Dodaj do ulubionych

LPR wie, jak zatrzymać młodych lekarzy w Polsce

22.06.06, 08:13
No tak!!! To sa te (obiecane) przymusowe roboty:)))Lekarze beda uciekac z
kraju i prosic o azyl polityczny;)
Obserwuj wątek
    • maruda.r To juz było 22.06.06, 08:18

To byłaby forma kredytu, który lekarze musieliby przynajmniej w części spłacić -
      tłumaczy Andrejuk. - Np. pracując potem dwa albo trzy lata.

Podobne rozwiązanie funkcjonowało w latach 80. po wprowadzeniu stanu wojennego i
      obejmowało dość sporą grupę zawodów. Gratuluję pomysłu, bo niewiele różni się on
      od dornowych kamaszy.

• glans straty będą większe 22.06.06, 08:38
        pomysł mocno wątpliwy. Chyba nie tędy droga.

Lekarz w Polsce zaraz po uzyskaniu specjalizacji nie jest jeszcze lekarzem w
        pełni wydajnym i samodzielnym staje się nim zazwyczaj właśnie po tych 2-3
        latach. W efekcie jeśli i tak wyjedzie to stracimy nie tylko specjalistę ale i
        samodzielnego praktyka z doświadczeniem.
        Nawiasem mówiąc w krajach europejskich właśnie tacy są najbardziej poszukiwani.
    • kotek.filemon Re: LPR wie, jak zatrzymać młodych lekarzy w Pols 22.06.06, 08:27
      a) widać, że obecna koalicja to mentalne dzieci głębokiej komuny - wtedy też
      studia się opuszczało z nakazem pracy w łapce

b) młodzi polscy lekarze w odbycie mają robienie specjalizacji w pomrocznej -
      nie dość, że nie sposób się na nią dostać, panuje straszliwy nepotyzma na
      akademiach to jeszcze potrafi trwać latami - ostatnio mój kolega zrobił
      specjalizację z rentgenologii w Niemczech w 10 mies., ale tam się pracuje a nie
      nosi kawę i notatnik za panem ordynatorem...
    • mtp01 Niech posłowie odpracują swoje diety!!! 22.06.06, 08:29
      Proponuję pracę pielegniarza za 800 zł. brutto przez 4 lata po upływie ich kadencji. Zobaczymy czy byliby równie zadowoleni i mądrzy bez swoich synekur.
    • t-800 Re: LPR wie, jak zatrzymać młodych lekarzy w Pols 22.06.06, 08:42
      Sprywatyzować służbę zdrowia, zlikwidować Ministerstwo Zdrowia i się skończą
      wszystkie problemy.
      • eboshi Ale to nie przez ten rząd. 22.06.06, 13:06
        t-800 napisał:

> Sprywatyzować służbę zdrowia, zlikwidować Ministerstwo Zdrowia i się skończą
        > wszystkie problemy.

PiS opowiada się za finansowaniem służby zdrowia z budżetu i likwidacją NFZ,
        który już był krokiem wstecz w stosunku do kas chorych.

Jednym słowem PiS robi co może aby wzmóc patologie w służbie zdrowia :(
        • nikita.nika Re: Ale to nie przez ten rząd. 22.06.06, 13:46
          BYLOBY DOBRZE NA DZIENDOBRY ZLIKWIDOWAC PATOLOGIE W CALEJ TEJ KOALICJI;)
          • turpin Re: Ale to nie przez ten rząd. 22.06.06, 19:04
            Patologie juz likwiduja
    • mmikki przecież tak juz było 22.06.06, 08:43
      po wojnie, za poprzedniej PRL
      • pies_na_czarnych Re: przecież tak juz było 22.06.06, 12:34
        mmikki napisał:

> po wojnie, za poprzedniej PRL

Powielaja stare pomysly :o) Kiedys przeciez wszyscy absolwenci szkol wyzszych
        musieli odpracowac minimum trzy lata. Wrocic do starych metod, tylko dlaczego
        inni nie musza? Inzynier moze wyjechac, a lekarz nie! Bez dyskryminacji prosze!
        Wszyscy, to wszyscy! Babcia tez!
    • jola_iza Re: LPR wie, jak zatrzymać młodych lekarzy w Pols 22.06.06, 08:54
      Ja mam w kuprze młodych,przymusowych.Ja chcę specjalistów,na to LPR też ma pomysł ?
    • dingo147 Re: LPR wie, jak zatrzymać młodych lekarzy w Pols 22.06.06, 12:13
      zapomnial idiota, ze kasa na rezydenturze jest za prace ktora rezydent wykonuje.
    • liliann7 Re: LPR wie, jak zatrzymać młodych lekarzy w Pols 22.06.06, 13:00
      Rewelacyjny pomysł....pogratulować!!!
      Co jeszcze???
      Czy oni naprawdę myślą, że pójdę do przymusowej pracy??? A nawet jesli, to
      wówczas dopiero będe miaął napę żeby stąd wyjechać.
      Jesli do tej pory miałam jeszcze wątpliwości czy zostać czy wyjechać po
      skończeniu specjalizacji, to teraz do końca się ich wyzbyłam.
      Żegnam Polsko.
      • karbat Re: LPR wie, jak zatrzymać młodych lekarzy w Pols 22.06.06, 13:02
        mozna jeszcze kazac oddac paszporty na ....przechowanie :o
        • travel_wawa To się opuści Kaczorland z dowodem w kieszeni... 22.06.06, 19:02
          A po październiku 2007 nawet z prawem jazdy.

Jedna ważna rzecz!
          Trzeba spełnić podstawową formalnosć przed wyjazdem: zatankować samochód DO
          PEŁNA!
    • sierzant_nowak bez sensu... 22.06.06, 13:17
      1. dlaczego tylko lekarzy? Co z innymi grupami odbierajacymi darmowe wyksztalcenie?

2. 180k kosztuje nauka lekarza pomiedzy koncem studiow a specjalizacja? 2.500 miesiecznie (gdyby trwalo to 6 lat)? CO tyle kosztuje? I jak to jest wyliczone? Czy aby odejmuja od tego roznice pomiedzy pensja jaka lekarz w tym czasie otrzymuje (900-1000 brutto) od pensji jaka powinien dostawac absolwent takich studiow jak medycyna? Wolne zarty...

2. co robi lekarz przez te 6-10 lat przed specjalizacja? Czyta ksiazki, czy tez LECZY LUDZI? Jego leczenie kosztuje 180k zlotych? A ile warta jest jego praca przez te lata?

3. 180k zlotych? dla lekarza, ktory po specjalizacji dostanie 40-50k funtow rocznie? buhahaha :D ulatwia dostep do specjalizacji, wiecej ludzi skorzysta z okazji a potem wyjedzie stad w pierony, splacajac ten "kredyt" po dwoch latach za granica
      • turpin Re: bez sensu... 22.06.06, 19:07
        sierzant_nowak napisał:
        > 3. 180k zlotych? dla lekarza, ktory po specjalizacji dostanie 40-50k funtow
        rocznie?

Minimalna placa w NHS dla konsultanta (czyli naszego specalisty) to 69k GBP.
        • travel_wawa Re: bez sensu... 22.06.06, 19:11
          69000 GBP = 414 000 PLN
          • seniorita15 Re: bez sensu... 22.06.06, 23:13
            Do Trawel-wawa:jak najbardziej masz racje.Ale doszly mnie sluchy z Irlandii o
            stawkach znacznie przekracajacych to o czym piszesz.Wiecej niz dwukrotnie.I nie
            jest to konfabulacja.
    • travel_wawa Re: LPR wie, jak zatrzymać młodych lekarzy w Pols 22.06.06, 18:58
      "Większość osób kończących akademie medyczne marzy o jednym - o ucieczce z
      Polski."

Nie "ucieczce" tylko zamierzaja skorzystac z prawa do swobodnego poruszania sie
      po UE.

"Czekają tylko, aż zdobędą dyplom specjalisty - tłumaczy."

To prawda.

"Stąd pomysł ustawy."

Takie przepisy byłyby sprzeczne z prawem Unii Europejskiej.
      Uchyliłby je również Trybunał Konstytucyjny.

"Żeby zdobyć specjalizację, najlepiej zostać rezydentem w szpitalu. Wtedy za
      młodego lekarza płaci Ministerstwo Zdrowia."

Już dzisiaj brakuje chętnych do specjalizowania się w rtamach rezydentur.
      Objęcie rezydentur takimi restykcjami, że będzie sie przez X lat kogoś
      szantażować, może zaskutkować jednym: więcej absolwentów AM bedzie otwierac i
      robić specjalizacje (łatwiej i szybciej) w INNYCH REJONACH UNII EUROPEJSKIEJ.

"- W ten sposób zatrzyma się lekarzy jedynie na dwa, trzy lata. Później i tak
      wyjadą"

Tym chętniej wyjadą. Przez te dwa trzy lata odwalą pracę ( będą robić tylko
      niezbęde minimum, żadnych nadgodzin, za to zakuwanie języków) i zatrzasną drzwi
      za Kaczorlandem.

"- Ostatnio jeden z asystentów na uczelni zapytał, ilu z nas zamierza wyjechać
      za granicę po studiach. Na 20 studentów zostać chce czworo - dodaje."

Potwierdzam.

Podsumowująć jedno wielkie kretyństwo swiadczące o tym, że do wielu ludzi nie
      dociera fakt, że to co sie dzieje, to efekt naczyń połączonych po akcesji do
      Unii Europejskiej.

A może jednak pójśc śladem czeskim?

W Republice Czeskiej lekarz specjalista zarabia 45 000 - 47 000 koron przy
      sredniej krajowej 19 000 Kc.
      Daje do myslenia?
    • zapijaczonyryj To proste 22.06.06, 19:12
      zabrać im dyplomy
    • lek4rz Re: LPR wie, jak zatrzymać młodych lekarzy w Pols 22.06.06, 19:59
      Cholera, i to mówi mój kumpel z którym razem kończyłem tą samą Akademię :(
      A taki był z niego fajny kolega. Na studiach by pierwszy zbierał podpisy
      sprzeciwu przeciwko takim pomysłom. Nie sądziłem że tak szybko da się przekabacić.
      • travel_wawa Re: LPR wie, jak zatrzymać młodych lekarzy w Pols 22.06.06, 20:33
        Może to tylko autoreklama.

Nie wierzę, aby ktokolwiek świadomy AKTUALNEJ DATY (ponad DWA LATA po akcesji
        do UE) mógł wymyślać takie projekty przepisów.

Może tylko chodzi o zwrócenie uwagi na problem.

Wspomniany projetk mógłby i tak obejmować swoim działaniem WYŁĄCZNIE
        rozpoczynających specjalizację PO opublikowaniu przepisów "projektu".
        Czyli najwcześniej za 6 - 7 lat pierwsi "beneficjenci" odczuliby skutki jego
        działania.

Prawo nie działa wstecz (abstrahując w tym momencie, czy jest ono zgodne z
        prawem UE).

Natomiast anestezjologów, radiologów, patologów itp zabraknie w ciagu najdalej
        roku...
        • seniorita15 Re: LPR wie, jak zatrzymać młodych lekarzy w Pols 22.06.06, 23:20
          Zgadzam sie z pogladami kolegi trawel-wawa.Nalezy lekarzom w Polsce dac
          mozliwosc godnie zarabiac,ale jakos nikt tym pomyslem nie jest zainteresowany.I
          to jest powod wielkiej emigracji lekarzy.A reszta to tylko tematy zastepcze.
    • douglasmclloyd Re: LPR wie, jak zatrzymać młodych lekarzy w Pols 22.06.06, 20:35
      "Projekt Andrejuka popiera bydgoski poseł PO, lekarz Maciej Świątkowski. -
      Jeżeli państwo wydaje pieniądze na kształcenie lekarzy, to warto, żeby zostali
      oni w kraju."

W razie wyjazdu deportacja? Co za poroniony pomysl. Dajcie ludziom zarobic, to
      nie beda wyjezdzac.
      • travel_wawa Jest w tym dużo racji. 22.06.06, 20:44
        > Jeżeli państwo wydaje pieniądze na kształcenie lekarzy, to warto, żeby
        zostali oni w kraju.

Tylko, że aby tak sie stało, należy o nich ZABIEGAĆ, doprowadzić do sytuacji,
        by wykonywanie zawodu lekarza było ATRAKCYJNE również tutaj, w tym REJONIE UNII
        EUROPEJSKIEJ. Atrakcyjne również finansowo.

I wcale, na dzień dzisiejszy nie musiałoby to oznaczać podnoszenia honorariów
        do poziomu brytyjskiego czy niemieckiego.

Doskonałym przykładem są Czechy:

Tam, przy średniej krajowej 19 000 Kc (w przeliczeniu tyle, co w Polsce - ok
        2550 PLN) lekarz specjalista zarabia NA JEDNYM ETACIE 47000 KC (6700 brutto).

Dlaczego to, co w Czechach możliwe w Polsce nie jest możliwe?

Żadne restrykcje nikogo nie zatrzymają, wręcz przeciwnie.
        Takie pomysły WERBALIZOWANE ogólnie nakręcają nastroje i postawy PROEMIGRACYJNE.
    • gruby190 Dorn wiedział pierwszy ;-) 22.06.06, 20:37
      W kamasze i po ptokach! ;-)))
    • adasio1 Re: LPR wie, jak zatrzymać młodych lekarzy w Pols 23.06.06, 13:41
      Szanowny Panie Posle Andrejuk!
      Pana pomysl jest niestety mowiac najdelikatniej bardzo nietrafiony. Dlaczego
      lekarze specjalizujacy sie mieliby oddac pieniadze, gdyby nagle nie chcialo sie
      pracowac lub chcieliby np oposcic nasz kochany kraj czy nawet zmienic rodzaj
      pracy? Czy Pan Doktor jest zwolennikiem stalinowskich nakazow pracy? Chyba jest
      to niezgodne z konstytucja? A pomijajac wszystko czemu to Pan Posel
      chce pograzac srodowisko lekarskie? I dlaczego to np inzynier, architekt,
      ekonom ba nawet slusarz czy murarz, ktory tez sie ksztalcil za pieniadze
      podatnikow nie musialby oddawac pieniedzy i mial prawo do wolnego
      przemieszczania i wyboru miejsca pracy a lekarz nie.
      I jeszcze jedno czy Pan Posel uwaza ze ksztalcacy sie lekarz nie pracuje, a
      tylko chodzi do pracy sie szkolic, a wszystko inne tj. np dokumentacja
      medyczna, dyzury jest wykonywana przez np ordynatorow? - jesli tak Pan mysli to
      chyba troche krotko Pan pracowal w zawodzie...
      I prosze pamietac "zly to ptak, co wlasne gniazdo kala" - Poslem sie bywa a
      lekarzem juz Pan jest.
      adasio1

• cichutek Re: LPR wie, jak zatrzymać młodych lekarzy w Pols 26.06.06, 00:18
      sorry ale jako podatnik nie mam ochoty płacić za studia gościom którzy
      natychmiast po ich skończeniu wyjeżdzają za granicę "bo za mało zarabiają"... a
      jakoś nikt z nich nie powie że studiował ZA DARMO!! i nie wciskajcie kitu że to
      nie za darmo bo musiał kupić książki czy inne duperele...

jedna rada... studia powinny być PŁATNE - wtedy proszę bardzo... płacisz za
      swoje kształcenie (a akurat studia medyczne trochę kosztują) i proszę bardzo -
      droga wolna...

• scept89 Re: oplata za studia medyczne 26.06.06, 01:24
        cichutek napisała:
        > jedna rada... studia powinny być PŁATNE - wtedy proszę bardzo... płacisz za
        > swoje kształcenie (a akurat studia medyczne trochę kosztują) i proszę bardzo -
        > droga wolna...

Naturalnie. Tyle ze jesli juz ktos ma placic za studia to po jaka cholere ma
        wydawac pieniadze na nasze grufniane uczelnie? Po co uczyc sie u skorumpowanych
        profesorow ktorzy maja Cie gleboko w powazaniu kiedy zapewne wkrotce bedziesz
        mogl wziasc kredyt i np. po roku jakiejs przeswietnej polskiej akademii zobaczyc
        jak wyglada nauczanie z orginalnych a nie tlumaczonych po X latach podrecznikow
        w nowych a nie muzealnych salach wykladowych, z bibliotekami w ktorych sa
        dostepne najnowsze ksiazki i czasopisma?
        Juz teraz lepiej oplaca sie robic doktorat nieomalze gdziekolwiek za granica, a
        przy wprowadzeniu jakichkolwiek porownywalnych z UE oplat krajowe uczelnie padna
        na zbity pysk. Dzieciaki juz od przedszkola beda wkuwac angielski i do
        prywatnych pozal-sie-boze Akademii chodzic beda jedynie orly co to w/w
        angielskiego nauczysc sie nie zdolaly. Zdrowia pozostaje zyczyc tym co jeszcze w
        Kraju zostali.

• travel_wawa Re: oplata za studia medyczne 26.06.06, 20:25
          Tym bardziej, że opłaty za studia w krajach UE dla obywateli UE są niewielkie,
          a w niektórych krajach ich nie ma.
          • scept89 Re: oplata za studia medyczne 26.06.06, 22:53
            Mysle ze 'za darmo' == 'na koszt miejscowych podatnikow' super-drogie studia
            medyczne dla kogokolwiek z EU nie beda. W US sa rozwiazania ze po kilku latach
            mieszkania w danym stanie i placeniu podatkow masz znizke w oplatach na
            stanowych uczelniach. To wydaje sie calkiem sensowne.

Z drugiej strony cos takiego jak pozyczki na oplate za studia trudno aby byly
            przyznawane tylk dla miejscowych i po dalszym ujednoliceniu systemow szkolnych
            (np poprzez zdawanie jakiejs europejskiej matury) nie bedzie powodu aby
            inwestowac w miejscowa miernote kiedy za ta sama cene mozna miec zdolnego
            obcokrajowca.
            • travel_wawa Re: oplata za studia medyczne 26.06.06, 23:06
              US to jest US, a Polska jest w UE.

Od 1 maja 2004 roku Polak studiuje we Francji czy w Hiszpanii (SAłowacji, w
              Czechach) na takich samych warunkach, jak Francuz, Hiszpan, Słowak czy Czech.
      • valk Oddam podatnikowi za moje wykształcenie !!! 26.06.06, 01:35
        Cichutku !!!
        Bardzo chętnie oddam Ci jako podatnikowi za moje studia. Przyjmijmy że było to
        180 000 zł. (nie wiem czy to prawda, ale tak tu wcześniej padało). GUS podaje,
        że liczba pracujących według stanu na 31 grudnia 2005 r. wyniosła 7 639 200 osób
        (+ podmioty gospodarcze do 9 mln) daje to ok. 16 mln podatników. Teraz policzmy
        180 000zł podzielić na 16 000 000 daje 0,01125 zł czyli 1,1 grosza. Tyle jestem
        Ci winien!

Niestety będziesz musiał przyjechać do Wielkiej Brytanii aby odebrać sobie te
        1,1 grosza. Niestety będzie czekać Cię przykra niespodzianka. Skoro oddaję Ci za
        moje studia, będziesz musiał zwrócić mi za moje 10 lat pracy, przez które to
        mnie OKRADAŁEŚ.

Tylko nie wciskaj mi tu kitu, że to nie Ty, że taki był system. Płaciłeś za moje
        studia, zapłać więc za moją pracę!

Policzymy nawet nie po stawkach europejskich. Policzymy według średnich
        krajowych i relacji zarobków lekarskich. Tylko tu czeka Cię jeszcze jedna
        niespodzianka, pracowałem na dwa, a zdarzało się że i na trzech etatach. Więc
        stawka co najmniej razy DWA!

Obawiam się, że niestety będziesz zmuszony mi jeszcze dopłacić.
    • otokacper za późno 26.06.06, 19:40
      dobry pomysł, tylko spóźniony. Z resztą kto by czekał na zrobienie
      specjalizacjiw Polsce skoro można ją łatwiej zrobić np. w Niemczech.
      Pozdrowienia zza odry,
      Lysyy
    • trudny99 Re: LPR wie, jak zatrzymać młodych lekarzy w Pols 26.06.06, 23:12

Najlepiej przyjąć do pracy
      ...młode pielęgniarki !

---
      Tylko właściwe założenia prowadzą
      do właściwych wniosków !.. :)
      t.
    • msmech Smiech , smiech , smiech 15.07.06, 08:06
      Na szczescie nic z tego nie bedzie. Swoja droga ciekawa postawa kolegi lekarza. Firmy rekrutujace juz
      poszly po rozum do glowy i wyciagaja ludzi jeszcze przed specjalizacja. Niebawem beda rekrutowac
      stazystow ( ciekawe kto zrobi wypisy ).
      Pan Lekarz Polityk powinien zrozumiec ,ze towarem sa tutaj ludzie i ich potencjal intelektualny. Tu nie
      chodzi o wyksztalcenie. Sam dyplom nie znaczy az tak wiele. Jeszcze krok i beda opuszczac kraj
      wyselekcjonowani maturzysci, w ktorych ktos spokojnie zainwestuje, lub da im kredyt na odbycie
      studiow w przyzwoitych warunkach z mozliwoscia spokojnej splaty ewentualnych zobowiazan.
      POSLOWIE LEKARZE WRACAJCIE DO CHORYCH. Moze warto wprowadzic nakaz pracy wsrod chorych dla
      wszystkich lekarzy urzedasow i politykierow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka