Dodaj do ulubionych

No to kto w końcu obalił komunę i rozwalił mur?

18.01.07, 14:45
No kto ?
Ja też brałem w tym udział (byłem członkiem pierwszej solidarności)
Ale w podręcznikach historii tego nie znajdziecie.
Już niedługo okaże się że to byli czesi i ich jedyny opozycjonista "aksamitny
Havel" Bracia czesi dbają o legendy. Zawsze dbali. Nawet jak mieli jednego
partyzanta to też mu pomnik postawili.
Natomiast MY WIELKI NARÓD, CHRYSTUS NARODÓW ŚWIATA, ORŁY, NARÓD WYBRANY, ble
ble ble. potrafimy tylko opluwać się na oczach całego świata. Deptać i
unicestwiać autorytety.
Nie mamy już nic. Zostały tylko nieprzebrane zasoby śliny i gnoju. No kogo by
tu jeszcze załatwić ?
Najlepsi w tym są ci którzy w czasach pierwszej solidarności zamiast działać
to srali w gacie ze strachu lub z powodu niemowlęcego wieku. Teraz mienią się
prawdziwymi patriotami. Blee!!! Aż miło splunąć.
To tyle, ulżyłem sobie.
Pozdrawiam.
p.s.
Aha, zainpirowała mnie do tego wątku najnowsza książka PANA RAFAŁA
"michnikowszczyzna"
Obserwuj wątek
    • ab_extra Komunizm sam się rozpadł i upadł 18.01.07, 14:54
      Michnik tylko podbiegł w ostatniej chwili i podtrzymał, żeby się za bardzo nie
      potłukł.
      • andre_234 Re: Komunizm sam się rozpadł i upadł 18.01.07, 15:54
        Oooo !!
        A to ci dopiero!!
        No nie wiedziałem.
        Myślałem że w więzieniu siedział.
        :-/
        • ab_extra W 1988 i 89 siedział? I czy od jego siedzenia 18.01.07, 15:58
          komuna upadła jednocześnie we wszystkich demoludach? Tak potęzna była
          Solidarność w 1988, że Jaruzel musiał sie pod jej naciskiem ugiąć, z Jaruzelem
          wszyscy gensecy Wschodniej Europy? Co ty mi za bajędy opowiadasz?
      • uzdek98 komune obalili kartofle i rydzyk... 18.01.07, 16:44
        nie bylo kor, solidarnosci itp... to klamstwa ukladu i szarej pajeczyny... byli
        tylko oni - dwaj bracia irasiad slonce i kartofel odnowiciel... wspieral ich
        prawie swiety ojciec dyrektor...
        • ab_extra KOR i Solidarność pokonałą potęgę rządzącą 18.01.07, 21:02
          połową swiata? Jaja sobie robisz?
          • antykagan Re: KOR i Solidarność pokonałą potęgę rządzącą 18.01.07, 22:01
            ab_extra napisał:

> połową swiata? Jaja sobie robisz?

Jesteś wyjątkowym gnojem.
            • ab_extra Po stylu wypowiedzi poznaję wykształciucha :) 18.01.07, 22:10

• wujcio44 Re: No to kto w końcu obalił komunę i rozwalił mu 18.01.07, 14:56
      andre_234 napisał:

> No kto ?

Jak to kto? Kaczory z Rydzykiem.
    • tornson Tzw. pożyteczni idioci w byłych krajach 18.01.07, 15:01
      komunistycznych, przedewszystkim w ZSRR.
      A dziś nawet wschodnie landy Niemiec tęsknią za NRD. Zaś na terenie byłego ZSRR
      dużo ponad połowa, trudno się dziwić jeśli tylko Białoruś i Estonia z byłych
      radzieckich repubklik odzyskały PKB per captia sprzed rozpadu ZSRR (i to
      wszystko przy malejącej populacji).
      • t-800 Re: Tzw. pożyteczni idioci w byłych krajach 18.01.07, 16:47
        A tu nie tęsknią, tylko żyją, jak w raju: www.krld.pl
        • tornson Współczesne KRLD to państwo-korporacja. 18.01.07, 21:14
          t-800 napisał:

> A tu nie tęsknią, tylko żyją, jak w raju: www.krld.pl
          • ab_extra PZPR ani służby nie chciały żyć w KRLD :) 18.01.07, 21:19
            Już się naoglądali telewizji satelitarnej i wideo. Chcieli mieć prawdziwe
            telewizory zamiast rubinów i prawdziwe samochody zamiast polonezów. A tu w oczy
            zaglądała im Kuba!
            • tornson O czym ty bredzisz? 18.01.07, 21:40
              • ab_extra O tym, że komuniści mieli w d... komunizm 18.01.07, 21:42
                A w latach 80. z pewnością :)
                • tornson Bredzisz człowieku. 18.01.07, 21:56
                  Głupi motłoch chciał kapitalizmu, to dostał to czego chciał, masową nędzę i
                  bezrobocie. Władza miała już dość uszczęśliwiania na siłę idiotów nie
                  potrafiących docenić tego co mają, więc teraz 25mln Polaków żyje poniżej progu
                  socjalnego, 5mln przymiera głodem, a wszystkie dworce cuchną od bezdomnych. Zaś
                  takie oczywiste kwestie jak powszechne edukacja czy służba, dziś są w swerze
                  marzeń dla coraz większej rzeszy Polaków.
                  • tornson I nie tylko to, ucierpiała też inteligencja, 18.01.07, 21:58
                    bo Polska wybierając model prowincjonalnego zacofanego kapitalizmu wyzbyła się
                    technologii, więc coraz mniej pracy dla naukowców i inżynierów.
                  • ab_extra Za komuny w nędzy żyli niemal wszyscy 18.01.07, 22:06
                    Kapitalizm im to tylko uswiadomił. A bardzo wielu z nich pozwolił z tej nędzy
                    sie wydobyć. Zresztą, to co nam zafundowała postkomuna trudno nazwać
                    kapitalizmem albo wolnym rynkiem.
                    Poza tym: czy to sekretarze PZPR i oficerowie SB mieszkaja na dworcach?
                    • tornson Za komuny liczba ludzi żyjących poniżej progu 18.01.07, 22:14
                      socjalnego zamykała się w góra 10%, o nędzy i głodzie nikt nie słyszał od końca
                      lat 40-ych.
                      Oczywiście niektórzy próbują udowadniać że np. w latach 70-ych ludzie w krajach
                      komunistycznych nie mieli telewizorów LCD,mikrokomputerów,DVD,MP3, musieli
                      jeździć modelami samochodów z lat 70-ych a nie 2000+ i na tej podtawie wnioskują
                      że za komuny nędza była. ;o>
                      • ab_extra A ja się łudziłem, że tylko udajesz idiotę 18.01.07, 22:19
                        tornson napisał:

> socjalnego zamykała się w góra 10%, o nędzy i głodzie nikt nie słyszał od końca
                        > lat 40-ych.
                        > Oczywiście niektórzy próbują udowadniać że np. w latach 70-ych ludzie w krajach
                        > komunistycznych nie mieli telewizorów LCD,mikrokomputerów,DVD,MP3, musieli
                        > jeździć modelami samochodów z lat 70-ych a nie 2000+ i na tej podtawie wnioskuj
                        > ą
                        > że za komuny nędza była. ;o>
                        • tornson Ja tylko opisuję sposób rozumowania idiotów. :o) 18.01.07, 22:26
                          ab_extra napisał:

> tornson napisał:
                          >
                          > > Oczywiście niektórzy próbują udowadniać że np. w latach 70-ych ludzie w k
                          > rajach
                          > > komunistycznych nie mieli telewizorów LCD,mikrokomputerów,DVD,MP3, musiel
                          > i
                          > > jeździć modelami samochodów z lat 70-ych a nie 2000+ i na tej podtawie wn
                          > ioskuj
                          > > ą
                          > > że za komuny nędza była. ;o>
    • frank_drebin Walesa twierdzi, ze on. Michnik twierdzi, ze on. 18.01.07, 15:24
      Pogubic sie mozna ;)
    • ab_extra Darujmy sobie bajędy o obaleniu komuny 18.01.07, 15:55
      Udowodnij mi, że Solidarność była w 1988 roku tak potężna, a presja społeczna
      tak ogromna, że Jaruzel z Kiszczakiem musieli się ugiąć. Prawda jest taka, że i
      komuna i Solidarność w końcu lat 80. były kupą gruzu.
      • andre_234 Re: Darujmy sobie bajędy o obaleniu komuny 18.01.07, 16:18
        Niczego nie mam zamiaru udowadniać.
        Co przeżyłem to moje.
        Natomiast Ty udowadniasz że mam rację. Niestety.
        :-/
        • ab_extra A ja coś ci jednak opowiem 18.01.07, 16:34
          W 1987 byłem w wojsku. Nawet oficerowie polityczni tkwili w totalnym zwisie a
          pewien kapitan zamówił sobie nawet kiczowaty portret w czapce z orzełkiem
          zrywającym sie do lotu. Orzełkiem w koronie! :-D O podoficerach nawet nie mówię.
          Pewien chorąży zwykł przechadzać sie po korytarzu kopiąc przed sobą swoją
          czapkę. Gołym okiem było widać, że to wszystko się rozłazi. A w cywilu krążyła
          po biurkach od czasu do czasu jakaś bibuła, ale nikt się nie rwał ani do do jej
          czytania, ani konfiskowania i szukania sprawców. Zwis był totalny.
          Gdzie były te ogromne demonstracje, manifestacje, strajki w 1989, które zmusiły
          władze do poddania się? Chyba zyliśmy w całkiem innych krajach.
          • piotrek039 Re: A ja coś ci jednak opowiem 18.01.07, 19:59
            to byłeś chyba w bibolach , bo u mnie w jednostce co usłyszeli że będą strajki
            to podwyzszali gotowość bojową .A i pamietaj o ćwiczeniach w 88 dzielnej Armii
            Czerwonej na poligonach Drawska Pom. nazywało się to chyba Tarcza. I przypomnij
            sobie o Zomo którego było wiecej niż działaczy podziemnych.

• ab_extra A bez manewrów Armii Czerwonej nie było? 18.01.07, 20:59
              A pomyśl, ile ruskiego wojska stało w republikach nadbałtyckich. A ilu tam
              Rosjan mieszkało. Czy doszło tam do jakichś krwawych walk, prócz szturmu
              specnazu na telewizje w Wilnie?
              Tak, wszystkiego było więcej: i ZOMO i wojska i SB, a Solidarność praktycznie
              nie istniała. Tylko na czele tego stała partia, która już doskonale wiedziała,
              że to koniec: dalej jest już tylko coś w rodzaju Korei Północnej.
              Wiesz, czym się obywatele oficerowie najbardziej ekscytowali? Myślisz, ze
              marksizmem? Nie gadali o niczym innym jak o grach komputerowych, wideo i
              telewizji satelitarnej. Myslisz, że by chętnie wrócili do jakiejś formy
              siermiężnego stalinizmu, odciętego od świata, co było nieuchronne gdyby
              komuniści uparli się utrzymać władzę w warunkach totalnej katastrofy gospodarczej?
      • katrina_bush Gdyby nie puste sklepy - komuna by trwała do dziś. 18.01.07, 21:24
        Gdyby nie puste sklepy - komuna by trwała do dziś.

W Polsce nie było takiego mini-dobrobytu jak w NRD i w Czechosłowacji.

Dlatego w Polsce komuna upadła pierwsza ?

Na pierwszym miejscu była "kiełbacha" - a napewno nie "ideały".
        • ab_extra Oczywiście, ale to nie jest nic deprecjonującego 18.01.07, 21:37
          dla społeczeństwa. To jest po prostu normalne. Życie składa się z drobiazgów.
          Bez względu na czas, miejsce i okoliczności zdecydowana większość ludzi chce
          najpierw przeżyć, a najlepiej przeżyć jakoś znośnie. A życie przestawało już byc
          znośne, zwłaszcza, że w latach 80. ludzie mogli na skalę niespotykana wcześniej
          skonfrontować swoje życie z życiem gdzie indziej.
          • katrina_bush Gdyby tylko była "kiełbacha" w sklepach... 18.01.07, 21:50
            Gdyby tylko była "kiełbacha" w sklepach...

Mit o bohaterskiej Polsce, która jako pierwsza obaliła komunę w "imię wolności" jest żenujący !
            • ab_extra A znasz jakąś rewolucję niekiełbasianą? 18.01.07, 21:55
              Amerykanie zrobili powstanie z powodu ceł a paryżanie z głodu, podobnie
              Rosjanie... Ideologię zrobili z tego ci, którzy pierwsi podnieśli władzę lezącą
              na ulicy.
    • douglasmclloyd Nikt nie rozwalil, kontrewolucja nie przeszla 18.01.07, 16:01
      Dopiero teraz konusy robia rewolucje, ktora obali mur berlinski.
    • p.smerf Re: No to kto w końcu obalił komunę i rozwalił mu 18.01.07, 16:04
      Przepraszam jeśli kogoś pominąłem:
      1. Wałęsa
      2. Ronald Reagan
      3. Michaił Gorbaczow
      4. Wojownicy afgańscy
      5. Jan Paweł II
      6. bracia Kaczyńscy
      7. Ja - odłupałem sobie kawałek na pamiątkę.
    • leje-sie Jak to kto? 18.01.07, 16:05
      Romantyczni Niemcy, rozsadni Czesi i dzielni Rumuni.

Przynajniej tak sadzi swiat.

Bo w Polsce przeciez komunizm nie upadl!

Tak twierdzi co najmniej polowa uczestnikow tego forum i co najmniej mendel
      poltikykow i teologow. Nazwisk nie chce mi sie wymieniac.
    • lisia55 Re: No to kto w końcu obalił komunę i rozwalił mu 18.01.07, 16:06
      No jasne że Czesi !!!
      Oni to nawet drugą wojnę światową wygrali.
      Przecież to oni a nie my uczestniczyli w paradzie zwycięstwa.
      A ten mur ta tak przy okazji przewrócili.
      A co do podręczników historii europy to kto będzie wymieniał podejrzane autorytety.
      Noblista-bolek
      Zupka-pijaczek
      michnikowszczyzna
      grubakrecha-gamoniowaty staruch.
      itd itp itd
    • jaslon Re: No to kto w końcu obalił komunę i rozwalił mu 18.01.07, 16:27
      Oczywiste jest, że PRL zbankrutował. Po prostu te wszystkie reformy
      Jaruzelskiego i Rakowskiego gó.. dały, bo dać nie mogły.
      Solidarności pod koniec lat 80-tych praktycznie nie istniała, Trzeba było ją na
      dobrą sprawę odkopać i zrobić lifting, bo inaczej wstyd by ją było pokazać :)
      W zasadzie obawy, że na "drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści" brały
      się bardziej z tego, że upadek gospodarczy i bankructwo kraju mogło doprowadzić
      do niekontrolowanych rozruchów (oczywiście niemających nic wspólnego z
      Solidarnością, czy dążeniami do demokracji), niż z zagrożeniem walką zbrojną o
      władzę.

I cóż się stało? Oto komuchy postanowiły zrobić dobry interes. Zamiast uciekać
      na Syberią pod groźbą niekontrolowanych rozruchów, postanowili uwłaszczyć się
      na resztkach majątku PRL-u w zamian za zgodę na demokratyzację kraju. Był to
      bezczelny szantaż przedstawiany dzisiaj przez GW jako największy sukces w
      historii cywilizacji!!!

UWAGA!!! Dla mnie nie podlegają dyskusji osiągnięcia Solidarności i grup
      demokratycznych. Ale 89', Magdalenka, a w szczególności początek lat 90-tych to
      zupełnie inna bajka, którą należy oceniać oddzielnie!!! Pozostaje też do
      osobnej oceny, o jaką Polskę walczyły poszczególne grupy i ludzie. Nie zawsze
      była to demokracja w zachodnim rozumieniu. Pozostaje niewątpliwym sukcesem, że
      żyjemy w DEMOKRATYCZNEJ POLSCE. Ale ktoś jej spory kawał ukradł, a ktoś inny
      wciska mi do dzisiaj, że powinienem się z tego cieszyć, że złodzieja złapanego
      na gorącym uczynku nie zabili na miejscu. No niech tam, niechby i mu darowali
      życie! Ale dlaczego pozwolili mu zachować łup???????????
    • t-800 No jak to to kto? Michnik osobiście, nie bez... 18.01.07, 16:34
      ... udziału prof. Geremka oczywiście.
      • ab_extra No, zapomniałeś o wydatnej pomocy Kiszczaka 18.01.07, 16:35
        człowieka honoru
        • p.smerf Re: No, zapomniałeś o wydatnej pomocy Kiszczaka 18.01.07, 16:42
          Oczywiście. Był jednym z twórców porozumienia i chwała mu za to.
          • jdbad Re: No, zapomniałeś o wydatnej pomocy Kiszczaka 18.01.07, 16:44
            Polacy to dziwny naród...
            • 1normalnyczlowiek A czego nie rozumiesz mówiąc ,że dziwny? 18.01.07, 16:48
              jdbad napisała:
              > Polacy to dziwny naród...
          • t-800 Re: No, zapomniałeś o wydatnej pomocy Kiszczaka 18.01.07, 16:50
            Michnik przed nim do dziś plackiem leży.
            • p.smerf Re: No, zapomniałeś o wydatnej pomocy Kiszczaka 18.01.07, 16:54
              Naprawdę? Widzę, że jesteś blisko z Kiszczakiem. Opowiedz jeszcze coś ciekawego.
          • ab_extra A co by Kiszczak zrobił, gdyby nikt nie chciał 18.01.07, 16:50
            się z nim porozumieć? Sam by biegał z pistoletem po ulicy broniąc rewolucji?
            • andre_234 Re: A co by Kiszczak zrobił, gdyby nikt nie chcia 18.01.07, 19:16
              Jesteś kaczystą ?
              • asienka32 Re: A co by Kiszczak zrobił, gdyby nikt nie chcia 18.01.07, 19:22
                andre_234 napisał:

> Jesteś kaczystą ?

Jest rozsądnym facetem.
              • ab_extra Porażająca siła argumentów 18.01.07, 20:38
                Żałosny jesteś
    • twoj.psychiatra Komunę obalił Giertych Senior i Lepper 18.01.07, 19:24
      a pomagał im w tym dziele dzielny Waldemar Łysiak z towarzyszeniem Jerzego
      Roberta Nowaka.
      Giertych junior nosił te cegły z muru berlińskiego, który "tymi ręcami"
      rozebrali.
    • maureen2 Re: No to kto w końcu obalił komunę i rozwalił mu 18.01.07, 19:52
      red.Mokrosińska,ktora wie co to jest Polska i patriotyzm,wybitna bojowniczka
      o własny stołek
      • asso1 Re: No to kto w końcu obalił komunę i rozwalił mu 18.01.07, 21:59
        W 1987 byłem w wojsku. Nawet oficerowie polityczni tkwili w totalnym zwisie a
        pewien kapitan zamówił sobie nawet kiczowaty portret w czapce z orzełkiem
        zrywającym sie do lotu. Orzełkiem w koronie! :-D O podoficerach nawet nie mówię.

No właśnie, ab estra, czy jakoś tak. Zawsze podejrzewałem, że jesteś gnojkiem.
        W sensie wiekowym ale nie tylko, niestety. Kiedy ty byłeś w wojsku i wchodziłeś
        w dorosłe zycie, sytuacja w Polsce dojrzewała do tego aby dokonać wyboru - albo
        będziemy do siebie strzelać albo się jakoś dogadamy i spróbujemy budować nową
        Polskę. Jeszcze socjalistyczną, bo innej nikt sobie wówczas nie wyobrażał.
        Michnik , Kuroń i paru innych facetów miało wówczas za sobą po parę lat
        więżienia, siniaki na plecach i powybijane zęby. Ale oni nie myśleli o zemście,
        myśleli o Polsce. Ty myślałeś o mustrze, capstrzyku i przepustce a także o
        swoich przełożonych którzy być może robili głupie rzeczy, jak to w wojsku.
        Niestety, ten punkt widzenia pozostał ci do dziś, ab estra, czy jakoś tam.
        Ale mamy wolność (przyczyniłeś się do tego?) i każdy cymbał może wygadywać i
        wypisywać co zechce. Bezkarnie! Ale nie przejmuj się, są większe cymbały od
        ciebie. Oni są groźniejsi. Na ciebie można machnąć ręką. Na nich, niestety nie.
        Oni dziś rządzą Polską. I myślą tak samo jak ty. I to jest dramat!
        • ab_extra Człowieku, komu było w głowie strzelanie? 18.01.07, 22:16
          Solidarności, której było dziesięciu na krzyż i która zajmowała się tłuczeniem
          drugoobiegowej literatury? Oficerom wojska i milicji, którzy ogladali juz MTV,
          zajmowali się zdobywaniem dżojstików do Atari i kaset wideo z zachodnimi
          filmami? Kto miał do kogo strzelać w 1988? Pytam po raz kolejny: gdzie były te
          masowe demonstracje, manifestacje protestacyjne, strajki?! Jaka rewolucja nam
          groziła? O czym ty bredzisz?
          • asso1 Re: Człowieku, komu było w głowie strzelanie? 18.01.07, 22:36
            ab_extra napisał:

> Solidarności, której było dziesięciu na krzyż i która zajmowała się tłuczeniem
            > drugoobiegowej literatury? Oficerom wojska i milicji, którzy ogladali juz MTV,
            > zajmowali się zdobywaniem dżojstików do Atari i kaset wideo z zachodnimi
            > filmami? Kto miał do kogo strzelać w 1988? Pytam po raz kolejny: gdzie były
            te
            > masowe demonstracje, manifestacje protestacyjne, strajki?! Jaka rewolucja nam
            > groziła? O czym ty bredzisz?

Mój drogi! To jest właśnie perspektywa kraju z poziomu koszar. Już bez zadnej
            złośliwości - nie ośmieszaj się! POczytaj trochę o tamtych czasach, jest już
            sporo literatury. Wówczas to wszystko naprawdę wyglądało inaczej, uwierz mi.
            Chociażby dlatego, że jestem od Ciebie nieco starszy ( mógłbym być Twoim ojcem)
            i byłem przy tym, co tak lekko dziś traktujesz.
            • ab_extra Byłeś przy czym? 18.01.07, 22:42
              Byłeś przy tym, jak Solidarność gromadziła broń do powstania w 1988? Byłeś przy
              szykowaniu szubienic na komunistów?
              A w wojsku, choć nie w koszarach, spędziłem tylko rok. Opowieść o wojsku
              przytoczyłem tylko po to, by zilustrować, jak silna była wola mundurowych do
              walki o idee socjalizmu.
            • jaslon Re: Człowieku, komu było w głowie strzelanie? 18.01.07, 22:51
              Co ty asso1 bredzisz? Kto chciał budować inną formę socjalizmu??? Chyba ty z
              Michnikiem!!! Oczywiście odbywało się obmacywanie jak daleko można się posunąć
              dzisiaj. Wszyscy normalni ludzie zakładali się, kiedy komuna wreszcie padnie, a
              raczej modlili się żeby jak najszybciej. Po aksamitnej rewolucji i upadku muru
              berlińskiego stało się jasne, że nie będzie żadnej formy komuny. Będzie
              DEMOKRACJA!!!
              Pod koniec lat 80-tych groziło, że gospodarka obsunie się tak głęboko, że
              wybuchną rozruchy, ale wyłącznie na tle ekonomicznym. Ludzie mogli autentycznie
              nie mieć czego jeść!!! Nie było Solidarności w takim wymiarze, żeby była
              liczącą się siłą!!! Ale komuchy musiały znaleźć jakiegoś partnera, jedynym był
              MIT Solidarności.

Problemem Polski jest wyłącznie to, że brakło ludzi zdolnych wziąć na siebie
              ciężar niezbędnych zmian. Komuchy wyszły z tego na tarczy, a Polska do dzisiaj
              musi dźwigać ciężar tych komuszych złodziei i nierobów!
              • ab_extra Komuniści mogli utrzymać dyktaturę, ale wiedzieli 18.01.07, 23:00
                że za pomocą karabinów i pałek będą rządzić czymś w rodzaju Albanii Hodży, jeśli
                nie zatrzymają katastrofy gospodarczej. A sami juz nie mieli ochoty na zycie w
                zacofanym satalinowskim skansenie.
              • asso1 Re: Człowieku, komu było w głowie strzelanie? 18.01.07, 23:06
                jaslon napisał:

> Co ty asso1 bredzisz? Kto chciał budować inną formę socjalizmu??? Chyba ty z
                > Michnikiem!!! Oczywiście odbywało się obmacywanie jak daleko można się
                posunąć
                > dzisiaj. Wszyscy normalni ludzie zakładali się, kiedy komuna wreszcie padnie,
                a
                >
                > raczej modlili się żeby jak najszybciej. Po aksamitnej rewolucji i upadku
                muru
                > berlińskiego stało się jasne, że nie będzie żadnej formy komuny. Będzie
                > DEMOKRACJA!!!
                > Pod koniec lat 80-tych groziło, że gospodarka obsunie się tak głęboko, że
                > wybuchną rozruchy, ale wyłącznie na tle ekonomicznym. Ludzie mogli
                autentycznie
                >
                > nie mieć czego jeść!!! Nie było Solidarności w takim wymiarze, żeby była
                > liczącą się siłą!!! Ale komuchy musiały znaleźć jakiegoś partnera, jedynym
                był
                > MIT Solidarności.
                >
                > Problemem Polski jest wyłącznie to, że brakło ludzi zdolnych wziąć na siebie
                > ciężar niezbędnych zmian. Komuchy wyszły z tego na tarczy, a Polska do
                dzisiaj
                > musi dźwigać ciężar tych komuszych złodziei i nierobów!

Mój drogi, choć tak naiwny. Różnica między nami ( dotyczy to i ab extra!)
                polega na tym, że wy wierzycie dzisiejszej propagandzie a ja przy tym byłem.
                Kto wie lepiej? No cóż, według uznania.

• ab_extra Ale byłeś przy czym? Ja spadłem z Marsa? 18.01.07, 23:13
                  Przy czym takim byłeś, że odmawiasz mi prawa do oceny czasów w których byłem
                  dorosłym człowiekiem? O czym ty właściwie pieprzysz? Mieliśmy takie same kartki
                  na wszystko (chyba, że miałeś dostęp do sklepów MSW) i 20 dolarów sredniej
                  pensji. Więc nie pier...l mi, że znasz inna Polske z lat 80. niz ja!
                  • asso1 Re: Ale byłeś przy czym? Ja spadłem z Marsa? 18.01.07, 23:20
                    Nie wiem z czego spadłeś, domyślam się z czego się urwałeś ( toto nie nazywa
                    się mars). Ty oglądasz i oceniasz świat z poziomu koszar albo budki z piwem. Ja
                    oglądałem to wszystko z innej perspektywy. Ja znam prawdę a ty pozory. I wydaje
                    ci się, że wiesz wszystko. Niech ci będzie. Koniec dyskusji.
                    • maureen2 Re: Ale byłeś przy czym? Ja spadłem z Marsa? 18.01.07, 23:23
                      przecież w 1989 r były wybory, a nie strajki.
                      • ab_extra W czerwcu były wybory a w grudniu świat zobaczył 19.01.07, 07:17
                        w tv rozwałkę Ceaucescu. Ze wszystkich demoludów jeszcze tylko ddr się trochę
                        krygował, a Rosja nie kiwneła nawet palcem, by bronić kolonii. Nawet najbardziej
                        betonowy beton już wiedział, że wszystko skończone, bo na co miał liczyć? Na
                        pomoc KPCh? Wszyscy to widzieli, prócz Michnika który do dziś boi się wojny
                        domowej w Polsce i karmi swoja paranoją rzesze wymóżdżonych wyznawców.
                    • ab_extra Ach, teraz poznaję ten styl :) 18.01.07, 23:28
                      "Nie mam żadnych argumentów, prócz tego, ze nie masz prawa mieć racji" :) Co ty
                      zrobisz biedaku, kiedy Michnik przestanie ci wskazywać jedyną słuszną drogę?
                      Zostaniesz sam, osierocony, jak dziecko we mgle, bez psa-przewodnika
                • jaslon Re: Człowieku, komu było w głowie strzelanie? 18.01.07, 23:52
                  Ty asso1 jakiś wszechwiedzący jesteś :))) Dyskutuj na argumenty, a nie na
                  wątpliwej jakości oświadczenia o twojej nieomylności :((
                  Ja też to widziałem i widzę tego efekty dzisiaj!
    • ewa9823 Re: No to kto w końcu obalił komunę i rozwalił mu 18.01.07, 21:40
      no napewno nie ci, którzy dają wiarę sbeckim wypocinom
    • elfhelm No jak to kto? Bracia Kaczyńscy i ich akolici 18.01.07, 22:01
      Wojciech Jasiński, Ziobro, Gosiu i Dorn z rodzicami, sędzia Kryże ze swoim papą
      i kot.
    • nelsonek Przede wszystkim superbohater i wieszcz 18.01.07, 22:42
      ADAM MICHNIK.
      Ktorzby inny?
      • ab_extra Oczywiście przy niewielkiej pomocy Kiszczaka 18.01.07, 22:44
        Nie zapominaj o wkładzie ludzi honoru w walkę z komunizmem
        • nelsonek Ale bardzo niewielkiej 20.01.07, 14:48

• ofiara_spelniona Błogosławiona Dyspepsja 18.01.07, 23:04
      uchroniła Wielkich Braci przed niechybną śmiercią na Polu Chwały.

> No to kto w końcu obalił komunę i rozwalił mur?

andre_234 napisał:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka