Dodaj do ulubionych

podatnik - US, HGW - Urzad Wojewodzki

27.01.07, 15:21
Majac watpliwosci z PIT o wykladnie prosimy Urzad Skarbowy. Czy gdyby w US wprowadzono nas w blad (podajac np. ze rozliczenia mozna skladac dluzej, albo inaczej mozna rozliczyc cos) i kierowalibysmy sie wytycznymi urzedu, to jest to nasz wina i przestepstwo?

HGW zrobila blad pytajac o to Urzad, do ktorego ma zlozyc zaswiadczenia. Jesli okaze sie, ze rzeczywiscie Urzad Wojewodzki wprowadzil Urzad Miejski w blad, to mamy do czynienia z perfidnym przestepstwem polityczym.

Kaczynscy wlasnie zmienili ustawe lustracyjna, wycofujac sie z otawrcia archiwow i dostepnosci ludzi do teczek.
Wiedzieli ze to nastapi w tych dnia, wiec potrzebne bylo cos, co zwroci uwage ludzi, odwracajac ich wzrok od wycofywania sie z lustracji.

Zasanawiajace, ze wojewodowie tak szybko mieli info, kto nie zlozyl oswiadczen... normalnie urzedy tak szybko weryfikuja oswiadczenia? W ciagu tygodnia? Tym bardziej, ze HGW zlozyla, tyle ze 10h za pozno, wiec cynk musial pojsc, ze mamy cos na HGW... albo bylo to przygotowywane.
Obserwuj wątek
    • fsck Kolejna wersja wydarzen 27.01.07, 15:29
      HGW przynosi wstyd PO wiec niech zamknie sepleniaca paszcze. Oto wlasnie
      obwieszczona nam kolejna "prawdziwa" wersje. Przy okazji co ze stwierdzeniem ze
      nie musiala skladac zadnego oswiadczenia ?
      Wiec kiedy bezczelnie klamala wtedy czy teraz ?
      • niezapowiedziany nie wiem czy musiala, co do tego jest spor 27.01.07, 15:40
        to, ze nie musiala, nie wyklucza tego, ze zostala wprowadzona w blad. Moze wg niej nie musiala (bo maz w Warszawie dzialalnosci nie prowadzil), ale dla pewnosci (bo ma zarejestrowana tam firme) lepiej zlozyc. Tym bardziej, ze nie chodzi o to, ze chciala uniknac skladnia (czyli cos ukryc), ale ze zlozyla jeden dzien za pozno! Czy Urzad Wojewodzki pracowal 26 grudnia? Ona miala 30 dni. 30 dzien wypadal w drugi dzien Swiat. Tak tez mozna sie spierac. Dlaczego Urzad odebral jej pare dni? Bo ustawowo wolne? Ale ona miala prawo rowniez 30 dnia zlozyc to oswiadczenie (wg ustawy o samorzadzie). I uniemozliwono jej to.

Przypiminam rownoczesnie, ze o wygasnieniu mandatu Lecha Kaczynskiego jako prezydenta Warszawy Rada miejska zaglosowala 2 TYGODNIE po ustawowym terminie. I co? PiS zdazylo w tym czasie zmienic ustawe. Wiec nie gadajcie o pryncypialnosci wobec prawa i zdecydowanym sprzeciwie wobec uchwalania prawa pod aktualne potrzeby. Bo to jest gorsze niz dzien spoznienia HGW i proby wytlumaczenia powodow.
        • mysz_polna5 Re: nie wiem czy musiala, co do tego jest spor 27.01.07, 15:54
          niezapowiedziany napisał:

> to, ze nie musiala, nie wyklucza tego, ze zostala wprowadzona w blad. Moze wg
          n
          > iej nie musiala (bo maz w Warszawie dzialalnosci nie prowadzil), ale dla
          pewnos
          > ci (bo ma zarejestrowana tam firme) lepiej zlozyc. Tym bardziej, ze nie
          chodzi
          > o to, ze chciala uniknac skladnia (czyli cos ukryc), ale ze zlozyla jeden
          dzien
          > za pozno! Czy Urzad Wojewodzki pracowal 26 grudnia? Ona miala 30 dni. 30
          dzien
          > wypadal w drugi dzien Swiat. Tak tez mozna sie spierac. Dlaczego Urzad
          odebral
          > jej pare dni? Bo ustawowo wolne? Ale ona miala prawo rowniez 30 dnia zlozyc
          to
          > oswiadczenie (wg ustawy o samorzadzie). I uniemozliwono jej to.
          >
          > Przypiminam rownoczesnie, ze o wygasnieniu mandatu Lecha Kaczynskiego jako
          prez
          > ydenta Warszawy Rada miejska zaglosowala 2 TYGODNIE po ustawowym terminie. I
          co
          > ? PiS zdazylo w tym czasie zmienic ustawe. Wiec nie gadajcie o
          pryncypialnosci
          > wobec prawa i zdecydowanym sprzeciwie wobec uchwalania prawa pod aktualne
          potrz
          > eby. Bo to jest gorsze niz dzien spoznienia HGW i proby wytlumaczenia
          powodow.

********************************************************************************

Dlaczego HGW czekala do ostatniej chwili z tymi oswiadczeniami? Przeciez, miala
          na zlozenie tych oswiadczen po 30 dni.
          Nie pamietan juz dobrze / pisze z pamieci, wiec moge sie pomylic/, ale czy to
          nie chodzilo w przypadku HGW o sprzedaz tej kamienicy, ktora zostala w jakos
          taki dziwny sposob scedowana na jej meza?, czyli o rozliczenie sie z duzego
          dochodu? Bo i cala ta kamieniczna tranzakcja, juz od samego poczatku byla
          prawnie podejrzana. Wspominala o tym prasa, wiec stad to wiem.

Co do PiS tez / w tej chwili/ nie pamietam. Wiem, ze zaistnia sytuacja
          podwojnego prezydentowania. Na ile to bylo niezgodne z obowiazujacym prawem, i
          czy bylo? Nie potrafie w tej chwili odpowiedziec.
          • niezapowiedziany przeciez HGW nie unikala zlozenia oswiadczen! 27.01.07, 16:00
            zlozyla je, ale zamiast jedno z nich przed Swietami, to oba po Swietach. Doprawdy, jest to dowod, na to, ze chciala cos ukryc...
            • mysz_polna5 Re: przeciez HGW nie unikala zlozenia oswiadczen! 27.01.07, 16:07

> zlozyla je, ale zamiast jedno z nich przed Swietami, to oba po Swietach.
              Dopraw
              > dy, jest to dowod, na to, ze chciala cos ukryc...

****************************************************************************

Ale niezaprzeczlnym faktem jest, ze sie spoznila!
              Dlaczego? Moge sobie roznie interpretowa... ale momo wszystko, nie traktuje jej
              jako idiotke.
              Jako ... czlowieka mijajacego sie z prawda /kretacza/, w prostych wydaje sie
              sprawach? Takkk
    • mysz_polna5 Re: podatnik - US, HGW - Urzad Wojewodzki 27.01.07, 15:34

> Majac watpliwosci z PIT o wykladnie prosimy Urzad Skarbowy. Czy gdyby w US
      wpro
      > wadzono nas w blad (podajac np. ze rozliczenia mozna skladac dluzej, albo
      inacz
      > ej mozna rozliczyc cos) i kierowalibysmy sie wytycznymi urzedu, to jest to
      nasz
      > wina i przestepstwo?
      >
      > HGW zrobila blad pytajac o to Urzad, do ktorego ma zlozyc zaswiadczenia.
      Jesli
      > okaze sie, ze rzeczywiscie Urzad Wojewodzki wprowadzil Urzad Miejski w blad,
      to
      > mamy do czynienia z perfidnym przestepstwem polityczym.
      >
      > Kaczynscy wlasnie zmienili ustawe lustracyjna, wycofujac sie z otawrcia
      archiwo
      > w i dostepnosci ludzi do teczek.
      > Wiedzieli ze to nastapi w tych dnia, wiec potrzebne bylo cos, co zwroci uwage
      l
      > udzi, odwracajac ich wzrok od wycofywania sie z lustracji.

> Zasanawiajace, ze wojewodowie tak szybko mieli info, kto nie zlozyl
      oswiadczen.
      > .. normalnie urzedy tak szybko weryfikuja oswiadczenia? W ciagu tygodnia? Tym
      b
      > ardziej, ze HGW zlozyla, tyle ze 10h za pozno, wiec cynk musial pojsc, ze
      mamy
      > cos na HGW... albo bylo to przygotowywane.

******************************************************************************

Fascynujaca teoria spiskowa sie szerzy:)))))))))))))))))O mamma mia. Ratuj!
      • niezapowiedziany zebys wiedziala. dlaczego LK nie naciskal 27.01.07, 15:41
        zeby Rada Warszawy szybko podjela uchwale o wygasnieciu jego mandatu, tylko PiS robil wszystko zeby to przeciagnac i ostatecznie zrobiono to 2 TYGODNIE po USTAWOWYM terminie??

Prezydent lamal wtedy prawo!
    • asienka32 Re: podatnik - US, HGW - Urzad Wojewodzki 27.01.07, 16:08
      Po pierwsze - gdy podatnik nie złoży w terminie deklaracji VAT, np na stemplu
      pocztowym widnieje data 26.01 g. 00.30 - nikt nie zastanawia się nad
      bezsensownością przepisów, tylko US bezwględnie egzekwuje przepisy łącznie z
      utratą prawa zwrotu podatku naliczonego.
      A tutaj chcemy aby dla HGW zrobiono wyjatek.

Po drugie - ustna interpretacja nie jest wiaząca. O czym wielu podatników
      boleśnie się przekonuje. Do niedawna nie była również wiazaca interpretacja
      pisemna - to dopiero był cyrk.
      A z tego co wiem HGW nie posiada pisemnej wykładni z UW.

A po trzecie - rozmawiamy o profesor prawa i doswiadczonym polityku oraz
      urzędniku, wiec w przypadku wątpliwosci, gdyby HGW miałą odrobinę oleju w
      głowie, złożyłaby oświadczenie z zachowaniem ostrożności, a wiec wczesniej.

Nie jestem zwolenniczką rozwiazania, w którym opóźnienie powoduje utratę
      mandatu pochodzącego z bezpośrednich wyborów, optowałabym raczej za dotkliwymi
      karami pieniężnymi, ale w tym wypadku ważniejsze jest przestrzeganie prawa i
      jego równość dla wszystkch, i polityków, i meneli, i zwykłych ludzi.
      • niezapowiedziany ok, no to wybory :) 27.01.07, 16:37

• kacza.republika.bananowa przy cyrku z Kochalskim też byłaś taka 27.01.07, 16:37
        pryncypialna?

> Po pierwsze - gdy podatnik nie złoży w terminie deklaracji VAT, np na stemplu
        > pocztowym widnieje data 26.01 g. 00.30 - nikt nie zastanawia się nad
        > bezsensownością przepisów,

Kiedyś pomyliłam się na parę złotych w PIT, US zwrócił mi uwagę, dopłaciłam te
        parę złotych i było po sprawie. Żadnej kary mi nie naliczono.

> A po trzecie - rozmawiamy o profesor prawa
        nie przyszło jej do głowy, że mogą być dwa różne terminy inny dla wybranego, a
        inny dla małżonka. Na to mógł wpaść prędzej satyryk niż profesor prawa
        • niezapowiedziany jak samemu sie zlozy sprostowanie nie ma kary 27.01.07, 16:41
          Nie sadze tez, zeby dowalali jakies niebotyczne kary za zlozenie oswiadczenia 2 maja...
        • asienka32 Re: przy cyrku z Kochalskim też byłaś taka 27.01.07, 16:42
          kacza.republika.bananowa napisała:

> Kiedyś pomyliłam się na parę złotych w PIT, US zwrócił mi uwagę, dopłaciłam te
          > parę złotych i było po sprawie. Żadnej kary mi nie naliczono.

No to spróbuj w tym roku złożyć PIT po terminie, najlepiej taki z wykazaną
          nadpłatą podatku :)

> nie przyszło jej do głowy, że mogą być dwa różne terminy inny dla wybranego, a
          > inny dla małżonka. Na to mógł wpaść prędzej satyryk niż profesor prawa

Nie przyszłoby mi do głowy będąc urzędnikiem i prawnikiem, aby głupio się
          bronić w sytuacji kiedy powód jest w tym, że p. HGW po prostu nie doczytała
          przepisu prawa.

A sprawy Kochalskiego nie pamiętam.
      • niezapowiedziany i dlaczego "w tym wypadku" przestrzeganie prawa 27.01.07, 16:38
        jest wazniejsze?

bo to inna sytuacja niz gdy Lech Kaczynski byl rownoczesniem Prezydentem RP i Warszawy i trzeba bylo zlamac prawo, zeby moc zmienic prawo pod siebie?
        • mysz_polna5 Re: i dlaczego "w tym wypadku" przestrzeganie pra 27.01.07, 17:01

> jest wazniejsze?

> bo to inna sytuacja niz gdy Lech Kaczynski byl rownoczesniem Prezydentem RP i
          W
          > arszawy i trzeba bylo zlamac prawo, zeby moc zmienic prawo pod siebie?

*******************************************************************************

Nie jestem na biezaco we wszystkich aktualnosciach. Mieszkam na 'polu', wiec
          wytlumacz nam, KTORE prawo zostalo zlamane przez te dychotomie? I jakie skutki
          byly przewidziane prze to 'zlamanie' prawa.

Bo w odniesienu do HGW i innych z problemami 'zatwardzenia', wyraznie bylo o
          tym powiedziane.
          • niezapowiedziany Rada ma obowiazek podjac uchwale w 30 dni 27.01.07, 17:22
            zrobila to po 45 dniach. I prezydent i Jaroslaw za tym stali, bo trzeba bylo zdarzyc ze zmiana ustawy o samorzadzie i powolac swojego komisarza. Wiec bylo to lamanie prawa, po to aby uchwalic prawo pod konkretna sytuacje. To tak a propos pryncypialnosci PiS w tym wypadku :) i stanowczemu stanowisku, ze prawa w zadnym razie nie wolno uchwalac pod biezace potrzeby.

Tak tylko przypominam. :)
            A jakie sankcje dla Rady za to to nie wiem, ale moze wobec tego ta Rada tez moze czekac 4 lata?? :)
        • asienka32 Re: i dlaczego "w tym wypadku" przestrzeganie pra 27.01.07, 18:12

> jest wazniejsze?
          >
          > bo to inna sytuacja niz gdy Lech Kaczynski byl rownoczesniem Prezydentem RP i
          W
          > arszawy i trzeba bylo zlamac prawo, zeby moc zmienic prawo pod siebie?
          >

A ja tak twierdziłam? Nie przypominam sobie...
      • basia.basia Nowa komplikacja! 27.01.07, 17:02

asienka32 napisała:

> Po pierwsze - gdy podatnik nie złoży w terminie deklaracji VAT, np na stemplu
        > pocztowym widnieje data 26.01 g. 00.30 - nikt nie zastanawia się nad
        > bezsensownością przepisów, tylko US bezwględnie egzekwuje przepisy łącznie z
        > utratą prawa zwrotu podatku naliczonego.
        > A tutaj chcemy aby dla HGW zrobiono wyjatek.

Przed świętami musiałam się stawić do mojego US na sprawdzanie rozliczeń za 2004
        i 2005 rok. W 2005 roku (w przedostatnim dniu, za pomocą internetu) przekazałam
        darowiznę na rzecz schroniska dla bezdomnych zwierząt. Okazało się, że bank
        zaksięgował pieniądze 2. stycznia następnego roku i rozliczająca mnie pani,
        mając przed nosem wyciąg bankowy gdzie "stało jak wół", że i wpłata i
        księgowanie to 2. stycznia 2006 r. uwierzyła mi na słowo.

>
        > Po drugie - ustna interpretacja nie jest wiaząca. O czym wielu podatników
        > boleśnie się przekonuje. Do niedawna nie była również wiazaca interpretacja
        > pisemna - to dopiero był cyrk.
        > A z tego co wiem HGW nie posiada pisemnej wykładni z UW.
        >

To prawda. Nie posiada. Ale ja jej wierzę.

bi.gazeta.pl/im/8/3880/m3880008.jpg
        Wierzę jej dlatego, że jest dla mnie oczywiste, że nie chciała niczego ukryć
        i złożyła oświadczenia z opóźnieniem tylko z powodu nieporozumienia z terminami.
        W normalnym kraju państwo nie traktuje obywatela jak potencjalnego oszusta!!!
        Nasze państwo to robi na każdym kroku!!! Zastanów się! Wszędzie musisz
        udawadniać, że się tak a tak nazywasz, urodziłaś się wtedy a wtedy, pracujesz
        tu a tu itd. podczas gdy np. w Anglii normą jest, że Twoje dane przyjmuje się
        za prawdziwe bez żadnych kwitów.

> A po trzecie - rozmawiamy o profesor prawa i doswiadczonym polityku oraz
        > urzędniku, wiec w przypadku wątpliwosci, gdyby HGW miałą odrobinę oleju w
        > głowie, złożyłaby oświadczenie z zachowaniem ostrożności, a wiec wczesniej.
        >

Zrób sobie ćwiczenie i spróbuj używając internetu dowiedzieć się kiedy np. jakiś
        burmistrz powinien był złożyć te oświadczenia. Ja próbowałam i jest to droga
        przez mękę, ponieważ nie ma teksów jednolitych ani ustawy o samorządzie
        terytorialnym, ani o bezpośrednim wyborze wójta...
        Nie wyobrażam sobie, żeby burmistrz miał czas zapoznawać się ze wszystkimi
        przepisami, które go dotyczą, w ten sposób. Musi polegać na swoich służbach.
        HGW wysłała swojego urzędnika do wojewody a on tam uzyskał informację. Nie
        przyszło mu do głowy, by nie wierzyć osobie, która jest w urzędzie oddelegowana
        do odbierania takich oświadczeń.

> Nie jestem zwolenniczką rozwiazania, w którym opóźnienie powoduje utratę
        > mandatu pochodzącego z bezpośrednich wyborów, optowałabym raczej za dotkliwymi
        > karami pieniężnymi, ale w tym wypadku ważniejsze jest przestrzeganie prawa i
        > jego równość dla wszystkch, i polityków, i meneli, i zwykłych ludzi.
        >

Pod warunkiem, że przepisy prawa są jasne i racjonalne. Durne prawo powinno być
        czym prędzej naprawione a od tego, że pojawił się knot prawny jest sąd taki czy
        owaki. Nie zdajesz sobie sprawy co by się zaczęło dziać gdyby z dnia na dzień
        zaczęto stosować literalnie wszystkie bzdurne przepisy, które popełniono przez
        ostatnie 17 lat. Trzeba by burzyć np. całe osiedla mieszkaniowe.

>
        • francuskilacznik Wiekszosc sobie poradzila:) 27.01.07, 17:45
          • monikaannaj Nie poradził sobie także popierany przez PIS prezy 27.01.07, 17:49
            dent Łeby. Spoźnił sie z oswiadczeniem dotyczącym zony. Pisowsko większosciowa
            rada stwierdziła ze mandat prezydentowi nie wygasa.

Ciekwe czy tamtejszy wojewoda będzie tak samo pryncypialny jak mazowiecki? A
            mzoe umiłowanie prawa w pomorskim pisie nie jest tak wielkie jak u nas?
        • asienka32 Re: Nowa komplikacja! 27.01.07, 18:00
          Basiu czy ja dobrze odczytuję Twoja słowa, z których wynika, ze nie ma nic
          złego w tym, że burmistrz może nie znać prawa, które jego osobiscie dotyczy?
          Przepisy prawa są tzn. powinny być dostępne w każdym urzędzie poprzez programy
          typu LEX.
          Składanie oswiadczeń majątkowych wg mnie nie jest czynnością wynikającą z
          zakresu obowiazków urzędnika samorządowego a podległe służby nie są od
          pilnowania osobistych spraw swojego przełożonego.

> Pod warunkiem, że przepisy prawa są jasne i racjonalne. Durne prawo powinno
          być
          > czym prędzej naprawione a od tego, że pojawił się knot prawny jest sąd taki
          czy
          > owaki. Nie zdajesz sobie sprawy co by się zaczęło dziać gdyby z dnia na dzień
          > zaczęto stosować literalnie wszystkie bzdurne przepisy, które popełniono przez
          > ostatnie 17 lat. Trzeba by burzyć np. całe osiedla mieszkaniowe.

Jednym słowem prawo można sobie łamać a potem tylko umieć dowieść, że było
          bzdurne.
          Stwierdzone samowolki budowlane podlegały jeszcze do niedawna rozbiórce. I
          robiono to bezwględnie, przynajmniej wobec szarych obywateli.
          Dziś już prawo budowlane wprowadziło procedurę ich legalizacji - argument więc
          nie do końca trafiony.
    • 3210start Re: podatnik - US, HGW - Urzad Wojewodzki 27.01.07, 17:10
      Czy Hanka ma wykładnię wojewody na piśmie czy mamy jej wierzyć na słowo?
      • niezapowiedziany jest notatka sluzbowa, wiec ktos musialby skladac 27.01.07, 17:24
        falszywe zeznania na pismie...
        chyba nie warto, nie sadzisz?
    • francuskilacznik Re: podatnik - US, HGW - Urzad Wojewodzki 27.01.07, 17:26
      powstal pierwszy komitet zlozony z podatnikow ochoty:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=56273186
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka