Dodaj do ulubionych

"Opowieści Hofmana" czy korupcja w KNB?

04.09.06, 14:07
"Poseł PiS Adam Hofman podejrzewa, że członkowie Komisji Nadzoru Bankowego
mogli wziąć łapówki od banków, wobec których podejmowali decyzje. Banki te
wpłacały też pieniądze na fundację CASE, którą kieruje Ewa Balcerowicz.
Poseł, który jest członkiem bankowej komisji śledczej, złożył w prokuraturze
zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.

Adam Hofman powiedział na konferencji prasowej, że nabrał podejrzeń po
analizie dokumentów, jakimi dysponuje komisja. Poseł powiedział, że KNB, na
której czele stoi Leszek Balcerowicz, podejmowała decyzję co do konkretnych
banków, a w bliskim odstępie czasu te same banki wpłacały darowizny na CASE."
-----------------------------------------------------------------

Darowizny to jedno, a łapówki - tutaj nie wyjaśnił, skąd podejrzenia.
Obserwuj wątek
    • kataryna.kataryna Re: "Opowieści Hofmana" czy korupcja w KNB? 04.09.06, 14:12
      Widać PiS postanowił obalić komisję zanim powstała. Jeśli teraz Balcerowiczowie
      odmówią stawienia się to będzie trudno mieć do nich pretensje. Gratulacje dla
      Hofmana za sabotowanie prac komisji.
      • karlin Re: "Opowieści Hofmana" czy korupcja w KNB? 04.09.06, 14:16
        Spokojnie. Tym razem ma to więcej sensu, niż w wypadku Zawiszy.

Hofman złożył doniesienie do prokuratury.
        • kacza.republika.bananowa Re: "Opowieści Hofmana" czy korupcja w KNB? 04.09.06, 18:04
          karlin napisał:

> Spokojnie. Tym razem ma to więcej sensu, niż w wypadku Zawiszy.
          >
          > Hofman złożył doniesienie do prokuratury.

to zupełnie tak samo jak Kurski - konferencja z niszczarką już była?

• bryt.bryt Re: "Opowieści Hofmana" czy korupcja w KNB? 04.09.06, 20:11
        kataryna.kataryna napisała:

> Widać PiS postanowił obalić komisję zanim powstała. Jeśli teraz Balcerowiczowie
        > odmówią stawienia się to będzie trudno mieć do nich pretensje. Gratulacje dla
        > Hofmana za sabotowanie prac komisji.

Wyjatkowo podpisuje sie pod niemal kazdym slowem. Z jednym wyjatkiem - otoz
        uwazam, ze Hofman naprawde mysli to, co mowi, a jego postanowienie to rzecz,
        ktorej jeszcze sobie nieuswiadomil. Tak wiec postanowil, ale wbrew sobie.
    • karlin Może się w sądzie spotkają najszybciej? 04.09.06, 16:59
      wiadomosci.onet.pl/1382872,11,item.html

Bo sądząc po unikach Jego Emitencji, przed komisję sejmową trzeba go pewnie
      będzie, przy akompaniamencie lamentu, doprowadzić.
      • karlin Nawiasem, Jego Emitencja propaguje ciekawy sposób 04.09.06, 17:04
        reagowania na doniesienie do prokuratury.

Doniesieniem do prokuratury na to doniesienie.

Hofman teraz powinien......

I tak to się turlała III RP.

Mam nadzieję, że do śmietnika.
        • trvanlive.bydlisko Dyletanci i amatorzy ośmieszają Komisję... 04.09.06, 17:25
          Hofman to kompletny dyletant. Łącząc objęcie przez ING 75% akcji ze sprawą 60
          tys. zł dla CASE wykazał się kompletną ignorancją. Balcerowicz z palecem w d...
          wykaże jego ignorancję i amatorszczyznę i wyjdzie na oczerninego i ofiarę
          politycznej nagonki.
          Już w 1994 r. ING objął 25,9% akcji BSK, co czyniło go już wówczas w świetle
          rozdrobnionego akcjonariatu głównym akcjonariuszem tego banku. ING
          systematycznie dokupował na giełdzie akcje, co jakiś czas ogłaszając to
          publicznie, więc nawet idiota z tego by wywnioskował, że ING chce docelowo
          przejąć ten bank.
          Już w 1996 r. ING Groep był dominującym podmiotem w BSK, posiadając 54,08%
          akcji, praktycznie decydując całkowicie o polityce Banku:
          www3.ingbank.pl/u235/navi/32213
          obejmując ostatecznie 75% tylko utwierdził swoją przewagę. Po 1996r. żaden inny
          inwestor strategiczny (a nie finansowy typu np. fundusz powierniczy) nie
          kupiłby akcji BSK, jeśli ING ma w nim taką przewagę - logicznym więc było
          objęcie przez ING reszty akcji, do czego z czasem doszło - jedyne, o czym możne
          by ewentualnie dyskutować, to cena tego objęcia. Sprawa oskarżeń Hofmana jest
          do odrzucenia po 3 dniowym dochodzeniu dla początkującego prokuratora. Czy PiS
          rzeczywiście nie ma lepszych posłów niż ten dyletant??
    • belkot_belkot_belkot Podejrzewać to on sobie może... 04.09.06, 17:11
      Ja na przykład podejrzewam że Hofman jadł na obiad kapustę z grochem, ale też
      mocnych dowodów nie mam. Są jednak poszlaki...
    • p.smerf Re: "Opowieści Hofmana" czy korupcja w KNB? 04.09.06, 17:20
      Wykształciła się w Polsce przedzina praktyka prawna. Od dawna było wiadomo, iż
      istniej obowiązek prawny i obywatelski powiadomienia prokuratury w wypadku
      uzyskania wiadomości o popełnieniu przestępstwa. Teraz okazuje się, że można
      również powiadomić o domniemaniu. Najpierw poseł Wierzejski uaktywnia
      prokuraturę w całym kraju, aby sprawdziła wszystkie sprawy w których może
      występować ktoś i skłonnościach homo. Ponieważ będzie to dowód, że homo, są
      związni ze światem przstępczym. A jak proponuję aby prokuratorzy w całym kraju
      sprawdzili w ilu i jakich sprawach występuje wysoki blondyn. Dlaczego, to
      narazie nie powiem.
      Teraz pan Hofmann, mówi dziennikarzom, że on wprawdzie nic nie wie i nikogo
      związanego ze sprawą nie zna, ale prokuratura powinna się tym zająć.
      Kiedy tak patrzę na pana Hofmana to robi on na mnie wrażenie pedofila. Wprawdzie
      nigdy o tym nie słyszałem, aby zrobił krzywdę jakiemuś dziecku, ale tak na
      wszelki wypadek.... ?
      • dr.szfajcner Oskarzajac BAlcerowica nie chodzi o trzymanie sie 04.09.06, 17:36
        klupy oskarzenia, tylko ot to "by sie dzialo"!
        • p.smerf Re: Oskarzajac BAlcerowica nie chodzi o trzymani 04.09.06, 18:02
          Nie dziwi mnie, że ludzie porażeni ptasią grypą (móżdżkiem) zajmują sił
          warcholeniem. Dziwi mnie natomiast, że prokuratura, która podobno zawlona jest
          poważnymi sprawami aż po sufit, ma czas na zajmowanie się takimi dyrdymałami,
          które pan minister Ziobro (ksywa "niszczarka") uważa za obowiązkowe! W przypadku
          Wierzejskiego, pytany dlaczego prowadzi się badania akt prokuratur w całym
          kraju, odpowiedział, że ministerstwo musi panu posłowi Wierzejskiemu
          odpowiedzieć. Mam poważne wątpliwości, czy pan minister pochyla się z równym
          zaangażowaniem nad pytaniami innych posłów.
    • trvanlive.bydlisko Hofman - dyletant, ośmieszający Komisję Bankową 04.09.06, 19:13
      Powtórzę się:
      Hofman to kompletny dyletant. Łącząc objęcie przez ING 75% akcji ze sprawą 60
      tys. zł dla CASE wykazał się kompletną ignorancją.
      Balcerowicz z palecem w d... wykaże jego ignorancję i amatorszczyznę i wyjdzie
      na oczernionego i ofiarę politycznej nagonki.

Już w 1994 r. ING objął 25,9% akcji BSK, co czyniło go już wówczas w świetle
      rozdrobnionego akcjonariatu głównym akcjonariuszem tego banku.
      ING systematycznie dokupował na giełdzie akcje, co jakiś czas ogłaszając to
      publicznie, więc nawet idiota z tego by wywnioskował, że ING chce docelowo
      przejąć ten bank.
      Już w 1996 r. ING Groep był dominującym podmiotem w BSK, posiadając 54,08%
      akcji, praktycznie decydując całkowicie o polityce Banku:
      www3.ingbank.pl/u235/navi/32213
      obejmując ostatecznie 75% tylko utwierdził swoją przewagę. Po 1996r. żaden inny
      inwestor strategiczny (a nie finansowy typu np. fundusz powierniczy, ale nawet
      taki nie kupiłby wiele akcji, bo ryzykowałby ewentualne "starcie" z ING na z
      góry przegranej pozycji) nie kupiłby akcji BSK, jeśli ING ma w nim taką
      przewagę - logicznym więc było objęcie przez ING reszty akcji, do czego z
      czasem doszło - jedyne, o czym możnaby ewentualnie dyskutować, to cena tego
      objęcia.
      Poza tym ING nieco wcześniej , już 9.03.2001 ogłosił wezwanie na sprzedaż akcji
      przez dotychczasowych inwestorów, na co MUSIAŁ uzyskać zgodę Komisji Papierów
      Wartościowych i Giełd.
      Komisja Nadzoru Bankowego "przyklepała" więc tylko stan faktyczny, co było jej
      obowiązkiem, jeśli wezwanie odbyło się zgodnie z prawem.

Sprawa oskarżeń Hofmana jest do odrzucenia po 3 dniowym dochodzeniu dla
      początkującego prokuratora. Czy PiS rzeczywiście nie ma lepszych posłów do
      Komisji Bankowej niż ten dyletant??
      • karlin Nudzisz 04.09.06, 19:15
        Niczego nie wyjaśniając.

A co z pozostałymi ośmioma przypadkami, o których Hofman wspomniał?
        • trvanlive.bydlisko Re: Nudzisz i smucisz Karlin. 04.09.06, 19:51
          A co, mam za Prokuraturę zrobić jej robotę? A zapłacisz mi za to?
          Ty i Hofman będziecie szczekać pierdoły, a ja mam potem te bzdury
          merytorycznie prostować i przekopywać się przez dokumenty dla Twojego
          widzimisię?
          Ile za to zapłacisz Karlin? Bo jak sporo, to biorę urlop w pracy i biorę się do
          roboty od zaraz.
          Ale jeśli za darmo to się wypchaj - nie muszę prostować każdej bzdury, którą
          jakiś niewyedukowany poseł puści w obieg, a równie niedouczony internauta puści
          na Forum jako prawdę objawioną.
          Pokazałem Ci na jednym przypadku, jak dęte są zarzuty Hofmana - myślę, ze to
          wystarczy.
          • karlin Zapomniałeś 04.09.06, 19:53
            wkleić po raz kolejny swojego "wywodu".

• karlin Aha 04.09.06, 19:57
              a a propos wypisywanych przez ciebie "eksperckich" głupot:

"jedyne, o czym możnaby ewentualnie dyskutować, to cena tego objęcia."

Z kim?
              • trvanlive.bydlisko I co karlinku, cisza? 04.09.06, 22:50
                popatrz, a niżej zostawiłem Ci w prezenice 2 prawdziwe afery, a nie dęte...
                • karlin Nie wiesz co odpowiedzieć, pysiu? 04.09.06, 23:28
                  A udajesz mądrzejszego.

Nie martw się o swoje afery, nie martw.

:)

A teraz idź spać.
    • oleg3 Filozof i politolog 04.09.06, 19:55
      czyli posłowie Zawisza i Hofman jako główna siła rażenia PIS w BKS to albo
      nieporozumienia albo przejaw dalekowzroczności. Tak czy inaczej niczego poza
      pohukiwaniem nie należy się spodziewać.

Komisja już przed startem jest rozłożona na łopatki.
      • oleg3 Miałem na studiach makroekonomię 04.09.06, 20:13
        Miałem na studiach makroekonomię. Zasiadam też w sejmowej komisji skarbu
        państwa, dużo energii temu poświęcam.

Ale ja pytam o realną wiedzę.

Przyznaję, że będę musiał w bardzo szybkim tempie przyswoić ogrom wiedzy. Ale
        dlatego zależy mi na niezależnych ekspertach, poza tymi, którymi będzie
        dysponować komisja. Muszę zbudować własne zaplecze.

miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3237620.html
    • belkot_belkot_belkot Poszukiwacze układów :))) 04.09.06, 20:00
      Typowy przykład moetody PiSu. Najpierw wymyślają układ a potem szukają haków.
      Gorzej jak haków nie ma. Tylko dęte haczyki :)))
      Żenada
    • obces Re: "Opowieści Hofmana" czy korupcja w KNB? 04.09.06, 21:08
      Mimo iż wprost uwielbiam Rafała Ziemkiewicza, nie da się ukryć, że ma on
      probalcerowiczowskiego fiksa, którego ja z kolei (Balcerowicza, nie
      Ziemkiewicza) nie trawię.

Niestety, w pełni zgadzam się z treścią felietonu RAZ-a. PiS et consortes robi
      wszystko, żeby zaprzepaścić możliwość poznania prawdy jak tak naprawdę
      wyglądała budowa polskiego systemu bankowego na początku lat 90-tych.

www.gazetapolska.pl/?module=content&article_id=1419
    • trvanlive.bydlisko Karlinku, dam Ci 2 afery bankowe prawdziwe 04.09.06, 22:37
      w prezencie, a nie wydumane na podstawie obejrzenia dwóch świstków przez
      niedouczonego Hofmana.
      Może jak je "sprzedasz" w swojej lokalnej komórce PiS to Cię awansują
      z "kaprala" samorządowej kampanii wyborczej (czy jak Was tam zwą w tym PiS)
      na "plutonowego"? :-)

Obie są jak najbardziej prawdziwe i jak najbardziej autentyczne. Niestety ich
      udowodnienie (bo mechanizmy są już dawno rozwikłane, teraz trzeba role
      przypisać do odpowiednich nazwisk a następnie to udowodnić "na poziomie
      procesowym")wymagać będzie solidnej, ciężkiej pracy z dokumentami,
      wielogodzinnych przesłuchań świadków, a przede wszystkim chyba łutu szczęścia i
      sporej wiedzy ( z czym niestety Politolog i Filozof oddelegowani na ten odcinek
      z PiS mają niejakie problemy).

O obu sprawach już tu kiedyś pisałem, więc znowu się powtórzę :-) czym sprawię
      Ci pewnie satysfakcję i radochę. Ale co mi tam, niech ludzie się cieszą, jeśli
      tylko tyle im do szczęścia potrzeba :-) :

1 Sprawa
      - prywatyzacja Banku Śląskiego, gdzie wbrew powszechnym sądom, nie było sprawy
      złej wyceny, ale tzw. "corner" giełdowy. Tu masz link do mojego wcześniejszego
      postu, serce:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=47260355&a=47278532
      W tej sprawie niestety większość dowodów już zniknęła - maksymalny okres
      przechowywania większości potrzebnych danych przez odpowiedzialne instytucje,
      zgodnie z wymogami prawa wynosi 10 lat, ale być może, jakby poszperać, to ktoś,
      gdzieś (np. Krajowy Depozyt Pap. Wartościowych???) ma jeszcze stare twarde
      dyski ze zarchiwizowanymi numerami owych uprzywilejowanych rachunków w Domach
      Maklerskich? Kto wie? A wtedy można by pójść dalej...

2 Sprawa
      -prywatyzacja PBK S.A. Tu masz przykład klasycznego kapitalizmu politycznego
      III RP. Niestety, przełożenie tego na zarzuty procesowe wymaga naprawdę sporej
      wiedzy z prawa finansowego i tak, jak napisałem, dużej dozy szczęścia,
      polegającej na złamaniu milczenia przynajmniej jednej ze stron, która odniosła
      korzyść. Poza tym ten przekręt jest naprawdę finezyjny i robili go prawdziwi
      fachowcy, wynajęci przez Kulczyka:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=47147826&a=47166403
      Teraz możesz już biec Karlinku do najbliższej lokalnej komórki PiS i pochwalic
      się wiedzą - awans w strukturze murowany :-).
      O ile ta Komisja ma rzeczywiście coś wyjaśnić, a nie być jedynie Komisją do
      sprawy "psucia krwi Balcerowiczowi marnie udokumentowanymi zarzutami", to
      powinna ustalić ściślej, czyje nazwiska za tymi sprawami stoją (ja tego już nie
      dam rady zrobić, jestem zbyt "niski") - ale niestety jestem pesymistą - Filozof
      i Politolog najwyraźniej są zbyt "cieńcy w uszach" by te tematy na poważnie
      ruszyć.
      • karlin Dopchałeś się do wycinków z gazet? 04.09.06, 23:31
        Jesteś rozbrajający.

Pisz jak najwięcej.

:)
    • bryt.bryt BRE idzie do sadu 07.09.06, 13:47
      Wlasnie uslyszlem w Tok FM, ze rzecznik BRE zapowiedzial pozew przeciwko
      Hofmanowi. Inne banki sposord oskarzonych przez Hofmana rozwazaja podobne kroki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka