Dodaj do ulubionych

Młodzi polscy Żydzi - głos mojego pokolenia

05.06.06, 18:44
Fragmenty polemiki czterech młodych polskich Żydów: Piotra, Krzysztofa,
Michała
i Robina. Wkrótce całość rozmowy zostanie przetłumaczona na język angielski i
zamieszczona na blogu.

+++

"Uważam poza tym, że my, młodzi polscy Żydzi, mamy pewien luksus, którego nie
mieli nasi rodzice. Dokonam tu kolejnego uproszczenia twierdząc, że pokolenie
naszych rodziców generalnie działało w opozycji, lecz myślę, że to właśnie my
jesteśmy pierwszymi od bardzo dawna, którzy jako Żydzi mogą się dobrze poczuć
w
Polsce. Nie mówię teraz o antysemityzmie i podobnych rzeczach, tylko o
poczuciu, że my naprawdę "jesteśmy stąd". Dopiero my mamy świadomość, że nie
jesteśmy kawałkiem innego czy obcego świata."

[...]

"Mamy jakby 200% tożsamości - jesteśmy stuprocentowymi Polakami, co dla nas
jest niepodważalne, będąc w równym, niepodważalnym stopniu Żydami."

[...]

"Z mojego punktu widzenia działalność pokolenia żydowskich komunistów uważam
za
głupią, niekorzystną zarówno dla Polaków, jak i dla Żydów. Była to
działalność
generalnie zbrodnicza i szkodliwa."

[...]

"Generalnie jesteśmy ludźmi o poglądach demokratyczno-lewicowych i w
przeważającej masie niechętnymi wobec tradycyjnego modelu polskości."

[...]

"Uważam działalność żydowskich komunistów za szkodliwą zarówno dla Polski,
jak
i dla interesów żydowskich w ogóle. Myślę tu o interesach ludności żydowskiej
w
Polsce, w Europie i na świecie. Również za szkodliwą dla sprawy palestyńskiej"

[...]

"To oczywiście jest pewien paradoks. Podobnie jak sytuacja, w której żydowski
oficer Służby Bezpieczeństwa katował polskiego oficera, który był jednym z
najbardziej zasłużonych dla ratowania Żydów w czasie wojny. Mam tu na myśli
Różańskiego przesłuchującego Kazimierza Moczarskiego."

[...]

źródło: fzp.jewish.org.pl/spot12.html

Elznar
xanga.com/elznar
Obserwuj wątek
    • w11mil dla mnie, starego Polaka to za skomplikowane 05.06.06, 18:48
      młodzi polscy Żydzi maja poglądy, jednocześnie, i lewicowe i demokratyczne
      • elznar Re: dla mnie, starego Polaka to za skomplikowane 05.06.06, 18:51
        w11mil napisała:

> młodzi polscy Żydzi maja poglądy, jednocześnie, i lewicowe i demokratyczne

Mylisz socjalizm z lewicowością. Stanowczo odcinamy się od wszelkich form
        socjalizmu w gospodarce i jest wśród nas coraz więcej zwolenników anglosaskiego
        liberalizmu..

Elznar
        xanga.com/elznar
        • w11mil Re: dla mnie, starego Polaka to za skomplikowane 05.06.06, 18:56
          ciekawe co powiedzieli by anglosascy liberałowie na wiadomość o tym, że mają
          lewicowe poglądy?

BTW: Co lewicowcy sądzą o poglądach ludu np. na temat kary śmierci?
          • grzegorzlubomirski Liberalowie w UK sa duzo blizej Partii Pracy 06.06.06, 16:09
            niz konserwatystow. Przypominam ze Partia pracy byla najdluzej w zachodnim
            swiecie klasyczna markistowska partia klasowa bo az do kongresu w 1987.

A do kolegii lewicowego, kotory nie lubi socjalizmu. Socjalizm (roznie
            rozumiany) byl natchnieniem wszystkich ruchow lewicowych lub anarchistycznych
            od 18 wieku i dalej jest. Roznie mozna go rozumiec ale zrezygnowac z niego nie
            sposob. Moze ty jestes w lewicowej frakcji PiSu - ale to jeszcze nie znaczy byc
            lewicowcem.
    • plyn.ludwik Nie pierdz mi tu bzdur 05.06.06, 19:01
      Dla mnie wykluczaja sie 2 pojecia , albo jest sie Judejczykiem albo jest sie
      Polakiem.Punkt kropka.
      • w11mil no przecież piszą jasno 05.06.06, 19:05
        generalnie są "niechętnymi wobec tradycyjnego modelu polskości"
        ale jednocześnie są "stuprocentowymi Polakami"

Przyznaję, ta dialektyka to nie na mój prosty polski łeb
        • ala.ali.ala Re: no przecież piszą jasno 05.06.06, 19:15
          w11mil napisała:

> generalnie są "niechętnymi wobec tradycyjnego modelu polskości"
          > ale jednocześnie są "stuprocentowymi Polakami"
          >
          > Przyznaję, ta dialektyka to nie na mój prosty polski łeb

Bo to jest bardzo sprytne.
          Być kimś o podwójnej tożsamości, to dawanie sobie prawa do krytyki i antypolskości.

Jakaś megalomania totalna. 200% - dobre.
          To jak z reklamą heyah,ale nawet w niej
          było trochę mniej tych procentów. ;)
      • kika113 Wreszcie Żydzi 05.06.06, 19:06
        zaczynają kumać, że lepszą drogą dla wszystkich, jest współdziałanie dla kraju,
        a ty ludwik spadaj gary myć.
        • plyn.ludwik [...] 05.06.06, 19:10
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • w11mil a to nieprawda 05.06.06, 19:12
            co do Polski oczywiscie (upierałbym się przy formie "dają")
            plyn.ludwik napisał:
            > Przez 2000 lat dawaja im kopa w tylek od Hiszpanii , Anglii , Niemiec ,
            > Polski , Rosji

• humbak Re: Nie pierdz mi tu bzdur 05.06.06, 21:53
        Posługujesz się bardzo osobliwą polszczynzą:)
    • wesoly2006 [...] 05.06.06, 21:37
      • w11mil nawet jesli nie jestes dyzurnym prowokiem GW 05.06.06, 21:42
        to na pewno im sie przysłużyłeś

wesoly2006 napisała:
        > nie pierdz mi tu czosnkiem tylko spadaj do kibucu
        • humbak Re: nawet jesli nie jestes dyzurnym prowokiem GW 05.06.06, 21:52
          Działalność Wesołego to głównie do takich uwag, choć z tego co pamiętam zdarzało mu się rozgadać i czasem było to nawet z sensem:)
    • ab_extra Re: Młodzi polscy Żydzi - głos mojego pokolenia 05.06.06, 21:46
      Teraz młodzi polscy Żydzi będą decydować o obowiązującym modelu polskości?
      Właściwie nic nowego :-P
    • humbak Re: Młodzi polscy Żydzi - głos mojego pokolenia 05.06.06, 21:47
      A jest tam coś na temat tego jak rozumieją swoją Polskość?
    • s.k.i.n a więc można jednak Żydów spolonizować... 05.06.06, 23:00
      bylbym tu jednak baaardzo ostrożny..Żyda nie wsposób wykorzenić..
    • dr.krisk Jak dla mnie - nie ma problemu... 05.06.06, 23:09
      To chyba normalne - ktoś jest Żydem a jednocześnie czuje się Polakiem. Nie
      widzę w tym niczego specjalnego.
      • elznar Re: Jak dla mnie - nie ma problemu... 05.06.06, 23:11
        Chociaż jeden głos rozsądku ;)

Pozdrawiam..

Elznar
        xanga.com/elznar
        • dr.krisk Re: Jak dla mnie - nie ma problemu... 05.06.06, 23:23
          Też się dziwię, dlaczego niektórym tak trudno to zrozumieć. Mam znajomą, która
          jest pochodzenia żydowskiego, interesuje się korzeniami swojej rodziny, ale
          byłaby mocno zdziwiona gdyby zapytać ją o przynależnośc narodową. Jest po
          prostu Polką pochodzenia żydowskiego. I tyle.
          Te głupawe komentarze pod twoim postem dowodzą tylko głębokich kompleksów i
          niezdolności zrozumienia najprostszej prawdy: że bycie Polakiem to wolny wybór
          każdego człowieka, a nie rzecz nabyta genetycznie...
          Też pozdrawiam.
          KrisK
          • my.uczennice.vii.liceum znowu krisk nie macie pojecia o czym piszecie 06.06.06, 02:51
            dr.krisk napisał:
            > ... bycie Polakiem to wolny wybór
            > każdego człowieka, a nie rzecz nabyta genetycznie...

Niestety, tak w Polsce jak i w Izraelu odnosnie obywatelstwa obowiazuje prawo
            krwi, jezeli matka jest Polką to dziecko dziedziczy (nabywa genetycznie) polskie
            obywatelstwo.
            Dla wszystkich innych to nie wolny wybor, ale kwestia uznania. Nigdzie nie jest
            powiedziane, ze kazdy kto chce dostanie polskie obywatelstwo.
            Rownie fatalnie jest ze zrzeczeniem sie polskiego obywatelstwa.
            Czerwony knur (cennik oficjalny) liczyl ok. 500 USD od lebka za te usluge.
            A zatem wolny wybor jedynie dla tych ktorzy zaplaca.
        • humbak Re: Jak dla mnie - nie ma problemu... 05.06.06, 23:39
          Elznarze, czy mógłbyś jednak wyjaśnić jaki model polskości jest młodym Żydom bliski? Z tego pytania nie wynika kwestionowanie możliwości utożsamiania się z dwoma narodowościami jednocześnie.
          • elznar Re: Jak dla mnie - nie ma problemu... 05.06.06, 23:42
            humbak napisał:

> Elznarze, czy mógłbyś jednak wyjaśnić jaki model polskości

Nie jestem reprezentantem polskich Żydów. Zresztą niekiedy bardzo się od siebie
            róznimy, stąd trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć na twoje pytanie. To
            oczywiste, że nie jesteśmy zbyt dobrze nastawieni do nacjonalistów i
            ksenofobów, którzy zazwyczaj bywają także antysemitami. Choć wiem, że są Żydzi,
            którzy wyrzekają się swojego pochodzenia i sami stają się antysemitami, byleby
            tylko doczekać się akceptacji - wiem o tym, bo miałem takiego przyjaciela..

Elznar
            xanga.com/elznar
            • humbak Re: Jak dla mnie - nie ma problemu... 05.06.06, 23:45
              Czyli uważasz tradycyjne pojmowanie polskości jako nacjonalizm/ksenofobię?Czy może źle Cię zrozumiałem?
              • elznar Re: Jak dla mnie - nie ma problemu... 05.06.06, 23:53
                humbak napisał:

> Czyli uważasz tradycyjne pojmowanie polskości jako nacjonalizm/ksenofobię?

Ja tak nie uważam. Dla mnie prawdziwa polskość to tradycja Konstytucji
                Trzeciego Maja, tolerancyjny patriotyzm Marszałka Piłsudzkiego, Rzeczpospolita
                Szlachecka, "Solidarność".. W tej zresztą ostatniej uczestniczył mój ojciec z
                powodu czego miał wiele nieprzyjemności za komuny..

Elznar
                xanga.com/elznar
                • humbak Re: Jak dla mnie - nie ma problemu... 05.06.06, 23:57
                  Widzisz, jak dla mnie polskość to tradycja Konstytucjki II maja i Targowicy. Piłsudskiego i endeków, Solidarności i PZPR. To wszystko jest moja tożsamość narodowa. Część z tych rzeczy to powód do dumy, inne traktuje jako lekcje na przyszłość, ale wyrzekać się nie zamierzam.
    • entefuhrer Re: Młodzi polscy Żydzi - głos mojego pokolenia 05.06.06, 23:30
      Tracisz czas - oszołomom niczego nie jesteś w stanie udowodnić, normalnym nie
      musisz niczego udowadniać...

A w ogóle bywasz coraz bardziej irytujący (czytaj: upierdliwy) - nawet kiedy
      merytorycznie miewasz rację...
      • elznar Re: Młodzi polscy Żydzi - głos mojego pokolenia 05.06.06, 23:32
        entefuhrer napisał:

> A w ogóle bywasz coraz bardziej irytujący (czytaj: upierdliwy) - nawet kiedy
        > merytorycznie miewasz rację...

Więc mam jak większość Żydów w Polsce siedzieć cicho i udawać, że nic się nie
        dzieje?

Elznar
        xanga.com/elznar
        • kropek_oxford Jestes - jak kolega to okreslil - upierdliwy. Na 05.06.06, 23:35
          tyle, ze przestalem cie lubic. Wiesz czemu? Bo wkurza mnie to twoje
          wymachiwanie flaga z gwiazda Dawida, gdy niby uwazasz sie za Polaka. Kompleksy?
          • elznar Re: Jestes - jak kolega to okreslil - upierdliwy. 05.06.06, 23:39
            kropek_oxford napisał:

> tyle, ze przestalem cie lubic. Wiesz czemu? Bo wkurza mnie to twoje
            > wymachiwanie flaga z gwiazda Dawida, gdy niby uwazasz sie za Polaka.

Niestety "wymachiwać flagą" Izraela mogę tylko w internecie w godzinach
            wieczornych, gdy mam czas... Nie wstydzę się tego kim jestem i będę o tym pisał
            tak często, jak tylko się da. I g** mnie obchodzi, że cię to irytuje.. Wiem,
            czym kończy się milczenie i obojętność wobec aktów antysemityzmu - dialog
            oparty nawet na chamskich wyzwiskach jest lepszy od ukrywania się - z takiego
            założenia wychodzę.. Bo jeśli z kimś się sprzeczam, to znaczy, że mi zależy, że
            mam w tym swój cel, a to już wiele..

Elznar
            xanga.com/elznar
            • kropek_oxford Ja NIGDY nie milcze przy najmniejszej oznace 05.06.06, 23:56
              antysemityzmu. Ale to ja, nie ty, zyje od urodzenia w spoleczenstwie
              wielokulturowym i religia mego kolegi judaisty, czy kolegi muzulmanina
              interesuje mnie tylko wowczas, gdy...mam ich na obiedzie:))) Ty wyskakujesz z
              zydowstwem tam, gdzie to ni przypial, ni przylatal, i nie na temat
              • nielubiegazety2 Kropek tu cię boli :)))) 06.06.06, 00:06
                "Amerykańskie uniwersytety przygarniają dziś Żydów, którzy przez 25 lat swych
                służb w policjach politycznych Europy Wschodniej ciężko prześladowali ludzi - w
                tym także innych Żydów - walczących o prawo do niezawisłości sumienia, Dziś
                Żydzi ci chronią się za swe niegdyś lak łatwo zapominane żydostwo, Fakt, że w
                Polsce w 1968 roku przypomniano im nagle i brutalnie, że są Żydami, jest groźny
                i odrażający, wymaga napiętnowania j potępienia. Ale nie czyni z nich ludzi
                godnych szacunku, a nawet współczucia, a już zupełnie nie upoważnia do
                solidarności z nimi. "W chwili poważnej, gdy odwieczne siły ciemnoty grożą i
                atakują, należy sumiennie oddzielić obronę i protesty w obronie tych Żydów,
                którzy cierpią (tylko za to, że są Żydami, od owych, którzy są jedynie ofiarami
                zmagań o władzę pomiędzy komunistycznymi politykierami a talmudystami
                marksizmu. Opluwani, poniewierani i pozbawiani środków do życia Żydzi polscy
                płacą za kariery i błędy tych drugich, za ich. upojenia uzurpowaną władzą.
                Ludzie ci nie mają moralnego prawa do obrony przedewszystkim jako niestrudzeni
                architekci tej rzeczywistości, w której, po 25 latach, dojść mogło do tak
                karykaturalnych zwyrodnień myśli i pojęć, jako inżynierowie tej struktury, w
                której monstrualne kłamstwo tak łatwo . jest uczynić prawem życia. Trudno jest
                zapomnieć ich fanatyczną wiarę w zło, którą głosili w komunistycznych gazetach,
                książkach, artykułach, filmach - bez względu na to, czy wiara ta była czystą
                wiarą, czy miała swe dwuznaczne racjonalizacje. Byli dygnitarze komunistyczni,
                uciekający z Polski, przeklinają polsko-komunistyczny antysemityzm nieszczerze.
                Skarżą się nań, wyklinają go w imię fundamentalizmu i traconych posad, wznoszą
                obłudnie oczy ku niebu i wzywają sfrustrowane duchy żydowskich kreatorów zakonu
                na świadków. W zasadzie jednak antysemityzm jest im zbawiennym wyzwoleniem w
                obliczu porachunków z samym sobą. Już nie poczują nigdy żółciowego smaku klęsk
                płynących ze służby kłamstwu i zbrodni - ponieśli niezasłużoną klęskę za
                pochodzenie. Pognębiono ich za to, że byli Żydami, a nie za to, że chwalili i
                realizowali gwałt, niewolę i łajdactwo. Nie zdadzą już nigdy rachunku za własne
                przestępstwa, ocalili ich tępi antysemici, depcząc ich metrykę i ratując w ten
                sposób ich człowieczeństwo... Każdy uczciwy Żyd jest z natury rzeczy namiętnym
                przeciwnikiem zasady odpowiedzialności zbiorowej. Lecz tylko pewni Żydzi z
                Europy Wschodniej, których życiowy dorobek uczynił zwykłymi kanaliami w służbie
                totalitarnego komunizmu, uciekając do Ameryki chronią się za tę pokraczna,
                zasadę, usiłując - w oczach świata - przerzucić swą odpowiedzialność, a raczej
                jej brak, na swe koniunkturalnie odkryte żydostwo.

Każda mistyfikacja jest trampoliną, z której łatwo jest skoczyć w otchłań
                metafizyki dla ćwierćinteligentów. W wyobraźni antysemickiego pospólstwa Żyd
                decyduje, koncypuje, sieje, zapładnia. powija i własnoręcznie uruchamia akty,
                ruchy i cale skomplikowane procesy polityczno-społeczne, wraz z ich
                antynomiami, wektorami, tendencjami, bogactwem komponentów. Jak Żyd czy nawet
                żydostwo to robi - wyjaśnieniem się nikt nic troszczy, realizm nie jest
                ulubiona, metodą epistemologiczną ani tłumów, ani reżymów totalitarnych.
                Wąziutka miedza, oddzielająca metafizykę od umysłowego ograniczenia, trapi
                ludzkość od czasów prearystotelesowskich. To nic bunt intelektualny, krytyka
                zastanej rzeczywistości ani nawet niewola i nędza lennodynamizują protesty,
                moralny niepokój, rewolucje, lecz handlarze śmierci, CIA, Mędrcy Syjonu,
                masoni, egzekutywa Wall Street, wywiad izraelski, komórka anarchotrockistów
                zagnieżdżona w londyńskim Jockey Clubie na Pall Mall. Wszystko wskazuje na to,
                że każda pochodna marksizmu - niegdyś czcigodnej filozofii -jest dziś w sianie
                dosięgnąć tych granic zinstytucjonalizowanej paranoi. Na naszych oczach lewica
                marksistowska i neomarksistowska, a także to, co zwie się dziś nową lewicą,
                odrzuca podstawy racjonalnego myślenia"

Leopold Tyrmand "Cywilizacja komunizmu"

I tu:
                www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/o/opowiesc_pewnego_emigranta.php
                Nie możesz się z tego wyzowlić. Masz poważny problem.
                • po_godzinach jeśli juz 06.06.06, 00:12
                  przywołujesz Poetę, przywołajmy konsekwentnie dalej:

Każdy Twój wyrok przyjmę twardy
                  Przed mocą Twoją się ukorzę.
                  Ale chroń mnie Panie od pogardy
                  Od nienawiści strzeż mnie Boże.

Wszak Tyś jest niezmierzone dobro
                  Którego nie wyrażą słowa.
                  Więc mnie od nienawiści obroń
                  I od pogardy mnie zachowaj.

Co postanowisz, niech się ziści.
                  Niechaj się wola Twoja stanie,
                  Ale zbaw mnie od nienawiści
                  Ocal mnie od pogardy, Panie.

Co wielu tu obecnym nalezałoby dedykować.
                  • nielubiegazety2 A co to ma do rzeczy. We mnie nie ma pogardy do 06.06.06, 00:20
                    Kropka. Często mu współczuję.
                    Gdybym miał odzywać się językiem kropka (językiem pogardy i nienawiści) po
                    tygodniu musiałbym zmieniać nick.
                • kropek_oxford Z czego? Nie mam kropli zydowskiej - wiesz, jak z 06.06.06, 00:15
                  tym na Wyspach bylo, chrzescijanki Zydom sraczow nie myly, w ciaze z
                  starozakonnym szefem zajsc nie mogly, co bylo tak TYPOWE dla Europy Centralnej
                  i Wschodniej (nie wylaczajac babki Adolfa Hitlera)...
                  To chyba ciebie twa zydowska krew boli. Jak TYRMANDA, ktorego z wygodnej
                  stancji w YMCA Polacy kopniakiem wygonili:)))
              • ubek_kubek [...] 06.06.06, 00:07
            • sawa.com Nie jesteś upierdliwy, jesteś normalny, to oni, 06.06.06, 00:02
              Twoi adwersarze maja jakieś kompleksy lub zadania do wykonania.
              I pewnie dlatego nie mogą znieść, ze ktoś mówi normalnym głosem. Też mam wśród
              moich znajomych Polaków żydowskiego pochodzenia. Są patriotami. Mam do nich
              zaufanie.
          • entefuhrer Re: Jestes - jak kolega to okreslil - upierdliwy. 06.06.06, 01:18
            Kropek - żeby wszystko było jasne - Ty też jesteś ;-)
            • kropek_oxford I nawzajem:))) Po tej wymianie uprzejmosci mozemy 06.06.06, 01:30
              isc spac:)))
    • qwardian Re: Młodzi polscy Żydzi - głos mojego pokolenia 05.06.06, 23:55
      Posiadam amerykański paszport, ale nie mam podwójnej tożsamości. Byłem, jestem
      i będę Polakiem, bez znaczenia na papier, czy przysięgę. Dlatego ponieważ
      utożsamiam się z tym narodem. I nie chodzi tu o powiewanie polską flagą,
      śpiewanie hymnu, czy wypełnianie obowiązków obywatela. To znacznie, znacznie
      głębsze. Poza tym naoglądałem się multikulturalizmu i nie podoba mi się on.
      Zdewastowany Bronx, Brooklyn, całe dzielnice i miasta New Jersey jak Newark,
      East Orange to dla mnie cały nieudany rainbow coaliton. Wolę tradycyjną
      katolicką Polskę od tej cosmopolitycznej, wolę wpisującą się jakoś w tradycję
      polską postać żyda chasyda z jego szkołą talmudyczną niż obcego jakiejkolwiek
      tadycji żyda liberała z ich całą listą nonsensu i modernizmu, który uważam za
      pseudokulturę. To tylko zdanie skromnego antysemity.
      • po_godzinach Re: Młodzi polscy Żydzi - głos mojego pokolenia 05.06.06, 23:59
        "To tylko zdanie skromnego antysemity."
        :)
        No i dobrze. Jedni wolą kisiel, inni budyń - i na tym braku monolitu polega
        uroda świata.
        • ubek_kubek [...] 06.06.06, 00:03
          • po_godzinach [...] 06.06.06, 00:05
            • dr.krisk Fakt.... 06.06.06, 00:09
              Ciężko taki poziom głupoty osiągnąć.. Ciekawe jak trenuje???
              Dobrym sposobem jest lektura niektórych polonijnych stron internetowych, albo
              instrukcji obsługi urządzeń AGD.
              • po_godzinach mówią, że 06.06.06, 00:13
                organ nieużywany zanika, coś w tym jest ...
    • dr.krisk Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 00:26
      Poznałem kiedyś pewną uroczą dziewczynę. Bardzo mądra, sympatyczna,
      skromna....no i ładna. Też bardzo. Ale nie byla to uroda z pól mazowieckich, oj
      nie! Jak nic gdzieś w genach owej piękności jacyś semiccy przodkowie się
      odezwali. Podobno gdzieś w zakamarkach dziejów rzeczywiście byla Żuydowska
      odnoga jej rodziny - obecnie rzecz dla niej bez znaczenia.
      Ale gdy widziała na murze obraźliwy dla Żydow napis, albo w internecie czytała
      głupie wypowiedzi to odbierala to znacznie głebiej niż ja. Dla mnie był to
      tylko przykry przejaw polskiej głupoty - dla niej atak osobisty.
      Do dziś pamiętam jej spłoszone spojrzenie gdy spacerując zobaczyliśmy wielką
      gwiazde Dawida wisząca na szubienicy.......
      • elznar Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 00:30
        dr.krisk napisał:

> Do dziś pamiętam jej spłoszone spojrzenie gdy spacerując zobaczyliśmy wielką
        > gwiazde Dawida wisząca na szubienicy.......

Internetowi, tchórzliwi antysemici nigdy nie zrozumieją, że ich "głupie"
        wypowiedzi mogą być przez kogoś odbierane emocjonalnie... Przeze mnie były, ale
        tylko na początku. Teraz odpowiadam pięknym za nadobne i w najmniejszym stopniu
        nie przejmuję się tym, co o mnie piszą.

Elznar
        xanga.com/elznar
        • po_godzinach Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 00:34
          To nie jest dobry sposób. Zawsze nieomal agresja wywołuje agresję - i tak ma
          być bez końca?
          • elznar Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 00:36
            po_godzinach napisała:

> To nie jest dobry sposób. Zawsze nieomal agresja wywołuje agresję - i tak ma
            > być bez końca?

W realnym życiu postępuję rozważnie i racjonalnie. W Internecie panuje wolna
            amerykanka.. Jeśli szaleć to na całego..

Elznar
            xanga.com/elznar
            • po_godzinach Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 00:39
              Można i tak :)
              Ja odbieram przejawy antysemityzmu bardzo osobiście - nie uważam jednak, że
              powinnam pozwolić, aby te trujące emocje miały do mnie też dostęp. Czym bowiem
              rózniłabym się wówczas od nienawistników?
              • elznar Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 00:43
                po_godzinach napisała:

> Ja odbieram przejawy antysemityzmu bardzo osobiście

Niepotrzebnie. Większość z tych, którzy nas obrażają, to ludzi nie mogący
                poradzić sobie z własnym życiem. Tak było od zawsze - antysemityzm to twór
                chorej psychiki, a jeśli nawet przybiera "naukowe" formy, to tylko w jednym
                celu - by uchodzić za bardziej wiarygodny.

Odważnym Żydem jestem tylko w Internecie. ;) W realu bardzo niewiele osób, wie
                o moim pochodzeniu. Jak jest z tym u Ciebie? [zakładam, że jesteś Żydówką, mam
                rację?]

Elznar
                xanga.com/elznar
                • po_godzinach Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 00:50

> Niepotrzebnie. Większość z tych, którzy nas obrażają, to ludzi nie mogący
                  > poradzić sobie z własnym życiem. Tak było od zawsze - antysemityzm to twór
                  > chorej psychiki, a jeśli nawet przybiera "naukowe" formy, to tylko w jednym
                  > celu - by uchodzić za bardziej wiarygodny.

Osobiście wierzę w edukację. Antysemityzm to - oprócz tego, co piszesz -
                  irracjonalny strach spowodowany brakiem wiedzy.
                  >
                  > Odważnym Żydem jestem tylko w Internecie. ;) W realu bardzo niewiele osób,
                  wie
                  > o moim pochodzeniu. Jak jest z tym u Ciebie? [zakładam, że jesteś Żydówką,
                  mam
                  > rację?]

Nie. "Tylko" zajmuję się zawodowo, miedzy innymi, dialogiem polsko-żydowskim
                  i dziedzictwem kulturowym Żydów polskich :)

• elznar Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 00:52
                    po_godzinach napisała:

> Nie. "Tylko" zajmuję się zawodowo, miedzy innymi, dialogiem polsko-żydowskim
                    > i dziedzictwem kulturowym Żydów polskich :)

Do jakich organizacji przynależysz, jeśli wolno spytać? Możliwe, że się już
                    widzieliśmy ;)

Elznar
                    xanga.com/elznar
                    • po_godzinach Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 00:56
                      odbierz maila :)
                      • elznar Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 01:05
                        po_godzinach napisała:

> odbierz maila :)

Odebrałem :) Dziękuję.. Niestety chyba nie mieliśmy okazji się spotkać. Trzeba
                        będzie nadrobić tę stratę ;)

Elznar
                        xanga.com/elznar
                        • po_godzinach Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 01:08
                          ... z obopólną korzyścią :)
        • dr.krisk Tak, ale... 06.06.06, 00:41
          .. jesteś jakby w lepszym położeniu. Czujesz się Żydem i gdy ktoś nadepnie ci
          na odcisk rewanżujesz się jak potrafisz najlepiej :) I czasem masz z tego
          powodu mnóstwo frajdy (nic tak nie cieszy niż śliniący się z bezsilnej
          wściekłości oszołom).
          Ona do semickości przypisana została tylko wyglądem. Nie miała ochoty na słowne
          utarczki w internecie. Myślała o sobie jako o Polce - katoliczce.. a tu masz,
          okazuje sie że dla jakiś ludzi jest obca.
          • elznar Re: Tak, ale... 06.06.06, 00:44
            dr.krisk napisał:

> powodu mnóstwo frajdy

Ze wstydem przyznaję, że bardzo często sam eskaluję konflikty, byleby tylko
            poczytać trochę tych oszołomskich wypocin :P

Elznar
            xanga.com/elznar
            • dr.krisk Ba.... 06.06.06, 00:46
              Też lubię podrażnić czasem jakiegoś głuptaska. Kiedyś jeden tak się spienił, że
              aż paluchami w klawisze przestał trafiać! To byla uciecha!
        • sawa.com Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 00:41
          elznar napisał:

> dr.krisk napisał:
          >
          > > Do dziś pamiętam jej spłoszone spojrzenie gdy spacerując zobaczyliśmy wie
          > lką
          > > gwiazde Dawida wisząca na szubienicy.......
          >
          > Internetowi, tchórzliwi antysemici nigdy nie zrozumieją, że ich "głupie"
          > wypowiedzi mogą być przez kogoś odbierane emocjonalnie... Przeze mnie były,
          ale
          >
          > tylko na początku. Teraz odpowiadam pięknym za nadobne i w najmniejszym
          stopniu
          >
          > nie przejmuję się tym, co o mnie piszą.
          >
          > Elznar
          > xanga.com/elznar

Oj brzydko! Ja emocjonalnie przyjmuję antypolonizmy. I zastanawiam się,
          dlaczego nas Polaków tak nienawidzą i tak są niesprawiedliwi.

Wydaje mi się, że obecnie antypolonizm jest w znacznie większym zakresie
          uprawiany niż antysemityzm. I to zdecydowanie większym.
          • elznar Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 00:48
            sawa.com napisała:

> Wydaje mi się, że obecnie antypolonizm jest w znacznie większym zakresie
            > uprawiany niż antysemityzm. I to zdecydowanie większym.

Czym wyraża się ten "antypolonizm"? Jesteś w stanie sensownie odpowiedzieć?
            Może jakieś przykłady? Mam nadzieję, że nie poprzestaniesz na źle
            zinterpretowanej wypowiedzi Signera, Zydach w MBP, "judeopolonii", Gazecie
            Wyborczej i zbyt małej liczbie ofiar w Jedwabnem ("jak to, tylko trzysta?") :)

Elznar
            xanga.com/elznar
            Elznar
            xanga.com/elznar
            • sawa.com Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 00:58
              elznar napisał:

> sawa.com napisała:
              >
              > > Wydaje mi się, że obecnie antypolonizm jest w znacznie większym zakresie
              > > uprawiany niż antysemityzm. I to zdecydowanie większym.
              >
              > Czym wyraża się ten "antypolonizm"? Jesteś w stanie sensownie odpowiedzieć?
              > Może jakieś przykłady? Mam nadzieję, że nie poprzestaniesz na źle
              > zinterpretowanej wypowiedzi Signera, Zydach w MBP, "judeopolonii", Gazecie
              > Wyborczej i zbyt małej liczbie ofiar w Jedwabnem ("jak to, tylko trzysta?") :)
              >
              > Elznar
              > xanga.com/elznar
              > Elznar
              > xanga.com/elznar

Jest późno. Więc nie zdążę wyciągnąć przykładowy katalog postów lub wręcz
              watków z tego forum. Postów i wątków obraźliwych i to w sposób uporczywy wobec
              Polaków. Jest też sporo publikacji w mediach światowych bardzo nieprzyjaznych
              Polsce i Polakom.
              Przywołane przez Ciebie przykłady są tematem na dłuższą dyskusję (ale bez
              Judeopolonii, do tej pory o czymś takim nie słyszałam - więc nie mam o czym
              mówić). W sprawie Jedwabnego uważam, że ekshumacja, jesli juz została zaczęta
              powinna być skończona. Nie rozumiem tej decyzji. Najpierw wyrażenie zgody a
              potem żądanie natychmiastowego zakończenia...
              • po_godzinach Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 01:01
                "W sprawie Jedwabnego uważam, że ekshumacja, jesli juz została zaczęta
                powinna być skończona. Nie rozumiem tej decyzji"

tak każe religia. A z nakazami religii (szczególnie cudzej) nie uchodzi
                dyskutować :)

• dr.krisk Chyba nie masz racji.. 06.06.06, 01:05
                  Prawo jest ponad religią - w Jedwabnem doszło do zbrodni, i ekshumacja powinna
                  zostać przeprowadzona pomimo protestów. Tak to już jest. A podjęto najgorsza
                  decyzję: coś odkopano, a potem zrezygnowano z dalszych poszukiwań.
                  • po_godzinach Re: Chyba nie masz racji.. 06.06.06, 01:18
                    "Ekshumacja, choć niepełna ze względu na protest rabinów (...)"
                    polish-jewish-heritage.org/Pol/jedwabne_bez_stereotypow.htm
                    Mozna o tym dyskutować, są to delikatne sprawy.
                    Moim zdaniem, rozumiejąc, czym dla Żydów jest miejsce pochówku, wolę rabinów
                    należało uszanować.
                    • elznar Re: Chyba nie masz racji.. 06.06.06, 01:21
                      po_godzinach napisała:

> Moim zdaniem, rozumiejąc, czym dla Żydów jest miejsce pochówku, wolę rabinów
                      > należało uszanować.

Może zostanę uznany za nudziarza, ale po raz kolejny przypomnę, że decyzja o
                      przerwaniu ekshumacji należała wówczas tylko i wyłącznie do Lecha
                      Kaczyńskiego. ;)

Elznar
                      xanga.com/elznar
                      • po_godzinach Re: Chyba nie masz racji.. 06.06.06, 01:22
                        Tak. I - jak na moje oko - zachował sie wtedy bardzo przyzwoicie.
                        • elznar Re: Chyba nie masz racji.. 06.06.06, 01:23
                          po_godzinach napisała:

> Tak. I - jak na moje oko - zachował sie wtedy bardzo przyzwoicie.

Jego zagorzali zwolennicy generalnie są innego zdania ;)

Elznar
                          xanga.com/elznar
                          • po_godzinach Re: Chyba nie masz racji.. 06.06.06, 01:28
                            Bo to taka dwoistośc sumień :)

(albo właśnie brak wiedzy na temat tego, jakie znaczenie dla religijnych Żydów
                            mają miejsca, gdzie są oni pogrzebani, albo zupełny brak wrażliwości)

OK, póki co idę spać.

Dobranoc :)
                            • elznar Re: Chyba nie masz racji.. 06.06.06, 01:32
                              po_godzinach napisała:

> Dobranoc :)

Lailah tov ;) [nie byłem pewien czy hebrajskie literki by się wyświetliły]

Elznar
                              xanga.com/elznar
                • sawa.com Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 01:08
                  po_godzinach napisała:

> "W sprawie Jedwabnego uważam, że ekshumacja, jesli juz została zaczęta
                  > powinna być skończona. Nie rozumiem tej decyzji"
                  >
                  > tak każe religia. A z nakazami religii (szczególnie cudzej) nie uchodzi
                  > dyskutować :)

Przecież ta wiedza religijna była znana przed rozpoczęciem ekshumacji... i nikt
                  nie protestowal. Nie mówił, ze nie wolno.
                  • elznar Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 01:09
                    sawa.com napisała:

> nie protestowal. Nie mówił, ze nie wolno.

Decyzję o zaprzestaniu ekshumacji podjął Lech Kaczyński. Pytania proszę
                    kierować bezpośrednio do niego.

Elznar
                    xanga.com/elznar
                  • dr.krisk Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 01:10
                    sawa.com napisała:

> Przecież ta wiedza religijna była znana przed rozpoczęciem ekshumacji... i
                    nikt
                    >
                    > nie protestowal. Nie mówił, ze nie wolno.
                    >
                    Były protesty religijnych środowisk żydowskich. Ustalono wtedy sposób
                    prowadzenia ekshumacji, itp. Tak więc sprawa byla już znana.
              • elznar Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 01:01
                sawa.com napisała:

> Jest późno. Więc nie zdążę wyciągnąć przykładowy katalog postów lub wręcz
                > watków z tego forum.

Sugerujesz, że na tym forum pisze _wielu_ Żydów?

> Jest też sporo publikacji w mediach światowych bardzo nieprzyjaznych
                > Polsce i Polakom.

Chodzi ci o "polski antysemityzm" czy "polskie obozy"?

> Przywołane przez Ciebie przykłady są tematem na dłuższą dyskusję (ale bez

> Nie rozumiem tej decyzji.

Po wyjaśnienia odsyłam do kancelarii prezydenta L. Kaczyńskiego..

Elznar
                xanga.com/elznar
                • elznar Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 01:16
                  elznar napisał:

> Chodzi ci o "polski antysemityzm" czy "polskie obozy"?

Żeby nie było niedomówień...

Wzmianki o polskim antysemityzmie Polacy zawdzięczają głównie tym, którzy na
                  własne oczy widzieli takie obrazki jak w Jedwabnem [takich pogromów było
                  wówczas setki], a także tym, których wygnano z Polski w 1968r. Wszyscy
                  powinniśmy się cieszyć, że Jedwabne potraktowano symbolicznie, a nie zaczęto
                  przypominać światu wszystkich pogromów do których wtedy dochodziło..

Mówi ci coś nazwa Radziłów? Doszło tam do jeszcze większego pogromu niż w
                  Jedwabnem..

Do tego można dodać Witanowice, czy choćby Proszowice, o których można
                  przeczytać co następuje:

"Pod Proszowicami były jeszcze wówczas ślady jakiegoś pieca chlebowego, w
                  którym chłopi palili zwłoki małych żydowskich dzieci. Żydzi, za sporą zapłatą,
                  zostawiali dzieci na przeżycie u chłopów. A chłopi mordowali te dzieci."

www.zwoje-scrolls.com/zwoje26/text15p.htm
                  "Polskie obozy" zaś to głównie sprawka niemieckich organizacji PR rozsianych po
                  całym świecie, które płacą dziennikarzom spore kwoty za tego typu "pomyłki
                  językowe"...

Elznar
                  xanga.com/elznar
                  • sawa.com Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 08:45
                    elznar napisał:

> "Pod Proszowicami były jeszcze wówczas ślady jakiegoś pieca chlebowego, w
                    > którym chłopi palili zwłoki małych żydowskich dzieci. Żydzi, za sporą
                    zapłatą,
                    > zostawiali dzieci na przeżycie u chłopów. A chłopi mordowali te dzieci."

Mój Boże, taż to brzmi jak owo przerabianie dzieci chrześcijańskich na macę!:(((

Żałuję, ze nie moge teraz kontynuowac tej dyskusji. Wrócę do tego watku
                    wieczorem.

Generalnie powiem, że uważam, Żydów za niewdzięczników. Historia sąsiedztwa
                    polsko - żydowskiego sięga średniowiecza. To u nas Żydzi mogli najpełniej i
                    najswobodniej rozwijać swoją kulturę. Odnoszenie stosunków polsko - żydowskich
                    tylko do wykrzywionych ludobójstwem hitlerowskim czasów II wojny światowej jest
                    nieporozumieniem. Zresztą Polska w dobie Hitlera była jedynym krajem w którym
                    rozstrzeliwano całe rodziny za pomoc Żydom.

Szanowni Żydzi czapki z głów!
                    • sawa.com 1292 r. - wypędzenie Żydów z Anglii... 06.06.06, 09:48
                      Wtedy się zaczęlo.
            • elznar Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 01:00
              elznar napisał:

> Czym wyraża się ten "antypolonizm"?

Ach, bym zapomniał.. Jeszcze był " antysemityzm wyssany z mlekiem matki". Nikt
              jednak nie wspomina, że autorem tej niefortunnej wypowiedz był człowiek,
              któremu Polacy zamordowali ojca..

Elznar
              xanga.com/elznar
          • po_godzinach tez jestem ciekawa 06.06.06, 00:52
            "Czym wyraża się ten "antypolonizm"?
      • wesoly2006 [...] 06.06.06, 00:37
        • dr.krisk Mógłbyś wpisywac się gdzieś dalej? 06.06.06, 00:43
          Jeszcze ktoś się zagapi i wdepnie w twój post?
          Prośba - wpisuj się gdzieś za stodołą.
          • ubek_kubek [...] 06.06.06, 00:46
          • okarol59 Re: Mógłbyś wpisywac się gdzieś dalej? 06.06.06, 09:16
            To bardzo dobra rada. Wesoła powinna z niej wreszcie skorzystać.
      • kaczysta Re: Dlaczego tak nie lubię antysemityzmu..... 06.06.06, 04:36
        dr.krisk napisał:

> Poznałem kiedyś pewną uroczą dziewczynę. Bardzo mądra, sympatyczna,
        > skromna....no i ładna. Też bardzo. Ale nie byla to uroda z pól mazowieckich, oj
        >
        > nie! Jak nic gdzieś w genach owej piękności jacyś semiccy przodkowie się
        > odezwali. Podobno gdzieś w zakamarkach dziejów rzeczywiście byla Żuydowska
        > odnoga jej rodziny - obecnie rzecz dla niej bez znaczenia.
        > Ale gdy widziała na murze obraźliwy dla Żydow napis, albo w internecie czytała
        > głupie wypowiedzi to odbierala to znacznie głebiej niż ja. Dla mnie był to
        > tylko przykry przejaw polskiej głupoty - dla niej atak osobisty.
        > Do dziś pamiętam jej spłoszone spojrzenie gdy spacerując zobaczyliśmy wielką
        > gwiazde Dawida wisząca na szubienicy.......

Wzruszyles mnie,ale tylko na chwile.
        Opowiesc zaczyna sie jak w przedwojennej Polsce
        az tu nagle z internetem wyskakujesz
        i spieprzyles mi bajke.
        Wstydz sie doktorku.

PS. Wiem,wiem. Nie jestes doktorem:)))
        • dr.krisk Drogi wielbicielu drobiu...... 06.06.06, 07:14
          kaczysta napisał:

> PS. Wiem,wiem. Nie jestes doktorem:)))
          To chyba jasne. Gdybym byl, to po dr nie byłoby kropki. Wy w tym PiSie macie
          swoistą ortografię......
          Wielokrotnie tłumaczyłem od czego ten skrót. Poszukaj w archiwum.
    • kaczysta Re: Młodzi polscy Żydzi - głos mojego pokolenia 06.06.06, 05:09
      Golabek pokoju sie odezwal:)))

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=42883505&a=42897269
    • agata1120 Re: Młodzi polscy Żydzi - głos mojego pokolenia 06.06.06, 15:19
      Czytam i troche mnie przeraza to powielania stereotypow, nastepne pokolenie
      zydowskie ma "odpowiadac" za zbrodnie zydokomuny, i robia to sami Zydzi. Znam
      mlodych Zydow bedacych potomkami religijnych polskich zydow, ba takich, ktorzy
      byli ofiarami komunizmu i przecierpieli wiele w gulagach.
      Nie dyskutuje faktu, udzialu polskich Zydow w dzialaniach UB/SB, ale odnosze
      wrazenie ze nagle 100 procent Zydow mialo komunistyczne poglady, i wszyscy byli
      w KPP. (nota bene, wiekszosc przywodcow zamordowal Stalin). Dlaczego mlode
      pokolenie polskich Zydow widzi w ten sposob przedwojenna polska spolecznosc
      swoich przodkow, to jest dla mnie ich tajemnica. Jezeli tylko tak widzisz
      dziedzictwo polskich Zydow, to mamy wielkie nieporozumienie. I odnosze smutne
      wrazenie, ze czesc Twoich przodkow bardzo sie z tego nie cieszy, przepraszam za
      zlosliwosc. Przedwojenna polska spolecznosc zydowska to byli takze chasydzi,
      ortodoksi, czesc probowala przeszczepic (bezskutecznie) na grunt Polski
      zachodnioeuropejska Haskale, byl oczywiscie BUND, socjalisci no i liczna grupa
      sjonistow, emigrujacych do Palestyny. To byla takze historia przedwojennych
      polskich Zydow, unikalna, swiat zaginiony, o ktorym zreszta Polacy wiedza
      niewiele, bo i skad. Moze takze cos o nich na swoich blogu, zamiast opowiadac
      stale o zydokomunie, drugie pokolenie przeprasza za zbrodnie (nie waham sie
      uzyc tego slowa) niektorych swoich rodakow.
      • sawa.com Ja też jestem zdziwiona... 06.06.06, 15:46
        wąskim zakresem dialogu żydowsko - polskiego czy też polsko - żydowskiego.
        Pragnę zauważyć, że w tych "strasznych czasach" przedwojennego antysemityzmu
        narodziły się jedne z najpiekniejszych strof poezji polskiej, Tuwima,
        Leśmiana... i inn. A dalej jeszcze sięgając w głąb czasu nie kto inny jak
        narodowy wieszcz stworzył wielce ekspresyjną postać Jankiela w Panu Tadeuszu.
        Nadając mu przecież na wskroś patriotyczne i dramatyczne atrybuty. Polscy Żydzi
        mogli zostać szlachcicami. Ale mogli też przede wszystkim krzewić swoją kulturę
        i religię. Nurt chasydzki jest tego najdobitniejszym przykładem.

Oczywiście były niegodziwości. W tejże samej II RP w której żył i tworzył
        Słonimski, Tuwim... i inni były przecież poniżające getta ławkowe. A potem
        pod okupacją hitlerowską szmalcownicy - by wyrazić to tak skrótem.
        Te niegodziwości powinny być odsłoniete, opisane. Powinny być przestrogą - bo
        karać to już chyba nie ma kogo - a nie powinny być zamętem i zaczynem nowych
        nienawiści.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka