drache6 29.04.06, 06:36 Cyganie obywatelstwa polskiego. Prawie jak Polak - prawie ta niewielka różnica. Cygan zawinił - Polaka powiesili. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
drache6 Po co taka manipulacja? 29.04.06, 06:37 serwisy.gazeta.pl/wyborcza/0,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: GieWu swoje -"Polak zabił Belga" 29.04.06, 06:48 W Polsce odróżnia się narodowość od obywatelstwa, w przeciwieństwie do wielu krajów Europy Zachodniej, gdzie narodowość podobnie jak wyznawana religia czy wyznanie jest przedmiotem wolnosci osobistej i nie zadaje sie o niego żadnych pytań, nie chcąc być posądzanym o ksenofobię czy rasizm, natomiast obywatelstwo jest traktowane jako określenie przynależności do wspólnoty. W związku z doświadczeniami historycznymi i kulturowymi w Polsce narodowość jest odbierana jako znacznie ważniejsza od obywatelstwa, co stanowi przyczynek do obwiniania Polaków o RASIZM. Odpowiedz Link Zgłoś
smok62 My z tym Cyganem nie mamy nic wspólnego. 29.04.06, 06:55 Oni nie chodzą do polskich szkół - on z racji kulturowych i socjologicznych nie jest Polakiem. Nie zmienia to jednak faktu, że Cyganie są narodem -w którym są dobrzy ludzie i źli ludzie. Nie wolno obwiniać całego narodu. Polacy też popełniaja zbrodnie za granicami kraju. Nie rozumiem tym bardziej tej manipulacji Gie Wu. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: My z tym Cyganem nie mamy nic wspólnego. 29.04.06, 07:06 Smoku taż Ci napisałam, w UE nie odróżniają narodowści, obywatel Polski to Polak.Wolisz taki tytuł:"katolik zabił protetstanta "? Odpowiedz Link Zgłoś
smok62 Dziwne. 29.04.06, 07:14 Byłem teraz trochę w Niemczech i na Cygana mówią Cygan - na mnie mówili Polak. Czyli rozróżniją narodowości. :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bratek4 oni, czyli my 29.04.06, 08:39 Wyobraz sobie, ze choda do polskich szkol, a nawet uniwersytetow. I jakkolwiek "ich" zaklasyfikujesz, to tak naprawde oni sa "nasi", a nie "obcy", bo sa obywatelami polskimi i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
ufo54 Re: GieWu swoje -"Polak zabił Belga" 29.04.06, 06:57 drache Tylko bez nerw. Jeszcze żyjemy. Ja się nie czuję zabity. Nie patrzę z nieba na rzeczywistość tylko z dołu. Warto też przypomnieć, że w każdej społeczności, narodzie etc. są ludzie i bandyci. Jak to mówił pewien ksiądz — są ludzie i ludziska, są księża i księżyska. Na pewno Belgowie to też rozumieją, chociaż nie wszyscy bo młoty są wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
smok62 Masz rację. 29.04.06, 07:06 Nie mam nic do Cyganów - tylko piszmy -"zabił Cygan" gdy zabije Polak piszmy "zabił Polak". Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Masz rację. 29.04.06, 07:29 Ja mam pytanie w takim razie :moja przyjaciółka ma matkę Łotyszkę.Ta łotyszka miała rodziców :Niemiec i Łotyszka.Ojciec mojej przyjaciółki miał rodziców:Polka i Wegier.Ta Polka to też nie do końca Polka bo jej rodzice to :Polak i Austriaczka.Dalej nie wgłębiałśmy się .To ta moja przyjaciółka to Polka ? Odpowiedz Link Zgłoś
zruc Re: Masz rację. 29.04.06, 07:49 Z całą stanowczością polka jeżeli się za taką uważa.Romowie w większości nie utożsamiaja się z polską kulturą,historią itd.NIie można mieć im tego za złe mając w pamięci zabory. Odpowiedz Link Zgłoś
zruc Re: Masz rację. 29.04.06, 07:53 Jeszcze coś.Gdyby rozumować wg GW TO HOLOCAUST obejmował w większości polaków bo żydzi z terenu Polski mieli obywatelstwo polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Masz rację. 29.04.06, 07:56 Oni takie same sprawy taktrują różnie, w zależności od sytuacji (PD zresztą tak samo). Taka firma... Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: Masz rację. 29.04.06, 08:26 zruc napisał: > Jeszcze coś.Gdyby rozumować wg GW TO HOLOCAUST obejmował w większości polaków > bo żydzi z terenu Polski mieli obywatelstwo polskie. No pewnie :-) Wszak Polacy odpowiadają za pogrom kielecki, Polacy przepraszali za Jedwabne, ale zbrodni w UB dokonywali wyłącznie "komuniści" :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Masz rację. 29.04.06, 08:31 A w polskich obozach śmierci (toć to kłamstwo oświęcimskie!) mordowali naziści. Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: Masz rację. 29.04.06, 08:35 t-800 napisał: > A w polskich obozach śmierci (toć to kłamstwo oświęcimskie!) mordowali naziści. Polscy naziści, mieszkańcy okolicznych wiosek ... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: Masz rację. 29.04.06, 09:14 t-800 napisał: > Taaa, a Niemca tam nie uświadczyć. To prawie jak w Palestynie za czasów Chrystusa. Rzymianie krzyczeli "ukrzyżuj Go" A dzisiaj w misteriach pasyjnych historię fałszują. Odpowiedz Link Zgłoś
bratek4 przyjaciolka Polka 29.04.06, 08:42 jolu_izo, wazne, ze ta przyjaciolka nie jest Cyganka ani Zydowke. Inne nalecialosci etniczne akceptujemy i wybaczamy, wiec moze byc uznawana za Polke :) Odpowiedz Link Zgłoś
ufo54 Re: Masz rację. 29.04.06, 08:46 jola_iza Głowa boli, uprość problem. Europejka i wsio... Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Pytanie do drache6 oczywiscie! 29.04.06, 08:41 dr.szfajcner napisał: > Odpowiedz Link Zgłoś
kathy83 Re: GieWu swoje -"Polak zabił Belga" 29.04.06, 07:58 www.se.com.pl/se/index.jsp?place=mainLead&news_cat_id=1585&news_id=102598&scroll_article_id=102598&layout=1&page=text&list_position=1 Odpowiedz Link Zgłoś