Dodaj do ulubionych

mlodzi chca lustracji

16.01.07, 09:31
<<Blisko 70 procent młodych ludzi w Polsce uważa, że sprawę teczek należy
wyjaśnić, choć nie jest to dla nich kwestia pierwszoplanowa - tak wynika z
badań opublikowanych przez "Dziennik". Gazeta pisze, że młodzież urodzona
między 1981 a 1989 rokiem jest mocno podzielona w swoim stosunku do najnowszej
historii. Większość jest jednak zdania, że prawdę o przeszłości należy
ujawnić. Socjolodzy wyjaśniają, że młodzi Polacy są restrykcyjni, jeśli chodzi
o postawy etyczne>>

ludzie radzieccy, gomulkowska cwiercinteligencja i inny klienci
michnikowszczyzny powoli wymieraja. rodzi sie nowe pokolenie o jasno
sprecyzowanych zasadach. brawo !
Obserwuj wątek
    • rydzyk_fizyk ZMPowcy też byli restrykcyjni w sprawie etyki ;) 16.01.07, 09:41

• cics Re: mlodzi chca lustracji 16.01.07, 09:53
      Aż dziwne ,że nie 100% . Łatwo jest otwierać teczki , gdy ma się pewność,że w
      środku nie ma kompletnie nic na swój temat.
      A teraz wyobraź sobie ,że na jaw wychodzi całe Twoje życie prywatne. Wszystkie
      kobiety Twojego życia, wszystkie mocno zakrapiane imprezy, wszystkie wygłupy
      nastolatka. Miałbyś ochotę , aby oglądały to Twoje dzieci i Twoja żona?
      Łatwo być restrykcyjnym w stosunku do innych.
      P.S. Prawdopodobnie nie mam żadnej teczki, tylko po prostu żyłem dorosłym
      życiem w tych czasach

• elde23 Re: mlodzi chca lustracji 16.01.07, 10:00
        Dzisiejsze służby specjalne też tworzą teczki.I w stosownym czasie będą one
        ujawnione. Na miejscu nastolatków nie spałbym spokojnie. Młody człowiek
        kandydujący na radnego, czy posła, może w przyszłości przeczytać w gazecie,
        że "palił, ale się nie zaciągał", albo że "nabrudził w zakrystii", itp.
        Służby specjalne są nieśmiertelne, a ich metody dobrze sprawdzone.
    • bubba49 na pochybel ziemkiewiczowi i rybińskiemu 16.01.07, 10:01
      miedzy wyjasnic a ujawnic jest różnica dosyc istotna.Otwarte zasoby tzw IPN-u nie bedą kusiły różnego autoramentu lustratorów bo to co jest ogólno dostępne nie jest już takie ciekawe,.Nie daje poczucia ważnośc lustratora.
    • sierzant_nowak PiS mial owtorzyc archiwa. Minal rok - dlaczego 16.01.07, 10:42
      tego nie zrobil? Dlaczego nie dostalismy pelnej kopii materialow szafy lesiaka? Dlaczego IPN nie jest otwarty i w trakcie skanowania i upubliczniania dokumentow w internecie? :] BO KACZKI RZNA GLUPA mowiac o tym, ze chca lustracji. Chca - ale lustracji innych :D
      • nowytor4 Kaczyńscy boją się o twojego ojca, coby samosądu 16.01.07, 11:31
        "wyrokiem" obwieszony nie został
        • sierzant_nowak nowotworek z wlasciwa sobie "klasa" i "poziomem" 16.01.07, 11:49
          wyplul cos na forum. :D Jak tam frustracyjki? Ciagle trzymaja? :D
          • sierzant_nowak mamy sie zaczac o ciebie martwic? Musisz byc 16.01.07, 11:53
            w ciezkim stanie, skoro tak gowniarskie posty wypisujesz... To w przedszkolu z tego co pamietam na haslo "jestes glupi" odpowiadano "no, twoj tata". Dorosly czlowiek uzywajacy w dyskusji argumentu w postaci personalnego ataku na nieznajoma sobie zupelnie osobe (moj ojciec) daje dowod debilizmu i prymitywizmy charakterystycznego dla tobie podobnych :D

Co z meritum? Gdzie zawartosc szafy Lesiaka? Gdzie otwarcie archiwow IPN? Ja, moj ojciec i np. PO jestesmy za pelna jawnoscia tych papierow tu i teraz. Tak samo jak akt personalnych SB zawierajacych dane pracownikow. Dlaczego kaczki sie boja? :D
    • kotek.filemon Re: mlodzi chca lustracji 16.01.07, 10:46
      Gdzie robiono tę ankietę? Większość ludzi w wymienionym w notatce przedziale
      wiekowym których znam nie ma bynajmniej lustracji na ustach, tylko w drugim
      końcu przewodu pokarmowego...
      • joannabarska Re: mlodzi chca lustracji 16.01.07, 11:07
        Młodzież, z tego co słysze, ma lustrację w "wielkim poważaniu". Der "Dziennik"
        nie ma o czym pisac. Jest to pismo niewiele różniące sie od tzw. "Naszego
        Dziennika".
    • moroux Re: mlodzi chca lustracji 16.01.07, 11:40
      A czego się spodziewać w kraju, gdzie połowa ludzi nie przeczytała w 2006 roku
      żadnej książki?
    • pandada młodzi nie znają niczego poza propagandą 16.01.07, 12:15
      ci znający PRL tym razem są bardziej kompetentni.

Co ciekawe ze starych lustracji najbardziej chcą ci, których PRL nie prześladował.
    • sowka7 Re: mlodzi chca lustracji 16.01.07, 12:34
      Ja też chcę lustracji i otwarcia archiwów IPN,
      jestem w wieku młodo- średnim.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka