Dodaj do ulubionych

Schyłek radia TOK FM

23.10.06, 12:01

Czy TOK FM ma się ku upadkowi? Wiele wskazuje, że tak. Stacja radiowa,
która jeszcze parę lat temu była gejzerem pomysłów i która dzięki formule
radia informacyjnego bez muzyki z takim impetem podbiła rynek, dzisiaj nudzi
i drażni – jest cieniem samej siebie. Trzeba się prawie przezwyciężać, żeby
jej słuchać. Informacje stały się żenująco infantylne. Skończył się dialog ze
słuchaczami. Legendarnego Ogińskiego zastąpiły zastępy głupiutkich panienek i
dziennikarskich półosobowości, które z coraz większym mozołem odrabiają
pańszczyznę nie radząc sobie z nawałem ocen i komentarzy.

Blok poranny jest katastrofą. Jedynie Gugale zdarza się czasem powiedzieć
coś sensownego. O Paradowskiej, która dawno powinna być na emeryturze, wolę
się nie wypowiadać. Odejście durnej Doroty Gawryluk mogło stworzyć szansę na
ożywienie programu, ale drżącogłosy Jarosław Kurski, który za nią wskoczył,
nie nadaje się na dziennikarza radiowego. Superpoprawna Kolenda-Zaleska,
która w emitowanej przez TOK FM autoreklamie, sama kokietuje swoją niewiedzą
(lubię rozmawiać z ludźmi mądrzejszymi ode mnie), powinna dać sobie spokój.
Niech z mądrzejszymi od siebie gaworzy sobie prywatnie

Inny problem ma niewątpliwie najinteligentniejszy z tego grona Żakowski,
który niestety ślini się i ciamka i tego po prostu nie da się słuchać.
Żakowski ma najlepszych komentatorów – Wołka, Lisa i Władykę, którzy jedynie
w piątek między ósmą a dziewiątą przypominają, jakie to radio mogłoby być,
gdyby pokierował nim ktoś mądrzejszy.

Z tego, co wiem, kieruje nim niejaka Ewa Wanat. Brawo pani Ewo – jeszcze
trochę muzyczki podkładowej pod "inteligentne" komentarze Anny Laszuk, więcej
takich "orłów" i "orlic" jak Wojciechowski, Janiszewski, Pyza i Hania
Zielińska, która sama nie wie, o czym gada i radio trzeba będzie zamknąć.

Bardzo szybko.
Obserwuj wątek
    • bryt.bryt :-) 23.10.06, 12:03
      Zwyczajnie bredzisz. Ale masz takie prawo. :-)
      • wartburg4 Re: :-) 23.10.06, 12:11
        bryt.bryt napisał:

> Zwyczajnie bredzisz. Ale masz takie prawo. :-)

może parę merytorycznych argumentów?
        • bryt.bryt Re: :-) 23.10.06, 12:14
          wartburg4 napisał:

> bryt.bryt napisał:
          >
          > > Zwyczajnie bredzisz. Ale masz takie prawo. :-)
          >
          > może parę merytorycznych argumentów?

Rozumiem, ze mam odpowiadac na tego typu "zarzuty":
          "Inny problem ma niewątpliwie najinteligentniejszy z tego grona Żakowski,
          który niestety ślini się i ciamka i tego po prostu nie da się słuchać."

Daj spokoj i popatrz prawdzie w oczy. Tok FM ma sie lepiej niz kiedykolwiek.
          • wartburg4 Re: :-) 23.10.06, 12:17
            bryt.bryt napisał:

> > Rozumiem, ze mam odpowiadac na tego typu "zarzuty":
            > "Inny problem ma niewątpliwie najinteligentniejszy z tego grona Żakowski,
            > który niestety ślini się i ciamka i tego po prostu nie da się słuchać."
            >
            > Daj spokoj i popatrz prawdzie w oczy. Tok FM ma sie lepiej niz kiedykolwiek.

Umiesz czytać ze zrozumieniem?
        • dr.szwajcner Re: :-) 24.10.06, 19:13
          wartburg4 napisał:

> bryt.bryt napisał:
          >
          > > Zwyczajnie bredzisz. Ale masz takie prawo. :-)
          >
          > może parę merytorycznych argumentów?

Najpierw musialyby byc jakies Twoje merytoryczne argumenty,
          zeby mozna bylo z nimi dyskutowac.
          Nie mozna dyskutowac z Twoimi popboznymi zyczeniami,
          tak samo jak nie mozna dyskutowac z Kaczynskim ze biale nie jest biale.
          On o tym po protsu jest przekonany -wiec nie ma oczym dyskutowac,
          co najwyzej mozna wyprowadzic go z bledu.

Jedynym faktem ktory podales, to wypowiedz Kolendy-Zaleskiej.
          Ciebie ta wypowiedz moze smieszy, mnie nie, bo ja jestem tego samegp
          zdania co p. Zaleska. O tym mozna dyskutowc.
          W przeciwienstwie do Ciebie ja po to slucham programow politycznych w radiu i
          TV,zeby wiedziec co maja do powiedzenie goscie p.p Paradowskiej, Olejnik,
          Zaleskiej, a nie co ma do powiedzenia Gargas, Sobala czy Lichocka albo
          Karnowski. W radio TOK-FM jest duzo wypowiedzi, wielu zaproszonych gosci
          z calego spektrum politycznego od Semki i Kurskiego, po Rolickiego i Urbana.
          I Dlatego to radio jest dobre bo wystepuja w nim ciekawi, choc kontrowersyjni
          goscie, zawsze majacy cos do powiedzenia.
    • remekk od czasu jak przestraszywszy się słuchaczy ... 23.10.06, 12:09
      ...uciekli z podkulonym ogonem - "zmieniając formułe" są w nieustającym
      odwrocie ... .
      • wartburg4 Re: od czasu jak przestraszywszy się słuchaczy .. 23.10.06, 12:13
        remekk napisał:

> ...uciekli z podkulonym ogonem - "zmieniając formułe" są w nieustającym
        > odwrocie ... .

kiedyś chętnie ich słuchałem. Teraz bywa tak, że muszę zatykać sobie uszy.
        Ze wstydu za nich.

Strasznie zdziadziało to radio.
        • remekk Nawet swoje forum zamkneli - tak bardzo boja się 23.10.06, 12:37
          ...prawdy artykułowanej pzrez słuchaczy i internautów ... .
    • homosovieticus Schyłek całego środowiska Agory. 23.10.06, 12:20
      Nic dziwnego,że po Gazecie, chyli się ku plajcie i radio będące rodzajem
      kabaretu politycznego. Kabaretu bez dobrych aktorów ale z masą
      niedokształconych gaduł.
      • grzmucin Re: Schyłek całego środowiska Agory. 23.10.06, 12:29
        > Nic dziwnego,że po Gazecie, chyli się ku plajcie i radio

A gdzie ty widzisz to chylenie się ku plajcie GW? ;)
        • bryt.bryt Re: Schyłek całego środowiska Agory. 23.10.06, 12:34
          grzmucin napisał:

> > Nic dziwnego,że po Gazecie, chyli się ku plajcie i radio
          >
          > A gdzie ty widzisz to chylenie się ku plajcie GW? ;)

Podobno na plocie przy nowym peronie we Wloszczowej ktos nalepil kartke z
          niezbitymi dowodami, ze Agora sie wali na leb na szyje.
          • homosovieticus Gazeta Wyborcza zostanie zwrócona prawym 23.10.06, 12:53
            włas
            Sąd, bez trudu, dopatrzy się w prywatyzacj Gazety Wyborczej powaznych uchybień.
            • bryt.bryt Re: Gazeta Wyborcza zostanie zwrócona prawym 23.10.06, 13:55
              homosovieticus napisał:

> włas
              > Sąd, bez trudu, dopatrzy się w prywatyzacj Gazety Wyborczej powaznych uchybień.

Alez popusciles wodze fantazji ... :-)
    • wujcio44 Re: Schyłek radia TOK FM 23.10.06, 12:25
      wartburg4 napisał:
      Legendarnego Ogińskiego zastąpiły zastępy głupiutkich panienek

Co fakt, to fakt. Debilizm Ogińskiego jest już legendą.
      • wartburg4 Re: Schyłek radia TOK FM 23.10.06, 12:27
        wujcio44 napisał:

> Debilizm Ogińskiego jest już legendą.

???????????????????
        • wujcio44 Re: Schyłek radia TOK FM 23.10.06, 12:28
          wartburg4 napisał:

> wujcio44 napisał:
          >
          > > Debilizm Ogińskiego jest już legendą.
          >
          >
          > ???????????????????

Co, klawiatura ci się zacięła?
          • kamasz_dorna Waldemar Ogiński powinien być zlustrowany! 23.10.06, 12:30
            www.isppan.waw.pl/cbap/wdzia.htm
            • wujcio44 Re: Waldemar Ogiński powinien być zlustrowany! 23.10.06, 12:33
              Dlaczego miałby być lustrowany? Przecież Kim Dzong Il to doskonały polityk,
              strateg niemal tak wielki, jak nasz Pan Premier.
      • ayran Re: Schyłek radia TOK FM 23.10.06, 12:33
        Jaki tam debilizm? Przecież to był normalny wygłup.
        Pracownik naukowy Instytutu Studiow Politycznych PAN (z tytułem dr. hab.,
        specjalista od krajow Dalekiego Wschodu) postanowił że trochę powygłupia się na
        antenie prywatnego radia i niespodziewanie spotkał się z entuzjastycznym
        przyjęciem słuchaczy. No to wygłupiał się coraz bardziej, aż w końcu się
        wypalił. A może koledzy w pracy dziwnie na niego spoglądali.
        • wartburg4 Re: Schyłek radia TOK FM 23.10.06, 12:38
          ayran napisał:

> Jaki tam debilizm? Przecież to był normalny wygłup.
          > Pracownik naukowy Instytutu Studiow Politycznych PAN (z tytułem dr. hab.,
          > specjalista od krajow Dalekiego Wschodu) postanowił że trochę powygłupia się
          na
          >
          > antenie prywatnego radia i niespodziewanie spotkał się z entuzjastycznym
          > przyjęciem słuchaczy. No to wygłupiał się coraz bardziej, aż w końcu się
          > wypalił. A może koledzy w pracy dziwnie na niego spoglądali.

Moim zdaniem był znakomity. Duża klasa. Czasami trochę się zagalopowywał, ale
          mu to wybaczałem:)
        • wujcio44 Re: Schyłek radia TOK FM 23.10.06, 12:38
          ayran napisał:

> Jaki tam debilizm? Przecież to był normalny wygłup.

No, nie wiem. Widziałeś go w telewizji? Pierd... takie same głupoty co zawsze.
          • ayran Re: Schyłek radia TOK FM 23.10.06, 12:39
            wujcio44 napisał:

> No, nie wiem. Widziałeś go w telewizji? Pierd... takie same głupoty co zawsze.

Ale przy jakiej okazji? Kiedy się wypowiadał o polityce północnej Korei?
            • homosovieticus Re: Schyłek radia TOK FM 23.10.06, 13:45
              Wygadany jest. To fakt. Jego opinie mogą tylko interesować media i
              politykującą gawiedź. No i ayrana.
              • p.a.d.a.l.c.o.w.a podajcie przykład innego - nie_muzycznego... 23.10.06, 13:50
                ....radia.
                Takiego, które odpowiada Waszym oczekiwaniom.
                • wartburg4 Re: podajcie przykład innego - nie_muzycznego... 23.10.06, 13:58
                  p.a.d.a.l.c.o.w.a napisała:

> ....radia.
                  > Takiego, które odpowiada Waszym oczekiwaniom.

Proszę - BBC World Service, Deutschlandfunk.

TOK FM miało szansę odegrać podobną rolę na polskim rynku mediów, ale ją
                  zaprzepaściło.
                • remekk Re: podajcie przykład innego - nie_muzycznego... 23.10.06, 16:02
                  nia ma - to jedna z tajemnic niebywałej popularnosci radyjka z Torunia ... .
                  • wartburg4 Re: podajcie przykład innego - nie_muzycznego... 23.10.06, 20:19
                    remekk napisał:

> nia ma - to jedna z tajemnic niebywałej popularnosci radyjka z Torunia ... .

nie wpadłbym na to, ale zdaje się, że coś jest na rzeczy. Po zastanowieniu
                    muszę przyznać Ci rację...
            • ayran Re: Schyłek radia TOK FM 23.10.06, 13:57
              ayran napisał:

> Ale przy jakiej okazji? Kiedy się wypowiadał o polityce północnej Korei?

A choćby przy okazji ostatniego próbnego wybuchu. Dziak zajmuje się zawodowo (w
              ISP PAN) KRLD, ChRL, Wietnamem, Kambodżą itp.
      • homosovieticus Ogiński to nie było Jego prawdziwe nazwisko. 23.10.06, 12:39
        Niedawno, już jako Profesor pyskował w tvn24.
        Nprawdopodobniej to kolega Subocica.
        • homosovieticus Waldemar Ogiński to Waldemar Dziak 23.10.06, 12:48
          Waldemar Jan Dziak, pseudonim Waldemar Ogiński (ur. 7 stycznia 1952 w
          Warszawie) – doktor habilitowany nauk humanistycznych, profesor nadzwyczajny
          Uniwersytetu Gdańskiego, profesor nadzwyczajny Collegium Civitas, docent
          Instytutu Studiów Politycznych PAN.

W 1976 roku ukończył Wydział Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu
          Warszawskiego. W 1982 roku tamże obronił rozprawę doktorską, za którą otrzymał
          nagrodę rektora II stopnia. W latach 1976-1990 pracownik naukowy Uniwersytetu
          Warszawskiego. Od 1991 adiunkt w Instytucie Studiów Politycznych PAN, od 2001
          doktor habilitowany i docent PAN.

Waldemar Dziak jest politologiem, specjalistą w zakresie stosunków
          międzynarodowych. Tematem jego badań jest problematyka krajów bałkańskich oraz
          krajów Dalekiego Wschodu, ze szczególnym uwzględnieniem: Albanii, Bośni i
          Hercegowiny, Korei Północnej i Chin.

Przez kilka lat pod pseudonimem Waldemar Ogiński, Waldemar Dziak pracował w
          ogólnopolskim radiu TOK FM. Prowadząc poranną audycję publicystyczną zyskał
          sobie rzesze wielbicieli z uwagi na nietypową formę prowadzenia swojego
          programu, a także specyficzne komentowanie wydarzeń. Popularność pozwoliła mu
          zaistnieć w telewizji. Na antenie TV Puls był przez krótki czas gospodarzem
          programu publicystycznego. Waldemar Dziak pisze też krótkie felietony do Życia
          Warszawy.

• homosovieticus Tak o aldemarze Dziaku pisała Hennelowa w TP: 23.10.06, 12:51
            Votum separatum

Teraz trzeba poczekać
            JÓZEFA HENNELOWA

Telewizja Puls otrzymała nareszcie prawo do emitowania reklam w takim samym
            wymiarze jak wszyscy inni nadawcy, ma więc podstawy bytu. Uzyska także
            niebawem, jak nam przyrzekają, nowe częstotliwości. I bardzo dobrze. Czas teraz
            na objęcie jej programów normalnymi ocenami, bez taryfy ulgowej.
            Od kilku dni mogę je odbierać, przestroiwszy kablową. I od razu pierwsze
            zaskoczenie: nic się nie zgadza, gdy chodzi o ramówkę. „Rozkłady jazdy” w
            programach sobie, prawdziwy czas emisji sobie. Na próżno czekałam w ubiegłą
            niedzielę (6 maja) na program „Kościół żywy – komentarze”, rzekomo o 11.30. Po
            prostu go nie było (bez słowa wyjaśnienia zresztą). W żaden sposób również nie
            potrafiłam w sobotę trafić na jakiś wieczorny program przygotowujący do
            niedzieli, analogiczny choćby do „Słowa na niedzielę” w 2 programie telewizji
            publicznej. Może jest, tylko nieczytelnie się go anonsuje? Podobnie z
            czymkolwiek na dobranoc dla dzieci – niczego dotąd nie znalazłam (także w
            gęstych zapowiedziach, sygnalizujących albo politykę, albo seriale).
            Trudno mi zrozumieć, dlaczego na niewątpliwie dobre programy trzeba czekać do
            późna: „Wydarzenia” o 22, rozmowy Krzysztofa Skowrońskiego o 22.30, a ojciec
            Pilśniak i jego penitenci jeszcze później. No to w czym Puls lepszy od jedynki
            i dwójki? Dziennikowy przegląd Rymanowskiego rzeczywiście doskonały, ale czy
            każdy odbiorca musi czekać na serwis informacyjny do takiej pory, kiedy trzeba
            zapędzać do łóżek choćby gimnazjalistów, też mogących skorzystać?
            Przypadkowe otwarcie kanału Pulsu to (na razie przynajmniej) niemal gwarancja
            spotkania z którymś serialem – zawsze zresztą obcojęzycznym. Czyli z czymś, dla
            czego na pewno nie byłoby warto tworzyć całej ogromnej struktury nadawczej.
            Chyba że – i to moja na dziś największa wątpliwość i niepokój zarazem – główne
            przesłanie Pulsu i jego rację istnienia mają stanowić... „Gumitycy” i Waldemar
            Ogiński. A więc kukiełkowa szopka polityczna i wystylizowany na cwaniaka
            (koniecznie nie ogolonego, mówiącego głosem bywalca spod budki z piwem a nieraz
            i jego terminologią – wykluczywszy obscena) komentator, dziesięć razy w
            tygodniu – bo dwa razy tego samego dnia – obszernie omawiający to, co uzna za
            najważniejsze, albo zapraszający do rozmów, w których zresztą zadający pytania
            mówi dużo więcej niż jego goście. Tak wysłuchałam m.in. interwencji w sprawie
            połykających bilety tramwajowe automatów warszawskich i w sprawie produkcji
            fałszowanej wody mineralnej. Warte to doprawdy tak kosztownego czasu antenowego
            i gromadzenia na planie tłumnej widowni, punktującej oklaskami nieustanne
            dowcipy mistrza? Nawet ostra prawicowość rozmów z kolei politycznych nie
            rozprasza moich znaków zapytania. „Ogiński” w reklamach Pulsu zajmuje najwięcej
            miejsca, przedstawiany nie tylko w zbroi, ale i jako Stańczyk. A ja nie jestem
            pewna, czego tak naprawdę uczy swoich odbiorców.
            Zgłaszam również bezradność w trafianiu na programy z zakresu kultury. Coś o
            książkach, jakiś teatr, jacyś plastycy, a może festiwal muzyczny?
            Onegdaj napisałam komentarz popierający żądanie rozszerzenia oglądalności
            Pulsu. Komentarz jednoznacznie aprobatywny, ufający deklaracjom jego twórców.
            Teraz, po słusznych decyzjach Krajowej Rady, usuwających sytuację
            dyskryminującą Puls, postanowiłam poczekać. Owszem, z przekonaniem, że twórcom
            pomału się uda. Ale i z niepokojem, czy swoje tak pięknie formułowane zamiary
            zawsze lokują w koncepcjach doprawdy przekonujących.

Józefa Hennelowa

• wartburg4 Re: Tak o aldemarze Dziaku pisała Hennelowa w TP 23.10.06, 13:15
              że ciocia Hennelowa ordynarnego Ogińskiego nie lubi, to akurat nikogo nie
              powinno zaskakiwać.
              • homosovieticus Re: Tak o Waldemarze Dziaku pisała Hennelowa w TP 23.10.06, 13:32
                Z kolei fakt,że Ty dostrzegłeś w nim coś zasługującego na większą uwagę,
                również nie powinno nikogo zaskakiwać.
                Dopuszczam mozliwosć,że się jednak mylę.
            • nautilus.pompilius Re: Tak o aldemarze Dziaku pisała Hennelowa w TP 23.10.06, 16:12
              Ha, ciekawe info o Ogińskim. Słuchałem TOK FM na początku, jak audycje prowadził
              on i Sobala - wtedy to było naprawdę znakomite radio - bo żywe.
    • remekk Czy ktos zna dane dot słuchalnosci rynszTOKu 23.10.06, 12:29
      Kiedy jeszcze dopuszczali słuchaczy do głosu - ci "nabili" im słuchalnośc do
      600 tys ... .
      • wartburg4 Re: Czy ktos zna dane dot słuchalnosci rynszTOKu 23.10.06, 12:41
        nie wiem, jak jest ze słuchalnością. Ale chyba niezbyt dobrze.

Przy najlepszych chęciach tego nie da się już słuchać...

remekk napisał:

> Kiedy jeszcze dopuszczali słuchaczy do głosu - ci "nabili" im słuchalnośc do
        > 600 tys ... .
        • wujcio44 Re: Czy ktos zna dane dot słuchalnosci rynszTOKu 23.10.06, 12:42
          wartburg4 napisał:

> nie wiem, jak jest ze słuchalnością. Ale chyba niezbyt dobrze.
          >
          > Przy najlepszych chęciach tego nie da się już słuchać...
          >

Nic dziwnego. że nie możesz tego słuchać. Nie wielbią tam Jarka, a to zbrodnia.
          • wartburg4 Re: Czy ktos zna dane dot słuchalnosci rynszTOKu 23.10.06, 12:46
            wujcio44 napisał:

> > Nic dziwnego. że nie możesz tego słuchać. Nie wielbią tam Jarka, a to
            zbrodnia.

Uważasz, że samo niewielbienie Jarka w wystarczającym stopniu może stać się
            substytutem redakcyjnej nieudolności i dziennikarskiej miernoty?
            • moroux Re: Czy ktos zna dane dot słuchalnosci rynszTOKu 23.10.06, 12:49
              Wszystko ok. Tyle, że to są twoje subiektywne odczucia. Być może innym odpowiada
              styl i poziom tego radia (np. mnie). Moim zdaniem na pewno jest wyższy niż
              poziom publicystyki w radiu publicznym, nie mówiąc już o innych stacjach
              komercyjnych, które praktycznie (poza Olejnik w Zetce) nie istnieją. Ale to
              oczywiście moje zdanie.
              • wartburg4 Re: Czy ktos zna dane dot słuchalnosci rynszTOKu 23.10.06, 13:50
                moroux napisał:
                Być może innym odpowiad
                > a
                > styl i poziom tego radia (np. mnie). Moim zdaniem na pewno jest wyższy niż
                > poziom publicystyki w radiu publicznym,

tak było jeszcze rok temu, ale od jakiegoś czasu to się zaczyna zmieniać.
                Pierwszy program PR poprawia się w szybkim tempie. "Sygnały dnia" przejęły
                formułę po poranku w TOK FM i już teraz są konkurencyjne. Szczególnie kiedy w
                TOK FM na antenie jest Kolenda-Zalewska, Kurski albo Paradowska.

nie mówiąc już o innych stacjach
                > komercyjnych, które praktycznie (poza Olejnik w Zetce) nie istnieją. Ale to
                > oczywiście moje zdanie.
                • moroux Re: Czy ktos zna dane dot słuchalnosci rynszTOKu 23.10.06, 13:59
                  No, właśnie ja mam odwrotne zdanie :-) Nie chodzi o samą formułę, ale o ludzi.
                  • wartburg4 Re: Czy ktos zna dane dot słuchalnosci rynszTOKu 23.10.06, 14:08
                    a ja ostatnio coraz częściej przełączam na "Sygnały dnia", które są coraz
                    lepiej redagowane...
                    • moroux Re: Czy ktos zna dane dot słuchalnosci rynszTOKu 23.10.06, 14:14
                      A nie przeszkadzają ci ludzie w rodzaju Sakiewicza?

To jest tak samo jak z Trójką. Niby pojawiło się więcej audycji
                      publicystycznych, ale osoby w nich występujące znacząco obniżają poziom.
                      • wartburg4 Re: Czy ktos zna dane dot słuchalnosci rynszTOKu 23.10.06, 14:20
                        moroux napisał:

> A nie przeszkadzają ci ludzie w rodzaju Sakiewicza?
                        >

To chyba nie jest argument. Wypowiadam się na temat audycji robionych przez
                        dziennikarzy, a nie przez ich szefów.

> To jest tak samo jak z Trójką. Niby pojawiło się więcej audycji
                        > publicystycznych, ale osoby w nich występujące znacząco obniżają poziom.

Trójka była w ostatnich latach b. kiepska, tak że w ogóle przestałem jej
                        słuchać.

Bardzo lubię natomiast dwójkę. To jest najlepsze radio w Polsce, choć jakby
                        zanadto apolityczne.
                • wujcio44 Re: Czy ktos zna dane dot słuchalnosci rynszTOKu 23.10.06, 13:59
                  wartburg4 napisał:

> Pierwszy program PR poprawia się w szybkim tempie. "Sygnały dnia" przejęły
                  > formułę po poranku w TOK FM i już teraz są konkurencyjne.

Sakiewicz jest wielki!
                  • wartburg4 Re: Czy ktos zna dane dot słuchalnosci rynszTOKu 23.10.06, 14:05
                    obywatel zero jeden wiosłuje na środek jeziora?:)))

wujcio44 napisał:

> wartburg4 napisał:
                    >
                    > > Pierwszy program PR poprawia się w szybkim tempie. "Sygnały dnia" przejęł
                    > y
                    > > formułę po poranku w TOK FM i już teraz są konkurencyjne.
                    >
                    > Sakiewicz jest wielki!
                    • wujcio44 Re: Czy ktos zna dane dot słuchalnosci rynszTOKu 23.10.06, 14:09
                      Obywatel złom enerdowski smrodliwie pyrkocze.
            • wujcio44 Re: Czy ktos zna dane dot słuchalnosci rynszTOKu 23.10.06, 13:03
              wartburg4 napisał:

> Uważasz, że samo niewielbienie Jarka w wystarczającym stopniu może stać się
              > substytutem redakcyjnej nieudolności i dziennikarskiej miernoty?

Oczywiście, że nie uważam. Ale gdyby wielbili Jarka to byliby przykładem
              fachowości i dziennikarskiej błyskotliwości.
              P.S. Czy rozumiesz znaczenie słowa "substytut"?
              • wartburg4 Re: Czy ktos zna dane dot słuchalnosci rynszTOKu 23.10.06, 13:12
                wujcio44 napisał:

> > Oczywiście, że nie uważam. Ale gdyby wielbili Jarka to byliby przykładem
                > fachowości i dziennikarskiej błyskotliwości.

Obywatel zero jedynka?

> P.S. Czy rozumiesz znaczenie słowa "substytut"?

Obawiam się, ze to obywatel wujcio tego słówka nie rozumie...
                • meee_luzyna Substytut, ma także znaczenie pejoratywne..... 23.10.06, 13:24

....oprócz zasadniczego.
                  Substytut, inaczej zamiennik, jest to obiekt materialny lub abstrakcyjny
                  używany w zastępstwie właściwego obiektu (oryginału). Najczęściej substytut
                  jest w jakiś sposób gorszy - często subiektywnie - od oryginału który zastępuje.

wartburg4 napisał:

>> > P.S. Czy rozumiesz znaczenie słowa "substytut"?
                  >
                  > Obawiam się, ze to obywatel wujcio tego słówka nie rozumie...
                  • wartburg4 Re: Substytut, ma także znaczenie pejoratywne.... 23.10.06, 13:45
                    substytut bywa także nazywany ersatzem.
                  • wujcio44 Re: Substytut, ma także znaczenie pejoratywne.... 23.10.06, 13:51
                    meee_luzyna napisała:

>
                    > ....oprócz zasadniczego.
                    > Substytut, inaczej zamiennik, jest to obiekt materialny lub abstrakcyjny
                    > używany w zastępstwie właściwego obiektu (oryginału). Najczęściej substytut
                    > jest w jakiś sposób gorszy - często subiektywnie - od oryginału który zastępuje

Poza tym musi naśladować ten obiekt i mieć podobne do niego właściwości. W tym
                    sensie niewielbienie Jarka nie może być substytutem dziennikarskiego
                    profesjonalizmu ponieważ te dwa obiekty nie maja ze sobą kompletnie nic
                    wspólnego, a niewielbienie Jarka w niczym nie jest podobne do dziennikarstwa,
                    obojętnie profesjonalnego czy nie.
                    >
                    >
                    >
                    > wartburg4 napisał:
                    >
                    > >> > P.S. Czy rozumiesz znaczenie słowa "substytut"?
                    > >
                    > > Obawiam się, ze to obywatel wujcio tego słówka nie rozumie...
                    • wartburg4 Re: Substytut, ma także znaczenie pejoratywne.... 23.10.06, 13:54
                      wujcio44 napisał:
                      > Poza tym musi naśladować ten obiekt i mieć podobne do niego właściwości. W
                      tym
                      > sensie niewielbienie Jarka nie może być substytutem dziennikarskiego
                      > profesjonalizmu ponieważ te dwa obiekty nie maja ze sobą kompletnie nic
                      > wspólnego, a niewielbienie Jarka w niczym nie jest podobne do dziennikarstwa,
                      > obojętnie profesjonalnego czy nie.

:)))))))))))))
                      >

wiosłujemy do tyłu?
          • remekk Re: Czy ktos zna dane dot słuchalnosci rynszTOKu 23.10.06, 12:48
            Nie lubia tam takze zwykłych słuchaczy. W jedynym programie interaktywnym
            z wielkim ukontentowaniem nabijaja się z ludzi , którzy niezbyt biegle
            artykułuja sowje przekonania a tych , którzy potrafia co nieco powiedzić
            niesłusznie i nie po linii nie wpuszzcają na antene . Taki żenujący "styl"
            agorowych tolerastów ... .
            • wartburg4 Marcin Wojciechowski 23.10.06, 13:04
              dla mnie przykładem takiego radiowego neandertalczyka w TOK FM jest niejaki
              Marcin Wojciechowski, ktorego przez długi czas słuchałem w audycji nazywającej
              się bodajże "Kuchnie Świata" z Piotrem Adamczewskim.

Słuchało się tego dobrze ze względu na Adamczewskiego, który jest świetnym
              facetem i który ma dar opowiadania. Pamiętam, było to na krótko przed Bożym
              Narodzeniem, zaproponowali słuchaczom, żeby zgłaszali jakieś interesujące
              recepty albo opowieści związane z tym świętem.

Zaczęli dzwonić ludzie, którzy opowiadali fantastyczne historie, niektore były
              wręcz genialne, ale ten cham Wojciechowski przerywał im i nie dopuszczał do
              głosu. Był zazdrosny. Na niczym się nie znał, nie miał nic do powiedzenia i
              całą swoją złość wyładowywał na słuchaczach.

Żal mi Adamczewskiego, że musi godzić się na obecność takiego osła w swojej
              audycji.

remekk napisał:

> Nie lubia tam takze zwykłych słuchaczy. W jedynym programie interaktywnym
              > z wielkim ukontentowaniem nabijaja się z ludzi , którzy niezbyt biegle
              > artykułuja sowje przekonania a tych , którzy potrafia co nieco powiedzić
              > niesłusznie i nie po linii nie wpuszzcają na antene . Taki żenujący "styl"
              > agorowych tolerastów ... .
      • artsg Re: Czy ktos zna dane dot słuchalnosci rynszTOKu 23.10.06, 20:25
        remekk napisał:

> Kiedy jeszcze dopuszczali słuchaczy do głosu - ci "nabili" im słuchalnośc do
        > 600 tys ... .

Dziś też dopuszczają słuchaczy, zwłaszcza takich co to chcą się wypowiedzieć na
        temat wyższości papieru toaletowego z nadrukiem kaczek na zwykłym papierem
        toaletowym.
    • gilbertt Zamknęli forum radia TOK-FM 23.10.06, 13:19
      Coraz więcej ludzi podziela twoją opinię o TOK-FM. Ja również.

W związku z rosnącą liczbą osób, które ośmieliły się krytykować program radia
      TOK-FM i ludzi prowadzących audycję w tym radiu, portal gazeta.pl zamknął forum
      TOK-FM . Za dużo głosów krytyki, czego redakcja przetrawić nie mogła.

Cóż, robią to na własne życzenie. Kres tego radia jest bliski.
      • wartburg4 Re: Zamknęli forum radia TOK-FM 23.10.06, 13:30
        gilbertt napisał:

> Coraz więcej ludzi podziela twoją opinię o TOK-FM. Ja również.
        >
        > W związku z rosnącą liczbą osób, które ośmieliły się krytykować program radia
        > TOK-FM i ludzi prowadzących audycję w tym radiu, portal gazeta.pl zamknął
        forum
        >
        > TOK-FM . Za dużo głosów krytyki, czego redakcja przetrawić nie mogła.

Sądziłem, że przyczyną były względy finansowe, ale bardzo być może, że masz
        rację i że chodziło o kompromitująco słaby poziom nadawanych audycji.

To jest nawet więcej niż prawdopodobne.
        >
        > Cóż, robią to na własne życzenie. Kres tego radia jest bliski.
      • remekk "odwaga" agorowych "dziennikarzy" 23.10.06, 13:33
        od tej strony słuchacze poznlai ich co nieco ... .
      • bryt.bryt Re: Zamknęli forum radia TOK-FM 23.10.06, 14:10
        gilbertt napisał:

> (...) Za dużo głosów krytyki, czego redakcja przetrawić nie mogła.
        (...)

Gdyby wnioskowac z natezenia na FK wpisow krytycznych, napastliwych, chamskich
        itp. wobec Agory, GW i Tok FM to trzeba by bylo powiedziec, ze trudno o bardziej
        cierpliwa i otwarta na krytyke firme (choc trzeba pamietac, ze ona na tym
        zarabia). Wobec tego zarzuty o mala odpornosc na nadmierna krytyke mozna uznac
        za absurdalne.
        • wartburg4 Re: Zamknęli forum radia TOK-FM 23.10.06, 14:15
          bryt.bryt napisał:

> gilbertt napisał:
          >
          > > (...) Za dużo głosów krytyki, czego redakcja przetrawić nie mogła.
          > (...)
          >
          > Gdyby wnioskowac z natezenia na FK wpisow krytycznych, napastliwych, chamskich
          > itp. wobec Agory, GW i Tok FM to trzeba by bylo powiedziec, ze trudno o
          bardzie
          > j
          > cierpliwa i otwarta na krytyke firme (choc trzeba pamietac, ze ona na tym
          > zarabia). Wobec tego zarzuty o mala odpornosc na nadmierna krytyke mozna uznac
          > za absurdalne.

zamykanie forum o odwadze ani o odporności raczej nie świadczy...
          • bryt.bryt Re: Zamknęli forum radia TOK-FM 23.10.06, 14:16
            wartburg4 napisał:

> (...)
            > zamykanie forum o odwadze ani o odporności raczej nie świadczy...

A skad wniosek, ze przyczyna zamkniecia jest mala odpornosc na krytyke?
            • wartburg4 Re: Zamknęli forum radia TOK-FM 23.10.06, 14:22
              to nie wniosek, tylko przypuszczenie, ktore sądząc po spadku poziomu audycji
              nie jest takie nieuzasadnione.
          • remekk Re: Zamknęli forum radia TOK-FM 23.10.06, 14:41
            >
            > zamykanie forum o odwadze ani o odporności raczej nie świadczy...
            Podobnie z niedopuszczaniem do głosu słuchaczy , których sie boją .
    • cat8 Re: Schyłek radia TOK FM 23.10.06, 13:21
      Szafa grająca niejakiego Lesaiaka ich załtwiła :
      Muszę powiedzieć, że wysoki poziom specjalisty
      pułkownika, niejakiego Lesiaka i jego szafy budzi mój podziw. Bo dajmy na to,
      w aferze FOZZu, jak wynika ze zgromadzonych materiałów ,głowną rolę grał do
      spóły z Żemkiem niejaki Mazur , a tu nasz fachowiec ( pułkownik), powiedzmy
      sobie wprost specjalista od przestępstw gospodarczych w materii FOZZu, w swej
      szafie żadnego materiału o tym Mazurze nie pozostawił . No czyż to nie
      świadczy o tym , że pułkownik niejaki Lesiak zajmował się przestępstwami
      aferalnymi a nie rozbijaniem partii politycznych???. Powiem wprost to
      klasyczny przykład "fachowca" rodem z III RP.

• wartburg4 Re: Schyłek radia TOK FM 23.10.06, 13:24
        to jest doprawdy b. ciekawe, co piszesz, tylko jaki ma związek z tym wątkiem?
        • p.smerf Re: Schyłek radia TOK FM 23.10.06, 20:22
          Nie. Nie ma. Ale on miał taką potrzebę. :)
          • omar1 [...] 23.10.06, 20:30
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • piq zarządzanie ludźmi zawsze było słabą stroną ... 23.10.06, 20:47
      ... matuszki agory, co widać dzisiaj po tokfm, a wcześniej widać było w gw
      zwłaszcza w oddziałach terenowych. Efekt jest taki, że jak ktoś się na agorę
      wypina i odchodzi, to zwykle jest rzetelny specjalista, a o byłej firmie
      wypowiada się z jadem. Warto zobaczyć, ilu znanych dzisiaj dziennikarzy z innych
      mediów zostało wypierniczonych z agory lub sami odeszli. To jest denna
      popłuczyna po menedżmencie na modłę małej helenki, a nie zarządzanie z
      prawdziwego zdarzenia. Agora zawsze wycinała swoich zdolniejszych, twierdząc, że
      do pracy w mediach wystarczy wziąć byle kogo z ulicy i przyuczyć, a będzie
      oddany i będzie harować za pół darmo. Tak się to kończy, jak widać w gw i tokfmie.
      • wartburg4 Re: zarządzanie ludźmi zawsze było słabą stroną . 24.10.06, 11:46
        piq napisał:

> ... matuszki agory, co widać dzisiaj po tokfm, a wcześniej widać było w gw
        > zwłaszcza w oddziałach terenowych. Efekt jest taki, że jak ktoś się na agorę
        > wypina i odchodzi, to zwykle jest rzetelny specjalista, a o byłej firmie
        > wypowiada się z jadem. Warto zobaczyć, ilu znanych dzisiaj dziennikarzy z
        innyc
        > h
        > mediów zostało wypierniczonych z agory lub sami odeszli. To jest denna
        > popłuczyna po menedżmencie na modłę małej helenki, a nie zarządzanie z
        > prawdziwego zdarzenia. Agora zawsze wycinała swoich zdolniejszych, twierdząc,
        ż
        > e
        > do pracy w mediach wystarczy wziąć byle kogo z ulicy i przyuczyć, a będzie
        > oddany i będzie harować za pół darmo. Tak się to kończy, jak widać w gw i
        tokfm
        > ie.

Też tak to widzę. Zarówno GW jak i TOK FM mają złych zarządców. Dziennikarze,
        którzy mają nieco więcej w głowie, z góry skazani są na konflikt z naczalstwem
        i odchodzą. Zostają miernoty, które nie są w stanie sprostać swoim obowiązkom.

Szlag mnie trafia, bo TOK FM kiedyś b. lubiłem.

Za niezależność, nieprzewidywalność i zdrową dawkę anarchii. Myślę, że i teraz
        wielu niegłupich ludzi słucha tego radia przez sentyment do tego, czym było
        kiedyś.

Ale oni też odejdą, odwrócą się. Poszukają sobie innych miejsc w eterze.

Wysłuchiwanie komentarzy Anny Laszuk z jazgotliwym podkładem muzycznym w tle
        jak z agencji towarzyskiej albo głupiutkiej Hani Zielińskiej (osoba o jej
        poziomie wiedzy i inteligencji powinna kawę parzyć, a nie prowadzić audycje
        radiowe) to wszystko ma swoje granice.
    • artsg Jednak Darwin miał rację, że kobiety są........ 23.10.06, 20:54
      > Z tego, co wiem, kieruje nim niejaka Ewa Wanat. Brawo pani Ewo – jeszcze
      >
      > trochę muzyczki podkładowej pod "inteligentne" komentarze Anny Laszuk, więcej
      > takich "orłów" i "orlic" jak Wojciechowski, Janiszewski, Pyza i Hania
      > Zielińska, która sama nie wie, o czym gada i radio trzeba będzie zamknąć.

ewolucyjnie niżej od mężczyzn.
      • wartburg4 Re: Jednak Darwin miał rację, że kobiety są...... 24.10.06, 11:49
        artsg napisał:

> > Z tego, co wiem, kieruje nim niejaka Ewa Wanat. Brawo pani Ewo – je
        > szcze
        > >
        > > trochę muzyczki podkładowej pod "inteligentne" komentarze Anny Laszuk, wi
        > ęcej
        > > takich "orłów" i "orlic" jak Wojciechowski, Janiszewski, Pyza i Hania
        > > Zielińska, która sama nie wie, o czym gada i radio trzeba będzie zamknąć.
        >
        > ewolucyjnie niżej od mężczyzn.

Naprawdę? W takim razie feministki powinny głosować na Giertycha. Może w ten
        sposób zapewni sobie twardy elektorat?
    • lasviol Re: Schyłek radia TOK FM 24.10.06, 11:49
      Rączki świerzbią, żeby zamykać?
      • duziabuzia a co może dotować z państwowej kasy szczekanie... 24.10.06, 19:18
        !
    • robstork Re: Schyłek radia TOK FM 21.10.19, 20:49
      Nie wiem, co za ćwierćinteligent to pisał, ale z perspektywy czasu widać, jak bardzo nieporadny w posługiwaniu się namiastką umysłu, jaką dysponował. Ubawił mnie prorok.
      • adria231 Re: Schyłek radia TOK FM 22.10.19, 07:03
        Kiedyś, przed dojną zmianą słuchałam radiowej "jedynki". Teraz moje uszy nie tolerują tej pisiej tuby. Znalazłam TOK fm. Uwielbiam programy o polityce, o literaturze, wywiady z ciekawymi i mądrymi ludźmi. W moim domu radio TOKfm włączone jest przez 24 godz. na dobę. Jest tylko jeden feler. Często mam problem z odbiorem, radio jest zagłuszane innymi stacjami . Zamiast wybranej stacji włącza mi się np Radio Maryja.
        • nazimno Re: Schyłek radia TOK FM 22.10.19, 07:16
          ...napiszcie, Jarzabkowa, do Ministerstwa Cyfryzacji,
          ze cierpicie na tinnitus
          • mazala2 Re: Schyłek radia TOK FM 22.10.19, 07:36
            nazimno napisał:

> ...napiszcie, Jarzabkowa, do Ministerstwa Cyfryzacji,
            > ze cierpicie na tinnitus

To Zuzia jeszcze żyje ?
      • qwardian Re: Schyłek radia TOK FM 22.10.19, 07:27
        Również uwielbiam TOK fm. Regularnie słucham i dzięki tej rozgłośni zagłosowałem na Konfederację. Ale jestem elastyczny i równie dobrze mogłem zakreślić na kartce wyborczej mniej kontrowersyjną NSDAP.
      • no-popis Re: Schyłek radia TOK FM 22.10.19, 07:32
        robstork napisał:

> Ubawił mnie prorok.
        Nie przewidział roku 2007 i objęcia władzy przez Po kied=y to sPOnsoring tego radia był przez 8 lat obowiązkiem urzędów marszałkowskich, spółek skarbu państwa itp Tak samo jak dzisiaj Rydzyka.
        Tak więc władza POPiS to finansowanie mediów albo Rydzyka, albo Michnika.
        • mazala2 Re: Schyłek radia TOK FM 22.10.19, 10:09
          no-popis napisała:

> Tak więc władza POPiS to finansowanie mediów albo Rydzyka, albo Michnika.
          >
          Takie były ustalenia przy OS.
          • no-popis Re: Schyłek radia TOK FM 22.10.19, 15:31
            mazala2 napisał:

> no-popis napisała:
            >
            >
            > > Tak więc władza POPiS to finansowanie mediów albo Rydzyka, albo Michnika.
            > >
            > Takie były ustalenia przy OS.
            Nie. Przy OS mieli brać razem ale jak ruszyła lustracja to podizelili się na tych przestraszonych kustracją i tych nie bojących się lustracji i od wtedy było na zamianę :)
            >
    • mazala2 Kto rozłozył tokfm? 22.10.19, 07:47

W moim przekonaniu kobitki. Podobnie z jest z FK
    • eiran Re: Schyłek radia TOK FM 22.10.19, 10:26
      No i proszę. RIP

www.press.pl/tresc/58980,nie-zyje-prof_-waldemar-dziak
      • mazala2 Re: Schyłek radia TOK FM 22.10.19, 10:28
        eiran napisał:

> No i proszę. RIP
        >
        > www.press.pl/tresc/58980,nie-zyje-prof_-waldemar-dziak
        >