Dodaj do ulubionych

LIBERAŁOWIE!! ŁĄCZCIE SIĘ!!

IP: *.torun.dialup.inetia.pl 19.11.01, 02:15
Czy nie wydaje Wam się że brak nam prawidziwie liberalnej partii lub ruchu
społecznego? Czy naprawdę nie ma u nas elektoratu, dla którego najważniejsze są
wszelkiego rodzaju swobody i wolności. Elektoratu, który chce mieć swobodę w
wydawaniu swoich pieniędzy, nie chce być zmuszany do utrzymywania rzeszy ludzi
poprzez ogromne obciążenia podatkowe. Kiedy w Polsce wreszcie opłacać się
będzie odwaga w działaniu i kreatywność dająca duże dochody, a nie szykanująca
najlepiej zarabiających (podatek liniowy)? Kiedy przestaną istnieć równiejsi w
stosunku do innych (górnicy, rolnicy), na których musi się składać cała reszta
obywateli? Wierzę, że nie tylko ja pragnę np. swobodnego obrotu ziemią również
dla obcokrajowców, by mogli inwestować swoje pieniądze w naszym kraju.
Chciałbym aby podatek, który płacę był wydawany głównie na nasze bezpieczeństwo
(policja + wojsko), szkolnictwo wyższe, badania naukowe, czy promocję naszego
kraju. Marzę o tym aby prywatne było nie tylko szkolnictwo podstawowe ale i
służba zdrowia, ubezpieczenie społeczne. Tylko wtedy miałbym komfort dobrego
wydawania pieniędzy (płacę - wymagam). Pragnę również liberalizmu w prawie
polskim. Zamiast wydawać nasze pieniądze na więziennictwo wydajmy je na policję
a przede wszystkim nie zabierajmy ich pracodawcom, by mogli zatrudniać nowych
pracowników - przestępstwo bierze się zazwyczaj z niemożności posiadania
określonych dóbr. WIem, że były liczne próby stworzenia takiej organizacji,
niektórzy napiszą pewnie, że mamy swoją reprezentację w parlamencie. Tylko czy
o to nam chodzi? O sojusz liberałów z konserwatystami? Przecież to jak
połączenie czekolady z majonezem. Prawdziwy liberał największe znaczenie
przywiązuje do swoich zasad. Czy można to powiedzieć o liderach PO? Czy
opuszczanie tonącego okrętu jako pierwszemu godzi się przyszłemu kapitanowi?
Czy przegrany bokser zakłada nową organizację bokserską? To jest ewidentnie
sprzeczne z zasadami prawdziwego liberała, dla którego jest to styl życia a nie
zarabiania. Mam nadzieję, że wśród Was jest więcej myślących podobnie do mnie.
Mam też nadzieję że może rozwinie się jakaś dyskusja a w przyszłości coś się z
tego zrodzi. Czego życzęsobie i Wam. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: GMR Brak? A jam mam wrażenie że wiekszość partii... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 10:37
      .. w Polsce to nic innego jak tylko różne wersje owego liberalizmu. Mamy
      liberałó klasycznych (PO i UW) liberałów lewicowych (SLD) ludowych (partia
      Jagielińskiego i część PSL związana z obecnymi jego władzami- Kalinowski) i
      konserwatywnych (SKL i 3/4 tego co do niedawna stanowiło AWS).
      Twoje hasło b3ut Liberałowie łączcie sie coś mi przypomina.. czyżby to była
      współczesna wersja hasła proletariusze wszystkich krajów łączcie się?
      • Gość: b3ut Re: Brak? A jam mam wrażenie że wiekszość partii... IP: *.torun.dialup.inetia.pl 19.11.01, 15:36
        Dowiedziałem się od ciebie samych rewelacji. CZy mógłbyś mi wytłumaczyć np. na
        czym polega liberalizm PSL-u. O ile wiem jest to w Polsce modelowy przykład
        partii dążącej do państwa opiekuńczego szczególnie jeśli chodzi o wieś. Doskonale
        pamietam poprzednią kadencję sejmu wiem że SKL to konserwatyści (liberałowie nie
        są konserwatystami dla przypomnienia), natomiast AWS była oparta na związku
        zawodowym, który jest stworzony dla poprawy warunków robotników - czyli
        generalnie dąży do zwiększenia wydatków na tych robotników. Mi zaś chodzi o
        partię która mogłaby realizować projekty, którym dał początek prof. Balcerowicz -
        czyli ograniczenie państwa w gospodarce. Wg monetarystów państwo powinno
        odpowiadać wyłącznie za politykę monetarną. I niech tak będzie
        • Gość: GMR Odp na zarzuty.. 3 cos tam.. IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 18:15
          Tak było na początku ub kadencji...Pod koniec poprzedniej kadencji sejmu
          okazało sie że to sa ukryci liberałowie. Co do PSL.. Kalinowski tylko mówi ze
          broni ziemi zobacz jak łatwo pogodzili sie z ustępstwami na rzecz UE.
          Kalinowski w poprzedniej kadencji forsował wraz z Jagielińskim projekt o dużych
          gospodarstwach farmerskich (pow 200 ha). Kalinowski siepote wycofał ale nie
          wykluczone że w sprzyjających warunkach wróci do tego pomysłu...On chce UE bo
          juz widzi sie na miejscu F.Fischlera tego herr komissarra od europejskiego
          rolnictwa. A w ogle zabawmy sie w to jaki stołek, któremu z naszych polityków
          się marzy?
          • b3ut Re: Odp na zarzuty.. 3 cos tam.. 19.11.01, 20:18
            chyba nie rozumiesz tekstu pisanego kolego. Kalinowski reprezentuje grupę
            społeczną, której poparcie otrzymuje wzamian za wszystko co dla niej zrobi.
            Prawdziwy liberał nie reprezentuje konkretnej grupy społecznej i nie może dla
            kogoś czegoś zrobić bo nie ma za co. Pieniądze państwowe nie powinny w ogóle
            istnieć bo są to pieniądze pozbawione wartości. A ziemię niech kupuje każdy kto
            ma $$ i to choćby od jutra
            • Gość: GMR Prawdziwy liberał nie reprezentuje konkretnej ... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 20.11.01, 11:42
              ...grupy społ? Ależ owszem reprezentuje! liberałowie są związkiem zawodowym
              biznesmenów i tych co najmują się do rządzenia i kierowania ludźmi!!
              • b3ut Re: Prawdziwy liberał nie reprezentuje konkretnej ... 20.11.01, 15:16
                Zła interpretacja. Prawdziwym celem jest to by ci co pracują nie musieli łożyć
                na takich jak ty co tylko siedzą, marudzą i chcą coaz wiecej od tych pierwszych
      • Gość: sir Re: Brak? A jam mam wrażenie że wiekszość partii... IP: *.chello.pl 20.11.01, 17:22
        skl to nie konserwatywni liberałowie a liberalni konserwatyści - kto ma mądrość
        różnicę wnet wychwyci ... a tak nawiasem mówiąc to jest taka partia która chce
        wolności ekonomiczej, i w sumie osobistej opierając się na zasadzie twój wybór -
        zależy tylko i wyłacznie od twej własnej nieprzymuszonej woli . Oczywiście
        sprzeciwia się ta partia tak łamiącym ludzką wolność prawom jak prawo do
        aborcji (morderstwo nienarodzonych - toć człowiek ma wybór jak idzie z drugim
        do łóżka) czy legalizacja związków homoseksualnych, kóre niezgodnymi są z
        naturą. Ta partia chce niskich podatków, nie okradania ludzi w imię jakiejś
        sprawiedliwości społecznej, armii zawodowej (nie przymusowej służbie wojskowej)
        itd. ta partia to oczywiście konserwatywno liberalna partia Unia Polityki
        Realnej... polecam

www.upr.org.pl

www.koliber.org

www.nczas.com
    • Gość: Balzer Re: LIBERAŁOWIE!! ŁĄCZCIE SIĘ!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.01, 13:49
      Mamy partie ! - To Plarforma Obywatelska, tylko trzeba najpierw pozbyc sie
      z niej elementow konserwatywnych typu SKL.
      Viva liberte !!
    • Gość: Crotalus Re: LIBERAŁOWIE!! ŁĄCZCIE SIĘ!! IP: 157.25.121.* 19.11.01, 15:10
      Raczej przydała by się partia konserwatywna, bo nie ma żadnej.
      • Gość: Balzer Re: LIBERAŁOWIE!! ŁĄCZCIE SIĘ!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.01, 16:20
        Gość portalu: Crotalus napisał(a):

> Raczej przydała by się partia konserwatywna, bo nie ma żadnej.

A chociazby taki PiS. Przeciez sa konserwatystami. Rownież czesc SKL pod
        wodza Balazsa, ale o nich nic dobrego powiedziec raczej nie mozna.
        Pzdr.

• Gość: SIR jest taka partia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 IP: *.chello.pl 20.11.01, 17:25
      skl to nie konserwatywni liberałowie a liberalni konserwatyści - kto ma mądrość
      różnicę wnet wychwyci ... a tak nawiasem mówiąc to jest taka partia która chce
      wolności ekonomiczej, i w sumie osobistej opierając się na zasadzie twój wybór -
      zależy tylko i wyłacznie od twej własnej nieprzymuszonej woli . Oczywiście
      sprzeciwia się ta partia tak łamiącym ludzką wolność prawom jak prawo do
      aborcji (morderstwo nienarodzonych - toć człowiek ma wybór jak idzie z drugim
      do łóżka) czy legalizacja związków homoseksualnych, kóre niezgodnymi są z
      naturą. Ta partia chce niskich podatków, nie okradania ludzi w imię jakiejś
      sprawiedliwości społecznej, armii zawodowej (nie przymusowej służbie wojskowej)
      itd. ta partia to oczywiście konserwatywno liberalna partia Unia Polityki
      Realnej... polecam

www.upr.org.pl

www.koliber.org

www.nczas.com

• Gość: Balzer UPR tylko sie wydaje ze jest liberalna IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.01, 19:36
        Liberalni to oni sa tylko w dziedzinie gospodarki. W sprawach spolecznych to najzwyklejsi
        konserwatysci.
      • b3ut Re: jest taka partia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 20.11.01, 20:43
        Oczywiscie ze pamietalem pomysly Korwina-Mikkego zeby zniesc podatki. Tylko
        jakos nigdy nic nie mowil o wydatkach, skad chce na nie wziasc pieniadze. A
        nigdy nie odwazyl sie powiedziec ze wydatki trzeba ograaniczyc do niezbednego
        minimum (wojsko, policja itd)
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka