9111951u 07.06.06, 07:43 rozdając bezpłatnie każdego roboczego dnia "Metro" w nakładzie coś koło 350 tys. egzemplarzy. Dziwne dlaczego urząd skarbowy jeszcze się tym nie zainteresował, tak jak piekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sawa.com Re: Agora trwoni pieniądze swoich akcjonariuszy 07.06.06, 08:02 9111951u napisała: > rozdając bezpłatnie każdego roboczego dnia "Metro" w nakładzie coś koło 350 > tys. egzemplarzy. Dziwne dlaczego urząd skarbowy jeszcze się tym nie > zainteresował, tak jak piekarzem. To, rzeczywiście ciekawe! I nie chodzi tylko o "metro". Bezpłatnych gazet jest wiele. Są to przeważnie gazety lokalne. Być może takie rozdawnictwo ma status ulotki? Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: Agora trwoni pieniądze swoich akcjonariuszy 07.06.06, 08:03 na dodatek Agora już nie generuje zysków dla swoich akcjonariuszy. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: Agora trwoni pieniądze swoich akcjonariuszy 07.06.06, 16:19 na dodatek przyjdzie do rozliczenia vatu od towaru, który towarem nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak PiS jest z ukladu?? 8 miesiecy rzadow i US 07.06.06, 16:22 sie ta sprawa milionowych przekretow nie zajal? :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: PiS jest z ukladu?? 8 miesiecy rzadow i US 07.06.06, 16:23 urzędy skarbowe jak widać po piekarzu jeszcze nie wzięte. Ale 5 rano coraz bliżej. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak oo, urzedniczki w US takie grozne i niezdobyte? 07.06.06, 16:24 :D Miliony zlotych czekaja a pis nie bierze? Gupi ;-) jakis czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: oo, urzedniczki w US takie grozne i niezdobyt 07.06.06, 16:28 do czegoś jednak te CBA się przyda , co nie sierżancie ludowego wojska ? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: oo, urzedniczki w US takie grozne i niezdobyt 07.06.06, 16:37 > do czegoś jednak te CBA się przyda tak, z pewnoscia :D Kurrrrde, ales ty glupi :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: oo, urzedniczki w US takie grozne i niezdobyt 07.06.06, 16:38 a jednak, PiS jest do czegoś potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: oo, urzedniczki w US takie grozne i niezdobyt 07.06.06, 16:44 > a jednak, PiS jest do czegoś potrzebny. tak, jest. Zeby takie male frustraciki jak ty mialy swoje piec minut. Ale wspolczuje zawodu, juz za niedlugo... Ale coz - to nie moj problem :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: oo, urzedniczki w US takie grozne i niezdobyt 07.06.06, 16:45 kolega ma problem ale nie swój, bo niczego swojego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: oo, urzedniczki w US takie grozne i niezdobyt 07.06.06, 16:48 > kolega ma problem ale nie swój, bo niczego swojego nie ma. ROTFL... mam problem, ale nie swoj? To czyj mam problem? TWOJ? Delirka jakas, drogi cyfraczku? :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: oo, urzedniczki w US takie grozne i niezdobyt 07.06.06, 16:54 wy nawet już ludowego wojska nie macie, ofermo kompanijno. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak no ale czyj to problem mam? Bo ja nie rozumiem :D 07.06.06, 16:56 wytlumacz prosze sierzancinie ludowego wojska, szorujacego kible :D - CZYJ to mam problem, jak on nie moj? :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: no ale czyj to problem mam? Bo ja nie rozumie 07.06.06, 16:58 szorujący kibel nie ma niczego swojego, nie wiedziałeś o tym ? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: no ale czyj to problem mam? Bo ja nie rozumie 07.06.06, 16:59 napisales do mnie "kolega ma problem ale nie swój". Wiec pytam czyj mam ten problem? :D No? Palniesz jakas nowa brednie w obronie tej poprzedniej? Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: no ale czyj to problem mam? Bo ja nie rozumie 07.06.06, 17:04 to nie na waszą główkę sierżancino, jeszcze od tego mogłaby was głowa rozboleć. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak ROTFL - to twoja typowa odpowiedz jak sie ciebie 07.06.06, 17:09 przyprze to muru i nie masz sie jak wykrecic, gdy bzdura wychodzi na jaw :D Napisales ze MAM problem, ale NIC NIE MAM. Wiec jak to jest - mam, czy nie mam? Moje posiadanie ma charakter kwantowy i jednoczesnie mam i nie mam? :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: ROTFL - to twoja typowa odpowiedz jak sie cie 07.06.06, 17:11 jak masz nie swój to niczego nie masz, ale to nie na główkę ludowego. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: ROTFL - to twoja typowa odpowiedz jak sie cie 07.06.06, 17:12 > jak masz nie swój no to pytam CZYJ :D mam ten problem, jak on nie moj? Niczyj? :D Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Gdzieś określono,że ulotka musi być z papieru? 08.06.06, 17:39 sawa.com napisała: > Być może takie rozdawnictwo ma status ulotki? ---> Piekarz rozdający niesprzedane pieczywo niech je nazwie ulotkami. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak roznica pomiedzy Metrem a niesprzedanymi bulkami 08.06.06, 17:41 jest taka, ze za Metro ktos juz VAT zaplacil - byli to ogloszeniodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: roznica pomiedzy Metrem a niesprzedanymi bulk 08.06.06, 17:48 sierzant_nowak napisał: > jest taka, ze za Metro ktos juz VAT zaplacil - byli to ogloszeniodawcy. ---> Ogłoszeniodawcy zapłacili Vat za ogłoszenia i reklamy w Metrze - nie za Metro a to zasadnicza różnica. Gdzieś jest zapisane, że formą bezpłatnej reklamy nie mogą być bezpłatnie rozdawane bułki lecz tylko gazety? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak nie wiem, nie pamietam szczegolow tej sprawy 08.06.06, 17:51 z niesprzedanym pieczywem. Podejzewam ze moznaby uzyc takiej formy wykladni jak Ty podales - tak w ogole podejrzewam ze z tym piekarzem to byla wpadka US po prostu... Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: nie wiem, nie pamietam szczegolow tej sprawy 08.06.06, 18:13 sierzant_nowak napisał: > tak w ogole podejrzewam ze z tym piekarzem to byla wpadka US po prostu... ---> Chyba nie wpadka, bo za tym piekarzem wstawiało się wielu ludzi m.in. chyba Premier też apelował. US zastosował wprost przepisy a być może można znaleźć inne zapisy prawne,które umożliwiłyby rozsądne zagospodarowanie niesprzedanej żywności. Bezsens takiej interpretacji przepisów widoczny jest na odległość. Jak można od czegoś co się nie sprzedało a się wyprodukowało, czyli poniosło się koszty płacić podatek? Ani dochodowy - bo nie sprzedane; ani Vat - bo jaka jest wartość dodana produktu, który nie wszedł do obrotu. Prawdopodobnie zastosowano przepisy, które powstały by zapobiegać sprzedaży produktów poza fakturą. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak no wlasnie przydalyby sie szczegoly 08.06.06, 18:15 bo nie pamietam o co chodzilo, poza ogolnikami... Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: no wlasnie przydalyby sie szczegoly 08.06.06, 18:21 sierzant_nowak napisał: > bo nie pamietam o co chodzilo, poza ogolnikami... ---> Jeśli chodzi Tobie o piekarza, to jemu naliczono kilkuletni Vat za pieczywo, którego nie sprzedał w danym dniu i zamiast wyrzucić na śmietnik, oddawał do stołówek dla ubogich. US uznał, że skoro przez te lata tak postępował z niesprzedanym pieczywem, to powinien zapłacić zaległy Vat wraz z odsetkami. No i piekarz zbankrutował - za dobre serce. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: roznica pomiedzy Metrem a niesprzedanymi bulk 08.06.06, 17:52 oczywiście ,ze dla sierżanciny to niepojęte. Odpowiedz Link Zgłoś
niepismienny_niepoczytalny Miasto, Masa, Metro 07.06.06, 16:23 Michnik, Maleszka, Medialne Monstrum Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak napisz mi cos o ludowym wojsku. No, juz? :D 07.06.06, 16:26 albo o niskim czoleczku. Heh - twoja obecnosc na forum to taka ozywcza bryza surrealistycznego humoru :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: napisz mi cos o ludowym wojsku. No, juz? :D 07.06.06, 16:27 my tu o Metrze, a ty ciulu o tonacji. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak widze ze frustracik pisowski coraz bardziej 07.06.06, 16:38 > do czegoś jednak te CBA się przyda w retoryce typowego "polaka katolika" :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: widze ze frustracik pisowski coraz bardziej 07.06.06, 16:40 urzędy skarbowe będą wzięte. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak tak... oczywiscie... juz dobrze... 07.06.06, 16:42 juz niedlugo wszystko bedzie wziete. Urzedy beda wziete, ulice beda wziete, baa - nawet ty bedziesz wziety :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: tak... oczywiscie... juz dobrze... 07.06.06, 16:44 no widzisz jak dostaniesz po głowie to od razu piszesz do rzeczy ale szorowanie klopa tak cie nie minie. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak jestes rewelacyjny :D Przykro tylko ze takie 07.06.06, 16:49 posmiewisko robisz z siebie nie majac tego swiadomosci :D Jakzes ty sie czlowieku obslugi komputera nauczyl? :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: jestes rewelacyjny :D Przykro tylko ze takie 07.06.06, 16:50 nie wiedziełeś sierżanciono, że śmiech to zdrowie ? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak wiem, wiem, dlatego ciesze sie ze tu bywasz 07.06.06, 16:51 bo boki mozna zrywac "dyskutujac" z toba :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: wiem, wiem, dlatego ciesze sie ze tu bywasz 07.06.06, 16:53 facet, ty chyba szlagonem nie jesteś ? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Agora trwoni pieniądze swoich akcjonariuszy 07.06.06, 16:45 Ty numerowy to jakiś durny jesteś chyba ? Przecież takich bezpłatnych jest do rydza i ciut ciut .Jak odprowadzili vat to se mogą i za dopłatą oddawać i piekarzowi nic do tego :)) Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: Agora trwoni pieniądze swoich akcjonariuszy 07.06.06, 16:47 a jak vat sobie odliczyli ? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak czytac nie umiemy literek? :D 07.06.06, 16:51 dlatego te cyferki? Napisala ci, baranie, jak ODPROWADZILI, a nie ODLICZYLI :D. Odprowadzili w postaci VAT od np. kosztow druku. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: czytac nie umiemy literek? :D 07.06.06, 16:52 myślcie sierżancie przy tym szorowaniu kibla. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak oo... ales mnie ubódł... czuje sie zdruzgotany... 07.06.06, 16:55 tak celnie mi z tym kiblem dogadujesz.... buhahaha - bardzo podnieca cie rzucanie inwektyw na podstawie nicka rozmowcy ktorego nie znasz? :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: oo... ales mnie ubódł... czuje sie zdruzgotan 08.06.06, 17:14 no tak odliczasz od czegoś co nie jest towarem , bo towarem w tym przypadku jest koszt druku reklamy a nie koszt druku całej gazetki. Prędzej czy później z odsetkami spłacisz co należy. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: oo... ales mnie ubódł... czuje sie zdruzgotan 08.06.06, 17:21 > no tak odliczasz od czegoś co nie jest towarem , bo towarem w tym przypadku > jest koszt druku reklamy a nie koszt druku całej gazetki. Prędzej czy później z > > odsetkami spłacisz co należy. Ile razy ci mam powtarzac :D Zasada odliczania VAT polega na tym: Od naleznego panstwu podatku mozna odliczyc sume VAT za uslugi i przedmioty zakupione przez firme w wysokosci nie wiekszej niz kwota VAT jaka zostala nalozona na produkt/usluge sprzedana przez firme. W przypadku Agory - do wysokosci VAT jakim oblozona jest kwota za jaka sprzedali ogloszenia moga odliczyc VAT za wszystko, co tylko - jako firma - kupuja. Od kawy dla pracownikow po VAT z kosztow druku. Na tym polega IDEA PODATKU VAT, ze placi go WYLACZNIE koncowy odbiorca produktu/uslugi. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: oo... ales mnie ubódł... czuje sie zdruzgotan 08.06.06, 17:24 coś ci się pomieszało odliczyć możesz tylko od tego co jest towarem, a u ciebie towarem jest tylko koszt druku reklamy , a teraz marsz szorować kible. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: oo... ales mnie ubódł... czuje sie zdruzgotan 08.06.06, 17:29 > coś ci się pomieszało odliczyć możesz tylko od tego co jest towarem, a u ciebie > > towarem jest tylko koszt druku reklamy a jak kazda firma produkujaca srubki odlicza VAT od kawy, ktora daje pracownikom w firmowej kuchni to od czego moze to odliczac? Przeciez srubek z kawy nie robia :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: oo... ales mnie ubódł... czuje sie zdruzgotan 08.06.06, 17:30 u ciebie marny sierżancino towarem jest tylko reklama, a gazetka jest gadżetem do reklamy zatem podatek możesz odliczyć tylko od kosztu produkcji reklamy a nie kosztu gadżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak a gdzie baranie jest zapisane jakiekolwiek 08.06.06, 17:32 ograniczenie na to, od czego VAT firma moze albo nie odliczac?? NIGDZIE. Moze odliczac od wszystkiego, co kupuje a co w uzasadniony sposob potrzebne jest do prowadzenia dzialalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: a gdzie baranie jest zapisane jakiekolwiek 08.06.06, 17:33 bo gadżet nie jest kosztem uzyskania przychodu. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak ROTFL po raz n-ty. 08.06.06, 17:36 1. VAT nie ma nic wspolnego z rzeczami, jakie mozna doliczac do kosztow uzyskania przychodu. Odliczanie od kosztow dotyczy podatku CIT, a nie VAT 2. do kosztow uzyskania przychodu firma moze doliczyc prawie wszystko :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: ROTFL po raz n-ty. 08.06.06, 17:41 to oczywiste , dlaczego zatem bredzisz o ordynacji podatkowej, bo vat od druku gazetki zaliczyłeś do kosztów uzyskania przychodu, popełniłeś zatem drugie przestępstwo podatkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak alez tobie sie wszystko placze... 08.06.06, 17:44 > bo vat od druku > gazetki zaliczyłeś do kosztów uzyskania przychodu NIE. KOSZT gazetki doliczam do kosztow uzyskania przychodu. A VAT od druku odliczam bezposrednio od naleznego podatku :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: alez tobie sie wszystko placze... 08.06.06, 17:45 facet koszt włozyłeś to i kolejne naciągnięcie fiskusa. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak tak, oczywiscie :D a potem przyjdzie do ciebie 08.06.06, 17:49 lekarz :D MAM PRAWO DOPISAC DO KOSZTOW UZYSKANIA PRZYCHODU WSZYSTKIEGO, CO JEST ZWIAZANE Z MOJA DZIALALNOSCIA. Na tym polega IDEA KOSZTOW UZYSKANIA PRZYCHODU :D Ponadto mam prawo odliczyc od moich naleznosci wobec US kwote VAT od owych produktow/uslug skladajacych sie na koszty uz. przych pod warunkiem, ze odliczona kwota nie jest wieksza niz kwota VAT na sprzedane PRZEZE MNIE produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: tak, oczywiscie :D a potem przyjdzie do ciebi 08.06.06, 17:57 koszatem uzyskania przychodu jest koszt druku reklamy a nie gazetki. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: tak, oczywiscie :D a potem przyjdzie do ciebi 08.06.06, 18:01 > koszatem uzyskania przychodu jest koszt druku reklamy a nie gazetki. przychod uzyskuje, bo sprzedaje reklamy w GAZETCE. Jakbym nie mial gazetki, to nie mialbym w czym umieszczac reklam = nie mialbym przychodu. Takie skomplikowane to dla ciebie, cyfrowy cieciu, ze sierzant musi ci tlumaczyc? :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: tak, oczywiscie :D a potem przyjdzie do ciebi 09.06.06, 16:31 to żadna komplikacja, gazetkę dodajesz jako gadżet. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re:Tu masz wszystko 07.06.06, 16:54 www.vat.pl/ A to dodatkowo: "Pod koniec lat 90. bezpośrednie wyzwanie niezależnym wydawcom rzucili giganci na rynku prasy regionalnej. Niemiecki Passauer Neue Presse i norweska Orkla zaczęli wykupywać lokalne tytuły i przekształcać je w bezpłatne dodatki do swoich gazet." Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re:Tu masz wszystko 07.06.06, 16:56 dodatki do swych gazet, to dodatkiem do czego jest "Metro" dziennik ? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak jolka, nie probuj :D cyfrak chce odprowadzenia VAT 07.06.06, 16:57 od gazety, ktora nie ma ceny :D Chce policzyc 22% od ... swojej wizji ceny gazety, wyliczonej przez porownanie wagi Metra z waga rolki papieru toaletowego :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: jolka, nie probuj :D cyfrak chce odprowadzeni 07.06.06, 17:04 to od czego odlczał vat od tego co nie ma ceny ? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak VAT odlicza sie baranie od tego, co firma kupila 07.06.06, 17:12 a nie co sprzedala. Czyli VAT moga odliczac np. za VAT zawarty w koszcie druku gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: VAT odlicza sie baranie od tego, co firma kup 07.06.06, 17:14 sierżancie już ci pisałem ,ze to nie na główkę ludową, owszem zapłaciła vat od druku, ale odzyskać go mogła tylko jeśli druk zaliczyła do kosztów uzyskania przychodów. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: VAT odlicza sie baranie od tego, co firma kup 07.06.06, 17:15 > sierżancie już ci pisałem ,ze to nie na główkę ludową, owszem zapłaciła vat od > druku, ale odzyskać go mogła tylko jeśli druk zaliczyła do kosztów uzyskania > przychodów. no i zaliczyla do kosztow uzyskania przychodu :D Przychod z metra to jest kwota, jaka reklamodawcy zaplacili za reklamy w tej gazecie. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: VAT odlicza sie baranie od tego, co firma kup 07.06.06, 17:21 zakładając, że przychód z reklamy od tej darmowej gazety pokrywa koszty redakcji, opracowania, składu druku nakładu i koportazu to cena reklamy w tej gazetce byłaby droższa od reklamy w telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: VAT odlicza sie baranie od tego, co firma kup 07.06.06, 17:25 > zakładając, że przychód z reklamy od tej darmowej gazety pokrywa koszty > redakcji, opracowania, składu druku nakładu i koportazu to cena reklamy w tej > gazetce byłaby droższa od reklamy w telewizji. ooo... zaczynamy myslec... A na jakiej podstawie tak twierdzisz? Pelny dziennik (jak RP, GW czy Dziennik) , kilkadziesiat stron moze kosztowac ok. 2 zlote. Na jakiej podstawie twierdzisz, ze majac gazete w ktorej jest tyle co nic, wiekszosc to reklamy - nie moze byc sfinansowana z samych reklam? Co powiesz o poratalach jak ONET na przyklad? Za free - a myslisz ze prowadzenie takiej firmy jest darmowe? Nie.... Malo chlopie wiesz o zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: VAT odlicza sie baranie od tego, co firma kup 07.06.06, 17:27 facet, gratuluję ceny za reklamę . Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak tepy jestes, czy tylko nie czytasz co sie do ciebi 07.06.06, 17:36 pisze? Policz sobie. 400.000 sztuk po zlotowce. Ile ma Metro? 16 stron? Z polowa to reklama - czyli 8. zeby te 8 stron przynioslo w sumie tyle, zeby cena spadla o ta zlotowke, to te 8 stron reklam musi kosztowac 400k zlotych. czyli 50k za strone. A jaka jest cena reklam w ogolnopolskich gazetach? Popatrz tutaj serwisy.gazeta.pl/pub/gwreklama/cennik_ogolnopolski.pdf - 100k i wiecej za strone. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: tepy jestes, czy tylko nie czytasz co sie do 08.06.06, 17:07 facet, jak ty odzyskujesz podatek vat od kosztów druku całej gazetki Metro, a nie tylko od kosztów druku samej reklamy , to prędzej czy później CBA się tobą sierżanciono zajmie. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak ROTFL... :D 08.06.06, 17:14 dwa dni nad tym myslales? :D Juz nie pieprzysz o cenach reklamy - teza sie sypnela to znalazles sobie nowe pole do opowiadania bzdur? :D Firma moze odjac sobie VAT od czegokolwiek (np. od obiadu w restauracji, w trakcie spotkania biznesowego) - tak dlugo, jak suma odliczen VAT nie przekracza sumy VAT ze sprzedanego towaru/uslug. Tak wiec jezeli Agora sprzeda ogloszen za 600k zlotych, do ktorych ogloszeniodawcy doplacaja 132k VAT a potem wydrukuja 400k egzemplarzy po 1 PLN + 22% VAT, to kwote VAT za druk (88k) moga sobie odliczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: ROTFL... :D 08.06.06, 17:19 facet , już ci pisałem nie na twój sierżanciny ludowego wojska łepek, ale odsetki i kary zapłacisz, aż miło. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: ROTFL... :D 08.06.06, 17:23 > facet , już ci pisałem nie na twój sierżanciny ludowego wojska łepek to nie na twoj lepek, sieroto po peerelu. U nas w wojsku uczyli na czym polega idea podatku od wartosci dodanej :D. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: ROTFL... :D 08.06.06, 17:26 dałeś dowód, że na wumlu cię tego nauczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re:Ujmę to inaczej 07.06.06, 17:04 bezpłatnie to w tym kraju nawet puszczać się można i piekarzowi nic do tgo Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re:Ujmę to inaczej 07.06.06, 17:05 ale vat mozna odliczać tylko od tego co tworzy przychód. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re:Ujmę to inaczej 07.06.06, 17:09 jesteś tego pewna, a czy koszty , opracowania,składu ,druku i kolportażu zalicza do kosztów uzyskania przychodu ? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak oczywiscie. Tylko ze ten przychod przychodzi 07.06.06, 17:13 w 100% od reklamodawcow, a nie - jak w innej prasie - czesciowo takze od czytelnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: oczywiscie. Tylko ze ten przychod przychodzi 07.06.06, 17:18 twierdzisz, ze przychód tworzy bezpłatna reklama ? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak a ty myslisz ze oni zamieszczaja tam reklamy 07.06.06, 17:19 za darmo?? :D Ze przychodzi taka Toyota do agory, mowi "sluchajcie, przydalyby sie w metrze nasze reklamowki na cala strone" na co Rapaczynska mowi "peeewnie, nie ma sprawy" i koniec? :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: a ty myslisz ze oni zamieszczaja tam reklamy 07.06.06, 17:22 gratuluję ceny jaką muszą płacic reklamodawcy w tej bezpłatnej gazetce, bo ta cena grubo przebija cenę za reklamę w telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak a co ty wiesz o kosztach produkcji gazety? 07.06.06, 17:26 co ty wiesz o kosztach reklamy? Ja wiem co ty wiesz! G.WNO wiesz :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: a co ty wiesz o kosztach produkcji gazety? 07.06.06, 17:28 no wiem ,że rozdać coś między 350- 410 tys gazety to mały pieniądz. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak masz pojecie ile kosztuje druk 400 sztuk 07.06.06, 17:30 gazety? Chociaz MINIMALNE? :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: masz pojecie ile kosztuje druk 400 sztuk 07.06.06, 17:31 facet już ci gratulowałem ceny za reklamę. a ty upierasz się ,ze to pryszcz, że o róznicy stawki vat nie wspomnę Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak tutaj masz cene za reklamy, baranie :D 07.06.06, 17:39 serwisy.gazeta.pl/pub/gwreklama/cennik_ogolnopolski.pdf cena calej strony siegaja 150 tysiecy za strone. 4 strony reklam to 600k zlotych. Przy nakladzie 400k sztuk to wychodzi 1.5 PLN na egzemplasz. Twierdzisz ze nie da sie zrobic takiej gazety za 1.5 zeta za egzemplarz?? Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: tutaj masz cene za reklamy, baranie :D 08.06.06, 07:09 oczywiście pierwszej strony a ile jest pierwszych stron, aż 4 ? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak nie dosc ze glupi to nawet czytac nie potrafi... 08.06.06, 17:17 z jakiej pierwszej? Ceny calej strony wg. cennika GW: 3: 150k 5: 142k 7: 135k 9: 127k OSTATNIA: 138k Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: nie dosc ze glupi to nawet czytac nie potrafi 08.06.06, 17:25 facet, co ty pieprzysz o cenniku, podaj cene druku reklamy i od tego odzyskuj vat. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak hahaha - pograzasz sie w bredniach. 08.06.06, 17:30 Firma moze odliczyc od naleznych panstwu podatkow VAT od WSZYSTKIEGO CO KUPUJE - pod warunkiem ze suma tego VATu jest nie wieksza niz kwota VATu za uslugi/produkty sprzedane przez ta firme. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: hahaha - pograzasz sie w bredniach. 08.06.06, 17:31 bredzisz, mozesz odliczyć podatek tylko od tego co jest towarem a nie gadżetem. . Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak GDZIE cos takiego jest zapisane? :D 08.06.06, 17:34 Ordynacja podatkowa jest ogolnie dostepna w internecie - moze podasz konkretny przepis ktory o tym mowi? :D czym w takim razie jest VAT od kawy, jaka firma daje pracownikom? ALbo od papieru toaletowego i wody w toalecie? :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: GDZIE cos takiego jest zapisane? :D 08.06.06, 17:35 jeśli ci trzeba tłumaczyć ,że towarem jest kupiona i sprzedana reklama, a nie gadżet, to na co ci jeszcze ordynacja ? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: GDZIE cos takiego jest zapisane? :D 08.06.06, 17:38 > jeśli ci trzeba tłumaczyć ,że towarem jest kupiona i sprzedana reklama tak. Ale zeby sprzedac ta reklame trzeba ja wlozyc do gazetki. Dlatego koszt druku gazetki jest kosztem uzyskania przychodu (a wiec o 19% z tego kosztu zmniejsza sie podatek CIT) a VAT mozna odliczyc w calosci, jezeli firma nie przynosi strat i sprzedaje powierzchnie drozej niz kosztuje dzialalnosc (biuro + druk). Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: GDZIE cos takiego jest zapisane? :D 08.06.06, 17:44 ależ ty bredzisz, to nie reklamę wkładasz do gazetki, tylko gazetkę do reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Buhahahaha.... 08.06.06, 17:47 > ależ ty bredzisz, to nie reklamę wkładasz do gazetki, tylko gazetkę do reklamy. taaak... to gazetka jest wydrukowana na reklamie :D Ale nawet nie spierajac sie co jest do czego - obie rzeczy sa potrzebne do prowadzenia biznesu polegajacego na wydawaniu darmowej gazety z ogloszeniami. Dlatego od wszelkich kosztow powstania finalnego produktu mozna odliczac VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: :D nie - to ty nie masz pojecia o zasadach VA 08.06.06, 17:53 kolego już ci wykazałem,że vat mozesz odliczać od towaru , a gazetka nie jest towarem . Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak vat debilu mozesz odliczac od 08.06.06, 18:00 - cytuje za ustawa - suma kwot podatku VAT określonych w fakturach otrzymanych przez podatnika tytułu nabycia towarów i usług. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak VAT sie odlicza od tego co firma K U P U J E 08.06.06, 18:08 a nie od tego, co sprzedaje. :D Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak masz, palancie. 08.06.06, 17:57 www.vat.pl/att/przepisy/VAT_2005.pdf Rozdział 1 Odliczenie i zwrot podatku Art. 86. 1. W zakresie, w jakim towary i usługi są wykorzystywane do wykonywania czynności opodatkowanych, podatnikowi, o którym mowa w art. 15, przysługuje prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego, z zastrzeżeniem art. 114, art. 119 ust. 4, art. 120 ust. 17 i 19 oraz art. 124. Kwotę podatku naliczonego stanowi, z zastrzeżeniem ust. 3-7: 1) suma kwot podatku określonych w fakturach otrzymanych przez podatnika: a) z tytułu nabycia towarów i usług, b) potwierdzających dokonanie przedpłaty (zaliczki, zadatku, raty), jeżeli wiązały się one z powstaniem obowiązku podatkowego, c) od komitenta z tytułu dostawy towarów będącej przedmiotem umowy komisu - z uwzględnieniem rabatów określonych w art. 29 ust. 4; 2) w przypadku importu - suma kwot podatku wynikająca z dokumentu celnego; 3) zryczałtowany zwrot podatku, o którym mowa w art. 116 ust. 6; Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: a ty myslisz ze oni zamieszczaja tam reklamy 07.06.06, 17:43 eh, chrzanisz 9111951u Gdyby cena reklamy w Metrze odbiegała od cen rynkowych, to nikt nie zamieścił by tam żadnej reklamy. A bezpłatnych gazet, utrzymujących się wyłącznie z reklam, na świecie jest od groma. To się bilansuje, przy sporych ograniczeniach. Co do Vatu. Spróbuj spojrzeć na to z takiej strony. Metro sprzedaje tak naprawdę powierzchnię reklamową (+ vat 22%). Kosztem jest wydanie gazety + kolportaż. I od tego odliczają sobie VAT. Gdzie tu widzisz coś nielegalnego? Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: a ty myslisz ze oni zamieszczaja tam reklamy 08.06.06, 07:14 pomijając odliczanie vatu , pozostaje tzw. nieuczciwa konkurencja , w zakresie dystrybucji dziennika, bo za to kolporterzy nie płacą podatku i opłat za zajęcie miejsca na działalność gospodarczą na chodniku , który jest własnością miasta . Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak ooo... zmieniamy froncik ? :D 08.06.06, 17:18 > dystrybucji dziennika, bo za to kolporterzy nie płacą podatku i opłat za > zajęcie miejsca na działalność gospodarczą na chodniku , który jest własnością > miasta . ide o zaklad, ze kolportazem zajmuje sie zewnetrzna firma, nie sama Agora. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: ooo... zmieniamy froncik ? :D 08.06.06, 17:20 facvet, kryminał to mało , budżet z karami ma do odzyskania coś koło 500 mln złotych. , będzie na becikowe. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak poza tym ty zes twierdzil ze agora powinna 08.06.06, 18:05 ZAPLACIC VAT za Metro... Nie odpowiedziales nigdy jak KWOTA od ktorej te 22% vat ma byc wyznaczona? :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: poza tym ty zes twierdzil ze agora powinna 17.06.06, 09:10 CBA się zbliża, a za tym OPUS DEI stoi nie wiedziałeś o tym ? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: czytanie 07.06.06, 17:16 zwiększa dociekliwość nawet jeżeli są to tylko posty :)) "Dziwne dlaczego urząd skarbowy jeszcze się tym nie zainteresował, tak jak piekarzem." Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: czytanie 08.06.06, 07:43 Jolu na dodatek Izo, vat od reklamy umieszczonej w gazetce bezpłatnej, można odliczyć od kosztu druku tej reklamy*** w gazetce, a nie od całych kosztów druku tej bezpłatnej części gazetki, Tobie to tłumaczę, bo łepek z ludowego wojska tego nie pojmie. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: czytanie 08.06.06, 16:55 Czy teraz rozumiesz , że urzędy skarbowe jeszcze nie wzięte i potrzebne jest CBA ? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: czytanie 08.06.06, 17:26 > Jolu na dodatek Izo, vat od reklamy umieszczonej w gazetce bezpłatnej, można > odliczyć od kosztu druku tej reklamy*** w gazetce, a nie od całych kosztów > druku tej bezpłatnej części gazetki pieprzysz, nie masz pojecia o podatku VAT :D NIE JEST istotne ZA CO jest ten VAT. Jezeli nie przekracza sumy VAT jaki placa ogloszeniodawcy za reklame to moga odliczac wszystko! Nie masz debilu najmniejszego pojecia o zasadach podatkowych w tym kraju :D i osmieszasz sie co krok. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: czytanie 08.06.06, 17:28 możesz odliczyć vat tylko od towaru , a towarem jest tu tylko koszt druku reklamy i żadne zaklinanie tego nie zmieni mimo,ze tysiące kibli wyszorujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak mozesz odliczyc VAT od czego dusza zapragnie 08.06.06, 17:40 np. jezeli uznasz ze twoi pracownicy beda lepiej pracowac w pomieszczeniach zgodnych z feng-shui, to VAT od uslugi speca od feng-shui TEZ mozesz odliczyc. Tak samo jak koszt kawy, papieru toaletowego, wody, elektrycznosci, telekomunikacji :D Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: mozesz odliczyc VAT od czego dusza zapragnie 08.06.06, 17:41 facet, bul, płać i szoruj kible. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak frustracja ogrania, debilku cyfrowy? :D 08.06.06, 18:02 co? Nie mozna odliczac VAT np. od kosztow zakupionej do firmowej kuchni kawy? Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u [...] 12.06.06, 07:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy AGORA tonie 08.06.06, 17:18 Niestety ale firma się zwija zasmucony tym stary czytelnik Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: AGORA tonie 08.06.06, 17:19 Przyjdzie jeszcze zwrócić nienależnie odzyskany vat z karami i odsetkami. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: tak. oczywiscie. 08.06.06, 17:47 kolejne przestępstwo : 2) wszelkie inne przekazanie towarów bez wynagrodzenia, w szczególności darowizny przyjdzie bulić. Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: tak. oczywiscie. 08.06.06, 18:02 9111951u napisała: > kolejne przestępstwo : > 2) wszelkie inne przekazanie towarów bez wynagrodzenia, w szczególności > darowizny > przyjdzie bulić. No i jeszcze deptanie trawników prze gazeciarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak skadzes wyrwal ten cytat, kretynku kochany? :D 08.06.06, 18:04 > 2) wszelkie inne przekazanie towarów bez wynagrodzenia, w szczególności > darowizny to jak cos dostajesz za darmo to z definicji jest to darowizna? O rany boskie! Nie zaplacilem podatku od darowizny za soczki, jakie rozdaja czasami na promocjach w marektach! :D Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: tak. oczywiscie. 08.06.06, 19:27 Muszę cię zmartwić 9111951u To nie tylko METRO, ale także: TVN Polsat onet.pl wp.pl gazeta.pl RMF FM Radio ZET + kilkaset lokalnych stacji radiowych Czyli, mówiąc krótko, układ łżeelit Wszyscy działają tak samo: Przychód to sprzedaż reklam (+ vat22% doliczany) Koszty to wyprodukowanie np. gazety, programu TV lub audycji radiowej (czyli nośnika reklamy), która zainteresuje odbiorcę (a ten przy okazji przeczyta lub obejrzy reklamę) i dostarczenie jej do odbiorcy. Tu VAT płacą media. Rozliczenie VATu: róznica z otrzymanego vatu ze sprzedaży reklam minus zapłacony VAT przy produkcji gazety/audycji, czyli nośnika reklam. Efekt "uboczny": Bezpłatna gazeta, bezpłatny program telewizyjny, bezpłatny program radiowy Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: tak. oczywiscie. 09.06.06, 16:35 Nie rozumiesz , że towarem w przypadku bezpłatnej gazetki jest reklama a nie gazetka ? Odpowiedz Link Zgłoś