Dodaj do ulubionych

Agora trwoni pieniądze swoich akcjonariuszy

07.06.06, 07:43
rozdając bezpłatnie każdego roboczego dnia "Metro" w nakładzie coś koło 350
tys. egzemplarzy. Dziwne dlaczego urząd skarbowy jeszcze się tym nie
zainteresował, tak jak piekarzem.
Obserwuj wątek
    • sawa.com Re: Agora trwoni pieniądze swoich akcjonariuszy 07.06.06, 08:02
      9111951u napisała:

> rozdając bezpłatnie każdego roboczego dnia "Metro" w nakładzie coś koło 350
      > tys. egzemplarzy. Dziwne dlaczego urząd skarbowy jeszcze się tym nie
      > zainteresował, tak jak piekarzem.

To, rzeczywiście ciekawe! I nie chodzi tylko o "metro". Bezpłatnych gazet jest
      wiele. Są to przeważnie gazety lokalne. Być może takie rozdawnictwo ma status
      ulotki?
      • 9111951u Re: Agora trwoni pieniądze swoich akcjonariuszy 07.06.06, 08:03
        na dodatek Agora już nie generuje zysków dla swoich akcjonariuszy.
        • 9111951u Re: Agora trwoni pieniądze swoich akcjonariuszy 07.06.06, 16:19
          na dodatek przyjdzie do rozliczenia vatu od towaru, który towarem nie jest.
          • sierzant_nowak PiS jest z ukladu?? 8 miesiecy rzadow i US 07.06.06, 16:22
            sie ta sprawa milionowych przekretow nie zajal? :D
            • 9111951u Re: PiS jest z ukladu?? 8 miesiecy rzadow i US 07.06.06, 16:23
              urzędy skarbowe jak widać po piekarzu jeszcze nie wzięte. Ale 5 rano coraz
              bliżej.
              • sierzant_nowak oo, urzedniczki w US takie grozne i niezdobyte? 07.06.06, 16:24
                :D Miliony zlotych czekaja a pis nie bierze? Gupi ;-) jakis czy co?
                • 9111951u Re: oo, urzedniczki w US takie grozne i niezdobyt 07.06.06, 16:28
                  do czegoś jednak te CBA się przyda , co nie sierżancie ludowego wojska ?
                  • sierzant_nowak Re: oo, urzedniczki w US takie grozne i niezdobyt 07.06.06, 16:37
                    > do czegoś jednak te CBA się przyda

tak, z pewnoscia :D

Kurrrrde, ales ty glupi :D
                    • 9111951u Re: oo, urzedniczki w US takie grozne i niezdobyt 07.06.06, 16:38
                      a jednak, PiS jest do czegoś potrzebny.
                      • sierzant_nowak Re: oo, urzedniczki w US takie grozne i niezdobyt 07.06.06, 16:44
                        > a jednak, PiS jest do czegoś potrzebny.

tak, jest. Zeby takie male frustraciki jak ty mialy swoje piec minut. Ale wspolczuje zawodu, juz za niedlugo... Ale coz - to nie moj problem :D
                        • 9111951u Re: oo, urzedniczki w US takie grozne i niezdobyt 07.06.06, 16:45
                          kolega ma problem ale nie swój, bo niczego swojego nie ma.
                          • sierzant_nowak Re: oo, urzedniczki w US takie grozne i niezdobyt 07.06.06, 16:48
                            > kolega ma problem ale nie swój, bo niczego swojego nie ma.

ROTFL... mam problem, ale nie swoj? To czyj mam problem? TWOJ? Delirka jakas, drogi cyfraczku? :D
                            • 9111951u Re: oo, urzedniczki w US takie grozne i niezdobyt 07.06.06, 16:54
                              wy nawet już ludowego wojska nie macie, ofermo kompanijno.
                              • sierzant_nowak no ale czyj to problem mam? Bo ja nie rozumiem :D 07.06.06, 16:56
                                wytlumacz prosze sierzancinie ludowego wojska, szorujacego kible :D - CZYJ to mam problem, jak on nie moj? :D
                                • 9111951u Re: no ale czyj to problem mam? Bo ja nie rozumie 07.06.06, 16:58
                                  szorujący kibel nie ma niczego swojego, nie wiedziałeś o tym ?
                                  • sierzant_nowak Re: no ale czyj to problem mam? Bo ja nie rozumie 07.06.06, 16:59
                                    napisales do mnie "kolega ma problem ale nie swój". Wiec pytam czyj mam ten problem? :D No? Palniesz jakas nowa brednie w obronie tej poprzedniej?
                                    • 9111951u Re: no ale czyj to problem mam? Bo ja nie rozumie 07.06.06, 17:04
                                      to nie na waszą główkę sierżancino, jeszcze od tego mogłaby was głowa rozboleć.
                                      • sierzant_nowak ROTFL - to twoja typowa odpowiedz jak sie ciebie 07.06.06, 17:09
                                        przyprze to muru i nie masz sie jak wykrecic, gdy bzdura wychodzi na jaw :D Napisales ze MAM problem, ale NIC NIE MAM. Wiec jak to jest - mam, czy nie mam? Moje posiadanie ma charakter kwantowy i jednoczesnie mam i nie mam? :D
                                        • 9111951u Re: ROTFL - to twoja typowa odpowiedz jak sie cie 07.06.06, 17:11
                                          jak masz nie swój to niczego nie masz, ale to nie na główkę ludowego.
                                          • sierzant_nowak Re: ROTFL - to twoja typowa odpowiedz jak sie cie 07.06.06, 17:12
                                            > jak masz nie swój

no to pytam CZYJ :D mam ten problem, jak on nie moj? Niczyj? :D
      • 1normalnyczlowiek Gdzieś określono,że ulotka musi być z papieru? 08.06.06, 17:39
        sawa.com napisała:
        > Być może takie rozdawnictwo ma status ulotki?

---> Piekarz rozdający niesprzedane pieczywo niech je nazwie ulotkami.
        • sierzant_nowak roznica pomiedzy Metrem a niesprzedanymi bulkami 08.06.06, 17:41
          jest taka, ze za Metro ktos juz VAT zaplacil - byli to ogloszeniodawcy.
          • 1normalnyczlowiek Re: roznica pomiedzy Metrem a niesprzedanymi bulk 08.06.06, 17:48
            sierzant_nowak napisał:
            > jest taka, ze za Metro ktos juz VAT zaplacil - byli to ogloszeniodawcy.

---> Ogłoszeniodawcy zapłacili Vat za ogłoszenia i reklamy w Metrze - nie za
            Metro a to zasadnicza różnica.
            Gdzieś jest zapisane, że formą bezpłatnej reklamy nie mogą być bezpłatnie
            rozdawane bułki lecz tylko gazety?
            • sierzant_nowak nie wiem, nie pamietam szczegolow tej sprawy 08.06.06, 17:51
              z niesprzedanym pieczywem. Podejzewam ze moznaby uzyc takiej formy wykladni jak Ty podales - tak w ogole podejrzewam ze z tym piekarzem to byla wpadka US po prostu...
              • 1normalnyczlowiek Re: nie wiem, nie pamietam szczegolow tej sprawy 08.06.06, 18:13
                sierzant_nowak napisał:
                > tak w ogole podejrzewam ze z tym piekarzem to byla wpadka US po prostu...

---> Chyba nie wpadka, bo za tym piekarzem wstawiało się wielu ludzi m.in. chyba
                Premier też apelował. US zastosował wprost przepisy a być może można znaleźć
                inne zapisy prawne,które umożliwiłyby rozsądne zagospodarowanie niesprzedanej
                żywności. Bezsens takiej interpretacji przepisów widoczny jest na odległość. Jak
                można od czegoś co się nie sprzedało a się wyprodukowało, czyli poniosło się
                koszty płacić podatek? Ani dochodowy - bo nie sprzedane; ani Vat - bo jaka jest
                wartość dodana produktu, który nie wszedł do obrotu.
                Prawdopodobnie zastosowano przepisy, które powstały by zapobiegać sprzedaży
                produktów poza fakturą.
                • sierzant_nowak no wlasnie przydalyby sie szczegoly 08.06.06, 18:15
                  bo nie pamietam o co chodzilo, poza ogolnikami...
                  • 1normalnyczlowiek Re: no wlasnie przydalyby sie szczegoly 08.06.06, 18:21
                    sierzant_nowak napisał:
                    > bo nie pamietam o co chodzilo, poza ogolnikami...

---> Jeśli chodzi Tobie o piekarza, to jemu naliczono kilkuletni Vat za
                    pieczywo, którego nie sprzedał w danym dniu i zamiast wyrzucić na śmietnik,
                    oddawał do stołówek dla ubogich. US uznał, że skoro przez te lata tak postępował
                    z niesprzedanym pieczywem, to powinien zapłacić zaległy Vat wraz z odsetkami. No
                    i piekarz zbankrutował - za dobre serce.
            • 9111951u Re: roznica pomiedzy Metrem a niesprzedanymi bulk 08.06.06, 17:52
              oczywiście ,ze dla sierżanciny to niepojęte.
    • niepismienny_niepoczytalny Miasto, Masa, Metro 07.06.06, 16:23
      Michnik, Maleszka, Medialne Monstrum
      • 9111951u Re: Miasto, Masa, Metro 07.06.06, 16:24
        układ.
        • sierzant_nowak alez wy jestescie porąbani :D 07.06.06, 16:24

• sierzant_nowak napisz mi cos o ludowym wojsku. No, juz? :D 07.06.06, 16:26
            albo o niskim czoleczku. Heh - twoja obecnosc na forum to taka ozywcza bryza surrealistycznego humoru :D
            • 9111951u Re: napisz mi cos o ludowym wojsku. No, juz? :D 07.06.06, 16:27
              my tu o Metrze, a ty ciulu o tonacji.
              • sierzant_nowak widze ze frustracik pisowski coraz bardziej 07.06.06, 16:38
                > do czegoś jednak te CBA się przyda

w retoryce typowego "polaka katolika" :D
                • 9111951u Re: widze ze frustracik pisowski coraz bardziej 07.06.06, 16:40
                  urzędy skarbowe będą wzięte.
                  • sierzant_nowak tak... oczywiscie... juz dobrze... 07.06.06, 16:42
                    juz niedlugo wszystko bedzie wziete. Urzedy beda wziete, ulice beda wziete, baa - nawet ty bedziesz wziety :D
                    • 9111951u Re: tak... oczywiscie... juz dobrze... 07.06.06, 16:44
                      no widzisz jak dostaniesz po głowie to od razu piszesz do rzeczy ale szorowanie
                      klopa tak cie nie minie.
                      • sierzant_nowak jestes rewelacyjny :D Przykro tylko ze takie 07.06.06, 16:49
                        posmiewisko robisz z siebie nie majac tego swiadomosci :D Jakzes ty sie czlowieku obslugi komputera nauczyl? :D
                        • 9111951u Re: jestes rewelacyjny :D Przykro tylko ze takie 07.06.06, 16:50
                          nie wiedziełeś sierżanciono, że śmiech to zdrowie ?
                          • sierzant_nowak wiem, wiem, dlatego ciesze sie ze tu bywasz 07.06.06, 16:51
                            bo boki mozna zrywac "dyskutujac" z toba :D
                            • 9111951u Re: wiem, wiem, dlatego ciesze sie ze tu bywasz 07.06.06, 16:53
                              facet, ty chyba szlagonem nie jesteś ?
    • jola_iza Re: Agora trwoni pieniądze swoich akcjonariuszy 07.06.06, 16:45
      Ty numerowy to jakiś durny jesteś chyba ? Przecież takich bezpłatnych jest do rydza i ciut ciut .Jak odprowadzili vat to se mogą i za dopłatą oddawać i piekarzowi nic do tego :))
      • 9111951u Re: Agora trwoni pieniądze swoich akcjonariuszy 07.06.06, 16:47
        a jak vat sobie odliczyli ?
        • sierzant_nowak czytac nie umiemy literek? :D 07.06.06, 16:51
          dlatego te cyferki? Napisala ci, baranie, jak ODPROWADZILI, a nie ODLICZYLI :D. Odprowadzili w postaci VAT od np. kosztow druku.
          • 9111951u Re: czytac nie umiemy literek? :D 07.06.06, 16:52
            myślcie sierżancie przy tym szorowaniu kibla.
            • sierzant_nowak oo... ales mnie ubódł... czuje sie zdruzgotany... 07.06.06, 16:55
              tak celnie mi z tym kiblem dogadujesz.... buhahaha - bardzo podnieca cie rzucanie inwektyw na podstawie nicka rozmowcy ktorego nie znasz? :D
              • 9111951u Re: oo... ales mnie ubódł... czuje sie zdruzgotan 08.06.06, 17:14
                no tak odliczasz od czegoś co nie jest towarem , bo towarem w tym przypadku
                jest koszt druku reklamy a nie koszt druku całej gazetki. Prędzej czy później z
                odsetkami spłacisz co należy.
                • sierzant_nowak Re: oo... ales mnie ubódł... czuje sie zdruzgotan 08.06.06, 17:21
                  > no tak odliczasz od czegoś co nie jest towarem , bo towarem w tym przypadku
                  > jest koszt druku reklamy a nie koszt druku całej gazetki. Prędzej czy później z
                  >
                  > odsetkami spłacisz co należy.

Ile razy ci mam powtarzac :D Zasada odliczania VAT polega na tym:

Od naleznego panstwu podatku mozna odliczyc sume VAT za uslugi i przedmioty zakupione przez firme w wysokosci nie wiekszej niz kwota VAT jaka zostala nalozona na produkt/usluge sprzedana przez firme.

W przypadku Agory - do wysokosci VAT jakim oblozona jest kwota za jaka sprzedali ogloszenia moga odliczyc VAT za wszystko, co tylko - jako firma - kupuja. Od kawy dla pracownikow po VAT z kosztow druku.

Na tym polega IDEA PODATKU VAT, ze placi go WYLACZNIE koncowy odbiorca produktu/uslugi.
                  • 9111951u Re: oo... ales mnie ubódł... czuje sie zdruzgotan 08.06.06, 17:24
                    coś ci się pomieszało odliczyć możesz tylko od tego co jest towarem, a u ciebie
                    towarem jest tylko koszt druku reklamy , a teraz marsz szorować kible.
                    • sierzant_nowak Re: oo... ales mnie ubódł... czuje sie zdruzgotan 08.06.06, 17:29
                      > coś ci się pomieszało odliczyć możesz tylko od tego co jest towarem, a u ciebie
                      >
                      > towarem jest tylko koszt druku reklamy

a jak kazda firma produkujaca srubki odlicza VAT od kawy, ktora daje pracownikom w firmowej kuchni to od czego moze to odliczac? Przeciez srubek z kawy nie robia :D
                      • 9111951u Re: oo... ales mnie ubódł... czuje sie zdruzgotan 08.06.06, 17:30
                        u ciebie marny sierżancino towarem jest tylko reklama, a gazetka jest gadżetem
                        do reklamy zatem podatek możesz odliczyć tylko od kosztu produkcji reklamy a
                        nie kosztu gadżetu.
                        • sierzant_nowak a gdzie baranie jest zapisane jakiekolwiek 08.06.06, 17:32
                          ograniczenie na to, od czego VAT firma moze albo nie odliczac?? NIGDZIE. Moze odliczac od wszystkiego, co kupuje a co w uzasadniony sposob potrzebne jest do prowadzenia dzialalnosci.
                          • 9111951u Re: a gdzie baranie jest zapisane jakiekolwiek 08.06.06, 17:33
                            bo gadżet nie jest kosztem uzyskania przychodu.
                            • sierzant_nowak ROTFL po raz n-ty. 08.06.06, 17:36
                              1. VAT nie ma nic wspolnego z rzeczami, jakie mozna doliczac do kosztow uzyskania przychodu. Odliczanie od kosztow dotyczy podatku CIT, a nie VAT

2. do kosztow uzyskania przychodu firma moze doliczyc prawie wszystko :D
                              • 9111951u Re: ROTFL po raz n-ty. 08.06.06, 17:41
                                to oczywiste , dlaczego zatem bredzisz o ordynacji podatkowej, bo vat od druku
                                gazetki zaliczyłeś do kosztów uzyskania przychodu, popełniłeś zatem drugie
                                przestępstwo podatkowe.
                                • sierzant_nowak alez tobie sie wszystko placze... 08.06.06, 17:44
                                  > bo vat od druku
                                  > gazetki zaliczyłeś do kosztów uzyskania przychodu

NIE. KOSZT gazetki doliczam do kosztow uzyskania przychodu. A VAT od druku odliczam bezposrednio od naleznego podatku :D
                                  • 9111951u Re: alez tobie sie wszystko placze... 08.06.06, 17:45
                                    facet koszt włozyłeś to i kolejne naciągnięcie fiskusa.
                                    • sierzant_nowak tak, oczywiscie :D a potem przyjdzie do ciebie 08.06.06, 17:49
                                      lekarz :D

MAM PRAWO DOPISAC DO KOSZTOW UZYSKANIA PRZYCHODU WSZYSTKIEGO, CO JEST ZWIAZANE Z MOJA DZIALALNOSCIA. Na tym polega IDEA KOSZTOW UZYSKANIA PRZYCHODU :D

Ponadto mam prawo odliczyc od moich naleznosci wobec US kwote VAT od owych produktow/uslug skladajacych sie na koszty uz. przych pod warunkiem, ze odliczona kwota nie jest wieksza niz kwota VAT na sprzedane PRZEZE MNIE produkty.
                                      • 9111951u Re: tak, oczywiscie :D a potem przyjdzie do ciebi 08.06.06, 17:57
                                        koszatem uzyskania przychodu jest koszt druku reklamy a nie gazetki.
                                        • sierzant_nowak Re: tak, oczywiscie :D a potem przyjdzie do ciebi 08.06.06, 18:01
                                          > koszatem uzyskania przychodu jest koszt druku reklamy a nie gazetki.

przychod uzyskuje, bo sprzedaje reklamy w GAZETCE. Jakbym nie mial gazetki, to nie mialbym w czym umieszczac reklam = nie mialbym przychodu. Takie skomplikowane to dla ciebie, cyfrowy cieciu, ze sierzant musi ci tlumaczyc? :D
                                          • 9111951u Re: tak, oczywiscie :D a potem przyjdzie do ciebi 09.06.06, 16:31
                                            to żadna komplikacja, gazetkę dodajesz jako gadżet.
        • jola_iza Re:Tu masz wszystko 07.06.06, 16:54
          www.vat.pl/
          A to dodatkowo:
          "Pod koniec lat 90. bezpośrednie wyzwanie niezależnym wydawcom rzucili giganci na rynku prasy regionalnej. Niemiecki Passauer Neue Presse i norweska Orkla zaczęli wykupywać lokalne tytuły i przekształcać je w bezpłatne dodatki do swoich gazet."
          • 9111951u Re:Tu masz wszystko 07.06.06, 16:56
            dodatki do swych gazet,
            to dodatkiem do czego jest "Metro" dziennik ?
            • sierzant_nowak jolka, nie probuj :D cyfrak chce odprowadzenia VAT 07.06.06, 16:57
              od gazety, ktora nie ma ceny :D Chce policzyc 22% od ... swojej wizji ceny gazety, wyliczonej przez porownanie wagi Metra z waga rolki papieru toaletowego :D
              • 9111951u Re: jolka, nie probuj :D cyfrak chce odprowadzeni 07.06.06, 17:04
                to od czego odlczał vat od tego co nie ma ceny ?
                • sierzant_nowak VAT odlicza sie baranie od tego, co firma kupila 07.06.06, 17:12
                  a nie co sprzedala. Czyli VAT moga odliczac np. za VAT zawarty w koszcie druku gazety.
                  • 9111951u Re: VAT odlicza sie baranie od tego, co firma kup 07.06.06, 17:14
                    sierżancie już ci pisałem ,ze to nie na główkę ludową, owszem zapłaciła vat od
                    druku, ale odzyskać go mogła tylko jeśli druk zaliczyła do kosztów uzyskania
                    przychodów.
                    • sierzant_nowak Re: VAT odlicza sie baranie od tego, co firma kup 07.06.06, 17:15
                      > sierżancie już ci pisałem ,ze to nie na główkę ludową, owszem zapłaciła vat od
                      > druku, ale odzyskać go mogła tylko jeśli druk zaliczyła do kosztów uzyskania
                      > przychodów.

no i zaliczyla do kosztow uzyskania przychodu :D Przychod z metra to jest kwota, jaka reklamodawcy zaplacili za reklamy w tej gazecie.
                      • 9111951u Re: VAT odlicza sie baranie od tego, co firma kup 07.06.06, 17:21
                        zakładając, że przychód z reklamy od tej darmowej gazety pokrywa koszty
                        redakcji, opracowania, składu druku nakładu i koportazu to cena reklamy w tej
                        gazetce byłaby droższa od reklamy w telewizji.
                        • sierzant_nowak Re: VAT odlicza sie baranie od tego, co firma kup 07.06.06, 17:25
                          > zakładając, że przychód z reklamy od tej darmowej gazety pokrywa koszty
                          > redakcji, opracowania, składu druku nakładu i koportazu to cena reklamy w tej
                          > gazetce byłaby droższa od reklamy w telewizji.

ooo... zaczynamy myslec...

A na jakiej podstawie tak twierdzisz? Pelny dziennik (jak RP, GW czy Dziennik) , kilkadziesiat stron moze kosztowac ok. 2 zlote. Na jakiej podstawie twierdzisz, ze majac gazete w ktorej jest tyle co nic, wiekszosc to reklamy - nie moze byc sfinansowana z samych reklam?

Co powiesz o poratalach jak ONET na przyklad? Za free - a myslisz ze prowadzenie takiej firmy jest darmowe? Nie.... Malo chlopie wiesz o zyciu.
                          • 9111951u Re: VAT odlicza sie baranie od tego, co firma kup 07.06.06, 17:27
                            facet, gratuluję ceny za reklamę .
                            • sierzant_nowak tepy jestes, czy tylko nie czytasz co sie do ciebi 07.06.06, 17:36
                              pisze? Policz sobie. 400.000 sztuk po zlotowce. Ile ma Metro? 16 stron? Z polowa to reklama - czyli 8. zeby te 8 stron przynioslo w sumie tyle, zeby cena spadla o ta zlotowke, to te 8 stron reklam musi kosztowac 400k zlotych. czyli 50k za strone. A jaka jest cena reklam w ogolnopolskich gazetach? Popatrz tutaj serwisy.gazeta.pl/pub/gwreklama/cennik_ogolnopolski.pdf - 100k i wiecej za strone.
                              • 9111951u Re: tepy jestes, czy tylko nie czytasz co sie do 08.06.06, 17:07
                                facet, jak ty odzyskujesz podatek vat od kosztów druku całej gazetki Metro, a
                                nie tylko od kosztów druku samej reklamy , to prędzej czy później CBA się tobą
                                sierżanciono zajmie.
                                • sierzant_nowak ROTFL... :D 08.06.06, 17:14
                                  dwa dni nad tym myslales? :D Juz nie pieprzysz o cenach reklamy - teza sie sypnela to znalazles sobie nowe pole do opowiadania bzdur? :D

Firma moze odjac sobie VAT od czegokolwiek (np. od obiadu w restauracji, w trakcie spotkania biznesowego) - tak dlugo, jak suma odliczen VAT nie przekracza sumy VAT ze sprzedanego towaru/uslug. Tak wiec jezeli Agora sprzeda ogloszen za 600k zlotych, do ktorych ogloszeniodawcy doplacaja 132k VAT a potem wydrukuja 400k egzemplarzy po 1 PLN + 22% VAT, to kwote VAT za druk (88k) moga sobie odliczyc.
                                  • 9111951u Re: ROTFL... :D 08.06.06, 17:19
                                    facet , już ci pisałem nie na twój sierżanciny ludowego wojska łepek, ale
                                    odsetki i kary zapłacisz, aż miło.
                                    • sierzant_nowak Re: ROTFL... :D 08.06.06, 17:23
                                      > facet , już ci pisałem nie na twój sierżanciny ludowego wojska łepek

to nie na twoj lepek, sieroto po peerelu. U nas w wojsku uczyli na czym polega idea podatku od wartosci dodanej :D.
                                      • 9111951u Re: ROTFL... :D 08.06.06, 17:26
                                        dałeś dowód, że na wumlu cię tego nauczyli.
            • jola_iza Re:Ujmę to inaczej 07.06.06, 17:04
              bezpłatnie to w tym kraju nawet puszczać się można i piekarzowi nic do tgo
              • 9111951u Re:Ujmę to inaczej 07.06.06, 17:05
                ale vat mozna odliczać tylko od tego co tworzy przychód.
                • jola_iza Re:Ujmę to inaczej 07.06.06, 17:07
                  Toż tylko od tego agora odlicza !
                  • 9111951u Re:Ujmę to inaczej 07.06.06, 17:09
                    jesteś tego pewna, a czy koszty , opracowania,składu ,druku i kolportażu
                    zalicza do kosztów uzyskania przychodu ?
                    • sierzant_nowak oczywiscie. Tylko ze ten przychod przychodzi 07.06.06, 17:13
                      w 100% od reklamodawcow, a nie - jak w innej prasie - czesciowo takze od czytelnikow.
                      • 9111951u Re: oczywiscie. Tylko ze ten przychod przychodzi 07.06.06, 17:18
                        twierdzisz, ze przychód tworzy bezpłatna reklama ?
                        • sierzant_nowak a ty myslisz ze oni zamieszczaja tam reklamy 07.06.06, 17:19
                          za darmo?? :D Ze przychodzi taka Toyota do agory, mowi "sluchajcie, przydalyby sie w metrze nasze reklamowki na cala strone" na co Rapaczynska mowi "peeewnie, nie ma sprawy" i koniec? :D
                          • 9111951u Re: a ty myslisz ze oni zamieszczaja tam reklamy 07.06.06, 17:22
                            gratuluję ceny jaką muszą płacic reklamodawcy w tej bezpłatnej gazetce, bo ta
                            cena grubo przebija cenę za reklamę w telewizji.
                            • sierzant_nowak a co ty wiesz o kosztach produkcji gazety? 07.06.06, 17:26
                              co ty wiesz o kosztach reklamy? Ja wiem co ty wiesz! G.WNO wiesz :D
                              • 9111951u Re: a co ty wiesz o kosztach produkcji gazety? 07.06.06, 17:28
                                no wiem ,że rozdać coś między 350- 410 tys gazety to mały pieniądz.
                                • sierzant_nowak masz pojecie ile kosztuje druk 400 sztuk 07.06.06, 17:30
                                  gazety? Chociaz MINIMALNE? :D
                                  • 9111951u Re: masz pojecie ile kosztuje druk 400 sztuk 07.06.06, 17:31
                                    facet już ci gratulowałem ceny za reklamę. a ty upierasz się ,ze to pryszcz, że
                                    o róznicy stawki vat nie wspomnę
                                    • sierzant_nowak tutaj masz cene za reklamy, baranie :D 07.06.06, 17:39
                                      serwisy.gazeta.pl/pub/gwreklama/cennik_ogolnopolski.pdf
                                      cena calej strony siegaja 150 tysiecy za strone. 4 strony reklam to 600k zlotych. Przy nakladzie 400k sztuk to wychodzi 1.5 PLN na egzemplasz. Twierdzisz ze nie da sie zrobic takiej gazety za 1.5 zeta za egzemplarz??
                                      • sierzant_nowak bleh... 07.06.06, 17:39
                                        egzemplaRZ oczywiscie
                                      • 9111951u Re: tutaj masz cene za reklamy, baranie :D 08.06.06, 07:09
                                        oczywiście pierwszej strony a ile jest pierwszych stron, aż 4 ?
                                        • sierzant_nowak nie dosc ze glupi to nawet czytac nie potrafi... 08.06.06, 17:17
                                          z jakiej pierwszej? Ceny calej strony wg. cennika GW:
                                          3: 150k
                                          5: 142k
                                          7: 135k
                                          9: 127k
                                          OSTATNIA: 138k
                                          • 9111951u Re: nie dosc ze glupi to nawet czytac nie potrafi 08.06.06, 17:25
                                            facet, co ty pieprzysz o cenniku, podaj cene druku reklamy i od tego odzyskuj
                                            vat.
                                            • sierzant_nowak hahaha - pograzasz sie w bredniach. 08.06.06, 17:30
                                              Firma moze odliczyc od naleznych panstwu podatkow VAT od WSZYSTKIEGO CO KUPUJE - pod warunkiem ze suma tego VATu jest nie wieksza niz kwota VATu za uslugi/produkty sprzedane przez ta firme.
                                              • 9111951u Re: hahaha - pograzasz sie w bredniach. 08.06.06, 17:31
                                                bredzisz, mozesz odliczyć podatek tylko od tego co jest towarem a nie
                                                gadżetem. .
                                                • sierzant_nowak GDZIE cos takiego jest zapisane? :D 08.06.06, 17:34
                                                  Ordynacja podatkowa jest ogolnie dostepna w internecie - moze podasz konkretny przepis ktory o tym mowi? :D

czym w takim razie jest VAT od kawy, jaka firma daje pracownikom? ALbo od papieru toaletowego i wody w toalecie? :D
                                                  • 9111951u Re: GDZIE cos takiego jest zapisane? :D 08.06.06, 17:35
                                                    jeśli ci trzeba tłumaczyć ,że towarem jest kupiona i sprzedana reklama, a nie
                                                    gadżet, to na co ci jeszcze ordynacja ?
                                                  • sierzant_nowak Re: GDZIE cos takiego jest zapisane? :D 08.06.06, 17:38
                                                    > jeśli ci trzeba tłumaczyć ,że towarem jest kupiona i sprzedana reklama

tak. Ale zeby sprzedac ta reklame trzeba ja wlozyc do gazetki. Dlatego koszt druku gazetki jest kosztem uzyskania przychodu (a wiec o 19% z tego kosztu zmniejsza sie podatek CIT) a VAT mozna odliczyc w calosci, jezeli firma nie przynosi strat i sprzedaje powierzchnie drozej niz kosztuje dzialalnosc (biuro + druk).
                                                  • 9111951u Re: GDZIE cos takiego jest zapisane? :D 08.06.06, 17:44
                                                    ależ ty bredzisz, to nie reklamę wkładasz do gazetki, tylko gazetkę do reklamy.
                                                  • sierzant_nowak Buhahahaha.... 08.06.06, 17:47
                                                    > ależ ty bredzisz, to nie reklamę wkładasz do gazetki, tylko gazetkę do reklamy.

taaak... to gazetka jest wydrukowana na reklamie :D Ale nawet nie spierajac sie co jest do czego - obie rzeczy sa potrzebne do prowadzenia biznesu polegajacego na wydawaniu darmowej gazety z ogloszeniami. Dlatego od wszelkich kosztow powstania finalnego produktu mozna odliczac VAT.
                                                  • 9111951u Re: Buhahahaha.... 08.06.06, 17:49
                                                    bredzisz .
                                                  • sierzant_nowak :D nie - to ty nie masz pojecia o zasadach VAT 08.06.06, 17:52

• 9111951u Re: :D nie - to ty nie masz pojecia o zasadach VA 08.06.06, 17:53
                                                    kolego już ci wykazałem,że vat mozesz odliczać od towaru , a gazetka nie jest
                                                    towarem .
                                                  • sierzant_nowak vat debilu mozesz odliczac od 08.06.06, 18:00
                                                    - cytuje za ustawa - suma kwot podatku VAT określonych w fakturach otrzymanych przez podatnika tytułu nabycia towarów i usług.
                                                  • sierzant_nowak VAT sie odlicza od tego co firma K U P U J E 08.06.06, 18:08
                                                    a nie od tego, co sprzedaje. :D
                                                  • sierzant_nowak masz, palancie. 08.06.06, 17:57
                                                    www.vat.pl/att/przepisy/VAT_2005.pdf
                                                    Rozdział 1
                                                    Odliczenie i zwrot podatku
                                                    Art. 86.
                                                    1. W zakresie, w jakim towary i usługi są wykorzystywane do wykonywania czynności
                                                    opodatkowanych, podatnikowi, o którym mowa w art. 15, przysługuje
                                                    prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego, z
                                                    zastrzeżeniem art. 114, art. 119 ust. 4, art. 120 ust. 17 i 19 oraz art. 124.

Kwotę podatku naliczonego stanowi, z zastrzeżeniem ust. 3-7:
                                                    1) suma kwot podatku określonych w fakturach otrzymanych przez podatnika:
                                                    a) z tytułu nabycia towarów i usług,
                                                    b) potwierdzających dokonanie przedpłaty (zaliczki, zadatku, raty), jeżeli
                                                    wiązały się one z powstaniem obowiązku podatkowego,
                                                    c) od komitenta z tytułu dostawy towarów będącej przedmiotem umowy
                                                    komisu
                                                    - z uwzględnieniem rabatów określonych w art. 29 ust. 4;
                                                    2) w przypadku importu - suma kwot podatku wynikająca z dokumentu celnego;
                                                    3) zryczałtowany zwrot podatku, o którym mowa w art. 116 ust. 6;
                            • ppppp7 Re: a ty myslisz ze oni zamieszczaja tam reklamy 07.06.06, 17:43
                              eh, chrzanisz 9111951u
                              Gdyby cena reklamy w Metrze odbiegała od cen rynkowych, to nikt nie zamieścił
                              by tam żadnej reklamy. A bezpłatnych gazet, utrzymujących się wyłącznie z
                              reklam, na świecie jest od groma. To się bilansuje, przy sporych ograniczeniach.

Co do Vatu. Spróbuj spojrzeć na to z takiej strony. Metro sprzedaje tak
                              naprawdę powierzchnię reklamową (+ vat 22%). Kosztem jest wydanie gazety +
                              kolportaż. I od tego odliczają sobie VAT. Gdzie tu widzisz coś nielegalnego?
                              • 9111951u Re: a ty myslisz ze oni zamieszczaja tam reklamy 08.06.06, 07:14
                                pomijając odliczanie vatu , pozostaje tzw. nieuczciwa konkurencja , w zakresie
                                dystrybucji dziennika, bo za to kolporterzy nie płacą podatku i opłat za
                                zajęcie miejsca na działalność gospodarczą na chodniku , który jest własnością
                                miasta .
                                • sierzant_nowak ooo... zmieniamy froncik ? :D 08.06.06, 17:18
                                  > dystrybucji dziennika, bo za to kolporterzy nie płacą podatku i opłat za
                                  > zajęcie miejsca na działalność gospodarczą na chodniku , który jest własnością
                                  > miasta .

ide o zaklad, ze kolportazem zajmuje sie zewnetrzna firma, nie sama Agora.
                                  • 9111951u Re: ooo... zmieniamy froncik ? :D 08.06.06, 17:20
                                    facvet, kryminał to mało , budżet z karami ma do odzyskania coś koło 500 mln
                                    złotych. , będzie na becikowe.
                                    • sierzant_nowak hehehe - predzej wylysiejesz :D 08.06.06, 17:22

• sierzant_nowak poza tym ty zes twierdzil ze agora powinna 08.06.06, 18:05
                                        ZAPLACIC VAT za Metro... Nie odpowiedziales nigdy jak KWOTA od ktorej te 22% vat ma byc wyznaczona? :D
                                        • 9111951u Re: poza tym ty zes twierdzil ze agora powinna 17.06.06, 09:10
                                          CBA się zbliża, a za tym OPUS DEI stoi nie wiedziałeś o tym ?
                    • jola_iza Re: czytanie 07.06.06, 17:16
                      zwiększa dociekliwość nawet jeżeli są to tylko posty :))
                      "Dziwne dlaczego urząd skarbowy jeszcze się tym nie
                      zainteresował, tak jak piekarzem."
                      • 9111951u Re: czytanie 08.06.06, 07:43
                        Jolu na dodatek Izo, vat od reklamy umieszczonej w gazetce bezpłatnej, można
                        odliczyć od kosztu druku tej reklamy*** w gazetce, a nie od całych kosztów
                        druku tej bezpłatnej części gazetki, Tobie to tłumaczę, bo łepek z ludowego
                        wojska tego nie pojmie.
                        • 9111951u Re: czytanie 08.06.06, 16:55
                          Czy teraz rozumiesz , że urzędy skarbowe jeszcze nie wzięte i potrzebne jest
                          CBA ?
                        • sierzant_nowak Re: czytanie 08.06.06, 17:26
                          > Jolu na dodatek Izo, vat od reklamy umieszczonej w gazetce bezpłatnej, można
                          > odliczyć od kosztu druku tej reklamy*** w gazetce, a nie od całych kosztów
                          > druku tej bezpłatnej części gazetki

pieprzysz, nie masz pojecia o podatku VAT :D NIE JEST istotne ZA CO jest ten VAT. Jezeli nie przekracza sumy VAT jaki placa ogloszeniodawcy za reklame to moga odliczac wszystko! Nie masz debilu najmniejszego pojecia o zasadach podatkowych w tym kraju :D i osmieszasz sie co krok.
                          • 9111951u Re: czytanie 08.06.06, 17:28
                            możesz odliczyć vat tylko od towaru , a towarem jest tu tylko koszt druku
                            reklamy i żadne zaklinanie tego nie zmieni mimo,ze tysiące kibli wyszorujesz.
                            • sierzant_nowak mozesz odliczyc VAT od czego dusza zapragnie 08.06.06, 17:40
                              np. jezeli uznasz ze twoi pracownicy beda lepiej pracowac w pomieszczeniach zgodnych z feng-shui, to VAT od uslugi speca od feng-shui TEZ mozesz odliczyc. Tak samo jak koszt kawy, papieru toaletowego, wody, elektrycznosci, telekomunikacji :D
                              • 9111951u Re: mozesz odliczyc VAT od czego dusza zapragnie 08.06.06, 17:41
                                facet, bul, płać i szoruj kible.
                                • sierzant_nowak frustracja ogrania, debilku cyfrowy? :D 08.06.06, 18:02
                                  co? Nie mozna odliczac VAT np. od kosztow zakupionej do firmowej kuchni kawy?
                                  • 9111951u [...] 12.06.06, 07:51
                                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • kecawy AGORA tonie 08.06.06, 17:18
      Niestety ale firma się zwija

zasmucony tym stary czytelnik
      • 9111951u Re: AGORA tonie 08.06.06, 17:19
        Przyjdzie jeszcze zwrócić nienależnie odzyskany vat z karami i odsetkami.
      • sierzant_nowak tak. oczywiscie. 08.06.06, 17:41

• 9111951u Re: tak. oczywiscie. 08.06.06, 17:47
          kolejne przestępstwo :
          2) wszelkie inne przekazanie towarów bez wynagrodzenia, w szczególności
          darowizny
          przyjdzie bulić.
          • artsg Re: tak. oczywiscie. 08.06.06, 18:02
            9111951u napisała:

> kolejne przestępstwo :
            > 2) wszelkie inne przekazanie towarów bez wynagrodzenia, w szczególności
            > darowizny
            > przyjdzie bulić.

No i jeszcze deptanie trawników prze gazeciarzy.
          • sierzant_nowak skadzes wyrwal ten cytat, kretynku kochany? :D 08.06.06, 18:04
            > 2) wszelkie inne przekazanie towarów bez wynagrodzenia, w szczególności
            > darowizny

to jak cos dostajesz za darmo to z definicji jest to darowizna? O rany boskie! Nie zaplacilem podatku od darowizny za soczki, jakie rozdaja czasami na promocjach w marektach! :D
          • ppppp7 Re: tak. oczywiscie. 08.06.06, 19:27
            Muszę cię zmartwić 9111951u

To nie tylko METRO, ale także:
            TVN
            Polsat
            onet.pl
            wp.pl
            gazeta.pl
            RMF FM
            Radio ZET
            + kilkaset lokalnych stacji radiowych
            Czyli, mówiąc krótko, układ łżeelit

Wszyscy działają tak samo:

Przychód to sprzedaż reklam (+ vat22% doliczany)

Koszty to wyprodukowanie np. gazety, programu TV lub audycji radiowej (czyli
            nośnika reklamy), która zainteresuje odbiorcę (a ten przy okazji przeczyta lub
            obejrzy reklamę) i dostarczenie jej do odbiorcy. Tu VAT płacą media.

Rozliczenie VATu: róznica z otrzymanego vatu ze sprzedaży reklam minus
            zapłacony VAT przy produkcji gazety/audycji, czyli nośnika reklam.

Efekt "uboczny": Bezpłatna gazeta, bezpłatny program telewizyjny,
            bezpłatny program radiowy

• 9111951u Re: tak. oczywiscie. 09.06.06, 16:35
              Nie rozumiesz , że towarem w przypadku bezpłatnej gazetki jest reklama a nie
              gazetka ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka