hubar 01.06.06, 15:33 Tyle lat jechali na kredycie Państwa - nas wszystkich! Teraz, gdy węgiel w cenie, mogliby zacząć spłacać kredyt od nas zaciągnięty. A oni qrw chcą podwyżek!! NIE NIE NIE! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawonar1 Re: NIC nie dawać górnikom! 01.06.06, 15:37 Dzieci pewnie by się ucieszyły, gdyby strajk zapowiedzieli nauczyciele. Ale te fujary pewnie będa strajkować w miesiącach lipiec-sierpień:-) Odpowiedz Link Zgłoś
indris A niby dlaczego ? 01.06.06, 15:39 O ile wiem, to górnicy domagają się wypłat premii z zysku. A przecież to oni go wypracowali, bo nie krasnoludki. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: A niby dlaczego ? 01.06.06, 15:41 Dobra dobra. A ile lat jechali pod kreską, będąc kredytowani przez Państwo? Z czyjej kasy szły ich pensje? Czemu wtedy nie domagali się obniżenia płac, z uwagi na starty jakie wypracowali? (pytanie retoryczne) Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: A niby dlaczego ? 01.06.06, 15:43 Bo im się jako przodującej klasie robotniczej "należało". I sądzą, że dalej im się należy. Odpowiedz Link Zgłoś
ddb2 Re: A niby dlaczego ? 01.06.06, 16:07 Czy ktos pamieta niedawne czasy, gdy cala Polska miala w sklepach ocet i szary makaron, a gornicy mieli w sklepach normalne zaopatrzenie spozywcze, a do tego meble, pralki, telewizory itp. Jak ja im wtedy zazdroscilam. Tak, ale im sie po prostu nalezalo. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: A niby dlaczego ? 01.06.06, 15:42 > O ile wiem, to górnicy domagają się wypłat premii z zysku. A przecież to oni go > > wypracowali, bo nie krasnoludki. od kiedy to zysk firmy jest automatycznie przekladany na wyplaty dla pracownikow?? To raz. Dwa - czyje sa kopalnie? Gornikow, czy panstwa, czyli NAS WSZYSTKICH? I dlaczego w stratach mielismy my partycypowac doplacajac do gornikow miliardy zlotych, a zyski maja konsumowac tylko oni ?? Odpowiedz Link Zgłoś
indris Re: A niby dlaczego ? 01.06.06, 15:53 Oczywiście, że z zysku firmy powinni mieć korzyść ci, którzy go wytworzyli, czyli pracownicy. Czy przemysł węglowy ma długi do spłacenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
czyste.dobro Re: A niby dlaczego ? 01.06.06, 15:57 indris napisał: > Oczywiście, że z zysku firmy powinni mieć korzyść ci, którzy go wytworzyli, oczywiście, że tak nie musi być to powinno być określone w kontrakcie zawieranym pomiędzy właścicielem a pracownikiem Odpowiedz Link Zgłoś
bryt.bryt Re: A niby dlaczego ? 01.06.06, 15:57 indris napisał: > Oczywiście, że z zysku firmy powinni mieć korzyść ci, którzy go wytworzyli, > czyli pracownicy. Czy przemysł węglowy ma długi do spłacenia ? Niesamowite jest to, jak sobie plyniesz omijajac rafy w postaci niewygodnych faktow. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: A niby dlaczego ? 01.06.06, 16:15 > Oczywiście, że z zysku firmy powinni mieć korzyść ci, którzy go wytworzyli nie - tym sie roznia pracownicy najemni od WLASCICIELI i WSPOLUDZIALOWCOW firmy. Socjalizm ci sie marzy?? > Czy przemysł węglowy ma długi do spłacenia ? tak. Wobec reszty kraju, ktora placila na nich przez dlugie lata miliardy zlotych. W zwiazku z tym, gdy PANSTWOWE kopalnie wytworzyly zysk, to powinien on pojsc w dwa miejsca: 1. na restrukturyzacje, modernizacje kopaln 2. do budzetu, a dalej np. w postaci dofinansowania do ZUSu na emerytury albo na sluzbe zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
czyste.dobro jak w zyskach to i w stratach 01.06.06, 15:42 indris napisał: > O ile wiem, to górnicy domagają się wypłat premii z zysku. A przecież to oni go > > wypracowali, bo nie krasnoludki. a straty wypracowywały krasnoludki? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Straty były winą prywatnych spółek które 01.06.06, 17:57 w korupcjogenny sposób pchały się do handlu państwowym węglem. Odpowiedz Link Zgłoś
read1 zysk to będzie gdy spłacą długi 01.06.06, 15:48 jest na to szansa za 10 lat, gdy obetnie się te wszystkie barbórki i 15-stki, i wywali związki z kopalń (zajmują się tylko kryciem złodzieji z dyrekcji). Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: A niby dlaczego ? 01.06.06, 15:55 indris napisał: > O ile wiem, to górnicy domagają się wypłat premii z zysku. A przecież to oni go > > wypracowali, bo nie krasnoludki. ================================== Z tego co wiem górnicy nie są właścicielami kopalń.Ciekawe czy w układzie zbiorowym maja przewidziane wypłaty z zysku? Odpowiedz Link Zgłoś
indris Udział w zysku... 01.06.06, 16:00 NALEZY się również pracownikom, a nie tylko właścicielowi. Tego osiągnięcia socjalizmu już się nie da ludziom odebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: Udział w zysku... 01.06.06, 16:15 > NALEZY się również pracownikom, a nie tylko właścicielowi. Tego osiągnięcia > socjalizmu już się nie da ludziom odebrać. a zalozymy sie? :D Ale dobrze przynajmniej ze przyznajesz wprost, ze to socjalistyczny wynalazek i mentalnosc homosovieticusa Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Zaglądnij tam 01.06.06, 16:20 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=42864217&a=42864708 juz Ci odpowiedział ktos inny A. Odpowiedz Link Zgłoś
bryt.bryt Re: A niby dlaczego ? 01.06.06, 15:56 indris napisał: > O ile wiem, to górnicy domagają się wypłat premii z zysku. A przecież to oni go > wypracowali, bo nie krasnoludki. Wypracowali zyjac na kredyt. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford A kto komuchowi powiedzial, ze premia z zysku jest 01.06.06, 20:40 OBOWIAZKOWA? Moze ten szmal jest potrzebny na inwestycje, a nie do przezarcia:))) Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: A kto komuchowi powiedzial, ze premia z zysku 02.06.06, 00:05 kropek_oxford napisał: > OBOWIAZKOWA? Moze ten szmal jest potrzebny na inwestycje, a nie do > przezarcia:))) ============================ Chyba do przepicia ? Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: NIC nie dawać górnikom! 01.06.06, 15:41 Niech z zysku kopalnie zaczną spłacać wieloletnie dotacje, wrzucane bez opamiętania "w sztolnię". Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: NIC nie dawać górnikom! 01.06.06, 15:45 hubar Na zasadzie analogii, mogę powiedzeć, że w latach '70, to właśnie górnictwo, przez 7 dni w tygodniu, ciągnęło naszą gospodarkę, a to o czym piszesz, to tylko mały rewanż państwa za tamte czasy. A ponadto, tu chodzi o podział zysków, nie o podwyżki. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: NIC nie dawać górnikom! 01.06.06, 15:47 To nas nieźle pociągnęło. Na dno. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: NIC nie dawać górnikom! 01.06.06, 15:59 don.kichote napisał: > hubar > > Na zasadzie analogii, mogę powiedzeć, że w latach '70, to właśnie górnictwo, > przez 7 dni w tygodniu, ciągnęło naszą gospodarkę, a to o czym piszesz, to tylk > o > mały rewanż państwa za tamte czasy. > A ponadto, tu chodzi o podział zysków, nie o podwyżki. =================================== Górnicy są pracownikami,nie właścicielami kopalń!Otrzymują stosowne wynagrodzenie.Ciekawe czy ktoś pracujący np.w warsztacie samochodowym idzie w grudniu np.do szefa i żąda wypłaty dodatku bo właściciel się dorobił ? Odpowiedz Link Zgłoś
indris Nadzieja 01.06.06, 16:06 "...czy ktoś pracujący np.w warsztacie samochodowym idzie w grudniu np.do szefa i żąda wypłaty dodatku bo właściciel się dorobił ?" JESZCZE chyba nie. Ale mam nadzieję, że dojdzie i do tego. A nawet, że będzie to usankcjonowane prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Nadzieja 01.06.06, 16:10 indris napisał: > "...czy ktoś pracujący np.w warsztacie samochodowym idzie w grudniu np.do szefa > > i żąda wypłaty dodatku bo właściciel się dorobił ?" > > JESZCZE chyba nie. Ale mam nadzieję, że dojdzie i do tego. A nawet, że będzie > to usankcjonowane prawem. ================================ Kto żyje nadzieją ten umiera z głodu!!Nie może do tego dojść,chyba że wskrzesimy Feliksa Edmundowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Lepiej uniknąć... 01.06.06, 16:17 ...Feliksa Edmundowicza. Ale jeżeli ciągoty powrotu do XIX wiecznego kapitalizmu zwyciężą, to nie można tego wykluczyć. W końcu Feliks i poparcie dla niego nie wzięły się z powietrza, ani z żydowsko-niemieckiej intrygi. Do roli "zasobów ludzkich" pracowników w Europie sprowadzić się już nie da. I naprawdę lepiej, żeby entuzjaści kapitalizmu to zrozumieli, zanim będzie za późno. W końcu pracowników jest po prostu więcej niż pracodawców... Odpowiedz Link Zgłoś
czyste.dobro Re: Lepiej uniknąć... 01.06.06, 16:20 indris napisał: > W końcu pracowników jest po prostu więcej niż pracodawców... i dlatego pracownicy powinni mieć udział w zyskach (najlepiej 100%), a żeby było sprawiedliwie :) właściciele udział w stratach - też 100% Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: Lepiej uniknąć... 01.06.06, 16:21 > późno. W końcu pracowników jest po prostu więcej niż pracodawców... i jak te masy pracujace "zyskaly" na wzieciu wladzy w swoje lapska? Chcesz odpowiedzi? To porownaj kraje na wschod i zachod od Odry... Pracownik chce miec korzysci nalezne WLASCICIELOWI firmy? TO NIECH SOBIE ZALOZY KOPALNIE :D Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Lepiej uniknąć... 01.06.06, 16:26 indris napisał: > ...Feliksa Edmundowicza. Ale jeżeli ciągoty powrotu do XIX wiecznego > kapitalizmu zwyciężą, to nie można tego wykluczyć. W końcu Feliks i poparcie > dla niego nie wzięły się z powietrza, ani z żydowsko-niemieckiej intrygi. > Do roli "zasobów ludzkich" pracowników w Europie sprowadzić się już nie da. I > naprawdę lepiej, żeby entuzjaści kapitalizmu to zrozumieli, zanim będzie za > późno. W końcu pracowników jest po prostu więcej niż pracodawców... =================================== Chińczyków jest więcej niz amerykanów na przykład.Tylko patrzec jak Busz zacznie im wypłacać pensję z zysku np.Microsoftu. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak przegapiles rok 1989? Socjalizm UPADL 01.06.06, 16:19 zyski z dzialalnosci firmy naleza sie WYLACZNIE wlascicielowi z dwoch powodow: 1. wysilku, ambicji i zaangazowania wlozonych w stworzenie firmy 2. odwagi do ponoszenia RYZYKA zwiazanego z prowadzeniem firmy. Gornikom sie marzy miec przywileje nalezne wlascicielom BEZ RYZYKA I KOSZTOW z tym zwiazanych?? Czy jak kopalnie zaczna przynoscic straty, to doloza sie z wlasnych kieszeni, kosztem np. swoich emerytur? Czy tez powiedza "panie premierze, plac pan!" ? Odpowiedz Link Zgłoś
indris Nie przegapiłem 01.06.06, 16:30 Upadła pewna wersja socjalizmu. Ale pewne osiągnięcia pozostały w ludzkich umysłach - np. pojęcie o godności pracownika i jego prawach. Jest to zresztą uznawane przez prądy myślowe formalnie odżegnujące się od socjalizmu, np katolicką nauke społeczną. To w końcówce PRL powstało pojęcie "robol". Polski kapitalizm zastąpił to zwrotem "zasób ludzki". Ale nie przeszło tamto i nie przejdzie i to. Dlatego sympatyzuję z górnikami. Oni walczą o coś więcej niż tylko należne im pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Nie przegapiłem 01.06.06, 16:33 indris napisał: > Upadła pewna wersja socjalizmu. Ale pewne osiągnięcia pozostały w ludzkich > umysłach - np. pojęcie o godności pracownika i jego prawach. Jest to zresztą > uznawane przez prądy myślowe formalnie odżegnujące się od socjalizmu, np > katolicką nauke społeczną. > To w końcówce PRL powstało pojęcie "robol". Polski kapitalizm zastąpił to > zwrotem "zasób ludzki". Ale nie przeszło tamto i nie przejdzie i to. > Dlatego sympatyzuję z górnikami. Oni walczą o coś więcej niż tylko należne im > pieniądze. =============================== Teraz walczą o cudze pieniądze.To sie nazywa kradzież z użyciem niebezpiecznego narzędzia.Obejżyj ostatnią demonstrację pijanych górników w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Re: Nie przegapiłem 01.06.06, 16:38 O ile wiem górnicy walczą o wypłaty z zysku kopalń w których pracują. Jeżeli tak, to te pieniądze nie są "cudze". Tego przekonania już się ludziom nie da odebrać. A nawet lepiej nie próbować. Do XIX wieku nie ma powrotu tak samo jak do PRL, a może nawet bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: Nie przegapiłem 01.06.06, 16:45 1. zysk w firmie nalezy do wlasciciela firmy 2. wlasciciel moze sie dzielic tym zyskiem z pracownikiem 3. wlascicielem kopaln sa WSZYSCY POLACY 4. WSZYSCY POLACY wpompowali SETKI MILIARDOW ZLOTYCH w gornikow. Dlatego teraz, jako WLASCICIELE kopaln uwazaja, ze zysk powinien zostac przeslany np. do ZUSu i sluzby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: Nie przegapiłem 01.06.06, 16:45 > O ile wiem górnicy walczą o wypłaty z zysku kopalń w których pracują. A wytlumacz ty mi na przyklad jak usprawiedliwic fakt, ze gornik pracujacy w panstwowej kopalni ma szanse, ze jego firma wypracuje zysk (i chce z tego zysku urwac) natomiast pracujacy ciezko w panstwowej placowce lekarz czy nauczyciel nie ma szans na to, ze jego firma KIEDYKOLWIEK przyniesie zysk? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: Nie przegapiłem 01.06.06, 16:41 > Upadła pewna wersja socjalizmu. Ale pewne osiągnięcia pozostały w ludzkich > umysłach - np. pojęcie o godności pracownika i jego prawach. Jest to zresztą > uznawane przez prądy myślowe formalnie odżegnujące się od socjalizmu, np > katolicką nauke społeczną. a USA bedzie nam coraz dalej uciekac... az w tej czesci europy, ktora nadal takimi mrzonkami zyc bedzie okaze sie, ze jest skansen... > Dlatego sympatyzuję z górnikami. Oni walczą o coś więcej niż tylko należne im > pieniądze. A wytlumacz ty mi na przyklad jak usprawiedliwic fakt, ze gornik pracujacy w panstwowej kopalni ma szanse, ze jego firma wypracuje zysk (i chce z tego zysku urwac) natomiast pracujacy ciezko w panstwowej placowce lekarz czy nauczyciel nie ma szans na to, ze jego firma KIEDYKOLWIEK przyniesie zysk? Odpowiedz Link Zgłoś
indris Socjalizm jeszcze zwycięży 01.06.06, 17:32 Upadła tylko pewna próba socjalizmu, tak jak upadały pierwsze próby "aparatów latających" - przez stulecia. A zreszta to co upadło w 1989, było socjalizmem bardziej w teorii niż w praktyce. "Socjalistyczni" dygnitarze mieli prawie taką samą pogardę do pracowników (zwanych "robolami"), jak współcześni nowobogaccy do "zasobów ludzkich". Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak nie odpowiedziales mi na pytanie... 01.06.06, 18:02 A wytlumacz ty mi na przyklad jak usprawiedliwic fakt, ze gornik pracujacy w panstwowej kopalni ma szanse, ze jego firma wypracuje zysk (i chce z tego zysku urwac) natomiast pracujacy ciezko w panstwowej placowce lekarz czy nauczyciel nie ma szans na to, ze jego firma KIEDYKOLWIEK przyniesie zysk? Odpowiedz Link Zgłoś
indris Spróbuję odpowiedzieć 01.06.06, 18:52 Szpital (czy ogólnie służba zdrowia) albo szkoła nie ma jako celu wypracowania zysku. To się nazywa instytucja "non profit". Oczywiście na pracy tych instytucji zyskuje całe społeczeństwo. I z tego zysku powinni również oni korzystać. Jak - to rzecz do dyskusji. Prymitywna logika kapitalizmu tego nie załatwi. Może mało kto dzisaij pamięta, ale w czasie Pierwszej Solidarności strajkowano "w imieniu" właśnie służby zdrowia, żeby uwolnić ją od bardzo drażliwych form protestu. Oby te czasy wróciły ! Odpowiedz Link Zgłoś
aquinus Re: Spróbuję odpowiedzieć 02.06.06, 01:12 indris napisał: > Szpital (czy ogólnie służba zdrowia) albo szkoła nie ma jako celu wypracowania > zysku. To się nazywa instytucja "non profit". A to ciekawe! A niby dlaczego szpital nie miałby przynosić zysków? To samo można pwoiedzieć o szkole! Oczywiście na pracy tych > instytucji zyskuje całe społeczeństwo. I z tego zysku powinni również oni > korzystać. Jak - to rzecz do dyskusji. Prymitywna logika kapitalizmu tego nie > załatwi. Logika kapitalizmu nie jest prymitywna, tyle że prawdziwego kapitalizmu od dawna nie ma, a szkoda! To, co dzisiaj obserwujemy na świecie, to tylko socjalizm z domieszką kapitalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford A indrys bedzie jedynym w Polsce wlascicielem:) 01.06.06, 20:44 Bo wiecej glupich nie bedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
idiotyzmy-kacze buahahahahahaha ale brednie 01.06.06, 16:14 Do górnictwa cały kraj dopłacał już za komuny. Węgiel wydobywano głównie z powodów ideologicznych a nie ekonomicznych (wyjąwszy ten, że był to jedyny "produkt" jaki można było sprzedać za tzw. dewizy) Odpowiedz Link Zgłoś
aquinus Re: NIC nie dawać górnikom! 02.06.06, 01:05 don.kichote napisał: > hubar > > Na zasadzie analogii, mogę powiedzeć, że w latach '70, to właśnie górnictwo, > przez 7 dni w tygodniu, ciągnęło naszą gospodarkę, Chyba raczysz żartować! Górnictwo w latach 70-ych "ciągnęło gospodarkę" na tej zasadzie, że było głównym dostarczycielem "cennych dewiz", bo nic innego, poza surowcami, PRL nie mogła sprzedać do II-ego obszaru płatniczego (wiesz, co to było?). Problem w tym, że do każdego dolara uzyskanego ze sprzedaży węgla reszta gospodarki musiała słono dopłacać. Nasze kopalnie były tak samo deficytowe wtedy, jak i teraz. Tyle tylko, że za PRL nikt nie zawracał sobie głowy takimi "głupstwami" jak rachunek ekonomiczny. Liczył się się tylko wungiel albo tóny i megawaty. Jeszcze w latach 80-ych "Przegląd techniczny", wyjątkowo "nieprawomyslne" pismo, wykrył, ze 90% węgla z pewnej kopalni szło do jednej z elektrowni, a 90% energii z tej elektrowni szlo na potrzeby tejże kopalni. Ale wszyscy byli "zadowoleni"! a to o czym piszesz, to tylk > o > mały rewanż państwa za tamte czasy. > A ponadto, tu chodzi o podział zysków, nie o podwyżki. Odpowiedz Link Zgłoś
eric_theodore_cartman Re: NIC nie dawać górnikom! 01.06.06, 15:47 Dać! Lolą przez plecy! Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: NIC nie dawać górnikom! 01.06.06, 16:03 eric_theodore_cartman napisał: > Dać! Lolą przez plecy! ====================================== Jeśli przyjadą do Warszawy i spiją się już w autokarach jak ostatnim razem a potem będą demolowac miasto to żądam od policji jako podatnik strzelania do nich i to nie grochem !!!A od niejakiego Ziobry sądów 24 godzinnych i surowych kar łącznie z zasądzeniem pokrycia kosztów napraw i interwencji policji. Odpowiedz Link Zgłoś
ubogacony_w_walce_o_wolnosc Indris to kliniczny przypadek. Nie zrozumie nigdy! 01.06.06, 16:36 Do niego nie dociera to, że ja przez dziesiętki lat to ja płacąc podatki fundowałem życie tej zgraji brudasów. Co gorsza, nikt mnie nie pytał czy MOJE pieniądze trafią na budowę dróg czy szkół, tylko pompował w tych pasożytów niszczących środowisko w stopniu niespotykanym nigdzie w Europie. ...a tymczasem... Zapijaczone brudasy ze Śląska znowu szykują skok na kasę podatników. Te śmierdzące krety dłubiące bez sensu w ziemi chcą dostać coś z zysków Kompanii Węglowej! Ciekawe dalczego jak Kompania miała rok w rok stratę to oni nie dopłacali, tylko cała reszta uczciwie pracującej Polski. Czas w końcu odłączyć Śląsk od Polski i budować elektrownie atomowe! Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Indris to kliniczny przypadek. Nie zrozumie n 01.06.06, 16:44 ubogacony_w_walce_o_wolnosc napisał: > Do niego nie dociera to, że ja przez dziesiętki lat to ja płacąc podatki > fundowałem życie tej zgraji brudasów. Co gorsza, nikt mnie nie pytał czy MOJE > pieniądze trafią na budowę dróg czy szkół, tylko pompował w tych pasożytów > niszczących środowisko w stopniu niespotykanym nigdzie w Europie. > > ...a tymczasem... > > Zapijaczone brudasy ze Śląska znowu szykują skok na kasę podatników. > > Te śmierdzące krety dłubiące bez sensu w ziemi chcą dostać coś z zysków > Kompanii Węglowej! > > Ciekawe dalczego jak Kompania miała rok w rok stratę to oni nie dopłacali, > tylko cała reszta uczciwie pracującej Polski. > > Czas w końcu odłączyć Śląsk od Polski i budować elektrownie atomowe! =========================== Na razie niech kopią.Z węgla da się robić benzynę.RPA od dawna to robi. Odpowiedz Link Zgłoś
ubogacony_w_walce_o_wolnosc Re: Indris to kliniczny przypadek. Nie zrozumie n 01.06.06, 16:49 alistair-p napisał: > Na razie niech kopią.Z węgla da się robić benzynę.RPA od dawna to robi. Nie z takiego węgla jak na Śląsku. Z tego jest za drogo i tak pozostanie za naszego życia. A co następne pokolenia zrobią to mam głęboko w dvpie. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Nie wiem... 01.06.06, 17:26 ...ale wiem, że gdyby zawsze przestrzegano prawa, to mielibyśmy dotąd średniowieczną monarchię. Albo w najlepszym razie PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak nie ma podstawy prawnej nakladajacej 01.06.06, 18:11 OBOWIAZEK dzielenia sie zyskami z gornikami. Gdyby byl, to by poszli do sadu a nie zaczynali strajkowac. Jest podstawa prawna UMOZLIWIAJACA odpalenie wiekszej lub mniejszej czesci zysku pracownikom. O co Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
indris Brawo górnicy ! 01.06.06, 17:42 Słuszne prawa świata pracy nie spadną z nieba, trzeba je wywalczyć. A wywalczonych - trzeba bronić. Jeżeli dzisiaj mamy - choćby teoretycznie ale powszechnie uznawany - 8-godzinny dzień pracy, płatne urlopy i inne uprawnienia świata pracy, to nie spadło to z nieba. Górnicy - nawet jeżeli sami nie zdają sobie z tego sprawy - walczą o właściwy stosunek do świata pracy. Przeciw próbom powrotu do XIX-wiecznego kapitalizmu. Przeciw traktowaniu pracownika jak "robola" albo "zasób ludzki". XIX wieczny kapitalizm nie powinien przejść. A jeżeli by przeszedł - to nastąpią jego znane konsekwencje (1917, jakby ktoś nie wiedział) Odpowiedz Link Zgłoś
idiotyzmy-kacze Nie rozumiesz idioto, że oni wyłudzają twoje 01.06.06, 17:47 pieniądze ? Że właśnie przez tych bandytów ze związków zawodowych w Polsce nie ma dróg ani kolei ? Że przez tych samych bandytów padło setki tysięcy firm przez co bezrobocie jest 18-procentowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
ubogacony_w_walce_o_wolnosc Re: Nie rozumiesz idioto, że oni wyłudzają twoje 01.06.06, 17:49 idiotyzmy-kacze napisał: > pieniądze ? Że właśnie przez tych bandytów ze związków zawodowych w Polsce nie > ma dróg ani kolei ? Że przez tych samych bandytów padło setki tysięcy firm prze > z co bezrobocie jest 18-procentowe ? No Indris tego nie rozumie. On ma układ nerwowy podobny do lancetnika. Wygoogluj jeśli nie znasz tego stworzonka. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Nowa wersja historii ? 01.06.06, 17:55 Rzeczywiście tego nie rozumiem. Ale rozumiem, że powrotu do XIX wieku nie będzie, tak samo jak do pańszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Nowa wersja historii ? 01.06.06, 17:59 indris napisał: > Rzeczywiście tego nie rozumiem. Ale rozumiem, że powrotu do XIX wieku nie > będzie, tak samo jak do pańszczyzny. =============================== Ani do rozdawania pieniędzy komuś którego argumentem jest to tylko,że mu sie należy.Tak postępowali panowie feudalni i komuniści.Jak widac chcesz to reaktywować. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Pewna sprzeczność 01.06.06, 19:05 "rozdawania pieniędzy komuś którego argumentem jest to tylko,że mu sie należy." Jeżeli się NALEŻY to trzeba dać. To nie jest argument tylko panów feudalnych czy komunistów, ale argumentuznawany na całym świecie. Prawdziwym problemem jest chyba to, czy należy sie czy nie. Ja twierdzę że tak, zwolennicy dzikiego kapitalizmu - że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
aquinus Re: Pewna sprzeczność 02.06.06, 01:18 indris napisał: > "rozdawania pieniędzy komuś którego argumentem jest to tylko,że mu sie należy." > Jeżeli się NALEŻY to trzeba dać. To nie jest argument tylko panów feudalnych > czy komunistów, ale argumentuznawany na całym świecie. > Prawdziwym problemem jest chyba to, czy należy sie czy nie. Ja twierdzę że tak, > > zwolennicy dzikiego kapitalizmu - że nie. Nie rozumiesz, czlowieku, że oni (tzn. górnicy) wyciągają ręce po pieniądze z TWOICH podatkow? Nie tylko twoich, nas wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak nie masz pojecia o dzisiejszym swiecie... 01.06.06, 18:07 swiecie, gdzie produkcja materialna jako zrodlo zatrudnienia schodzi na 3. plan, gdzie praca WYKSZTALCONEGO SPECJALISTY jest towarem, ktorym sie handluje a mechanizmy RYNKOWE gwarantuja, ze nie bedzie wyzyskiwany. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Jedyni którzy wyłudzają nasze pieniądze, to 01.06.06, 18:01 złodziejski lumper-bizned, który żeruje nie tylko na górnikach, ale wszystkich pracownikach w Polsce. idiotyzmy-kacze napisał: > pieniądze ? Że właśnie przez tych bandytów ze związków zawodowych w Polsce nie > ma dróg ani kolei ? Że przez tych samych bandytów padło setki tysięcy firm prze > z co bezrobocie jest 18-procentowe ? Nie przez nich, tylko przez debilne prywatyzacje, a szczególnie pół-prywatyzacje gdy firmy były niby państwowe, ale napełniały kabzę różnym złodziejskim prywatnym spółkom prywaciarzy-złodziei. A także przez nieporadność ćwoków zwanych polskim biznesem, którzy potrafią prowadzić biznes tylko wtedy gdy oparty jest on na niewolniczej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
ubogacony_w_walce_o_wolnosc Ty jednak zdrowo szurnięty jesteś Lepperofilu... 01.06.06, 17:48 Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Skąd się urwałeś? 01.06.06, 17:49 Jesteś jakimś lewakiem? Bo jeśli tak, to juz mi sie nie chce z Tobą gadać, bo ze wszystkimi skrajnościami rozmowa merytoryczna nie ma najmniejszego sensu - niczym kopanie się z koniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ubogacony_w_walce_o_wolnosc Re: Skąd się urwałeś? 01.06.06, 17:51 hubar napisał: > Jesteś jakimś lewakiem? Bo jeśli tak, to juz mi sie nie chce z Tobą gadać, bo z > e > wszystkimi skrajnościami rozmowa merytoryczna nie ma najmniejszego sensu - > niczym kopanie się z koniem. Idrisa nie znasz? To założyciel kościoła czczącego Leppera za wyprowadzenie naszych chłopców z Iraku. Przeszukaj sobie stare wątki z forum. Zrozumiesz, to przypadek beznadziejny. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Jestem takim "lewakiem"... 01.06.06, 18:02 ...jak Jan Paweł II, który powiedział "człowiek przed rzeczą, praca przed kapitałem". Podpisuję się pod tym, chociaż nawet słów Papieża nie przyjmuję bezkrytycznie. W uproszczeniu - jestem "pobożnym socjalistą". Ale uważam że rozmawiać merytorycznie można z każdym, dopóki używa się argumentów merytorycznych a nie wyzwisk. Odpowiedz Link Zgłoś
ubogacony_w_walce_o_wolnosc Re: Jestem takim "lewakiem"... 01.06.06, 18:07 indris napisał: > ...jak Jan Paweł II, który powiedział "człowiek przed rzeczą, praca przed > kapitałem". TW "Wojtek" różne rzeczy wygadywał... R.I.P. > Podpisuję się pod tym, chociaż nawet słów Papieża nie przyjmuję > bezkrytycznie. W uproszczeniu - jestem "pobożnym socjalistą". Ale uważam że > rozmawiać merytorycznie można z każdym, dopóki używa się argumentów > merytorycznych a nie wyzwisk. I kto to pisze? Ten który NIGDY nie napisał nic merytorycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak no to odpowiedz mi prosze na pytanie... 01.06.06, 18:09 A wytlumacz ty mi na przyklad jak usprawiedliwic fakt, ze gornik pracujacy w panstwowej kopalni ma szanse, ze jego firma wypracuje zysk (i chce z tego zysku urwac) natomiast pracujacy ciezko w panstwowej placowce lekarz czy nauczyciel nie ma szans na to, ze jego firma KIEDYKOLWIEK przyniesie zysk? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak stawiam browca, zes max. 25 letnim 01.06.06, 18:12 mlodym socjalista... licealista albo student jakiegos humanistycznego kierunku. Trafilem? Odpowiedz Link Zgłoś
ubogacony_w_walce_o_wolnosc Re: stawiam browca, zes max. 25 letnim 01.06.06, 18:14 sierzant_nowak napisał: > mlodym socjalista... licealista albo student jakiegos humanistycznego kierunku. > Trafilem? Nie sądzę. Indris to stary frustrat kochający czasy Gierka. Do tego bezmózgi. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Przegrałbyś 01.06.06, 19:18 Pamiętam Pierwszą Solidarność. Za którą zresztą dostałem w wiadome miejsce. Możesz mnie zaliczyć do generacji Ikonowicza, chociaż nie podzielam jego antyreligijnych obsesji. Odpowiedz Link Zgłoś
aquinus Re: Jestem takim "lewakiem"... 02.06.06, 01:21 indris napisał: > ...jak Jan Paweł II, który powiedział "człowiek przed rzeczą, praca przed > kapitałem". Podpisuję się pod tym, chociaż nawet słów Papieża nie przyjmuję > bezkrytycznie. W uproszczeniu - jestem "pobożnym socjalistą". Ale uważam że > rozmawiać merytorycznie można z każdym, dopóki używa się argumentów > merytorycznych a nie wyzwisk. Praca bez kapitału g... znaczy! Czy wiesz, ile kosztuje utworzenie jednego miejsca pracy? W takim przemyśle elektronicznym to nakłady rzędu dziesiątków tysięcy dolarów. Jan Paweł II był autorytetem moralnym, ale nie ekonomicznym, niestety, i zdarzało mu się mówić głupstwa w tym względzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: Brawo górnicy ! 01.06.06, 18:02 A wytlumacz ty mi na przyklad jak usprawiedliwic fakt, ze gornik pracujacy w panstwowej kopalni ma szanse, ze jego firma wypracuje zysk (i chce z tego zysku urwac) natomiast pracujacy ciezko w panstwowej placowce lekarz czy nauczyciel nie ma szans na to, ze jego firma KIEDYKOLWIEK przyniesie zysk? Odpowiedz Link Zgłoś
indris Dac im w morde i pala po dupie ? 01.06.06, 17:51 A może jeszcze czołgi ? Już byli tacy co próbowali... Odpowiedz Link Zgłoś
ubogacony_w_walce_o_wolnosc Pijanych bandytów i złodziej trzeba eliminować! 01.06.06, 17:53 Odpowiedz Link Zgłoś
premier_pacynka [...] 01.06.06, 17:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Dac im w morde i pala po dupie ? 01.06.06, 18:03 indris napisał: > A może jeszcze czołgi ? Już byli tacy co próbowali... ================================ W 1970 roku w grudniu pracowałem w stoczni im.Lenina.Przy tobie jestem kombatantem i weteranem.Zaprzszam cie zatem na następny górniczy protest w Warszawie.Mam nadzieję że jeśli jeszcze raz ta pijana banda zbydlałych chamów zacznie robić to co poprzednio czołg napewno sie przyda a policja powinna mieć ostrą amunicję. Odpowiedz Link Zgłoś
aquinus Re: Dac im w morde i pala po dupie ? 02.06.06, 01:25 alistair-p napisał: > ================================ > W 1970 roku w grudniu pracowałem w stoczni im.Lenina.Przy tobie jestem > kombatantem i weteranem.Zaprzszam cie zatem na następny górniczy protest w > Warszawie.Mam nadzieję że jeśli jeszcze raz ta pijana banda zbydlałych chamów > zacznie robić to co poprzednio czołg napewno sie przyda a policja powinna mieć > ostrą amunicję. > Popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak tak, np. M. Thatcher... 01.06.06, 18:06 dzieki temu, ze wziela gornikow za pyski, przetrzymala ich glodem podczas roku albo dwoch zamieszek - UK teraz jest w czolowce swiatowej. Odpowiedz Link Zgłoś
indris M. Thatcher... 01.06.06, 19:34 ...dobrze pamiętać jak skończyła i dlaczego. Chociaż jej wielbiciele jakoś nie lubią tego tematu poruszać... Odpowiedz Link Zgłoś
aquinus Re: tak, np. M. Thatcher... 02.06.06, 01:27 sierzant_nowak napisał: > dzieki temu, ze wziela gornikow za pyski, przetrzymala ich glodem podczas roku > albo dwoch zamieszek - UK teraz jest w czolowce swiatowej. > Różnica polega na tym, że w Anglii "silny związek zawodowy" to taki, ktory ma zasobny fundusz strajkowy. W Polsce popaprańcy ze związków nie widzą potrzeby czegoś takiego, bo uważają, że pracodawca zapłaci im za czas strajku. Odpowiedz Link Zgłoś
aquinus Re: Dac im w morde i pala po dupie ? 02.06.06, 01:24 indris napisał: > A może jeszcze czołgi ? Już byli tacy co próbowali... Jeżeli zaczną rozrabiać, to czemu nie? Sięgnij do płka Roweckiego "Walki uliczne". On opisał (jeszcze przed wojną), jak się załatwia takie rozróby., krotko po wojskowemu. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Górnicy chcą tylko tego co im się należy zgodnie 01.06.06, 17:55 z umową o ich udziale w zyskach kopalnii. To nie górnicy chcą nas okraść, ale pieprzeni złodzieje w garniturkach zwani biznesmenami okradają górników, którzy chcą sobie napchać kieszenie hubar napisał: > Tyle lat jechali na kredycie Państwa - nas wszystkich! Co ty pie..sz? To cała Polska przez 45 lat żerowała na ciężkiej pracy górników i "polskim czarnym złocie". A po 1989 roku? To kłamstwa że górnictwo nie było opłacalne, bo jakoś PRYWATNE spółki zajmujące się handlem węglem dzięki niewyobrażalnemu przebiciu jego ceny zbijały fortuny. To nie górnictwo było nieopłacalne, lecz niewydolny był złodziejski system żerowania przez prywatne spółki na państwowych kopalniach. > Teraz, gdy węgiel w cenie, mogliby zacząć spłacać kredyt od nas zaciągnięty. A > oni qrw chcą podwyżek!! Komu mają spłacac te kredyty? Nierobom po SGH, którzy nazywają siebie wielkimi biznesmenami i ekonomistami, a są co najwyżej lumper-biznesem. > NIE NIE NIE! YES, YES, YES! Odpowiedz Link Zgłoś
ubogacony_w_walce_o_wolnosc [...] 01.06.06, 18:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Górnicy chcą tylko tego co im się należy zgod 01.06.06, 18:06 tornson napisał: > z umową o ich udziale w zyskach kopalnii. To nie górnicy chcą nas okraść, ale > pieprzeni złodzieje w garniturkach zwani biznesmenami okradają górników, którzy > chcą sobie napchać kieszenie > > hubar napisał: > > > Tyle lat jechali na kredycie Państwa - nas wszystkich! > Co ty pie..sz? To cała Polska przez 45 lat żerowała na ciężkiej pracy > górników i "polskim czarnym złocie". > A po 1989 roku? To kłamstwa że górnictwo nie było opłacalne, bo jakoś PRYWATNE > spółki zajmujące się handlem węglem dzięki niewyobrażalnemu przebiciu jego ceny > zbijały fortuny. To nie górnictwo było nieopłacalne, lecz niewydolny był > złodziejski system żerowania przez prywatne spółki na państwowych kopalniach. > > > Teraz, gdy węgiel w cenie, mogliby zacząć spłacać kredyt od nas zaciągnię > ty. A > > oni qrw chcą podwyżek!! > Komu mają spłacac te kredyty? Nierobom po SGH, którzy nazywają siebie wielkimi > biznesmenami i ekonomistami, a są co najwyżej lumper-biznesem. > > > NIE NIE NIE! > YES, YES, YES! ================================ Piszesz smutne głupoty,z trudem powstrzymuję się od użycia argumentów jakich używali górnicy.Wara im od nie swoich pieniędzy.Zgodzili sie pracować za to co dostają każdego miesiąca i dosyć!!!Nie podoba się? w Polsce nie ma przymusu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson WARA wyzyskiwaczom od pieniędzy pracowników!!! 01.06.06, 18:23 alistair-p napisał: > Piszesz smutne głupoty,z trudem powstrzymuję się od użycia argumentów jakich > używali górnicy.Wara im od nie swoich pieniędzy. To są ich pieniądze, które próbuje się im ukraść i napchać kieszenie złodziejom którzy nazywają siebie menedżerami,dyrektorami ekonomicznymi, itp. > Zgodzili sie pracować za to co dostają każdego miesiąca i dosyć!!! Wyzyskiwacze zgodzili się im płacić procent od zysków, a teraz próbują górników oszukać! Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: WARA wyzyskiwaczom od pieniędzy pracowników!! 02.06.06, 00:46 tornson napisał: > alistair-p napisał: > > > Piszesz smutne głupoty,z trudem powstrzymuję się od użycia argumentów jak > ich > > używali górnicy.Wara im od nie swoich pieniędzy. > To są ich pieniądze, które próbuje się im ukraść i napchać kieszenie złodziejom > którzy nazywają siebie menedżerami,dyrektorami ekonomicznymi, itp. > > > Zgodzili sie pracować za to co dostają każdego miesiąca i dosyć!!! > Wyzyskiwacze zgodzili się im płacić procent od zysków, a teraz próbują górników > oszukać! ============================ Kadra kierownicza też nie ma do tego prawa,chyba że mają to zawarte w umowach o pracę lub kontraktach menedżerskich. Prawda jest taka że pracownik najemny,obojetnie jakiego szczebla ma zarobić na siebie,właściciela i wypracować zysk dla firmy. To czego chcą górnicy to zwykłe wymuszenie rozbójnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson W cywilizowanym świecie pracodawca ma psi 02.06.06, 18:22 obowiązek zapewnić takie miejsca pracy by zarobki straczyły ludziom na godne życie, a jak nie potrafi to jest dupa wołowa nie przedsiębiorca i niech lepiej bierze się za uczciwą pracę a nie za biznes o którym nie ma zielonego pojęcia. Tak jest w cywilizowanych krajach dobrobytu (Europa Zachodnia,Japonia) i do takich krajów my powinnismy równac, a nie bantustanów pokroju Meksyku, Bangladeszu,Ugandy,itp., w których jest tak jak ty piszesz. alistair-p napisał: > Prawda jest taka że pracownik najemny,obojetnie jakiego szczebla ma zarobić na > siebie,właściciela i wypracować zysk dla firmy. > To czego chcą górnicy to zwykłe wymuszenie rozbójnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Piękne podsumowanie, zbrodniczości ideologii 01.06.06, 18:26 kapitalistycznej. > Nie podoba się? w Polsce nie ma przymusu pracy. Jednym słowem, zapie..j jak niewolnik za psi grosz, albo zdychaj z głodu na bezrobociu... Gdy słucham takich tekstów, zaczynam rozumieć Dzierżyńskiego i jego bezwzględność wobec klas wyzyskiwaczy. Bolszewicy byli o tyle mniejszymi bestiami od was że zabijali wrogów szybkim strzałem w tył głowy, a wy tym którym nie podoba się wasze niewolnictwo karzecie zdychać z głodu... A na koniec małe podsumowanie. Polska Ludowa przez 35 lat radziła sobie bez biznesmenów-wyzyskiwaczy, ale gdy w 1980 bunt podnieśli pracownicy, upadła. Więc troche szacunku dla ludzi pracy, bo oni są NAJWAŻNIEJSI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aquinus Re: Piękne podsumowanie, zbrodniczości ideologii 02.06.06, 01:29 tornson napisał: > kapitalistycznej. > > > Nie podoba się? w Polsce nie ma przymusu pracy. > > Jednym słowem, zapie..j jak niewolnik za psi grosz, Czyżby górnicy dostawali psie grosze? Powiedz to pielęgniarkom! Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Piękne podsumowanie, zbrodniczości ideologii 02.06.06, 18:26 aquinus napisał: > Czyżby górnicy dostawali psie grosze? Powiedz to pielęgniarkom! A czy to wina górników, czy oni rządzą krajem i rozdzielają pieniądze z budżetu? Powinno się równac w górę nie w dół. Nie zabierać górnikom, ale dać więcej też i pielegniąkrkom. Pieniądze się znajdą gdy tylko zmusi się złodziejskich bogaczy do płacenia podatków państwu. Odpowiedz Link Zgłoś
aquinus Re: Piękne podsumowanie, zbrodniczości ideologii 02.06.06, 20:59 tornson napisał: > aquinus napisał: > > > Czyżby górnicy dostawali psie grosze? Powiedz to pielęgniarkom! > A czy to wina górników, czy oni rządzą krajem i rozdzielają pieniądze z budżetu > ? > Powinno się równac w górę nie w dół. Nie zabierać górnikom, ale dać więcej też > i > pielegniąkrkom. Pieniądze się znajdą gdy tylko zmusi się złodziejskich bogaczy > do płacenia podatków państwu. Jak sądzisz, ile pieniędzy, na łebka, wypadłoby, gdyby wszystkim bogaczom w Polsce odebrać cały ich majątek? Pewnie byłoby to (jednorazowo) po 100 zł, niechby tysiąc! I co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Co ty popadasz ze skrajności w skrajność? 02.06.06, 21:48 Niech nic nie płacą, albo zabrać im wszystko i co dalej. A może niech płacą uczciwie 40% od swoich rocznych zysków. Odpowiedz Link Zgłoś
aquinus Re: Co ty popadasz ze skrajności w skrajność? 04.06.06, 19:42 tornson napisał: > Niech nic nie płacą, albo zabrać im wszystko i co dalej. A może niech płacą > uczciwie 40% od swoich rocznych zysków. Widzę, że nie zrozumiałeś aluzji; chodzi o to, że gdyby nawet wszystkim bogaczom zabrać wszystko i rozdzielić między resztę, to wypadłoby po paręset złotych na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Co ty popadasz ze skrajności w skrajność? 04.06.06, 23:51 aquinus napisał: > Widzę, że nie zrozumiałeś aluzji; chodzi o to, że gdyby nawet wszystkim > bogaczom zabrać wszystko i rozdzielić między resztę, to wypadłoby po paręset > złotych na głowę. Pereset złotych na głowę, to jest kilkanaście miliardów, a to byłby poważny zastrzyk do budżetu. A jak się do tego doda grube miliardy pożerane rok rocznie przez najbardziej złodziejską korporację (krk), to już będzie pokaźna sumka. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: Górnicy chcą tylko tego co im się należy zgod 01.06.06, 18:08 > złodzieje w garniturkach zwani biznesmenami okradają górników, którzy > chcą sobie napchać kieszenie i wlasnie o to chodzi - gornikom napchac kieszeni naszymi pieniedzmi nie pozwolimy :D Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Skutki szybkiego pisania :o/ 01.06.06, 18:14 sierzant_nowak napisał: > > złodzieje w garniturkach zwani biznesmenami okradają górników, którzy > > chcą sobie napchać kieszenie > > i wlasnie o to chodzi - gornikom napchac kieszeni naszymi pieniedzmi nie pozwol > imy :D Górnicy chcą napchać kieszenie tym co im się zgodnie z umową należy, a lumper-biznes tym co ukradnie swoim pracownikom. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Górnicy chcą tylko tego co im się należy zgod 01.06.06, 18:15 sierzant_nowak napisał: > > złodzieje w garniturkach zwani biznesmenami okradają górników, którzy > > chcą sobie napchać kieszenie > > i wlasnie o to chodzi - gornikom napchac kieszeni naszymi pieniedzmi nie pozwol > imy :D ========================================= Trzeba się było uczyć!! Ciężkie były książki? Teraz tym co są mądrzejsi trzeba zabierac i tyle.Dobrze że nie mieszkam gdzies koło kopalni,musiałbym miec ogrodzenie pod napięciem. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe3 Re: NIC nie dawać górnikom! 01.06.06, 18:26 Zapraszamy ich do Warszawy 10 czerwca:) Jak się .... to w obydwie nogawki! Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: NIC nie dawać górnikom! 01.06.06, 18:41 mogą dostać premię. Ale w takim razie niech im zabiorą trznastki czternastki barbórki deputaty etc. I niech najpierw długi spłacą. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 No i po co się drzesz? 01.06.06, 19:14 Dobry wójek Kazio daje wszystko wszystkim. Hmmmm.... Tylko gejom nie daje... chyba.... Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: No i po co się drzesz? 01.06.06, 19:27 abstrakt2003 napisał: > Tylko gejom nie daje... chyba.... Od tego to jest Jarek Kaczyński. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: No i po co się drzesz? 01.06.06, 21:36 abstrakt2003 napisał: > Dobry wójek Kazio daje wszystko wszystkim. > Hmmmm.... > Tylko gejom nie daje... chyba.... ===================== A może daje ??? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: NIC nie dawać górnikom! Nic!!! 01.06.06, 19:51 Nie ma w Polsce drugiej takiej uprzywilewanej kasty(no nie licząc księzy) Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: NIC nie dawać górnikom! Nic!!! 01.06.06, 21:38 hrabia.m.c napisał: > Nie ma w Polsce drugiej takiej uprzywilewanej kasty(no nie licząc księzy) ================================= Niestety jest.Rolnicy dostali z budżetu przez ostatnie 5 lat najwięcej. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Trzymajta sie chopy ! 01.06.06, 20:02 Za Wami pójdą inni ! Praw ludzi pracy nie damy sobie odebrać. A jak to trzeba przypomnieć burżuazji kilofem i petardą - to przypomnijcie # górników ma u mnie piwko - na więcej mnie nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Trzymajta sie chopy ! 02.06.06, 13:45 Myślałem, że masz odmienne poglądy, ale Ty jesteś debilem. Jeszcze każdemu daj nagrode jak będzie niszczył stolicę, bił policjantów i łamał prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Witajcie Towarzysze/Bracia 01.06.06, 20:09 Jeżeli kogoś razi słowo "towarzysze" to przepraszam. Ale jest to słowo duużo starsze niż PRL. Tego słowa używała PPS w 1905, która potrafiła nosić w pochodach sztandary z Matką Boską (o poswiadczał Dmowski). Wy jesteście awangardą świata pracy w walce przeciw recydywie XIX wiecznego kapitalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Górnicy naszą nadzieją 01.06.06, 20:19 Dzięki nim kapitalistyczna mentalność nie przebije się. --- Amicus Plato sed magis amica veritas (Arystoteles) Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford DAC!!! Policyjnymi palami po grzbietach. Jak Gosia 01.06.06, 20:20 Thatcher - pokrzyczeli, postrajkowali i holocie przeszlo:))) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: DAC!!! Policyjnymi palami po grzbietach. Jak 01.06.06, 20:33 Taką premię to z całego serca:) Odpowiedz Link Zgłoś