i chyba
        słusznie- że gó.. wiemy o okupacji.
        Więc dzisiaj w 2006 roku mówię wam:Odwalcie się od Edelmana bo tak na
        prawdę,GÓWNO WIECIE O TYM CO BYŁO.A gó.. wiecie,bo tego co było opowiedzieć i
        opisać się nie da!Mam swoje lata i wiem co mówię.
        • remekk Re: dlaczego? 24.04.06, 06:59
          To niech on i jego rodacy odwala się wreszcie od nas i pzrestana rzucać ohydne
          potwarze !!
    • s.berkowicz Re: Ręce opadają ; Edelman 18.04.06, 10:38
      Kolejne oszczerstwa..
    • marcus_crassus w AK byl antysemityzm 18.04.06, 11:08
      i to szczera prawda. zastanawia mnie tylko czy lokalni "patrioci" nie mieli
      nikogo w rodzinie w AK zeby im opowiedzial co sie dzialo.

Najwidoczniej chyba nie.

antysemityzm w AK byl bardzo powszechny. Choc na pewno nie był az tak wszedzie
      grozny. partyzanci raczej tez nie byliby negatywnie usposobieni do kolegow. tak
      wiec antysemityzm byl - wypowiedz edelmana - przesadzona
      • 9111951u Re: w AK byl antysemityzm 18.04.06, 12:07
        w Bundzie powszechny był antypolonizm i filorusycyzm, ot taka ciekawostka.
        • kielczow2003 Re: w AK byl antysemityzm 18.04.06, 13:39
          o tutaj jestes,moze powtórz proszę historyjke jak to Edelman przebijał oczy
          polskim żołnierzom-uwaga GWOŹDZIEM!!!!? Napisz jescze raz jak to żydzi mordowali
          polaków od 1939 roku heheheheheh. ot taka ciekawostka :-)
          • lux_veritatis No ta, kiedy mowa o antypolonizmie jakiegos 18.04.06, 13:47
            Żyda, zawsze zjawi się taki pożyteczny Kielczow i sprowadzi sprawę ad absurdum.
            Może kiedyś to było zabawne, teraz jest co najwyżej żałosne, dzieciaku.

> o tutaj jestes,moze powtórz proszę historyjke jak to Edelman przebijał oczy
            > polskim żołnierzom-uwaga GWOŹDZIEM!!!!?

To kolejny dowód "polskiego antysemityzmu" wyssany z michnikowego palucha?
            • kielczow2003 Re: No ta, kiedy mowa o antypolonizmie jakiegos 18.04.06, 14:00
              w kazdej twojej wypwiedzi pojawia sie magiczne ad absurdum:)
              no cóz absurdalne rzeczy to własnie tutaj czytam te wszystkie niestworzone historie
              o krwiopijcach zydach.
              a propos to juz chyba 3 nick? co? hehehe
              • lux_veritatis Re: No ta, kiedy mowa o antypolonizmie jakiegos 18.04.06, 14:06
                > w kazdej twojej wypwiedzi pojawia sie magiczne ad absurdum:)
                > no cóz absurdalne rzeczy to własnie tutaj czytam te wszystkie niestworzone
                hist
                > orie
                > o krwiopijcach zydach.

Może podrzucisz jakieś linki?

> a propos to juz chyba 3 nick? co? hehehe

O, kolejny oszołom węszący wszędzie antysemickie spiski. Szkoła Michnika jak
                się patrzy :-)
              • kropek_oxford Mylisz sie: ostatnio robi TYLKO za reklame jednej 18.04.06, 14:09
                z fundacji ojca Rydzyka. O tej:
                www.luxveritatis.pl/
                Za to mu placa, a co wypisuje, by uzasadnic darmowy byt reklamy w necie to juz
                mniej wazne:)))
                • lux_veritatis Gabryniu, miałem cię już nie ruszać, ale muszę 18.04.06, 14:20
                  sprostować: łaciński powstał na długo przed Ojcem Dyrektorem. Ponadto taki Pius
                  XI na przykład, tytułując jedną ze swoich encyklik tak a nie inaczej też o
                  Rydzyku nie słyszał.

PS. Kaftanik dalej uwiera, czy już ci ktoś litościwy poluzował?
                  • kropek_oxford Nie klam: to z gory przygotowany wykret Ojca 19.04.06, 16:40
                    Malwersanta, by darmowe reklamy jego biznesow wszedzie wciskac.
                    A "gabrynie" bedziesz odszczekiwal! I moja rzekoma "mitomanie" i "problemy
                    psychiczne", pomiotlo rydzykowe. Powyglupiaj sie wiecej, mam czas:)
                    • lux_veritatis Gabrielo, Gabrycho, Gabryniu, Gabrysiu :-) 19.04.06, 16:43
                      Niczego nie będę odszczekiwał, jakem Światło Prawdy :-) I czekam z
                      niecierpliwością na twoje kolejne wcielenie, drogi Leo :-))) To kiedy w końcu
                      premiera? :-)
                      • kropek_oxford Nie twoj interes, golodupku. A redakcja portalu 19.04.06, 16:45
                        o tym wie - ich STAC na zakup, a tys dla mnie g.wnem, nie zas czytelnikiem:)))
                    • remekk Re: Nie klam: to z gory przygotowany wykret Ojca 23.04.06, 10:48

> A "gabrynie" bedziesz odszczekiwal! I moja rzekoma "mitomanie" i "problemy
                      > psychiczne", pomiotlo rydzykowe. Powyglupiaj sie wiecej, mam czas:)

Prawda w oczy kole kropgabrychę .
                      Próbuje podreperowac swoje ego wizjami ........
          • 9111951u Re: w AK byl antysemityzm 18.04.06, 14:49
            nie tylko mały kurdupelku :
            "Raport sytuacyjny i wywiadowczo-polityczny Nr 11 za miesiąc grudzień 1944 r."
            Komendy Okręgu Białystok Armii Krajowej opisuje postawy drohiczyńskich Żydów w
            bardzo dla nich niepochlebnym świetle: "Należy zaznaczyć, że żydzi prawie
            wszyscy wysługują się Sowietom. Całe szczęście, że jest ich niewielu. Ze
            szpitali (gniazdo żydowskie) usunięto wszystkich lekarzy Polaków. Chorzy leżą
            bez pościeli. Protekcja i przekupstwo. W dniu 8 listopada z inicjatywy żyda dr.
            Horbacewicza i ex Volksdeutschki Toleczkowej - urządzono bal na cześć
            partyzantów sowieckich". Takie informacje - o współpracy Żydów z NKWD i
            sowieckimi strukturami władzy (podobnie jak w okresie 1939-1941), są w polskich
            dokumentach powszechne. Dziś się je przemilcza, lub sprowadza wszystko do...
            fałszywych stereotypów.

Przytoczony powyżej "Raport" nie pozostawia jednak żadnych wątpliwości: "Żydzi
            współpracują z NKWD i prawie wszyscy posiadają broń krótką. Szpiegują ludność
            miejscową i przyjezdną. W Drohiczynie Sowieci zabili przypadkowo żyda. Żydzi
            sądząc, że to Polacy, zamordowali 9 Polaków". Takich rzeczy nie usprawiedliwia
            nic. Nawet, gdyby ten "przypadkowy" Żyd zginął z polskiej ręki, Żydzi nie mieli
            prawa wymierzać na ślepo własnej "sprawiedliwości"! Ale, po pierwsze, mieli
            legalnie broń. Pamiętajmy, że Polacy wówczas za jej przechowywanie zagrożeni
            byli karą śmierci. Po drugie, cieszyli się bezgranicznym zaufaniem Sowietów
            (widocznie były ku temu odpowiednie powody, ci bowiem nie byli naiwni i nie
            obdarzali swym zaufaniem kogokolwiek, w dodatku za nic). Po trzecie, takie
            zbrodnie nie były ścigane i karane, zresztą - kto wówczas miałby odwagę
            wystąpić z oskarżeniem?

któż by smiał towarzyszom tych zamordowanych przez mołojców żołnierzy polskich
            wypominać? mały kurdupel ?
            • kielczow2003 Re: w AK byl antysemityzm 18.04.06, 15:39
              tak tak mam dlugi nos i czarne wlosy a z kieszeni wystaje mi maca zrobiona z
              krwi polskich dzieci.
              Tak naprawde mam 187 wzrostu ogolne na zero włosy i niebieskie oczy co troche
              nie pasuje na żydka co? No nie chciałem ci sprawiac przykrości bo widze ze
              wyczerpałaś już kanon swojego słownictwa i nazywasz mnie juz od towarzysza po
              kurdupla przez analfabete z podkreśleniem jego funkcjonalności oraz mołojca.
              Jestes smutnym i żałosnym obrazkiem zakompleksionego człowieczka.
              Pozdrawiam
              • gniewko_syn_ryba Re: w AK byl antysemityzm 19.04.06, 17:47
                kielczow2003 napisał:

> Tak naprawde mam 187 wzrostu ogolne na zero włosy i niebieskie oczy

A dresik chociaż jakiś markowy, czy z lumpexu ?... ;)))
                • kielczow2003 Re: w AK byl antysemityzm 20.04.06, 11:52
                  heheheh zabawany jestes.A nawet zalosny albo dres albo pejsy co? twoj mały
                  ograniczony móżdżek nie jest w stanie przysposobic sobie innego obrazu
                  rzeczywistości. buhehehehe
                  • gniewko_syn_ryba Re: w AK byl antysemityzm 20.04.06, 13:23
                    Hehehe, jak na słynnym rysunku Mleczki sprzed wielu lat, przedstawiającym młodą
                    adeptkę rolnictwa dojącą... byka, nie będę wyprowadzał cię z błędu... ;))))))))
                    • kielczow2003 Re: w AK byl antysemityzm 20.04.06, 14:35
                      no własnie. Błąd masz zapisany w dowodzie pewnie:)
                      Taki smutny człowieczek dobrze ze wiesz kto to mleczko(na jakims zlocie
                      inteligentnych inaczej nie pomyl tylko z mleczem) jak ja lubie takich pajaców
                      • gniewko_syn_ryba Re: w AK byl antysemityzm 20.04.06, 20:00
                        Twoja przenikliwość i "trafność" ocen po prostu powala... Bluzgaj sobie dalej
                        skoro to ci ulgę sprawia, mnie to zwisa...

P.S. Czy "inteligentny nieinaczej" kielczow nie wie, co to znaki interpunkcyjne ?...
                        • remekk Re: w AK byl antysemityzm 20.04.06, 20:09
                          gniewko_syn_ryba napisał:

> Twoja przenikliwość i "trafność" ocen po prostu powala... Bluzgaj sobie dalej
                          > skoro to ci ulgę sprawia, mnie to zwisa...
                          >
                          > P.S. Czy "inteligentny nieinaczej" kielczow nie wie, co to znaki
                          interpunkcyjne
                          > ?...
                          Oni zwykle jak zabraknie argumentów albo stosuja swoje
                          zaklecia "antisemmittzziimm" etc albo bluzgaja . Ostatnio kiedy wreszcie
                          dotarło do nich ,ze coraz mniej ludzi przejmuje sie "antisemittiizmem" coraz
                          częściej bluzgają ... .
                          • kielczow2003 Re: w AK byl antysemityzm 20.04.06, 20:21
                            Do nich czyli do kogo?
                            Miedzynarodówki? hehehe
                            • remekk Re: w AK byl antysemityzm 20.04.06, 20:22
                              Takich "wybrańców" jak ty ... .
                              • kielczow2003 Mojżesz 20.04.06, 20:29
                                A dlaczego piszesz wybrańców? Czym według Ciebie charakteryzuje sie wybraniec?
                                • remekk Re: Mojżesz 23.04.06, 12:51
                                  Nie zuważyłeś cudzysłowia "wybrańcze " ?
                        • kielczow2003 Re: w AK byl antysemityzm 20.04.06, 20:20
                          znaki interpunkcyjne hehehehe pewnie nigdy Cie nie uczyli co to styl dowolny
                          Czepianie sie detali jest oznaka ludzi a) slabych b) takich ktorzy nie maja nic
                          ciekawego do zaoferowania.
                          Moim zdaniem podpadasz pod obie kategorie
                          • gniewko_syn_ryba styldowolny 21.04.06, 23:33
                            jaknapisalemwyzejzwisamidokladniecoomniesadziszwiecsieniewysilajbocizylkapeknieaitaktwojadiagnozajesttaksamotrafnajakpoprzednie

P.S. Ten styl dowolny, o którym wspominasz, to ja wykorzystywałem kiedy ciebie
                            jeszcze na świecie nie było, robaczku, tyle że w formach literackich, a nie w
                            celach komunikacji...

P.P.S. Ciekaw jestem, co TY masz ciekawego do zaoferowania... ?
          • 9111951u Re: w AK byl antysemityzm 22.04.06, 08:03
            jak każdy funkcjonalny czytać ? czytasz, ale nic z tego czytania nie rozumiesz,
            mołojcy z Bundu zabili 7 polskich żolnierzy nastepnie przybili ich gwoździami
            przez oczodoły do podłogi , o Edelamnie nic nie napisałem po za tym ,ze to jego
            kompani z Bundu zrobili do którego przynalezał Edelman. Dotarło do niskiego
            czółeczka ?
      • reakcjonista1 Prawda! 18.04.06, 13:26
        Nie chcieli z żydami walczyc... kto by tam chciał walczyc z KOLABORANTAMI! Taką
        uzyskali nie bez wlasnej winy Żydzi w Polsce, niestety wszyscy. Ale to juz ich
        problem. AK mordowała tak nazistów jak i komunistów, przeplatajac ich zdrajcami
        i szmalcownikami.
      • mirmat1 wsrod zydow byli nazisci 22.04.06, 02:50
        i to szczera prawda. Opowiadal mi o tym pewien skin, ze czytal o zydowskich
        dywizjach SS !!!!!!
        marcus_crassus napisał:
        > i to szczera prawda. zastanawia mnie tylko czy lokalni "patrioci" nie mieli
        > nikogo w rodzinie w AK zeby im opowiedzial co sie dzialo.
        >
        > Najwidoczniej chyba nie.
    • wiewiorzasta W związku z czym ręce opadają? n/t 18.04.06, 15:38

• ave_duce Re: Ręce opadają ; adax4 ;((( 18.04.06, 15:40
      adax4 napisał:

• remekk Oni te oszczestwa wylansowali na świecie - pora .. 19.04.06, 16:37
      ...na rozpoczęcie walki o sparwiedliwość i prawdę ... .
      • ave_duce Re: Natychmiast !!! remekkU - do boju !!! ;))) b/t 19.04.06, 16:39
        remekk napisał:

> ...na rozpoczęcie walki o sparwiedliwość i prawdę ... .
        • remekk Tak się składa , ze nie tylko ja mam juz dosyć .. 19.04.06, 16:40
          ...tych ohydnych kłamstw ... .
          • ave_duce Re: To wezwij do walki i InnyCH !!! Na co czekasz? 19.04.06, 16:41
            remekk napisał:

> ...tych ohydnych kłamstw ... .
            • kropek_oxford Ten nazi "heros" wlasnie walczy. Nie widzisz? n/t 19.04.06, 16:44

• remekk Nazi - herosi - rodacy kropgabrychy morduja dzieci 19.04.06, 16:47
                ...tam gdzie na nieszczęście prawowitych mieszkańcó stanowia większośc ... .
                • gniewko_syn_ryba Re: Nazi - herosi - rodacy kropgabrychy morduja d 19.04.06, 17:57
                  Nie tylko dzieci - także konie... i to w Polsce... :(((
            • remekk Wzywam - przede wszystkim poltyków i CD ... 19.04.06, 16:44
              ...zreszta pierwsze odruchy obronne już widać ... .
              • ave_duce Re: Co to jest CD? 19.04.06, 16:46
                remekk napisał:

> ...zreszta pierwsze odruchy obronne już widać ... .
                • po_godzinach korpus dyplomatyczny (?) 19.04.06, 16:46
                  • remekk Yes , yes , yes ... 19.04.06, 16:48
                    ...sorry za ten żarcik zle Marcinkiewicz nie jest moim ulubionym politykiem
                    z formacji , której wiele działań popieram ... .
                    • po_godzinach tak, tak, tak ... 19.04.06, 16:54
                      remekk napisał:

> ...sorry za ten żarcik zle Marcinkiewicz nie jest moim ulubionym politykiem
                      > z formacji , której wiele działań popieram ... .

... domyślam się, że twoim ulubieńcem jest niejaki Bolesław Tejkowski.
                      W końcu Marcinkiewicz - jaki by nie był - to cywilizowany człowiek, jakże
                      mógłby być twoim ulubionym politykiem? To niemożliwe.
                      • gniewko_syn_ryba Re: tak, tak, tak ... 19.04.06, 18:01
                        po_godzinach napisała:

> W końcu Marcinkiewicz - jaki by nie był - to cywilizowany człowiek

A kiedyż to tak awansował z "pacynki" ??? :-0
                        • po_godzinach Re: tak, tak, tak ... 19.04.06, 18:09
                          a to ja mówiłam "pacynka"? No coś ty :)
                      • remekk Re: tak, tak, tak ... 20.04.06, 12:30
                        po_godzinach napisała:

> remekk napisał:
                        >
                        > > ...sorry za ten żarcik zle Marcinkiewicz nie jest moim ulubionym polityki
                        > em
                        > > z formacji , której wiele działań popieram ... .
                        >
                        >
                        > ... domyślam się, że twoim ulubieńcem jest niejaki Bolesław Tejkowski.
                        > W końcu Marcinkiewicz - jaki by nie był - to cywilizowany człowiek, jakże
                        > mógłby być twoim ulubionym politykiem? To niemożliwe.
                        Utrzymując się wtwijej konwencji - twoim ulubieńcem jest zapewne rebe Joskowicz
                  • ave_duce Re: korpus dyplomatyczny (?) :)))))))))))))))))))) 19.04.06, 16:59
                    :P

;)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                    • remekk Re: korpus dyplomatyczny (?) :))))))))))))))))))) 23.04.06, 19:53
                      CD jest odpwoiedzialny za obrone dobrego imienia Polski ... .
                      • ave_duce Re: korpus dyplomatyczny (?) :))))))))))))))))))) 24.04.06, 07:01
                        remekk napisał:

> CD jest odpwoiedzialny za obrone dobrego imienia Polski ... .

Czy ty naprawdę sądzisz, że ja nie wiem, co oznacza skrót CD?

;)
              • kropek_oxford Smiesz imputowac Kaczynskim antysemityzm? 19.04.06, 16:46
                Coz, wysylam twoje posty do Komitetu Centralnego PiS:)
                • remekk Imputuje tobie antypolską ohydę oraz tchórzliwe .. 20.04.06, 15:48
                  ...chowanie sie za plecami Angoli .
          • kropek_oxford I tyle twego, naziolu, ze sobie na Zyda po polsku 19.04.06, 16:43
            i w polskim gronie poplujesz:))) A Zydzi i jezyki znaja, i potezne swiatowe
            wydawnictwa na wlasnosc posiadaja... Umrzesz pod plotem z ta swoja "prawda" i
            tylko parszywy wiejski kundel bedzie o tym wiedzial.
            • remekk Naziolu betarowski chowasz się za plecami Angoli 19.04.06, 16:45
              ...ale twoj prawdziwa natura wyłazi z ciebie ... .
              • kropek_oxford Kaczynscy wiedza, jakim jestem Zydem i jak 19.04.06, 16:51
                "falszywym" Angolem. Pozwolilem tez dac im poznac ciebie, jako ich faba. Sam
                popatrz:

From: biuro@pis.org.pl View Contact Details
                To: xxx@btinternet.com
                Subject: [autoresponder] Czy wasi zwolennicy MUSZA byc antysemitami?
                Date: Wed, 19 Apr 2006 14:49:56 -0000

Pañstwa wiadomo¶æ zosta³a zarejestrowana. Dziêkujemy.
                Prawo i Sprawiedliwo¶æ
                • remekk Pokazałeś Jarkowi cos co pzrekonało ? 20.04.06, 08:12
                  W donosikach to tacy jak ty są "dobrzy" - na Kresach w 39 wasze donosiki
                  skazały na śmierć wiele dzieci i kobiet zamęczonych potem na Syberii .
                  Ale póki co RP to jeszcze nie drugi erec Israel - takze możecie sobie podonosić
                  a nawet pokrzyczeć - tyle waszego ... .
                  • kropek_oxford Powiedz cos jeszcze rownie glupiego:))) 20.04.06, 20:10

• remekk rownie glupiego jak twoje dzieła - nie da rady ... 20.04.06, 20:12
                      ...ty jestes równie wyjatkowy jak twoi pobratymcy ... .
                      • kropek_oxford Wyslalem wszystkie twoje "apele" do politykow z 22.04.06, 02:54
                        tego watku na adres Komitetu Centralnego PiSu. Zamiescic tu pokwitowania?
                        • remekk Dzieki za inspiracje będę apelował bez twojego 23.04.06, 08:59
                          ...pośrednictwa .
                          Tacy jak ty pzrekonuja mnie iz najwyższy czas zrobic cos z waszymi perfidnymi
                          próbami realizacji geszeftu przedsiębiorstwa opisanego przez Finkelsteina ...
    • humbak Re: Ręce opadają ; Edelman 19.04.06, 17:51
      Jakkolwiek w AK antysemityzm chyba się zdażał, to pan Edelman mocno przesadza i
      trudno powiedzieć by taka wypowiedź nie szkodziła jego wizerunkowi.
      • po_godzinach zauważ jednak, że 19.04.06, 18:15
        adax4 podaje cytat, a nie podaje jego źródła. Nie wiemy, co dokładnie Edelman
        napisał.
        To bowiem nie jest cytatem z Edelmana.

Rzeczywiście wydaje się nieprawdopodobne, aby wszystkie oddziały były równie
        niebezpieczne.

Należałoby przeczytać jednak Edelmana w oryginale, żeby się odnosić do jego
        słów.
        • humbak Re: zauważ jednak, że 19.04.06, 18:22
          To fakt. Zakładam prawdomówność autora. SZczerze mówiąc zdziwiło mnie to. Miałem
          do Edelmana spory szacunek. Może faktycznie prawda wygląda innaczej... zajrzy
          się do książki w EMPiKu :P
    • karlin Lipiec się zbliża, moi drodzy, lipiec..... 19.04.06, 18:14
      Mobilizacja w szeregach.

:)
      • remekk Re: Lipiec się zbliża, moi drodzy, lipiec..... 20.04.06, 10:59
        karlin napisał:

> Mobilizacja w szeregach.
        >
        > :)
        Znowu zmobilizuja sie i będą pluli na Polskę wykozrystując jako pretekst udział
        kilku POlaków w niemieckiej zbrodni . Ci sami , którzy po dzis dzień nie
        rozliczyli masowego uzdiału swych przodków w zdziczałych zbrodniach na POLAKACH
    • freemason Co tu gadać? Święta prawda! 20.04.06, 12:39
      ... przecież trudno uwierzyć w miłość Żydów do komunizmu większą niż
      u "aryjczyków". O co więc chodziło? Ano, po prostu wśród komunistów nie było
      wówczas antysemityzmu, charakterystycznego dla NSZ i (niestety) sporej części
      AK.
      • remekk "Prawda" - "wyjatkowa" a nawet "wybrana" 20.04.06, 13:07
        Nawet w "antysemickim" NSZ - głównym lekarzem Brygady Świętokrzyskiej był Zyd
        Ciekawy był równiez przpadek uratowani przez NSZ pezdwojennego znajomego ,
        któremu nawet zorganizowali zabieg pzryszycia pewnej częsci .....
        potem działał on w NSZ pod pseudonimem "Parry" ... .
        • freemason Re: "Prawda" - "wyjatkowa" a nawet "wybrana" 20.04.06, 13:22
          remekk napisał:

> Nawet w "antysemickim" NSZ - głównym lekarzem Brygady Świętokrzyskiej był Zyd

No dobrze, Stanisław Piasecki też był Żydem (po matce) i co z tego wynika?

> Ciekawy był równiez przpadek uratowani przez NSZ pezdwojennego znajomego ,
          > któremu nawet zorganizowali zabieg pzryszycia pewnej częsci .....
          > potem działał on w NSZ pod pseudonimem "Parry" ... .

No właśnie - przypadek.
          • remekk Re: "Prawda" - "wyjatkowa" a nawet "wybrana" 20.04.06, 15:24
            freemason napisał:

> remekk napisał:
            >
            > > Nawet w "antysemickim" NSZ - głównym lekarzem Brygady Świętokrzyskiej był
            > Zyd
            >
            > No dobrze, Stanisław Piasecki też był Żydem (po matce) i co z tego wynika?
            Wasiutyński był wnukiem rabina itd - z tego wynika Kolego , ze przypisywany
            narodowcom antysemityzm na pewno nie miał biologicznego charakteru .
            To jest szczególnie ciekawe w kontekście takich własnie oskarżeń rzucanych
            prezz tych , którzy maja totalną obsesję na pkcie biologizmu .
            Aby mozna było zostać żołnierzem Brygady trzeba było mieć pozytywna opinię
            owego lekarza - dla tych strasznych "antysemitów" z NSZ nie stanowiło to
            problemu - żartowli sobie co najwyżej , ze aby zostać żołnierzem Brygady trzeba
            mieć zgode od Zyda - teraz oszołomy uzbnały by ten żart za "antysemicki" ... .
            > > Ciekawy był równiez przpadek uratowani przez NSZ pezdwojennego znajomego
            > ,
            > > któremu nawet zorganizowali zabieg pzryszycia pewnej częsci .....
            > > potem działał on w NSZ pod pseudonimem "Parry" ... .
            >
            > No właśnie - przypadek.
            Takich pzrypadków (udokumentowanych) były tysiące - oni na Kresach w 39 nie
            uratiwali ANI JEDNEGO POLSKA (nie ma takich udokumentowanych pzrypadków)
            natomiast masowo uczestniczyli w "dziele" eksterminacji Polaków . W tym
            kontekście anleży spoglądać na nagonki dla których pretekstem jest dawno
            rozliczony udział kilku Polkaów w niemieckiej zbrodni ... .
      • humbak Re: Co tu gadać? Święta prawda! 21.04.06, 02:52
        I Żydzi wcale nie mieli skłonności do komunizmu przed wojną. Poza tym jeśli
        Edelman faktycznie tak sformułował (a mam nadzieję że nie), to nie mówi o
        większości AK, tylko przygniatającej większości oddziałów i w wystarczającym
        stopniu że ta postawa dominowała.
    • lux_veritatis Edelman pogrywa holkaustem dla celów politycznych 20.04.06, 16:36
      "- Jednak przez wiele, wiele lat przychodził Pan tutaj, w kolejne rocznice
      powstania, tylko z garstką przyjaciół.

- W 1988 r. na plac przed pomnikiem powstańców przyszło kilkadziesiąt tysięcy
      ludzi.

- Ale sam Pan mówił, że wtedy przyjście pod pomnik było demonstracją
      antypaństwową, antykomunistyczną.

- Tak samo jak w tym roku! Ci młodzi ludzie przyszli tutaj, bo nie podoba im
      się, że ci, którzy mają władzę, kochają się z Rydzykiem. Chcą się uczyć
      prawdziwej historii."

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3293092.html
      Czyż nie jest to odrażające?
      • remekk Oni pogrywaja tragedia również dla sępiego biznesu 20.04.06, 19:39
    • wierny_komunista Re: Ręce opadają ; Edelman 20.04.06, 16:40
      adax4 napisał:

> dlatego trafiali częściej do Armii Ludowej. Nie można więc ignorować
      sytuacji
      > lokowaliby swoje sympatie właśnie w ruchu niepodległościowym i nie byłoby
      tak
      www.jerzyrobertnowak.com/artykuly/Niedziela/pod_prad/2001/07.01.htm
    • eres2 O opadaniu rąk i o cytatach 21.04.06, 01:46
      adax4: "Marek Edelman w wydanej ostatnio książce "Strażnik" pisze, że nie było
      w czasie wojny ani po wojnie oddziału niepodległościowego, w którym Żydzi
      mogliby czuć się bezpiecznie i walczyć na równych prawach z Polakami. To
      dlatego trafiali częściej do Armii Ludowej. Nie można więc ignorować sytuacji
      społecznej. Gdyby w AK nie było żadnego antysemityzmu, to zapewne Żydzi
      lokowaliby swoje sympatie właśnie w ruchu niepodległościowym i nie byłoby tak
      silnej ich nadreprezentacji w ruchu komunistycznym. "

eres: Gdybyś adaxie istotnie przeczytał „Strażnika”, to znałbyś powody takich
      wypowiedzi p. Edelmana, wiedziałbyś o jego dramatycznych przeżyciach z tamtych
      lat, choćby o jego pierwszych doświadczeniach na początku powstania
      warszawskiego (cytaty ze „Strażnika”): „[...] O świcie wróciłem do
      domu. ‘Antek’ opowiedział, że przed paroma godzinami był u nas Kamiński.
      Przyszedł z informacją, że poprzedniego wieczora na Pańskiej ludzie z AK
      zastrzelili Jurka Grasberga. Powiedzieli, że skoro ma fałszywe dokumenty i jest
      uzbrojony, musi być szpiegiem. A naprawdę zabili go dlatego, że był Żydem.
      Kamiński powiedział też, że nie może nas, żobowców, powierzyć żadnemu
      oddziałowi AK. Jeśli chcemy być bezpieczni, powinniśmy sobie znaleźć inną
      organizację, aby walczyć w jej szeregach. Tymczasem grupa powstańców
      aresztowała Fiszgrunda. Oskarżyli go, że jest szpiegiem, a rzekomymi dowodami
      były znów fałszywe dokumenty i broń, którą miał przy sobie. Zamknęli go w
      piwnicy na Starym Mieście. Już mieli go rozstrzelać. Udało mu się wyrzucić na
      zewnątrz karteczkę, którą przez czysty przypadek – ale cuda zawsze zdarzają się
      przypadkiem – ‘Kazik’ znalazł na ulicy. Uratowaliśmy go. Na placu Grzybowskim
      cała grupa Żydów, którzy ukrywali się tam od miesięcy, została zastrzelona
      przez oddział AK. Winni byli później sądzeni przez są wojenny.”
      W innym miejscu tej książki pisze Edelman: „[...] Przemykałem się wewnętrznymi
      podwórkami. Natknąłem się na posterunek AK. Miałem przepustkę. Otoczyli mnie.
      Powiedzieli: >>Kamienica zapaliła się od dachu. Ty to zrobiłeś. Żydzie jesteś
      niemieckim szpiegiem.<<. Ktoś wrzasnął: >>Postawić go pod mur i kula w
      łeb<< ...Postawili mnie twarzą do muru, z rękami opartymi o ten mur.
      Pomyślałem, że te sku..syny naprawdę zaraz mnie zastrzelą. W tej sekundzie
      skoczyłem w stronę schodów. Odepchnąłem wartowników i zacząłem walić do drzwi
      mieszkania, w którym kwaterowali dowódcy tego oddziału. [...] Ktoś je otworzył.
      Zaczęła się długa rozmowa, po której mnie wypuścili.”
      • humbak Re: O opadaniu rąk i o cytatach 21.04.06, 03:27
        Głoas pana Edelmana bardzo się liczy w dialogu polsko żydowskim. Przynajmniej
        wśród Polaków. Powinien mimo wszystko bardziej uważać na sformułowania których
        używa (zakładając że taki jest wydźwięk tego co napisał).
        • remekk Re: O opadaniu rąk i o cytatach 21.04.06, 06:55
          Polacy maja szacunek dla tych co walczyli co Edelman oraz ci , którzy go
          napuszczaja na Polaków wykorzystują ten fakt bez odrobiny choćby przyzowitosci
          wystawiając ów szacunek na ciężkie próby ... .
      • eres2 Nie tylko ze wspomnień Marka Edelmana 21.04.06, 23:05
        wiadomo, że polskie organizacje niepodległościowe niechętnie przyjmowały Żydów
        w swoje szeregi.
        Pisze historyk, prof. Marian Fuks: „O ile rożnego rodzaju męty społeczne i
        szmalcownicy były dla partyzantów z Armii Krajowej czymś obrzydliwym, godnym
        pogardy i potępienia, o tyle ugrupowania antysemickie widziały w Żydach wroga
        Polski, >>cudzoziemca<<, a niekiedy >>szpiega<<, nawet działającego na rzecz
        Niemców, czego dowodem miało być to, że skoro przeżyli, musieli z Niemcami
        współpracować. hasło >>nie chcemy Żyda<< było w niektórych oddziałach często
        powtarzane.”
        Znany historyk Andrzej Żebrowski („Żydzi”): „[...] Swoją drogą, współpraca, a z
        czasem formalne podporządkowanie się formacjom komunistycznym, były regułą
        (wiadomo o dziewięciu większych oddziałach żydowskich, wchodzących w skład AL),
        gdyż ani AK, ani Bataliony Chłopskie nie przyjmowały Żydów w swoje szeregi.
        Często dochodziło do starć zbrojnych, a nawet do zwykłych mordów na
        uciekinierach. Wszystko zależało od lokalnych warunków, nastawienia dowódców
        poszczególnych polskich oddziałów i od relacji z miejscową ludnością. [...]
        Oddzielnym zagadnieniem są mordy na Żydach popełnione przez polskie oddziały
        partyzanckie. Przeważa opinia, że często dopuszczały się takich czynów jedynie
        Narodowe Siły Zbrojne, AK i BCh zachowywały się bardziej powściągliwie, choć
        nie było mowy o żadnej współpracy. Do dziś potwierdzono na terytorium całego
        Generalnego Gubernatorstwa ponad 120 masowych morderstw na ukrywających się w
        lasach Żydach, które z pewnością można przypisać polskiemu podziemiu.”.
        Historyk Marek Jan Chodakiewicz: „Niestety, w szeregach partyzantki
        niepodległościowej tylko sporadycznie trafiali się nie zasymilowani Żydzi.
        Historyk Kazimierz Krajewski twierdzi w oparciu o wspomnienia sowieckiego
        partyzanta pochodzenia żydowskiego Anataola Wertheima i inne dokumenty, że na
        Nowogródczyźnie bardzo życzliwie odnosił się do Żydów dowódca Polskiego
        Oddziału Partyzanckiego (Ośrodek Stołpce) p[od]por[ucznik] Kasper
        Miłaszewski, ‘Lewald’ [z AK], który zadeklarował gotowość przyjęcia w szeregi
        POP wszystkich chętnych Żydów z terenu Polski centralnej i zachodniej [...]. W
        szeregach POP służyła pewna ilość osób pochodzenia żydowskiego (głównie spośród
        zasymilowanych).”
      • eres2 Jeszcze jedna wypowiedź Marka Edelmana: 21.04.06, 23:06
        „Nigdy nie mieliśmy wystarczającej pomocy od Polaków, ale bez ich pomocy nie
        bylibyśmy zdolni zacząć powstania. [...] Trzeba pamiętać, że Polacy sami mieli
        mało broni. Winę ponosi nazizm, faszyzm – a nie Polacy.”

• gniewko_syn_ryba Re: Jeszcze jedna wypowiedź Marka Edelmana: 21.04.06, 23:41
          Może jeszcze na Kosińskiego się powołasz ?... ;)))
          • remekk Re: Jeszcze jedna wypowiedź Marka Edelmana: 23.04.06, 07:46
            > Może jeszcze na Kosińskiego się powołasz ?... ;)))
            Maja oni takich "autorytetów" na pęczki ... .
            • ave_duce Re: Całkiem jak P(i)Suje!!! ;((( 23.04.06, 07:47
              remekk napisał:

> > Może jeszcze na Kosińskiego się powołasz ?... ;)))
              > Maja oni takich "autorytetów" na pęczki ... .

Ale poproszę o konkrety!

;)
              • remekk Re: Całkiem jak P(i)Suje!!! ;((( 23.04.06, 08:53
                ave_duce napisała:

> remekk napisał:
                >
                > > > Może jeszcze na Kosińskiego się powołasz ?... ;)))
                > > Maja oni takich "autorytetów" na pęczki ... .
                >
                > Ale poproszę o konkrety!
                >
                grossy , urissy , lazary itp "autorytety" epatuja w swoich "książkach" swoimi
                chorymi wizjami nt II wojny światowej
                • ave_duce Re: Całkiem jak P(i)Suje!!! ;((( 23.04.06, 09:26
                  remekk napisał:

> ave_duce napisała:
                  >
                  > >
                  > > Ale poproszę o konkrety!
                  > >
                  > grossy , urissy , lazary itp "autorytety" epatuja w swoich "książkach" swoimi
                  > chorymi wizjami nt II wojny światowej

Och, jaki piękny gomułkowski język!
                  Czy "ałtorytet" p.t. JRN twoim idolem, remekku?

;)
                  • remekk Re: Całkiem jak P(i)Suje!!! ;((( 23.04.06, 09:32
                    ave_duce napisała:

> remekk napisał:
                    >
                    > > ave_duce napisała:
                    > >
                    > > >
                    > > > Ale poproszę o konkrety!
                    > > >
                    > > grossy , urissy , lazary itp "autorytety" epatuja w swoich "książkach" sw
                    > oimi
                    > > chorymi wizjami nt II wojny światowej
                    >
                    > Och, jaki piękny gomułkowski język!
                    > Czy "ałtorytet" p.t. JRN twoim idolem, remekku?
                    >
                    Widzę , ze jesteś ekspertem w dziedzinie "gomólkowszczyzny" .
                    Jerzy Robert Nowak jest rzetelnym historykiem - miał swoje plamy w zyciorysie -
                    nieporównywalnie mniejsze niż Kuroń i inni jego rodacy dzis kreowani
                    na "autorytety" ale dziś robi rzeczy ważne nie tylko dla Polski ale po prostu
                    dla prawdy historycznej .Napastliwie nie domaga się padania na kolana - jak to
                    czynia nie raz wspomniani wyżej - kreowani na "autorytety" ... .
                    Jeśli masz coś przeciw prof Nowakowi to zacytuj konkretny przykłąd błędu
                    warsztatu historyka w/w - ostatecznie każdemu historykowi moze się coś takiego
                    pzrydarzyć . Napewno porównując go do zboczonego oszczercy - Lewinkopfa-
                    Kosińskiego - znasz takich potknięc Nowaka całe mnóstwo - przytocz więc na tym
                    forum choc kilka ... .
                    • ave_duce Re: Całkiem jak P(i)Suje!!! ;((( b/0 23.04.06, 09:43
                      remekk napisał:

> ave_duce napisała:
                      > >
                      > > Och, jaki piękny gomułkowski język!
                      > > Czy "ałtorytet" p.t. JRN twoim idolem, remekku?
                      > >

> Widzę , ze jesteś ekspertem w dziedzinie "gomólkowszczyzny" .

Nie, nie jestem. Ale wiem, że PiSze się: gomUłkowszczyzna (to,gdybyś nie
                      wiedział, termin utworzony od nazwiska Władysława GomUłki).
                      Może byś na jakieś korepetycje z polszczyzny się zaPiSał?

> Jerzy Robert Nowak jest rzetelnym historykiem - miał swoje plamy w zyciorysie

Guzik mnie obchodzą jego "plamy": twierdzę, że NIE JEST, a ty - że JEST!
                      Stawiam orzechy przeciwko kaczkom, że mam rację. I to by było na tyle "w tym
                      temacie".

>
                      > nieporównywalnie mniejsze niż Kuroń i inni jego rodacy dzis kreowani
                      > na "autorytety"

A co ma do tego Kuroń? Kuroń JEST autorytetem. A przede wszystki był (niestety,
                      czas przeszły dokonany - to za darmo, w ramach poprawiania twojej polszczyzny,
                      mam gest!) DOBRYM CZŁOWIEKIEM.

> ale dziś robi rzeczy ważne nie tylko dla Polski ale po prostu
                      > dla prawdy historycznej .

Stary, idż się wyśpij, bo bredzisz koszmarnie...

> Napastliwie nie domaga się padania na kolana - jak to
                      > czynia nie raz wspomniani wyżej - kreowani na "autorytety" ... .
                      > Jeśli masz coś przeciw prof Nowakowi to zacytuj konkretny przykłąd błędu
                      > warsztatu historyka w/w - ostatecznie każdemu historykowi moze się coś takiego
                      > pzrydarzyć .

Hehehe, już się wycofujemy raczkiem?

> Napewno porównując go do zboczonego oszczercy - Lewinkopfa-
                      > Kosińskiego - znasz takich potknięc Nowaka całe mnóstwo - przytocz więc na tym
                      > forum choc kilka ... .
                      • remekk Żadnego merytorycznego przykładu potwierzdającego 23.04.06, 09:57
                        ...ataki na prof Nowaka - niestety jest to typowe dla atakujących tego
                        piszącego niewygodna prawde historyka ... .
                        Cieszą się iż znasz prawidłowa pisownie nazwiska Twojego najwyraźniej
                        ulubionego polityka . Bardzo mi przypro iz uraziełem Cie zniekształceniem
                        nazwiska Twojego ulubieńca - postarm się tego nie czynic więcej ... .

>
                        > A co ma do tego Kuroń? Kuroń JEST autorytetem. A przede wszystki był
                        (niestety,
                        > czas przeszły dokonany - to za darmo, w ramach poprawiania twojej polszczyzny,
                        > mam gest!) DOBRYM CZŁOWIEKIEM.

BYŁ "DOBRYM CZŁOWIEKIEM" szczególnie w latach kiedy jego rodacy
                        dokańczali "dzieła" po hitlerowcah w katowniecah UB - on wspierał ten
                        zbrodniczy system wciagając w to w dodatku
                        nieswiadomą młodzież .... .
    • qwardian Re: Ręce opadają ; Edelman 22.04.06, 02:15
      Wedle wszelkich znaków w bunkrze dowództwa ŻOB, gdzie znalazły się dwie
      konkurencyjne żydowskie grupy doszło do strzelaniny. Spór miedzy komunistami
      dowodzonymi przez Anielewicza a bundowcami (socjalistami) dowodzonymi przez
      Edelmana zakończył się wyrżnięciem jednej grupy przez drugą. Bowiem tak dziwnie
      składa się, że wszyscy żydowscy komuniści zginęli w bunkrze, natomiast bundowcy
      znajdujący się w nim, niemal bez strat przeżyli wojnę. W dodatku wszystko
      wskazuje wskazuje na to, że zrabowali przy tym kasę powstania. Edelman tuż po
      wojnie zakupił willę w luksusowej łódzkiej dzielnicy, pracując jako adiunkt w
      szpitalu. Skąd biedny młody żydowski chłopak miał tak astronomiczna sumę, by
      kupić sobie jednorodzinną willę i to w czasach gdy normą w Łodzi i całej Polsce
      było, że 2-3 rodziny żyły wspólnie w jednym małym mieszkaniu. Wiadomo że żydzi
      w bunkrze mieli znaczne zasoby finansowe i liczne kosztowności i nikt nie
      wyjaśnił po wojnie co się z nimi stało. Nie tylko Edelman spośród bundowców
      uratowanych z bunkra żył tuż po wojnie na bardzo wysokim poziomie. Także jego
      zastępca, Antek Zukierman obnosił sie po wojnie z wielka ilością gotówki. Wg
      jednego z niezależnych historyków z USA doszło w bunkrze tuż przed ewakuacją do
      walki socjalistów z komunistami. powodem miały być zasoby finansowe powstania.
      Niewątpliwie kontrole nad kasą powstania pragnął zachować Anielewicz, co
      bundowcom nie mogło się podobać.
      • ave_duce Re: Wedle wszelkich znaków... na niebie i ziemi??? 22.04.06, 05:59

• remekk Re: Ręce opadają ; Edelman 23.04.06, 09:13
        qwardian napisał:

> Wedle wszelkich znaków w bunkrze dowództwa ŻOB, gdzie znalazły się dwie
        > konkurencyjne żydowskie grupy doszło do strzelaniny. Spór miedzy komunistami
        > dowodzonymi przez Anielewicza a bundowcami (socjalistami) dowodzonymi przez
        > Edelmana zakończył się wyrżnięciem jednej grupy przez drugą. Bowiem tak
        dziwnie
        >
        > składa się, że wszyscy żydowscy komuniści zginęli w bunkrze, natomiast
        bundowcy
        >
        > znajdujący się w nim, niemal bez strat przeżyli wojnę. W dodatku wszystko
        > wskazuje wskazuje na to, że zrabowali przy tym kasę powstania. Edelman tuż po
        > wojnie zakupił willę w luksusowej łódzkiej dzielnicy, pracując jako adiunkt w
        > szpitalu. Skąd biedny młody żydowski chłopak miał tak astronomiczna sumę, by
        > kupić sobie jednorodzinną willę i to w czasach gdy normą w Łodzi i całej
        Polsce
        >
        > było, że 2-3 rodziny żyły wspólnie w jednym małym mieszkaniu. Wiadomo że
        żydzi
        > w bunkrze mieli znaczne zasoby finansowe i liczne kosztowności i nikt nie
        > wyjaśnił po wojnie co się z nimi stało. Nie tylko Edelman spośród bundowców
        > uratowanych z bunkra żył tuż po wojnie na bardzo wysokim poziomie. Także jego
        > zastępca, Antek Zukierman obnosił sie po wojnie z wielka ilością gotówki. Wg
        > jednego z niezależnych historyków z USA doszło w bunkrze tuż przed ewakuacją
        do
        >
        > walki socjalistów z komunistami. powodem miały być zasoby finansowe
        powstania.
        > Niewątpliwie kontrole nad kasą powstania pragnął zachować Anielewicz, co
        > bundowcom nie mogło się podobać.
        Warto byłoby to wyjaśnić . Ten człowiek wykorzystując bez żenady polską
        szlachetność oraz szacunek dla kombatantów obrzuca ohydnymi kalumniami
        niewygodnych dla przedsiębiortswa holokaust .Tym samym sam sie prosi o reztelne
        wyjasnienie tego czego byc moze nie należało by nagłaśniać gdyby nie jego
        napastliwość ... .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka