Dodaj do ulubionych

Safjan: potrzebne zmiany w konstytucji

02.05.06, 08:40
Trzeba znieśćartykuł 17 ust. 1 konstytucji treści „W drodze ustawy można
tworzyć samorządy zawodowe, reprezentujące osoby wykonujące zawody zaufania
publicznego i sprawujące pieczę nad należytym wykonywaniem tych zawodów w
granicach interesu publicznego i dla jego ochrony.”
Po ostatnim orzeczeniu tK tylko w ten sposób da się znieśćwpływ korporacji na
dobór kadr prawniczych. Pokażmy, że nie chcemy Rzeczypospolitej Korporacyjnej!
Obserwuj wątek
    • obaryb Re: Safjan: potrzebne zmiany w konstytucji 02.05.06, 08:55
      Przede wszystkim trzeba zmienić zapis o ekstradycji.

A zniesienie art. 17.1 nie jest wcale konieczne, a nawet szkodliwe (z braku
      takich samorządów zrobi się od cholery niedouczonych lekarzy, którzy będą się
      uczyć na własnych błędach, tzn. na trupach).

A otwarcie samorządów prawniczych można osiągnąć w zgodzie z konstytucją, na
      przykład regulując kwestie przejrzystości egzaminów i wprowadzając odwoławczy
      organ weryfikujący - np. Ministerstwo Sprawiedliwości. Można zamiast egzaminów
      wprowadzić wymóg praktyk adwokackich, które po pewnym czasie automatycznie będą
      dawać uprawnienia - rozwiązań jest wiele, trzeba się tylko znać.
      • krwawy.zenek Re: Safjan: potrzebne zmiany w konstytucji 02.05.06, 09:02
        Zniesienie art. 17 nie wchodzi w rachubę i tłumaczenie tego setny raz mija sie
        z celem. Pilnie natomiast musi być zmieniony art. 55, a o tym jakoś nie
        słychać.
        • janusz.karpowski kiedy ten S Y F J A N przestanie Mącić ?????? 03.05.06, 00:08
          ......Trzeba będzie na pewno zmienić konstytucję,
          kiedy przystąpimy - w co wierzę - do strefy euro" -
          powiedział Safjan ....

he he he he ! to wariat !

ten facet nie dość, że jest
          agenten mafijnych korporacji
          to do tego
          jest mocno pier...dolnięty
          i ma medialne, gwiazdorskie ambicje
          jak stalinista balcer !
      • olias Re: Safjan: potrzebne zmiany w konstytucji 02.05.06, 10:55
        posikałem się ze śmiechu!
        udajesz czy naprawdę nie wiesz?
        od wielu lat do tej mafijnej grupy dostają się tylko dzieci osób z tejże
        właśnie grupy. To bizmes rodzinny. i tak pozostanie bo chroni go teraz wyrok
        TK. Wyrok właśnie Safiana.
        mafii gratulujemy
        • krwawy.zenek Re: Safjan: potrzebne zmiany w konstytucji 02.05.06, 13:04
          Udajesz, czy naprawdę nie wiesz? Egzaminy na aplikację adwokacką są PAŃSTWOWE.
          Zdaje się znonimowy egzamin testowy, należy zdobyć odpowiednią liczbą punktów i
          jest się przyjętym. Egzamin był baaaardzo łatwy.
          Orzeczenie TK niczego tu nie zmienia.

• galba Najbliższa zmiana będzie taka... 02.05.06, 09:04
      ... że pan Safjan zakończy swoją hańbiącą pracę w Trybunale i Sejm wybierze w
      tym roku 6 nowych sędziów.
      • lidkawozniak Re: Najbliższa zmiana będzie taka... 02.05.06, 09:14
        Hehe. Same mądrości, Galba. Akurat ty Safjanowi do pięt nie dorastasz, więc
        siedź cicho. Tak jak nie dorasta mu do piet aktualna ekipa w Ministerstwie
        Sprawiedliwości - banda ignorantów, którzy sobie z niczym nie radzą - znajdź
        pierwszego lepszego "szeregowego" pracownika Ministerstwa i zapytaj, jak
        wszystko tam teraz stoi, bo nikt z nowych nie wie, jak ugryźć nawet najprostsze
        czynności. Ale ja wiem, że Ty to wytłumaczysz brakiem większości i warunków, i z
        nadzieją będziesz przepowiadał, że wkrótce połowę tych nieudaczników wywalą i
        zastąpią ich zastępami armii zbawienia Andrzeja Leppera - na to przecież wszyscy
        Polacy czekają!
        • alkud Re: Najbliższa zmiana będzie taka... 02.05.06, 09:26
          > Hehe. Same mądrości, Galba. Akurat ty Safjanowi do pięt nie dorastasz...

ale na asystenta premiera Leppera juz sie nadaje...
          Moze na tym polega ta rewolucja moralna PiSu?
          Bierny, mierny ale wierny? Marna karykatura PRLu

---
          religiapokoju.blox.pl/2006/05/Sudan-Darfur.html
        • horode Oczywiście, lidkowoźniak, należycie do układu 02.05.06, 11:23
          obnoszących swoje godne miny i przemądrzałe dąsy poprl-owskich lub poprl-
          owskich z ducha urzędali uporczywie chroniących swoje prawo do nicnierobienia.
          Teraz swoje lenistwo przedstawiacie jako usprawiedliwioną obstrukcją skierowaną
          przeciwko "ignorantom" z PiS. Sugerujesz, że "pierwsi lepsi "szeregowi"
          pracownicy Ministerstwa" są kompetentni. Tak, o ich umiejętnościach świadczy
          jakość tego państwa, którego są wspóltwórcami! Was wszystkich należy zwyczajnie
          WYWALIĆ robiąc miejsce "harcerzykom Marcinkiewicza" wierzącym w sens
          służby "bliźnim, Bogu i ojczyźnie".
          Układny (czlonek waszej układowej mafii) Safian musi podzielić wasz los.
          200 skarg konstytucyjnych! Ich powinno być 200 000. A nie jest, bo nikt nie
          wierzy w bezstronność rozpatrujących je urzędników.
      • alkud Lepper napisze Konstytucję 02.05.06, 09:15
        A jego podwładny - Galba - będzie dostawał z tego powodu ekstazy
        na swoim kaczystowskim blogu :-)

---
        religiapokoju.blox.pl/2006/05/Sudan-Darfur.html
        • carlo6 Do roboty Profesorze 02.05.06, 09:49
          "Jego zdaniem to, że dziś mamy w Polsce np. 200 skarg konstytucyjnych,
          wnoszonych przez obywateli, zmierzających do tego, żeby doprowadzić do
          zachowania gwarancji konstytucyjnej w praktyce funkcjonowania państwa, jest
          przejawem skuteczności konstytucji."

To może by tak Panie Prezesie troszkę aktywności/ Trzeba wreszcie zacząć te
          skargi rozpatrywać. TK słynie z tego że pracować mu się nie chce- szczególnie w
          kwestii skarg od obywateli
          • krwawy.zenek Re: Do roboty Profesorze 02.05.06, 15:43
            carlo6 napisał:

> To może by tak Panie Prezesie troszkę aktywności/ Trzeba wreszcie zacząć te
            > skargi rozpatrywać.

A co? Na razie nie rozptruje? Składa do szafy?

> TK słynie z tego że pracować mu się nie chce

Gdzie słynie? U Ciebie i Twoich kumpli z tego słynie?

• carlo6 Re: Do roboty Profesorze 02.05.06, 16:50
              No.... niektóre skargi rozpatruje;))))) Ostatnio TK postarał się o to,żeby
              leniwi starzy adwokaci nie byli zagrożeni talentem młodych, ambitnych
              absolwentów prawa. pozdrawiam

• krwawy.zenek Re: Do roboty Profesorze 02.05.06, 17:27
                carlo6 napisał:

> No.... niektóre skargi rozpatruje;)))))

Nie niektóre. Wszystkie.

> Ostatnio TK postarał się o to,żeby
                > leniwi starzy adwokaci nie byli zagrożeni talentem młodych, ambitnych
                > absolwentów prawa. pozdrawiam

To już było tyle razy prostowane, że nie sposób uwierzyć, żebyś naprawdę nie
                wiedział, że to, co piszesz, to kłamstwo. Wyrok TK sprzed dwóch tygodni
                stwierdzał tylko niekonstytucyjność niektórych przepisów tzw. "ustawy
                Gosiewskiego", która była kiełbasą wyborczą i jest wyjatkowym knotem. Każdy
                młody, ambitny i utalentowany może przystąpić do egzaminu na aplikację, który
                jest państwowy. Jeśli uzyska stosowaną liczę punktów, jest automatycznie
                przyjety. TK tego nie zakwestionował - wbrew kłamliwej propagandzie PiS.

>
      • dr.szfajcner Re: Najbliższa zmiana będzie taka... 02.05.06, 09:57
        galba napisał:

> ... że pan Safjan zakończy swoją hańbiącą pracę w Trybunale i Sejm wybierze w
        > tym roku 6 nowych sędziów.

Beger, Hojarska, Lyzwinski, Edgar Gosieski, Artur Zawisza
        i Roman "wielkie G" Giertych?
      • otis_tarda Re: Najbliższa zmiana będzie taka... 02.05.06, 10:25
        Galba, a ty w ogóle przeczytałeś sentencję wyroku w sprawie korporacji
        adwokackich - czy po prostu zdałeś się na swojego guru Zbigniewa Ziobro?

Beeee, beeee, beeee - cztery nogi dobrze, dwie nogi źleeeeee....
        • olias a ja czytałem 02.05.06, 10:59
          a ja czytałem. A potem czytałem Konstytucję. I wychodzi mi Safjan NIE MA RACJI.
          Myślałem już żeby zgłosić się do psyhiatry, bo ni w ząb nie mogłem pojąć co ma
          wspólnego sentancja wyroku i wspomniany artykuł konstytucji.
          Ale jak się okazało już jest kilku profesorów prawa, którzy też nie widzą
          związku.
          • otis_tarda Re: a ja czytałem 02.05.06, 11:11
            Też czytałem i też nie widzę związku. Ale - czytałem. Jestem ciekaw, czy Galba
            też...
          • joannabarska PsyHiatra! 02.05.06, 11:54
            olias napisał:

> a ja czytałem. A potem czytałem Konstytucję. I wychodzi mi Safjan NIE MA
            RACJI.
            >
            > Myślałem już żeby zgłosić się do psyhiatry, bo ni w ząb nie mogłem pojąć co
            ma
            > wspólnego sentancja wyroku i wspomniany artykuł konstytucji.
            > Ale jak się okazało już jest kilku profesorów prawa, którzy też nie widzą
            > związku.
            ==================Jak ktos pisze psyHiatra, to niczego nie zdoła pojąć!
      • pierot6 galba.. hańba to tacy jak ty, Rydzyk i Kaczyńscy 02.05.06, 10:36
    • seawolfie Re: Safjan: potrzebne zmiany w konstytucji 02.05.06, 10:04
      Zmienić Konstytucję????

No, proszę, gdyby to powiedział Ziobro, byłby to rasistowsko-katofaszystowski
      atak faszystowskiego siepacza, w przerwie między stawianiem szubienic i
      robieniem macy z niemowląt.
      • pierot6 seawolfie.. zabierasz głos, a niczego nie łapiesz! 02.05.06, 10:27
        pieprzysz bzdury, aby pieprzyc... gdzie cie wykopali?
      • krwawy.zenek Re: Safjan: potrzebne zmiany w konstytucji 02.05.06, 13:06
        Człowieku, o konieczności zmiany Konstytucji mówi się od dawna. Ty - jak widać -
        nawet o tym nie słyszałeś. Koniecznośc zmiany 55 wynika zresztą z wyroku TK
        sprzed roku. Gdzie "reformatorzy" z PiS?
    • ciememen wyższość kultury lesbiańskogejowskiej 02.05.06, 10:12
      nad kulturą konstytucyjną. nie dajcie sobie mydlić oczu. wszystko jest
      ukartowane przez heteroseksualną masonerię zmierzającą do usunięcia kultury
      gejowskiej z mapy świata.
      • the.bill1 Czemu TK nie orzeknie w sprawie homofobii? 02.05.06, 11:43
        przecież obrażanie przez środowiska homoseksualne terminu homofobia jest
        potwarzą dla normalnych na skalę międzynarodową.

Termin "homofobia" używany przez środowiska homoseksualne jest terminem
        obraźliwym i wysoce nietolerancyjnym. Fobia słownikowo oznacza "uporczywy lęk
        przed różnymi określonymi sytuacjami, zjawiskami lub przedmiotami"
        Homofobia to lęk przed homoseksualistami (bo przeciez nie przed ludźmi
        człowiek=homo)
        Jeśli wolny człowiek nie akceptuje homoseksualizmu, to nie jest to podszyte
        lękiem, tylko człowiek ten może mieć odmienne zdanie na ten temat.
        Przypisywanie (przez ideologów homoseksualizmu)ludziom którzy maja odmienne
        zdanie w tej kwestii jakiejś fobii jest po prostu przemoca symboliczna w
        czystej postaci, jest autokratycznym orzekaniem, nieliczącym się w
        autonomicznym sądem moralnym osób, które nie akceptuja homoseksualizmu.
        Słowo to odbiera w istocie prawo do bycia zdrowym psychicznie ludziom nie
        akceptującym homoseksualizmu. Jest to pogwałcenie fundalemntalnego prawa
        człowieka do wolności wyznania, przekonań i wolności myśli.
        Czemu nie widza tego obrońcy praw człowieka?
        • li-mu-bai Re: Czemu TK nie orzeknie w sprawie homofobii? 02.05.06, 12:28
          Proponuję, np. poprzez Rzecznika Praw Obywatelskich złożyć w tej sprawie skargę do Trybunału Konstytucyjnego. Co Ciebie wstrzymuje? Może Ci trochę podpowiem - nieprawdopodobnie bzdurna argumentacja: "przemoc symboliczna w czystej postaci", "autokratyczne orzekania", "słowo odbiera prawo do bycia zdrowym psychicznie". Super: już widzę jak RPO przyjmuję skargę a Trybunał ją rozpatruje. Do dzieła!
    • the.bill1 hahahah, sprawdza się w praktyce..... 02.05.06, 11:38
      Panie Safjan, gdzie wy żyjecie? Naprawde takie teksty, to już nie do pokolenia
      dzisiejszych 20 i 30 latków, którzy w każdym sensownych serialu widzą stosowane
      przez Was mechanizmu.
      Np. Stargate Sezon 3 - New Ground - władcy planety chcą utrzymać starą wiarę
      mimo oczywistych dowodów, ze jest ona pozbawiona realnych podstaw.
      faktycznie jesteście juz dziadkami, którzy myślą kategoriami PRLu...
      • czarytka the.debil1..recydywa?..ucieczka z Tworek!. 02.05.06, 23:12
        zawsze znajdziesz dziurę w płocie, i w nogi!
    • malgoska_k rozwiazac trybunal kolesi adwokatow 02.05.06, 12:02
      i zmienic art. 17 konstytucji
    • vitriolic Re: Safjan: potrzebne zmiany w konstytucji 02.05.06, 12:09
      "W drodze ustawy można..." To nie konstytucja wprowadza korporacyjny terror. To
      nasz ustawodawca.... Sejm RP i Sejm może to zmienić. Konstytucja nie zabrania i
      tyle, ale gdzie wówczas szukano by wroga? Trybunał Konstytucyjny świetnie się
      do tego nadaje. Jest elitarny, więc podpada pod arystokrację III RP, łże elity
      no i jest beeeeee.
    • lortea Potrzebne też zmany w TK, synalkowie UB-eków 02.05.06, 12:29
      won z TK!!
    • mannaznieba4 skonćzyć z mafia prawniczą w polsce!!!!!!!! 02.05.06, 15:25
      i aferami w których umaczaniw większości sa właśnie prawnicy.
      sędziowie , adwokaci , prokuratorzy skorumpowani, załatwiają wiele spraw po
      znajomości, prawnuicy w wyniku bandyckich przepisów wymuszaja na obywatelach
      olbrzymie opłaty i żyją na koszt społeczeństwa.
      to jest jeden wielki skandal ,który uniemozliwi zbudowanie IV rzeczpospolitej
      bo chore prawo i chorzy prawnicy będą zaraza która wszystko popsuje.
      okazuje sie że studia prawnicze sa psu na bude bo wychodzą niedouczeni
      absolwencji gdyż nie dają te studia żadnej możliwości podjęcia bezpośrednio
      pracy zawodowej jako sędzia ,. adwokat, prokurator , radca a powinni takie
      specjalności uzyskiwać właśnie na studiach.
      • krwawy.zenek skończyć z głupotą i ignorancją 02.05.06, 15:46
        mannaznieba4 napisała:

> i aferami w których umaczaniw większości sa właśnie prawnicy.

I tak dobrze, że nie we wszystich bez wyjątku...

studia żadnej możliwości podjęcia bezpośrednio
        > pracy zawodowej jako sędzia ,. adwokat, prokurator , radca a powinni takie
        > specjalności uzyskiwać właśnie na studiach.

Gdzieś na świecie tak jest?

• bolek-i-lolek Po co, skoro Safjan zgwałci każdą konstytucję 02.05.06, 17:02
      Nie ma znaczenia co w konstytucji, Safjan, Zoll i spółka zawsze doczytaja to, co w ich interesie.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=40526320
    • bolek-i-lolek Nie trzeba 02.05.06, 17:05
      konrad31345 napisał:

> Trzeba znieśćartykuł 17 ust. 1 konstytucji treści „W drodze ustawy można
      > tworzyć samorządy zawodowe, reprezentujące osoby wykonujące zawody zaufania
      > publicznego i sprawujące pieczę nad należytym wykonywaniem tych zawodów w
      > granicach interesu publicznego i dla jego ochrony.”

Nie trzeba. Trzeba postawić Safjana przed trybunałem, za orzeczenie wbrew konstytucji.
      Art. 17 nied daje żadnych praw korporacjom i wszystko pozostawia w gestii ustawodawcy.

Safjan złamał konstytucje

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=40854732

Obowiązkiem TK jest stwierdzanie zgodnosci ustaw i umów miedzynarodowych z Konstytucja.
      Może jedynie przedstawiać "właściwym organom stanowiącym prawo uwagi o stwierdzonych uchybieniach i lukach w prawie, których usunięcie jest niezbędne dla zapewnienia spójności systemu prawnego Rzeczypospolitej Polskiej."
      Nie może ich obalać orzeczeniem. Zwłaszcza błednym orzeczeniem o rzekomej niezgodnosci z konstytucją.
      • piotr7777 Re: Nie trzeba 02.05.06, 17:48
        > Nie trzeba. Trzeba postawić Safjana przed trybunałem, za orzeczenie wbrew
        konst
        > ytucji.
        > Art. 17 nied daje żadnych praw korporacjom i wszystko pozostawia w gestii
        ustaw
        > odawcy.
        >
        Przepraszam a jakie są Twoje kwalifikacje by wydawać wiążące osądy w tej
        materii? Bo ja skończyłem studia prawnicze i nie czuję się kompetentny do
        stwierdzania konstytucyjności ustaw.
        • krwawy.zenek Re: Nie trzeba 02.05.06, 17:55
          On głosy słyszy. To dziś wystarczy.
        • bolek-i-lolek Re: Nie trzeba 02.05.06, 18:46
          > Przepraszam a jakie są Twoje kwalifikacje by wydawać wiążące osądy w tej
          > materii?

Umiejętność czytania ze zrozumieniem (czyli nie bycie analfabetą, co u ciebie może byc problemem), oraz rozumowania logicznego (tego na prawie nie uczą).

Jak jest cos napisane czarne na białym, to znaczy to to, co znaczy. Jak masz problemy ze zrozumieniem zdania, to zostaje mi tylko ubolewanie...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=40526320&a=40714878
          >Bo ja skończyłem studia prawnicze i nie czuję się kompetentny do
          > stwierdzania konstytucyjności ustaw.

Nie dziwie sie, bo prawnicy są najmniej inteligentnymi studentami według badań IQ (po medykach).

Zresztą dałeś przykłady
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=40526320&a=40787845
    • malgoska_k SAFIAN -tobie i kolegom z TK juz dziekujemy 02.05.06, 17:37
      • krwawy.zenek jasne, chciałabyś 02.05.06, 17:40
        Wygodniej się wam będzie rządzić bez żadnej kontroli, co? Będzie można zrobić
        cokolwiek, bez oglądania się na Konstytucję, przyzwoitość i zasady gramatyki?
    • sodoma4 Re: Safjan: potrzebne zmiany w konstytucji 02.05.06, 17:55
      Czy Zbigniew Safjan człowiek o brudnym sumieniu, człowiek który skazał swoim
      donosem J. Nesslera na karę śmierci, człowiek związany aktywnie „totalitarną
      maszyną komunistyczną” , obrońca „czerwonej korporacji”,powinien piastować
      funkcję w TK.
      • krwawy.zenek Re: Safjan: potrzebne zmiany w konstytucji 02.05.06, 17:56
        A co, są takie pomysły? Miałby być jednym z tych sześciu wysuniętych przez PiS
        i Samoobronę?
    • seawolfie Re: Safjan: potrzebne zmiany w konstytucji 02.05.06, 19:45
      Safjan przybiegł dzisiaj rano do TVN by na całą Polskę wykrzyczeć, że nie
      został zaproszony na uroczystość wciągnięcia flagi. Co za kabotyn...

Jutro przybiegnie wypłakac się, że nie zaprosili go na obiad.
    • needmoney Re: Safjan: potrzebne zmiany w konstytucji 02.05.06, 23:18
      Powinno powstać prawo zwalczające korporacje zawodowe inaczej nic się nie
      zmieni łowcy skór na wolności, absolwenci prawa bez pracy mimo
      mnóstwa chętnych na ich usługi, ale korporacje skutecznie blokują dostęp do
      zawodu bo ceny by spadły. Wszędzie gigantyczne opłaty niewspółmierne do
      rzeczywistej wartości pracy adwokaci, notariusze, komornicy, inspektorzy
      nadzoru budowlanego itp. nie dopuszczają do zawodu nowych często znacznie
      lepiej wykształconych ludzi. Gdy lekarz popełni ewidentny błąd jego koledzy
      zrobią wszystko by stwierdzić że to wina pacjenta, policjant zastrzeli
      człowieka to najwyżej odsuną go od służby i wyślą na wcześniejszą emeryturę
      bo nie będzie dowodów by go skazać (dorobi se jeszcze w agencji ochrony) i w
      takim państwie prawa żyjemy.
      Ubek dostaje 7 tyś. emerytury a babka która zapierniczała fizycznie na roli od
      12 roku życia 500 zł.
      Ubezpieczenia komunikacyjne polegają na płaceniu haraczy przez uczciwych
      klientów (czytaj frajerów) dla mafiosów robiących pieniądze na ustawianych
      dzwonach samochodowych (podobno bardziej opłacalne i bezpieczniejsze niż handel
      narkotykami).
      Prawo jazdy tylko za łapówkę bez płacenia to i Hołowczyc by nie zdał.
      Gdzie nie spojrzeć syf ... nie dziwi więc że ludzie głosują kretyńskie partie bo
      w co mają wierzyć ... ???
      Jakaś kobieta chciała dać orzecznikom w ZUS-ie 300 zł łapówki bo przecież
      wszyscy kupują renty ale nie za 300 zł, tak to zdenerwowało orzeczników że
      zawiadomili psy no i afera w mediach na całą Polskę nieudana próba korupcji w
      ZUS-ie. JAJA JAK BERETY
      UWOLNIĆ RYWINA !!! ;-)
    • frank_drebin Safjan przeczy sam sobie jesli mowi cytuje: 03.05.06, 00:22
      "Ona (konstytucja) może nie jest doskonała, bo takich aktów nie ma, ale jest
      dobrą podstawą dla tworzenia sprawnie funkcjonującego państwa; przede wszystkim
      dobrą podstawą do tego, aby tworzyć w Polsce kulturę konstytucyjną, opartą na
      idei ochrony praw podstawowych - praw i wolności jednostki" - powiedział
      Safjan."
      Natomiast jako prezio TK zaprzeczyl swoim slowom:
      "opartą na idei ochrony praw podstawowych - praw i wolności jednostki"
      Wiec jesli jednostka jest wolna i konstytucja ma to chronic to, czemu jednostka
      nie moze wedlug TK pracowac jako mecenas bez akceptacji tzw. samorzadu
      zawodowego ?
      Moze upraszczam. Jednak to, ze ktos jest preziem TK z niego nie czyni mistrza
      logicznego wywodu ...
      No fakt zaprzeczyl, ze konstytuacja jest idealna, wiec nie powinien jej w takim
      razie az tak bronic .....
    • altspringe Chde koleś zatrzeć złe wrażenie po swoim i kumpli 03.05.06, 18:38
      skoku na zdrowy rozsądek i obrzydliwej obropnie przywilejów tych
      adwokacko-prawniczych darmozjadów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka