Dodaj do ulubionych

Dolina Rospudy w sądzie

13.02.07, 07:11
kocham pana, panie Kochanowski ;)
Obserwuj wątek
    • ekoza Re: Dolina Rospudy w sądzie 13.02.07, 07:27
      a ja myślałem, że Szyszkę ktoś do sądu podał..
    • login-ka Dolina Rospudy w sądzie 13.02.07, 07:35
      Człowiek to istota samolubna, a nie społeczna jaqk nam wmawiali na WoSie.
      Z jednej strony rozumiem mieszkańców Augustowa, którym obwodnica jest potrzebna.
      Nie mogę jednak zrozumieć tego, jak można być tak samolubnym i dążyć do najgorszych dla przyrody rozwiązań zgodnie z zasadą: byle mnie było dobrze!
      Tak patrząc daleko nie zajdziemy, ale widać rządowi to nie przeszkadza.
      Dziękuję za głos rozsądku :)
    • pomysl.po.wypiciu Re: Dolina Rospudy w sądzie 13.02.07, 07:43
      4,5 tys tirow na dobe
      hohoho to wecz straszne :P
      • uniaeuropejska1 Re: Dolina Rospudy w sądzie 13.02.07, 10:48
        Widać,że RPO choć mianowany przez Pis stanął na wysokości zadania.Tak,Sąd winien
        się zdecydowanie wypowiedzieć w tej sprawie.
        • jaano6 Re: Dolina Rospudy w sądzie 15.02.07, 18:22
          uniaeuropejska1 napisał:

> Widać,że RPO choć mianowany przez Pis stanął na wysokości zadania.Tak,Sąd winie
          > n
          > się zdecydowanie wypowiedzieć w tej sprawie.
          ...Tak jest... i nalozyc kary na zielonych za opoznianie, straty finansowe,
          wycinanie drzew na ogniska, wejscie na cudzy teren itp, itd - samowolka musi byc
          przykladnie ukarana!!!!
    • szerszen039 Re: Dolina Rospudy w sądzie 13.02.07, 08:54
      były w Europie Torfowiska i Błota
      dla mądrych droższe od pieniędzy i złota,
      ostatnie w Europie Bastiony Fauny i Flory
      chcą zniszczyć głupcy nie dla potrzeby,dla przekory,
      wo- je- wodę, zatka Torfowisko,
      drugi uparty mini-Ster szyszko,
      Europa się wtrąciła
      głupcom broń wytrąciła
      próbuję walczyć, siła w słowach
      co się wylęgło w tych pustych głowach,
      przyjeżdżajcie na ratunek Rospudy
      wyrwiemy tych biurokratów z ich nudy,
      zrobimy łańcuch z myśli gorących
      przekonamy nawet wątpiących,
      nie pozwolimy ten zakątek dziki
      co sobie myślą te głupie pryki,
      chcą zabetonować Torfowiska Błota
      co sobie myśli ta hołota,
      obronimy Rospudę dla przyszłych Pokoleń,
      niech nikt nam Dobrej Natury nie zmienia
      uratujemy ten piękny zakątek wytchnienia,
      niebo czyste nie zasnute smogiem
      tam nasza dusza spotyka się z Bogiem,
      jak zbierzemy siły razem
      zwyciężymy tym razem.
      Pozdrowienia dla Przyjaciół.

szerszen.
      • jaano6 Re: Dolina Rospudy w sądzie 15.02.07, 18:25
        oj, o malo sie nie poplakalem... normalnie chyba minales sie z przeznaczeniem -
        wiec nie trac czasu na dziecinady, zostaw doroslym decyzje o drogach, a sam
        lepiej sie ucz - moze cos z ciebie bedzie w przyszlosci...
    • wuk4 No pięknie, a kto jest w Polsce min. środowiska? 13.02.07, 09:04
      bo ja takiego w tym rządzie nie znam. Jest minister środowiska transportowców,
      który działa dla dobra swoich kolesiów (drogowców i tych, którzy mogą zgarnąć
      kasę za wycinkę drzew nad Rospudą). TO MA BYĆ MINISTER ŚRODOWISKA??!!

Jak "ministrem środowiska" można nazywać kogoś, kto działa zdecydowanie przeciw
      środowisku naturalnemu i dla dewastacji polskiej przyrody?! To tak, jakby
      Generalny Konserwator Zabytków w Polsce kazał rozebrać Katedrę na Wawelu.
      • kawiarniany.filozof A czego się spodziewać po myśliwym? 13.02.07, 10:27
        który np. wydał zezwolenie na zabijanie słonek, bo panowie szlachta-myśliwi
        "policzyli" słonki (niestety metody nie chcieli ujawnić) i uznali, że jest ich
        całe mnóstwo?
        • kawiarniany.filozof Nie dopisałem - oczywiście chodzi o pana Szyszko 13.02.07, 10:29
          to jest możliwe chyba tylko w Polsce - myśliwy zostaje ministrem środowiska...
        • basia9981 Re: A czego się spodziewać po myśliwym? 13.02.07, 17:24
          wydał jeszcze zezwolenie na odstrzał chronionych bobrów. Kto wie, co jeszcze
          tzw. minister ochrony środowiska pozwokił zniszczyć?
          • jaano6 Re: A czego się spodziewać po myśliwym? 15.02.07, 18:29
            pewnie - Wy bylibyscie lepsi.. tylko uczyc sie nie chcecie...
    • virq Dolina Rospudy w sądzie 13.02.07, 09:15
      JAkie to wspaniałe, tyle osób broni Rospudy. Ciekawe gdzie oni mieszkają? W
      Augustowie? Nie, co najmniej 300 km od niej. Pewnie 90% z nich nie widziało
      Rospudy na oczy, ale nic to, oni wiedzą lepiej ile tam żabek i sarenek żyje. A
      ludzie w Augustowie? Co ich obchodzą ludzie żyjący obok sznura TIRów. Z
      Warszawy TIRów nei widać... Za to Rospudę bardzo dobrze...
      p.s. a ci ludzie na zdjęciu z nadmuchanymi rękawiczkami gumowymi - prawdziwi
      ekolodzy! Ciekawe gdzie co oni zrobili z tymi rękawicami? Dalej ich używają czy
      wrzucili do kubła zaraz po manifestacji?
      • artsg Re: Dolina Rospudy w sądzie 13.02.07, 10:03
        > Pewnie 90% z nich nie widziało
        > Rospudy na oczy

stawiam na 100%
      • jedynataka Re: Dolina Rospudy w sądzie 13.02.07, 10:20
        i co z tego, że nie widziało? akurat wartości przyrody nie mierzy się tym, ile
        osób ją widziało. Panie Rzeczniku - Dziękuję.
        • uniaeuropejska1 Re: Dolina Rospudy w sądzie 13.02.07, 10:50
          Czy muszę widzieć prawdę by jej bronić?Wystarczy,że rozumiem jak wiele znaczy.
        • jaano6 Re: Dolina Rospudy w sądzie 15.02.07, 18:32
          no jasne - lepiej ślepo swoich poipierac - pewnie dobrze mówią ;))))))
          ....blazenada i dziecinada....
      • wuk4 Ośle, a co augustowianom obwodnica przez Raczki 13.02.07, 10:58
        się nie podoba?

Wolą mieć droższą? Wolą płacić karę w UE?

Wolą sobie zdewastować środowisko naturalne pod miastem?

Wolą stracić wielu [przynoszących dochody gminie i powiatowi] turystów, którzy
        przyjezdżają na spławy kajakowe po rzece Rospudzie?

Wierzą, że torfowisku głębokim łatwiej będzie zbudować drogę niż przez suche
        pole?

No to albo są durni, albo tak się dali zmanipulować "ministrowi środowiska"
        Janowi Sz. i jego kolesiom z branży transportowej, że im muchy plujki
        spleśniałe mózgi wyjadły...
        • virq do wuk4: osłó to sobie w rodzinie poszukaj 13.02.07, 11:30
          znajdziesz pewnie wielu; z tobą na czele
          Widać ci ludzie wolą mieć "zdewastowaną Rospudę" zamiast TIRów za oknem. Sześc
          lat mieszkałem w podobnym miejscu i w przeciwieństwie do ciebie wiem co to
          znaczy, mieć szosę pod oknem.
          Widać zresztą jaki prezentujesz poziom: jak ktoś odważy sie mieć inne zdanie to
          jest osłem, durniem albo w najlepszym razie dał się zmanipulować.
          Bronisz torfu? Wiem czemu - masz go pełno we łbie...
          • artsg Odnośnie torfu 13.02.07, 12:01
            > Bronisz torfu? Wiem czemu - masz go pełno we łbie...

Odnośnie torfu.
            Czy wiecie "ekolodzy" skąd się go bierze do waszych "ekologicznych" ogródków?
            Właśnie z takich dolinek jak Ruspuda. Im grubszy pokład tym lepiej się go kopie.
        • virq do wuk4: osłów to sobie w rodzinie poszukaj 13.02.07, 11:30
          znajdziesz pewnie wielu; z tobą na czele
          Widać ci ludzie wolą mieć "zdewastowaną Rospudę" zamiast TIRów za oknem. Sześc
          lat mieszkałem w podobnym miejscu i w przeciwieństwie do ciebie wiem co to
          znaczy, mieć szosę pod oknem.
          Widać zresztą jaki prezentujesz poziom: jak ktoś odważy sie mieć inne zdanie to
          jest osłem, durniem albo w najlepszym razie dał się zmanipulować.
          Bronisz torfu? Wiem czemu - masz go pełno we łbie...
          • gniewko_syn_ryba Re: do wuk4: osłów to sobie w rodzinie poszukaj 13.02.07, 14:09
            virq napisał:

> znajdziesz pewnie wielu; z tobą na czele
            > Widać ci ludzie wolą mieć "zdewastowaną Rospudę" zamiast TIRów za oknem.

To, że ludzie (większość) wolą zdewastowaną przyrodę mnie akurat nie dziwi.
            Przeciez od lat wiadomo, że w Polsce lasy, rzeki i strumyki służą do wywalania
            śmieci, więc co tam jedna zdewastowana Rospuda więcej... ?

Sześc
            > lat mieszkałem w podobnym miejscu i w przeciwieństwie do ciebie wiem co to
            > znaczy, mieć szosę pod oknem.

I co, przesunęli ci drogę trochę dalej, że teraz już nie mieszkasz ?...
            • virq Re: do wuk4: osłów to sobie w rodzinie poszukaj 13.02.07, 14:25
              > I co, przesunęli ci drogę trochę dalej, że teraz już nie mieszkasz ?...

Nie, przeprowadziłem się.
              Rozumiem, że uważasz, że zwolennicy obwodnicy z Augustowa mają się
              przeprowadzić skoro TIRy im przeszkadzają? To ja może zaproponuję, żeby
              ekolodzy się wynieśli z Polski skoro ktoś chce niszczyć im taką piękną
              przyrodę. Korea Północna, Kuba, Somalia, Afganistan - jest jeszcze wiele miejsc
              nieskażonych róznej maści "obwodnicami"...
              • gniewko_syn_ryba Re: do wuk4: osłów to sobie w rodzinie poszukaj 13.02.07, 14:45
                virq napisał:

> > I co, przesunęli ci drogę trochę dalej, że teraz już nie mieszkasz ?...
                >
                > Nie, przeprowadziłem się.
                > Rozumiem, że uważasz, że zwolennicy obwodnicy z Augustowa mają się
                > przeprowadzić skoro TIRy im przeszkadzają?

Dobrze rozumiesz... ;)

To ja może zaproponuję, żeby
                > ekolodzy się wynieśli z Polski skoro ktoś chce niszczyć im taką piękną
                > przyrodę.

Ależ ja nie chcę nikogo zmuszać do opuszczania Augustowa ! Wystarczy, że tych
                paruset ludzi, którym przeszkadza ruch na ulicy przeniesie się trochę dalej. Jak
                chce się mieszkac w mieście, to trzeba płacić cenę...

Korea Północna, Kuba, Somalia, Afganistan - jest jeszcze wiele miejsc
                > nieskażonych róznej maści "obwodnicami"...

Po co tak daleko ?... Wystarczy sąsiednia Słowacja gdzie obszary chronione
                zajmują co najmniej połowę kraju, a mimo to jakoś radzą tam sobie z BUDOWĄ (!!!)
                AUTOSTRAD (!!!) bez ingerencji w te obszary !!! U nas zaś, choć terenów cennych
                przyrodniczo jak na lekarstwo, to niemal każda większa inwestycja drogowa
                poczynając od autostrady A4 Kraków-Katowice musi w nie ingerować, jakby inaczej
                się nie dało... ;((( No i w sumie masz rację - jak dewastacja środowiska będzie
                postępowała w takim tempie, to luldzie rzeczywiście zaczną wyjeżdżać i osiedlać
                się w bardziej przyjaznych miejscach...
                • virq Re: do wuk4: osłów to sobie w rodzinie poszukaj 14.02.07, 12:15
                  > Ależ ja nie chcę nikogo zmuszać do opuszczania Augustowa ! Wystarczy, że tych
                  > paruset ludzi, którym przeszkadza ruch na ulicy przeniesie się trochę dalej.
                  > Jak chce się mieszkac w mieście, to trzeba płacić cenę...

Słuchaj, to może Ty i inni ekolodzy przeniesiecie się na miejsce tych rzekomo
                  300 ludzi, którym TIRy przeszkadzają, co?
                  Przyjmij do wiadomości, że nie wszyscy są tak bajecznie bogaci, żeby wynieść
                  się tylko dlatego, że im TIRy wadzą.
                  • gniewko_syn_ryba Re: do wuk4: osłów to sobie w rodzinie poszukaj 14.02.07, 18:30
                    virq napisał:

> Słuchaj, to może Ty i inni ekolodzy przeniesiecie się na miejsce tych rzekomo
                    > 300 ludzi, którym TIRy przeszkadzają, co?

A niby z jakiej paki ???... Masochistą nie jestem, a logicznego związku z moją
                    propozycją też żadnego nie widzę...

> Przyjmij do wiadomości, że nie wszyscy są tak bajecznie bogaci, żeby wynieść
                    > się tylko dlatego, że im TIRy wadzą.

Dlatego władze Augustowa powinny ich domy wykupić tak, żeby mieli za co
                    wybudować się gdzie indziej ! Byłoby to rozwiązanie ZNACZNIE tańsze niż budowa
                    obwodnicy przez Rospudę...
                    • virq do gniewka 15.02.07, 08:47
                      virq napisał:
                      >
                      > > Słuchaj, to może Ty i inni ekolodzy przeniesiecie się na miejsce tych rze
                      > komo
                      > > 300 ludzi, którym TIRy przeszkadzają, co?
                      > gniewko_syn_ryba napisał:
                      > A niby z jakiej paki ???... Masochistą nie jestem, a logicznego związku z moją
                      > propozycją też żadnego nie widzę...
                      Czyli z jednej strony przyznajesz, że ciężko się tam mieszka, ale z drugiej nie
                      chcesz tym ludziom pomóc. Torf ważniejszy od ludzi? Może i z ciebie ekolog ale
                      nie humanista...

> gniewko_syn_ryba napisał:
                      > Dlatego władze Augustowa powinny ich domy wykupić tak, żeby mieli za co
                      > wybudować się gdzie indziej ! Byłoby to rozwiązanie ZNACZNIE tańsze niż budowa
                      > obwodnicy przez Rospudę...
                      Aha, więc obwodnicę się buduje z budżetu Augustowa? Interesujące... A jeśli tak
                      na chwilkę przyjmiemy założenie, że jednak nie z pieniędzy Augustowa to powiedz
                      mi, proszę, za co Augustów ma ich przesiedlić?

• jaano6 Re: do gniewka 15.02.07, 18:39
                        ...gmina powinna wykupic... - no totalna DZIECINADA!!! moze sami wykupicie ich
                        domy?? nie macie kasy?? to spadajcie stamtad dzieciaczki!!! zostawcie sprawy
                        doroslym, a sami zajmijcie sie nauka (poki jest za darmo), no moze ewentualnie
                        kotkiem u babci!!!
                        • gniewko_syn_ryba Re: do gniewka 15.02.07, 19:34
                          jaano6 napisał:

> ...gmina powinna wykupic... - no totalna DZIECINADA!!! moze sami wykupicie ich
                          > domy??

Te, dziadek, taki stary, a nie wie, że ustawowym obowiązkiem GMINY jest troska o
                          dobro mieszkańców ??? Ustawę o samorządzie terytorialnym może byście se dziadku
                          poczytali zamiast bluzgać na forum ?... ;-PPP

nie macie kasy?? to spadajcie stamtad dzieciaczki!!! zostawcie sprawy
                          > doroslym, a sami zajmijcie sie nauka (poki jest za darmo),

Gdybyście dziadku w dzieciństwie nie rzucali w szkołę kamieniami zamiast chodzić
                          na lekcje przyrody, to byście głupot nie pieprzyli... ;PPP
                      • gniewko_syn_ryba Re: do gniewka 15.02.07, 19:26
                        virq napisał:

> Czyli z jednej strony przyznajesz, że ciężko się tam mieszka, ale z drugiej
                        nie chcesz tym ludziom pomóc.

Możesz mi łaskawie wskazać, gdzie niby zaprzeczałem, że źle się mieszka przy
                        drodze ???...

> Torf ważniejszy od ludzi?

Torf, kwiatki, zwierzątka... ;-P

> Może i z ciebie ekolog ale nie humanista...

Nie - jestem "ściślakiem"... ;-P
                        >
                        > > gniewko_syn_ryba napisał:
                        > > Dlatego władze Augustowa powinny ich domy wykupić tak, żeby mieli za co
                        > > wybudować się gdzie indziej ! Byłoby to rozwiązanie ZNACZNIE tańsze niż b
                        > udowa
                        > > obwodnicy przez Rospudę...
                        > Aha, więc obwodnicę się buduje z budżetu Augustowa? Interesujące...

Interesujące... "wnioskowanie"... ;-PPP

A jeśli tak na chwilkę przyjmiemy założenie, że jednak nie z pieniędzy
                        Augustowa to powiedz mi, proszę, za co Augustów ma ich przesiedlić?

Jeśli władze Augustowa zatrudnią mnie jako doradcę finansowego, to chętnie
                        podzielę się swoją wiedzą w tym zakresie... ;) Mozliwości jest wiele... :)
              • wuk4 [...] 13.02.07, 15:15
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • dr_pool Re: Ośle, a co augustowianom obwodnica przez Racz 13.02.07, 16:26
          > Wolą sobie zdewastować środowisko naturalne pod miastem?

nie lepiej zdewastowac dalej od miasta - tak?

> Wolą stracić wielu [przynoszących dochody gminie i powiatowi] turystów,
          którzy
          > przyjezdżają na spławy kajakowe po rzece Rospudzie?

nie bądź śmieszny - wiesz jakie to dochody są ze spływających?
          no dajesz...po za tym owe mokradła nie maja specjalnie wpływu na trasę spływu...
          chyba nigdy nie byłes na spływie Rospudą - bo duby smalone piszesz - dla
          atrakcyjności spływu im blizej miasta jest obwodnica tym lepiej...

eeeeh skąd sie tacy biorą...
      • xhansx Re: Dolina Rospudy w sądzie 13.02.07, 11:10
        to ja mam lepszy pomysł - niech ministerstwo kasę przeznaczoną na budowę drogi
        rozda tym 300 osobom i niech wypie..ją z dala od drogi, która im tak życie
        zatruwa.

29.700 osób z augustowa nie ma nic przeciwko ruchowi na drodze, ale to głos 300
        osobowej mniejszośco liczy się najbardziej...
      • mac_74 TAK dla obwodnicy Augustowa. Ale NIE tędy!!! 13.02.07, 18:25
        Przede wszystkim nie wiem czemu sugerujecie, że ekolodzy są przeciwnikami
        obwodnicy Augustowa. Nie chodzi przecież o to, żeby TIRy waliły przez Augustów.
        Idzie o to, żeby tą obwodnicę zbudować tak, żeby nie zniszczyć unikatowego
        obszaru siedliskowego w dolinie Rospudy. Te samochody muszą zostać wyprowadzone
        z terenu miasta. Temu naprawdę nikt nie przeczy. Ale trzeba to zrobić tak, żeby
        nie stracić nic z tego bogactwa, które tam jest. A jest to na prawdę unikalna
        rzecz. Nie da się jej przeliczyć na kasę.
        A wracając do kasy - można było zaakceptować projekt ekologów, można było wziąć
        na niego kasę z Unii, można było pokazać jak to się powinno robić. A za to
        zniszczymy to co jest wartościowe, wkurzymy ludzi, zapłacimy ogromną kupę kasy i
        jeszcze w d... od europy dostaniemy. Bo to Polska właśnie...
    • artsg Który to juz raz? 13.02.07, 10:15
      aamg napisała:

> kocham pana, panie Kochanowski ;)

tiny.pl/ch7t
      • wuk4 Re: Który to juz raz? 13.02.07, 11:56
        artsg napisał:

> aamg napisała:
        >
        > > kocham pana, panie Kochanowski ;)

No to Kochanowski pójdzie w odstawku za sprzyjanie wykształciuchom i siłom
        wrogim IV RP.

Tow. Jarosław K. jest jak przewodniczacy KC - to on układa sobie rząd (tj.
        tych, co mają dostęp do koryta) ze swoich ludzi.
    • ovlis Dolina Rospudy w sądzie 13.02.07, 11:56
      Cóż to za minister środowiska co za nic ma ochronę przyrody, głuchy na tak
      liczne i mocne argumenty. A jak dojdzie do budowy tej drogi i za jakiś czas
      okaże się że ktoś miał w tym interes, będzie kolejna afera? Kto wtedy zapłaci za
      zniszczony ekosystem? silvo
      • ave.duce Re: Dolina Rospudy w sądzie 13.02.07, 12:01
        ovlis napisał:

> Cóż to za minister środowiska co za nic ma ochronę przyrody, głuchy na tak
        > liczne i mocne argumenty. A jak dojdzie do budowy tej drogi i za jakiś czas
        > okaże się że ktoś miał w tym interes, będzie kolejna afera? Kto wtedy zapłaci z
        > a
        > zniszczony ekosystem? silvo

A NAWET, jeśli któryś z tych wykształCIOŁKÓW P(i)Sujów ZAPŁACI, to co z tego?

:(((
    • azejmo to dobrze, ze RPO jestw koalicji dobra i rozumu:) 13.02.07, 12:49
      zapraszam wszystkich czlonkoow tejze koalicji:
      mordnarospudzie.blox.pl
    • gerlm Dla budowlanców : może im drogo kosztować 13.02.07, 13:32
      Mam nadzieję, że budowlancy zaangażowani w projekcie zrozumieją teraz ryzyko
      ekonomiczne z nim wiązane: Jeśli podejmują teraz prace budowlane estakady w tej
      dolinie istnieje wielkie prawdopodobieństwo zatrzymania tych prac przez
      następny rząd, czyli za kilka miesiące (wg biegłych obecne rząd nie może
      wytrzymać więcej niż 8 miesięcy!!!). W tym przypadku, nie będzie żadnego
      odszkodowania dla firm bo te prace są już uznane za nielegalne przez UE. To
      dotyczy również ich pracowników, którzy świadomnie uczestniczyliby w tym
      przestępstwie... Poza tym, istnieje również wielkie prawdopodobieństwo, że te
      firmy będą surowo karane i zmuszeni do przywrócenia stanu wejściowego…. Biorąć
      pod uwagę fakt że ubezpieczenia nie mogą pomagać w tym rzypadku lepiej więc
      poczekać na już istniejące bardziej rozsądne projekt alternatywne (które jest
      już zaawasowane) niż pospiszyć się i potem zbankrutować...
    • m.gapa Dolina Rospudy w sądzie 13.02.07, 15:01
      Wierzę,że nie dojdzie do najgorszego tzn., że buldożery jednak nie wjadą
      na "plac budowy".Niedawno przeczytałam, że wymarły jakieś wieloryby, które zyły
      miliony lat na Ziemi.Pożałowałam, że należę do ludzkiego gatunku. Jeżeli
      dojdzie do spustoszenia Rospudy, to stracę wiarę w mądrość CZŁOWIEKA.
    • indris I Kaczory mają kłopot 13.02.07, 15:06
      Rzecznika praw obywatelskich NIE MOŻNA odwołać !
    • wolak.wolski Re: Dolina Rospudy w sądzie 13.02.07, 15:48
      Do artsg i virq

Dlaczego tak strasznie się burzycie na tę dolinę.

Przyznaję, nie widziałem tego miejsca, ale widziałem tysiace innych i wiem ile
      zanczą dla srodowiska. ALE NIE O TO CHODZI !!!

Dlaczego skoro mozna:

a) puścić tę droge inną trasą
      b) nie płacić kar unijnych - niezaleznie czy są słuszne czy nie - ale są i
      podatnicy musieliby się na nie złozyc tylko dlatego, że tacy jak wy z
      niezrozumiałych powodów sie burzą
      c) wykonać te prace taniej, bo jak wiemy w dolinie trzeba by dużo betonu wlac w
      bagna, żeby to się wszystko kupy trzymało.

Te trzy argumenty - dla mnie jako żyjącego w Konstancinie pod Warszawą, zdala od
      drogi blisko lasku i słuchającego ptaszków co rano - wystarczą, żeby głosować za
      obroną tej doliny choćby i kupa torfu to była nic wiecej.
      • wolak.wolski Do artsg i virq 13.02.07, 16:07
        A coś czuję, ze cała walka obrońców drogi wynika z udziału w działkach po
        których ta droga miała by pójść ;PPP

Nie siejcie demagogii, że TIRy są niebezpieczne, bo jak juz kiedyś pisałem, TIRy
        tak samo są niebezpieczne pod Warszawą w Błoniach, gdzie ginie kilka osób
        rocznie. A jeżeli nie wiecie Błonie to główna droga z Poznania do Wawy, więc nie
        mozna jej ominąć.

Na za szybko jeżdżące TIRy powinna być policja - problem w tym, że policja
        bierze w łapę i TIRy jeżdżą jak chcą.

Działajcie na poziomie samorządowym, miejcie wpływ na uczciwość pracy policji i
        wypadków bedzie mniej. łatwo jest biadolić i narazać obywateli na koszta
        finansowe (pkt. b) i środowiskowe, nawet jezeli to jest tylko bagno jak artsg
        twierdzi. To bagna też sa środowisku potrzebne.
        • artsg Re: Do artsg i virq 14.02.07, 12:44
          wolak.wolski napisał:

> A coś czuję, ze cała walka obrońców drogi wynika z udziału w działkach po
          > których ta droga miała by pójść ;PPP

Ja na szczęście tego problemu nie mam, w przeciwieństwie do innych
          allegro.pl/item162472779_dzialka_5_5_ha_linia_brzegowa_jeziora_mazury.html
    • gerberek Dolina Rospudy w sądzie 13.02.07, 16:41
      HURRRRRRRRRRAAA!
      Wiem że nie powinnam się cieszyć za wczasu, ale podoba mi się to, co robi p.
      Kochanowski :)))
      • dr_pool Re: Dolina Rospudy w sądzie 13.02.07, 16:43
        > Wiem że nie powinnam się cieszyć za wczasu, ale podoba mi się to, co robi p.
        > Kochanowski :)))

a ja czuje że to podpucha, cheche;
        taki markowane ruchy proobywatelskie - złożył bo musiała to raz, a i wiedział
        że przegra to dwa...

pozdr
    • klara551 Re: Dolina Rospudy w sądzie 13.02.07, 16:58
      Hej! popatrzcie na mapę.Obejrzyjcie trasę proponowana przez drogowców i pożal
      sie Boze ekologów. Trasa proponowana przez drogowców przebiega przez najwęższa
      część doliny,ekolodzy proponuja trasę rozdzielająca wsie z mnóstwem wiaduktów,
      przepustów itp.technologia jest tak rozwinieta,że można nad doliną przerzucić
      wiadukt bez niszczenia środowiska. Latwiej zrobić droge przez las z przejściami
      dla zwierząt /nad Rospudą jest kilkanaście pól kampingowych i jakoś nie
      przeszkadzaja storczykom i innym roślinom/ Można zmusić wykonawcę do
      zastosowania odpowiedniej technologii,bez utrudniania życia okolicznym
      rolnikom. Jak to się robi wystarczy pojechac do niemiec,Szwajcarii, czy
      Hiszpanii.
      • dr_pool Re: Dolina Rospudy w sądzie 13.02.07, 17:00
        cheche, widzisz tu nie o ochrone środowiska idzie czy o spór merytoryczny...to
        walka polityczna - gdzie byli Ci ekolodzy na etapie projektu?
        no gdzie?
        dali się podpuscic i hałasują, nie wiedzac co i jak - nic z tego nie będzie...

poz_dr
        • ave.duce Re: Dolina Rospudy w sądzie 13.02.07, 17:10
          dr_pool napisał:

> cheche, widzisz tu nie o ochrone środowiska idzie czy o spór merytoryczny...to
          > walka polityczna - gdzie byli Ci ekolodzy na etapie projektu?
          > no gdzie?
          > dali się podpuscic i hałasują, nie wiedzac co i jak - nic z tego nie będzie...
          >
          > poz_dr

Może najpierw byś poczytał:

www.pracownia.org.pl/prac/index.php?d=dzialania&e=artykuly&idm=120&id=515
          a dopiero potem wypowiadał się tak autorytatywnie?

;)
      • wolak.wolski Re: Dolina Rospudy w sądzie 13.02.07, 17:04
        > Można zmusić wykonawcę do zastosowania odpowiedniej technologii

Masz rację ALE w Polsce w momencie, kiedy kogoś do czegoś urzędnik ma zmusić,
        zmuszany daje łapówę i koniec. Pisałem juz o tym
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=57025553&a=57025553, że znając
        nasz kraj spartolą wszystkie zabezpieczenia, robiąc fuchę po najmniejszych kosztach.

To jest problem.
    • toja3003 Dość polskich dróg! Budować autostrady! 13.02.07, 17:35
      • ave.duce Re: A czy ktoś jest przeciwko budowie autostrad ? 13.02.07, 17:38

• kuczman Re: Dolina Rospudy w sadzie 13.02.07, 20:28
          Dosc zagrodowej polityki ktorej wzrok nie siega poza wlasny portfel.
          Bardzo dobrze ze Unia utrze nosa tym wszystkim nieudolnym politykom.Zniszczyc
          unikalny twor natury powstajacy od kilkunastu tysiecy lat tylko dla zysku
          jakiejs grupki malomiasteczkowych inwestorow?
          Nigdy! A jak ludzie chca poprawy niech winia lokalna policje i administracje za
          nieudolnosc w kontrolowaniu ruchu.
          • mysz_polna5 Re: Dolina Rospudy w sadzie 14.02.07, 12:23
            kuczman napisał:

> Dosc zagrodowej polityki ktorej wzrok nie siega poza wlasny portfel.
            > Bardzo dobrze ze Unia utrze nosa tym wszystkim nieudolnym politykom.Zniszczyc
            > unikalny twor natury powstajacy od kilkunastu tysiecy lat tylko dla zysku
            > jakiejs grupki malomiasteczkowych inwestorow?
            > Nigdy! A jak ludzie chca poprawy niech winia lokalna policje i administracje
            za
            > nieudolnosc w kontrolowaniu ruchu.

5555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555

Jezeli UE bedzie sie wtracala w masze sprawy, a nawet w budowe obwodnicy i,
            tobie i tobie podobnym to sie podoba, to kladz od razu swoj leb na pienku, i
            czkaj na topor.

Dlaczego UE jest tak wstrzemiezliwa w swoim krytycyzmie jesli chodzi o rurociag
            rusko-niemiecki, majacy byc przeprowadzony po dnie Baltyku?
            Slucham ................? Czekam na odpowiedz!
            • gniewko_syn_ryba Re: Dolina Rospudy w sadzie 17.02.07, 18:30
              mysz_polna5 napisała:

> Jezeli UE bedzie sie wtracala w masze sprawy

Pragnę ci przypomnieć myszko, że od 1 maja 2004 roku nasze sprawy są także
              sprawami UE i ma ona pełne prawo się w nie wtrącać. Zaś rządowi, ktry zamierza
              iść na kolejną wojnę z Brukselą warto byłoby przypomnieć jak (i to zaledwie
              miesiąc temu !!! - jakże krótką rząd ma pamięć !!!...) zakończyła się inna
              wojna z UE - o akcyzę na samochody ! ;-P
    • artsg No to jak, złożył czy nie? 14.02.07, 12:41
      aamg napisała:

> kocham pana, panie Kochanowski ;)
    • azejmo <a href="http://mordnarospudzie.blox.pl" target="_blank">mordn 14.02.07, 18:23
      Zapraszam na serwis rospudzki!
    • aniaaag1 Akcja w obronie Doliny Rospudy 17.02.07, 10:58
      Ogolnopolskie protesty przeciw budowie trasy przez doline Rospudy,
      niedziela 18 lutego, godz. 13.00:
      Warszawa - pomnik Pilsudskiego, kolo Belwederu
    • jp.1 Dolina Rospudy w sądzie 18.02.07, 16:46
      Działania Ministra Szyszko są dla mnie wręcz porażające. Jak to jest możliwe,
      że człowiek z wyższym wyksztaceniem, nauczyciel akademicki, który powinien
      wpajać studentom dobro przyrdody, jej niepowtarzalność akceptuje świadomie
      degradację środwiska naturalnego.
      Ostatni pomysł tunelu pod doliną jest wyjątkowy.
      Proponuję Panu Ministrowi Szyszko aby wybudował obwodnicę Warszawy przez
      Puszczę Kampinowską. Przecież dla tego decydenta jest to bez różnicy.
      Dlatego Pan Minister Szyszko powinien podać się do dymisji!!!!
      Im szybciej tym lepiej. W tej sytuacji jest to najgorzej zarządzany resort.
      Błędy i niefachowe decyzje w innych resotrach ( szkolne mundurki,, złe kontakty
      zagraniczne itd) można zawsze zmienić i poprawić ale przyrody nie da
      się "poprawić". Jeżeli Pan Minister Szyszko togo nie wie i i nie ogarnia to
      wszyscy poprzyjcie moją propozycję, nie odejdzie, ale czy powinien uczyć
      studentów to też problem ale z innej bajki. Jerzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka