Dodaj do ulubionych

Propozycja dla Panow snatchera i kecawa

22.08.06, 17:53
Mysle, ze na niewiele sie zda polemizowanie z forumowiczami, zgrupowanymi
wokol kolka wzajemnej adoracji, znanego jako forum "fazpisu", Oni maja z gory
przyjeta teze, ze PiS i Kaczynscy to zlo samo w sobie, wiec zawsze i wszedzie
neda ograniczali sie w soich filipkach do bluzgow, niewybrednych epitetow, i
prob osmieszania (nie zdajac sobie sprawy, ze osmieszaja samych siebie).
Proponuje wiec ich wpisy ignorowac, tym bardziej, ze na ich "ulubionym" forum
rozpanoszyla sie pelna cenzur: wycinane sa nie tylko pojedyncze posty, ale i
cale watki; poza tym banuje sie tych, ktorzy ich chamskim "podjazdom" w
stosunku do PiS-u i braci Kaczynskich probuja sie przeciwstawiac; czasami te
mozna "zaskarbic" sobie wzniosly epitet a la "ciul" czy "naziol". Czy warto
tracic czas na dyskusje z takimi osobnikami? Mysle, ze nie; lepiej
podyskutowac na powazne tematy, jak: rola panstwa narodowego w ramach UE
(duzo tu sie ostatnio zmienilo od czasow ideologicznego hurreoptymizmu
zwolennikow konfederacji europejskiej z polowy lat 90-tych ubieglego wieku),
czy tez na temat mozliwosci pokonania koruptogennej hydry, ktora do tej pory
stara sie zawlaszczyc dla siebie panstwo polkie, hydry majacej swe zrodla w
prl-u, okraglym stole oraz dzialalnosci wiadomych sluzb. To tylko takie moje
luzne dywagacje.

Z pozdrowieniami

silesius
Obserwuj wątek
    • kecawy Re: Propozycja dla Panow snatchera i kecawa 22.08.06, 20:24
      z przyjemnością wezmę udział w takowej dyskusji

serdecznie pozdrawiam kecaw kaczysta niestety dyslektyk
      • silesius.monachijski0 Re: Propozycja dla Panow snatchera i kecawa 22.08.06, 21:03
        zacznijmy wobec tego od idei tzw. panstwa ponadnarodowego; byla to idea mocno
        propagowana prze rozowo-czerwone salony UE w latach 90-tych ubieglego wieku;
        chodzilo o bardzo silna centralizacjestruktur UE, i o powolanie czegos na
        wzor "panstwa europejskiego", czyli UE jako konfederacji panstw narodowych,
        ktorych wladzamiala byc stopniowo cedowana na Komisje Eúropejska (przebakiwano
        nawet o utworzeniu jakiegos "europejskiego rzadu", i wyrozniano
        szczegolnie "europejskiego" szefa MSZ: mial nim byc np. pan Joschka Fischer,
        znany lewicowy chuligan z Frankfurtu, ktory nie mial nawet matury, zaslynal
        tym, ze koktailem molotowa chcial usmiercic policjanta we Frankfurcie,
        oraz "wystepami" w niemieckim parlamencie w trampkach i dzinsach); oczywiscie
        kryla sie za tym chec Niemiec i Francji podporzadkowania UE swoim partykularnym
        interesem; od samego poczatku byla przeciwna Wlk. Brytania i - czesciow -
        Wlochy; kiedy okazalo sie, ze ta falszywa gra wyzsla na swiatlo dzienne, i
        Schroeder i Chirac - juz bez ogrodek - pokazywali, o co wlasciwei w UE powinno
        chodzic: o podporzadkowanie polityki gosposarczej i zewnatrzunijnej interesom
        tych dwoc hegemonow; kiedy - w kontekscie wojny w Iraku - pare panstw (w tym i
        Polska) - osmielilo sie miec inne zdanie, od narzuconego przez Paryz i Berlin,
        to hegemoni sie wciekli, i wzywali - np. Polske -, zeby trzymala "gebe na
        klodke"; w ten sposob pokazali, o co w tej grze naprawde chodzi; co wiekszosc
        Europejczykow sadzi o idei "panstwa ponadnarodowego", i jak zapatruje sie na
        centralizm i zamordyzm Brukseli, pokazali sami Francuzi i Holendrzy, odzrucajac
        projekt konstytucji europejskiej, ktora "wypiela" sie na pomysl odwolania siew
        preambule do wartosci, ktore Euerope przez tysiaclecia i wieki ksztaltowaly,
        czyli wartosci wynikajacych z religii chrzescijanskiej. Czy zwolenniko
        europejskiego zglajszachtowania pod wodza Francji i nimeic czegos to nauczylo?
        Nie. W dalszym ciagu wtracaja sie w sprawy innych, i pouczaja inne panstwa z
        pozycji "wyzszosci", probujac wymusic na wszystkich antyamerykanizm. A czym
        bylyby wspolczesne Niemcy i wspolczesna Francja bez pieniedzy z planu
        Marshalla, bez amerykanskiej pomocy w odbudowie panstw, ktore sie kiedys
        wzajemnie zwalczaly? Pewnie jakims rwpg-bis: zrujnowana gospodarka, bieda, ze
        az piszczy, i roztrwonione zycie wielu pokolen. Dlatego popieram Kaczynskich i
        PiS: trzeba umiec walczyc o swoje. Trzeba dbac o swoje interesy: Panstwo
        ponadnarodowe to mrzonka, to listek figowy, majacy przeslonic interesy
        kilku "moznych", ktorzy chcieliby sobie podporzadkowac cala reszte; Badzmy
        szczerzy: kto rezygnuje z walki o obrone swoich interesow na rzecz mrzonek i
        mglistej idei panstwa europejskiego, ten jest glupcem; Kaczynscy nimi nie sa; i
        chwala im za to

kecawy napisał:

> z przyjemnością wezmę udział w takowej dyskusji
        >
        >
        > serdecznie pozdrawiam kecaw kaczysta niestety dyslektyk
        • kecawy Re: Propozycja dla Panow snatchera i kecawa 22.08.06, 21:16
          Niestety przyjacielu jesteś zbyt mocny a ja do tej dyskusji niestety nie
          przygotowany.Obiecuję jednak przemyśleć te kwestie i swój jakiś przyczynek
          wpisać

zawiodłeś się na mnie serdecznie pozdrawiam i odezwę się gdy będę miał czas
          na przemyślenie tego

kecaw
          • silesius.monachijski0 Re: Propozycja dla Panow snatchera i kecawa 22.08.06, 21:21
            moj krakowski znajomy chce sie zajac problemem "egzekucji wladzy"; sprobuj to w
            tym kontekscie przemyslec; albo inaczej: legitymacja i legiymizacja wladzy;
            wcale nie takie trudne i straszne; a polityka Kaczynskich jak najbardziej we
            wlasciwym kierunku

kecawy napisał:

> Niestety przyjacielu jesteś zbyt mocny a ja do tej dyskusji niestety nie
            > przygotowany.Obiecuję jednak przemyśleć te kwestie i swój jakiś przyczynek
            > wpisać
            >
            > zawiodłeś się na mnie serdecznie pozdrawiam i odezwę się gdy będę miał
            czas
            > na przemyślenie tego
            >
            > kecaw
            • ave.duce Re: Propozycja dla Panow snatchera i kecawa 23.08.06, 11:10
              silesius.monachijski0 napisał:

> a polityka Kaczynskich jak najbardziej we
              > wlasciwym kierunku

Faszyzm to, wg ciebie, właściwy kierunek?

:P
              • silesius.monachijski0 Re: Propozycja dla Panow snatchera i kecawa 23.08.06, 12:35
                jak to sie na Slasku mowilo: "biora Cie, albo juz Cie maja"? jak mozna
                wypisywac takie brednie! gdzie Ty widzisz
                faszyzm? rozumiem rozgoryczenie, bo Wam, forumowej lewiznie, nie do smiechu,
                kiedy PO-SLDowska koalicja przegrawa raz za razem, i konca tego widac; ale zeby
                takie glupoty wypisywac? naprawde, oczekiwalem weicej od Ciebie, a przynsjmniej
                zastanowienia sie, zanim cos napiszesz

ave.duce napisała:

> silesius.monachijski0 napisał:
                >
                > > a polityka Kaczynskich jak najbardziej we
                > > wlasciwym kierunku
                >
                > Faszyzm to, wg ciebie, właściwy kierunek?
                >
                > :P
                • snatcher Re: Propozycja dla Panow snatchera i kecawa 23.08.06, 14:53
                  A mi nikt nie przeszkadza,nawet przeciwnik PiS , jesli potrafi wyrazic swoj
                  sprzeciw w sposob cywilizowany.Na forum gazety jest zatrzesienie jest od
                  kartofli,pisuarow zeby jeszcze tutaj to musialo byc.wiec takie cos bede
                  wywalal.

Co do tego co napisles silesiusie to ja sie zgadzam.
                  Podoba mi sie ich wlasciwe rozumienie Polskiej Racji Stanu,promowanie i
                  docenienie pokolenia, akowcow,powstancow,sybirakow,stoczniowcow.Ciagly jest
                  jazgot ze Kaczynski nic nie robi tylko odslania pomniki -
                  no przeciez ktos to musial wreszcie zrobic.

PiS promuje rowniez wartosci chrzescijanskie a to uwazam za wielkie dobro tego
                  kraju.Chociaz niektorzy uwazaja ze mamy panstwo oszolomskie ja Bogu dziekuje ze
                  nie zwariowalismy jeszcze,ze mozemy sie pochwalic kregoslupem moralnym w
                  Europie.

Podobala mi sie stwierdzenie Jaroslawa Kaczynskiego ze nie mozemy byc
                  traktowani w Europe na zasadzie wiecznego aspiranta - nic dodac,nic ujac.

Wszystkie te wewnetrzne zmiany PiS (prawo,lustracja) tez idzie w dobra strone -
                  a przez 17 lat nikt nie mogl sobie dac z tym rady.

Nie jestem bezkrytyczny wobec PiS,sa rzeczy ktore mnie denerwuja ale uwazam ze
                  Polska ze wzgledu na swoja historie jest genetycznie uwarunkowana by posiadac
                  silnych przywodcow i dlatego szanuje braci Kaczynskich.

wiele rzeczy mozna by wymieniec ale tak z grubsza :)
                  • don.kichote Re: Propozycja dla Panow snatchera i kecawa 23.08.06, 16:03
                    snatcher napisał:

> A mi nikt nie przeszkadza,nawet przeciwnik PiS , jesli potrafi wyrazic swoj
                    > sprzeciw w sposob cywilizowany.

Proszę bardzo! Możemy podyskutować w sposób cywilizowany!

> Na forum gazety jest zatrzesienie jest od
                    > kartofli,pisuarow zeby jeszcze tutaj to musialo byc.wiec takie cos bede
                    > wywalal.

Mam nadzieję, że to "wywalanie" nie ominie też "lewaków", "komuchów", "SB/UB-ków" i inych tego typu sformuowań, użytych w tym samym kontekscie co rzeczone "kartofle", "pisuary" czy "mohery"!?
                    Czy się mylę?

> Co do tego co napisles silesiusie to ja sie zgadzam.
                    > Podoba mi sie ich wlasciwe rozumienie Polskiej Racji Stanu,

Co znaczy "właściwe"? Co przez to rozumiesz?

> promowanie i
                    > docenienie pokolenia, akowcow,powstancow,sybirakow,stoczniowcow.

Czy ktoś się temu sprzeciwia? Jażeli tak, to kto i kiedy? Tylko proszę; PRL skończył się 17 lat temu!

> Ciagly jest
                    > jazgot ze Kaczynski nic nie robi tylko odslania pomniki -

Gdzie? Kto? Czy ja coś przegapiłem??? Może jakiś przykład???!
                    Chyba nie masz na myśli "Ognia"?!

> no przeciez ktos to musial wreszcie zrobic.

:-)

> PiS promuje rowniez wartosci chrzescijanskie a to uwazam za wielkie dobro tego
                    > kraju.

Ja, wprost przeciwnie!
                    Państwo i kościół, to dwie całkiem różne instytucje i nie powinno się ich "żenić"! Kaczyńscy, prywatnie mogą wierzyć w co chcą i oddawać cześć dowolnemu bogowi - to ich sprawa - ale państa do tego niech nie mieszają!

> Chociaz niektorzy uwazaja ze mamy panstwo oszolomskie

Nie państwo! Na szczęście - tylko niliczne gorno ludzi!

> ja Bogu dziekuje ze
                    > nie zwariowalismy jeszcze,ze mozemy sie pochwalic kregoslupem moralnym w
                    > Europie.

Ja też mu dziękuję!
                    Co to jest, ten kręgosłup moralny?
                    Czy vice-premier Lepper, a wcześniej vice-marszałek? Czy koalicja z partią założoną przez UB? Zresztą sam wiesz.
                    Więc co to jest, wg. Ciebie ta moralność???

> Podobala mi sie stwierdzenie Jaroslawa Kaczynskiego ze nie mozemy byc
                    > traktowani w Europe na zasadzie wiecznego aspiranta - nic dodac,nic ujac.

I dlatego, robi wszystko, żeby zniechęcić potencjalnych popleczników sprawy Polski w UE?!

> Wszystkie te wewnetrzne zmiany PiS (prawo,lustracja) tez idzie w dobra
                    > strone a przez 17 lat nikt nie mogl sobie dac z tym rady.

Już Ci na to odpowiadałem, ale powtórze:
                    "sukces na miarę Nobla, szczególnie przy założeniu, że NASZE teczki sfałszowano, a POzostałe nie!"

> Nie jestem bezkrytyczny wobec PiS,sa rzeczy ktore mnie denerwuja

A może wymienisz coś, co Cię wnerwia?

> ale uwazam
                    > ze Polska ze wzgledu na swoja historie jest genetycznie uwarunkowana by
                    > posiadac silnych przywodcow i dlatego szanuje braci Kaczynskich.

Wybacz, ale nie rozumiem. Mógłbyś jaśniej?

> wiele rzeczy mozna by wymieniec ale tak z grubsza :)
                    • snatcher Re: Propozycja dla Panow snatchera i kecawa 23.08.06, 18:43
                      Ale mnie meczy dyskusja z kims kto ma takie nastawienie jak ty bo wiem ze my
                      sie nie zrozumiemy.Kazdy z nas ma wizje INNEJ Polski.A ja juz na forum kraj
                      kiedys napisalem ze nie jestem tutaj zeby kogokolwiek przekonywac.

Zreszta nie rozumiem,patrzac w twa syngaturke przestepujesz prog tego
                      idiotycznego forum,rozmawiasz z idiotami.Po co?
                      • don.kichote Re: Propozycja dla Panow snatchera i kecawa 23.08.06, 21:58
                        snatcher napisał:

> Ale mnie meczy dyskusja z kims kto ma takie nastawienie jak ty

To po kiego grzyba, wyskakujesz z takimi deklaracjami:

"A mi nikt nie przeszkadza,nawet przeciwnik PiS , jesli potrafi wyrazic swoj
                        sprzeciw w sposob cywilizowany."

> kiedys napisalem ze nie jestem tutaj zeby kogokolwiek przekonywac.

Ok. Nie musisz mnie do niczego przekonywać, bo raczej miałbyś marne szanse, ale przykro mi, że uchylasz się od odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania, zasłaniając się moją sygnaturką.

> Zreszta nie rozumiem,patrzac w twa syngaturke przestepujesz prog tego
                        > idiotycznego forum,rozmawiasz z idiotami.Po co?

Jak słusznie zauważyłeś - rozmawiam - nie kłócę się!
                        A po co?
                        W celach poznawczych. A ponadto; nie wszystkich zwolenników PiS-u, uważam za idiotów.
                        Wszystko zależy od tego, czy i jak potrafią roznawiać/dyskurować i jakich używają argumentów.

No cóż. Sygnaturka Ci przeszkadza? Jak złej tanecznicy?
                        A sygnaturka, jak wiele innych.
                        Na forum gazety jest zatrzesienie jest od
                        kartofli,pisuarow zeby jeszcze tutaj to musialo byc.wiec takie cos bede
                        wywalal.

Co do tego co napisles silesiusie to ja sie zgadzam.
                        Podoba mi sie ich wlasciwe rozumienie Polskiej Racji Stanu,promowanie i
                        docenienie pokolenia, akowcow,powstancow,sybirakow,stoczniowcow.Ciagly jest
                        jazgot ze Kaczynski nic nie robi tylko odslania pomniki -
                        no przeciez ktos to musial wreszcie zrobic.

PiS promuje rowniez wartosci chrzescijanskie a to uwazam za wielkie dobro tego
                        kraju.Chociaz niektorzy uwazaja ze mamy panstwo oszolomskie ja Bogu dziekuje ze
                        nie zwariowalismy jeszcze,ze mozemy sie pochwalic kregoslupem moralnym w
                        Europie.

Podobala mi sie stwierdzenie Jaroslawa Kaczynskiego ze nie mozemy byc
                        traktowani w Europe na zasadzie wiecznego aspiranta - nic dodac,nic ujac.

Wszystkie te wewnetrzne zmiany PiS (prawo,lustracja) tez idzie w dobra strone -
                        a przez 17 lat nikt nie mogl sobie dac z tym rady.

Nie jestem bezkrytyczny wobec PiS,sa rzeczy ktore mnie denerwuja ale uwazam ze
                        Polska ze wzgledu na swoja historie jest genetycznie uwarunkowana by posiadac
                        silnych przywodcow i dlatego szanuje braci Kaczynskich.

wiele rzeczy mozna by wymieniec ale tak z grubsza :)
                      • don.kichote Re: Propozycja dla Panow snatchera i kecawa 23.08.06, 22:02
                        UWAGA!
                        To jest właściwa odpowiedź! Powyższa, to mały wypadek przy pracy! :-(((
                        SORRY!!! :-)))

snatcher napisał:

> Ale mnie meczy dyskusja z kims kto ma takie nastawienie jak ty

To po kiego grzyba, wyskakujesz z takimi deklaracjami:

"A mi nikt nie przeszkadza,nawet przeciwnik PiS , jesli potrafi wyrazic swoj
                        sprzeciw w sposob cywilizowany."

> kiedys napisalem ze nie jestem tutaj zeby kogokolwiek przekonywac.

Ok. Nie musisz mnie do niczego przekonywać, bo raczej miałbyś marne szanse, ale przykro mi, że uchylasz się od odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania, zasłaniając się moją sygnaturką.

> Zreszta nie rozumiem,patrzac w twa syngaturke przestepujesz prog tego
                        > idiotycznego forum,rozmawiasz z idiotami.Po co?

Jak słusznie zauważyłeś - rozmawiam - nie kłócę się!
                        A po co?
                        W celach poznawczych. A ponadto; nie wszystkich zwolenników PiS-u, uważam za idiotów.
                        Wszystko zależy od tego, czy i jak potrafią roznawiać/dyskurować i jakich używają argumentów.

Ale co tam!
                        Pstryk, i po sygnaturce!
                        • snatcher Re: Propozycja dla Panow snatchera i kecawa 23.08.06, 23:04
                          don.kichote napisał:

>
                          > To po kiego grzyba, wyskakujesz z takimi deklaracjami:
                          >
                          > "A mi nikt nie przeszkadza,nawet przeciwnik PiS , jesli potrafi wyrazic swoj
                          > sprzeciw w sposob cywilizowany."

To bylo do silesiusa ktory zasugerowal zeby uzytkownikow ktorzy smieca (co nie
                          jest zlym pomyslem) ignorowac.

> > kiedys napisalem ze nie jestem tutaj zeby kogokolwiek przekonywac.
                          >
                          > Ok. Nie musisz mnie do niczego przekonywać, bo raczej miałbyś marne szanse,
                          ale
                          > przykro mi, że uchylasz się od odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania,
                          zasła
                          > niając się moją sygnaturką.

Bo zadajesz mi pytania po ktorych ja wiem ze nie jestem w stanie ciebie
                          przekonac.

> Jak słusznie zauważyłeś - rozmawiam - nie kłócę się!
                          > A po co?
                          > W celach poznawczych. A ponadto; nie wszystkich zwolenników PiS-u, uważam za
                          id
                          > iotów.
                          > Wszystko zależy od tego, czy i jak potrafią roznawiać/dyskurować i jakich
                          używa
                          > ją argumentów.

I bardzo dobrze.Moze z czasem sam sie przekonasz do PiS.

> Ale co tam!
                          > Pstryk, i po sygnaturce!

Doroslejesz!
                          • silesius.monachijski0 Re: Propozycja dla Panow snatchera i kecawa 23.08.06, 23:29
                            ignorowanie spamowatych wpisow - glownie kolezanek i kolegow z fazpisu - badzie
                            chyba na dluzsza mete koniecznoscia: po prostu trudno marnowac czas na ciagle
                            odpowiadanie zwodowym prowokatorom, dla ktorych to chyba jedyna forma dyskusji
                            na forum: czyli dokonywanie zlosliwych, a czsami wrecz chamskich wpisow;
                            pozostaje przy propozycji ignorowania tego typu indywiduow

• kecawy Re: Propozycja dla Panow snatchera i kecawa 23.08.06, 23:31
                              Masz Pan rację

dobranoc kecaw
                • ave.duce Re: Propozycja dla Panow snatchera i kecawa 02.09.06, 02:01
                  silesius.monachijski0 napisał:

> jak to sie na Slasku mowilo: "biora Cie, albo juz Cie maja"? jak mozna
                  > wypisywac takie brednie! gdzie Ty widzisz
                  > faszyzm? rozumiem rozgoryczenie, bo Wam, forumowej lewiznie, nie do smiechu,
                  > kiedy PO-SLDowska koalicja przegrawa raz za razem, i konca tego widac; ale zeby
                  >
                  > takie glupoty wypisywac? naprawde, oczekiwalem weicej od Ciebie, a przynsjmniej
                  >
                  > zastanowienia sie, zanim cos napiszesz
                  >
                  > ave.duce napisała:
                  >
                  > > silesius.monachijski0 napisał:
                  > >
                  > > > a polityka Kaczynskich jak najbardziej we
                  > > > wlasciwym kierunku
                  > >
                  > > Faszyzm to, wg ciebie, właściwy kierunek?
                  > >
                  > > :P

Guzik mnie interesuje twoja opinia na mój temat. Nie wypowiadam sie o twoich
                  "przymiotach" charakteru.
                  Może z Monachium, kolebki nazizmu, trudno dostrzec neofaszyzm w Polsce?

;)
          • kecawy To było 2500 lat temu i dlatego jestem przeciw 23.08.06, 22:30
            Najpierw chciałem wytłumaczyć się z milczenia. Ot to nie tylko kwestia
            przemyślenia swojej wypowiedzi ale dopadła mnie proza życia .( malowanie
            pokoju )

Odnosząc zaś się do poruszonej przez Ciebie kwestii pragnę zwrócić uwagę iż
            prawdą jest iż historia est magistra witae . Jest to doskonale widoczne gdy
            porównamy sytuaję dzisiejszą z odległym wczoraj.

Pozwól ,iż zacznę od wczoraj.

W trakcie wojen perskich w Vwpne doszło między Ateńczykami a ich sojusznikami
            do ustanowienia swoistej wspólnoty. Na kartach podręczników do historii owa
            współnota jest nazywana rozmaicie( I Związek Morski, Związek Delijski lub
            Związek Ateński). Ateny w tym związku pełniły rolę lidera.Niewątpliwie ich
            potęga gospodarcza i militarna predestynowała je do tego. Każdy z członków
            symmachi ateńskiej( tak też się nazywa czasami ów związek) miał jeden głos w
            radzie sprzymierzonych, która zbierala się w Delos oraz zobowiązywany był do
            składki pieniężnej lub dostarczania żołnierzy i okrętów na uzgodnione
            przedsięwzięcia. Demokratyczne Ateny(sic) w owym związku bez trudu uzyskały
            przewagę głosów w radzie sprzymierzonych, poparły ich bowiem słabsze
            ekonomicznie i ludnościowo poleis, które nie mając szans na prowadzenie własnej
            polityki chętnie oddały inicjatywę silniejszemu sojusznikowi. Ci, którzy
            liczyli na pełną autonomię w ramach owego związku, szybko doznali
            rozczarowania. Wobec samodzielnych sojuszników Ateny okazały się bezwzględne.
            Kraj Peryklesa, Sokratesa i Platona nie respektował suwerenności swoich
            sprzymierzeńców, a rada sprzymierzonych , w której wszyscy członkowie tej
            ateńskiej symmachii mieli po jednym głosie , jest w istocie ateńską mazynką do
            głosowania.

Od tamtych wydarzeń minęło 2500 lat, czas inny , rzeczywistośc europejska
            jakby odmienna ale schemat ten sam! Symmachia Aten odżyła ?.Demokratyczne
            Niemcy i Francja w trakcie zimnej wojny (popatrz jaka analogia z tymi
            perskimi) powołały wspólnotę. Na kartach podręczników ten twór nazywany
            bywał : EWWiS, potem EWG a obecnie UE. Francja i Niemcy pełnią w niej funkcję
            lidera. Niewątpliwie ich potęga ekonomiczna i militarna predestynuje te państwa
            do tego. Każdy członek UE wg niektórych projektów ma mieć jeden głos w radzie
            sprzymierzonych. Zobowiązany jest do składek pieniężnych. Wspólnej armii
            jeszcze brak- lecz o potrzebie takowej już głośno.
            Sądzę iż demokratyczne Niemcy i Francja w przypadku przyjęcia konstytucji
            owej wspólnoty, uzyskają bez trudu przewagę głosów we współczesnej radzie
            sojuszników, poprą ich bowiem kraje małe i słabe, które nie mają szansy na
            prowadzenie własnej polityki, chętnie oddadzą inicjatywę współczesnym Atenom
            (Niemcom i Francji)

Na tym tle rozpatruję sens popierania przez Polskę budowania ponadnarodowego
            państwa

Serdecznie pozdrawiam - kecaw

• silesius.monachijski0 Re: To było 2500 lat temu i dlatego jestem przeci 23.08.06, 23:33
              kecawy, dziekuje z b. madry wpis; pozwol, ze przemysle, i odpowiem jutro;
              .
              pozdrawiam

s.
              kecawy napisał:

> Najpierw chciałem wytłumaczyć się z milczenia. Ot to nie tylko kwestia
              > przemyślenia swojej wypowiedzi ale dopadła mnie proza życia .( malowanie
              > pokoju )
              >
              > Odnosząc zaś się do poruszonej przez Ciebie kwestii pragnę zwrócić uwagę iż
              > prawdą jest iż historia est magistra witae . Jest to doskonale widoczne gdy
              > porównamy sytuaję dzisiejszą z odległym wczoraj.
              >
            • silesius.monachijski0 Re: To było 2500 lat temu i dlatego jestem przeci 24.08.06, 17:58
              kecawy napisał:

Witaj kecawy,

musialem wyciac w odpowuedzi duza czesc Twoich madrych przemyslen, bo inaczej
              nie moglbym pomiescic tutaj mojej odpowiedzi, bo "takst za dlugi".
              Ad rem: masz w zupelnosci racje: Francja i Niemcy probuja podporzadkowac sobie
              UE dla realizacji swoich partykularnych interesow. Czynia to juz od b. dawna.
              Biorac pod uwage potencjal gospodarczy i militarny tych 2 panstw, wydaje to
              sie byc zrozumiale. I mozna byloby to po czesci zaakceptowac, gdyby te panstwa
              przewodzily UE, dbajac o interes wspolny. Wtedy moznaby nawet pomyslec na jaks
              forma federacji panstw UE (napewno nie konfederacji). Niestey, oba te panstwa
              kieruja sie tylko swoim wlasnym narodowym egoizmem, postulujac powolanie
              panstwa europejskiego (a wiec z rezygnacji z prerogatyw rzadow panstw
              marodowych) , ktore mialoby w teori reprezentwoac interesy calej Unii, zas w
              rzeczywistosci byloby podporzadkowane egoistycznym interesom tych 2 panstw. Na
              to nikt pruzy zdrowych zmyslach zgodzic sie nie moze (stad tez b. krytyczne
              podejscie Wlk.Brytanii do tej idei - obojetnie, czy rzadzila konserwatystka
              Thatcher, czy socjalista Blair: bronili zawsze swojego prawa do
              wspoldecydowania). Kazdy w Polsce, kto te niemiecko-francuska hegemonie
              popiera, jest - najdelikatniej rzecz ujmujac - zwyczajnym glupcem. Tym
              bardziej, ze to Francja i Niemcy wprowadzily ograniczenia dla Polakow w kwestii
              swobodnego dostepu do rynku pracy, zas Wlk., Brytnia nie. Prawdziwych
              przyjaciol poznaje sie po czynach, nie po slowach.
              > Na tym tle rozpatruję sens popierania przez Polskę budowania ponadnarodowego
              > państwa
              >
              >
              >
              > Serdecznie pozdrawiam - kecaw
              >
              • kecawy Re: To było 2500 lat temu i dlatego jestem przeci 24.08.06, 18:53
                Tak tak masz rację historia się powtarza Tak jak to opisałem to się kiedyś
                zdarzyło w Grecji . Związek Delijski upadł UE w takiej formir w jakiej
                istnieje nie przetrwa. Egoizm Niemiec i Francji jest tutaj przeszkodą na całe
                dziesięciolecia .

pozdr. kecaw

• silesius.monachijski0 Re: To było 2500 lat temu i dlatego jestem przeci 24.08.06, 19:46
                  przykro na to patrzec, ale panstwa i narody o potencjale mogacym wesprzec
                  starania o umocnienie pozycji Europy w swiecie, kieruja sie tak smiesznym i do
                  niczego nie prowadzacym egocentryzmem; boleje nad tym mocno, i gdzie moge,
                  protestuje; w koncu jestem obywatelem Niemiec, i zalezy mi na tym, ze stosunki
                  polsko-niemieckie byly jak najlepsze tudziez UE zaczela rzeczywisci odgrywac
                  powazna role na arenie miedzynarodowej jako calosc; "gadal dziad do obrazu..";
                  to jeden z glownych powodow, dlaczego nie przyjalem intratnej propozycji
                  doradzania rzadowi RFN-u w sprawach polsko-niemieckich; zauwazylem, ze narazie
                  nie ma to najmniejszego sensu; niestety

kecawy napisał:

> Tak tak masz rację historia się powtarza Tak jak to opisałem to się kiedyś
                  > zdarzyło w Grecji . Związek Delijski upadł UE w takiej formir w jakiej
                  > istnieje nie przetrwa. Egoizm Niemiec i Francji jest tutaj przeszkodą na
                  całe
                  > dziesięciolecia .
                  >
                  > pozdr. kecaw
                  >
                  >
                  • kecawy Re: To było 2500 lat temu i dlatego jestem przeci 25.08.06, 10:42
                    Ja jestem jednak optymistą Polska wzmocniona strategicznym sojuszem z USA
                    będzie jednak bardziej skłonna do rozmow i akceptacji Niemiec i Francji
                    liderowania w Europie. Siła nasza w USA co spowoduje i że nasze obawy przed
                    Niemcami będą mniejsze.

tak sobie dywaguję kecaw
    • qr_ski.terrier.bull Re: Propozycja dla Panow snatchera i kecawa, 25.08.06, 20:16
      gloscie za mną - glupi narod wsio kupi !!
      • qr_ski.terrier.bull Re: Propozycja dla Panow snatchera i kecawa, 01.09.06, 23:35
        qr_ski.terrier.bull napisała:

> gloscie za mną - glupi narod wsio kupi !!

No nie ?
    • kronopio77 Może nie dzjaesz sobie z tego sprawy, więc coś 02.09.06, 19:59
      ci powiem, Silesiusie. Ośmieszasz się na tym forum (i nie tylko na tym)
      systematycznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka