camille_pissarro 10.01.07, 21:48 on line , warto !!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pla_cebo Re: E.Milewicz <=> M.Rybinski w TVN24 10.01.07, 21:56 camille_pissarro napisał: > on line , warto !!!! Chyba jednak nie warto. Wg rzeczniczki wstapienie do NATO to zaslugA Adasia. Odpowiedz Link Zgłoś
pla_cebo Re: To chyba logiczne. 10.01.07, 22:05 W tym "tloku" myslenia i uzasadniania swoich teorii wszystko moze byc zasluga Adama M. Odpowiedz Link Zgłoś
camille_pissarro Re: E.Milewicz <=> M.Rybinski w TVN24 10.01.07, 22:04 Ciekawe, że sam zainteresowany nie zabiera głosu.Byłoby o wiele ciekawiej... Te zasługi A.Michnika Rybiński przyjął z "przymrużeniem oka" - to nie jest li wyłącznie zasługa A.Michnika , podobnie rzecz ma się i z wejsciem do EU ... Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: E.Milewicz <=> M.Rybinski w TVN24 10.01.07, 22:08 camille_pissarro napisał: > Ciekawe, że sam zainteresowany nie zabiera głosu.Byłoby o wiele ciekawiej... > Te zasługi A.Michnika Rybiński przyjął z "przymrużeniem oka" - to nie jest li > wyłącznie zasługa A.Michnika , podobnie rzecz ma się i z wejsciem do EU ... Gdyby w tamtych czasach rzadzila obecna ekipa bylibysmy w Europie Ojczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon Re: E.Milewicz <=> M.Rybinski w TVN24 10.01.07, 22:26 Nie czytałem artykułu Rybińskiego, więc trudno mi komentować. Jednak samą rozmowę słyszałem i przedmówcy przedstawiają ją w fałszywym świetle. Ja wypowiedź p.Milewicz rozumiem tak, że Michnik chciał przedstawiać swój pogląd i miał do tego prawo. Dalej argumentowała, że Michnik to osoba zupełnie oddzielna od władz RP, które mogły uchwalać to, co były zdolne uchwalić i przeprowadzić. Aż takich wpływów Michnik nie miał. I z tym należy dyskutować. Po pierwsze nie było tak różowo ( może wręcz przeciwnie :))) było różowo, a nawet czerwono!!!). Na ile ja pamiętam tamte czasy, to przy okrągłym stole ukształtowały się elity, które nadały ton pierwszym latom RP. Początkowo Michnika nie chciano do tego stołu dopuścić, okazało się jednak, że jego obecność była dla komuchów nader wartościowa. Siły, które przejęły władzę po 89' okazały się niezdolne do podjęcia ciężaru uniezależnienia Polski od wpływy komuchów i Michnik się do tego znacząco przyczynił. Po drugie miał Michnik ogromne wpływy polityczne, a GW ogromną siłę oddziaływania. Obie one zostały spożytkowane z większym pożytkiem dla komuchów, a z miernym, a w każdym razie dalece niewystarczającym pożytkiem dla Polski. Należy też pamiętać, że te znaczące wpływy Michnik wykorzystywała sam nie poddając się demokratycznej procedurze. Uciekł ze sceny politycznej, a jednocześnie był jednym z ważnych rozgrywających!!! Po trzecie wreszcie fakty dnia dzisiejszego są brutalne! Jest pewne, że należało przeprowadzić dekomunizację i lustrację. Jest pewne, że należało obronić gospodarkę i majątek przed przejęciem przez komuchów. Jest pewne, że postawienie na komuchów jako zaczątek nowej polskiej lewicy było błędem. Za wszystkim tym optował poprzez swoje działania Michnik. Ja jego działalność w Polsce po 89' oceniam negatywnie. Lepiej by było dla Polski gdyby ją wtedy opuścił. Pani Milewicz w jednym ma rację. Nie znalazł się mąż stanu, który swoją charyzmą przeciwstawiłby się wpływom Michnika na umysły Polaków i ówczesnych elit. Nikt też nie stworzył medium równoważącego wpływy GW. Nie ma to jednak związku z negatywną oceną działalności Michnika. Odpowiedz Link Zgłoś
camille_pissarro Re: E.Milewicz <=> M.Rybinski w TVN24 10.01.07, 22:44 pełna zgoda, własnie odpisywałem internaucie a.adas o niemal omnipotetnym wpływie na poczatku lat 90'tych na kształtowanie opinii publicznej tresci ukazujacych sie w GW.Ponadto, nie wszyscy aż tak dokładnie śledzą sprawy polityki wewnetrznej . U mnie "czerwona lampka " zapaliła sie w przypadku oceny A.Michnika w momencie gdy zajadliwie ( eufemizm ) bronił gen. W.Jaruzelskiego w panelu dyskusyjnym we francuskim TV5 ( jakoś pod koniec roku 1989 ) - juz wówczas przeczuwałem , że cos jest nie tak i w stosunku do naczelnego GW byłem bardzie w swych osądach wstrzemięźliwy - tych pozytywnych oczywista... Odpowiedz Link Zgłoś
gorby1 smieszne jest przypisywanie Michnikowi takiej roli 10.01.07, 23:02 Wbijcie sobie w koncu ludzie do glow,ze z pogladami Michnika utozsamiaja sie ludzie,ktorzy czytaja akurat GW,a nie inne gazety.To nie on dyktuje im spojrzenie na Polske.To oni maja swoje poglady,ktore sa akurat zgodne z pogladami Michnika. GW bardziej niz inne gazety demaskuje.Lepiej informuje.Tego ludzie oczekuja od gazet. Nie narzuca napewno,bo nie jest w stanie narzucac jakies tam poglady swoim czytelnikom,ktorzy z pewnoscia wskaznikiem IQ przewyzszaja sporo czytelnikow innych gazet,ktore wlasnie narzucaja jedynie sluszne poglady czytelnikom. Odpowiedz Link Zgłoś
pla_cebo Re: smieszne jest przypisywanie Michnikowi takiej 10.01.07, 23:07 gorby1 napisał: > Wbijcie sobie w koncu ludzie do glow,ze z pogladami Michnika utozsamiaja sie > ludzie,ktorzy czytaja akurat GW,a nie inne gazety.To nie on dyktuje im > spojrzenie na Polske.To oni maja swoje poglady,ktore sa akurat zgodne z > pogladami Michnika. GW bardziej niz inne gazety demaskuje.Lepiej informuje.Tego > > ludzie oczekuja od gazet. Nie narzuca napewno,bo nie jest w stanie narzucac > jakies tam poglady swoim czytelnikom,ktorzy z pewnoscia wskaznikiem IQ > przewyzszaja sporo czytelnikow innych gazet,ktore wlasnie narzucaja jedynie > sluszne poglady czytelnikom. No mozna i tak. Ciekawe tylko dlaczego w dniu dzisiejszym naklad "Dziennika" zostal wykupiony juz rano a GW zalegala dalej:) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: smieszne jest przypisywanie Michnikowi takiej 10.01.07, 23:08 Ciekawe tylko dlaczego w dniu dzisiejszym naklad "Dziennika" > zostal wykupiony juz rano a GW zalegala dalej:) Zalezy gdzie :) U mnie, w moim kiosku, Dziennik zalega do wieczora. Odpowiedz Link Zgłoś
gorby1 bywam rzadko w Polsce ale z wlasnego doswiadczenia 10.01.07, 23:13 wiem,ze GW mozna kupic mniej wiecej do poludnia.Dziennik i ND caly dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Powiem ci też, 10.01.07, 23:16 że - przynajmniej u mnie - Gazety Polskiej nie kupuje nikt :) tak mówi pani kioskarka Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon śmieszny to ty jesteś! a nawet żałosny :( 10.01.07, 23:16 Ja czytam Politykę od 1-szej klasy liceum i GW od pierwszego wydania (pewnie jeszcze je gdzieś mam :). Dzisiaj czytam też kilka innych tygodników, rzepę. I co niby z tego ma wynikać? Może to, że ja coś czytam i rozumiem, a na dodatek mam swoje zdanie. A tacy jak ty prostacy modlą się do papieru, który trzymają w ręce. Jedni do GW, inni do Dziennika. Jaka różnica? Ot bałwochwalcy! Odpowiedz Link Zgłoś
gorby1 nie dyskutuj z prostakami - uczyla mnie matka 10.01.07, 23:33 Pamietam i stosuje sie. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Śmieszne jest nie przypisywanie Michnikowi takiej 10.01.07, 23:51 gorby1 napisał: > Wbijcie sobie w koncu ludzie do glow,ze z pogladami Michnika utozsamiaja sie > ludzie,ktorzy czytaja akurat GW,a nie inne gazety.To nie on dyktuje im > spojrzenie na Polske.To oni maja swoje poglady,ktore sa akurat zgodne z > pogladami Michnika. ---> Jesteś głupi czy głupiego udajesz? Wiedza i poglądy biorą się z informacji a informacja ze źródeł. Dla prawie wszystkich "spojrzenie" na współczesną Polskę bierze się z mediów. Żerowanie na znaczku Solidarności i martyrologii dawało siłę nie do przebicia w tamtych latach. Media również kształtują poglądy jeśli zamiast informacji przemycają komentarze. Najpierw bywał pogląd Nadredaktora powielany w mediach a następnie czytelnicy przyjmowali to jako swoje - nie odwrotnie. Zakłamywanie a wręcz kreowanie ówczesnej rzeczywistości skutkowało szerzeniem się zakłamanych poglądów. > GW bardziej niz inne gazety demaskuje.Lepiej informuje.Tego > ludzie oczekuja od gazet. ---> W tamtych casach ludzie wierzyli, że opozycjonista, solidarnościowiec, to ludzie uczciwi i prawdomówni. Nie wiedzieli, że są manipulowani przez obłudników myślacych o własnych tylko interesach i wpływach. Ludzie oczekiwali informacji o faktycznych wydarzeniach a otrzymywali obraz kreatywnej rzeczywistości - takiej jaka pasowała Michnikowi i postkomunistom. > Nie narzuca napewno,bo nie jest w stanie narzucac jakies tam poglady swoim > czytelnikom,ktorzy z pewnoscia wskaznikiem IQ przewyzszaja sporo czytelnikow > innych gazet,ktore wlasnie narzucaja jedynie sluszne poglady czytelnikom. ---> To może powiesz jakie IQ trzeba było mieć, by już wtedy przewidzieć, że część opozycji sprzedała Polskę i Polaków esbekom? Odpowiedz Link Zgłoś
gryziec Re: E.Milewicz <=> M.Rybinski w TVN24 10.01.07, 23:21 Coś mi się zdaje, że Kaczyńscy też mieli do dyspozycji swoją prasę, więc mogli konkurować z GW. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Nie bylo odpowiednich instrumentów,zeby ktoś 10.01.07, 23:20 mogl się przeciwstawić SKUTECZNIE Michnikowi. Próbowal Kaczyński (propozycje dekomunizacji Polski byly nawet tematem publikacji w gazetach)) ale zostal upupiony. Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon instrumentów? 10.01.07, 23:26 Raczej dobór dopuszczonych do pierwszego Sejmu był dobrze ułożony. Albo Mazowiecki, Geremek i reszta to ludzie politycznie nieudolni i słabi. Dzisiaj też tłumy są gotowe walczyć za Rydzyka, Leppera, Giertycha! To wina tłumów? A może kościoła? Braku lustracji? Braku odwagi i miałkości elit niezdolnych przestępcy wyrzucić z Sejmu, a nawiedzonemu katolikowi powiedzieć nie bez fałszywej obawy przed hierarchią? Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: instrumentów? Tak instrumentów! 10.01.07, 23:35 Zbyt zawile piszesz żebym mogl podjąc polemikę z Tobą. Nie bylo skutecznych instrumentów. J. Kaczyński charyzmą i intelektem przewyższa Michnika. Udowodnil to publicznie( w TVP) już dwa razy w latach dziwięćdziesiatych. Odpowiedz Link Zgłoś
profesor.wilczur [...] 10.01.07, 22:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon sam jesteś bełkot! 10.01.07, 23:19 Fakt, że niektóre akapity słabe. Ten Benedykt też taki jakiś jakby cudowny. Ale ocena przełomu PRL i RP oraz osłaniania komuchów jak najbardziej rzeczowa. Odpowiedz Link Zgłoś
asso1 Re: dla jaslona , wilczura i innych "intelektu.... 10.01.07, 23:22 ..alistów" forumowych. Poziom waszego antymichnikowego bełkotu zwalnia i mnie i kogokolwiek z obowiązku dyskusji. Bo czyż ma sens dyskusja z głupotą przyprawioną dziką nienawiścią? Nawet nie usiłuję prostować zwykłych kłamstw na których oparte są wasze, pożal się Boże wywody. Bo przecież, cóż warte byłyby wasze "intelektualne" konstrukcje bez kłamstw, pomówien i insynuacji? Wśród wielu grzechów jakie zarzuca się Polsce Ludowej jeden jest bezdyskusyjny. To nie moja opinia, to opinia zajadłych obrońców starego porządku, który PRL niewątpliwie obaliła. Uważają oni otóż, że dopuszczenie tzw. motłochu do wiedzy i oświaty (a w konsekwencji na salony) było błędem niewybaczalnym i zasługującym na największe potępienie. Nigdy wam tego nie darujemy!!! - oświadczył mi były ziemianin w latach 80tych. Dziś, kiedy słucham przedstawicieli nowych elit i czytam wasze wywody myślę sobie - może oni mieli jedenak rację? Stare polskie powiedzenie - nie masz gorszego pana od chama można strawestować - nie masz większego cymbała od przyuczonego analfabety. Co widać, słychać i czuć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus To sluszna samokrytyka. Gratuluję! 10.01.07, 23:38 asso1 napisał: Stare polskie powiedzenie - nie masz gorszego pana od chama można strawestować > - > nie masz większego cymbała od przyuczonego analfabety. Co widać, słychać i > czuć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asso1 Homosiu! 10.01.07, 23:50 Znów się wcinasz między wódkę a zakąskę. Pisze tak wyraziście abyś mógł mnie zrozumieć. Bo z poprzedniego postu jak widać, niczego nie zrozumiałeś. Pisząc o forumowych intelektualistach naprawdę nie myślałem o tobie. Przy okazji - jak końcóweczka? Odpowiedz Link Zgłoś
morel_widaj_kpt.piotrowski Asso 11.01.07, 01:09 są DVD z Hansem Klossem. Załatw sobie autograf Zbycha. Porównasz podpisy :) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Odpowiedź Micnika 10.01.07, 23:34 "(...)unosi się cień mrocznej przeszłości i ponury kontekst bieżącej polityki. Na ten kontekst składa się walka o władzę, która przyjmuje postać walki o pamięć. Widać to dobrze na przykładzie sporów o dekomunizację i lustrację. Dekomunizacja to nic innego jak postulat dyskryminacji prawnej ludzi dawnego reżimu. Ludzie z dawnej nomenklatury, choćby nie popełnili żadnego przestępstwa, mają być dyskryminowani z tego tylko tytułu, że zasiadali w kierowniczych gremiach dyktatury. W ten sposób pozbawia się obywateli prawa do swobodnej decyzji o kształcie demokratycznego parlamentu. Idea lustracji ma pomóc w ujawnieniu agentów komunistycznej policji politycznej. Rzecz w tym jednak, że czyni się to na podstawie dokumentów, których celem było terroryzowanie obywateli, sporządzanych przez tę policję przez długie lata dyktatury. Dziś dokumenty te mają być podstawowym źródłem wiedzy o ludzkich postawach, a tymi, którzy je będą weryfikować, są dawni funkcjonariusze Służby Bezpieczeństwa. Trudno o bardziej paradoksalny triumf komunistycznej przeszłości nad demokratyczną teraźniejszością. W ten sposób debata o komunizmie staje się sposobem walki o władzę poprzez szantaż i dyskryminację przeciwnika politycznego (...)" serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34311,138846.html Pogląd jest jasny i spójny, nie wierzę, że Rybiński go nie rozumie Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Odpowiedź Michnika,czyli chory z urojenia 11.01.07, 00:21 woda.woda napisała: > Dekomunizacja to nic innego jak postulat dyskryminacji prawnej ludzi dawnego > reżimu. Ludzie z dawnej nomenklatury, choćby nie popełnili żadnego > przestępstwa, mają być dyskryminowani z tego tylko tytułu, że zasiadali w > kierowniczych gremiach dyktatury. W ten sposób pozbawia się obywateli prawa do > swobodnej decyzji o kształcie demokratycznego parlamentu. ---> Nie. "W ten sposób" w czasach przełomowych, w latach transformacji ustrojowej ster przemian i korzystne warunki startu daje się ludziom, którzy uczciwie na te zmiany zapracowali. A Michnik proponuje, by odbudowywać kraj razem z tymi, którzy kraj rujnowali. To tak jakby bandytę pytać o zdanie jak ma wynagrodzić krzywdy ofierze, albo ze złodziejami budować systemy antywłamaniowe. > Idea lustracji ma pomóc w ujawnieniu agentów komunistycznej policji > politycznej. Rzecz w tym jednak, że czyni się to na podstawie dokumentów, > których celem było terroryzowanie obywateli, sporządzanych przez tę policję > przez długie lata dyktatury. Dziś dokumenty te mają być podstawowym źródłem > wiedzy o ludzkich postawach, a tymi, którzy je będą weryfikować, są dawni > funkcjonariusze Służby Bezpieczeństwa. Trudno o bardziej paradoksalny triumf > komunistycznej przeszłości nad demokratyczną teraźniejszością. ---> Triumf osiągnięty z wydatna pomocą Michnika. On sam myszkował po tajnych archiwach a potem popierał palenie akt przez esbeków. > W ten sposób debata o komunizmie staje się sposobem walki o władzę poprzez > szantaż i dyskryminację przeciwnika politycznego (...)" ---> Każdemu kto zwrócił uwagę, również jemu, że źle zaczyna się polska demokracja, Michnik zgotowal los wyrzutka społeczeństwa, oszołoma chorego z nienawiści i zaszczuwał medialnie. > Pogląd jest jasny i spójny, nie wierzę, że Rybiński go nie rozumie ---> Doskonale Rybuński go rozumie i stąd ta trafna diagnoza. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Odpowiedź Michnika,czyli chory z urojenia 11.01.07, 00:33 A Michnik proponuje, by odbudowywać kraj > razem z tymi, którzy kraj rujnowali Nie. On mówi cos innego: "W ten sposób pozbawia się obywateli prawa do swobodnej decyzji o kształcie demokratycznego parlamentu". To obywatele wolnego kraju powinnidecydować, czy chcą dopuścicdo władzy zdawnej nomenklatury. Sens tego wyłusczony jest w zalinkowanym tekście. > ---> Każdemu kto zwrócił uwagę, również jemu, że źle zaczyna się polska > demokracja, Michnik zgotowal los wyrzutka społeczeństwa, oszołoma chorego z > nienawiści i zaszczuwał medialnie. Tego nie skomentuję, bo jest nie na temat (dodatkowo bez sensu) Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Odpowiedź Michnika,czyli chory z urojenia 11.01.07, 00:44 > "W ten sposób pozbawia się obywateli prawa do swobodnej decyzji o kształcie > demokratycznego parlamentu". To obywatele wolnego kraju powinnidecydować, czy > chcą dopuścicdo władzy zdawnej nomenklatury. Sens tego wyłusczony jest w > zalinkowanym tekście. > i to wlasnie swiadczy o tym, ze michnik jest zwyklym palantem. nietrudno dostrzec, ze gdyby takie zalecenia zastosowac w Niemczech po wojnie, to hitlerowcy prawdopodobnie odegraliby istotna role w tym kraju. Ciekaw jestem co tez sobie guru wyksztalciuchow mysli na temat denazyfikacji. Michnik musi bardzo nie lubic Polski i Polakow, skoro sufluje takie rozwiazania. Odpowiedz Link Zgłoś
asso1 Re: Odpowiedź Michnika,czyli chory z urojenia 11.01.07, 00:58 Zwykłym palantem to jesteś ty!! Porównywanie Polski do Niemiec hitlerowskich oznacza, że jesteś jednak palantem niezwykłym. Michnik nigdy by sobie nie pozwolił na takie porównanie. To nie on a rzczej ty nie lubisz Polski i Polaków! Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Odpowiedź Michnika,czyli chory z urojenia 11.01.07, 01:04 spodziewalem sie odpowiedzi w podobnym stylu. bo jak mozna bronic bredni Michnika jesli nie udawajac oburzenie z drugorzednych powodow i czepiajac sie personalnie? tez bym niczego lepszego nie wymyslil. Odpowiedz Link Zgłoś
morel_widaj_kpt.piotrowski Dobrze, że w 1945 nikt Niemcom nie dał prawa 11.01.07, 01:01 do decydowania czy nazistom dać jeszcze jedną szansę. Co za obmierzły typ. Widać zarażenie się w młodości sierpem i młotem nie daje się w ogóle wyleczyć. Hojny był Michnik. Uwłaszczyć przestępców, telewizje oddać tajnym współpracownikom, chlać wódę z Ministrem Propagandy i klepać się po plecach ze zbrodniarzami komunistcznymi, bezczelnie odmawiając Polakom prawa do ich sądzenia. Himmler proponował "okrągły stół" Anglosasom. Nienawistnicy odrzucili rączkę wyciągniętą do zgody. Ciekawe, jak by postapił Michnik? Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Był Ojcem Chrzestnym PRL-u 11.01.07, 01:04 Co ma Hitler do PRL? Odpowiedz Link Zgłoś
morel_widaj_kpt.piotrowski Naziści i komunisci to zbrodniarze. Mają 11.01.07, 01:06 wspólną ideologię. Pierwsi mordowali w imię wyższości rasy, drudzy w imię wyższości klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus "Nowa lewica" tylko zmodyfikowala tę ideologię. 11.01.07, 01:12 Fundament światopoglądowy pozostal ten sam. Uwolnić czlowieka od ...czlowieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Mgr Ewie Milewicz odpowiada Prof. Chrzanowski 11.01.07, 01:09 "Michnik wybrał sojusz z postkomunistami" "Rzeczywiście przez ostatnich kilkanaście lat istniała w polskim życiu publicznym blokada co do mówienia o pewnych sprawach: rozliczenia przeszłości, lustracji, dekomunizacji, ujawnienia agentury" - pisze w DZIENNIKU Wiesław Chrzanowski, marszałek Sejmu I kadencji. "Wypada chyba stwierdzić, że te 17 lat zostało pod względem rozliczenia przeszłych win w dużym stopniu zmarnowane" - dodaje następnie: .. Wypada chyba stwierdzić, że te 17 lat zostało pod względem rozliczenia przeszłych win w dużym stopniu zmarnowane. Dopiero z wieloletnim opóźnieniem po licznych sporach i dyskusjach uchwalono niedoskonałą ustawę lustracyjną, która powoływała do życia sąd lustracyjny i nakazywała składać oświadczenia lustracyjne. Potem stworzono Instytut Pamięci Narodowej, który zgromadził w swoich zasobach kilometry akt dawnego MSW. Trzeba oddać sprawiedliwość, że działania owe umożliwiały lustrację w podstawowym zakresie, choć wciąż krąg lustrowanych stanowił tylko drobny margines problemu dawnej agentury - dotyczył tylko wąskiego grona osób na eksponowanych stanowiskach, a z grup zawodowych jedynie adwokatów. Ale nawet i one były co i rusz torpedowane: przypomnijmy, jak w okresie rządów SLD podjęto próbę radykalnego obcięcia środków finansowych dla IPN, które uniemożliwiłoby de facto jego działalność. Pamiętam też tę atmosferę nagonki, jaka towarzyszyła opóźnionemu o pół roku wyborowi pierwszego prezesa IPN Leona Kieresa. W tworzeniu atmosfery niechęci wobec działań dekomunizacyjnych i lustracyjnych znaczącą rolę odegrała „Gazeta Wyborcza” kierowana przez Adama Michnika. Przecież już w latach osiemdziesiątych w wydawanej w tzw. drugim obiegu „Krytyce”, związanej ze środowiskiem KOR, ukazywały się teksty wskazujące na rzekome zagrożenie siłami endecko-chadeckimi. Ta sama intencja odżyła z całą siłą podczas obrad Okrągłego Stołu. Uznano wówczas, że współpraca ze skompromitowanymi, ale przecież silnymi intelektualnie i strukturalnie postkomunistami może posłużyć zahamowaniu „ataku ciemnogrodu”. Po Okrągłym Stole ta sama intencja pozwalała pewnym środowiskom „typować”, kto się nadaje na posła Sejmu kontraktowego, a czyje poglądy już się w nim nie mieszczą. Nawet Tadeusz Mazowiecki i Aleksander Hall, związani przecież z Okrągłym Stołem jak najściślej, odmówili kandydowania w takich wyborach, w których listy kandydatów były przykrawane pod jedynie słuszny wzorzec. O szansie na elekcję decydował plakat z Wałęsą, a o dostaniu się na listę wyborczą – jeden ośrodek, znajdujący się na zapleczu Komitetu Obywatelskiego. Obawa przed tym "ciemnogrodem" - niczym nieuzasadniona i, jak pokazała przyszłość, prowadząca donikąd - towarzyszyła nam przez kolejne lata, podsycana przez środowiska, które Maciej Rybiński hasłowo określił jako sojusz Kiszczaka i Michnika. Kiedy zdecydowaliśmy się tworzyć ZChN, spotkało nas oburzenie uzasadnione tym, że trzeba „utrzymać jednolity front Komitetów Obywatelskich”. Oskarżano nas o tworzenie niepotrzebnych podziałów społecznych. Widmo ciemnogrodu stało się najstraszliwszym, co może spotkać wolną Polskę. W takiej atmosferze nawoływanie do dekomunizacji określano jako rewanżyzm i chęć zemsty. W ich miejsce proponowano współpracę z niedobitkami PRL „dla dobra przyszłości”. To na tej fali możliwe stało się opublikowanie w największej wówczas ogólnopolskiej gazecie wspólnego tekstu dawnego opozycjonisty Adama Michnika z dawnym działaczem PZPR Włodzimierzem Cimoszewiczem. calość: www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=27637 Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Mgr Ewie Milewicz odpowiada Prof. Chrzanowski 11.01.07, 01:20 "Wypada chyba stwierdzić, że te 17 lat zostało pod względem rozliczenia przeszłych win w dużym stopniu zmarnowane" Ustawa lustracyjna pochodzi z 1997 roku i ma juz 10 lat, uchwalpno ją za czasów prezydenta Kwasniewskiego. Oco więc chodzi panu Chrzanowskiemu? Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Nie dowiesz się,jak nie przeczytasz ze zrozumienie 11.01.07, 01:23 woda.woda napisała: > Oco więc chodzi panu Chrzanowskiemu? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Przeczytałam. 11.01.07, 01:29 Trudno, że by pan Chrzanowski - stary endek był innego zdania, niż jest. Co nie znaczy, że postawa endecka jest jedyną mozliwą. Michnik (i ja) prezentujemy pogląd antyendecki - co nam, oczywiście, wolno. Nie darmo wvciąż aktualne jest powiedzenie o duchach Piłsudskiego i Dmowskiego - wiecznie zywych wsród Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Odpowiada także Pani mgr Ewie Prof. Legutko 11.01.07, 01:23 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=55302955 Odpowiedz Link Zgłoś